Portfólió készítése 2016. november 25-ig

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2016 Július 29.

 1. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Kedves Fórumozók!
  Mivel a portfóliók elkészítése minden évben más-más kihívást jelent, ezért célszerűnek tűnik az idei feltöltőknek új topicot nyitni. Kívánom, hogy haszonnal látogassátok! Ugyanakkor elérhetőek, és sok értéket tartalmaznak a régebbiek is.
  Minősítésre és pedagógiai-szakmai ellenőrzésre készülők tudásmegosztása
  Intézményi önértékelés
  Portfólió készítése 2015.november 30-ig
  Portfólió készítése 2014. november 30-ig

  Innovátor, mentor, képző, vezető mesterpedagógusok

  Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet
  Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.
  Szakmai anyagok adatbankja
   
  Utoljára módosítva: 2016 Július 29
 2. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

 3. kitkor91

  kitkor91 Állandó Tag

  Sziasztok! Logopédus vagyok. Én személy szerint nem szoktam készíteni tematikus tervet. Esetleg valaki tudna nekem mintát adni, hogy mégis hogy kellene kinéznie? :):)Előre is köszönöm, ha valaki veszi a fáradtságot és utána néz.:)
   
 4. Nici1992

  Nici1992 Tag

  Sziasztok. Az a bugyuta kerdes merult fel bennem, hogy kell e hogy a portfolioban leirt csoportprofil+tematikusterv+foglalkozastervek megegyezzenek a jelenlegi csoportom csoportnaplojaban leirtakkal? Illetve h az esetleiras is legyen regebbi vagy irhatom az uj csoportomban levo gyermekrol akit szemely szerint en meg csak 3 hete ismerek?! Koszonom a valaszokat elore is.
   
 5. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  A másik topikon válaszoltam.
   
  Nici1992 kedveli ezt.
 6. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Nem tudom, segít-e, de nézd meg a legújabb (3.) Útmutató 149. oldalát. Ott találhatók a gyógypedagógiai neveléshez kapcsolódó sablonok, valamint az is, hogyan kell értelmezni az indikátorokat gyógypedagógusok esetében.
   
  kitkor91 kedveli ezt.
 7. agica423

  agica423 Állandó Tag

  Van valakinek információja arról, hogy mikor jelenik meg az új (negyedik) útmutató és az ránk ( a nov. 25-ig feltöltőkre) már érvényes lesz?
   
 8. Nici1992

  Nici1992 Tag

  Az lenne a kérdésem, hogy a tematikus tervem ami 4 hetet foglal magába, felbonthatom e 2x 2 hétre? Vagyis, hogy szólhat e a 4 hetem mondjuk 2 hét medvéről meg 2 hét farsangról? Köszönöm előre is a válaszokat
   
 9. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Az új útmutatót szeptember végére ígérik.
  Néhány részlet Marosi Katalin előadásából:

  •Pedagógus I. és Pedagógus II. fokozat elérésére vonatkozó minősítési vizsgán, eljárásban jogszabályban is megjelenik, hogy a kompetenciák értékelése során a sikeresség feltétele: a kompetenciák százalékos értékelése egyenként is meg kell haladja a huszonöt százalékot (12/B. § (3) bekezdés c) pont) (ezt azért idéztem, hogy a 6. kompetenciához töltsetek fel a szabadon választottban, ha egyébként nem kötelező!)

  2017-ben
  •Indikátorok számának változása 77-ről 62-re
  •Portfólió-dokumentumok számának csökkentése
  –6 db óra/foglalkozásterv helyett 4 db
  –4-6 szabadon választott dokumentum helyett 2-5 feltöltése
  •Új Útmutatók, kiegészítő útmutatók, kompetencia- és indikátorértelmezések

  Pedagógus továbbképzés (amiről ímél ment az érintetteknek)
  •2016. 09. 29.
  •10 órás
  •Megyénként 50 fő, Budapesten 4*50 fő
  •Célközönség: 2017-ben minősülők
  •Téma: Pedagógusminősítés
  –Felkészülés – gyakorlatok, feladatok
  –eljárásrend
   
  beapeti és BAJ kedveli ezt.
 10. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Ha 1 témának gondolod a kettőt, egymáshoz kapcsolódnak, akkor igen.
  Ha két külön téma, akkor nem kell, csak az egyik anyaga. Ha ebből nem jön össze adott mennyiségű óravázlat, akkor érdemes másik témát választani, amiből igen. Az alapdokumentumok a múlt évi, vagy az azt megelőző év anyagai is lehetnek, nem kell szept.-októberből feltölteni, de akár azt is lehet (bár gondolom a medve és a farsang inkább téli téma volt).

  A tematikus tervben azt nézzük honnan indultál, hová jutottál, ezt milyen eszközökkel, módszerekkel, munkaformákkal, értékelési módokkal, stb. csináltad végig. A reflexióban elolvassuk, miért így terveztél, mit gondolsz, a tervezetthez képest hogyan sikerült, mi az, amit újrázol, mert nem jött át úgy, ahogyan szeretted volna (pl. képességfejlesztés másik tananyagon hogyan, ha itt nem), ennek szerinted mi lehet az oka, és mi az ami bejött, elégedett vagy. Mi az, amit nagyon élveztek a gyerekek, mi az, ami úgy tűnik ennél az osztálynál/csoportnál nem fekszik úgy, mint ami esetleg egy másiknál bejött. A csoportprofillal összevetve pl. egy olvasni nem szerető osztályt nyilván nem olvasással terhel az ember két héten át - másképp lopja be a tananyagot. Másképp is. Legalábbis próbálkozunk :)

  Nem az a cél, hogy minden tökéletes legyen, hanem a Te tudatosan felépített munkád jöjjön át belőle (ezért lehet, hogy érdemesebb egy picit részletesebbre csinálni, mint amilyet magadnak állítanál össze).
   
  Nici1992 és ladysla kedveli ezt.
 11. minwa

  minwa Állandó Tag

  A szabadon választott témánál: "Az Óvodai nevelés országos alapprogramjára, óvoda pedagógiai programjára épülő egész éves tanulási
  ütemterv, egy adott csoporthoz, műveltségterülethez kapcsolódva. ......stb
  Éves tanulási ütemterv ------ készítéséhez kell írni reflexiót? Egyik helyen utal rá, máshol nem!
   
 12. Piri58

  Piri58 Állandó Tag

  Nem kötelező, de neked jó, ha írsz.
  A reflexió, nagyon fontos információkat szolgáltat a szakértők számára a kompetenciáid fejlettségéről kialakított kép teljességéhez Lehetőséged van bemutatni, hogy a pedagógiai folyamatok tervezésével kapcsolatban képes vagy szakmai önreflexióra, illetve önkorrekcióra.
  Ismered a tevékenységek szervezéséhez szükséges módszertani eljárásokat, az óvodai tevékenységi formák céljait, feladatait, szerepét a gyermekek személyiségfejlődésében.
  Bizonyíthatod, hogy a tervezés során rendszerszemléletű megközelítésre vagy képes:
  - a terv megvalósítására készülve bővítetted, felelevenítetted ismereteidet a témakörben,
  - az éves terv megtervezése során figyelembe vetted az Óvodai nevelés országos alapprogramja fejlesztési területeit, nevelési céljainak érvényesítését, az óvoda pedagógiai programját, a gyermekek életkorát, a gyermekcsoport sajátosságait (motiváltság, képességek, szociokulturális sajátosságok), a pedagógiai környezetet (a ti óvodátok sajátosságait).
  - A tervezésnél több szempontot is figyelembe vettél, a hagyományőrzést, az óvoda egyéni arculatát, a játékosságot, a fejlesztés folyamatos jelenlétét, a fokozatosságot, a differenciálást, a komplexitást...
  - A témák feldolgozása során elsősorban a gyermekek előző évben megszerzett ismereteire alapoztál.
  - Az ismeretek bővítéséhez élmény- és több síkon valót tapasztalatszerzési lehetőséget terveztél ………..stb.
   
  Pillangó2014, ladysla, BAJ és 1 másik tag kedveli ezt.
 13. agica423

  agica423 Állandó Tag

  Kik az "érintettek"? Mert ha a 2017-ben minősülők, akkor a mi iskolánkban az érintettek közül senki sem kapott emailt. :(
   
  Fransis kedveli ezt.
 14. Clematis

  Clematis Állandó Tag

  Mi sem kaptunk. (óvoda)
   
 15. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  A POK (mint helyi szervező) küldte a levelet az intézményvezetőknek.
  Nálunk közzé lett téve a belső levelezőn.
   
  ladysla kedveli ezt.
 16. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Igen, ez lesz az érvényes. Még nem jelent meg, szeptember közepére ígérték. Túl sok változás nem várható benne, nyugodtan dolgozhattok egyelőre a régi alapján. Az indikátorok számának csökkentését ígérték, 77 helyett 62 lesz. Ez semennyire sem befolyásolja a portfólió készítését. A 6 óravázlat helyett csak 4 kell, de természetesen tematikus tervet ugyanúgy az egész tematikus egységre ki kell dolgozni. Az eddigi 4-6 szabadon választott helyett 2-5-öt kell feltölteni, amennyiben jól emlékszem. Én a szabadon választottnál mindenképpen a maximumot javaslom, hiszen akkor találnak meg sok indikátort a szakértők, és akkor tudnak minél magasabb pontszámot adni a megtaláltra, ha nagyobb a merítés.
   
  beapeti és ladysla kedveli ezt.
 17. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Még nálunk sem kapott az érintett.
   
  ladysla kedveli ezt.
 18. A mi intézményünk is kapott értesítést 09.29-re
   
 19. Nadinee

  Nadinee Állandó Tag

  Sziasztok!
  Én is novemberi feltöltő vagyok. Német nemzetiségi suliban tanítok iskolaotthonos rendszerben. Matematikából fogok minősülni, mert annak oktatása 2 nyelvű. Szabadon választottként szociogrammot szeretnék elkészíteni a másodikosaimmal. Nincs valakinek véletlenül valami egyszerűsített forma? Én összeeszkábáltam egyet, de nem tudom mennyire megfelelő. Vagy később tüntessem fel,hogy saját kútfőből készítettem?
  Köszönöm Nadine
   
  Gagamail kedveli ezt.
 20. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Hogy Te csinálsz ilyet, mindenképpen pozitívum, természetesen írd oda, hogy Te készítetted, hiszen a portfólió éppen erről szól - Te, pedagógusként, hogyan és mivel méred fel az adott területet (tantárgyi, társas kapcsolatok, egyéni helyzetek a közösségben, iskolai szintű mérések, belépés - kimenet stb.), milyen következtetéseket vonsz le belőle, és hogyan fogalmazod meg, mint szakember a teendőidet. A reflexió sokat elárulhat mindebből, írd bele, mit, miért csináltál. Az anonimitásra vigyázz - ha esetleg monogramokat használsz, írd oda, hogy kitalált monogrammokkal dolgozol, nem egyeznek a valósággal.

  Ezek az oldalak ötletek - nem ismerem őket, de hátha segítenek:
  http://szociogram.hu/blog/ http://users.sussex.ac.uk/~robinb/socio.html http://study.com/academy/lesson/sociogram-definition-examples-quiz.html
   

Megosztás