Levél a kínaiaktól, nekünk.

cleardot.gif

Mert, ugyebár, a kínaiak részint gazdasági bevándorlók, részint a magyar munkás számára példaértékű munkások. Kicsit zavaros ez így, de hát mindezt maga Orbán Viktor mondta, teljesen saját szájúlag.

Nos, a Facebookon akadt egy válaszlevél, közreadom, igencsak sok igazság van benne.

"LEVÉL A KÍNAIAKTÓL NEKÜNK!

Mi is utálunk titeket, de ezúttal beszéljünk csak rólatok. Panaszkodtok, hogy tönkretettük a könnyűiparotokat. Röhögtök, hogy minden termékünk gagyi. Rinyáltok, hogy büféink elárasztották városaitokat.Rettegtek, hogy megmérgezünk benneteket az édes-savanyú szószunkkal. Szorongtok, mert már mindenütt csak kínai árut kapni - nemcsak a piacokon és boltjainkban, hanem plázáitokban, márkaboltjaitokban, műszaki áruházaitokban is. Mindenhol. Anyáztok, hogy csempészáruval töltjük meg az országotokat. Hogy mindent hamisítunk. Hogy ellopjuk szellemi termékeiteket. Hogy nem tanuljuk meg tisztességesen a nyelveteket.

Nem mondhatnánk, hogy mindez alap nélkül való. Azonban tisztázzuk: nem mi kezdtük. Hanem ti. Ti, nyugatiak. (A nyugatiakhoz titeket, magyarokat is hozzászámolunk; legalábbis amikor Nyugaton jártok, mindig azt hangsúlyozzátok, hogy mennyire nyugatiak vagytok. Persze amikor felénk kolbászoltok, megpróbáltok állítólagos ázsiai eredetetekkel kicsikarni némi szimpátiát, de nem gondolhatjátok komolyan, hogy csak azért, mert valamelyik ősötök kétezer éve talán épp a mi határvidékünket fosztogatta, olcsóbban fogjuk adni nektek a zoknit és a processzort. Szóval maradjunk abban, hogy ti is a Nyugat része vagytok.)

Mi évezredekig remekül megvoltunk nélkületek, eszünkbe sem jutott, hogy áruinkat rátok tukmáljuk, s az még kevésbé, hogy bármit is vegyünk tőletek. Ti jöttetek hozzánk, hogy vehessetek egy kis selymet, porcelánt, teát, csupa olyan dolgot, aminek gyártásához bénák voltatok. Ha már ott voltatok, kaptatok a termékeinkből valamennyit, bár az üzleten nem mi gazdagodtunk meg, hanem a ti kereskedőtársaságaitok.
Aztán feltaláltátok a " szabad kereskedelem" nevű dolgot, ami tőlünk teljesen idegen volt. S mivel mi nem akartunk alkalmazkodni, jöttek a hadihajóitok, szétlőtték a kikötővárosainkat, megbénították a belső hajóforgalmunkat, s ha ellenálltunk, lemészároltatok minket. Mindezt azért, hogy szabadon hozzájuthassatok kincseinkhez, s hogy eladhassatok nekünk mindenféle szir-szart, amire semmi szükségünk nem volt - olcsó angol szövetet, ópiumot (amit egyébként Indiában termeltettetek rabszolgamunkával) és vasutakat. Tízmilliószámra mentek tönkre a kézműveseink, csatornai hajósaink és rakodómunkásaink, elitünk pedig kábítószeretek rabja lett. Aztán a sanghaji parkba kitettétek a táblát: "Kutyáknak és kínaiaknak tilos a belépés".

Ami titeket, magyarokat illet, mondhatjátok, hogy a fentiekből lényegében kimaradtatok. De ez nem azért volt, mert jó fejek voltatok, hanem azért, mert gyengék. Amikor aztán egyetlen egyszer alkalmatok adódott belénk rúgni, meg is tettétek: a bokszerfelkelés idején nyalka magyar huszáraitok is ott masíroztak a nagyhatalmak büntető expedíciójának tagjai között, s jutalmul Tiencsinben egy egész városnegyedet kaptatok "koncessziós területként", ahol aztán alig építettetek bármi maradandót. S akciótokra annyira büszkék vagytok, hogy Hadtörténeti Múzeumotok bejáratát ma is az ekkor tőlünk zsákmányolt kínai ágyúk szegélyezik.

Amikor aztán a Nyugathoz, hozzátok képest mintegy száz év késéssel nekiláttunk, hogy ősi birodalmunkat modern nemzetállammá alakítsuk át, az egész Nyugat kínai nacionalizmusról, nagy-han sovinizmusról, erőszakos asszimilációról sikoltozott. Nyaldossátok a tibetiek sebeit, de azért hadd tegyünk fel néhány kérdést! Hol van a független Baszkföld? Hol ülésezik a szuverén breton parlament? Hány skót kérte, hogy Nagy-Britanniához tartozhassék? S ki hívott be titeket Irakba, Afganisztánba?

Na de térjünk vissza a gazdasági agresszióra, amire ti tanítottatok meg minket, s amivel mostanában vádolni szoktatok bennünket. Hát igen, az utóbbi időkben fordult a kocka, s most mi árasztunk el titeket az áruinkkal. De talán nem elhanyagolható különbség köztünk, hogy mi - saját határainkon kívül - nem alkalmazunk erőszakot. Még a görény mongoloknak sem sózunk oda, pedig azok igazán megérdemelnék.

Senki nem kényszerít rá a világon senkit, hogy kínai alsógatyában járjon, kínai csap alatt mosson kezet, kínai polcra pakolja a könyveit, kínai laptoppal blogoljon. Mindezt ti választjátok nap mint nap. Persze lassan már nincs is más választásotok, de erről is csak ti tehettek, hiszen nem volt igényetek a drágább, máshol gyártott cuccokra. Az meg aztán különösen nem a mi hibánk, hogy olcsók vagyunk. Asszonyaitokat semmi nem akadályozza meg abban, hogy pár dollárért napi 12-14 órát görnyedjenek a varrógép előtt. Csakhogy ők erre nem hajlandók, a mi asszonyaink igen. Ti is kalapálhatnátok a sárhányót, csavarozhatnátok a barkácsgépet, polírozhatnátok az asztallapot, szerelhetnétek a bicikliváltót, sodorhatnátok a kábelt, fújhatnátok az üveget látástól vakulásig fillérekért, s aludhatnátok a munkahelyeteken, vagy egy zsúfolt munkásszálláson a földön, csakhogy nem teszitek. Aztán csodálkoztok, ha a mi termékeink olcsóbbak.

Persze ne higgyétek el a mítoszt, miszerint mi, kínaiak, szeretünk dolgozni. Valójában ugyanúgy utálunk, mint ti. Csakhogy, ha mi nem dolgozunk, éhen halunk. Nálunk nincs nyugdíjrendszer, nincs ingyenes oktatás és egészségügy, nekünk annyink van, amennyit kínkeservvel megkeresünk. Dolgozunk hát, mert muszáj: nekünk nemcsak magunkat kell eltartanunk, hanem gondoskodnunk kell idős szüleinkről, valamint gyerekünk tandíjáról, a bölcsődétől az egyetemig. Ha nem muszáj, mi se dolgozunk: állami hivatalnokaink például a legtetűbbek a világon, de ez legyen a mi bajunk. Mondhatjátok, hogy a kínai termékek rabszolgamunkával készülnek, sérülnek az emberi jogok stb. Pedig nem: a munkásokat senki nem kényszeríti dolgozni, s éppen annyi pénzt kapnak a munkaerejükért, amennyi annak a piaci ára.

Amennyit ti, vásárlók készek vagytok fizetni a munkájukért. Egyébként ha van valami ötletetek arra, hogy hogyan lehetne másként, mint iszonyú kemény munkával eltartani a világ népességének 21%-át a termőterület 7%-án, szóljatok, a megoldási javaslatot továbbítjuk illetékeseinknek.
Ha el akarjátok lesni a titkunkat, nem kell Vuhuba utaznotok. Elég, ha átmentek a bűzös Deák téri aluljárón a lerohadt Kiskörutatok alatt. Van odalenn mindenféle bolt, újságos, virágos, ilyesmi. Az egyik fülkét egy ázsiai család bérli. Figyeljétek meg jól, az a bolt hajnaltól késő estig nyitva van. Már mindenki rég bezárt, már a koldusok is hazamentek, de ők továbbra is árulják a cigit, csokit, piát. Méghozzá jórészt magyar árukat, mert még a Pécsi Dohánygyár termékeinek értékesítésében is ügyesebbek, mint ti. Na, ők speciel vietnamiak, de ti úgyis kínainak néztek minden mandulaszeműt, úgyhogy a lényegen ez nem változtat. Vagy menjetek ki a Hold utcai vásárcsarnokba. A földszinten van vagy hat kifőzde, köztük egy kínai büfé. Az öt magyar kifőzde délután kettő felé, miután a környék irodistái és brókerei mind jóllaktak, fogja magát, és bezár. Csak a kínai büfé marad nyitva, úgyhogy az a néhány ember, aki valami miatt ebédszünet után megy csak ebédelni, kénytelen cukros disznót enni. Nem nagy üzlet ez, délután pár ezer forintot lehet csak keresni, de ők mégis mindenkit kiszolgálnak mindaddig, amíg a piac külső kapuit le nem lakatolják a biztonsági őrök.

Megjegyezzük továbbá, hogy a kínai áruk zömét nem is mi hozzuk be - a ti nagykereskedőitek, árubeszerzőitek, üzletkötőitek járják be Kínát, hogy felhajtsák vagy legyártassák a legolcsóbb árut. Gondoljátok, mi kopogtatunk a Tesco, az Ikea vagy a Praktiker ajtaján?
A francokat, ők jönnek hozzánk - ti meg megveszitek, amit mi rájuk sózunk. Szemünkre vetitek, hogy csempészünk, adót csalunk, nem fizetünk vámot. Szerintetek hogy tud bárki becsempészni nyolc konténer tornacipőt? Eldugja a hátsó ülés alá? Vagy az övtáskájába? Nem, a megoldás egyszerűbb: le kell fizetni a ti vámosaitokat, hogy kerülje el a figyelmét pár tonna áru, vagy értékelje a cuccot a valós ár tizedére, s így a vám is tizede lesz a normálisnak. Természetüknél fogva boltjaink, üzleteink, éttermeink nem titokban működnek, hanem teljesen nyilvánosan, bármikor bejöhettek ellenőrizni, lecsaphattok ránk, razziázhattok. Ha tovább folytathatjuk nem egészen törvényes tevékenységünket, akkor bizony ti vagytok a hülyék.
Ami pedig a márkahamisítást illeti, arra kár is a szót vesztegetni. Ha valaki akkora barom, hogy hamis Nike pólóban szeretne járni - ezt kétszáz méterről is jól fel lehet ismerni -, s mi kielégítjük ezt az igényét, akkor inkább dicséretet érdemlünk, semmint gyalázkodást.

Nem csapunk be senkit. Vagy szerintetek bárki is komolyan gondolja, hogy az Arany Sárkány Üzletházban valódi Adidas sporttáskát kap? Bár, amilyen hülyék vagytok, még ezt is el tudjuk képzelni. Hasonlóan nevetséges, amikor azért kárhoztattok minket, mert büféink minden városotokat ellepték. Pedig itt is ti voltatok a barmok. Amikor a rendszerváltásotok idején bezártak az üzemi étkezdék, menzák, kifőzdék, vállalkozóitok kárpótlási jegyekkel és lila zakókkal csencseltek, ahelyett, hogy észrevették volna a piaci rést, s gyorsétkezdéket nyitottak volna. Mi voltunk, s lényegében máig mi vagyunk az egyetlenek, akik olcsón, gyorsan, kiszámítható minőségben meg tudjuk tölteni a gyomrotokat. Mi nem túrtunk ki senkit a helyéről: az általatok elhagyott lyukakat béreltük ki, s hoztuk létre országotok legnagyobb gyorsétterem-hálózatát. A kaja, amit adunk, valóban gyalázatos - de nektek ez is jó (egyébként már rég tönkrementünk volna). Mi pedig, nem tudjuk, megfigyeltétek-e, nem járunk a saját büféinkbe. Nektek se lenne muszáj, mégis megteszitek, hát magatokra vessetek.

Sokat röhögtök rajtunk, amiért nem tudjuk megtanulni a nyelveteket. Nos, a helyzet az, hogy nem is akarjuk. Hiedelmeitekkel ellentétben eszünk ágában sincs elfoglalni az országotokat, vagy akár csak végleg megtelepedni benne.
Nem olyan jó hely ez. Sőt, nem akarunk titeket elkeseríteni, de Shenzhen, Shanghai, Qingdao, Hangzhou sokkal szebb és jobb helyek. Mi azért jöttünk ide, hogy pénzt keressünk, s ha elég pénzt kerestünk ahhoz, hogy továbbállhassunk egy jobb helyre, akkor továbbállunk. Aki igazán sikeres volt közülünk, az már rég továbbállt Angliába, Franciaországba, Amerikába. Sokan visszamentek Kínába, mert ott is jobb lehetőségek vannak, főleg, ha az embernek sikerült összegyűjtenie némi tőkét.

Eszünk ágában sincs magyar állampolgárságért folyamodni, már csak azért sem, mert ezzel elvesztenénk a kínait, ami nem feltétlenül jó üzlet. Ráadásul a hülye, folyton változó jogszabályaitok miatt nem is érdemes hosszú távra terveznünk, mert tizenöt átgürcölt év után is sokszor azon múlhat egy-egy tartózkodási engedély meghosszabbítása, hogy a bevándorlási hivatalban az ügyintéző hölgyet előző este boldogították-e, s ha igen, mennyire. Egyszóval nem fogjuk azzal tölteni a drága időnket, hogy a bonyolult nyelveteket magoljuk - s ha lehet, gyerekeinket is a kínai-magyar kétnyelvűbe, az amerikai iskolába meg az IBS-be adjuk.

Szóval lehetne egy kicsit kisebb az arcotok. Az igazság az, és kérünk titeket, ne sértődjetek meg, hogy képmutató, igénytelen és ostoba olcsó jánosok vagytok. Mi azt mondjuk: ahelyett, hogy embargó alá helyeztek minket, inkább gyártsatok olcsóbb és jobb cuccokat, mint mi.

Ahelyett, hogy bojkottáljátok áruinkat, inkább próbáljatok olyasmit gyártani, amire nekünk is szükségünk van, s amit csak ti tudtok készíteni. Ahelyett, hogy a hülye politikusaitokat külditek hozzánk - akik úgysem csinálnak semmit, csak esznek-isznak és a ti pénzeteken nézik meg a Nagy Falat -, lepjék el Kínát az ügyes üzletembereitek a visszautasíthatatlan ajánlatokkal.
És rinyáljatok kevesebbet, dolgozzatok többet. Köszönjük szíves figyelmeteket. Reméljük, azért barátok maradunk.

Üdvözlettel: A kínaiak"

Ille István

kinai piac.jpg
 
Szervusz Flamingo ,
engedelmeddel hadd segitselek már a helyes útra ;) . Manapság már minden ami a 25évvel ezelött történt , igy az államformák is "kommunisták " voltak . Kérdez már meg egy Média harcost vagy egy Politikust bárhol a világon . Tudod mi gyarló emberek csak átvettük tölük a nap mint nap használatos szavakat . Hogy oly távolt volt mint Makó Jeruzsálemtöl az kérlek megint más dolog , de manapság sokkal szebben hangzik hogy Kommunizmus mintha esetleg azt mondanád Szocializmus mert akkor esetleg pár Nyugati pártvezér megsértödik hiszen vesziteni fog a következö vállasztásnál:rohog::rohog::rohog::rohog::rohog:
Megmondom őszintén, ki nem állhatom amikor kommunistáznak (ráadásul főként olyanok, akik az előző rendszer kegyeltjei voltak).
Főleg annak a tükrében, hogy gyakorlatilag a központosítás és a javak központi elosztása ma Mo-n jelentősebb mértékű, mint akár a Rákosi korszakban.
Persze a mocskos kommunista nyilván ütősebben hangzik, mint a mocskos szocialista (a demokratát meg pláne nem szabad szóba hozni, mert az csak jobboldali lehet - kb. mint a néhai NDK-ból a D…)
A kommuna - közösség és a social - társaság fogalmak ilyen mértékű keverése sajnos igen jellemző korunk politikusaira.
 
Utoljára módosítva:
Ugyan haggyuk má ezt a kínai-magyar-amerikai stb. megkülönböztetést!
Lehet, hogy nem látom át a dolgokat, de az egész világ ilyen. A földön élő összes nép elmondhatja magáról (ha képes szembenézni ezzel), hogy van közöttünk aki csal, lop, hazudik, dolgozni akaró és szerető, van akit daruval sem tudsz felállítani a tévé elől, aki halálra zabálja magát, aki éhenhal a huszadik században, aki egy fűszálat sem akar arrébb tenni olyan lusta, és még sorolhatnám.
Mindegyikünk tartozik egy "kategóriába" (ezt most nem rossz értelemben mondom, csak nem tudom másként jelenleg kifejezni), ami a másiknak nem tetszik- ez van. Nem vagyunk egyformák. Ami nem azt jelenti, hogy a dolgozó embernek kutya kötelessége a lusta fenekét... magyarul: nem lesz barna a nyelvem senki kedvéért sem. Még a 26 éves gyerekemért sem - meg kell tanulni ÉLNI és MEGÉLNI dolgokat. Segítek neki- megköszöni- de nem fogok éjszaka főzni neki, ugyanis pont annyi időt dolgozik, mint én, pont annyi a szabad ideje. Nem vagyok gonosz, de egyszer én is lelépek az élők sorából, úgyhogy talpra magadtól gyerek. Sajnálom a kínai férfit, hogy meghalt, mindannyian meg fogunk, és nagyon sokan nem tudják túltenni magukat a dolgon, mégsem jelentik be a médiának - bár akkor nem lenne ennyi ismétlés a tévében. Meghal a gazdag , meghal a szegény, és mindenki egyedül, ha százan állnak körülötte, akkor is.
Más. Valódi-nem valódi márkás termékek.
Szeretem a szép dolgokat. Talán lenne is rá lehetőségem, hogy megvegyem. Hm:)) dehát egy év múlva már nem divat! Vegyünk másat. Tegyük el, majd húsz év múlva az lesz.
Nekem jó a nem márkás sportcipő-ezzel a két csámpás lábammal ugyanúgy és ugyanannyi idő alatt tönkreteszem, mint az Adidast. Látom ám a divatmániásokon, hogy három hónap múlva viszik kicserélni, mert lyuk itt, lyuk ott. Megszagolom a parfümutánzatot, szinte ugyanaz, csak állítólag nem egy fél napig illatozom, csak két órán át- na és? úgysem érzem fél óránál tovább.
Nem azért dolgozom, hogy a környezetem a feliratokat olvassa rajtam, vagy szagolgasson, stb. Van hol aludnom, képes vagyok örülni a zsíros kenyérnek, tiszta a ruhám, zuhanyzok rendszeresen, munkába járok, főzök, mosok, takarítok- morgás nélkül, és jól érzem magam. S ha én jól vagyok garantálom hogy családom is örül az életnek - mert ez nálam a mérce az élethez, a pénzhez, a munkához való viszonyulás: a család mindenek előtt- magamért, hogy nekik is jó legyen. Másokért, hogy egy talán visszakapjam, amit másokért teszek, bár el nem várhatom, ehhez nincs jogom. Ember az emberért. Nem pénzért, csak úgy. Annyi anyagi forrásom a munkából eredően mindig van, hogy ha kell úgy is segítsek. ( Annyi szájjal-lábbal festett képeslapom van-bár én tudnék úgy festeni kézzel- de még mindig nem elég, ha értitek mit akarok mondani)
Nem vagyok szent. Néha én is elcsábulok. Megszegem a saját szabályaimat. Néha fagyit eszek, pedig máshol a kenyérnek is örülnének, de néha azért megérdemlem. Akik éheznek-no ők nem ezt érdemlik.Nagyon nem. Nem kapok soha sem névnapomra, sem szülinapomra a családomtól semmit, mert tudják, bármit vesznek, képtelen vagyok örülni neki. Együtt legyünk, főzök egy jót, kirándulunk, és ez így tökéletes. Lehet, hogy gyári hibás vagyok, a Jóisten így teremtett, nem tehetek róla.
Tulajdonképpen egy dolog érdekel: ember az embert ne bántsa. Mindegy hol lakik, milyen a bőrszíne, a vallása, gazdag-e vagy szegény, mindegy. Érző lélek van minden élőlény belsejében, ami semmiféle készülék ki nem mutat, hagyjuk hát békén ezt a csodálatos dolgot, ami bennünk lehetne, nyugodtan, békében, amit léleknek, tudatnak, akárminek nevezünk, ami nem más, mint az emberi tulajdonság meghatározója.
Mindenki más- és én akkor is szeretlek, ha te utálsz engem. Jogod van hozzá- tedd, ha úgy gondolod jobb így neked, ha engem bántassz.
Szeretettel: Swen
 
Majdnem belehaltam a nevetésbe. Remek irás, igazán sajnálom, hogy nem töllem van. :hurra:
-
A kinaiakkal nagyon jo tapasztalataim vannak, a gyerekeim összes iskolatársa kiválo tanulo volt, felvételi nélkül kerültek az egyetemekre, nem volt egy szakterület (zene, sport...) ahol ne lettek volna az élen.
-
Ami a nyelvet illeti. Ausztriába voltam nemrég egy meetingen, két céghez tartozo kinai lányal ülltem a vacsoránál. Jön a pincér, hogy felvegye a rendelést, ránéz a lányra, beugrik nálla az elöitélet: "Beszél németül?" A lány elneveti magát az osztrák furcsa dialektusán. "Igen, és Ön?
-
Ami az "interventiot" illeti, valoszinüleg nem mindenki tudja, hogy az "opium-háburu" nem arrol szol, hogy az Angolok vissza akarták tartani a Kinaiakat a kábitoszertöl, hanem ellenkezöleg, a Kinaiak bojkotálni akarták az Angol opiumot.
-
Felelevenitésül, az "opium-háboru" a 19. században volt, a boxer-háboru amiben az Osztrák-Magyar Monarchia ( Nagy-Magyarország) is büszkén részt vett, 1900-ban tört ki.
-
A háboru kitörésének az oka az volt, hogy a nem-keresztény Kinaiak nem akartak egyházadot fizetni a keresztény-Kinaiaknak. A keresztény misszioknak régi traditiojuk volt Kinában de ahogy látjuk 1949-ig csak kudarcot vallottunk.
-
Talán nem mindenki tudja, hogy rengeteg magyar szerzetes ment ki Kinába a 30-as évekbe, hogy Jézus igéjét terjesze. Az ötvenes évek elején aztán kitoloncolták öket. Ez volt az elsö eset, hogy a családunk valamelyik tagja miatt váltságdijat követeltek. :(
-
Mivel a Rákosi idöben a Kinaiak nem értékelték a Forintot, még Mao Tse-tung sem, egy nyugati ország váltotta ki a rokont. Szerencsére nem sikerült neki megtériteni a Kinaiakat.
-
Ha jol tudom Kina az egyetlen ország a világon ahol 18 éven aluli gyerekeket nem szadab vallásos mesékkel indoktrinálni. Alkohol és elsöálldozás csak felnötteknek. :)
 
." De talán nem elhanyagolható különbség köztünk, hogy mi - saját határainkon kívül - nem alkalmazunk erőszakot. Még a görény mongoloknak sem sózunk oda, pedig azok igazán megérdemelnék."
Gondolom azért üldözitek a Tibeti népet mert ti olyan f..a gyerekek vagytok, vagy ha a fiatalok megelégelik a demagógiát akkor simán közéjük eresztetek egy sorozatot.....
 
Szerény magánvéleményem szerint, aki csak annyi jövedelmet kap, amiből csak a rezsijét és az élelmiszereit tudja kifizetni, az gyakorlatilag rabszolga, sőt rosszabb, mert a rabszolgának a munkájáért a szállást és az élelmet biztosították, míg utóbbi esetben az adott személynek magának kellett mindazt beszereznie.

Én sokkal prózaiabban látom ezt: ott vannak még (Oroszországon kívül) komoly nyersanyagforrások. Dél Amerika gyakorlatilag kezd kifogyni, hisz maguk is elkezdték a gyártáshoz használni a kitermelt nyersanyagokat (pl Brazília). Ausztrália a maga túlnyomóan sivatagos területével megint csak nem jön szóba, tehát marad Afrika. annál is inkább mert a könnyen korrumpálható afrikai kormányok is ebbe az irányba terelik a beszerzési források után kutatókat, így Kínát is.
Mellesleg, mivel Kína a “föld gyára”, persze, hogy nekik kell a legtöbb nyersanyag.
Attól tartok, hogy az iparosodás korában a környezetvédelem még mint fogalom sem létezett. (Akárcsak Kínában. Nem véletlen, hogy az azóta lejárt kiotói egyezményt az USA mellett csak ők nem írták alá.).
A válasz pedig szerintem is “európaias” dacból született egy “európaias” kritikára, mert aki csak egy kicsit is tisztában van az ázsiai mentalitással, az azonnal látja, hogy itt a kínaiak csak mint fogalom szerepelnek, nem pedig szerzőként vagy akár csak mint a levél generátoraként…

Ez ugyan messze áll a témától, de már úgyis annyit offoltunk.
Tessék szíves lenni definiálni nekem a kommunizmust!
Nekem az átkosban még úgy tanították, hogy a termelési eszközök köztulajdonban vannak, ott mindenki a képességei szerint dolgozik és a szükségletei szerint kap, tehát nincs (a klasszikus értelemben vett) pénz, kereskedelem, párt, politika…
Ma már mást jelentene a kommunizmus?
Ha diktatúrát vagy autoriter rendszert használunk (mint ősi magyar szavakat) - még csak-csak elfogadom, de kommunistázni úgy, hogy gyakorlatilag a szó eredeti jelentésével alig-alig van kapcsolatban, az -legalábbis - nem fair.
Tudom mit jelentett(volna)a kommunizmus,s mi "valósult " meg Flamingo barátom.
Akkor kinai szocializmus,...de a lényeg ugyanaz.
Politikai sikon totális párturalom,mig a gazdaságban államkapitalista modell,szigorú felügyelettel.Kicsit olyan mint a NEP,ahogy azt anno Lenin elképzelte,megspékelve oriási korrupcióval.
 
Majdnem belehaltam a nevetésbe. Remek irás, igazán sajnálom, hogy nem töllem van. :hurra:
-
A kinaiakkal nagyon jo tapasztalataim vannak, a gyerekeim összes iskolatársa kiválo tanulo volt, felvételi nélkül kerültek az egyetemekre, nem volt egy szakterület (zene, sport...) ahol ne lettek volna az élen.
-
Ami a nyelvet illeti. Ausztriába voltam nemrég egy meetingen, két céghez tartozo kinai lányal ülltem a vacsoránál. Jön a pincér, hogy felvegye a rendelést, ránéz a lányra, beugrik nálla az elöitélet: "Beszél németül?" A lány elneveti magát az osztrák furcsa dialektusán. "Igen, és Ön?
-
Ami az "interventiot" illeti, valoszinüleg nem mindenki tudja, hogy az "opium-háburu" nem arrol szol, hogy az Angolok vissza akarták tartani a Kinaiakat a kábitoszertöl, hanem ellenkezöleg, a Kinaiak bojkotálni akarták az Angol opiumot.
-
Felelevenitésül, az "opium-háboru" a 19. században volt, a boxer-háboru amiben az Osztrák-Magyar Monarchia ( Nagy-Magyarország) is büszkén részt vett, 1900-ban tört ki.
-
A háboru kitörésének az oka az volt, hogy a nem-keresztény Kinaiak nem akartak egyházadot fizetni a keresztény-Kinaiaknak. A keresztény misszioknak régi traditiojuk volt Kinában de ahogy látjuk 1949-ig csak kudarcot vallottunk.
-
Talán nem mindenki tudja, hogy rengeteg magyar szerzetes ment ki Kinába a 30-as évekbe, hogy Jézus igéjét terjesze. Az ötvenes évek elején aztán kitoloncolták öket. Ez volt az elsö eset, hogy a családunk valamelyik tagja miatt váltságdijat követeltek. :(
-
Mivel a Rákosi idöben a Kinaiak nem értékelték a Forintot, még Mao Tse-tung sem, egy nyugati ország váltotta ki a rokont. Szerencsére nem sikerült neki megtériteni a Kinaiakat.
-
Ha jol tudom Kina az egyetlen ország a világon ahol 18 éven aluli gyerekeket nem szadab vallásos mesékkel indoktrinálni. Alkohol és elsöálldozás csak felnötteknek. :)
Ha már a keresztény kinaiakról van szó-még vannak magyar alapitású keresztény missziók...Tajvanon.
Kinában ma is üldözik a katolikus keresztényeket.Papokat,szerzeteseket,apácákat egyaránt börtönbe vetnek és kinoznak,a hivekről nem is beszélve.
A kinai keresztény hazafiás egyház(amit még Mao szervezett),az egyetlen "legális" keresztény szervezet amit az állam irányit ,s különáll a róma központú egyházaktól.
 
A kinaiak muveszi szintre tokelyre fejlesztettek az alkalmazkodast. Az otthoni kinai etelek nagyon hasonlitanak a magyarkonyhahoz uszik az olajba vagy zsirba ,olajba sutnek ki mindent, hamar rajottek,hogy kozeliteni kell az adott orszag etkezesi kulturajahoz.NAlunk egesz mas a kinai menu mint otthon. Szerizbe is ugy csinaljak hogy el tudjak adni a finyasabb embereknek. Mi is szoktunk kinaihoz menni Mandarin nevu uzletlanchoz , sok szinusegevel tisztasagaval sok canadai kedvence lett.

Az olcsosag sok embernek hoz lehetoseget a vasarlasra.Divat ide vagy oda, tomve vannak a kinai uzletek piacok mert igeny van ra , hogy sokkal de sokkal olcsobb meg a copyzott markak is.
Hozzátenném a kinai konyha sem egységes,mint hisszük.az egyes tartományok étkezési kulturája is eltérő.
 
Akkor Te valami más értesz kommunizmus alatt, mint amiről Marx és Engels vizionált. De sztem Lenin se azt képzelte el, ami Kínában vagy Koreában van.
A kommunizmusban nincsenek vállalkozók, nincsenek tőkések, márpedig ahogy elnézem, Kínában nagyon is vannak. Kínában nem kommunizmus van, hanem egy kemény tőkés diktatúra, akárminek is nevezik. Mondhatjuk úgy is, egy modernkori császárság.



Ezt nem hiszem. A 90-es években jött ide egy hullám, de mind elmentek, mert nem kaptak letelepedési engedélyt. Nem volt túl tisztességes eljárás, mert addigra lakást vettek itt, satöbbi, aztán az akkori magyar kormány meggondolta magát.
Kinai Népköztársaság-ez akkor mi?
Szocializmus van ott még mindig,államkapitalista gazdasággal.Ezt a katyvaszt Teng Hsziao találta ki és átvette Vietnam is.
A KNP ma is egyeduralkodó és a pártkongresszuson még mindig régi stilusu szólamok hangzanak el.S bizony a katonai jármüveken vörös csillag van ma is.
S majd el feledem...az ötvenes években megfogalmazott területi követeléseket azóta sem vonták vissza az "elvtársak".Ez egész országokat is jelent!!!Nemcsak Tajvant és a Spratly szigeteket.Utána lehet nézni.
 
Ha már a keresztény kinaiakról van szó-még vannak magyar alapitású keresztény missziók...Tajvanon.
Kinában ma is üldözik a katolikus keresztényeket.Papokat,szerzeteseket,apácákat egyaránt börtönbe vetnek és kinoznak,a hivekről nem is beszélve.
A kinai keresztény hazafiás egyház(amit még Mao szervezett),az egyetlen "legális" keresztény szervezet amit az állam irányit ,s különáll a róma központú egyházaktól.
Igen 1950-ben az összes misszionárus kilett utasitva Kinábol ezek mentek Taiwanba (nem kommunista Kina)
-
A misszionárusok mindig is elöretolt posztok voltak gazdasági nyereség reményébe. Indokinába még fegyverrel is szolgáltak a papok. Ahogy irtam Kinában minden féle babona "ülldözve van" miért lenne a kereszténység egy kivétel?
-
A Kinaiak nem akarják, hogy a nök lábát megnyomoritsák, aki mégis ilyet tesz annak viselnie kell a következményeket. A kereszténység az agyat sorvasztja.
-
Emlited, hogy a Kinai kereszténység nem fogadja el a Vatikánt. Hát ezen nem csodálkozom. A mostani Pápa nagyon emberinek präsentálja magát, ez nem volt mindig igy.
-
Ha az Orbán Viktor 1962 elött kapott volna privátmeghallgatást a családjával akkor bizony lekelett volna nyalják egyenként a Pápa cipöjé térdenállva. A lábcsokolás és a térdeesés eltörlése a II. Vatikáni zsinat eredménye.
-
 
Kinai Népköztársaság-ez akkor mi?
S majd el feledem...az ötvenes években megfogalmazott területi követeléseket azóta sem vonták vissza az "elvtársak".Ez egész országokat is jelent!!!Nemcsak Tajvant és a Spratly szigeteket.Utána lehet nézni.

Utánanéztem, de lehet rossz helyen. Amiről te beszélsz, az Tajvan, ők követelik vissza a teljes császárkori kínai területeket. A Kínai Népköztársaság garantálja a jaltai egyezményt, ami kimondja Mongólia függetlenségét.

Ha az Orbán Viktor 1962 elött kapott volna privátmeghallgatást a családjával akkor bizony lekelett volna nyalják egyenként a Pápa cipöjé térdenállva. A lábcsokolás és a térdeesés eltörlése a II. Vatikáni zsinat eredménye.

Már másnak is említettem, neked is elmondom Ernoe: olyasmiről nyilatkozz, amihez értesz! Tőlem úgy utálsz minden vallást, ahogy akarsz, de hülyeséget ne terjessz! A pápai köszöntésnek sose volt sem a térdre esés, sem a lábcsókolás a része. Pláne nem egy ország képviselőjétől, mint egy uralkodó, vagy miniszterelnök nem vártak el ilyet soha.
 
Igen 1950-ben az összes misszionárus kilett utasitva Kinábol ezek mentek Taiwanba (nem kommunista Kina)
-
A misszionárusok mindig is elöretolt posztok voltak gazdasági nyereség reményébe. Indokinába még fegyverrel is szolgáltak a papok. Ahogy irtam Kinában minden féle babona "ülldözve van" miért lenne a kereszténység egy kivétel?
-
A Kinaiak nem akarják, hogy a nök lábát megnyomoritsák, aki mégis ilyet tesz annak viselnie kell a következményeket. A kereszténység az agyat sorvasztja.
-
Emlited, hogy a Kinai kereszténység nem fogadja el a Vatikánt. Hát ezen nem csodálkozom. A mostani Pápa nagyon emberinek präsentálja magát, ez nem volt mindig igy.
-
Ha az Orbán Viktor 1962 elött kapott volna privátmeghallgatást a családjával akkor bizony lekelett volna nyalják egyenként a Pápa cipöjé térdenállva. A lábcsokolás és a térdeesés eltörlése a II. Vatikáni zsinat eredménye.
-

Csak egy hozzászólásom van:
A Kinai Hazafias Egyházról beszéltem mikor azt mondtam ,hogy ez a kommunista alapitásu szervezet nem ismeri el "felettesének" a Vatikánt.Nyilván kicsit félreértelmezhető volt amit irtam.
 
Utánanéztem, de lehet rossz helyen. Amiről te beszélsz, az Tajvan, ők követelik vissza a teljes császárkori kínai területeket. A Kínai Népköztársaság garantálja a jaltai egyezményt, ami kimondja Mongólia függetlenségét.



Már másnak is említettem, neked is elmondom Ernoe: olyasmiről nyilatkozz, amihez értesz! Tőlem úgy utálsz minden vallást, ahogy akarsz, de hülyeséget ne terjessz! A pápai köszöntésnek sose volt sem a térdre esés, sem a lábcsókolás a része. Pláne nem egy ország képviselőjétől, mint egy uralkodó, vagy miniszterelnök nem vártak el ilyet soha.
1.Kina saját tartományának tartja Tajvant-de azok nem tartják magukat annak.
2.1952-ben egy kinai középiskolai tankönyv szépen összefoglalta mely területeket igényli a kommunista Kina:
-Nepál
-Sikkim(Indiai tartomány)
-Asszam(Indiai tartomány)
-Bhután
-Burma
-Andamán szigetcsoport
-Maláj-félsziget
-Thaiföld
-Indokina(Laosz,Kambodzsa,Vietnam)
-Spratly/Paracel szigetek(most is katonai reptereket épitenek a vitatott egyik-másik szigeten Vietnam,Malajzia,Fülöp-szigetek rosszallása ellenére)
-egyes japán szigetek.
-egyes határmenti területek a szovjetunióból(Putyinnal kiegyeztek a Csenpao szigetről)
 
1.Kina saját tartományának tartja Tajvant-de azok nem tartják magukat annak.
2.1952-ben egy kinai középiskolai tankönyv szépen összefoglalta mely területeket igényli a kommunista Kina:
-Nepál
-Sikkim(Indiai tartomány)
-Asszam(Indiai tartomány)
-Bhután
-Burma
-Andamán szigetcsoport
-Maláj-félsziget
-Thaiföld
-Indokina(Laosz,Kambodzsa,Vietnam)
-Spratly/Paracel szigetek(most is katonai reptereket épitenek a vitatott egyik-másik szigeten Vietnam,Malajzia,Fülöp-szigetek rosszallása ellenére)
-egyes japán szigetek.
-egyes határmenti területek a szovjetunióból(Putyinnal kiegyeztek a Csenpao szigetről)

1. Ez gondolom viccnek szántad és nem szavakon kívánsz lovagolni.
2. Bocs, de hacsak nem vagy kínai szakirányú egyetemi oktató, vagy nem élsz évek óta a szárazföldi Kínában, akkor nem tudom elhinni ezt. Ellent mond mindannak, amit tanultam, és más oktatótársam is kétségeiket fogalmazták meg. Bár az időpont gyanús, lévén a 2. világháborút lezáró békeszerződések előtt járunk és a kommunista Kínának is voltak helyi és országon szinten egyaránt érdekes nyilatkozatai, de akkor is...
 
1. Ez gondolom viccnek szántad és nem szavakon kívánsz lovagolni.
2. Bocs, de hacsak nem vagy kínai szakirányú egyetemi oktató, vagy nem élsz évek óta a szárazföldi Kínában, akkor nem tudom elhinni ezt. Ellent mond mindannak, amit tanultam, és más oktatótársam is kétségeiket fogalmazták meg. Bár az időpont gyanús, lévén a 2. világháborút lezáró békeszerződések előtt járunk és a kommunista Kínának is voltak helyi és országon szinten egyaránt érdekes nyilatkozatai, de akkor is...
2.világháborút lezáró békeszerződések előtt járunk-irtad . Mikor is irták alá a békeszerződést Magyarországgal?
A helyes válasz 1947.
1952 előtte volt vagy utána?
1952-ben javában tartott a Koreai háború,ahola frissen alakult Kinai Népköztársaság aktivan beavatkozott a Szu oldalán a háborúba.
Felteszem nem élsz kinában,de javaslom nézz utána az Regiment katonai szaklap ezévi számában-ott is emlitik.S keresd a google-n kinai-japán határincidensek cimen-lesz találatod.
Tajvani közmondás:Ha Pekingben esik az eső,Tajpejben még nem veszik elő az esernyőt.
A tényekben nem hinni kell-hanem elfogadni.
 
2.világháborút lezáró békeszerződések előtt járunk-irtad . Mikor is irták alá a békeszerződést Magyarországgal?
A helyes válasz 1947.
1952 előtte volt vagy utána?
1952-ben javában tartott a Koreai háború,ahola frissen alakult Kinai Népköztársaság aktivan beavatkozott a Szu oldalán a háborúba.
Felteszem nem élsz kinában,de javaslom nézz utána az Regiment katonai szaklap ezévi számában-ott is emlitik.S keresd a google-n kinai-japán határincidensek cimen-lesz találatod.
Tajvani közmondás:Ha Pekingben esik az eső,Tajpejben még nem veszik elő az esernyőt.
A tényekben nem hinni kell-hanem elfogadni.

Kedves attimeny (remélem szólíthatlak így)!

Elnézést a késői válaszért, és köszönöm a gondolatébresztő dolgokat, amiket írtál. Nagyon örültem neki!
Sorban haladnék, ha nem baj.

Kína volt ugyebár a fő témánk és nem Magyarország, nem értem tehát, hogy jön ide? 1952-ben kötött békét Tajvan Japánnal, a szárazföldi Kína pedig 1978-ban!

Az általad említett területi kérdéseket egy kínai kollégámhoz továbbítottam (történelmet tanít), és az ő válaszát csak a mai nap kaptam meg. Azt nem tudta megmondani, hogy mi újság az 1952-es történelemtankönyvek terén, mert akkor még nem élt, és bizony Kína nem az a hely, ahol bármi egyértelmű volna, és mivel diktatúra, bizony gyakran változnak/változhatnak a dolgok. Erre nem egy példa van. Ha már tények: Kína utolsónak Japánnal kötötte meg a békét 1978-ban és addigra a területi vitáit rendezte. Többek között Tibet és még jó pár terület elfoglalásával. Pont. Nincs további követelés.
Azóta persze vannak újonnan támadt viták, de ezek leginkább a 3. évezred termékei. Ide tartozik a Senkaku/Diaoyu szigetek esete, vagy a Dél-kínai tengeri konfliktus.

A koreai példát sem értem, hogy jön ide. Kína sose tekintette részének (ismétlem: soha) a félszigetet, csak vazallus államnak. A koreai háborúban persze beavatkoztak, de nem szállták meg Észak-Koreát, ugye?

A Regiment katonai szaklapot nem ismerem/olvasom, de ez nem az én hibám, nem Mo.-n élek. Ellenben más katonai - többek között japán és kínai - lapokat viszont igen. Ott is gyakran előjönnek vitás kérdések, de úgy vettem észre, kevés tényszerű, új dolgot tudnak mondani, inkább csak szólamokat pufogtatnak.

Konklúzióm, hogy elhiszem, hogy volt ilyen állítás egy 1952-es könyvben, mert megcáfolni nem tudom, viszont semmi bizonyíthatót nem találtam, ami téged erősítene meg (a többi forrás, ami a neten találtam, mind elfogult ezen a téren, a vádaskodás és a sértődöttség szelleme lengi be mindet, vagy csak simán nem ér többet, mint egy wiki cikk megfelelő tudományos munkákra való hivatkozás nélkül).

Üdvözlettel
K.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,136
Üzenet
4,803,558
Tagok
615,803
Legújabb tagunk
Dr. Unger Adrienn
Oldal tetejére