Az Orbán-rendszer előbb véget ér, mint gondolják

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 11.

Melitta - 2019 Január 11, 21:05
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Csaba László biztosra veszi, hogy az ország fejlődését direkt lassítja a hatalom.

  A professzor az Élet és Irodalomnak (Kardos Ernőnek) azt mondja, Magyarország még sokkal jobban is teljesíthetne, ha „migránsozás” helyett a kormány az európai pénzpiac hazai hálózatának kiépítésén dolgozna. Csaba László nem a hatalomnak üzent, nagypapaként ajánlotta legújabb könyvét a Törpéknek, a következő nemzedéknek, saját unokáinak.

  Az ő bőrükre megy az a sok kihagyott lehetőség, a képtelen politikai játék, a sok irracionális gazdasági fordulat, amelyet a rendszerváltás óta hatalomra került politikai elit elkövetett az ország ellen.

  Az Orbán-kormánynak (rövid ideig szakértőként) maga mondta el, mit tart fontosnak, ma már inkább a következő generációnak segít felismerni a hibákat.

  Hosszan sorolja a nemzetközi példákat, hogy egyes rendszerváltó és posztszovjet országok miért tudtak felzárkózni a Nyugathoz, mások – így Magyarország – miért képtelenek erre. Intő példának tartja Ukrajnát, ahol a politika alapkérdésekben sem tudott kiegyezni és kimaradt az európai fejlődési folyamatból.

  Magyarország sem tudott élni az EU-tagság adta lehetőséggel, mert nem becsüljük a tudást, a teljesítményt, a legtöbb döntés rövid távú érdekek mentén születik. A korrupcióval is az a fő baj, hogy teljesítményellenes. A világban a gazdagodáshoz teljesítmény kell, nálunk nem.

  Az uniós pénzek azért nem hasznosulnak, mert napi politikai haszon reményében költik el.

  Szerinte a lemaradást már mindenki érzi az élet összes területén. Vannak ugyan magyar sikerek, de a mai gazdaságban nincs benne a fejlett európai országokhoz történő gyors felzárkózás esélye. Nyilván nem véletlenül jár a nemzet bankára, Matolcsy György is Bécsbe bevásárolni.

  Ha már Bécs, akkor a CEU professzoraként úgy véli, az egyetem távozása konzerválja az ország lemaradását, hiszen néhány kedvező gazdasági adat ellenére nem tartunk ott, ahol tarthatnánk, a kiegyezéshez hasonló fejlődés nincs a rendszerváltozás óta.

  Az egyetemen ezért buktatnak
  A kormányzati sikerpropaganda rövid távú sikereket próbál hosszú távú tervekbe előrevetíteni. Ez olyan súlyos hiba, amiért az egyetemen buktatnak.

  Csaba László egészen biztosra veszi, hogy az ország fejlődését direkt lassítja a hatalom.

  Bár a populizmus terjedése valóban veszély, de nem jön populista korszak, mert a parancsuralomra épülő vezérdemokráciák nem sikeresek. Hiába rokonszenvezik Orbán Viktor velük, Brazília is a szétesés felé tántorog, de veszélyben van Törökország is, a puccs után a líra elég sokat vesztett az értékéből. (…) Az események félreértelmezésének tartom a tekintélyelvű vezetés hatékonyságát.

  Szerinte a negyedik ipari forradalom előtt a tudásalapú társadalmak kora jön, de természetesen nem Mészáros Lőrincre gondol, aki politikai kapcsolatait fordítja le gazdasági eredményre. Nincs még egy ország, ahol a Mészáros-birodalom szárnyalását meg lehetne ismételni, Kínában is nagy szerepe van a politikai járadék lefölözésének, de ott ahhoz kell valami különös teljesítmény is. Mészáros Lőrinc története óvakodással kell hogy eltöltsön mindenkit, mert nem tudhatjuk – ő sem –, meddig mehet ez így.

  Ha Magyarország nem lesz része az euróövezetnek, kimarad a bank- és tőkepiaci unióból, akkor egy pénzügyi válság – ami biztos lesz – esetén nem óvja meg az intézményi védőháló. Ezt a cirkuszi halálugráshoz hasonlítja.

  Ilyen rizikót egy ország vezetése nem vállalhat. Lehet azt mondani, hogy hazafias cselekedet a szuverenitás megőrzése, csak épp nem bölcs.

  Az interjúban Csaba László elárul kulisszatitkokat is arról, miért választotta 2012 nyarán (túl a válságon) Orbán Viktor a Matolcsy-féle unortodox gazdaságpolitikát, kik intették óvatosságra és szorultak vele együtt partvonalra.

  Történelmi példák alapján a kormánypárti médiaholdingot inkább mulatságosnak tartja.

  Az internet korában médiaholdinggal nem lehet az agyakat tartósan átmosni.

  Szerinte a mostani utcai elégedetlenség annak a jele, hogy már van a társadalomban akkora düh, amit nem fog vissza a félelem. Még tovább akkor éleződik a helyzet, ha a kormány megszorításokra kényszerül, mert már nem képes irracionális mértékű, 13 százalékos béremelésre, legfeljebb 4 százalékra, s ugyanennyi lesz az infláció is.

  Nem tudja, mikor lesz társadalmi robbanás, de biztos abban, hogy lesz és abban bízik, hogy a rendszer rendezetten, választáson vagy belső puccsal bukik, nem vérontással.

  Már ma is érzékelhető egy Fideszen belüli széthúzás, kívülről még úgy látszik, hogy a nagyember, Orbán Viktor uralja a helyzetet, de a jelek szerint van már belső elégedetlenség.

  Erre utal Lázár visszavonulása és bár még nem világos, ki lesz a Brutus, de Szijjártó, Rogán, Navracsics is veszélyes Orbánra, már hatalmon belül is érzik, ez így tovább nem megy sokáig. Szerinte az Orbán-rendszer sokkal előbb véget ér, mint azt a legtöbb elemző gondolja.

  Csak az a kérdés, hogy utána mi lesz.

  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 11.

  1. setni
   setni
   Nem lehetetlen.
  2. setni
   setni
   A horthy korszakban is azért lassították a gépesítést hogy legyen munkája a sok parasztnak.
   Olvastam egy kimutatást ahol kiszámolták hogy mekkora munkanélküliséggel járna ha gépesítenének. (sajnos most nem találom)
  3. tornando
   tornando
   Mivel nem látom mikét van amit írsz ideteszem ami látszik:
  4. tornando
   tornando
   A hangzatos alcímre nem ad választ a belseje
   Semmivel se igazol szándékos lassítást.Az újságíró baromkodott az alcímmel.
   Utoljára módosítva: 2019 Január 12
  5. tornando
   tornando
   Talán nem fog vissza a félelem
   Még korai
   Hol vannak még a konfliktusok?
   Még semmi se történt igazán.
   Csak most van erőpróba előtt a szervezettség és bátorság
   A kormány miért kényszerülne megszorításokra?
   Hisz még most, van Uniós bevétel!!
   Majd ha nem lesz semmilyen becvétel akkor derül ki merő légvár volt az egész
   És nem csak az orbáni (de legfőképpen ez)
   Hanem mióta van Eu pénz azóta minden kormány
  6. tornando
   tornando
   Én már régóta mondom a Fideszben a legjobb ember Navrasics Tibor
   És a már még hátrább szorult Pokorni Zoltán
   [​IMG] [​IMG]

   Így nyilatkozott Pokorni polgármester pártjáról, a Fideszről

   A többi nyugodtan szétszaladhat úgyse értenek semmihez
   Csak ami a legfontosabb volt a Fidesznek a média kommunikáció
   De az olyat csak dumagép és semminek nevezik
   Épp annak ült fel egy ország: a dumának.
   propaganda kártya és légvár?
   Utoljára módosítva: 2019 Január 12
  7. csigafi
   csigafi
   Nos a horty korszaknak vége mégsem lettünk előrébb sokkal :) csak nagyon nagyon picivel. Azonban sokkal előréb lehetenénk.

   A további soraim nem a tőled beidézett sorokhoz tartoznak már. Ne vedd magadra kérlek.

   A cikk sok mindnet leír Azonban egy mondatban őssze lehet foglalni a lényeget a lemaradást.
   Nos Magyarország toporgásának oka csupán annyi hogy arra alkalmatlan és érdemtelen emberek vezetik az országot.

   Kiegészítésként még annyit hogy nem elég erős az ősszefogás sem az emberek kőzőt. Egyszer kéne úgy országosan ősszefogni fel kelni és kipucolni az irányitást a sokk arra alkalmatlan embertől. Az hogy anyázzák egymást meg egyéb IQ bajnokságot rendeznek egymásnak, mindez nem fogja előrébb vinni az országot. Az hogy idegen gyárakkal teli nyomják az országot és ott éh bérért dolgoztatnak, valamint hozzák be indiábol meg sok más helyről a minkásokat ez nem fejlődés. A fejlődés réssze az lett volna ha a hazai gyárakat nem teszik tőnkre. Miért kellenek nekünk idegen gyárak? Ott voltak régen a hatalmas Magyar sikerek. csepel, csókigyár, ikarus stb még sorolhatnám. Bár ikarus lehet félig Magyar nem tudom már. Mindegy az a lényeg nagyon szépen virágzott ez az ország.
   Hofi is megmondta mindenki lopot és mégsem hiányzott soha semmi. Mit jelent ez ha nem azt hogy fejlett volt az ország az akkori korhoz képest. Vagy legaláb is lehete jutni 5 ről hatra az embereknek És a kéz ami elvette vissza is tette ha szükség volt rá. Manapság meg mivan mindent elvenni, tőnkreteni, rombolni. semmi fejlesztés nincs sajnos. Az hogy most újabb utakat tettek fizetősé hely de nagy boldogság. Bacca meg ha már kigondoltam. Mi azt az útatt hogy megépülhessen kifizettúk magunkak a sok adóval legalább 10 x resen. és most meg fizessűnk azért hogy saját tulajdonunkon közlekedhesse az ember. nevetséges.
   Na it zárom is a soraimat
  8. tornando
   tornando
   Egy kis érdekességnek Orbán 2007-ben
   Nem csak azt lehet megfigyelni mennyire hajbókol a riporter
   Hanem azt is bő 10 éve még jól tartotta magát Orbán
   Nem csak aza rettenetes nagy hasa nincs
   Talán szellemileg is jobb
   Ebből azt is tudod ma mennyire leépült.
   Mit láthatsz még?
   Kövér piszkálja lobonca alatt a fülét és még meg is názi kisujját
   Utoljára módosítva: 2019 Január 20

Megosztás