Reuters: 1,975 billió forint landolt Orbán haverjainál és családjánál

Orbán Viktor 2010-ben történt hatalomra kerülése óta barátai és családtagjai egyre sikeresebbek a közbeszerzések elnyerésében – állapította meg a Reuters magyarországi közbeszerzésekről készült elemzése.

Összesen 10 (tíz) üzletember – köztük Orbán gyermekkori barátja, Mészáros Lőrinc, valamint veje. Tiborcz István kezében lévő cégek 2010 óta összesen 7,85 milliárd dollárnak megfelelő 1,975 billió forint értékben nyertek meg tendereket. Ez az adott időszakban kiadott közbeszerzési megrendelések több mint 10 százalékát teszi ki. Ebben közvetlenül, vagy konzorciumok útján, valamint konkrét, illetve keret-megállapodásokban elnyert szerződések egyaránt szerepelnek.

A tíz üzletember részesedése jelentősen megemelkedett tavaly, amikor Magyarországon a közbeszerzések rekordot értek el 3,63 billió forinttal: a tulajdonukban álló cégek ebből az összegből 28 százalékot nyertek el, szemben az Orbán hatalomra jutása előtti 1-2 százalékkal. A jelentés Tóth Jánost, az MTA egyik közgazdászát, a Budapesti Korrupció-kutató Központ igazgatóját idézte, aki azt mondta: a Reuters elemzése új, kemény adatokat tárt fel, és valós összefoglalót adott, amely releváns módon hozzájárul a témához. Az elemzéssel kapcsolatban feltett kérdésekre sem a kormány, sem Orbán Viktor nem válaszolt.

Ó, a Balaton…

A Reuters akkor bukkant a tíz üzletemberre, amikor egy a Balatonról, Európa egyik jelentős idegenforgalmi célpontjáról készített elő egy jelentést. Azt követően, hogy Orbán 2014-ben bejelentette, hogy nagy állami támogatásokat kap a térség idegenforgalma, ez a tíz ember keszthelyi ingatlanokat vásárolt. Tiborcz István, Orbán veje volt közülük az első: jelenleg a legnagyobb szálloda társtulajdonosa, és cégét a bevétel 45 százaléka illeti meg. Tiborcz sem válaszolt a kérdésekre.

Mivel a balatoni befektetések uniós pénzeket is magukban foglalnak, a hírügynökség feltette kérdéseit az EU Bizottságának is, ahol egy szóvivő azt válaszolta: „Az EU zéró toleranciát tanúsít az uniós pénzekkel való csalásokkal szemben, és ezért ragaszkodik ahhoz, hogy minden tagállam kötelezettséget vállaljon a csalások megelőzésére”, de a jelentésben szereplő állításokra közvetlenül nem válaszolt. Végül a jelentés megemlítette, hogy az OLAF 2016-os jelentésében azt javasolta, hogy Brüsszel kérje vissza Magyarországtól az EU által 2012-2015 között adott pénz több mint 4 százalékát, azaz messze a legtöbbet az összes uniós tagállam közül. Az OLAF nem kívánt kitérni egyes projektekre, de honalapján leszögezi, hogy ilyen javaslatot abban az esetben tesz, amikor fennáll a gyanú, hogy elcsalták, vagy szabálytalanul használták fel az unió pénzeket, például túlárazás, vagy a pályázók összejátszása révén.Die Presse

„Orbán Viktor, a Puszta-Napkirály, az állam Magyarországon” ezzel a címmel közölte Ccekő Balázs Bécsben élő magyar újságíró cikkét a konzervatív bécsi lap.

A szerző szerint Orbánnak jó esély van arra, hogy további négy évre hatalmon marad. Felidézte Orbán 2002-es jelszavát – „A haza nem lehet ellenzékben” -, és megállapította: hasonlóan kirekesztő a mostani központi szlogen is: „Arról szavazunk, hogy Magyarország magyar ország maradjon!”. Ezzel ugyan a migránsokra utal, de mögötte megbújik a magyar „Napkirály” önazonosítása is: Orbán a nemzettel és az állammal. A Fidesz eddigi választási harcát nacionalista szennykampánynak lehet nevezni, és nem változott a Fidesz számára katasztrofális hódmezővásárhelyi vereség után sem: rövid ideig a pozitívumokat hangsúlyozták, de aztán újra Donald Trump (America First) és a Délkelet-Európában oly jellemző Soros-fóbia következett – írta a szerző.

Orbán világképébe nem illenek bele a baloldaliak, a liberálisok és a mérsékelt konzervatívok. „Nem csoda tehát, hogy a kampányban nem is szóltak róluk, hanem némi szalon-antiszemitizmussal Soros György érdekképviselőiként intézték el őket. A nacionalizmussal, idegengyűlölettel és rasszizmussal Magyarországon könnyen meg lehet szólítani kétmillió embert, és ennyi elég ahhoz, hogy a Fidesz biztosítsa magának a hatalmat a következő periódusra is”. Az egységes ellenzéktől elszenvedett váratlan vereség persze fáj, de nehéz ebből következtetéseket levonni a parlamenti választásokra. Megismételhető-e egyáltalán országos szinten a sikeres recept, az ellenzék koalíciója az Orbán-rezsim ellen a szocialistáktól egészen a Jobbikig?

Az eufória nagy volt, de azóta semmi nem változott. Az ellenzéki pártok megosztottak, viszálykodnak, és ezzel rossz jelzést küldenek a szavazóknak. Fennáll a veszély, hogy a széthúzó és megosztott ellenzék lerombolja a magyar többség kormányváltásra irányuló óhaját. Szerepe lehet a kormány messzire elérő kezének is. Orbán arra készül, hogy a választókörzetekben egy ellenzéki jelölttel találja szemben magát, de azoknak igen csekély esélye van. „Az illetékesek nem fognak kihagyni egyetlen lehetőséget sem arra, hogy minimalizálják az ellenzéki jelöltek esélyeit, és minden lehetséges legális és illegális eszközzel biztosítsák a saját hatalmukat. Ebben fontos szerep juthat Orbán ellenzéki pártokban lévő segítőinek” – írta Csekő.

Végül megállapította: XIV. Lajos, a Napkirály soha nem mondta ki valójában, hogy „Az állam én vagyok”, de ennek megfelelően cselekedett. Orbán többször is utalt hasonlókra, ha szó szerint ilyet soha nem is mondott, de nincs is szüksége erre. Mint egyszer mondta: „ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit teszek”.


Die Welt

Orbán Viktor nacionalista hangokkal öv az ellenzék győzelmétől. A felmérések szerint a legjobb úton halad harmadik periódusa felé, de az ellenfelei erősödőben vannak – írta a jobboldali konzervatív német lapban Boris Kálnoky tudósító.

Úgy látja a nemzeti ünnepen a magyar pártok összemérték erejüket. Orbán miniszterelnök százezreket vitt az utcára, az ellenzék csupán ezreket, a kormány mégis aggódik. Néhány héttel a választások előtt a magyarországi kampány egészen moziszerűvé vált: a kormánymédia úgy ábrázolja a magyar –zsidó származású Soros Györgyöt, mint magát Darth Vader filmbeli főgonoszt, közben pedig a kormánnyal szemben kritikus orgánumok egy miniszterelnök-helyettes helikopterről folytatott vadászatét leplezik le. Aztán ott van az öreg hölgy, aki a jelek szerint átvert egy minisztert azzal, hogy van pár felesleges euró-milliárdja, és ez annyira lázba hozta a minisztert, hogy közjegyzői hitelesítéssel vállalta a pénz kezelését. Az illető neve Kósa Lajos, városfejlesztési miniszter, és korábban a Fidesz frakcióvezetője volt. Az ilyen hírek persze nem túl hasznosak a kampányban.

Ehhez járul, hogy a Fidesz nemrég meglepő módon toronymagasan vesztett egy polgármester-választáson az ellenzék támogatta jelölttel szemben. Nem meglepő tehát, hogy a kormánypárt köreiben egyre inkább idegeskednek. A válasz: a párt több éve először újra „Békemenetet” szervezett a nemzeti ünnepre. A Fidesz híveit az egész országból buszokon szállították Pestre, több ezer szimpatizáns érkezett Lengyelországból. Ők magukban alighanem nagyobb csoportot alkottak, mint a különböző ellenzéki pártok hívei a nagygyűléseken. A parlamenthez özönlő tömeg azonban hatalmas volt, százezer, vagy tán 300 ezer is – erőfitogtatás – és politikai siker – írta Kálnoky. Idézett egy Mórról érkezett tüntetőt, aki elmondta: aggódnak, mert sok barátjuk és ismerősük elfordult Orbántól, pedig veszélyben az ország és csakis Orbán mentheti meg. Hasonlóan szólt Orbán is, aki szerint veszélyben a haza, „meg kell védenünk Magyarországot”, és „A gyávának nincs hazája”. Kálnoky rámutatott: a felmérések szerint a Fidesz egyértelműen vezet.

Legutóbb a Fidesz tíz kivételével az összes választókörzetben nyerni tudott, de csak azért, mert az ellenzék megosztott volt. Ha most meg tudna egyezni egy közös stratégiában, le lehetne győzni a Fideszt, legalábbis elméletileg. De a korábban szélsőjobboldali, ma mérsékeltebb képet mutató Jobbik nem akar kompromisszumot kötni. Vona azzal érvel, hogy szavazói jobboldaliak, és nem szavaznának baloldali jelöltre, akkor már inkább a Fideszre. Az LMP eddig elzárkózott, de nemrég jelezte, hogy hajlandó tárgyalni, ha a Jobbik is részt vesz. Kálnoky szerint nem úgy néz ki, mintha ez összejönne. A baloldali ellenzéknél mégis reményteli hangulat uralkodik. Mindez eddig nem mutatkozott meg a felmérésekben. A baloldali tüntetések résztvevői kérdésre hosszú listát sorolnak, hogy mi nem jó Orbán politikájában, köztük az oktatási és az egészségügyi rendszert, a korrupció és a kormány törekvését, hogy aláássa a demokratikus intézményeket. A migránsoktól, akiktől Orbán meg akarja védeni az országot, nem félnek. Hogy van-e az ellenzéknek esélye a győzelemre? Az ellenzéki pártok összefogása nélkül nincs, de talán legalább a kétharmados többséget sikerül megakadályozni – mondta a szerzőnek egy 26 éves fiatalember.Bloomberg

A magyarok hozzászoktak, hogy a választásaik eredménye előre megjósolható. Orbán Viktor, Európa populista főkolomposa, aki nagyobb hatalomra tett szert, mint a kommunizmus bukása óta bárki elődei közül évek óta felmosta az ellenzékkel a padlót.

A kényelmes vezetés ellenére azonban az április 8-i választás eredménye Orbán számára nem adott: korripciós vádak és egy feltámadó ellenzék nehezíti a harmadik periódusához vezető utat. Orbán a parlamenti többségét 2010 óta arra használta, hogy egy orosz mintájú „illiberális államá” alakítsa Magyarországot. Az intézményeket saját szövetségeseivel töltötte fel, miközben a korményhoz kapcsolatokkal rendelkező oligarchák tartják a kezükben a gazdaságot. Orbán a bevándorló-ellenes európai fordulat élharcosa. Egy újabb kétharmados mandátum módot adna arra, hogy növelje az oligarchák hatalmát és tovább korlátozza az intézményeket, köztük az igazságszolgáltatást. Veresége egy új vezető számára lehetővé tenné, hogy visszabontsa Orbán illiberális intézkedéseit. Egyben gyengítené pozícióját, amelyet a más országokon is átsöprő populista hullám ideológiai bástyájaként tölt be.

A mostani választást az különbözteti meg az előzőtől, hogy az ellenzéki pártok azon dolgoznak, hogy ne ismételjék meg az akkori hibájukat, ugyanis akkor külön-külön jelöltekkel indultak a körzetekben, most pedig igyekeznek a lehető legtöbb helyen egyetlen jelöltet állítani. Orbán zárt vezet a felmérésekben, mert sok lojális híve van. Noha a kampány alatt vesztett népszerűségéből, még mindig nagyobb a támogatottsága, mint a négy legnagyobb ellenzéki erőnek. Ez azt jelenti, hogy meg fogja szerezni a listás mandátumok legnagyobb részét, és hacsak nem következik be az Orbán-ellenes szavazatok váratlan megsokasodása, az egyéni mandátumok jelentős részét is megnyeri. Az ellenzéki pártokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy tegyék túl magukat a viszályaikon., és koordinálják a stratégiájukat, különösen azt követően, hogy Hódmezővásárhelyen kicsavarták a polgármesteri tisztséget a Fidesz kezéből.

A választás ugyanis megmutatta, hogy hiába a Fidesz a legerősebb, még a saját fellegvárásban is sebezhető, ha az ellenzéki szavazóknak egyetlen jelöltet állítanak.
A korrupciós botrányokról szinte naponta megjelenő hírek szintén árthatnak Orbánnak. Az ellenzéki egyeztetések megkezdődtek, olyanok is beléptek, akik et korábban mereven elutasították. Ám hogy sikerül-e a koordináció, és ha igen, hány körzetben, az alighanem csak az utolsó pillanatban derül ki. Külön figyelmet érdemel, hogy az MSZP és a Jobbik visszavon-e majd jelölteket, hogy ne egymást szorítsák ki. A jelenlegi ellenzék győzelme zűrös lenne: legalább három teljesen eltérő párt lenne kénytelen koalícióra lépni, és a politika alakítását akadályoznák az Orbán híveivel megtöltött intézmények. Az ellenzéki politikusok sokat ígérnek, és esetleg kockára teszik Orbán fiskális fegyelmét. Megfigyelők szerint az ellenzéki koalíció olyan törékeny lenne, hogy csak nagyon nehezen bírna ki egy négyéves periódust.


hj

safe_image.php
 
Elnézést, de mint itt párszor már leírtam, az Európai Egyesült Államok I. Ferenc József "találmánya" 1870-ből.....
( Lehet nem véletlen, Habsburg Otto is a Páneurópai Unió-ban tevékenykedett...)
De ha már szóba került... József nádor (1776-1847) habsburg főherceg, aki 20 éves korától volt Magyarország nádora haláig, aki alcsúti birtokára telepítette a romákat (lehet asszociálni), aki sajnos az 1945-1989 közötti történelem oktatásból kimaradt, a legmagyarabb Habsburg már a reformkorban felvetette a páneurópai gondolatot több írásában....Kossuth a Dunai Könfederáció tervét Tőle is kölcsönözte ami szintén egyfajta európai nemzetszövetség lett volna...


A Dunai Konföderációt ebbe nem keverném, de ez a mondat:

"az Európai Egyesült Államok I. Ferenc József "találmánya" 1870-ből....."

meglepett.Van erre valami forrás?
 
Meg Lenin is írt róla könyvet.
Szóval sokan voltak.
Én azért vettem alapul Churchillt, mert úgy vélem, hogy az EU elődje (a Közös Piac) megteremtése a múlt század közepére esik és szerintem ez tekinthető az EEÁ megalakítása az első lépésének (már, ha létrejön) és ebben Nagy Britannia akkori miniszterelnöke aktív formálónak tekinthető.

"Meg Lenin is írt róla könyvet."
Hol is? Forrás?
 
Tudom gyerekes, de ha mar orosz akkor inkabb ez: Буратино и золотой ключик :)

Kérték a forrást, megadtam eredetiben, tekintve, hogy Lenin oroszul írta 1915-ben.
Mondjuk az írás méretét tekintve inkább könyvecske vagy még inkább dolgozat, de tény, hogy foglalkozott a kérdéssel Lenin is.
 
Prominor ,
náladnál jobb pr szakemberre nem is lenne szükségük ! :rohog::rohog:
Tudod ilyen rokonsággal nemvolt nehézz neki annyi diplomát szerezni mégha csak Dobrev Klarának hivják akkor sem . ;) Igaz mindenki a saját lovát dicséri .
Ez még Tőled is dúrva volt...Miért pocskondiázod le mások diplomáját? Ha annyira könnyű megszerezni, nosza, mindenki előtt ott a lehetőség...
Nem szeretnélek megbántani, mert régi cimborám vagy. Úgyhogy itt megállok és kérlek gondolkozz:-(
 
Ez még Tőled is dúrva volt...Miért pocskondiázod le mások diplomáját? Ha annyira könnyű megszerezni, nosza, mindenki előtt ott a lehetőség...
Nem szeretnélek megbántani, mert régi cimborám vagy. Úgyhogy itt megállok és kérlek gondolkozz:-(
Gyulánk a férj irántii fóbiáját sajna a nejre is kivetíti.
Pedig tkp Klára asszony nagyobb karriert futott be mint a férje, mielőtt az miniszter lett.
(már 20 évesen elnökhelyettese volt egy nemzetközi diákszervezetnek és ez már a gengszterváltás utánra datálódik, titkárságvezető a pm-ben majd főosztályvezető helyettes, Medgyessy kabinetfőnöke...)
De mindenkinek egyéni joga, hogy kit kedvel és kit utál.
 
Meg Lenin is írt róla könyvet.
Szóval sokan voltak.
Én azért vettem alapul Churchillt, mert úgy vélem, hogy az EU elődje (a Közös Piac) megteremtése a múlt század közepére esik és szerintem ez tekinthető az EEÁ megalakítása az első lépésének (már, ha létrejön) és ebben Nagy Britannia akkori miniszterelnöke aktív formálónak tekinthető.

Valóban a Churchili gondolatot lehet ilyen szempontból az elsőnek nevezni, mivel nem területi(földrajzi) alapon, nem ideológia alapon, hanem a közös piac megteremtésének igényével, a kialakuló határokon átnyúló vállalkozások kialakulása miatt érett meg a megvalósíthatóság...
 
Valóban a Churchili gondolatot lehet ilyen szempontból az elsőnek nevezni, mivel nem területi(földrajzi) alapon, nem ideológia alapon, hanem a közös piac megteremtésének igényével, a kialakuló határokon átnyúló vállalkozások kialakulása miatt érett meg a megvalósíthatóság...
A kerdes hogy meddig menjunk vissza, es milyen modszerrel szeretne elerni az illeto a kozos europat :)
Legyen mondjukk Nagy Karoly :) (nalla fel sem merul a brexit, a kesei kovetok inkabb daminanciat szeretnenek ott :) )
 
A Dunai Konföderációt ebbe nem keverném, de ez a mondat:

"az Európai Egyesült Államok I. Ferenc József "találmánya" 1870-ből....."

meglepett.Van erre valami forrás?
Okod jogod, hogy mit veszel figyelembe, de ha tanulmányozod József nádor munkásságát, kapcsolatát Széchenyivel, Kossuth kezdeti tevékenységével, 1843-ra gondolok , lehet hogy mégis változtatsz ezen a kijelentéseden...
Ami pedig Ferencz Józsefet illeti 7-8 éve ide valamelyik történelmi témába már a másolatát feltettem annak a megbízásnak amit gr. Andrássy Gyula akkori közös külügyminiszter kapott az Európai Egyesült Államok megszervezésére....
 
Kérték a forrást, megadtam eredetiben, tekintve, hogy Lenin oroszul írta 1915-ben.
Mondjuk az írás méretét tekintve inkább könyvecske vagy még inkább dolgozat, de tény, hogy foglalkozott a kérdéssel Lenin is.

Való igaz, kiment a fejemböl.Nekem ugyan ez a forrás jött ki,
Lenin Müvei, 21, 342-346;
de a lényeg a tartalom.
 
Ebben a részében teljessen egyetértek a nyilatkozóval.
Azt szeretném én is ha asszonyaink, gyerekeink, meg mindenki nyugodtan kimehessenek az utcára.
Csakhogy nekünk nem a migránsoktól kell tartanunk a mindennapi utcai atrocitások miatt, hanem pontosan ..
(de ezt itt nem lehet leírni)

Egyetértek! A cigányságot meg kell védeni! A Farkas Flóriánoktól.

Szerintem le lehet írni és le is kell írni. (bár pár éve Melitta és az akkori modi oldalakat törölt egy-egy nap, mikor jobban belemélyedtünk;)) de ha homokba dugjuk a fejünket az nem megoldás..
Sőt szerintem éppen az mélyíti jobban, a lassan már válságosnak is nevezhető állapotokat, hogy a jelenlegi kormány
roma megbízottja Farkas Flórián, egy köztörvényes bűnöző akitől a kormány nem határolódott el...
Az első parlamenti ciklusában azzal, hogy beismerő vallomást tett(ellopta a roma közösség pénzét) elnöki kegyelem alapján felmentették. S most még mindig nem hallani róla mikor megy az újabb pénzeltüntetés miatt börtönbe.. De az sem segít, hogy a társ roma szervezetek vezetői közül is rövid "uralkodás" után számosan börtönbe kerültek a közelmultban (őket nem védte mentelmi jog) 800 ezer szavazó királycsináló, vagy trónfosztó.. Tessék választani...
 
Flamingo ,
Nemcsak a férj iránti fobiám , az nemigaz , hanem a drága nagypapája tetteiért , ahogy még a mai napig nemkövették meg áldozataikat !
Most tkp kitől várod a mea culpát?
Apró Antal már nincs, Mszmp már nincs. Az unoka szórjon hamut a fejére?
Mussolini talán nagyobb bűnt követett el, az egyik unoka (Alessandra) mégis ott lehet az EP néppárti soraiban. Persze, ha személyi érintettség áll fenn (rokonok meghurcolása9, ahhoz megértem, ha kevesek az érveim.
tudod ilyen ösökkel lehett is !! Nem is tudom mit tett a nagypapája , hogy más ezt az utat nehogy megtudja tenni !! ..
Annyit azért hadd jegyezzek meg, hogy, ha a jogi diplomát meg lehet szerezni csak fenék kell hozzá (na nem úgy!), a közgázhoz kevés.
 
De az sem segít, hogy a társ roma szervezetek vezetői közül is rövid "uralkodás" után számosan börtönbe kerültek a közelmultban (őket nem védte mentelmi jog) .

Az idegen kultura elfogadasa kotelessege a befogado tarsadalomnak.
Ami ez egyik szamara bun, az a masik szamara termeszetes, elfogadhato, sot nemikepp dicsosseg
 
Azert ott is van amit csak testnevelesszaknakc hivtunk :)
A szervezo szakokhoz vvaloban keves, de a '80-as evek kereskedelmi szakaihoz eleg volt a fenek :)
Már nem is tudom miről folyik a disputa.
(Persze azért halványan dereng, hogy érdemtelenül szerezte e a végzettségét Dobrev Klára)
Azért felötlött bennem Dr Deutsch Tamás esete, akit az EU-s honlapja szerint 1999 és 1999 között az ELTE karán szerzett jogi diplomát.
Az se semmi.
 
Szerintem le lehet írni és le is kell írni. (bár pár éve Melitta és az akkori modi oldalakat törölt egy-egy nap, mikor jobban belemélyedtünk;)) de ha homokba dugjuk a fejünket az nem megoldás..
Sőt szerintem éppen az mélyíti jobban, a lassan már válságosnak is nevezhető állapotokat, hogy a jelenlegi kormány
roma megbízottja Farkas Flórián, egy köztörvényes bűnöző akitől a kormány nem határolódott el...
Az első parlamenti ciklusában azzal, hogy beismerő vallomást tett(ellopta a roma közösség pénzét) elnöki kegyelem alapján felmentették. S most még mindig nem hallani róla mikor megy az újabb pénzeltüntetés miatt börtönbe.. De az sem segít, hogy a társ roma szervezetek vezetői közül is rövid "uralkodás" után számosan börtönbe kerültek a közelmultban (őket nem védte mentelmi jog) 800 ezer szavazó királycsináló, vagy trónfosztó.. Tessék választani...
Igaz sokat toroltem. Be kellett lassam az idok szavat es engednem kellett sokak keresenek es bovitettuk a temakoroket. Az is igaz jo par osszhajszalat okozott ez a nagy engedekenykedesem...;)
Ma mar meggyozodesem mikor az otthoni ellenzeket ellehetetlenitik, hogy az allaspontjukat ismertessuk es megvitathassuk az itt es az otthon elok velemenyeit.
 
Most tkp kitől várod a mea culpát?
Apró Antal már nincs, Mszmp már nincs. Az unoka szórjon hamut a fejére?
Mussolini talán nagyobb bűnt követett el, az egyik unoka (Alessandra) mégis ott lehet az EP néppárti soraiban. Persze, ha személyi érintettség áll fenn (rokonok meghurcolása9, ahhoz megértem, ha kevesek az érveim.

Annyit azért hadd jegyezzek meg, hogy, ha a jogi diplomát meg lehet szerezni csak fenék kell hozzá (na nem úgy!), a közgázhoz kevés.
Flamingo ,
nem várok ma már én senkitöl mea culpát , mert hogyis várhatnám és kitöl ?? Ha akkor nemlettek felelöségre vonva akkor most már mindegy nem ???? Csak nemszeressem , ha az unokákat az "új Istennek" akárják tekinteni !
Tudod e mit is jellentett egy "osztály ellenség" gyereke lenni ??? Gondolom nem ??? Törtött már rád 3 évesen egy rendör csöre pisztolyt és fenyegett meg , hogy lelö mint egy veszett kutyát ???? Na majd utána itélkezz !!De a többi is !:(
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vorosmart wrote on sziporka78's profile.
Köszönöm szépen az új fordítást, jó hétvégém lesz.
V.Márti wrote on sziporka78's profile.
Szia! Hálásan köszönöm a munkáidat és ezt a mostanit is!
Pityesz46 wrote on Sz László's profile.
Köszönöm a gyors segítséged hálás vagyok érte.
Timocka wrote on bencemate's profile.
Szia!
Sikerült megszerezned a Kőmajmok háza című könyvet? Ha igen kérlek küld át nekem!
Előre is köszönöm
Timo
femaga wrote on farkasodu's profile.
Kedves Róbert! A 2. osztályos informatika anyaghoz fel tudná tölteni a 2. prezentációt? Véletlenül a 2. óra anyagát nem töltötte fel. Helyette az 1. került fel kétszer. És a feladatlapot is fel tudná tölteni hozzá? Köszönöm szépen!

Statisztikák

Témák
37,246
Üzenet
4,572,392
Tagok
601,073
Legújabb tagunk
Qerimi-Németi Szilvia
Oldal tetejére