Az MTA honlapot indított az áltudományok ellen

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Május 9.

Melitta - 2018 Május 9, 08:10
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A Magyar Tudományos Akadémia ismeretterjesztő honlapot indított az áltudományok elleni fellépés jegyében.

  A tudomány eredményeinek hiteles és közérthető közvetítésére hívta fel a kutatói közösséget a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hétfői közgyűlése által elfogadott határozat; az áltudományos elméletekkel szembeni fellépés jegyében az MTA ismeretterjesztő holnapot is indított tudomany.hu néven.

  A tudományba vetett bizalom megrendülése, az alternatívként megjelölt, ám tudománytalannak tekinthető megnyilatkozások terjedése világjelenség, és a tudomány alapelveinek támadása, a tévtanok, a tudományosnak tűnő, de hamis elméletek terjedése Magyarországon is egyre erősödik. A Magyar Tudományos Akadémia - mint a tudományért felelős, legnagyobb közbizalmat élvező köztestület - az eddigieknél is erőteljesebb és aktívabb szerepet kíván vállalni ennek a világ és Magyarország jövőjét egyaránt hátrányosan befolyásoló jelenségnek a visszaszorításában - hangsúlyozta az akadémia által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény.

  Az MTA közgyűlésének hétfői határozata ezért valamennyi tagját a tudomány alapelveinek aktív, következetes képviseletére, a tudományos érvelés, szükség esetén a közös fellépés erősítésére hívja fel a megalapozatlan tanokkal szemben.

  A határozat arra kéri Magyarország valamennyi kutatói közösségét, hogy a tudomány közvetítése a társadalom felé hiteles és közérthető legyen, és a tudomány természetének, céljainak és módszereinek mély, aktív ismeretén és használatán alapuljon.

  Az MTA elvárja, hogy minden közpénzből finanszírozott kutatóintézmény működése nyilvános legyen, a tudomány módszereinek és etikájának megfelelően történjen, és érvényesüljön a kutatások független értékelésére támaszkodó minőségbiztosítás - áll a közgyűlési határozatban, amely üdvözli a tudomany.hu megalapítását.

  Az akadémia támogatásával működő új honlap fő célja a közlemény szerint az áltudományok elleni küzdelem: felelős szerkesztője, Fábián István, az MTA doktora a közvéleményt leginkább foglalkoztató, aktuális kérdésekkel kíván foglalkozni.

  Egy-egy téma kapcsán az adott szakterület elismert képviselői fogják ismertetni tudományos álláspontjukat számos forrásmunka és hivatkozás megadásával. A felelős szerkesztő várja az olvasók kérdéseit, felvetéseit, amelyeket összegyűjt, és amelyekre nyilvános válaszokat fognak adni az írások szerzői.

  Az első összeállítás a védőoltásokról, az oltásellenességről és az európai kanyarójárvány okairól szól, a tudomany.hu következő cikkének témája pedig a magyar őstörténet lesz - olvasható az MTA honlapján.

  MTI

  [​IMG]
   
  Libusch és advocatus_diaboli kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Május 9.

  1. fschch
   fschch
   Végre! Lassan középkori sötétség lesz újra a fejekben. Lapos föld hívők, evolúció-tagadók...
   advocatus_diaboli, Ernoe és setni kedveli ezt.
  2. setni
   setni
   Látszik hogy téged is beoltottak kanyaró ellen :cool:
  3. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Nagyon ideje volt már ennek. Én magam például amióta csak internetem van (volt, még Magyarországon) egyre csak mondogattam hogy kéne valami efféle, és nem értem, miért nem lépnek fel a tudósok valami közös módon (szervezetben, stb) az áltudományok ellen.

   Szeretném remélni azonban, hogy áltudománynak minősítik a TEOLÓGIÁT is...
   Ernoe kedveli ezt.
  4. tipasa
   tipasa
   "add meg uram hogy megfogadjam jó tanácsot Azt is legyen erőm eldönteni melyik a jó tanács"
   tudosok szerint szerint A vizlécsönek már rég romokba kéne lenni A metróépitésnél A Gellért fürdöből eltünik a víz ? Húsz évig nem ettem sonkás tojást Most csináltak egy tesztelést kontrolt. Nyugodtan ehetek Ausztrál orvos aki felfedezte a gyomorfekély gyógyitását.Elszigetelődött.A tudos barátok intézték el A tébolydában halt meg az anyák megmentője. Lehetne folytatni
   Utoljára módosítva: 2018 Május 9
   udvarfy, setni és cdurmol kedveli ezt.
  5. eddy56
   eddy56

   Az mi hogy lapos fold hivok????
   Nem lapos?
   Jaszladany, setni és cdurmol kedveli ezt.
  6. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Ha lapos volna, nem volna szavunk se a hegycsúcsra, se a gömbre. Tehát nem lapos.
  7. eddy56
   eddy56
   Mar hogyne lenne!
   A hegycsucsrol a izeeee na nem mondom ki mert de igen igen ki ztud csucsosodni, szoval az jut eszembe, a gombrol meg a fagyi.
   Mind a kettot nyalni kell, mert ugy ffinom.
   A fold meg tuti lapos!
   udvarfy, Jaszladany és Pierre95 kedveli ezt.
  8. Csillagözön
   Csillagözön
   Szerintem inkább azokra a kérdésekre kellene válaszolni a tudománynak, melyek még nyitottak. Mert az nem harc, ha azt mondja valamilyen kérdésre adott válaszra, hogy az áltudományos. Hiszen minden addig áltudományos, míg nem a hivatalos!!! “Tudomány” ad rá választ.....:rolleyes2:

   https://canadahun.com/blogbejegyzes/a-titkok-titka-titkosítva.11059/
   udvarfy, Jaszladany, tipasa és 1 másik tag kedveli ezt.
  9. eddy56
   eddy56
   Pl a 30-as evek nemetorszagaban az volt a trendi, hogy Einstein relativitas elméletét zsido altudomanynak tertottak.
   Ugyan ez volt Bohr es korenek a Quantummechanikai elgondolasaira a nemet ideologia allaspontja:)
  10. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Hát ha a te izéd földből van, akkor, hm... mert ugye, szerintem keverted a csúcs (általában való) fogalmát a HEGYCSÚCS fogalmával. Én kifejezetten hegycsúcsot írtam, ugye. A fagyi pedig szintén nem gömb. Nagyon messze van a tökéletességtől, sokkal messzebb mint a Föld geoid formája.

   Különben is, semmi esetre se lehet lapos már azért se mert gömb, és ez igenis így van, amiatt, mert ez a Soros tudományos paradigma! Ha pedig Soros ezen a véleményen van akkor ez az igazság, na!

   Szóval én igenis hiszek a gömbölyű Föld elméletében. Ha valamiben kételkedem, az sokkal inkább az evolúció. Ahogy figyelem a mai magyar politikát, semmi haladást azaz evolúciót nem fedezek fel benne, sokkal inkább retardációt, elkorcsosodást, vagy finoman fogalmazva is minimum atavisztikus vonásokat úgy kb az 1930-as évek idejéből. Sajnos „dicső” politikusaink úgy viselkednek, mintha okvetlenül az ő dolguk volna élő példákkal illusztrálni (saját személyükben...) hogy az Ember igenis a Majmok egy nagyon közeli rokonfaja. E véleményem különben most abszolút pártsemleges, mert bár nem titkolom hogy utálom a Fideszt, de az ellenzékről is kezd már igencsak nyomdafestéket sőt biteket se tűrő véleményem lenni, mert egyszerűen elképesztő hogy képesek ennyit bénázni.

   Szóval, evolúció nincs, mármint politikai téren. Visszafejlődés van. Sőt, kérdéses az is, legalább agy van-e a fejükben, vagy tényleg föld. Ha föld, az ott valóban lehet hogy még csak nem is gömbölyű hanem lapos. Sőt, mi az hogy lapos, az legalább 2 dimenziós lenne de ezeknek a gondolkodása jó ha egydimenziósnak nevezhető...
  11. eddy56
   eddy56
   Ebbe az evoizeee temaba azert nem mentem bele melyebben, mert azt nem tudom mit jelent. A lapos foldrol legalabb vavn valami fogalmam, mer azt latom hogy ugy van.
   Jaszladany és cdurmol kedveli ezt.
  12. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Hát nagyon a lényegre szorítkozva, az evolúció valami olyasmit akarna jelenteni, hogy fejlődés, azaz, hogy például sok idő alatt a férgekből is ember lehet. Mondjuk ilyesmivel még én se találkoztam a gyakorlatban; az ellenkezőjével sajnos annál gyakrabban, amikor valakiről akit addig embernek gondoltam, kiderült hogy valójában csak egy féreg.
   Csillagözön kedveli ezt.
  13. eddy56
   eddy56
   Akkor ez az evolucio egy total marhasag.
   Minden ovodas tudja, hogy a kisbabat amibol az ember lesz a golya hozza es nem mindenfele feregbol lesz!
   Jaszladany, cdurmol és Pierre95 kedveli ezt.
  14. Pierre95
   Pierre95
   En nem ertem, hogy egyesek itt mirol beszelnek! A fold igenis kurva lapos es a gyereket a golya hozza!! Van valakinek bizonyiteka arrol hogy ez nem igy van?
   udvarfy, Jaszladany, tipasa és 1 másik tag kedveli ezt.
  15. Pierre95
   Pierre95
   Akkor ez a negative evolucio?
   Jaszladany kedveli ezt.
  16. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Drága barátom, ez amit írtál, evidens, sajnos azonban van egy olyan érzésem, szándékosan játszod az álnaívot, úgy téve mintha nem tudnád, a kérdés nem az, hogyan kerül a családhoz a baba - bába vagy gólya által! A probléma lényege mélyebben gyökerezik, tudniillik ott, hogy amint azt minden művelt elme tudja, a gólya azt a babát a távoli Élet-tóból hozza - na de OTT, abban a tóban a baba vajon miből és hogyan keletkezik?! Mert ugye itt lép be a képbe az evolúció egyesek szerint, hogy hátha a tóban úszkáló férgekből evolveálódik ki az a baba. Végülis valamiképp csak oda kell kerüljön a tó vízébe, vagy ott kell eleve kialakulnia. Na de hogyan?

   Szóval, a gólya természetesen egy nagyon tiszteletre méltó madár akinek sokat köszönhetünk, ez nem lehet vita tárgya, ebben a folyamatban azonban mégis csupán közvetítő akarommondani transzportáló szerep jut neki.

   Súlyos filozófiai kérdések is felmerülnek, hogy tudniillik mi garantálja, miszerint az Élet-Tóban mindig pontosan ugyanannyi baba keletkezik, amennyire szüksége van az Emberiségnek. Vagy ha nem annyi keletkezik akkor mi lesz a feleslegesen túltermelt babák sorsa? És a Gólya véletlenszerűen választ-e közülük, vagy valami előzetes terv szerint, netán isteni sugallatra?

   Szóval ezek fontos kutatási témák, nem is értem, miért nem foglalkozik inkább ezekkel az MTA.
  17. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Revolúció... vagy inkább devolúció...
  18. Pierre95
   Pierre95
   Na jo, de akkor ehez mi koze van a golyanak? :eek:
   Jaszladany kedveli ezt.
  19. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Fentebb megválaszoltam. Semmi. Ő csak egy küldönc. A gólyát nem én kevertem bele a vitába, nem vagyok én ornitológus, én sokkal kisebb kreatúrákkal foglalkozom, szóval, én a férgekről szóltam csak. A lényeg tehát nem a gólya, minek is lenne az a lényeg, a gólyával mindenki tisztában van. (Ha mégse, majd a szülei tisztába teszik...). A lényeg az, MIELŐTT a gólya elhozza a gyereket, az a gyerek hogyan jön létre: a tóban nyüzsgő férgekből kievolválódva, — VAGY...?!

   Látható tehát, az evolúció itt megkerülhetetlen premissza, és ha szellemi erőforrásainkkal állandóan csak a gólyát dongjuk körbe, sehova se haladunk. Elvégre, még egy mégoly derék és bevállalós gólya se hozhat el egyetlen gyereket se onnan, amíg az a gyerek létre nem jön valahogyan!

   Tudok róla hogy egyes megátalkodott evolúciótagadó trollok szerint amiatt nem szuükséges az evolúció mert a gyermekek a tóban osztódással szaporodnak, de ez is csak látszatra oldja meg a problémát, mélyebbre ásva ugyanis bele rögvest felmerül a kérdés: Miként jött létre az ELSŐ gyermek a tóban?! Továbbá, ha a gyermekek osztódással szaporodnak az Élet-tóban, akkor mind egyformák kellene hogy legyenek, de tudjuk hogy nem így van. Ha pedig feltételezzük hogy az osztódási folyamat mutációkkal terhelt, akkor máris elfogadtuk az evolúciós elmélet első alaptézisét, ami elég furcsa lenne annak érdekében, hogy épp az evolúciót tagadjuk. Szerintem tehát maradnak a férgek, amik ott nyüzsögnek az Élet-tó őslevesében, de ha van jobb alternatíva szerinted, csak szólj!
   Csillagözön kedveli ezt.

Megosztás