Hírek Figyelmeztette az Orbán-kormányt az Országos Bírói Tanács

A bíróságokon az utóbbi, gazdasági kihívásokkal teli években nemhogy inflációkövető, de semmilyen béremelést nem hajtottak végre, ezért a Magyar Bírói Egyesület inflációkövető béremelést sürget. Az Országos Bírói Tanács is úgy gondolja, a béremelés elmaradásával a kormány akár az uniós jogállamisági megfelelést is kockáztatja. Az ATV Híradójának riportja.

A Magyar Bírói Egyesület mellett a Országos Bírói Tanács is úgy gondolja, a béremelés elmaradása akár az uniós jogállamisági megfelelést is kockáztatja. Az OBT szóvivője szerint:


Az Európai Bizottságnak a 2023as jogállamisági jelentése is kitér a magyarországi bírói bérekre, illetve arra, hogy annak a mértéke, adott esetben a bírói függetlenséget, illetve a bírói hivatás méltóságát veszélyezteti, amennyiben ez túlságosan alacsony. Tehát erre alapozzuk, hogy a bizottság is figyelemmel követi a magyarországi bírói bérek alakulását és helyzetét.
Emellett az igazságügyi alkalmazottak bérezése sem megoldott. Közöttük ugyanis Abért János szerint már akkora mértékű az elvándorlás az alacsony fizetés miatt, ami már működésbeli problémákat okoz.
Működési anomáliák léptek fel amiatt, hogy jegyzők, jegyzőkönyv vezetők, tisztviselők vándorolnak el a bíróságról az alacsony bérek miatt, s egyszerűen nem tud működni a bíróság adott esetben, vagy pedig problémákat okoz a működésben az, hogy nem elegendő a létszám.

Március elsejétől minden más hatalmi ágnál automatikus, tárgyalások nélküli, törvényi garanciákra épített béremelés várható. Így nem csak a bírói fizetések, hanem a kiszolgáló személyzet - például az adminisztrációt végzők, fogalmazók és titkárok- bérezése is elmarad a hasonló beosztásban, de más hatalmi ágazatban dolgozókétól. A volt igazságügyi miniszter, Bárándy Péter szerint ez büntetőintézkedés a kormány részéről.
A kormányzat nem igazán baráti módon kezeli a bíróságnak az igazságszolgáltatásnak a sorsát és hát más okot az elmaradás tekintetében nem nagyon tudok látni, hiszen ez egy olyan hatalmi ág, amelyiknek mondjuk a személyi állománya az számát tekintve nem jelentős.
Levélben kerestük az Igazságügyi Minisztériumot. Azt szerettük volna megtudni, hogy terveznek-e inflációkövető vagy azt meghaladó béremelést a bíróságon dolgozók számára és ha igen, milyen mértékben. Illetve azt is megkérdeztük, az elmaradó fizetésrendezés miatt tartanak-e attól, hogy újabb konfliktus alakulhat ki Brüsszellel?

Kérdéseinkre a tárca nem válaszolt, azonban hangsúlyozta: Az Igazságügyi Minisztérium számára továbbra is kiemelt téma az igazságügyi alkalmazottak bérfelzárkózása, az igazságügyi dolgozók fizetését pedig az Országgyűlés határozza meg. Hozzátették: Az igazságügyi alkalmazottak alapilletményének alapjául a bírói illetményalap szolgál, amely 2024-ben 566 660 forint.

1704484364345.jpeg
 
Csak annyit szeretnék megjegyezni , hogy majd minden állam a sztrájkot magamodján kezeli !
Nálunk például Némeországban törvény garántálja a sztrájkhoz való jogot , de ! és itt jönn a de , hogy elösször is bekell a hivatalnál jelenti mely esetleg azt engedélyezi , vagy sem ! Erre már több esetben volt precedens amikor is a biróság megtiltotta a mozdonyvezetök nek a sztrájkját . Ameddig állami alkalmazottak voltak ök is mint a rendörség , honvédség etc.pp addig nekik is tilos volt , mert állami alkalmazottnak ez tiltva volt valamikor .Ja a generál sztrájk ami más nyugati országban engedélyezett ez Németországban már a kezdetek - kezdetétöl tilos ! Kiváncsi leszek most a ma kezdödö "paraszt felkelésre" illetve annak kimenetére .
Most olvasom, hogy csatlakoznak a fuvarozók is, péntektől a pékek és az éttermek is. Ez már nem úgy tűnik, hogy megáll egy kis parasztfelkelésnél.
 
Az előttem szólóban érzek egy többszörösen elbújt iróniát.
egy Nem hinném hogy Az EU-nak ilyen kicsi dolgokkal kell foglalkozni mint 1-2 szakág bére.
Kettő: valóban ér annyit egy átlag "mezítlábas" dolgozó, mint a bírói szervezett fellépés?(hatásában érdek érvényesítő képességben)
Három tényleg az ország összessége termeli ki a igazságügyi hivatalnokok költségét.
Ezeken a pontokon éreztem iróniát.
Mert ha már az EU-hoz fordultak bérkérdésben, akkor az legyen országos és minden területet érintő ügy vagyis kezdhetik a munka törvénykönyvével mert már ott jogsérelmek özöne van.(2012). Majd a 2022 módosítást is vizsgálják át.
De nem ártana visszamenni jogállamiságban a sztrájk jogig.
Hisz ma kivitelezhetetlen a sztrájk részben a még elégséges szolgáltatás kiterjesztése miatt olyan ágakra ahol igazán lehetséges lenne az érdek érvényesítés.
Szinte csak a lehullott falevél számlálók nincsenek korlátozva, még elégséges szolgáltatás körébe bevetten.
A Orbán kormány első lépései között volt a Gaskó István féle sztrájk esetleges megismétlődése miatt: a kilövése a sztrájknak
Persze akkor jól jött nekik a Gaskó akkor még támogatták ellenzékből.Hisz Gyurcsány kormány ellen irányult.
Gaskó akkor épp önmaguk a szakszervezetek ellen dolgozott. Azt hitte jó barátja marad Orbánnak.
Hisz 2012-ben ezzel kezdték szinte Orbánék kilőtték a szrájkot gyakorlatilag.
Van ott sok jogállamisági rész gáncsoltság.
Összességében ezért ironikus a hozzászólása.
És szinte szatíra a bírói testület, ezen egyetlen szakág miatti megszólalás.
Most akkor a többit mágára hagyjuk?
Az én írásom nem Brüsszelt szólította meg hanem a bírói testület eddigi hallgatását.
Valamint arra ébresztene, mindenki álljon ki másért is. Ne működjön a kormány célja az elszigetelés szakágakra.
Mindenkiért eljönnek sorban.(ezt művelik).
Emellett az igazságügyi alkalmazottak bérezése sem megoldott. Közöttük ugyanis Abért János szerint már akkora mértékű az elvándorlás az alacsony fizetés miatt, ami már működésbeli problémákat okoz.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vivant wrote on nadva's profile.
máj 14 péntek
PaSa1957 wrote on Elek János's profile.
Legalább olvasnád el a játékszabályokat!
Kostenszky Valéria wrote on Olaszné Kovács Andrea's profile.
Helló! (Gábor vagyok.)
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!

Statisztikák

Témák
38,221
Üzenet
4,818,930
Tagok
616,688
Legújabb tagunk
Jancsikné Kata
Oldal tetejére