Portfólió készítés

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

levél1234

Állandó Tag
Állandó Tag
Ettől ma kész lettem teljesen,nézzétek csak!!!!!!!:D
PORTFÓLIÓ 10 Tipp a MOSTKEZDŐKNEK, hogy április 30-ra elkészüljenek
2014.04.08. 09:56:44

  1. Tudatosítsuk magunkban, hogy le kell adnunk a portfóliónkat, nem érdemes várni arra, hogy majdcsak eltörlik
    Minél hamarabb kezdjük el az érdemi munkát, már nem érdemes tovább várni, szorít az idő
    Hessegessük el annak a gondolatát, hogy mással megíratjuk a portfóliónkat, ezzel a feladattal magunk kell megbirkóznunk, nálunk úgyse tudja senki jobban a munkánkat
    Beszéljük meg a családdal, hogy most mindenkire szükség van a háztartás vezetéséhez, mert mi most elvonulunk néhány napra – hatásosabb, ha kiosztjuk a feladatokat
    Az útmutatóból csak a lényeges, portfólióra vonatkozó részeket olvassuk át, a többi időhúzás, vagy vegyük igénybe jól használható gyakorlatias segédanyagokat ( például itt talál segítséget:http://www.neteducatio.hu/?kat=2)
    Kérjünk segítséget olyan kollégáktól, akik már előrébb haladtak – ne felejtkezzünk el csokit adni cserébe és ügyeljünk arra, hogy ne másoljuk le a munkájukat
    Készítsünk egy tervet, amelyben beosztjuk a munkát – és ne hagyjuk, hogy bármi eltérítsen tőle
    Barátkozzunk meg a számítógépünkkel – hiszen sok órát fogunk együtt tölteni
    Sok kávét tartsunk otthon – ne felejtsük el, hogy az energiaital káros az egészségre
    A portfólió írása közben folyamatosan őrizzük meg a nyugalmunkat, vegyük egy próbának, amelyből csak tanulhatunk
ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ! De hasznos, praktikus, érthető tanácsok!:rolleyes2:
 

fodorlak

Állandó Tag
Állandó Tag
z Oktatási Hivatal (OH) uniós projektek keretében kidolgozta a pedagógusok minősítési rendszerét, valamint a pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) standardjait. A minősítési rendszer része a pedagógus-portfólió. Atémához aktuálisan kapcsolódó kérdéseinkkel Kerekes Balázst, az Oktatási Hivatal projektigazgatóját a kerestük meg.



2014. február 6-án nyílt meg a pedagógus-portfólió feltöltő felülete. Milyen tapasztalatokról tud beszámolni az eltelt időszakról? Február végén – egy szakmai konferencián – elhangzott, hogy a mintegy 27 ezer feltöltésre jogosult pedagógus közül 4,5 ezren kezdték meg a feltöltést. Most mit mutatna egy statisztikai „pillanatfelvétel”?

kerekesBalazs.jpg
Kerekes Balázs:
A jogszabálynak megfelelően ebben a minősítési körben a legalább 14 év szakmai gyakorlattal és szakvizsgával rendelkező pedagógusok tölthetik fel portfóliójukat az elektronikus feltöltőfelületre. A 28.300 jogosult közül 27.690 kollégának engedélyezte az intézményvezetője a felülethez való hozzáférést, 21 ezren sikeresen regisztráltak, és több mint 10 ezren már töltöttek fel tartalmat. A számok tehát egyértelműen azt mutatják, hogy az érintettek nagy többsége munkához látott, vagyis él azzal a lehetőséggel, hogy a mostani, egyedi eljárásban Pedagógus II. fokozatba lépjen 2015 januárjától. Ehhez nem kell mást tennie, mint 2014. április 30-ig a formai elvárásoknak megfelelően feltöltenie portfóliója egyszerűsített vagy teljes változatát. Akik a teljes változat feltöltését vállalják, személyre szabott, fejlesztő célú szakértői visszajelzést kapnak a 2014-es év során az Oktatási Hivatal szakembereitől. Ez jelentős segítséget ad a kollégáknak a végleges minősítési eljáráson való sikeres szerepléshez, amelynek a 326/2013. (VIII. 30.) kormányrendelet értelmében 2018. december 31-ig esetükben is meg kell történnie, ha Pedagógus II. fokozatban kívánnak maradni.

A pedagógusminősítési rendszer bevezetését részben kétkedés, részben ellenállás is fogadta. Mi történik azzal a pedagógussal, aki nem tölti fel a portfólióját?

Kerekes Balázs: Hangsúlyozom, hogy ez nem kötelezettség, hanem lehetőség a jogosult pedagógusok számára annak érdekében, hogy 2015 januárjától a magasabb jövedelmet jelentő Pedagógus II fokozatba kerüljenek. Én bátorítanám a kollégákat, hogy minél nagyobb számban éljenek a lehetőséggel.

Meg tudja erősíteni, hogy a pedagógus-portfólió feltöltéséhez nem szükséges a magáncégek által indított „fizetős tanfolyamokon” részt venniük a pedagógusoknak?

Kerekes Balázs: Semmi szükség arra, hogy a pedagógusok fizetős tanfolyamokat vegyenek igénybe portfóliójuk elkészítéséhez. Az eljárás egyetlen olyan követelményt sem támaszt velük szemben, amellyel eddigi pályájuk során ne találkoztak volna. Nincs szükség sok évvel ezelőtti óratervek, segédanyagok felkutatására, hiszen a portfólió olyan szakmai dokumentumokból áll, amelyeket a kollégák folyamatosan készítenek napi munkájuk során. A tematikus tervezés része a szakmának, óratervekkel a pedagógusok döntő többsége rendelkezik, csakúgy, mint önéletrajzzal. Pályafutásukat egy 3-5 oldalas önértékelés keretében, míg intézményüket egy 2 oldalas leírás keretében kell bemutatniuk. A portfólió egyes elemeihez kért önreflexiók lényege a pedagógus szakmai döntéseinek indoklása, az eredmények ismeretében a döntések kritikus felülvizsgálata és a következtetések megfogalmazása, beépítése a napi gyakorlatba.

A minősítési eljárást az Oktatási Hivatal csaknem egy évig teszteli, a tapasztalatok és visszajelzések birtokában továbbfejleszti, így sem szakmai okok, sem az idő sürgetése nem indokolja a szolgáltatás létjogosultságát.

2013 decemberében megjelent a Hivatal honlapján az "Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez" című összeállítás, 2014. március közepén pedig közreadtuk a tantárgy- és területspecifikus kiegészítéseket. Ezek az anyagok jelentős segítséget nyújtanak a kollégáknak a minősítővizsgára, illetve a minősítési eljárásra való felkészülésben. Az Útmutató részletesen leírja az e-portfólió felépítését, összeállítását, feltöltését, az e-portfólióvédés folyamatát, az óra-/foglalkozáslátogatás menetét. Bemutatja az adott fokozatokhoz kapcsolódó szintleírásokat, a megfelelő kompetenciaelemek meglétét jelző indikátorokat, mindezek mellett dokumentummintákat és sablonokat is tartalmaz. Javaslom a kollégáknak, hogy alaposan tanulmányozzák át az Útmutatót és a kiegészítéseket, és ha ezek után is van szakmai kérdésük, akkor azt küldjék el a [email protected] címre. Amennyiben a feltöltőfelülettel kapcsolatban merül fel kérdés, azt az [email protected] e-mail címen jelezhetik.

A szakmai anyagok feltöltésével kapcsolatban erőteljesen megfogalmazódott olyan félelem a pedagógusok körében, hogy tartanak attól, mások felhasználják a munkáikat. Kivédhető ez? (Már megjelentek a „hivatalos” portfólió-készítők, akik valószínűsíthetően minden fellelhető anyagot felhasználnak majd a fiktív portfóliókhoz.)

Kerekes Balázs: A pedagógus által feltöltött portfólióhoz csak a minősítőbizottság tagjai és a minősítési eljárás fejlesztését végző, az Oktatási Hivatalban dolgozó szakemberek férhetnek hozzá, továbbá azok, akiknek erre a pedagógus engedélyt ad.

A feltöltött portfóliók értékelésével ugyanolyan lehetőséget kapnak a különböző feltételek között dolgozó pedagógusok a magasabb pedagógus-kategória elérésére? Úgy tűnhet ugyanis, hogy a (többszörösen) hátrányos helyzetű tanulókat oktató-nevelő pedagógus nehezebb helyzetben van, mert az általa feltölthető szakmai anyagok, „produktumok” esetleg kevésbé látványosak, viszont a szempontrendszer azonos.

Kerekes Balázs: A pedagógusminősítési rendszer egy kompetenciaalapú értékelési eszköz. A minősítési eljárás során a szakértők nem a feltöltött dokumentumok „látványosságát” értékelik, ezek csupán információforrásként szolgálnak a pedagógus által végzett munka minőségének értékeléséhez.

A minősítési rendszerrel kapcsolatosan, különösen a portfólió feltöltésére vonatkozóan folyamatosan érkeznek kérdések portálunkra. Az érdeklődőket az OH [email protected] e-mail címére „irányítjuk” mi is. Nagy az e-mail forgalmuk? Jellemzően milyen problémákat fogalmaznak meg, mit kifogásolnak leggyakrabban a levélírók?

Kerekes Balázs: Átlagosan heti 400 megkeresés érkezik a minősíté[email protected] e-mail címre. A kérdések nagy többsége – csaknem 75 százaléka – a portfólióba feltöltendő anyagok/dokumentumok szakmai tartalmával kapcsolatos. Kollégáim azt tapasztalták, hogy egy-egy, nagy figyelmet kiváltó, számos pontatlanságot tartalmazó televíziós, rádiós híradás, vagy újságcikk után megugrik az érdeklődők száma.

A megkeresések kisebb részében jogszabály-értelmezési kérdésekkel fordulnak hozzánk a pedagógusok, emellett a levelek alapján jelentős figyelem övezi az Oktatási Hivatal tanfelügyeleti és a pedagógusminősítési szakértői képzéseit. A megkeresések feldolgozása folyamatos, a leveleket a lehető legrövidebb időn belül igyekeznek megválaszolni munkatársaim.

Vannak-e olyan részletek a minősítési rendszerben, amiről már most úgy gondolják, hogy korrigálni szükséges?

Kerekes Balázs: A minősítési rendszer fejlesztését és bevezetését úgy terveztük meg, hogy kellő idő álljon rendelkezésre egyrészt a gyakorlati tapasztalatok visszacsatolására, másrészt arra, hogy a pedagógusok sikeresen felkészülhessenek az első „éles” minősítési eljárásukra. A pedagógiatudomány nemzetközileg is elismert szakembere, Dr. Halász Gábor egy interjúban úgy fogalmazott: ahhoz, hogy egy összetett értékelési rendszer rutinszerűen működjön, körülbelül egy évtizednek el kell telnie.

A pedagógusminősítési szakértők kiválasztása hogyan történik? Jelenleg hol tartanak a folyamatban?

Kerekes Balázs: A pedagógusok minősítésében, illetve a tanfelügyeleti ellenőrzések lebonyolításában azok vehetnek részt szakértőként, akik rendelkeznek tizennégy év szakmai gyakorlattal, szakvizsgával, legalább ötéves szakértői tapasztalattal, majd az Oktatási Hivatal által kifejlesztett továbbképzések sikeres elvégzését követően jelentkeznek és felkerülnek az Országos szakértői névjegyzék pedagógiai-szakmai ellenőrzés és pedagógusminősítés szakterületére. A Hivatal 2014. január 10-én megjelent felhívására több mint hétezren jelentkeztek. A követelményeknek megfelelő jelentkezőknek két online tesztet kellett kitölteniük. Az egyik teszt a szakértői kompetenciáikat térképezte fel, a másik a vonatkozó jogszabályok ismeretére irányult. A tesztek eredményeit, valamint a tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer működtetéséhez szükséges intézményi és földrajzi szempontokat figyelembe véve alakítjuk ki az egyes képzési ütemekre kiválasztott szakértők listáját. Az első ütemben, 2014. második negyedévében ezer szakértő képzését tervezzük, az év végéig megtörténik további négyezer kolléga felkészítése.
Érdekes! Ezt még olvastam először , hogy 5 év szakértői gyakorlat szükséges. hm. Akkor én jó figyelmetlen voltam.(
 

r.kriszti

Állandó Tag
Állandó Tag
Szakértőnek készülőknek!
Olyan információhoz jutottam, mely szerint a képzések május közepétől indulnak. Blended képzés lesz, vagyis interneten keresztüli és kontakt órás vegyesen.
Ennyi..... Hát sokkal nem vagyunk beljebb..
Csak ma neveztem be egy 30 órás tanfolyamra, ingyenes, és jól jön minden óra, ami szintén májusban lesz.Azt már meg sem említem anyák napi műsor, ballagás, családi nap.....jó volna tudni már mire, mit, mikor tervezzek.A család az valahol júniustól szerepel a képzeletbeli listán.Ez a szomorú benne.
 

edit-a

Állandó Tag
Állandó Tag
Hol van az leírva, hogy az összefüggő 10 óravázlatnak ideinek kell lennie? Az egyik kolléganőm azt mondja, hogy nem kell ideinek lennie, de lehet azt is gondolja, hogy összefüggőnek sem. Tudom, hogy összefüggőnek kell lenni, ebben nincs kétségem,(vagy 6-4 stb. variáció) s úgy tudom ideinek kell lenni (2013/14-es tanév), de hol van ez leírva? Egy újabb elbizonytalanító tényező. A teljesnél lehetnek régebbiek, de az sem a 10, nem? (Jó bonyolultan fogalmaztam, de gondolom érthető.)

Közben ezt találtam: "Az egymásra épülő óraterveket az OH kiadott anyaga írja elő: a 71 oldalt a 42. láblécben: „Egymásra épülő óraterveket kell csatolni, hogy a pedagógus a tanulási-tanítási/fejlesztési folyamatot megfelelően meg tudja világítani”.
 
Utoljára módosítva:

SOMNE

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy kis segítségre lenne szükségem! Szabadon választott dokumentumhoz szeretnék foglalkozást feltölteni( hogy hogyan kell, még azt se tudom), de az idő 20 percben van maximálva. Az én foglalkozásom 30 perc lett, de sem az elejéről, sem a végéről nem tudok kihagyni semmit, mert akkor nem lesz egy kerek egész. Közben kéne kivágnom belőle több kis részt, de nem tudom hogy kell. Ha valaki tudna segíteni, nagyon hálás lennék.
És még egy kérdés: a teljes végére kell összegző reflexió? Mert úgy rémlik, hogy valahol hallottam erről, de nem találok erre vonatkozóan semmi konkrétumot. Köszönöm a segítséget előre is!
 

SOMNE

Állandó Tag
Állandó Tag
Hol van az leírva, hogy az összefüggő 10 óravázlatnak ideinek kell lennie? Az egyik kolléganőm azt mondja, hogy nem kell ideinek lennie, de lehet azt is gondolja, hogy összefüggőnek sem. Tudom, hogy összefüggőnek kell lenni, ebben nincs kétségem,(vagy 6-4 stb. variáció) s úgy tudom ideinek kell lenni (2013/14-es tanév), de hol van ez leírva? Egy újabb elbizonytalanító tényező. A teljesnél lehetnek régebbiek, de az sem a 10, nem? (Jó bonyolultan fogalmaztam, de gondolom érthető.)

Közben ezt találtam: "Az egymásra épülő óraterveket az OH kiadott anyaga írja elő: a 71 oldalt a 42. láblécben: „Egymásra épülő óraterveket kell csatolni, hogy a pedagógus a tanulási-tanítási/fejlesztési folyamatot megfelelően meg tudja világítani”.
Mit értenek egymásra épülő óraterven? Ha a tematikus tervben benne van az óra, aminek a vázlatát írod, akkor szerintem, mivel kapcsolódik a tematikus tervhez, egymásra épül, attól függetlenül, hogy az egyik ének, a másik mese stb. Vagy nem? Lehet, hogy rosszul gondolom?
 

éva2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Gondolom nálatok sincs interaktív tábla, ezért írhatsz arról, hogy Te hogy használod ezeket az eszközöket. Egy kis segítség, hogy miről lehet írni: http://www.slideshare.net/pinyofater/ikt-eszkzk-az-oktatsban. Azután, esetleg az óvodai csoportban a gyerekek hogyan használhatják/használták (ha kipróbáltad velük) a számítógépet (Pl. színezők, rajzoló programok, egyéb óvodásoknak való programok). Én ilyenekről írtam. :)
Nálunk nincsenek modern eszközök, én a diavetítőről, dia nézőről, magnóról írtam és arról hogy én hogy hasznosítom a laptopot.
 

edit-a

Állandó Tag
Állandó Tag
Mit értenek egymásra épülő óraterven? Ha a tematikus tervben benne van az óra, aminek a vázlatát írod, akkor szerintem, mivel kapcsolódik a tematikus tervhez, egymásra épül, attól függetlenül, hogy az egyik ének, a másik mese stb. Vagy nem? Lehet, hogy rosszul gondolom?
Jól gondolod. Az egymásra épül, az azt jelenti, hogy tervszerűen követik egymást, kapcsolódnak egymáshoz, akár úgy, hogy az oviban tavaszon belül ének , rajz stb. Nem beszélek az őszről. Suliban pl. előbb rajzolok kört,háztetőt stb.-t és utána tanítom a betűket és nem fordítva.Egyikből következik a másik, és nem másikból az egyik. :)
Nem az egymásra épülés a fő kérdés, hanem hol van leírva, hogy ideinek kell lennie az óraterveknek. Vagy lehet tavalyi, 5 évvel ezelőtti is, ha az óratervek egymásra épülnek?
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Szabadon választott dokumentumhoz szeretnék foglalkozást feltölteni (hogy hogyan kell, még azt se tudom), de az idő 20 percben van maximálva. Az én foglalkozásom 30 perc lett, de sem az elejéről, sem a végéről nem tudok kihagyni semmit, mert akkor nem lesz egy kerek egész. Közben kéne kivágnom belőle több kis részt, de nem tudom hogy kell.
Van valamilyen videószerkesztő program telepítve a számítógépedre?
Lehet, előtte konvertálnod is kellene az anyagot, hogy az editálóval tudj vele dolgozni, tehát ahhoz való program sem ártana.
Ha már vágtál filmet, akkor ez nem akkora kaland, de ha még soha, akkor... inkább az egész nyersanyaggal keress meg olyan ismerőst, aki már csinált ilyet. A vágásnál feltétlenül ott kell, hogy legyél, mert te tudod, mit lehet kivágni, mit nem, mi a fontos, aminek feltétlenül benne kell, hogy legyen...
Ez az editor egyszerű, kicsi, működik.
http://www.techradar.com/downloads/avidemux
 
Utoljára módosítva:

borsoderika

Állandó Tag
Állandó Tag
Jól gondolod. Az egymásra épül, az azt jelenti, hogy tervszerűen követik egymást, kapcsolódnak egymáshoz, akár úgy, hogy az oviban tavaszon belül ének , rajz stb. Nem beszélek az őszről. Suliban pl. előbb rajzolok kört,háztetőt stb.-t és utána tanítom a betűket és nem fordítva.Egyikből következik a másik, és nem másikból az egyik. :)
Nem az egymásra épülés a fő kérdés, hanem hol van leírva, hogy ideinek kell lennie az óraterveknek. Vagy lehet tavalyi, 5 évvel ezelőtti is, ha az óratervek egymásra épülnek?
Egyszer, nem túl régen Bisne azt idézte be, hogy abból a tanévből kell az óravázlat, amelyikben beadod, tehát az akkor épp aktuális.
 

űóüö

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma semmit. Illetve hogy fázom, mert nálunk nagyon rossz idő van.
Azért ha csak tehetem, rá-rá pillantok a emailjaimra. Épp azon gondolkodom, milyen csalódottak leszünk, ha mégsem sikerül.
Kedves Erika!
Eddig én is kicsit szkeptikus voltam, de miután azt olvastam ki a fentebb közölt cikkből, hogy most ugyan 1000, de év végéig mind az 5000 szakértőt felkészítik, úgy hiszem, a hétezres jelentkezési arányoz képest nagyon jó esélyünk van.
Egyébként, én arra gondolok, ha már eddig nincs hír, akkor megvárják, míg feltöltjük a portfóliónkat.
 

SOMNE

Állandó Tag
Állandó Tag
Van valamilyen videószerkesztő program telepítve a számítógépedre?
Lehet, előtte konvertálnod is kellene az anyagot, hogy az editálóval tudj vele dolgozni, tehát ahhoz való program sem ártana.
Ha már vágtál filmet, akkor ez nem akkora kaland, de ha még soha, akkor... inkább az egész nyersanyaggal keress meg olyan ismerőst, aki már csinált ilyet. A vágásnál feltétlenül ott kell, hogy legyél, mert te tudod, mit lehet kivágni, mit nem, mi a fontos, aminek feltétlenül benne kell, hogy legyen...
Ez az editor egyszerű, kicsi, működik.
http://www.techradar.com/downloads/avidemux
Sajna nem vagyok egy számítógép zseni, lehet hogy akkor keresnem kell Valakit, aki segít ebben, de azért nagyon köszönöm a segítséget!
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére