Budapest harcot hirdetett a Sugar Daddy-hirdetések ellen

Egy kihívó plakát láttán telt be a pohár. A városvezetés nem akarja, hogy a fiatalok jövőképe a kitartottság legyen.

Érzékien elnyílt ajkú, vastagon sminkelt modell hirdeti a budapesti megállókban: „Találd meg a tökéletes Sugar Partnert!” A Milliomosok.hu utcai hirdetését már százezrek láthatták.
Közöttük Antoni Rita újságíró, a Nőkért Egyesület elnöke is, akit felháborított az anyagiakon alapuló sugar-kapcsolatok nyílt hirdetése, és a főváros vezetéséhez fordult az ügyben.

Gy. Németh nagytakarításba kezdene

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szinte azonnal reagált: a plakátok eltávolítását ígérte. Ezt megerősítette a Narancs.hu kérdésére is: „Szándékunkban áll az összes ilyen plakátot eltávolítani. Magyarországnak is fel kell zárkóznia azon országok sorába, melyek egyértelműen és határozottan lépnek fel a különböző sugardaddy-társkereső cégek ellen” -írta Gy. Németh.


A fővárosi vezető szerint erre megvan a törvényes alapjuk: a 2008-as reklámtörvény tiltja „a gyermek- és fiatalkorúak fizikai, szellemi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését” károsító hirdetéseket. A plakátok tényleges eltávolítása még nem kezdődött el, ezt hosszabb levelezés előzheti meg a főváros, az illetékes jegyző, a hirdetési helyek tulajdonosa és a hirdető között.

Nem vagyok kurva, de...

Bár a Milliomosok.hu plakátján nincs szó arról, hogy 18 év alatti sugar babyket és boyokat keresnének, a figyelemfelkeltő reklámot kamaszok is láthatják – és felmehetnek a hirdetett oldalra. Ahol egy állítólagos „fiatal, egyetemista lány” beszámolójából kiderül, miért érdemes pénzért összeállni gazdag férfiakkal: mert … nem könnyű összeegyeztetni a tanulást, a bulikat, szórakozást, a pénz szerzést.” A sejthetően fiktív sugár baby megfogalmazza ars poeticáját is:

Nem vagyok kurva de szeretem ha fizetnek a társaságomért. (sic!)
A plakátokról természetesen megkérdeztük a hirdetőt: a Millimosok.hu-tól Bándli Renátó ügyvezető válaszolt. „Amennyiben az említett plakátjainkat leszedetik, természetesen megtesszük a megfelelő jogi lépéseket. Ugyanis több konkurens cég is hirdetett adott társkereső szegmensben és akkor nekik miért nem szedették le? Továbbá ez egy online társkeresés,ahol az emberek ismerkedni tudnak” – vetette fel Bándli. Ezzel valószínűleg a Viszony.hu és a Puncs.hu plakátjaira célozhatott, melyek megjelenésükkor szintén közfelháborodást váltottak ki.

Az ügyvezető nem árulta el, hogy pontosan hány plakáttal hirdetnek; mint írta, Budapesten és vonzáskörzetében több mint 40 ilyen felületük lehet, közöttük óriásplakátok is. Hiába kérdeztük Bándli Renátót a kampányköltségekről is, csak annyit közölt, hogy a hirdetéseket nem a herendi székhelyű Milliomosok.hu, hanem az amerikai Delaware államban bejegyzett Millionerstarter cégcsoport finanszírozta - igaz, utóbbinak is Bándli az ügyvezető tulajdonosa.

A cukros bácsinál jobban hangzik

A vonzó plakát egyértelműen a fiatalokat célozza, a mostani tizen-huszonéves generáció ugyanis a szöveges üzeneteket átugorva elsődlegesen a képre koncentrál” – mondta lapunknak Forrai Judit, a Sex Educatio Közhasznú Alapítvány kurátora . „Az pedig még nagyobb kockázat, hogy ezek a reklámok nagy méretben, hivatalos plakáthelyen láthatóak, hiszen erősítik a társadalmi elfogadottság látszatát.”

A társkereső oldal ráadásul tudatosan épít a huszonéves generáció anyagi problémáira – mind a női, mind a férfi megszólaló a pénztelenséggel indokolja a Sugar-életforma választását. Mint a szakember megjegyezte, az sem véletlen, hogy ezeket a hirdetéseket sosem fordítják le magyarra; a Sugar daddy - édes vagy cukorapu - ugyanis baljósan emlékeztet a cukros bácsira, akitől gyerekkorunk óta óva intenek minket”.

Az alapítvány vezetője egyértelmű problémának tartja az ilyen hirdetések megjelenését: a pornóipar már szakmányban gyártja a „harmatos, ártatlan fiatal lányokkal” készített filmeket, a Sugar-kampányok pedig legitimizálják, ha valaki áruba bocsátja szépségét és társaságát az anyagi haszon reményében.

Örülnénk, ha a mi lányunk csinálná?

Hasonló véleményen van Juhász Borbála, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek) genderszakértője: „Már a Puncs.hu hirdetéseit is elítéltük, ugyanez a helyzet a Milliomosok.hu-val. Tevékenységük jogilag talán nem meríti a ki a kerítés fogalmát, de társadalmilag mindenképpen káros. És ez nem a mások baja. Gondoljunk csak bele: örülnénk, ha saját lányunk jelentkezne náluk sugarbabynek?” – vetette fel Juhász.

Koncz Tamás

sugar baby.jpg
 
A kicsit kurva olyan mint a kicsit terhes...nem létezik.
A plakátkampány csupán a társdalomban több évtizede tartó erkölcsi leépülést tükrözi.
 
Bezzeg a régi békeidőkben, amikor még a rendőrség keresett szobáztatót a kéjhölgyeknek :D Ez egy talán 1942-es újság hirdetésen olvastam :D
 
Szerintem itt inkább egyesek meggazdagodása szúrja valakinek a szemét.
Ha szabálysértés vagy bűncselekmény akkor indítsák meg a büntető feljelentéseket.
Ha meg nem akkor hivatkozzanak a magyar keresztényi erkölcsre.
Persze lehet még erőszakkal is ˝megvédeni´˝ a magyar ifjúságot. Gyújtsuk fel törjük össze....
Miért nem példamutatással küzdenek ellene?
Jah..mert nem tudnak.
Nem új keletű dolog ez év ezredek óta működik.
Rengeteg romantikus regényben szerepel hogy a szerelmesek mikor kihívot kapnak pl: a leánynak udvarol a király vagy trón örökös csapot-papot ott hagy hogy vele lehessen és a vőlegény ezt elfogadja. Előnyökért mindent.
Hogy mai példát hozzak már az 1980-as években is köztudott volt hogy aki nem tudta a tanulmányait saját pénzből fedezni az keresett egy jó modú illetőt és vele vakációzott.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,147
Üzenet
4,806,047
Tagok
615,922
Legújabb tagunk
Nagy-Farkas Dóra
Oldal tetejére