Portfólió készítése 2016. november 25-ig

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2016 Július 29.

 1. e.deby

  e.deby Állandó Tag

  A szabadon választottba egy saját készítésű matematikai társas játékot szeretnék feltölteni. Leírtam a játék szabályát, mely több szintből áll. Kérdés ez elég vagy fejlécet is kell írni cél, feladat, helyszín, fogl. formája, vezeti stb., és kell hozzá reflexió?
   
 2. kros

  kros Állandó Tag

  Az egy dolog, hogy feltöltöd. De melyik kompetenciát, indikátort kívánod ezzel igazolni? Ugyanis az a lényeg.
   
  ladysla és e.deby kedveli ezt.
 3. e.deby

  e.deby Állandó Tag

  Biztosan rosszul fogalmaztam, bocsánat, a formai követelményre, ha van ilyen egyáltalán lettem volna kíváncsi.
   
 4. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Feltételezem, hogy nem a foglalkozás a lényeg számodra, hanem a saját készítésű játék.
  Az általad jelzett "fejléc" nem szükséges, mert nem a foglalkozás a cél.
  Kifejezett formai leírás ilyen esetben nincs. Viszont jó lenne, ha a működésén kívül bővebb információt adnál, mert így nem biztos, hogy a bizottságnak egyértelmű a szándékod. Kros utalt a kompetenciákra. Ha leírod, hogy mi volt a pedagógiai célod, milyen esetben használod, mit erősítesz vele, milyen eredmények mutatkoznak.
  A matematika, mint tárgyi tudás hogy jelenik meg. Mennyire formálja a közösséget? IKT érvényesült e benne? Stb.
  Vagyis gazdag reflexiót!
   
  ladysla kedveli ezt.
 5. e.deby

  e.deby Állandó Tag

  Nagyon köszönöm, aranyos vagy, hogy segítettél, így már minden világos. Üdv:e.deby
   
  gtszg és kros kedveli ezt.
 6. Clematis

  Clematis Állandó Tag

  A szabadon választottba egy projekt tervét szeretném feltölteni. Az útmutató azt írja: amennyiben a projekt megvalósításában más pedagógus is részt vett az érintettek nevét fel kell tüntetni....Akkor most szabad nevet írni, sőt kell, nem elég ha leírom ,hogy a csoportban dolgozó kolléganővel együtt valósítottuk meg? Óvodáról lévén szó a tematikus tervet sem egyedül valósítom meg (4 hét). Köszönöm, ha valaki tud számomra megnyugtató választ adni. Az óvodai útmutatóban nem találok erre választ, vagy csak én vagyok fáradt?
   
 7. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  A projekt az a dokumentum, ahol kötelező a résztvevők nevének feltüntetése.
  Oka, hogy egyértelműen közös munka, amihez mindenki saját munkáját (nevét) adja, így lényegében a szerzői jog érvényesül. Ha ketten csináltátok, megemlíted a kolléganőt, és hangsúlyozod a saját szerepedet, mert ez a lényeg.
  Amit kérsz: Útmutató: f) Segítő szempontsor projekt bemutatásához 77. old.
  Előfordulhat, hogy a kolléganő összeállít egy jó feladatsort, amit Te is használsz, és megjelenik az óratervedben. Ebben az esetben is, mint felhasznált dokumentum, név szerint kell hivatkozni rá.
  Lehet, hogy a tematikus tervet együtt készítettétek el, de használatban Te alkalmazod, a Te csoportodra. Az útmutatóban van egy lábjegyzet, ami erre hivatkozik:
  "Csak önállóan készített tanulási-tanítási egység terve/tematikus terv és óratervek/foglalkozástervek elfogadhatóak. Ha a pedagógus kereskedelmi forgalomban vagy az interneten található tervek alapján dolgozik, akkor csakis a megfelelő forrás megjelölésével és a csoportra történt adaptálás egyértelmű jelölésével fogadható el az anyag, egyébként plágiumnak minősül."
  Útmutató 62. old.
   
  Clematis és Métás kedveli ezt.
 8. Clematis

  Clematis Állandó Tag

  Köszönöm szépen a válaszod. Nem akartam hinni a szememnek, hogy itt nevesíteni kell valakit. Ennek kapcsán merült fel bennem, hogy az óvodában heti váltásban dolgozunk, a tematikus tervet nem adaptáltuk ,mi dolgoztuk ki a kolléganővel, de a heti váltás miatt az egyik héten ő csinálja a tevékenységeket, a másik héten én. Ezért gondoltam tovább a dolgot.
   
  gtszg kedveli ezt.
 9. Kabaiedit

  Kabaiedit Állandó Tag

  A portfólióm szabadon választható dokumentumai közé szeretnék pályázati komplex anyagot feltölteni. A pályázatot én írtam, és nyertes volt. Azonban 2005-ben valósult meg. Feltölthetem?
   
 10. biblio

  biblio Állandó Tag

  "A feltöltött alapdokumentumok nem lehetnek régebbiek, mint 3 év, amennyiben a pedagógus munkaviszonya, gyakorlata a minősítést megelőző legalább 3 évben folyamatos volt. A szabadon választható dokumentumok lehetnek régebbiek is."
  Útmutató 57. oldal (alsó fele) :cool:

  .........és reflexió, ami az új módszerek alapján készül..........
   
 11. Kabaiedit

  Kabaiedit Állandó Tag

  Köszönöm szépen :)
   
 12. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  A pályázatírás nem pedagógusi szakmunka, ezért az benne az érdekes és értékelhető, hogy a megvalósítás során Te milyen kompetenciáidat tudod igazolni, mely indikátorokra kaphatsz pontot.
   
  namármost kedveli ezt.
 13. nórici

  nórici Új tag

  Ír valaki mesterprogramot, intézményvezetői profilt?
   
 14. spiky

  spiky Állandó Tag

  Te döntesz! Lehet egy tárgyból két óra, pl. magyar, de lehet két különböző óra is. Lehet egymás után, de lehet szünettel is.
   
  Métás kedveli ezt.
 15. spiky

  spiky Állandó Tag

  A pályázatírás és megvalósítás miért nem szakmai munka? Hogyne lehetne benne indikátorokat találni. Természetesen a project, pályázat jellegétől függ. A reflexió pedig szintén alkalmas jó néhány kompetencia és indikátor bemutatására-
   
 16. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Nem tettem a pályázatírás és a megvalósítás közé ÉS-t, sőt! Elkészül a pályázat a formai és tartalmi követelményeknek megfelelően. Azt írnak bele, amit akarnak, akár külsős team, akár pedagógus készíti. A kompetenciákat és az indikátorpontokat az adja, hogy a pf-t írónak mit, hogyan és miért stb. sikerült megvalósítania. A reflexiót is erre kell kihegyezni. A pályázatíró személye kb. "megemlítem" kategória.
   
  kros kedveli ezt.
 17. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Igaz, ami igaz. A régi útmutatókban (a harmadikban is) még szerepel az indikátor:
  "8.8. Részt vesz intézményi innovációban, pályázatokban, kutatásban."
  Miután külön vették a Mester és a Ped. Útmutatókat, a negyedik kiadásban már nem szerepel ez az indikátor.
  Az első három verzió ezen indikátora lényegében a Mester "előfutára" volt. Most ez a funkció kiemelt szerepet kapott, vagyis pályázatot kell írnia, mely pályázatot értékelnek.
  Tehát, nagyon is pedagógusi tevékenység. Most kapásból tudnék mondani pár programot, ahol pályázatírásra, pályázatértékelésre hirdetnek továbbképzést, vagy lehetőséget (pedagógusoknak). Fokozhatnám, hogy azok az intézmények, akik időben megtanulták, és éltek e lehetőségekkel, lényegesen jobb pozícióban vannak. Talán az is megállapítható, hogy ezen intézményekben vannak vezetők. És remélem, ők már a menedzsment típusú vezetés lesznek.
   
  spiky kedveli ezt.
 18. mataorci

  mataorci Állandó Tag

  Kedves Fórumtársak!
  Ha szabadon választottba egyéni fejlesztést írok az ehhez tartozó gyermekprofilba beírható a nev.tanácsadó szakértői véleménye? Milyen formában kell erre hivatkoznom?
  Segítségeteket köszönöm!
   
 19. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  A gyermekprofilba a diagnózist írod le, ami alapján a fejlesztési tervet készíted (tulajdonképpen bemutatod a gyereket, de nem csupán a szakértői véleménye szerint, hanem a te megfigyeléseidet is beleírva, ha tudod, akkor a családi hátterét is). A fejlesztési tervhez lehet csatolni a szakértői véleményét, én is ezt tettem. Kitakartam a fejlécet, ahol az adatok (gyereké, bizottságé: cím, telefon, stb.) vannak, valamint az aláírásokat. Azt nézd meg, hogy a szövegben megnevezik-e a gyereket, mert én éppen most találkoztam olyannal, hogy többször szerepelt a keresztneve a tanulónak. Azt fekete filccel kiszíneztem, úgy szkenneltem be. Ha neked is így van, akkor készíts másolatot, mert azon kihúzhatsz minden ilyet.
   
  mataorci kedveli ezt.
 20. kros

  kros Állandó Tag

  Tanácsfélék (sokadikok)
  1. A portfólió anyagait nem csak meg kell írni, fel kell tölteni, de nem árt, ha minden későbbi probléma kezelésére abból megfelelő anyagunk marad.
  Ezért célszerű eleve gmail-es email címet használni, s a Google Drive szolgáltatásba minden feltöltött anyagot (beleértve a word és a pdf formátumokat is) szintén feltölteni. Javaslom, a Drive-on ugyanazt a mappaszerkezetet kialakítani, mint a portfóliónál van. Természetesen nem árt a számítógépen is ugyanezt megtenni, sőt, biztos, hogy az egész anyagot CD-re (DVD-re) is kiírnám (ki is írtam).
  2. Források megjelölése, azok elmentése. Van erről is egy kiváló anyag, itt: http://193.6.240.222/konyvtar/uploads/dokumentumtar/hivatkozasok_online_2013_(szabo_g._tibor).pdf
  Az Útmutató is egyértelműen rögzíti, hogy az online hivatkozások esetében szükséges a letöltés idejét is megjelölni. Mindezen túl, javaslom, hogy minden későbbi problémára felkészülve, mentsük is el az idézett webhelyet, például ezzel: https://www.instapaper.com/ (ingyenes)
  3. Ahová csak lehet, tegyünk forrást, mert roppant kínos tud lenni, amikor Az intézményi környezet bemutatása c. anyagban az intézményi honlap mondatai köszönnek vissza, s még csak véletlenül sincs megjelölve a forrás. Lehet majd szidni a minősítő szakértőt, de ez már egyértelmű plágium, akár ezen is múlhat a minősítés sikere.
  4. Ellenőrzés. Javaslom, hogy amikor készen van (fel van töltve) a portfólió, kérj meg valakit, akiben megbízol, hogy töltse le és ellenőrizze az ÖSSZES dokumentumot. Így fény derülhet a hibára, hogy kétszer (háromszor, négyszer...) ugyanaz az óratervezet van feltöltve, az óratervezet helyett a reflexió, meg amit még (nem) akartok.
  5. A portfóliókészítés nem dokumentumgyártás, hanem a kompetenciák, indikátorok meglétét igazoló, bizonyító dokumentumrendszer elkészítése. Tehát elengedhetetlen SOKSZOR elolvasni és értelmezni az indikátorokat, és azoknak megfelelően összeválogatni a bemutatni kívánt pedagógiai eljárásokat, gyakorlatot.
   
  Métás, e.deby, biblio és 1 másik tag kedveli ezt.

Megosztás