Tao - A tai chi útja

Berri

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Csekker, gyakorolni mindig érdemes. No jól fejest ugrottam a válaszadásba :)
Tehát kezdjük az elején. Valóban a reggeli tai chizás az egyik legjobb megoldás, mert a pozitív hatása az egész napodra kiterjeszti jótékony hatását. Hogy hányszor? Attól függ. Mi a célod, mit szeretnél elérni? Ha tudod ezekre a választ, meg fogod találni a módját is, hogy annyiszor és úgy gyakorolj, ahogy szükségét érzed. Persze főleg a megtanuláskor nem lehet elégszer gyakorolni, bár néha az is elegendő ha a fejedben lefuttatod a mozdulatsort, lassítod, gyakorlod, javítod stb.
A gyakorlás ideje megint csak a gyakorlótól függ. Nyilvánvaló, hogy az elején elsajátított néhány mozdulatot, nem annyi ideig kell és érdemes gyakorolni, mint mind a 108at. Mellesleg a teljes formagyakorlatot nem is tudod belesűríteni a 10-20 percbe.
Általánosságban azt mondhatnám, hogy heti két alkalom szükséges ahhoz, hogy érdemben valamit elérj, ha több jobb, ha kevesebb újra ajánlom gondold át, mit akarsz elérni.
Remélem mindent megválaszoltam.
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok ismét! Nagyon örülök, hogy felpezsdült a topic, köszönöm Berri, hogy tartottad a frontot. Valamiért nem kapok értesítést, ha válasz érkezik, hiába állítottam be, csodálkoztam is, hogy mi van… ráadásul egy darabig nem voltam gépközelben. Na nem baj, ami késett, most eljön. Kicsit hosszú lesz, elnézést, de olyan sokmindenről írtatok szerencsére, hogy van mit mesélnem J

Csak néhány kiegészítést tudok hozzátenni a válaszaidhoz Berri, jó volt olvasni amiket írtál a többieknek. Köszönöm a szakirodalmat is, az alapelvekről, nem túl sok iskolában tanítják (tanítjuk) már ezt. Érdekes volt olvasni a kígyóról amit írtál, a különböző kultúrákban különböző megítélése van. Legtöbb helyen nem negatív, mint nálunk. Ahogy írtad, az azték főisten pl. kígyófejű volt, és a kígyó a férfiasságot és a férfias teremtőerőt és hatalmat is jelentette. A legtöbb uralkodónak is benne volt a nevében a –catl, -coatl végződés, ami kígyót jelent, és ki ne hallott volna a Szárnyaskígyó nevű istenükről, az ő nyelvükön így mondták: Quetzalcoatl.
<O:p
Ezen kis kitérő után vissza a Tai chihoz: A legenda szerint a tai chi megalapítóját elbűvölte, mikor látta a sas és a kígyó harcát, hogy a kígyó milyen lágyan mozog, hogy mindig kisiklik a madár alól, és még ha az megfogja és felemeli is, a kígyó a levegőben meg tudja marni, és ha lezuhannak, ő túléli. Mert mindig a lágyabb az erősebb. Ezen gondolat mentén kezdte el a lágy mozdulatsorok kidolgozását. Az egyik legyezővel végzett formagyakorlatban egy mozdulat őrzi is nevében a sas és kígyó küzdelmét.
<O:p
Kedves Jupierrr, kérded, hogyan hat a keleti filozófia a nyugat emberére: a taoista filozófia arról az útról szól, ami befelé tart, önmagunkba, és minél beljebb jutunk, annál hasonlóbbak vagyunk. A lényegünk, - amit minden tanítás és szellemi út máshogy hív, ezért én most nem hívom máshogy, biztosan érted így-, azonos. A magyar nyelv is őrzi ezt a tanítást, hiszen a magyarban két szó van arra hogy én. Az egyik az én, a másik pedig a magam. Magam, valószínűleg régen így mondták mag-om. A mag, mely mindenkiben azonos. Sőt, úgy mondták tenmagam, tenmagom, Ten pedig Isten, Vagyis az elmén, az egon, az énen túl, (mindegy melyik szót használjuk) ott az Isteni magunk. Érdekes, hogy ha valamit nagyon akarunk közölni, hogy azt mi csináltuk, így mondjuk: „Én magam csináltam” Én, és magam együtt. Gondolom, azért udvariasabb a magázás a tegezésnél, mert úgy a másik Isteni énjét szólítjuk meg…
Hogy sokan felszínesek, írod, hát, ez minden területen így van, ez egy ilyen rohanó világ. Meg kell találni azon néhányakat, akik nem azok… szerintem… A tai chi nem a rohanásra való, és általa jobban érezhető az élet többi területén is a helyes sebesség. „Egyesek sosem tanulnak meg semmit sem, mert túl gyorsan felfogják a dolgokat. A bölcsesség valójában nem valamilyen állomás, ahová megérkezel, hanem az, ahogyan utazol. Ha túl gyorsan utazol, nem látod a tájat.” Antony De Mello
<O:p
Kedves apaa, kérdeztél a szellemi és fizikai erőnlétről. Amit Berri mondott, azt kiegészíteném még azzal, hogy tai chi-nak vannak módszerei mindhárom „részünk” fejlesztésére és harmóniába hozására. A szellemet a meditáció által, a lelket az energetikai gyakorlatok által, a testet pedig a gyakorlatsorok által segíti. A meridiánvonalakon futó energiaáramlásra ható gyakorlatokkal elérhetjük, hogy minden testrészünk és szervünk elegendő energiához jusson, ezáltal egészséges maradjon. A gyakorlással kapcsolatban, szerintem abból a szempontból mindegy, hogy reggel, vagy este, hogy ha reggel, akkor jó napod lesz utána, hiszen minden jó nap egy jó, pihentető éjszakával kezdődik. És vannak, akik nem szeretnek korán kelni, vagy reggel mozogni. Úgy pedig nem lesz hatásos a gyakorlás, ha az ember muszájból teszi. Inkább keresni kell másik időpontot a bagoly típusúaknak. Akik viszont szeretik a kora reggel hangulatát, és szeretnek ilyenkor mozogni, nekik megfelelő időpont a gyakorlásra. Ha csak kevés időd van gyakorolni, de kedvet érzel hozzá, érdemes gyakorolni. Vannak gyakorolható rövid időbe beférő részek is, frissítő, vagy chi kung gyakorlatok, nem kell mindig a teljes tai chi formagyakorlatot gyakorolni. Arra is jó időt szánni, de az elmulasztott gyakorlás miatti lelkiismeretfurdalás nagyobb károkat okoz. Akkor inkább gyakorolni kell pár mozdulatot, légzést, stb, hogy jóleső érzéssel folytatódjon a nap. Hogy mikor mit, ebben az oktatók biztosan segítenek attól függően, hogy épp hol tart a tanítvány.
<O:p
Kedves Csekker, igen, érdemes elkezdeni 39 évesen, a hagyomány szerint ennél később kezdték a tai chit tanulni, és míg a fiataloknak még a testük jóval ruganyosabb és biztos szebb, az idősebbeket már érdekli az élet lelki és szellemi vonatkozása is, bölcsességükkel és tapasztalatukkal könnyebben nyílnak meg bizonyos belső dolgok, bár tény, hogy gátjaik is sokasodnak az évek során, de ez még egy jó ok rá, hogy elkezdjenek tai chival foglalkozni J
<O:p
Kedves martonana, és mindenki, aki most keres új csoportot. Talán már írtam, sőt úgy látom Berri is írta, hogy érdemes megnézni néhány edzést több helyen is, mert nagyon más dolgok történnek a különböző iskolákban, a különböző oktatóknál. Ha valaki hív egy helyre, érdemes megnézni, de általában úgy szokta mindenki a maga iskoláját és oktatóját dícsérni, hogy sosem nézett körül, nem próbált mást.Tehát én azt javaslom, nézzetek meg többet. Olvassátok el a #4, 5, 7, 9, 10. 12. hozzászólásomat a topic elejéről. Nem biztos, hogy az a jobb, ha közel van. (most Bp-en belül gondolom) Ha megnéztek néhány edzést, látni fogjátok, hogy ennél sokkal fontosabb szempontok lesznek, és ha megtaláljátok azt, aki valóban ért hozzá, azt a csoportot, melynek tagjaival valóban érdemes sok évet együtt eltölteni, és még sorolhatnám a szempontokat, akkor érdemes kicsit messzebb járni edzésre. Az edzések helyszíne pedig nem mindig marad ott, ahol épp rátalált az ember, én is jártam már ugyanahhoz a Mesterhez és ugyanabba a csoportba a 15 év alatt hát vagy 8-10 helyre attól függően, hol sikerült termet bérelni. Új csoportok többnyire ősszel indulnak, nálam pl. nagyjából 2-3 évente, hiszen a haladóbb tanítványok is járnak tovább, és az idő véges a héten. Idén valószínűleg fog indulni.
<O:p
Az olyan helyeket én kerülném, ahol azt mondják, megtanítanak egy formagyakorlatot pár hónap alatt. A lépések sorát megtanulni koreográfia szinten meg lehet néhány hét alatt is, de jobb, ha az új lépések lassabban jönnek, ahogyan a belső fejlődés indokolja. Ez nem az az út, ahol megtanul az ember valamit gyorsan, aztán majd kap róla papírt és jó lesz, mint minden mással, ahogy itt nyugaton megszoktuk. Szépen lassan nyílnak meg a kapuk, ahogy az ember egyre mélyebbre jut a befelé tartó úton, nem érdemes elsietni. Ha az út jó, és szép, nem várja az ember a végét. Élvezi az utat. Ezzel talán válaszoltam Zia kérdésére, hogy „ha évekig kell megalkotni a formát, hogy szabad utat engedjek a chi-nek” – hogy ez túl hosszú: miközben megalkotod a formát, aközben egy sor új tapasztalatot élsz át, egy csomó irányba indul a fejlődés, nyílik a látásmód, lazulnak az izmok, tapasztalod az energiákat, és sorolhatnám.

Lehet gyakorolni mélyebben a formagyakorlat egy részét is, mikor elkezd működni, akár csak 10-20 mozdulatot ismételve. Nem mondtam, hogy heti egyszer két órát tai chizzunk, és többet semmi esetre sem, természetesen jó, ha gyakorol a tanítvány. Abban viszont biztos vagyok, hogy jobb, ha egyszer edzésre jön, és egyszer egyedül gyakorol, mint ha kétszer jön edzésre, mert akkor csupán másolja az oktatót aki előtte áll, és nem teszi bele a saját próbálkozásait. (Akkor „letudja” hogy mozogtam kétszer egy héten, és jól van. Ezt meg lehet csinálni sportokban, de a tai chi más.) Jobban fejlődik az, aki egyedül is próbálja a tanultakat, mert akkor másféle tapasztalatokhoz jut mint csoportban, és a tapasztalatait megbeszéli az oktatójával, az edzésen.Hiszen egyedül kísérletezhet a saját testével, képességeivel, légzésritmusával, akkor valóban tud befelé figyelni, nem arra, hogy mit mond az oktató, vagy hogy hol tart a többiekhez képest a mozdulatokban. Én 15 éve kezdtem el tanulni, és még mindig ad újat, még mindig van mit tanulni, és ez nagyon jó hír, hiszen mivel mindig kapok általa újabb és újabb élményeket, érzem, hogy változom általa, hogy rájövök bizonyos dolgokra ha gyakorlom, így ez egy nagyon izgalmas kaland. Ha nem így volna, szerintem már régen abbahagytam volna. Valószínűleg unnám, mindig ismételgetni azt, amit néhány hónap alatt megtanultam, keresnék mást. De így, néha úgy érzem ez egy valódi csoda.
 

vamlasz

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Érdeklődéssel olvastam a hozzászólásokat - kérdéseket - válaszokat - mielőtt vettem a bátorságot, hogy írjak.
Először néhány szót magamról, kapcsolatomat a Tai chi-val, a harcművészetekkel. - gondolom, abban egyetértünk, hogy a Tai chi is a harcművészetek közé tartozik.
Én mindig sportoltam valamit, most 47 éves vagyok és 11 éve gyakorlom a Tai chi-t. Heti 4-5 edzésen és még mindig van mit tanulni, mert minél többet tudsz annál inkább látod a saját hibáidat.
A mi egyesületünkben a Wu stílusú Tai Chi oktatása folyik.
László - Szeged
 

Berri

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves vamlasz, örülök, hogy idetaláltál. Remélem találtál hasznosat a hozzászólások között és még inkább remélem Te is aktívan hozzászólsz a későbbiekben mindenhez. Színesíteni és bővíteni az ismereteinket. Köszönöm, hogy vetted a bátorságot és írtál :)
 

apaa

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Beri és Taitha!
Újabb dolgokat tudtam meg tőletek volt amit más szituációba tapasztaltam
és eddig félreértésnek,rossz megfigyelésnek véltem, de igazoltatok.

Azért is kérdezek sokat mert mint Taitha megemliti az utolsó bekezdésben tudatnak lépést kell tartani a gyakorlatokkal,
ha tudok is valamit de nem értem a elvét bizonytalan stagnáló ismeretem van,
ha viszont feltárulnak az összefüggések határtalanná válnak a távlatok....

Kedves Vamlasz emlited a heti 4-5 edzést és a 11 éve gyakorlást.
1-1 edzés mennyiben élet"szükséglet",tudásfinomitás,"megszokás" ekkora távlatban?

Ha esetleg írnál a hibák természetéről...
de ha más tud ebben nyilatkozni azt is szivesen veszem
és tán többen is tudunk fejlődni e téren is.

Köszönöm türelmeteteket
 

Berri

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves apaa, szívesen adom a türelmemet. Használd nyugodtan.
Ami pedig a hibáimat illeti, mert másokéról majd mindenki maga nyilatkozzon. Igazából arra törekszem a mozgás során, hogy egy legyek a mozdulattal. Olyan legyek, mint a lágyan hullámzó tenger. Előfordul, hogy egy-egy mozdulat mégsem olyan gyönyörűre és harmonikusra sikerül, mint szeretném, érezném, hogy kellene legyen... Talán úgy tudnám fogalmazni, hogy a hullám partot ér, megtörik és oda az egész. Kezdheted előről.
Apróságokról van szó, legalábbis a külső szemlélőnek, vagy felületes megfigyelő szinte hibát sem lát, csak nem érti, miért érzem én úgy, hogy ez még nem tökéletes. Bár ez elsősorban idővel és gyakorlással jön meg. Az elején bizony még az is gondot jelent: atyaég, melyik mozdulat is jön ezután? :-O
Azt hiszem, az én részemet megválaszoltam. Legyen nagyon szép estéd.
 

apaa

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Berri!
Pont ilyesmire gondoltam.
(Még visszanéztem egy nagyon nem harmonia igényes topicból)
Szép napot!
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
A hullám partot ér, megtörik... ez de szép volt Berri! :)

A hibák... Neveltetésünk során mindig azt tanultuk hogy tökéletesnek kell lenni. És nem vagyunk azok. Folyamatos lelkiismeretfurdalásban vagyunk, ha hibázunk, mintha az bűn lenne, inkább abbahagyjuk ami nem megy rögtön, hogy a konfliktust elkerüljük önmagunkkal, és sosem vagyunk boldogok mert bármit érünk el, kell több, jobb, újabb, mindig a hiányra koncentrálunk, és ezért elégedetlenek vagyunk. Ez egy elég nagy hiba. Pár év alatt meg lehet tanulni, hogy hibázni természetes, és a hibák során is egy csomó érdekes tapasztalathoz jutunk.

A tai chi mozgássora azért lassú, mert a mozdulatok energiát gyűjtenek, és a gyors mozdulatokkal azt szétszórnánk. A kezdők sokszor mondják, hogy feszültek tőle, hogy ilyen lassan kell mozogni, hát ezért. Mert ahogy halad az idő a forma során, egyre több energia halmozódik fel, és mivel nem végzünk hirtelen mozdulatot, nem hagyjuk azt elveszni, viszont még azt nem tudják, mit kezdjenek vele. Azt szoktuk meg, hogy ha feszültek vagyunk, mozgunk és levezetjük azt, azaz szétszórjuk az energiát, és megkönnyebbülünk. A tai chi másképp működik.

Amit Berri írt, a megtörő hullámról, a harmóniából való kiesésről, az az a jelenség, hogy ha az energiaáramlás sebességét követjük a mozgásban, az beállít egy meditatív tudatállapotot, és ha a mozgás megtörik, megáll, felgyorsul stb, az energiaáramlás sebességét ezzel megváltoztatjuk, a tudatállapot felszínesebbé válik, ezért érezhető hogy "kiestünk a harmóniából". Ez persze már a haladó szint.

Fontos, hogy az energiaáramlás ne akadjon meg a mozgás során, pl. tartáshiba miatt. Berri írta ha jól emlékszem még a legelső hozzászólásában, hogy nem a pontosságra figyel, hanem a belső dolgokat követi. Eleinte, mikor a kezdő még nem érzi az energiaáramlást, az oktató azt tudja neki elmondani, hova tegye a kezét, testsúlyát, milyen testtartással mozogjon, hogy az energiaáramlásnak szabad utat biztosítson. Ha már az alapelvek szerint tud mozogni, ha az összes alapelvet egyszerre betartva tud mozogni (alapelveket ld. Berri korábbi hozzászólásában) az alapelvek beállítják úgy a tartást, hogy az energiaáramlás ne akadjon el, akkor is, ha még nem érzi az energiaáramlást.

Kezdőként ha otthon gyakorol valaki, egyik edzéstől a másikig nem tud hibát rögzíteni, mert ha legalább hetente látja az oktatóját, az edzésen az oktató ki tudja javítani, úgyhogy lehet bátran próbálkozni és gyakorolni otthon egészen kezdőként is :)

Bár a kérdés nem nekem szólt, de mivel én is tai chizom 5-6szor hetente, tudok mesélni róla, hogy ez mennyiben megszokás vagy tudáspontosítás, ahogy azt kérdezted apaa. Minden gyakorlás más. Minden alkalommal másféle tapasztalatokhoz juthatunk, lehet, hogy pont ma lesz egy olyan pont a fejlődésünkben, ami érdekes, új élményt hoz, azzal együtt, hogy vágyunk a megszokott élményekre és hatásokra is. Nem minden gyakorlás hoz új élményt, de bármikor történhet valami váratlan, szokatlan. Ahhoz tudnám hasonlítani, hogy minden étkezés során kapunk megszokott élményeket az ízek kapcsán, de van, hogy jólesik egy bizonyos étel, máskor ugyanazt az ételt nem kívánjuk, van, hogy kicsit másképp sikerül a leves, és így más hatással lesz ránk. Nagyon kíváncsi vagyok Vamlasz tapasztalataira is
 

Berri

Állandó Tag
Állandó Tag
A 24 mozdulatból álló gyakorlatsor:

TaiChi24form.gif
 

zia59

Állandó Tag
Állandó Tag
Szép jó estét! most látom, hogy visszatértetek. :)
Kösznöm a választ Berrinek, Taithának. Még csak azt szeretném megkérdezni, hogy okozhat-e a thai chi térdfájást? Utóbbi időben kezdett fájni a jobb térdem. Nem tudom mitől. Mostanig nem fájt soha. nem szeretném emiatt megszakítani a gyakorlást. Olvastam valahol, hogycsípőbántalmak esetén is ellenjavallt. Mi a véleményetek?
 

zia59

Állandó Tag
Állandó Tag
Szép jó estét! most látom, hogy visszatértetek. :)
Kösznöm a választ Berrinek, Taithának. Még csak azt szeretném megkérdezni, hogy okozhat-e a thai chi térdfájást? Utóbbi időben kezdett fájni a jobb térdem. Nem tudom mitől. Mostanig nem fájt soha. nem szeretném emiatt megszakítani a gyakorlást. Olvastam valahol, hogycsípőbántalmak esetén is ellenjavallt. Mi a véleményetek?
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
kedves zia59! A tai chi mozdulatait hajlított térdekkel végezzük. A kezdőknek ettől szokott fájni a térde, mert szokatlan a tartás, hiszen olyan izmokat dolgoztat arrafelé, amelyeket nem nagyon használtunk eddig. Idővel ezek az izmok megerősödnek, és a térdfájdalom elmúlik. Velem is ez történt. Néhány hónapig fájt a térdem tőle, majd egyszercsak megszűnt, és azóta sem fáj. Fontos viszont hogy jó irányba hajlítsuk a térdeket, ha befelé dőlnek a mozgás közben, az is okoz fájdalmat. A helyes az, ha mindig a lábujjak irányába hajlítjuk a térdet. Csípőbántalmak esetén sem ellenjavalt, a tai chi mindenféle mozgásszervi bántalmakra jó hatással van. Az oktatóval meg kell beszélni egyénileg, hogy kinek mire kell jobban odafigyelnie.
 

Berri

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves zia59, nagyon szívesen a választ, egyébként azt hiszem ezért is vagyunk, hogy megosszuk tapasztalatainkat.
Taitha már megválaszolta a kérdés egy részét, a másikat pedig magamra vállalom.
Ami a csípőtáji panaszokat illeti, attól függ, hogy milyen panaszokról, betegségről van szó. Egy csipőizületi kopás esetén, függően a kopás nagyságától (fájdalom nagyságától is természetesen) nem ellenjavalt a tai chi, míg nyilván egy friss teljes csipőprotézis beültetése után nem ez lesz az első teendőd, hogy tai chit gyakorolj. Ugyanígy szakember véleménye kell friss, vagy krónikus egyéb más betegségek, baleset, sérülés, egyéb más csipőt érintő műtét stb. esetén.
Viszont, amint a gyógyulás folyamata (seb-, csontgyógyulás) lezajlik, elkezdhető vagy folytatható a tai chi, amíg ezt szakmai ok és/vagy más egészségügy probléma nem kontraindikálja.
Mivel nem mondtad, hogy milyen panaszról van szó, csak így általánosságban tudok válaszolni, viszont az oktatód valóban nagy segítségedre lehet, hogy segítsen rád/érintettre adaptálni az egyes mozdulatokat.
Amennyiben tudok segíteni, küldj nyugodtan privát üzenetet, szívesen válaszolok.
 

zia59

Állandó Tag
Állandó Tag
Hálás köszönetem mindkettőtöknek. A térdem izgatott, mert az eddig nem fájt. A csípőm elég jól tűri, bár van benne kopás, ami nem is lehet csoda egy nyugdíjas öreglánynál. :) Funkcionális típusú szívpanaszok miatt kardiológus javasolta a tai chit, csikungot, vagy jógát. A három közül a tai chi tetszett a legjobban, mert nem unatkozok mellette. májusban voltam egy élménytáborban, ahol minden reggel kint a szabadban waitankungot gyakoroltunk. Na,az végképp nem nyerte meg a tetszésemet, pedig az sem lehet rossz dolog.
Lehet nálam a térdfájás oka azis, hogy rosszul hajlítok. Már többször szólt az oktató, hogy vigyázzak a derékszögre. Nem tudom miért lesz nálam hegyesszög belőle. :)
Az ellenjavallatról - csípőbántalmak esetén - csak olvastam valahol, valamelyik weboldalon. Nem részletezte, hogy milyen jellegű baj esetén.
Válaszotok megnyugtató. Ismételten köszönöm. Üdv.
 

Csekker

Új tag
Elvileg augusztus második felében kezdem én is a tai chi-t művelni.
Egy kérdésem még felmerült. A hasizmokat mennyire formálja át a Tai chi? Van egy zavaró "úszógumim" amit szeretnék eltüntetni/átalakítani, és az a kérdés, hogy ez is megoldódik-e a tai chi-val, vagy külön rá kell dolgozni majd.
Nem akarok kapkodni, szeretném mindennek megadni azt az időt ami szükséges, ezért fontos, hogy a test és lélek fejlesztéséhez a tai chi-n kívül kell-e valami mást is beépítenem a napi (vagy heti) rendembe.
Köszönöm a választ előre is.
Cs.
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Csekker, a hasizom fejlesztése a tai chi edzéseken kívülre marad majd, a tai chiban a hasat, különösen az alhasat laza állapotban kell tartani a gyakorlás folyamán, mert alhasi légzést végzünk. Erősítő lábizomgyakorlatokkal és nyújtásokkal fogsz sűrűn találkozni.
 

Csekker

Új tag
Köszönöm Taitha. Akkor valószínűleg felváltva fogom gyakorolni jógával. Abban van jónáhány hasizom gyakorlat is. A múl héten ismét vacakolt a derekam, tegnap pedig a jobb lábam fájt, úgyhogy nagyon ideje elkezdenem.
 

Berri

Állandó Tag
Állandó Tag
Az enegia kezelésére több jó módszer is létezik. Szintén rendkívül hasznosnak tartom az Öt (Hat) Tibeti Rítust is, a chi kung mellett (de természetesen attól különvéve).
Véleményem szerint jól megférnek egymás mellett.
 

Csekker

Új tag
Szia Berri!

Örülök a beírásodnak, mert sajnos én nem jutottam el Tai chi-ra, viszont elkezdtem az Öt Tibeti rítust. Fokozatosan kezdtem, ahogy olvastam róla. Épp ma jutottam el a 21 ismétlésig. Tényleg fantasztikus hatása van már most. A Tai chi-ról nem tettem le, keresem a lehetőséget, ahol el tudnám kezdeni.
 
Oldal tetejére