Szoktatok meg "magyarul" fozocskezni?

bogaras

Állandó Tag
Állandó Tag
...én például az egyébként igen finom túrós palacsinta túrójába ( a pici cukor, citrom mellé ) gyulai vagy lángolt kolbász darabkákat keverek. Fantasztikusan jó, mikor a rágás közben az ember rábukkan erre a másfajta ízre ..... :p
 
S

szeveryn

Vendég
<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="500"><tbody><tr><td width="15"> </td> <td class="kenyer" valign="top"> <table class="kenyer" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="100%"> <tbody><tr> <td>
kep_01.jpg
</td> <td width="15"> </td> <td>Ősmagyar ételeink
</td> </tr> </tbody></table> A magyar ősi konyha sajátosan ötvöződött Közép-Ázsia, Kelet-Turkesztán (Újguria), Tibet, Nepál, India, Mongólia, Kína és Ordosz hagyományaival. Amíg a nyugatiak főként pirítottak, nyárson sütöttek, addig a magyarok inkább talpas-lábas üstjeikben, függeszthető agyag edényeikben főztek. Ordosz városától (a hun törzsek székhelye/fővárosa a kínai nagy fal előtt) a Kárpát-medencéig, 2000 darab talpas üstöt találtak a régészek.
Őseink konzerválási szenzációja a „szárított hús” készítése volt! Így ír erről Villani János, az olasz történetíró: „Ha levágják a marhát, húsát nagy üstökben megfőzik. Ha pedig jól meg van főzve és sózva, elválasztják a csonttól és kemencén, vagy másként megszárítják, megszáradva finom porrá zúzzák. A hadjárathoz üstöket visznek magukkal, és mindenki visz magával egy zacskóval ilyen port, meg fejedelmük is vitet utánuk. Felforralt vízbe dobják, egy-két maréktól megtelik az edény, megdagad, mintha kása volna. Nagy a tápláló ereje, és így kevés kenyérrel, vagy anélkül is erőt ad az embernek. Nem csoda hát, hogy nagy sokaságban járnak oly hosszú időkig a pusztán, mert lovaik fűvel, szénával, ők maguk pedig porrá tört hússal táplálkoznak.”
Kedvelt gyümölcseik az alma, körte, szilva, barack, cseresznye és a szőlő voltak.
A Kárpát-medence gazdag volt erőkben és vizekben, tehát vadhús és hal is bőven kerülhetett az üstökbe. Ugyanúgy a gyűjtögetéssel szerzett gombák és vadgyümölcsök is terítéken voltak. A ma használatos tejtermékek nagy részét (joghurt, kefir, sajtok és kumisz) elsőként Közép-Ázsia lovas és állattenyésztő népei fedezték fel és állították elő. A kanca vagy teve tejből erjesztett kumisz készítését 1795-ben Sándor István írta le: „Minden tejet, mihelyt kifejtik, azonnal kifőzik, és miként kihűl, nagy bőredénybe töltik. Ebben az edényben még mindég az előbbeni savanyú tejből egy kis maradék találkozik, mely a frisset kevés idő alatt savanyúvá teszik. Mert ezen edények soha ki nem tisztítanak, és belől a sajtból s tisztátlanságból egy ujjnyi héjök vagyon, ebben áll a titok, hogy a téj a bor ízét megnyerje. A tejes égett bor égetése az aszszonyok dolga. Ezen égett bor részegít ugyan, mint a gabonából való, de részegség tőle sokkal tovább eltart.”
Eleink főleg szarvasmarhát, lovat, birkát és juhot tenyésztettek – juhtejből készítették a túrót, sajtot, írót és a zsírként használt vajat. Földműveléssel is foglalkoztak, tönkölybúzát, kölest, árpát, rozst és feltételezhetően hajdinát és barnarizst is termesztettek. A gabonaféléből lepénykenyeret, „langallót-lapotyát”, „kövönsült leppencset” és „hamubansült pogácsát” sütöttek, hozzá híg kása-ételeket főztek.
Sokféle növényt termesztettek: vöröshagyma, fokhagyma, káposzta, borsó, sárgarépa, tök, sóska, paraj, uborka, cékla, torma, bab, lencse.
Fűszernövények közül a tárkonyt, csombort, borsikafüvet, lestyánt, kakukkfüvet, bazsalikomot, borsot, gyömbért, köményt, ánizst, szurokfüvet, kaprot, turbolyát, mirhafüvet, komlót, mustármagot, citromfüvet ismerték és használták.
Sok vadon termő fűszerfüvet, ízesítőt is használtak (pl. vízitorma, galagonya, pipacs, cickafark, bojtorján, csalán, mezei katáng, tyúkhúr, kamilla, pitypang, mezei zsázsa, medvehagyma).
Trópusi füvek közül a szerecsendió, kardamon, sáfrány, szegfűszeg, fahéj, vanília, szezámmag, babérlevél, csillagánizs került őseinkhez.
Őseink gyorsan mozgó lovas hadának élelemtartalékokra volt szüksége, amit csak az ételek és alapanyagok tartósítása oldhatott meg. A húst szárítással, a sajtot, túrót füstöléssel, a gombákat, gyümölcsöket aszalással, a tejet savanyítással konzerválták. E tudományuk biztosította a hazától távol maradó csapatok sikeres és hosszútávon is zavartalan életét, vándorlását.
Illyés Gyula szavait idézve: „…az ősi szomj a szépre, s a jóra, ez él tovább…”
<table class="kenyer" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="100%"> <tbody><tr> <td style="background: transparent url(kep_02.gif) no-repeat scroll left center; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial;" height="368" valign="top"><table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="100%"> <tbody><tr> <td width="270"> </td> <td>
<script language="JavaScript"> <!-- targy = "Nyers Csaba Károly részére"; user = "egeszsegposta"; site = "paramedica"; orsz = ".hu"; at = "@"; kiir = "E-mail: "; level = "mailto:"; subj = "?subject="; document.write('
boritek.gif
'); //--> </script>
</td> <td class="alairas">Nyers Csaba Károly
E témáról bővebben olvashat szerzőnk Bevezetés a gabonakonyhába c. könyvében, amely kapható a bioboltokban és a könyvesboltokban.
Infó: 312-0542
</td> </tr> </tbody></table></td> </tr> </tbody></table></td> <td width="15"> </td></tr></tbody></table>
 

bogaras

Állandó Tag
Állandó Tag
Ugyebár ez a ''jóféle magyar étkek'' topikja. A luxus csokikkal ellentétben én, ha elkap az éhség otthon és vétkezni akarok, akkor magamba erőltetek egy kis lilahagymás zsíroskenyeret.
 

Vilus

Állandó Tag
Állandó Tag
Tepsis csirke


A csirkét megmosom, leszárítom és 8 darabba vágom.
A marinádhoz valókat egy kis tálkában összekeverem és bedörzsölöm vele a darabokat.
Marinád:
  • 1 tk. só
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1 tk. kakukkfü
  • 1 tk. majoranna
  • fél tk. bors
  • 1 tk. méz
  • pár csep citromlé
  • annyi olaj, amennyit a füszerek felvesznek
A bedörzsölt csirkedarabokat kilajozott tepsibe teszem, 3-4 evökanál vizet öntök alá, ízlés szerint nehány gerezd fokhagymát (lehet nyugodtan héjastól is ) és egy ágacska rozmaringot dobok mellé, majd alufóliával letakarom.
200 fokos sütöben kb. 50 percig sütöm. A húsnak puhának kell lennie ekkorra. A fóliát leveszem, a húst átforgatom, és visszatolom a sütöbe. Miután az felsö oldaluk megpirult, megint átforgatom a húst, ha kell még egy kevés folyadékot öntök alá, és készre pirítom.
A sütés kezdetekor néhány szem nyers krumplit is a hús mellé szokam dobni, füszerekkel és olajjal bedözsölve.
Ha a krumplit kicsit (5-10 percig) elöfözöm, akkor ráér a hús mellé tenni, miután a fóliát leveszem róla.
 

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag
Dán édes tekercs
Hozzávalók: 3 1/2cs. teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 cs. zabpehelyliszt, 4 cs. finomliszt, 1/2cs. búzacsíra, 2 1/2cs. meleg víz, 1/4cs. langyos víz, 2 ek. szárított élesztő, 1/4cs. méz,
1/4cs. olaj, 1 tk. só
Töltelék (Egy nyújtott laphoz)
Diós tekercs
1/3cs. dió, 1/3cs. mazsola, 1/3cs. barnacukor
Mákos tekercs
1/3cs. mák, 1/3cs mazsola, 1/3cs. barnacukor
Karobtekercs
1/3cs. karobpor, 1/3cs. kókuszreszelék, 1/3cs. barnacukor
Oldjuk fel a mézet 1/4cs. langyos vízben és futtassuk fel benne az élesztőt. A 2 1/2cs. meleg vízben oldjuk fel a sót, és adjuk hozzá az olajat, a búzacsírát és a 4 cs. finomlisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. Az élesztőt keverjük a lágy tésztához a maradék liszttel. Borítsuk ki egy enyhén lisztezett gyúrótáblára, és dagasszuk addig, amíg sima tésztát nem kapunk. Meleg helyen hagyjuk annyi ideig kelni, amíg duplájára dagad, utána lazán gyúrjuk át. Osszuk a tésztát három egyenlő részre, majd külön-külön nyújtsuk vékonyra. Kenjük meg a lapokat olajjal, majd szórjuk rá a tölteléket. Tekerjük fel, és vágjuk ujjnyi vastagságú szeletekre (hasonlóan a kakaós csigához). Fektessük a kiolajozott, enyhén lisztezett sütőformára, és meleg helyen 30 percig kelesszük. Előmelegített sütőben 150°C-on 20.25 percig sütjük.
 

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag
Zöldséggel töltött káposzta
Hozzávalók: 1 fejes káposzta, 3 szelet barna kenyér, 1 doboz fehérbab, 1 tojás, 2 fej vöröshagyma, 1 g. fokhagyma, 2 ek. margarin, 1,2 dl zöldség-erőleves, 3 dl joghurt, 2 ek. szezámmag, 1 csokor petrezselyem, koriander, só, bors
A kenyeret vízbe áztatjuk. A megtisztított káposztát félbevágjuk. Kb. 5 percre forrásban lévő, sós vízbe tesszük, majd kivesszük és 12 külső levelet leválasztunk. A babot lecsöpögtetjük, és villával kissé szétnyomkodjuk. A kétféle hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A szezámmagot megpirítjuk. A kenyeret kinyomkodjuk és összegyúrjuk a tojással meg a babbal. 1 ek. pirított szezámmaggal, hagymával, petrezselyemmel, sóval, fehér borssal, korianderrel ízesítjük. A lecsöpögtetett káposztaleveleket kiterítjük, ráhalmozzuk a tölteléket, majd feltekerjük. Nagy lábasban megforrósítjuk a margarint, beletesszük a káposztatekercseket, és 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük a levessel és fedő alatt kb. 25 percig pároljuk. Sóval, borssal ízesített joghurttal leöntjük, végül meghintjük a maradék szezámmaggal.
 

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag
Jóféle magyar étkek

<TABLE class=MsoNormalTable style="BACKGROUND: white; MARGIN: auto auto auto -0.75pt; WIDTH: 101.84%; mso-cellspacing: 0cm; mso-padding-alt: 1.5pt 1.5pt 1.5pt 1.5pt" cellSpacing=0 cellPadding=0 width="101%" border=0><TBODY><TR style="mso-yfti-irow: 0"><TD style="BORDER-RIGHT: #ece9d8; PADDING-RIGHT: 1.5pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 1.5pt; PADDING-BOTTOM: 1.5pt; BORDER-LEFT: #ece9d8; PADDING-TOP: 1.5pt; BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BACKGROUND-COLOR: transparent">Halas-paradicsomos melegszendvics<O:p</O:p

</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 1; mso-yfti-lastrow: yes"><TD style="BORDER-RIGHT: #ece9d8; PADDING-RIGHT: 1.5pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 1.5pt; PADDING-BOTTOM: 1.5pt; BORDER-LEFT: #ece9d8; PADDING-TOP: 1.5pt; BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BACKGROUND-COLOR: transparent">Igazán kiadós, és milyen finom, arról már nem is beszélve, milyen gyorsan elkészül!<O:p></O:p>

</TD></TR></TBODY></TABLE>
<TABLE class=MsoNormalTable style="MARGIN: auto auto auto -0.75pt; WIDTH: 101.84%; mso-cellspacing: 0cm; mso-padding-alt: 2.25pt 2.25pt 2.25pt 2.25pt" cellSpacing=0 cellPadding=0 width="101%" border=0><TBODY><TR style="mso-yfti-irow: 0; mso-yfti-lastrow: yes"><TD style="BORDER-RIGHT: #ece9d8; PADDING-RIGHT: 2.25pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 2.25pt; PADDING-BOTTOM: 2.25pt; BORDER-LEFT: #ece9d8; PADDING-TOP: 2.25pt; BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BACKGROUND-COLOR: transparent">Halas-paradicsomos melegszendvics<O:p></O:p>

</TD></TR></TBODY></TABLE><O:p></O:p>
<TABLE class=MsoNormalTable style="WIDTH: 100%; mso-cellspacing: 0cm; mso-padding-alt: 2.25pt 2.25pt 2.25pt 2.25pt" cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR style="mso-yfti-irow: 0"><TD style="BORDER-RIGHT: #ece9d8; PADDING-RIGHT: 2.25pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 2.25pt; PADDING-BOTTOM: 2.25pt; BORDER-LEFT: #ece9d8; PADDING-TOP: 2.25pt; BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BACKGROUND-COLOR: transparent">Hozzávalók (4 személyre):<O:p></O:p>
ˇ 1-2 doboz hering, sima olajban<O:p></O:p>
ˇ 1 baguette<O:p></O:p>
ˇ 1-2 közepes paradicsom (vagy ecetes paradicsomsaláta-maradék)<O:p></O:p>
ˇ 1 rúd májkrém<O:p></O:p>
ˇ 1-2 doboz tejföl<O:p></O:p>
ˇ trappista sajt<O:p></O:p>

</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 1; mso-yfti-lastrow: yes"><TD style="BORDER-RIGHT: #ece9d8; PADDING-RIGHT: 2.25pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 2.25pt; PADDING-BOTTOM: 2.25pt; BORDER-LEFT: #ece9d8; PADDING-TOP: 2.25pt; BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BACKGROUND-COLOR: transparent"><!--Elkészítés:-->Elkészítés: a baguette-t félbevágom, majd hosszában is félbevágom, és a sütőlapra helyezem. Eközben begyújtom a sütőt, hogy jól melegedjen elő (gázsütőn 4-5 fokozat). A baguetteket először megkenem közepesen vastagon a májkrémmel, majd ennek tetején egy-egy evőkanál tejfölt (lehetőleg a nagyobb zsírtartalmút) elegyengetek. Kinyitom a halakat, és ízlés szerint szétterítem a szendvicseken úgy, hogy befedje a tejfölös-májkrémes részt. A paradicsomokat leheletvékonyra szeletelem és ráhelyezem a szendvicsekre. A jó szorosan egymás mellé helyezett szendvicseket bőven megreszelem sajttal (úgy az igazi!), majd 10-15 percig (ki mennyire átsütve szereti), de addig mindenképp, míg a sajt rendesen megolvad) sütjük. Ezután lehet tálalni.


<O:p></O:p>


</TD></TR></TBODY></TABLE><O:p></O:p>
 

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag
Túrós tészta almával és szalonnával<TABLE class=text12 style="COLOR: #585242" cellSpacing=0 cellPadding=3 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD>Hozzávalók:
50 dkg csuszatészta
50 dkg túró
2,5 dl tejföl
1 db nagyobb savanyú alma
25 dkg bacon
cukor
fahéj
citromlé

</TD></TR><TR><TD><!--Elkészítés:-->Elkészítés: A szalonnát kockákra vágjuk, az almát meghámozzuk és szintén kockázzuk. Serpenyőben a szalonnát és az almát kevés olajon átpirítjuk, teszünk rá egy evőkanál kristálycukrot. Amint elolvadt, hozzáadjuk a túrót és a tejfölt, valamint izlés szerint fahéjat és pár csepp citromlét. A kifőtt csuszatésztát hűtés nélkül a masszával egybeforgatjuk és tálaljuk.

Megjegyzés:
Nem kell megijedni, hogy édes és sós egyszerre. Mindenképp próbáld ki, és utána ítélkezz.

</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag
Tavaszi túrós saláta<TABLE class=text12 style="COLOR: #585242" cellSpacing=0 cellPadding=3 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD>Hozzávalók:
50 dkg túró
2 dl tejföl

2 fej lilahagyma
1 fejes saláta
1 kígyóuborka
4 paradicsom
2 paprika
3 retek
15-20 dkg kukorica (lehet fagyasztott, de akkor a mikróban egy kis vajjal ki kell engedni, de konzerv is lehet)


</TD></TR><TR><TD><!--Elkészítés:-->Elkészítés: A túrót összekeverjük a tejföllel és a sóval, majd belekeverjük a kukoricát. A salátát megmossuk, leveleire szedjük, összetépkedjük. A többi hozzávalót tetszőlegesen aprítjuk(kockázzuk, csíkozzuk, karikázzuk.) Mindent összekeverünk, és máris fogyasztható.

Megjegyzés:
Legjobb sült húsokhoz. Azért ilyen nagy adag, mert leginkább kertipartikra szoktam csinálni sütögetéshez. Még fel lehet kicsit spécizni kockára vágott sajtokkal. Jó étvágyat hozzá.


</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem rossz az sem .<O:p</O:p
Igaz tiltva vagyok tőle de olykor megszegem a szabályt.<O:p</O:p
Kata53<O:p</O:p
 

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag
Uborkás burgonyasaláta<TABLE class=text12 style="COLOR: #585242" cellSpacing=0 cellPadding=3 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=110 align=right border=0><TBODY><TR><TD>
spacer.gif
</TD><TD>
</TD></TR></TBODY></TABLE>Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya
1 kígyóuborka
1 alma
1 csokor újhagyma
2 evőkanál citromlé
2 dl tejföl
1 kávéskanál méz
1 csokor snidling

</TD></TR><TR><TD><!--Elkészítés:-->Előkészítés: A burgonyát megmossuk, és héjastól, sós vízben kb. 20-25 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük, megtisztítjuk, hagyjuk kihűlni, majd karikára vágjuk. Az uborkát megmossuk, leszárítjuk, és vékonyra gyaluljuk. Az almát megmossuk, szárazra töröljük, gerezdekre vágjuk, kicsumázzuk, és a gerezdeket héjastól vékony szeletekre metéljük. A hagymát megtisztítjuk, és zöldjével együtt felaprítjuk.

Elkészítés: A citromlevet beleöntjük a tejfölbe, hozzáadjuk a mézet, megsózzuk, borsozzuk, és az egészet jól kikeverjük. A burgonyát, az uborkát, az almát, a hagymát mély salátástálba tesszük, leöntjük az öntettel, és lazán összekeverjük. A snidlinget leöblítjük, felaprítjuk, a salátára szórjuk, és tálaljuk.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 215 kcal

Megjegyzés:
Fotó: Kerekes

</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

Macika

Állandó Tag
Állandó Tag
Töltött káposzta <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>​
1 nagy fazék, sok vízzel <o:p></o:p>
1 nagy fej édes káposzta; <o:p></o:p>
Fél marok só, <o:p></o:p>
¼ marék cukor <o:p></o:p>
Pár evőkanál ecet<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
Töltelék:<o:p></o:p>
Kisebb lábos fedővel <o:p></o:p>
Egy csésze rizs<o:p></o:p>
2 csésze víz<o:p></o:p>
2 csirke kocka vagy egy púpozott teáskanál só<o:p></o:p>
Száraz, vagy friss petrezselyem (elmaradhat) <o:p></o:p>
***<o:p></o:p>
Fölt rizs<o:p></o:p>
½ kg jó minőségű disznóhús (darálva) <o:p></o:p>
1 Hagyma (nagyon finomra fel aprítva) <o:p></o:p>
1 jó nagy gerezd foghagyma (kinyomva) <o:p></o:p>
1 tojás<o:p></o:p>
1 teáskanál só, <o:p></o:p>
½ teáskanál bors <o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
Káposzta alap <o:p></o:p>
1 (796ml)nagydoboz savanyított káposzta <o:p></o:p>
Az összes kimaradt édes káposzta levelek felaprítva finomra <o:p></o:p>
1 jó nagy hagyma (aprítva)<o:p></o:p>
3 - 4 gerezd foghagyma, (finomra aprítva) <o:p></o:p>
1 - 2 kávéskanál cukor <o:p></o:p>
10 dkg jó Füstölt szalonna, vagy 4 -5 szelet bacon szalonna<o:p></o:p>
½ Szál nagyon jó füstölt magyar százaz kolbász <o:p></o:p>
***<o:p></o:p>
1 ½ liter tiszta paradicsom lé, vagy V8 paradicsomos zöldség ital<o:p></o:p>
Kevés víz <o:p></o:p>

<o:p> </o:p>
Kiveszel egy jó nagy fazekat. Meggyőződsz arról, hogy majd bele fér a káposztafej szépen. Úgy hogy: a csapnál kipróbálod, hogy mennyi vizet öntsél bele a fazékba, hogy mikor bele teszed a káposztát a forró vízbe a vized ne folyón majd ki minden irányba …<o:p></o:p>
Ok… <o:p></o:p>
Felteszed a vizet melegedni, illetve forrni: ))) <o:p></o:p>
Ebbe a vízbe bel dobod a cukrot, sót, ecetet. Ha szereted a babér levél izet, az is mehet a vízbe. <o:p></o:p>
Mikor lobogva forr a vized, a káposztád ebbe finoman be csúsztatod. Forgatod 2 villa segítségével körbe – körbe, és kezded szép lassan le fejteni a leveleket a vízbe. <o:p></o:p>
A kész, illetve a puha leveleket ki emeled a villák segítségével egy oda készítet edénybe, és ezt addig folytatod még minden levél megpuhult. <o:p></o:p>
Mikor a levelek kihűltek, szépen ki vágod a vastag ereket. <o:p></o:p>
Ez közbe felteszed a rizst a sóval és vízzel alacsony hőmérsékleten főni. Egy edénybe össze kutyulod a húst, rizst, sót, borsot, hagymákat és a tojást. <o:p></o:p>
Tipp: túl kell a tölteléket sózni, borsozni mert az ízek bele fölnek a káposztába és ettől lesz jó ízű a töltelék! <o:p></o:p>
Szépen fel göngyölgeted a töltelékeket, hagyományos töltött káposzta tekerési módon.<o:p></o:p>
A kimaradt káposzta leveket összeaprítod. A savanyu káposztát lecsurgatod jól a levétől, de ne öblítsd ki, mivel az édes káposztát kell, hogy meg savanyítsa. Összekeversz mindent. A káposztákat, szalonnát, hagymákat, kolbász darabokat, és egy nagyon pici cukrot. Megfelezed. <o:p></o:p>
Egy nagyobb edénybe beleteszed a fele káposzta keveréket. Erre sorba rakod a töltelékeket. Befeded a maradék káposztával. A paradicsom levet ráöntöd, és ha nem elég adsz hozzá egy kis vizet is. (be kell, hogy fedje a káposztát a tetejéig)<o:p></o:p>
Lefeded az edény tetejével, ha nincs, szorosan egy alumínium fóliával és közepes meleg sütőbe sütöd kb. 2 ± óráig. <o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
Sokkal jobb ízű töltött káposzta készül így, mint a hagyományos módon csinált. Kitűnően fagyasztható kis tartokban. Instant ebéd / vacsora !



 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Töltött káposzta ffice:office" /><O:p></O:p>​

1 nagy fazék, sok vízzel <O:p></O:p>
1 nagy fej édes káposzta; <O:p></O:p>
Fél marok só, <O:p></O:p>
&frac14; marék cukor <O:p></O:p>
Pár evőkanál ecet<O:p></O:p>
<O:p></O:p>
Töltelék:<O:p></O:p>
Kisebb lábos fedővel <O:p></O:p>
Egy csésze rizs<O:p></O:p>
2 csésze víz<O:p></O:p>
2 csirke kocka vagy egy púpozott teáskanál só<O:p></O:p>
Száraz, vagy friss petrezselyem (elmaradhat) <O:p></O:p>
***<O:p></O:p>
Fölt rizs<O:p></O:p>
&frac12; kg jó minőségű disznóhús (darálva) <O:p></O:p>
1 Hagyma (nagyon finomra fel aprítva) <O:p></O:p>
1 jó nagy gerezd foghagyma (kinyomva) <O:p></O:p>
1 tojás<O:p></O:p>
1 teáskanál só, <O:p></O:p>
&frac12; teáskanál bors <O:p></O:p>
<O:p></O:p>
Káposzta alap <O:p></O:p>
1 (796ml)nagydoboz savanyított káposzta <O:p></O:p>
Az összes kimaradt édes káposzta levelek felaprítva finomra <O:p></O:p>
1 jó nagy hagyma (aprítva)<O:p></O:p>
3 - 4 gerezd foghagyma, (finomra aprítva) <O:p></O:p>
1 - 2 kávéskanál cukor <O:p></O:p>
10 dkg jó Füstölt szalonna, vagy 4 -5 szelet bacon szalonna<O:p></O:p>
&frac12; Szál nagyon jó füstölt magyar százaz kolbász <O:p></O:p>
***<O:p></O:p>
1 &frac12; liter tiszta paradicsom lé, vagy V8 paradicsomos zöldség ital<O:p></O:p>
Kevés víz <O:p></O:p>

<O:p></O:p>
Kiveszel egy jó nagy fazekat. Meggyőződsz arról, hogy majd bele fér a káposztafej szépen. Úgy hogy: a csapnál kipróbálod, hogy mennyi vizet öntsél bele a fazékba, hogy mikor bele teszed a káposztát a forró vízbe a vized ne folyón majd ki minden irányba …<O:p></O:p>
Ok… <O:p></O:p>
Felteszed a vizet melegedni, illetve forrni: ))) <O:p></O:p>
Ebbe a vízbe bel dobod a cukrot, sót, ecetet. Ha szereted a babér levél izet, az is mehet a vízbe. <O:p></O:p>
Mikor lobogva forr a vized, a káposztád ebbe finoman be csúsztatod. Forgatod 2 villa segítségével körbe – körbe, és kezded szép lassan le fejteni a leveleket a vízbe. <O:p></O:p>
A kész, illetve a puha leveleket ki emeled a villák segítségével egy oda készítet edénybe, és ezt addig folytatod még minden levél megpuhult. <O:p></O:p>
Mikor a levelek kihűltek, szépen ki vágod a vastag ereket. <O:p></O:p>
Ez közbe felteszed a rizst a sóval és vízzel alacsony hőmérsékleten főni. Egy edénybe össze kutyulod a húst, rizst, sót, borsot, hagymákat és a tojást. <O:p></O:p>
Tipp: túl kell a tölteléket sózni, borsozni mert az ízek bele fölnek a káposztába és ettől lesz jó ízű a töltelék! <O:p></O:p>
Szépen fel göngyölgeted a töltelékeket, hagyományos töltött káposzta tekerési módon.<O:p></O:p>
A kimaradt káposzta leveket összeaprítod. A savanyu káposztát lecsurgatod jól a levétől, de ne öblítsd ki, mivel az édes káposztát kell, hogy meg savanyítsa. Összekeversz mindent. A káposztákat, szalonnát, hagymákat, kolbász darabokat, és egy nagyon pici cukrot. Megfelezed. <O:p></O:p>
Egy nagyobb edénybe beleteszed a fele káposzta keveréket. Erre sorba rakod a töltelékeket. Befeded a maradék káposztával. A paradicsom levet ráöntöd, és ha nem elég adsz hozzá egy kis vizet is. (be kell, hogy fedje a káposztát a tetejéig)<O:p></O:p>
Lefeded az edény tetejével, ha nincs, szorosan egy alumínium fóliával és közepes meleg sütőbe sütöd kb. 2 &plusmn; óráig. <O:p></O:p>
<O:p></O:p>
Sokkal jobb ízű töltött káposzta készül így, mint a hagyományos módon csinált. Kitűnően fagyasztható kis tartokban. Instant ebéd / vacsora !




Szia Macika! :D Végre megtanultam, hogyan lehet az édeskáposzta leveleit sérülés nélkül, egyben leszedni. Puszi érte!
Eddig a nyers káposztafejjel próbáltam (több, kevesebb sikerrel) ügyeskedni.
 

Macika

Állandó Tag
Állandó Tag
Paprikas Krumpli VICCESEN!

Paprikás krumpli Viccessen

Ízlés szerint:
Szalonna
Krumpli
Hagyma
piros vagy zöld paprika
zeller (elmaradhat)
Paradicsom vagy télen paradicsom lé
foghagyma
só,
bors
magyar piros paprika
lecsó vagy magyar kolbász
víz

Mindenki tud paprikás krumplit főzni!
Lett mondva nekem nagyképűen valamelyik nap.
Na lassúk csak! Ha magyar vagy, akkor bizonyosan ettél ilyet a szülő házadba, de ha nem, akkor nincs sok szerencséd. Minden az ízlés dolga!
Lett valahogy így mondva: Ahány ház, annyi paprikás krumpli!
Van ízlésed, és ízlés szerint megy abba minden.
De hogy is van ez?
Leírom mi megy abba, és most Te csináld is meg hisz tudod, hogy mi meggy abba!
először is meg kell a krumplikat szépen pucolni – hány is kell?
Négy embernek készül most ez vacsora.
Egy embernek ó… mondjuk, számítok 2 krumplit … 4 nek kell 8 krumpli ez már kezdet.
Minden személyre lehet számítani egy pici hagymát vagy nagyot? O legyen egy jó nagy! Akkor menjen bele 4 hatalmas nagy spanyol hagyma egye fene úgyis hagyma barát vagyok.
Zöld paprika vagy piros vagy épen sárga vagy kaliforniai? kit is érdekel ez is az ízlés dolga.
Paradicsom 1 - 2 vagy egy nagy üveg? Menjen egy jó nagy üveg jó lesz az víz helyett
Ízlésem azt mondja hogy mind bele!!
Szalonna – ½ kg, egy szelet? Á legyen 4 szelet, hisz 4 ember fogja megenni.
Most jönnek a fűszerek. Na, nem viccelsz?
Só. Legyen egy felmarok kis marok csipet, mi? Legyen akkor egy marok, bele egy jó marokkal
Bors. Hát nem vagyok bors barát egy legyen úgy egy evőkanálnyi talán.
Magyar paprika. Hü ha! Az piros e van két fajta édes meg erős. Magyarok szeretik a csípőset így legyen legalább 6 púpozott evőkanálnyi! jó pirosnak kell, hogy legyen mondják. Az lesz!
Foghagyma. Ha mar ez ilyen fűszeres akkor legyen legalább 4- 6 abba. Kolbász. Nekem jó a lecsó kolbász is, de van akinek kell a füstölt magyar kolbász. Egye fene menjen abba mind a két fajta.

Készítése:
Ezt nem lehet elnézni! Itt van.
A felszeletelt szalonnát elő sütjük. Abba meg tiszteljük a hagymát és végül is a paprikát meg a zellert. Hozzá adjuk a nagyon jól megmosott krumplit. A fűszereket és feldarabolt paradicsomot, vagy paradicsom levet és egy kevés vizet. Fel szeletelt kolbászt és 45 perc alatt nagyon lassú tűznél lefedve megfőzzük.
Savanyuság, vagy saláta illik hozzá.
De mégis akarod tudni hogy milyen az én ízlésem itt van az én receptem. Ezt nem lehet elrontani! – íze? Első osztályú!

Ízlésem szerint:
3 – 4 szelet bacon Szalonna
8 közepes nagy Krumpli
1 nagy Hagyma
1 piros vagy zöld paprika
2 szál zeller (elmaradhat)
2 db Paradicsom vagy télen ½ csésze` paradicsom lé
2 gerezd foghagyma
1 - ½ 1 teáskanál só,
¼ teáskanál bors
2 evőkanál édes magyar piros paprika
lecsó vagy magyar kolbász
1 csésze víz
 

Zsófi19

Állandó Tag
Állandó Tag
Mákos guba - kelt tésztából

Mákos guba kelt tésztából
<O:p</O:p
<O:p</O:p
Hozzávalók (5 személyre): 60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 4-6 dl tej, 2 db tojás, 10 dkg vaj, 20 dkg cukor, só, reszelt citromhéj, 15 dkg mák, 2 dkg vaníliás cukor, az öntethez: 20 dkg sárga-, vagy őszibarack.



A lisztet átszitáljuk, majd dagasztótálban meleg helyre tesszük. Ezután élesztőből, langyos tejből kevés cukorral és kevés liszttel kovászt készítünk. A dagasztótálban előmelegített liszthez adjuk a kovászt, sót, cukrot, tojássárgáját, vajat, reszelt citromhéjat. Lágy, alaposan kidolgozott (hólyagos) tésztát dagasztunk. Ezután meleg helyen kelesztjük, majd a gyúródeszkát meglisztezzük, erre borítjuk a kelt tésztát. Pogácsaszaggatót vagy egy talpas poharat lisztbe mártunk, és félhold alakú tészta darabokat szaggatunk.
A tepsit olajjal megkenjük, és belerakjuk sorban a félholdakat. Vajjal meglocsoljuk, és rászórjuk a felfőzött, ízesített, cukrozott (esetleg tojásfehérje habbal is lazított) mákot (2 réteget is készíthetünk), és 180-200 fokos sütőben készre sütjük.
Tálaláskor kevés forralt tejet vaníliás cukorral elkeverünk, és ezzel meglocsoljuk. Külön öntetet is adunk hozzá.


Nem régen találtam erre a receptre. Két alkalommal készítettem el. Szerintem nagyon finom. A kiflikarikás mákos gubát ezek után hanyagolni fogom.
 

talpacska

Állandó Tag
Állandó Tag
Bakonyi sertésborda

Hozzávalók:
8 sertésborda szelet; 1 fej vöröshagyma; 25 dkg gomba; 1 evőkanál paradicsompüré; 1 zöldpaprika; 2 dl tejföl; 1 kávéskanál liszt; 1 evőkanál pirospaprika; 2 evőkanál zsiradék, só
A hagymát karikára vágjuk, megpirítjuk a zsiradékban, meghintjük paprikával. Megforgatjuk benne a húst, kevés vízzel pároljuk. Beletesszük a paprikát, paradicsompürét, majd a nagy kockákra vágott gombát. Megsózzuk, puhára pároljuk. Végül tejfölös habarékkal besűrítjük. Galuskával tálaljuk.​
 
Oldal tetejére