Választási egyszeregy: Így választ Amerika

Ki lesz a gyoztes?

  • Mrs .Clinton

    Szavazat: 7 43.8%
  • Mr. Trump

    Szavazat: 9 56.3%

  • Összes szavazó
    16
November első hétfőjét követő kedden – amely idén november 8-ára esik – milliók járulnak az urnákhoz, hogy eldöntsék, ki vezesse az Amerikai Egyesült Államokat az elkövetkezendő négy évben.

Formálisan csak decemberben nevezik meg az új elnök személyét, akit 2017. január 20-án iktatnak be hivatalába. Milyen út vezet a győzelemig? Milyen lehetőségek között választhatnak az amerikai állampolgárok, és miként épül fel az amerikai választási rendszer? Cikkünkkel az alapokat szeretnénk összefoglalni.

Az Egyesült Államoknak elvileg bárki elnöke lehet, ha születetésétől fogva amerikai állampolgár, 14 éve állandó lakhellyel rendelkezik az USA-ban, valamint betöltötte a 35. életévét. A születéssel kapcsolatos kritériumot többen úgy értelmezik, hogy az illetőnek az Egyesült Államok területén kellett világra jönnie, azonban ezzel kapcsolatban a Szenátus tehet kivételt. Nyolc évvel ezelőtt például a republikánus jelölt, John McCain is indulhatott, aki egy panamai katonai támaszponton született. Barack Obama 2008-as elnökké választása után pedig csak késve tudta bemutatni a születési anyakönyvi kivonatát, s ez gyanakvásra és mindenféle feltételezésre adott okot. A szavazáson pedig minden 18. életévét betöltött amerikai állampolgár részt vehet.

Hogyan lehetsz elnökjelölt?

Minden, elnöki ambíciókat dédelgető személynek első lépésként támogatókat és szponzorokat kell találnia. Ha komolyan gondolja indulását, politikai szempontból ma két nagy párt között választhat, aszerint, hogy a republikánusok vagy a demokraták állnak közelebb a világnézetéhez, s támogatói is minden bizonnyal a jelölthöz hasonló elképzelésekkel bírnak.

A párton belüli előválasztási kampány akár évekkel az országos választások előtt elkezdődhet. A jelölt utazik, kampánybeszédeket tart, támogatókat szerez – elsőként az adott párton belül. Ha az előválasztási időszak elején a jelölt jól szerepel, olyanok támogatását is megszerezheti, akik a kampány előtt még más jelöltben gondolkodtak, ha viszont a versenyben lemarad, a korábbi támogatói is elfordulhatnak tőle. Ez teljesen érthető. A jelölt visszaléphet, hiszen a kampány pénzbe kerül, és egy előre látható kudarc mindennap csak anyagi veszteséget jelent. Egy-egy jelölt visszalépésekor „tisztul a kép”, mivel egyre kevesebben maradnak talpon. Az egyes pártok nagygyűlésén – nemzeti konvencióján – dől el végül, kinek ad a párt felhatalmazást.

22000.jpg

MTI

clinton3.jpg
 
En nem vagyok prüd, a playboyban valo szereplés egészen biztos egy hasznos része a curriculum vitae-nek ha valaki Gigolo akar lenni de de az amerikai elnök posztjára tul kevésnek találom. Mindenesetre ö az elsö bohoc az amerikai állam élén.
-
Egy elnök aki az életmodunk okozta faktort a kimaváltozásban tagadja az okvetlen továbbképzésre szorul. Ezért mondtam, hogy jo tanácsadokra van szüksége.
-
Ronald Reagen sem szeretett olvasni, a tanácsadoi ezért mindent comics és rövid filmekben probáltak neki elmagyarárni, aztán megveregették a válát és elöretolták a függöny mögül miközben bologatot "Jol van fiuk!" mondta és odament a pulthoz.
-
Trump állitolag olvas. Könyvet. A keresztény-koránt. Itt nagyon szépen elmagyarázza a theologiáját. Nem csoda, hogy a bibliaövezetben (déli államok) és az evangelikánok rá szavaztak. Meglepö, hogy fundamentalista vallások alatt szenvedö nök is.
-

-
A választásnak vége, a jövöben azt akarom kritizálni amit aktuálisan nem csinál jol. :)

Nagyjából igazad van, de Playboy-ból többet is olvashatnál. Mert az nemcsak - sőt, ma már nem elsősorban - szexi playgörlök fotóiról szól. Woody Allen is írt bele (a háztartási gépekről, az valami csodálatos novella), de adott interjút pl. Jimi Hendrix, John Lennon is. A színvonal = Playboy, bár ez nem a reklám helye, ez "csak" tény.
 
Szamszeruen tobben szavaztak Clintonra, de az elektronok dontenek .
Rengeteg varosba tuntettek, de hat eso utan koponyeg. Trump az elnok.
Nem az "eső utáni" jelenségről van szó, mert ilyen a USA elnökválasztási rendszere: nincs minden elektori körzetben azonos számú választó, sőt, ez nem is lehetséges. Gondolom, a tüntetés a választási rendszer kritikája volt: az internet korában kissé anakronisztikus az, ami 200 évvel ezelőtt megfelelt az akkori lehetőségeknek. Semmi technikai akadálya nincs az elektorok kiiktatásával a választók számszerű többségét összeszámolni, sőt, a választás alatt arról akár real-time tudósítani a közvéleményt. Mert ha délután kis fölénybe kerül az általam nem preferált jelölt, akkor veszem a kabátom és megyek voksolni, akkor pedig nincs "eső utáni" jelenség, igaz?
 
Az id le ami az igazsag, es ne ferditsel.Clinton elismerte Trumpot gyozteskent. A demokratak intelligens kulturalt emberek.
Melitta, én a helyedben előítélettel viseltetnék az előítéletek iránt. Ez olyasmi, mintha azt mondanád, hogy a Mercedes kocsik mind feketék. Mondjuk, Nixon (a watergate-es gazember) demokrata volt, az IQ-ja meg ... nem hasonlítható mondjuk JFK-éhoz. És Johnsoné? Jaj ...
 
De jo mindig masokat kritizalni ugy hogy nem nezunk a sajat portankra, es evtizedekkel ezelotti esemenyeket parhuzamba allitani a jelenlegivel. VAn volt Mo eppen eleg sotet alak ha csak a XX.sz.poltikai szereploit nezuk.
Trump valasztasi igeretei mire beiktatnjak kamforra valtozik. Visszakoz minden teruleten. Ez varhato volt mert ennyi hulyeseget amiket mondott egyenesen csodbe menne Amerika.
Nem reg voltam Amerikaba sokkal de sokkal olcsobb mindne mint nalunk. A benzintol kezdve az elelmiszer a tartos fogyasztasi cikkek stb. Ertem en mindenki meg olcsobban akar elni , de szeretnel te olyan keves adot fizetni mint ott fizetnek az emberek, Canadaba is sokkal magasabb az ado.
 
De jo mindig masokat kritizalni ugy hogy nem nezunk a sajat portankra, es evtizedekkel ezelotti esemenyeket parhuzamba allitani a jelenlegivel. VAn volt Mo eppen eleg sotet alak ha csak a XX.sz.poltikai szereploit nezuk.
Trump valasztasi igeretei mire beiktatnjak kamforra valtozik. Visszakoz minden teruleten. Ez varhato volt mert ennyi hulyeseget amiket mondott egyenesen csodbe menne Amerika.
Nem reg voltam Amerikaba sokkal de sokkal olcsobb mindne mint nalunk. A benzintol kezdve az elelmiszer a tartos fogyasztasi cikkek stb. Ertem en mindenki meg olcsobban akar elni , de szeretnel te olyan keves adot fizetni mint ott fizetnek az emberek, Canadaba is sokkal magasabb az ado.
Bocsi, bizonyára túloztam. De emlékszem a Watergate-re, a vietnami szörnyűségre és sok másra is, amiket demokraták okoztak. Tudom azt is, hogy Ronald Reagan szerint "a fák szennyezik a környezetet" ... de én a tökfejeket és intelligenseket egyik táborral sem hoztam összefüggésbe. Ismerd el, túlzás az, hogy a demokraták intelligensek ... mert akkor a republikánusok ugyebár nem azok. Az egyetlen, amit a demokraták esetében általánosítani lehet, az az, hogy demokraták ... és még ez sem exkluzív, mert a republikánusok is azok.

Ami DT választási ígéreteit illeti, ne vágjunk a dolgok elébe. Minden eddigi választáson volt ilyen jelenség, számíthattunk is rá.

Én is szeretnék Amerikába menni kicsit, tapasztalni. Csak az én jövedelmem ahhoz kevés, Schade.
 
Ha jol értelek azt akarod mondani, hogy Obama nem volt qualifikált az amerikai elnöki posztra? :(
-
Szerinted mik a feltételei annak, hogy valaki elnök legyen Amerikában és mi hiányzott ebböl Obamánál?
Obama egyébbként nem egyszer hanem kétszer lett megválasztva, nem hiszem, hogy az alkotmánybiroságban csuppa hülye üllt volna.
Nem jol ertetted, azt mondom a feketek azert szavaztak ra mert o is fekete.
Eppen most nezem CNN-en( remelem ez bocsanatos bun) ahol magyarazzak miert vesztett Hillary.
Osszehasonlitva a 2 elozo valszatast a mostanival.
Pennsylvania, Milwakuee...es sok mas allamban a feketek otthon maradtak nem szavaztak Hillary.
"Hillary failed to motivate voters" mondjak.
En csak azt mondom Obama a borszinevel motivalta a fekete szavazokat.
Es ures igeretekkel " Yes, we can" .
Mi lett belole?
Semmi.
 
Érdekességek: Hogyan választották meg Trump elnököt? - A vasárnap a templomé, szerda piacnap, legyen kedd

Érdekességek az amerikai elnökválasztás rendszeréről, szabályairól.

MIÉRT MUNKANAPON
VÁLASZTANAK?

Egyszer régen, amikor Amerika még mezőgazdasági ország volt, lakói vasárnap templomba, szerdán piacra jártak. A Kongresszus választása azért esett a keddi napra, hogy a farmeroknak legyen elég idejük hazaérni, és másnap újra el tudják vinni termékeiket a piacra. Csak nem fogják feláldozni a kapitalizmust a demokrácia oltárán? Az üzlet az első! Miért pont november?
Az őszi betakarítási munkák végeztével mindenki kényelmesen el és vissza tudott utazni ebben a hónapban. Az, hogy 2016-ot írunk, már többeknek feltűnt, a Kongresszusban születtek javaslatok arra, hogy szövetségi ünneppé léptessék elő a napot, vagy hétvégén tartsák a választást, de eddig ezek a próbálkozások rendre elbuktak.


MIÉRT CSAK KÉT PÁRT
VERSENG A VILÁG
LEGERŐSEBB ORSZÁGÁBAN?

A pártok palettája ennél jóval színesebb, a Zöld Párttól a Libertariánus Párton vagy a Szocialista Munkások Pártján kívül olyan politikai formációk is léteznek, mint például a Legális Marihuánát Most elnevezésű párt. Annak, hogy csak két domináns párt versenyez a Fehér Házért, elsősorban a „győztes mindent visz” jellegű választási rendszer az oka. Más országban egy párt a szavazatok 20 százalékával már jó néhány helyet elfoglalhat a törvényhozásban, Amerikában ezért egy baráti vállveregetés jár csupán.


IGAZ, HOGY AZ AMERIKAIAK
NEM KÖZVETLENÜL
VÁLASZTJÁK AZ ELNÖKÖT?

Az amerikai választási rendszer úgy él még a helyiek köztudatában is, mint az Elektori Kollégium által uralt misztikus és felfoghatatlan rendszer.
- Az Elektori Kollégium tagjait, a küldötteket a pártok jelölik.
- Az elektorok száma megegyezik a Kongresszus tagjainak számával, azaz 535.
- Az elektori rendszerben mind az 50 államnak jár bizonyos számú elektor, amit a népesség arányában időről időre felülvizsgálnak. Ennek alapján például Wyomingnak 3, New Yorknak 29 elektora van.
- Ha „A” jelölt nyer példának okáért New York államban, ő viszi mind a 29 elektori szavazatot.
- A cél a 270 elektori szavazat elérése, ami éppen több, mint az 538 fele.
- Mivel a képviselőházban és a szenátusban összesen 535-en ülnek, a bűvös 538-as számhoz szükséges a törvényhozási képviselet nélküli, önálló közigazgatási körzetként működő Washington D. C. három elektora is.
- Az egyes államok győztese mindent visz, kivéve Maine és Nebraska államot.


538 PÁROS SZÁM.
MI TÖRTÉNIK, HA DÖNTETLEN?

A döntetlen eredmény rendkívül ritka, eddig kétszer fordult elő. Ebben az esetben a Kongresszus egyik része, a House of Representatives (Képviselőház) választja meg az elnököt, míg a másik, a Senate (Szenátus) adja az elnökhelyettest.


MIÉRT A CSATATÉRÁLLAMOKBAN
DŐL EL A VÁLASZTÁS?

A Demokrata és a Republikánus Párt szilárd bázissal rendelkezik az államok többségében. Ezért aztán az elnökjelöltek sorsa az ingadozó, a verseny szorossá válásával csatatérállamoknak nevezett helyszíneken dől el. Az idei elnökválasztásban Pennsylvania, Ohio, Michigan és Florida államoké a kulcsszerep.


A DEMOKRATÁK MIÉRT KÉKEK,
A REPUBLIKÁNUSOK
MIÉRT PIROSAK?

A színek leosztása a média találmánya: az amerikai zászló e két színből áll. Az Államokat infografikaszerűen felosztó színkódot a legjelentősebb médiafelületek 1996 óta jelölik e két színnel.


HOGYAN ADHATJÁK LE
VOKSAIKAT AZ AMERIKAIAK?

Egy-egy körzetben a szavazás lehet:
- papíralapú, kézzel számolt,
- papíralapú, de beszkennelik az összeszámoláshoz, viszont így is van nyoma papíron,
- elektronikus, de nyomtatható papíralapú bizonylat a szavazatokról,
- teljesen elektronikus; öt ilyen állam van: Louisiana, Georgia, Dél-Karolina, Delaware és New Jersey,
- teljesen elektronikus és papíron visszaellenőrizhetetlen rendszerű állam nincs a mindent eldöntő csatatérállamok között.
 
Tudod, ezek csak"játszadozások". Hogy mikor van közèpkor, azt meg nem tudjuk.....

http://alternativhirek.blogspot.se/2016/11/gondolataim-jovorol-ime-trump-kartya.html
Amióta tele volt a sajtó Nostradamusnak napjainkra pontosan ülő jóslataival és én a saját Nostradamus könyvemben egyet sem találtam belőlük, azóta gyanakszom minden ilyen nagyon ülő jóslatra. Baba Vanga jóslatai is hűdeprecízek, csak ezelőtt soha senki nem idézte őket, most kerültek elő.
 
Nálunk meg ugye azt csiripelték a verebek , hogy a Newsweek olyan hirt adott ki a választás napján amelynek föoldalán már Mrs. Clintonnak mint az új elnöknek gratuláltak ! nekem kicsit furcsa lenne egy szeriös újságtól ilyesmi :rohog::rohog:
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! Keresem az új Mercedes Ron- A mi hibánk könyvet magyarul.Meglenne valakinek e-könyvben esetleg?
Köszi előre is
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,137
Üzenet
4,803,747
Tagok
615,810
Legújabb tagunk
Doctormathe
Oldal tetejére