Kijev hajtóvadászatba kezdett a magyar állampolgárok után?

A Rosszija 1 orosz állami televízió szerint a kijevi hatóságok "hajtóvadászatot indítottak" Nyugat-Ukrajnában azok után, akik az ukrán mellett magyar állampolgársággal is rendelkeznek.

A kedden késő este a Rosszija 24 hírtelevízióban is sugárzott összeállításban elhangzott: "az ukrán külügyminisztérium súlyos büntetést helyezett kilátásba azon kárpátaljai lakosok számára, akik el akarják titkolni a hatóságok elől, hogy egy másik országban kiállított (magyar) útlevéllel is rendelkeznek. Emiatt a határ menti régiókból tömegesen hagyják el az országot. Budapesten több tízezer ukránról beszélnek, akik az utóbbi időben jelezték szándékukat, hogy Magyarországra mennének".

Az orosz állami televízió a 3 perces összeállítás elején interjúrészletet közölt Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkárral, megjegyezve, hogy a politikus a beszélgetés alatt "igazi diplomataként" egyszer sem mondta ki Ukrajna nevét. A riporter hozzátette, hogy "Magyarország lélekszáma töretlenül nő, részben a szomszédos Kárpátalja lakosainak köszönhetően", akik egy, Potápi Árpádtól idézett kijelentés szerint nagyobb biztonságban érzik magukat a magyar útlevél birtokában.

Az államtitkár szavait követően elhangzott: "majdnem 110 ezer ungvári és a város környékén élő lakos sietett megszerezni a magyar útlevelet". A riporter egy Annának nevezett, oroszul beszélő kárpátaljai nővel is beszélgetett, aki nem vállalta, hogy az arcát is mutassák a kamerában és elárulják, hol él Magyarországon. Közölte, hogy az emberek menekülnek Ukrajnából. Az anyák attól félnek, hogy fiaikat behívják katonának, az árak szinte óráról órára nőnek, a megélhetés egyre nehezebb Kárpátalján.

MTI

karpatalja.jpg
 
Jól el kalandoztunk, felszínre törtek az indulatok, de igazándiból meg sem vizsgáltuk a cikk valóságtartalmát.
Hogy is kezdődik:

Tehát ezt egy média, ráadásul olyan harmadik országbeli média állította, amely ország gyakorlatilag háborút visel a hivatkozott állammal szemben.
Most persze lehet mondani, hogy nemiscsakahuntaellensegítenek…, de tartok tőle, hogy legalább 6000 ember volt családja nem így látja.
Utánagondoltam.
A 2011-es adtok szerint Ungvár lakossága 116 ezer fő, ebből mintegy 8 ezer magyar 90 ezer ukrán és 11 ezer orosz, 2.5 ezer szlovák (meg pár ezer egyéb). A járásban kb 75 ezren élnek. Ha a kettőt összeadjuk 116+75, az nincs 200 ezer. Ennek kb. a 10%-a magyar nemzetiségű.
Akkor hogy is van ez? A leves görbe vagy a tányér nem egyenes? Ebből hogy jön ki a 110 ezer?
Csak két eset lehetséges:
1 Potápi hazudik azon céllal, hogy sikeresnek tűnjön a magyar “népességnövelés”(és ezt tudatosan leközlik az oroszok).
2 Potápi igazat mond, de akkor nem csak a magyar nemzetiségűek, hanem a többiek is “állampolgárságot szereztek”. Ebben az esetben viszont CSAK az orosz tv hazudik, mert NEM CSAK a magyarok ellen folyik “hajtóvadászat”.
Igaz a korrektséghez hozzátartozik, hogy a szövegben így hivatkoznak:
, de a videóban nem zárójelben, hanem kötőjellel hivatkoznak a magyarra. (Halkan jegyzem meg, miként az EU tag Szolvákiában, hasonlóan Ukrajnában is törvény tilkja a többes állampolgárságot.)

Mindenesetre ilyenkor zavar, hogy anno megtanultam a matekot (mind az algebrát, mind a logikát, sőt még azt a fránya halmazelméletet is).
Lehet ebből fakadóan, de megkerestem a neten az említett videót és megnéztem.

Aki tud oroszul, az remélem velem egyetértően kicsit “irányítottnak” fogja tartani a 3 percet.

Potápit védendő (te jó ég egy kormánytagot védek az ukrán helyzet kapcsán), szóval az államtitkár jól kivehetően azzal kezdi, hogy az is benne van … (szerintem a növekedésben, de a fordítás biztonságérzetről szól már és az anyag vágott) - tehát nem csak ez, hanem sok más is okozza (a megnövekedett útlevéligényt), mondjuk az erdélyiek, akiket a schengeni határ zavar a munkavállalásban.
Aztán az orosz szöveg érthetően majd 100 ezer (pochti 100 tisjach) főt említ, míg a fordítás már 110 ezerről szól…
Az Annácskának csöppet sem ukrános a kiejtése, nem is kárpátaljai, hanem inkább echte oroszos.
(Igaz Frei is beszélgetett már olyan maffiózóval, akiről kiderült, hogy harmadrangú színész.)
Az árak mindenütt nőnek ez igaz, de hogy áruhiány lenne (csak nem kiterjesztették az embargót?), talán a Krímben, ja az már orosz, tehát az nem lehet.
A háború elől bizony sokan menekülnek. Így volt ez a Vajdaság esetén is anno. Ezen mit csodálkozzunk?
A végén a riporternő hivatkozik a benzin és cigaretta csempészetre, ami szvsz kissé idejétmúlt, bár tény, hogy páran még mindig próbálkoznak vele, de az a fránya behozható 200 szál 2 dobozra csökkent, mióta EU tagok vagyunk, az pedig több, mint 10 éve fennáll…

Szóval javaslom a cikk hitelességét a fentiek alapján elbírálni.
Én megtettem.
Én már a topik eleje táján felhívtam a figyelmet, hogy mielőtt túl sokan elkezdenék komolyan venni, nézzék már meg, hogy ez egy duplafenekű progandaanyag (Rosszija + MTI!!!), a propagandisztikus rémhírterjesztő szerkesztési és kifejezésmód mellett tele eleve ténybeli hazugságokkal. Ez a "hír" ebben a formában egy tipikus háborús rémhír abszurd, amiként mindkét rezsim is abszurd, amely mögötte áll.
 
Szervusz Flamaingo ,
nem szeretnék mindig ellenkezni , de irod , hogy Ukrajna tiltja a több állampolgárságot . Akkor most ez hogyan is van ? Vagy ez csak a por népre hivatkozik ? Mert hallomásom szerint több államvezetönek és ugynevezet Mágnásnak , rossznyelvek szerint Oligarchoknak nem csak 2-hanem még ennél több állampolgárságuk , néha nevük is van .
Már csak ugy :rohog: álnokul megkérdezvén .
 
Inverze?
Úgy érted, Putyin folytatna uszító háborús propagandát a nyugat ellen? Hol?
Olvasd el a nyugati sajtó cikkeit az angoloktól a franciákon át a németekig, de különösen az amerikait, akik az egészet szítják. (Ezzel szemben Putyin nyilatkozatai a médiában mind magyarázkodások)

Öreg vagyok én, láttam én már pókot falon. Az amcsik könnyen szankcióznak, nem az ő kereskedelmi partnerük az orosz. Nem véletlen, hogy Merkelnek nem tetszik ez a nagy szankciózás, sem az EU-nak. Meg nekünk se.
És azt se hiszem el, hogy az amcsiknak az ukrán nacionalistákért fáj a szívük.
Na de miért csak egyik oldalról nézzük ezt, mint kívülállók, én csak ezt nem értem!!!
Kedves Ratalics, tőled is kérdem:
Az éremnek két oldala van: ha egy több nemzetiségű államban (amilyen a legtöbb manapság) az egyik nemzetiség, jelen esetben az orosz kisebbség Ukrajnában, autonómiát követel, az az ukránok szerint Ukrajna megcsonkítása, oké, de az orosz kisebbség szerint viszont önállósági törekvés. Most mi csak azért állunk az ukrán nézőpont oldalán, mert utáljuk az oroszt?

Na és ha most a Kárpátaljai magyarság követelne magának autonómiát, vagy vagy uram bocsá' vissza akarna csatlakozni Magyarországhoz, akkor azt is Ukrajna megcsonkításának értékelnénk?
Ha Erdély autonómiát akarna (mert amúgy akar), azt Románia megcsonkításának értékelnénk, vagy a kisebbségek önállóságra való törekvésének? Amit amúgy Európában már több kisebbség esetében elfogadtak. Amikor Jugoszlávia széthullott, senki sem ágált azért, hogy Szerbiát a horvátok vagy a koszovóiak meg akarják csonkítani. Akkor érdekes módon Szerbia volt a rosszfiú, aki akadályozza a nemzetiségek függetlenségét. Biztos az is volt, én nem védem, de azért furcsa ez a kettős látásmód.

Akkor szerintetek egyetlen népcsoportnak sincs joga függetlenségre törekedni az adott anyaországon belül? Pl. a kurdoknak sincs joguk önálló államhoz? Azzal mindjárt három országot csonkítanának meg, ugye.

Ja, és ilyen kettős látásmód az is, hogy ha az amcsik bevonulnak Afganisztánba vagy Irakba, az terrorellenes harc, és mint olyan, önvédelem, de ha az orosz a saját határainál megakadályozza, hogy egy számára stratégiailag fontos terület idegen kézre kerüljön, és netán a NATO odatolja az állásait Szevasztopolba, akkor az orosz hódító agresszor. Most akkor hogy van ez?
Köszönöm, kedves ocsnyogdozsong, tőlem lehetne az egész világ is egyetlen ország, én igazán nem akarom képviselni egyik nézőpontot se, a nemzetiségiekét se, az oroszokét se, csak éppen a tárgyilagosság mellett próbálok érvelni. (De ettől függetlenül felőlem mindenki azt az oldalt támogatja amelyiket akarja.)

Abban pedig teljesen egyetértek veled, hogy a politikát sosem a méltányosság irányítja. Így van, az erősebb kutya szaporodik, és hogy mi legitim, mi nem, azt mindig a győztesek mondják meg.
Valaki írta egy posztban annak kapcsán, hogy az EU törvénytelennek minősítette az ukrán népszavazást:
"Eszerint - az EU szerint - törvénytelen volt a Nagy Francia Forradalom és az Amerikai Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozata is."
"Az USA megalakulása is az volt, az angol törvények szerint. A franciák is törvénytelenül foglalták el a Bastille épületét.
Ja, és az amerikai polgárháború se volt rendben jogilag..." :)

Putyin szerint meg nem volt törvénytelen. Na, ilyenkor szokták eldönteni kérdést a tankok, mióta világ a világ. Ez a történelem. "Mindig az a jófiú, aki nyer."
Én válaszolhatok napestig, de továbbra se azt olvasod ki a szövegemből, amit beleírtam - az egy más ügy, hogy persze a helyzetből se azt, ami benne van.
Putyin jelen pillanatban értelemszerűen Ukrajna ellen folytat uszító háborús rémhírterjesztő propagandát, az inverzitás az adott szöveghelyedhez képest természetesen így értendő. Adott esetben a Nyugat ellen is folytat rémhírterjesztő propagandát, egyelőre még nem háborúsat.
Én meg azt állítom, hogy az érem két oldalát én nézem, elfogulatlanul. Többször leírtam, semmi közöm holmi oroszellenességhez de ukránbarátsághoz se, vagy bármi ilyesmihez, mindezt több helyütt konkrétan le is írtam, és egyébként is látszik a szövegemből, én még annyira se vagyok rasszista, hogy valamelyik népről azt gondoljam, hogy szeretem, nemhogy azt, hogy utálom. Hiába próbálsz mindenáron az elfogultság helyzetébe kényszeríteni, merthogy éppen én írtam folyamatosan pro és kontra szövegeket, az érem két oldalát nézve - sőt a peremét is. Egy dologban fogalmaztam kategorikusan: Putyin és rezsimje folytat hódító háborút (és háborús propagandát) Ukrajna ellen, olyan földön, amihez semmi köze sincsen, aktuálisan se, történelmileg se, és ennek az az oka, hogy Ukrajna döntő többsége a Nyugathoz akar tartozni - ezáltal megszűnne ütközőállam lenni Nyugat és Kelet között, illetve megszűnne az orosz birodalom "mamelukja" lenni. Többször leírtam, hogy a felmérések-népszavazások-álnépszavazások az orosz külügyminisztérium óvatlan bevallása szerint is (!!!) igazolják, hogy még az oroszajkú ukrajnaiak többsége is Ukrajnához akar tartozni, ezért kellett hódító háborút kirobbantaniuk (nem "az oroszoknak", hanem Putyin rezsimjének!). A minap egy orosz belföldi felhasználásra szánt orosz dokumentumfilmben Putyin maga vallotta be, hogy igen, ő adott parancsot a Krím megszállására, éppen azért, mert másképp sose lehetne az övé, és ő tartja fenn a zavargásokat Délkelet-Ukrajnában, és nem az ottani lakosság szándéka szerint, hanem Ukrajna kényszerítése érdekében, hogy visszatérjenek a nagyorosz birodalom kebelére. Az orosz(ajkú) kisebbség (döntő többsége) nagyon jól megvolt eddig Ukrajnában, ukránnak vallotta magát, nem törekedett úgynevezett autonómiára, mert megvolt neki az autonómiája nagymértékben eddig is - mint mondtam, az orosz nyelvnek több joga van Ukrajnában, mint az ukránnak.
A kárpátaljai magyarokkal kapcsolatban írt szövegrészeinkben BMEvegyész2 és én is jól láthatóan Trianon revíziójának kívánatosságáról morfondíroztunk, tehát közel sem tekintenénk szentírásnak az államok határainak mai állapotát, ehhez képest (is) enyhén szólva is furcsa, hogy rajtunk kéred számon, hogy Ukrajna megcsonkításáról beszélnénk-e, ha a magyarság ott akarna valamit. Az egy más ügy, hogy mi a realitás, és hogy mire van joga egy szuverén államnak - például joga van tiltani a kettős állampolgárságot, akkor is, ha ez nekünk nem tetszik.
"...az EU törvénytelennek minősítette az ukrán népszavazást. (...) Putyin szerint meg nem volt törvénytelen. Na, ilyenkor szokták eldönteni kérdést a tankok, mióta világ a világ. Ez a történelem." Ez a történelem egyfajta módja-része. Amit a II. Ramszeszek, Asszur-bani-ipalok, Nabukudurriuszurok, Nagy Sándorok, Si Huang Ti-k, Nérók, Attilák, Dzsingisz kánok, Rettenetes Ivánok, Napóleonok, Hitlerek, Sztálinok művelnek. Vannak a történelemnek más módszerei is, a világ jobbik része egyre inkább a közjót megcélzó módszereit igyekszik alkalmazni. Hogy azt a tavalyi valamit népszavazásnak nevezed, az már önmagában akkora pimaszság mint ide Lacháza. Hogy egyenértékűnek állítod be a Putyin fegyveresei által erőszakkal megszervezett és lebonyolított és kiértékelt álnépszavazás kapcsán, hogy mit mond róla a nemzetközi demokratikus közvélemény és mit mond róla a vérnösző gyilkos diktátor Putyin, az megintcsak ugyanakkora pimaszság. Az nem "az érem két oldala", hogy elfogultnak és oroszellenesnek (?!) állítod be azt, aki nevén nevezi, hogy Putyin micsoda és mit tesz. A Putyin rezsim mai viszonyai között ezt Oroszországban egyszer-kétszer írhattam volna le, majd hamar elástak volna valami sötét erdő mélyén, amint annyi kollégámmal - meg politikussal... - teszik ma is arrafelé.
Még egyszer mondom: még a Putyin fegyveresei által erőszakkal megszervezett és lebonyolított és kiértékelt álnépszavazáson is a szavazóurnákhoz fegyverrel terelt megfélemlített emberek is többségükben Ukrajna mellett adták le a voksukat, mindhárom érintett tartományban!!! Még egyszer mondom: a Putyin külügyi tanácsadó testületének honlapjára véletlenül öt percre kikerült orosz kiértékelés szerint is, az erőszakos álnépszavazáson is az egyértelmű többség Ukrajnára szavazott, nemhogy azok, akiknek sikerült távolmaradniuk a szégyenletes eseményről!!! A három tartomány közül a legnagyobb arányban a Krímben szavaztak Oroszország ellen és Ukrajna mellett azok, akiket sikerült fegyverrel odaterelni, nemhogy azok, akik megúszták, hogy oda kelljen pironkodniuk!!! Még egyszer mondom: sose volt a Krím az oroszoké, még az orosz birodalmon belül is mindig az ukrán területek szerves része volt, eltekintve attól, ami ma is a lényeg, hogy fontos orosz katonai bázis! Még egyszer mondom, 1991-ben szabad népszavazáson egyértelműen, önként döntött a Krím Ukrajna mellett, és ezt az akaratát az ottani lakosság azóta is többször kifejezte, amikor Oroszország folyton meg akarta kaparintani, 1994-ben, 1996-ban... stb! Még egyszer mondom, a fegyverrel kikényszerített álnépszavazáson is, az oroszok saját adatai szerint is (hisz ők számolták össze) az ottani lakosság Ukrajna mellett szavazott egyértelműen! Még egyszer mondom: Délkelet-Ukrajnában pedig soha nem is volt kérdés, hogy a terület Ukrajna része, és az ott lakó oroszajkúaknak se volt ez kérdés, kivéve esetleg a sztálinizmusos időkben odapaterolt oroszokat! - meg a most Putyin által megszervezett, felfegyverzett, részben most odahelyezett "szakadárokat"! Mindez attól függetlenül érvényes tényanyag, hogy az éremnek hány oldala van, és hogy Ukrajna egyébként milyen deficitekkel küszködik demokrácia, humánum, kisebbségpolitika... terén.
 
Utoljára módosítva:
Sajnos igaz, amit mondasz, legalábbis ha úgymond "axiomatikusan" nézzük. Azonban, bizonyos történelmi méltányosságra hivatkozva, én mégiscsak helyesnek tartom, ha annak érdekében lobbizik a magyar állam, hogy a kárpátaljai magyarokat ne vigyék sorozással Donyeckbe, Luganszkba, Krímbe... harcolni, csak azokat, akik önként jelentkeznek erre, afféle "internacionalistaként". A határontúli magyarok jelentős része számára ugyebár ma sem természetes, hogy ők az adott, velünk szomszédos ország állampolgárai, nem érzik azt hazájuknak, mint ahogy te magad is rendezendőnek gondolod Trianont, ugyanígy én is - függetlenül attól, hogy ennek már nem lesz realitása. Ugyebár Trianon előtt ezer éven át kirívóan a magyarok előnyére voltak meghúzva a határok, Trianon óta pedig a magyarok számára kirívóan méltánytalanul (most az mindegy, hogy a "magyarság" eléggé cseppfolyós, a mai magyaroknak génállományban kb. öt százalékban van közük azokhoz a magyarokhoz, akik anno elindultak az Urál alól népvándorolni, és ennél jóval nagyobb arányú bennük például a szláv génállomány). Ha Trianon rendezésének már nem is lesz realitása, azért a probléma még sokáig élő probléma lesz, miszerint a határontúli magyarok jelentős része jó okkal kényszerállampolgárnak tekinti magát jelenlegi országában, nem tekintvén azt hazájának. Ezt szerintem figyelembe lehetne venni úgy, hogy a kárpátaljai magyarok közül csak azt vinnék Ukrajnáért harcolni, aki önként vállalja. (Mint ahogy 'negyvennyolcban is, a magyar birodalmon belül élő nemzetiségek egy része a magyar birodalom mellett harcolt a Habsburg birodalom ellen, egy része pedig fordítva harcolt - a zöme pedig igyekezett kimaradni az egészből. Bonyolult helyzetek ezek, árnyaltan kezelendőek, nem axiómák alapján.)
A fentiektől függetlenül, a magyar kormánynak ellenben nem szabadna az "orosz-ukrán kérdésben" is pávatáncot járnia (persze más ügyben sem szabadna), hanem egyértelműen el kellene ítélnie Oroszországot mint agresszort, háborús hódítót, és egyértelműen kellene résztvennie az agresszorral szembeni nemzetközi összefogásban.

Sajnos nem az ameghatározó, hogy egy egyén hazájának tekinti-e, érzi-e azt, amely országban él. A meghatározó az, hogy az adott ország állampolgárának tekint-e az illetőt vagy sem? Ha igen, akkor az egyénnek - teszik, nem tetszik - jogkövető magatartást kell tanúsítania. Az adott országét, amelynek állampolgára.
Magam budapestiként nem tudom megítélni, hogy ki hogyan éli azt meg, hogy nemzetiségként él egy olyan országban, ahol ő egy kisebbség tagja. (Elképzelésem persze van róla, hiszen olvasom az "újságokat"...)Viszont van tapasztalatom: találkoztam olyan emberrel külföldön, aki igen tiszteletre méltóan azt mondta, hogy neki Magyarország a hazája és ahol él, ott meg az otthona van. 40 éve él, ahol él... Míg egy másik, sokkal de sokkal fiatalabb ember (olyan 30 körüli) azt mondja, hogy neki az a hazája, mert - idézem - "ő már angolul gondolkodik"... Egy erdélyi fiatalember...
Bár hogyan is van,az idegenbe szakadt magyarok vagy akár az idegen földön születettek - szvsz - akár hazájuknak tekintik az adott országot, akár csak otthonuknak: a törvényeket tekintve jogkövető magatartást kell tanúsítaniuk.
Kárpátaljai magyarok ukrán, vagy pl. ausztráliai magyarok - akár ott születtek (és kettős állampolgárok), akár be(ki)vándoroltak ausztrál állampolgárok.
Amikor még kötelező volt Magyarországon a katonai szolgálat - akár milyen nemzeti kisebbséghez tartozott valaki, ugyanúgy be kellett vonulnia, mint egy "tősgyökeres" magyarnak. Szerencsére nem volt háború... Ukrajnában sem vonhatja ki magát a kötelező katonai szolgálat alól senki sem, aki nem érzi hazájának Ukrajnát. És ha háború van - én annak tartom, ami Donyeck körül van - akkor is ez a helyzet. Az én apám a Donnál esett el. Van személyes tapasztalatom olyan tekintetben, hogy mit jelent özvegynek ill. árvának lenni. Mégis azt mondom, hogy akár magyar, akár román, akár szlovák az aki ukrán állampolgár, az Ukrán állam a haza védelmében elküldheti Donyeckbe. Hogy Ukrajna állami identitását megvédje.
Ami Trianont illeti - függetlenül attól, hogy én vagy sokan mások rendezendő dolognak gondoljak (akarják) - az történelmi tény és a mi akaratunk egyelőre jámbor óhaj.
 
És a szevasztopoli flottabázisról szóló elöjogok? A max. 25 ezres katonai kontingens?? Az (orosz) kisebbség irásba foglalt jogai? Az mi?

Az pedig, hogy milyen szinü vagy, avagy nem vagy nem figyeltem. Meg hogy a kaméleonos szinek mit jelentenek, azzal sem foglalkoztam, Uj ez nekem-)
Ott sincsenek előjogok!2040-ig bérelték Ukrajnától számos légitámaszponttal egyetemben.
Az orosz szereti hinni magáról hogy különleges,mit vasak közt a harapófogó. :D
 
Figyelj:
nem akarnék tiszteletlen lenni, s nem szeretném, ha a moderátori hatalmaddal visszaélnél, de erösen az az érzésem, hogy szivatsz.Megállsz egy pontnál, megkapod a választ, terelsz vazze bonntol Berlinig.
Gondolom,elég egyértelmü volt, hogy middel játsz-)
Ha visszaélne a hatalmával,azt látnánk-pontosabban téged nem látnánk.Tehát vegyél vissza a gyanusitgatásokból !
 
Én válaszolhatok napestig, de továbbra se azt olvasod ki a szövegemből, amit beleírtam - az egy más ügy, hogy persze a helyzetből se azt, ami benne van.
Putyin jelen pillanatban értelemszerűen Ukrajna ellen folytat uszító háborús rémhírterjesztő propagandát, az inverzitás az adott szöveghelyedhez képest természetesen így értendő. Adott esetben a Nyugat ellen is folytat rémhírterjesztő propagandát, egyelőre még nem háborúsat.
Én meg azt állítom, hogy az érem két oldalát én nézem, elfogulatlanul. Többször leírtam, semmi közöm holmi oroszellenességhez de ukránbarátsághoz se, vagy bármi ilyesmihez, mindezt több helyütt konkrétan le is írtam, és egyébként is látszik a szövegemből, én még annyira se vagyok rasszista, hogy valamelyik népről azt gondoljam, hogy szeretem, nemhogy azt, hogy utálom. Hiába próbálsz mindenáron az elfogultság helyzetébe kényszeríteni, merthogy éppen én írtam folyamatosan pro és kontra szövegeket, az érem két oldalát nézve - sőt a peremét is. Egy dologban fogalmaztam kategorikusan: Putyin és rezsimje folytat hódító háborút (és háborús propagandát) Ukrajna ellen, olyan földön, amihez semmi köze sincsen, aktuálisan se, történelmileg se, és ennek az az oka, hogy Ukrajna döntő többsége a Nyugathoz akar tartozni - ezáltal megszűnne ütközőállam lenni Nyugat és Kelet között, illetve megszűnne az orosz birodalom "mamelukja" lenni. Többször leírtam, hogy a felmérések-népszavazások-álnépszavazások az orosz külügyminisztérium óvatlan bevallása szerint is (!!!) igazolják, hogy még az oroszajkú ukrajnaiak többsége is Ukrajnához akar tartozni, ezért kellett hódító háborút kirobbantaniuk (nem "az oroszoknak", hanem Putyin rezsimjének!). A minap egy orosz belföldi felhasználásra szánt orosz dokumentumfilmben Putyin maga vallotta be, hogy igen, ő adott parancsot a Krím megszállására, éppen azért, mert másképp sose lehetne az övé, és ő tartja fenn a zavargásokat Délkelet-Ukrajnában, és nem az ottani lakosság szándéka szerint, hanem Ukrajna kényszerítése érdekében, hogy visszatérjenek a nagyorosz birodalom kebelére. Az orosz(ajkú) kisebbség (döntő többsége) nagyon jól megvolt eddig Ukrajnában, ukránnak vallotta magát, nem törekedett úgynevezett autonómiára, mert megvolt neki az autonómiája nagymértékben eddig is - mint mondtam, az orosz nyelvnek több joga van Ukrajnában, mint az ukránnak.
A kárpátaljai magyarokkal kapcsolatban írt szövegrészeinkben BMEvegyész2 és én is jól láthatóan Trianon revíziójának kívánatosságáról morfondíroztunk, tehát közel sem tekintenénk szentírásnak az államok határainak mai állapotát, ehhez képest (is) enyhén szólva is furcsa, hogy rajtunk kéred számon, hogy Ukrajna megcsonkításáról beszélnénk-e, ha a magyarság ott akarna valamit. Az egy más ügy, hogy mi a realitás, és hogy mire van joga egy szuverén államnak - például joga van tiltani a kettős állampolgárságot, akkor is, ha ez nekünk nem tetszik.
"...az EU törvénytelennek minősítette az ukrán népszavazást. (...) Putyin szerint meg nem volt törvénytelen. Na, ilyenkor szokták eldönteni kérdést a tankok, mióta világ a világ. Ez a történelem." Ez a történelem egyfajta módja-része. Amit a II. Ramszeszek, Asszur-bani-ipalok, Nabukudurriuszurok, Nagy Sándorok, Si Huang Ti-k, Nérók, Attilák, Dzsingisz kánok, Rettenetes Ivánok, Napóleonok, Hitlerek, Sztálinok művelnek. Vannak a történelemnek más módszerei is, a világ jobbik része egyre inkább a közjót megcélzó módszereit igyekszik alkalmazni. Hogy azt a tavalyi valamit népszavazásnak nevezed, az már önmagában akkora pimaszság mint ide Lacháza. Hogy egyenértékűnek állítod be a Putyin fegyveresei által erőszakkal megszervezett és lebonyolított és kiértékelt álnépszavazás kapcsán, hogy mit mond róla a nemzetközi demokratikus közvélemény és mit mond róla a vérnösző gyilkos diktátor Putyin, az megintcsak ugyanakkora pimaszság. Az nem "az érem két oldala", hogy elfogultnak és oroszellenesnek (?!) állítod be azt, aki nevén nevezi, hogy Putyin micsoda és mit tesz. A Putyin rezsim mai viszonyai között ezt Oroszországban egyszer-kétszer írhattam volna le, majd hamar elástak volna valami sötét erdő mélyén, amint annyi kollégámmal - meg politikussal... - teszik ma is arrafelé.
Még egyszer mondom: még a Putyin fegyveresei által erőszakkal megszervezett és lebonyolított és kiértékelt álnépszavazáson is a szavazóurnákhoz fegyverrel terelt megfélemlített emberek is többségükben Ukrajna mellett adták le a voksukat, mindhárom érintett tartományban!!! Még egyszer mondom: a Putyin külügyi tanácsadó testületének honlapjára véletlenül öt percre kikerült orosz kiértékelés szerint is, az erőszakos álnépszavazáson is az egyértelmű többség Ukrajnára szavazott, nemhogy azok, akiknek sikerült távolmaradniuk a szégyenletes eseményről!!! A három tartomány közül a legnagyobb arányban a Krímben szavaztak Oroszország ellen és Ukrajna mellett azok, akiket sikerült fegyverrel odaterelni, nemhogy azok, akik megúszták, hogy oda kelljen pironkodniuk!!! Még egyszer mondom: sose volt a Krím az oroszoké, még az orosz birodalmon belül is mindig az ukrán területek szerves része volt, eltekintve attól, ami ma is a lényeg, hogy fontos orosz katonai bázis! Még egyszer mondom, 1991-ben szabad népszavazáson egyértelműen, önként döntött a Krím Ukrajna mellett, és ezt az akaratát az ottani lakosság azóta is többször kifejezte, amikor Oroszország folyton meg akarta kaparintani, 1994-ben, 1996-ban... stb! Még egyszer mondom, a fegyverrel kikényszerített álnépszavazáson is, az oroszok saját adatai szerint is (hisz ők számolták össze) az ottani lakosság Ukrajna mellett szavazott egyértelműen! Még egyszer mondom: Délkelet-Ukrajnában pedig soha nem is volt kérdés, hogy a terület Ukrajna része, és az ott lakó oroszajkúaknak se volt ez kérdés, kivéve esetleg a sztálinizmusos időkben odapaterolt oroszokat! - meg a most Putyin által megszervezett, felfegyverzett, részben most odahelyezett "szakadárokat"! Mindez attól függetlenül érvényes tényanyag, hogy az éremnek hány oldala van, és hogy Ukrajna egyébként milyen deficitekkel küszködik demokrácia, humánum, kisebbségpolitika... terén.
A támaszpontok bérlésének ténye és az 1996-os nemzetközi szerződés Ukrajna atomfegyver mentesitéséről maradt csak ki ebből az összefoglalodból.De a többivel egyetértek.
 
Mit nem lehet azon érteni, hogy a krími tatároké régen volt a Krím, de az oroszoké annyira a közelmúltban hogy élnek még azok, akik akkor is éltek?!

Különben meg ha az oroszok hódították meg a Krímet a tatároktól, akkor is ők szerezték meg, véráldozattal, háborúval, tehát az övék, még ha ez a hódítás miatt igazságtalan volt is. (Bár ez se biztos: a tatárok épp eleget sanyargatták a középkorban Moszkvát, persze hogy a ruszkik visszavágtak nekik amikor tehették). Szóval a Krím ilyen értelemben orosz szerzemény volt és nem ukrán szerzemény.

De felejtsd már el ezt amúgyis mert ez tök mellékes ahhoz képest amit más szempontokból írtam e témáról.
Attól függetlenül ez egy szuverén ország megtámadása volt-hadüzenet nélkül(!) - és egyes területeinek erőszakos elcsatolása történt orosz részről.
Mi nem tiszta ebben?Az agresszor az agresszor!
 
Prózai az ok, hogy miért Berlin s nem Bonn:
Berlinben egy baromi nagy ingatlanbiznicet lehetett csinálni. Néhány ingatlancápa pár képviselöt "meggyözött", akik ingadoztak volna-).
Bonnban meg nem lehetett ingatlanbicnicet csinálni-)
A szó helyesen magyarul "ingatlanbiznisz".
De akkor áruld el nekem ha pl.1956-ban Magyarország kettészakadt volna egy nyugati(kapitalista) (ahol mondjuk Székesfehérvár a főváros)és keleti(szocialista) államra(ahol esetleg Debrecen).Egy újraegyesitéskor te mit mondtál volna ,hol legyen az egységes Magyarország fővárosa,hm??Tiltakoznál Budapest ellen???
Ennyit az elméletedről!
 
Hogyne olvasnám el, hiszen beidézem, amit írsz. Hát az idézetben hogy hazudnék, nem írtam át, amit írtál, csak beidéztem.

Azért demagógia, amit írok, mert mindkét oldal álláspontját figyelembe veszem? Mert nekem a nagyhatalmak nem fekete és fehér? Nem ördög vagy angyal? Mert nem gyűlölöm se az oroszt, se a többit? Mert nem abból indulok ki, hogy Putyin az antikrisztus? Sztem inkább ez a demagógia.
A demagógia az hogy szentnek tünteted fel Putyint,önzetlen államférfinak.Aki nem gyilkoltatta le a kritikusait,ellenlábasait ,nem szedte meg magát jó alaposan országlása alatt és nem támadott meg szuverén országokat!!
Ha fájnak a tények,az nem a tények hibája.
 
Azt sem értem, hogy Amerika és az EU miért nem fogja fel, hogy nem minden népségnek kell az ő "demokráciájuk". Azért mert ők (és mi is) meg vagyunk győződve arról, hogy ez a legüdvözítőbb államforma, még nem biztos, hogy ezt mások is osztják. És elég álságos, hogy helyeslünk és tapsolunk, amikor erővel terjesztik ezt a "demokráciát". Mert persze, az nem hódítás, hanem a világ jobbá tétele.

Lássuk be, hogy az araboknak diktátor kell, az oroszoknak meg cár. És egyik se kért a nyugati segítségből ahhoz, hogy "demokratizálódjon". Ha erővel akarunk nekik ebben segíteni, abból mindig csak még nagyobb baj lesz. Akármilyen szar (a szemünkben) egy rezsim, még mindig jobb egy stabil rendszer, mint az indulatok elszabadulása, és a káosz, amit az tud okozni, ha belenyúlunk a darázsfészekbe.
De akkor miért kellene tapsikolnunk másfajta hoditásokhoz?Elfelejtetted mit tettek Putyin tanitómesterei,példaképei?Elfelejtetted a 40 éves szovjet megszállást?
A demokrácia nem a leghatékonyabb,de egyenlőre nincs tökéletesebb nála.
 
Visszatérve egy szó erejéig Putyinra, akármilyen is Putyin, és akármilyen a politikája, az az uszító fröcsögés, amit a nyugati média mostanában ellene folytat, bennem erős deja vu érzést kelt. Elhangzott itt, hogy Putyin világháborút szít, de nem Putyin az, aki már-már háborús propagandára emlékeztető eszközökkel feketíti be, és teszi minden rossznak az okozójává a nyugati hatalmakat. A nyugatiak azok, akik szabályos médiahadjáratot folytatnak az oroszok ellen. Márpedig ezzel a módszerrel az szokott élni, aki támadásra készül. Sosem az, aki védekezésre.
Akkor nem tudom te milyen médiát olvasol,nézel . Talán az orosz tévét? Mert én láttam az óriásplakátokat Oroszországban ahol Obama majomnak van ábrázolva aki épp az Ukrajna nevü banánt akarja megenni.Ez neked korrekt?Mi ez ha nem uszitás??
Példaként emlititek a népszavazást arról hogy a krimiek Oroszország része akarnak lenni.Akkor gondolom nem tudsz arról hogy egy orosz(!) hacker kitette a valós eredményeket is:eszerint a szavazásra jogosultak 30% ment el szavazni,és ezek csupán fele szavazott arra hogy Putyin alattvalója legyen.Alapszintü matematikai müvelettel kiszámitható hányan akartakOroszországhoz tartozni.
Nyugati háborús propagandáról beszélsz:akkor van két kérdésem ,válaszolj igennel vagy nemmel!
Grúzia támadta meg 2008-ban Oroszországot?
A Krim félszigetet az USA szállta meg katonai erővel?
 
Szervusz Flamaingo ,
nem szeretnék mindig ellenkezni , de irod , hogy Ukrajna tiltja a több állampolgárságot . Akkor most ez hogyan is van ? Vagy ez csak a por népre hivatkozik ? Mert hallomásom szerint több államvezetönek és ugynevezet Mágnásnak , rossznyelvek szerint Oligarchoknak nem csak 2-hanem még ennél több állampolgárságuk , néha nevük is van .
Már csak ugy :rohog: álnokul megkérdezvén .
Tudod Gyula, én is hallottam ezeket a híreket.
Sőt miniszteriális szintet is rebesgetnek, de egyelőre ez a törvény.
 
Álmodj királylány, majd valaki harcol helyetted... (ha meg senki, majd felébredsz...)

Melyik része a világnak az, amit te jobbiknak tartasz e szempontból? Az ISIL? Hm, az talán mégse, arra eléggé kis mértékben jellemző a demokratizmus... A ruszkik gondolom biztos nem ha most őket ekézed... Kína se a demokráciájáról híres (Tienanmen meg hasonlók...) Az USA se lehet a demokrácia bajnoka a szemedben, megtippelem, mert egy ideje már olvasgatom a CH-t, és tapasztaltam hogy itt jó sokak szemében az USA is valami sátánikus főgonosz aki állandóan csak sanyargatja a szerencsétlen arabokat hogy lophassa az olajukat meg tudomisénmiféle kincseiket még. Sőt, némelyek szerint az egész ISILt ő pénzeli a háttérből. Hovatovább a 9/11-et is maga az USA szervezte ugye önmaga ellen. (Az én szememben az USA a legdemokratikusabb állam, de most az errefelé honos közvélekedésről beszéltem...)
Az EU se valami ártatlan jótét lelkek gyülekezete sokak szerint errefelé, mert ugye csicskás néppé akar zülleszteni minket, és adósrabszolgává, meg szemétlerakodóvá, meg csak piacnak kellünk, meg ilyesmi.

Szóval hol is van a világ „jobbik” fele szerinted, az a „jobbik” fele amit NEM AZ ÉRDEKEK MOZGATNAK?!

Édes öregem, a történelmet az erősek írják. A jogot az erősek osztják ki a gyengéknek, annyit, amennyit jónak látnak. S annyit látnak jónak, ami még nem sérti az ő érdekeiket nagyon, s főként nem ad lehetőséget a gyengéknek, hogy azok valamikor majd erősebbekké váljanak a mostani erőseknél, sőt már velük egyenlő erősekké sem!

Néha elszúrják, tévednek... De ezen igyekeznek! Persze közben eljátsszák a nagy komédiát, a választóknak vagy alattvalóknak, mert ugye a népnek nemcsak kenyér kell de cirkusz is... Tudták ezt már a rómaiak is!

Van egy jó közmondás:

„Aki szereti a kolbászt, és tiszteli a törvényeket, ne legyen tanúja egyiknek se, amikor készítik!”

A dolog úgy áll, hogy teljesen mindegy miféle konfliktusról van szó, MINDIG meg lehet magyarázni, miért az egyik a hibás és miért a másik a hibás (vagy a „jófiú”). Mindegyikre lehet találni tetszetős érveket, s mindegyik érv IGAZ IS, valamilyen szempontból. Na most hogy melyikről beszélnek épp, melyiket hangsúlyozzák ki, az attól függ, a beszélő (ember, média, ország, csoport, stb) épp melyik félnek „drukkol”, azaz melyiknek a szövetségese, vagy ha nem is az nyíltan vagy titokban, de melyiknek a győzelme inkább az érdeke! (Vagy legalábbis melyikről gondolja azt, hogy az inkább volna az érdeke. Mert lehet hogy téved...)

És ez nemcsak a politikában van így hanem mindenben, csak a politikában különösen erősen uralkodik ez a dolog. Mert ott különösen nagy pénzekről van szó, különösen sok emberről, különösen sok hatalomról, sőt, még élethalálról is.

A nép meg elég hülye ahhoz, hogy BÁRMIT elhiggyen, ha kellően érzelemdús szavakkal ecsetelik, és elég sokszor. A magyar nép meg pláne különösen hülye ilyen szempontból, mert az utóbbi években a kormányok (pártállástól függetlenül) mindent megtettek az elhülyítésére. (mondjuk korábban se volt valami jaj de lángelme, de azóta...!)

Gondoljatok csak bele mi mindenben hisznek sokan kedves honfitársaink közül rém komolyan:

—A Földnek van olyanja hogy szívcsakra, és ez a Pilisben van.
—A magyar volt az ősnyelv, s azóta nem is változott semmit, vagy csak egészen keveset.
—A Szíriuszról jöttünk.
—Az evolúció nem igaz, s az emberek valaha együtt éltek a dinókkal.
—A Szent Koronának van valamiféle tényleges misztikus hatalma.
—A víz tud emlékezni.
—Homeopátia.
—Vízzel hajtott autó.
—Isten annyira megörvendett annak, hogy az emberek végre megölték az ő istenfiát, hogy emiatt rögvest megbocsátott az embereknek (tehát a fia gyilkosainak). Ráadásul ez a fiú akit megöltek még mindig él az égben, és teljesen azonos is azzal az istennel aki az ő apja, s aki örvendett az ő halálának. Tehát az isten amiatt örvendezett meg hogy őt magát megölték. Persze ha örvend akkor él, tehát nem ölték meg... Mindegy, nem baj ha senki se érti, csak HIGGYEN BENNE! Hát hiszik is...

De még soká sorolhatnám...

Persze e hitek közül soknak van több-kevesebb híve az USA-ban is meg Európában is meg stb, de Magyarországon mostanában rémségesen és különösen elterjedtek... Mit várunk egy oilyan emberiségtől, aminek az értelmi szintje olyan alacsonyan áll, hogy ezen eszmék terjesztőit nem röhögi ki, hanem hitelt ad nekik?!

Nyilvánvaló, hogy efféle bugyutáknak a politikusok bármit beadhatnak. Könnyedén találnak hangzatos érveket BÁRMIRE, hódításokra is, és a hülye nép elhiszi majd. Némelyek persze nem, de ezek kevesen vannak, nem számítanak. A többség megkajálja majd a populista szólamokat.

Szóval a politika nem az igazságról szól hanem az erőről és erőszakról, s arról, hogy ezt ügyesen be kell csomagolni szép eszmék burkába, s lenyeletni az emberekkel. De ez utóbbihoz nem kell nagy ügyesség. Egyetlen hangzatos jelszó 50 évre befagyasztja az elemzéseket...
Minden USA ellenes ember ezzel a 9/11 összeesküvés elmélettel jön. Meg azzal hogy az USA rakétákat akart telepiteni a Krimbe. Szóval ha az efféle elméleteket igaznak veszed habozás nélkül,akkor te is manipulálható vagy,tehát az érvelésed bukik alapjaiban.
 
Én azt olvastam, hogy az amerikai légierő egyik gépe tévedésből az IÁ ellen harcoló iraki századot szórta meg bombával, de ennek nincs köze a demokráciához. Mondjuk, nem erősítették meg a hírt, de eszembe jutott, hogy a Kelly hősei c. filmben is többször utaltak arra, hogy az amcsik rendszeresen a saját alakulataikat bombázták véletlenül. ("Baráti tűz.") A filmben poénos volt, de a valóságban nem igazán vicces.
Az oroszok is bombázták már a saját csapataikat tévedésből.mi ebben a különleges?
 
Szervusztok ,
tudom nem tartozik ide , de a sok feszegetéshez , demokrácijához ide tenném meglepetésként . tegnap ugy vértlenül találtam a netten , hogy az Iraki sereg lelött két angol repülögépet amely fegyvereket szállitott volna az ISIL-nek . Nézzetek utána mert megint nem találom . Nagy meglepetés volt számomra . :rohog:én az álnok , ja ez az uj fedönevem .
Álhireket bárki feltehet ma már,nem kell ahhoz hirszerzőnek lennie.
 
Én elfogadom, hogy ez az ukrán oldal véleménye, de az éremnek most is két oldala van. Az oroszok nyilván egészen másképp látják ezt. Én csak erre akartam kilyukadni.
Azt pedig, hogy kinek van igaza, és ki itt a hunyó, vagy megmutatja az idő, vagy nem tudjuk meg soha. Mert ahogy a riportokból látom, még az ott élők sincsenek tisztában vele, pontosan mi zajlik. A politikai háttérjátszmákról meg pláne nem lehet tudni semmit. Én azt gyanítom, hogy itt csak farkasok vannak. A bárányok legfeljebb a magyar kisebbség, aki prédája lesz akár az egyik, akár a másik félnek. Ők is így érezhetik, különben nem menekülnének onnan.
Hogy ki a hunyó,azt láthatja mindenki.
Nem lettek volna a magyarok se bárányok ha "nemzeti" kormányunk ,nem kezd nacionalista,revizionista ,oroszbarát hangot megütni miközben az ukránok a Krimben harcoltak.S még csodálkozol ha berágtak a magyarokra??
 
Én válaszolhatok napestig, de továbbra se azt olvasod ki a szövegemből, amit beleírtam - az egy más ügy, hogy persze a helyzetből se azt, ami benne van.
Putyin jelen pillanatban értelemszerűen Ukrajna ellen folytat uszító háborús rémhírterjesztő propagandát, az inverzitás az adott szöveghelyedhez képest természetesen így értendő. Adott esetben a Nyugat ellen is folytat rémhírterjesztő propagandát, egyelőre még nem háborúsat.
Én meg azt állítom, hogy az érem két oldalát én nézem, elfogulatlanul. Többször leírtam, semmi közöm holmi oroszellenességhez de ukránbarátsághoz se, vagy bármi ilyesmihez, mindezt több helyütt konkrétan le is írtam, és egyébként is látszik a szövegemből, én még annyira se vagyok rasszista, hogy valamelyik népről azt gondoljam, hogy szeretem, nemhogy azt, hogy utálom. Hiába próbálsz mindenáron az elfogultság helyzetébe kényszeríteni, merthogy éppen én írtam folyamatosan pro és kontra szövegeket, az érem két oldalát nézve - sőt a peremét is. Egy dologban fogalmaztam kategorikusan: Putyin és rezsimje folytat hódító háborút (és háborús propagandát) Ukrajna ellen, olyan földön, amihez semmi köze sincsen, aktuálisan se, történelmileg se, és ennek az az oka, hogy Ukrajna döntő többsége a Nyugathoz akar tartozni - ezáltal megszűnne ütközőállam lenni Nyugat és Kelet között, illetve megszűnne az orosz birodalom "mamelukja" lenni. Többször leírtam, hogy a felmérések-népszavazások-álnépszavazások az orosz külügyminisztérium óvatlan bevallása szerint is (!!!) igazolják, hogy még az oroszajkú ukrajnaiak többsége is Ukrajnához akar tartozni, ezért kellett hódító háborút kirobbantaniuk (nem "az oroszoknak", hanem Putyin rezsimjének!). A minap egy orosz belföldi felhasználásra szánt orosz dokumentumfilmben Putyin maga vallotta be, hogy igen, ő adott parancsot a Krím megszállására, éppen azért, mert másképp sose lehetne az övé, és ő tartja fenn a zavargásokat Délkelet-Ukrajnában, és nem az ottani lakosság szándéka szerint, hanem Ukrajna kényszerítése érdekében, hogy visszatérjenek a nagyorosz birodalom kebelére. Az orosz(ajkú) kisebbség (döntő többsége) nagyon jól megvolt eddig Ukrajnában, ukránnak vallotta magát, nem törekedett úgynevezett autonómiára, mert megvolt neki az autonómiája nagymértékben eddig is - mint mondtam, az orosz nyelvnek több joga van Ukrajnában, mint az ukránnak.
A kárpátaljai magyarokkal kapcsolatban írt szövegrészeinkben BMEvegyész2 és én is jól láthatóan Trianon revíziójának kívánatosságáról morfondíroztunk, tehát közel sem tekintenénk szentírásnak az államok határainak mai állapotát, ehhez képest (is) enyhén szólva is furcsa, hogy rajtunk kéred számon, hogy Ukrajna megcsonkításáról beszélnénk-e, ha a magyarság ott akarna valamit. Az egy más ügy, hogy mi a realitás, és hogy mire van joga egy szuverén államnak - például joga van tiltani a kettős állampolgárságot, akkor is, ha ez nekünk nem tetszik.
"...az EU törvénytelennek minősítette az ukrán népszavazást. (...) Putyin szerint meg nem volt törvénytelen. Na, ilyenkor szokták eldönteni kérdést a tankok, mióta világ a világ. Ez a történelem." Ez a történelem egyfajta módja-része. Amit a II. Ramszeszek, Asszur-bani-ipalok, Nabukudurriuszurok, Nagy Sándorok, Si Huang Ti-k, Nérók, Attilák, Dzsingisz kánok, Rettenetes Ivánok, Napóleonok, Hitlerek, Sztálinok művelnek. Vannak a történelemnek más módszerei is, a világ jobbik része egyre inkább a közjót megcélzó módszereit igyekszik alkalmazni. Hogy azt a tavalyi valamit népszavazásnak nevezed, az már önmagában akkora pimaszság mint ide Lacháza. Hogy egyenértékűnek állítod be a Putyin fegyveresei által erőszakkal megszervezett és lebonyolított és kiértékelt álnépszavazás kapcsán, hogy mit mond róla a nemzetközi demokratikus közvélemény és mit mond róla a vérnösző gyilkos diktátor Putyin, az megintcsak ugyanakkora pimaszság. Az nem "az érem két oldala", hogy elfogultnak és oroszellenesnek (?!) állítod be azt, aki nevén nevezi, hogy Putyin micsoda és mit tesz. A Putyin rezsim mai viszonyai között ezt Oroszországban egyszer-kétszer írhattam volna le, majd hamar elástak volna valami sötét erdő mélyén, amint annyi kollégámmal - meg politikussal... - teszik ma is arrafelé.
Még egyszer mondom: még a Putyin fegyveresei által erőszakkal megszervezett és lebonyolított és kiértékelt álnépszavazáson is a szavazóurnákhoz fegyverrel terelt megfélemlített emberek is többségükben Ukrajna mellett adták le a voksukat, mindhárom érintett tartományban!!! Még egyszer mondom: a Putyin külügyi tanácsadó testületének honlapjára véletlenül öt percre kikerült orosz kiértékelés szerint is, az erőszakos álnépszavazáson is az egyértelmű többség Ukrajnára szavazott, nemhogy azok, akiknek sikerült távolmaradniuk a szégyenletes eseményről!!! A három tartomány közül a legnagyobb arányban a Krímben szavaztak Oroszország ellen és Ukrajna mellett azok, akiket sikerült fegyverrel odaterelni, nemhogy azok, akik megúszták, hogy oda kelljen pironkodniuk!!! Még egyszer mondom: sose volt a Krím az oroszoké, még az orosz birodalmon belül is mindig az ukrán területek szerves része volt, eltekintve attól, ami ma is a lényeg, hogy fontos orosz katonai bázis! Még egyszer mondom, 1991-ben szabad népszavazáson egyértelműen, önként döntött a Krím Ukrajna mellett, és ezt az akaratát az ottani lakosság azóta is többször kifejezte, amikor Oroszország folyton meg akarta kaparintani, 1994-ben, 1996-ban... stb! Még egyszer mondom, a fegyverrel kikényszerített álnépszavazáson is, az oroszok saját adatai szerint is (hisz ők számolták össze) az ottani lakosság Ukrajna mellett szavazott egyértelműen! Még egyszer mondom: Délkelet-Ukrajnában pedig soha nem is volt kérdés, hogy a terület Ukrajna része, és az ott lakó oroszajkúaknak se volt ez kérdés, kivéve esetleg a sztálinizmusos időkben odapaterolt oroszokat! - meg a most Putyin által megszervezett, felfegyverzett, részben most odahelyezett "szakadárokat"! Mindez attól függetlenül érvényes tényanyag, hogy az éremnek hány oldala van, és hogy Ukrajna egyébként milyen deficitekkel küszködik demokrácia, humánum, kisebbségpolitika... terén.

Meglátásom szerint a konfliktus mélyén történelmi és gazdasági okok húzódnak. A történelmit látni egyszerűbb: Ukrajna és a Krím mindig is (legalábbis évszázadokra visszamenően) az orosz cári és bolsevik birodalom része volt. A SZU felbomlását követő - politikailag zavaros - időszak után Putyin (és Medvegyev, mint Putyin 2.) alatt konszolidálódni látszik annyira az orosz belpolitikai helyzet, hogy Putyin okkal gondolkodott el azon, hogy elindulhat egy olyan úton, amely "visszacsinálja" az utóbbi pár évtized bomlási folyamata miatti következményeket. Kötöttebben, mint az más tekintetben megvalósult...
Másfelől ott a földgáz. Európa - most nem tudok pontos számot, mert lusta vagyok kibogarászni (Bocsánat! De nem is a pontos % a lényeg) mintegy 30 %-ban orosz földgázt fogyaszt. Ez a tény kölcsönösen sakkban tartja a két világhatalmat. Ukrajnának az iparilag fontos Donyeck, míg Európának az ukrán piac kell. Ám az orosz földgáz is, amit egyelőre nem tud sehonnan sem kiváltani! Putyinnak meg az euro. És miután mindkét fél imígyen egymással "kényszerházasságban" él, Putyin ezen kereten belül próbálja visszagombolni a kabátot. Krímet - mint azt egyik partnerünk itt írta is -Hruscsov "ajándékozta" oda Ukrajnának - feltehetőleg a krími tatárok nem érezték jól magukat a kommunista orosz tagköztársaságban. Putyin, most "visszakérte a babaruhát" és - valljuk be - nem is éppen indokolatlanul. Történelmi szinten nézve kétszeres indoka is volt. És az EU+USA ugyan mindezt egyáltalán nem nézte jószemmel, de a Krím, mint piac nem jelentett túl sokat számukra. (Emlékszünk valamiféle párhuzamra '56-ot illetően? "Véletlenül" akkor volt a szuezi válság...)
Ukrajna viszont más. Ott nagy felvevőképességű piac van, ott nem lehetett egyszerű "krimi módszerrel" élni az ellenlábasok erős érdekeltségi viszonyai miatt. Más eszközökhöz kellett nyúlni. Nem részletezem, mindenki látja, hogy mikhez. Bár a hivatalos szöveg némileg másként hangzik...
Viszont ott van a földgáz és az euro. Ez már komplikálktabb ügy Krímhez képest. Mindkét oldalon nagy anyagi érdek munkál. Az EU-nak földgáz, Putyinnak euro kell. Ezért jelenleg - még - patt a helyzet. S mivel az orosz gazdaságot súlyosan érintették még a földgázszállítások bevétele mellett is az európai-amerikai szankciók, ez jelek szerint Putyint megfontolásra késztették.
Magam derűlátó vagyok és nem csak a kárpátaljai magyarok tekintetében... Úgy gondolom, hogy Donyeckben ezért lassan-lassan meg fognak nyugodni a kedélyek a világhatalmak ki fognak egyezni és nézetem szerint egy autonómia lesz a megoldás. Hogy meddig? Az már egy másik mese...
 
Azt hiszem sokan osztjuk a velemenyedet, akik kint elnek, szulohazank Mo de uj hazank Canada. Itt van az otthonunk, itt ertunk be igazan felnottkent /igy utolag, keso ero tipus :D/Itt jottunk ra ,hogy "vilag polgarkent" gondolkodjunk, es itt tanultunk meg elni es mindenki a maga teruleten sikert elerni. Haza megyunk mikor Mo-ra megyunk. Jo otthon lenni mindig, hallgatni az embereket elvezni, hogy mindenki magyarul beszel stb. Mikor jovunk vissza ugyan ugy haza jovunk. eletunk legnehezebb dontese es nehezsege kilatastalansagaba,hogy Canada befogadott otthont adott lehetoseget, orokke halas lesz az ember. Sokkal toleransabb az itteni problemakkal, mert tudja , sokkal rosszabb helyzetek leteznek, az elet adta kuzdelmek meg mindnehol leteznek.
Canadaba soha nem ereztem magam kisebbsegnek, itt mindenki canadai , ha szuksege van a sajat gyokereire kulturajara majd minden nemzetisegnek van kulturhaza, temploma iskolaja konyvtara stb. Ez a multikulturaju politika mindenki szamara elvezheto jojjon barhonan is Canadaba.
Ez a forum is tobb ok miatt indult egyike ,hogy bemutassuk Caadadat a canadai eletet es ami jo itt, azt esetleg at lehetne venni vagy legalabbis mas szemuvegen keresztul latni a vilagot,ill. az itteniek az otthoni dolgokrol tudjanak az emberek tarsalogni,ill legyen egy olyan hely ahol barhol el is az ember , mindig tud baratokat szerezni , informalodni.
 
Meglátásom szerint a konfliktus mélyén történelmi és gazdasági okok húzódnak. A történelmit látni egyszerűbb: Ukrajna és a Krím mindig is (legalábbis évszázadokra visszamenően) az orosz cári és bolsevik birodalom része volt. A SZU felbomlását követő - politikailag zavaros - időszak után Putyin (és Medvegyev, mint Putyin 2.) alatt konszolidálódni látszik annyira az orosz belpolitikai helyzet, hogy Putyin okkal gondolkodott el azon, hogy elindulhat egy olyan úton, amely "visszacsinálja" az utóbbi pár évtized bomlási folyamata miatti következményeket. Kötöttebben, mint az más tekintetben megvalósult...
Másfelől ott a földgáz. Európa - most nem tudok pontos számot, mert lusta vagyok kibogarászni (Bocsánat! De nem is a pontos % a lényeg) mintegy 30 %-ban orosz földgázt fogyaszt. Ez a tény kölcsönösen sakkban tartja a két világhatalmat. Ukrajnának az iparilag fontos Donyeck, míg Európának az ukrán piac kell. Ám az orosz földgáz is, amit egyelőre nem tud sehonnan sem kiváltani! Putyinnak meg az euro. És miután mindkét fél imígyen egymással "kényszerházasságban" él, Putyin ezen kereten belül próbálja visszagombolni a kabátot. Krímet - mint azt egyik partnerünk itt írta is -Hruscsov "ajándékozta" oda Ukrajnának - feltehetőleg a krími tatárok nem érezték jól magukat a kommunista orosz tagköztársaságban. Putyin, most "visszakérte a babaruhát" és - valljuk be - nem is éppen indokolatlanul. Történelmi szinten nézve kétszeres indoka is volt. És az EU+USA ugyan mindezt egyáltalán nem nézte jószemmel, de a Krím, mint piac nem jelentett túl sokat számukra. (Emlékszünk valamiféle párhuzamra '56-ot illetően? "Véletlenül" akkor volt a szuezi válság...)
Ukrajna viszont más. Ott nagy felvevőképességű piac van, ott nem lehetett egyszerű "krimi módszerrel" élni az ellenlábasok erős érdekeltségi viszonyai miatt. Más eszközökhöz kellett nyúlni. Nem részletezem, mindenki látja, hogy mikhez. Bár a hivatalos szöveg némileg másként hangzik...
Viszont ott van a földgáz és az euro. Ez már komplikálktabb ügy Krímhez képest. Mindkét oldalon nagy anyagi érdek munkál. Az EU-nak földgáz, Putyinnak euro kell. Ezért jelenleg - még - patt a helyzet. S mivel az orosz gazdaságot súlyosan érintették még a földgázszállítások bevétele mellett is az európai-amerikai szankciók, ez jelek szerint Putyint megfontolásra késztették.
Magam derűlátó vagyok és nem csak a kárpátaljai magyarok tekintetében... Úgy gondolom, hogy Donyeckben ezért lassan-lassan meg fognak nyugodni a kedélyek a világhatalmak ki fognak egyezni és nézetem szerint egy autonómia lesz a megoldás. Hogy meddig? Az már egy másik mese...
Ukrajna sem más.
A Krim stratégia pont ,és itt a Nyikolajev hajógyár.A Szovjetunió egyetlen hajógyára ahol 40 000 brt-nél nagyobb hadihajó épithető.Pontosan itt épültek a szovjet repülőgép hordozok,mert a szentpétervári és murmaszki kikötökben csak max 22 000 tonnás hadihajó épithető a dokk mérete okán.
Kelet Ukrajnában számos hadiüzem volt ami orosz (!) exportra termelt.Pl.rakétákat és a Mi-24 helikopter hajtómüveit.
Szóval miért is kell neki mindkét terület?
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,803,159
Tagok
615,784
Legújabb tagunk
KuiJudit
Oldal tetejére