Kijev hajtóvadászatba kezdett a magyar állampolgárok után?

A Rosszija 1 orosz állami televízió szerint a kijevi hatóságok "hajtóvadászatot indítottak" Nyugat-Ukrajnában azok után, akik az ukrán mellett magyar állampolgársággal is rendelkeznek.

A kedden késő este a Rosszija 24 hírtelevízióban is sugárzott összeállításban elhangzott: "az ukrán külügyminisztérium súlyos büntetést helyezett kilátásba azon kárpátaljai lakosok számára, akik el akarják titkolni a hatóságok elől, hogy egy másik országban kiállított (magyar) útlevéllel is rendelkeznek. Emiatt a határ menti régiókból tömegesen hagyják el az országot. Budapesten több tízezer ukránról beszélnek, akik az utóbbi időben jelezték szándékukat, hogy Magyarországra mennének".

Az orosz állami televízió a 3 perces összeállítás elején interjúrészletet közölt Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkárral, megjegyezve, hogy a politikus a beszélgetés alatt "igazi diplomataként" egyszer sem mondta ki Ukrajna nevét. A riporter hozzátette, hogy "Magyarország lélekszáma töretlenül nő, részben a szomszédos Kárpátalja lakosainak köszönhetően", akik egy, Potápi Árpádtól idézett kijelentés szerint nagyobb biztonságban érzik magukat a magyar útlevél birtokában.

Az államtitkár szavait követően elhangzott: "majdnem 110 ezer ungvári és a város környékén élő lakos sietett megszerezni a magyar útlevelet". A riporter egy Annának nevezett, oroszul beszélő kárpátaljai nővel is beszélgetett, aki nem vállalta, hogy az arcát is mutassák a kamerában és elárulják, hol él Magyarországon. Közölte, hogy az emberek menekülnek Ukrajnából. Az anyák attól félnek, hogy fiaikat behívják katonának, az árak szinte óráról órára nőnek, a megélhetés egyre nehezebb Kárpátalján.

MTI

karpatalja.jpg
 
Ukrajna sem más.
A Krim stratégia pont ,és itt a Nyikolajev hajógyár.A Szovjetunió egyetlen hajógyára ahol 40 000 brt-nél nagyobb hadihajó épithető.Pontosan itt épültek a szovjet repülőgép hordozok,mert a szentpétervári és murmaszki kikötökben csak max 22 000 tonnás hadihajó épithető a dokk mérete okán.
Kelet Ukrajnában számos hadiüzem volt ami orosz (!) exportra termelt.Pl.rakétákat és a Mi-24 helikopter hajtómüveit.
Szóval miért is kell neki mindkét terület?

Kellett neki! Csak a viszonyok mások, mint Ukrajna esetében a "másik felet" illetően. Gazdasági vonatkozásban. Nem véletlenül hasonlítottam '56-hoz a helyzetet, amikor a szuezi válság volt. A Nyugatnak akkor sokkal, de sokkal fontosabb volt, hogy Szuez hajózását biztosítsák, mint hogy egy kis kelet-európai ország érdekében összerúgják a port a SZU-val...
 
Azt hiszem sokan osztjuk a velemenyedet, akik kint elnek, szulohazank Mo de uj hazank Canada. Itt van az otthonunk, itt ertunk be igazan felnottkent /igy utolag, keso ero tipus :D/Itt jottunk ra ,hogy "vilag polgarkent" gondolkodjunk, es itt tanultunk meg elni es mindenki a maga teruleten sikert elerni. Haza megyunk mikor Mo-ra megyunk. Jo otthon lenni mindig, hallgatni az embereket elvezni, hogy mindenki magyarul beszel stb. Mikor jovunk vissza ugyan ugy haza jovunk. eletunk legnehezebb dontese es nehezsege kilatastalansagaba,hogy Canada befogadott otthont adott lehetoseget, orokke halas lesz az ember. Sokkal toleransabb az itteni problemakkal, mert tudja , sokkal rosszabb helyzetek leteznek, az elet adta kuzdelmek meg mindnehol leteznek.
Canadaba soha nem ereztem magam kisebbsegnek, itt mindenki canadai , ha szuksege van a sajat gyokereire kulturajara majd minden nemzetisegnek van kulturhaza, temploma iskolaja konyvtara stb. Ez a multikulturaju politika mindenki szamara elvezheto jojjon barhonan is Canadaba.
Ez a forum is tobb ok miatt indult egyike ,hogy bemutassuk Caadadat a canadai eletet es ami jo itt, azt esetleg at lehetne venni vagy legalabbis mas szemuvegen keresztul latni a vilagot,ill. az itteniek az otthoni dolgokrol tudjanak az emberek tarsalogni,ill legyen egy olyan hely ahol barhol el is az ember , mindig tud baratokat szerezni , informalodni.

Csak a kisebbség kérdéséhez. Elég jól ismerem - kívülállóként - az ausztrál viszonyokat. Ez a rendkívül heterogén összetételű nemzet igen egységes, mindenki hazájának/otthonának érezeheti ezt a kontinensnyi országot. Egy megkülönböztetett kisebbség van: az aboriginek, az őslakosok, akiknek sok minden olyasmi megengedett, ami másoknak tilos. Nagyon is pozitív diszkrimináció!
 
Nem értek a politikához,ezért nem szeretnék véleményt szólni.Azt tudom, hogy a kárpátaljai magyarság nagyon el van keseredve.Szerencsére kezd újra élelem lenni a boltokban,csak az a baj, hogy magasabbak az árak mint pár hónapja. Ma egy átlagfizetés 10ezer ft.-nak megfelelő értékkel bír.Ma volt ott a férjem.
Annyira kedvesek az ott élő magyar ajkú emberek,rendkívűl segítőkészek és hihetetlenül közvetlenek.
Holnap országosan a Római Katólikus templomokban élelmet lehet adományozni számukra.A tisztálkodószer, mosószer,olaj, húskészítmény nagyon drága a keresetükhöz képest.
 
Minden USA ellenes ember ezzel a 9/11 összeesküvés elmélettel jön. Meg azzal hogy az USA rakétákat akart telepiteni a Krimbe. Szóval ha az efféle elméleteket igaznak veszed habozás nélkül,akkor te is manipulálható vagy,tehát az érvelésed bukik alapjaiban.

Bocs de eszem ágában sincs komolyan venni ilyen eszement idiótaságot, hogy a 9/11 az amcsik által lett direkt megszervezve önmaguk ellen!

Baromság. Sőt BAROMSÁG, kihangsúlyozom, így, nagybetűvel!

Te sem tudsz szöveget értelmezni, látom. Olvasd el megint amit írtam: NEM én állítom ezt, hanem épp azt írtam, akadnak (e fórumon is) akik ezt elhiszik, ezt a bődületes... Na úriember vagyok, nem írok csúnya szavakat.

Tehát tessék elolvasni megint az írásomat: ÉN EZT NEM HISZEM, csak azt írtam hogy AKADNAK akik ezt beszopják! (Hm, ez mégis csúnya szó volt. Pedig még finoman is fogalmaztam ahhoz képest amit gondolok ezekről a dolgokról).

Én a magam részéről kifejezetten kedvelem az USA-t, sőt, minden ország közül épp az a legrokonszenvesebb nekem! Nem amiatt mintha azt hinném hogy nincsenek hibái, mert vannak szerintem is bőven, de láthatóan képes tanulni belőlük (a legtöbb más ország nem - bocs de Magyarország sem...) valamint mindent összevetve neki van a legkevesebb hibája, szerintem.

Eszem ágában sincs fikáznom tehát az USA-t, sőt, sokkal inkább dicsérem! Én kérlek teljes egészében USA-párti vagyok, sőt, talán már USA-soviniszta is, azaz pozitíven elfogult vele szemben.

Én csak azt írtam, akadnak egyesek, akik effélét hisznek róla.
 
Hogy azt a tavalyi valamit népszavazásnak nevezed, az már önmagában akkora pimaszság mint ide Lacháza.

Az oroszok nevezik népszavazásnak, én csak az ő álláspontjukat idéztem. Az oroszok szerint népszavazás volt, úgyhogy nevezd Putyint pimasznak.

Az nem "az érem két oldala", hogy elfogultnak és oroszellenesnek (?!) állítod be azt, aki nevén nevezi, hogy Putyin micsoda és mit tesz.

Minek nevezzem, ha szerinted Putyinnak egyáltalán nem lehetnek érvei. Szerintem lehetnek. Más kérdés, hogy ki ért vele egyet. Az biztos, hogy ő az orosz érdekeket képviseli, és ezzel szemben minden bizonnyal magasról letojja "a nemzetközi demokratikus közvélemény"-t. Ha nem így tenne, hazaáruló volna.
 
Utoljára módosítva:
Elfelejtetted a 40 éves szovjet megszállást?

Na igen, ez a probléma, hogy ezt az ukrán helyzetet is ebből a nézőpontból ítéljük meg.
De azért egy kicsit sem vagy elfogult.

Képzeld nem felejtettem el. Sőt, a törököknek se felejtettem el a 150 évet! És a tatároknak se felejtek! Már csak azért se, mert ezeket még csak nem is mi támadtuk meg.
 
Utoljára módosítva:
Sajnos nem az ameghatározó, hogy egy egyén hazájának tekinti-e, érzi-e azt, amely országban él. A meghatározó az, hogy az adott ország állampolgárának tekint-e az illetőt vagy sem? Ha igen, akkor az egyénnek - teszik, nem tetszik - jogkövető magatartást kell tanúsítania. Az adott országét, amelynek állampolgára.
Magam budapestiként nem tudom megítélni, hogy ki hogyan éli azt meg, hogy nemzetiségként él egy olyan országban, ahol ő egy kisebbség tagja. (Elképzelésem persze van róla, hiszen olvasom az "újságokat"...)Viszont van tapasztalatom: találkoztam olyan emberrel külföldön, aki igen tiszteletre méltóan azt mondta, hogy neki Magyarország a hazája és ahol él, ott meg az otthona van. 40 éve él, ahol él... Míg egy másik, sokkal de sokkal fiatalabb ember (olyan 30 körüli) azt mondja, hogy neki az a hazája, mert - idézem - "ő már angolul gondolkodik"... Egy erdélyi fiatalember...
Bár hogyan is van,az idegenbe szakadt magyarok vagy akár az idegen földön születettek - szvsz - akár hazájuknak tekintik az adott országot, akár csak otthonuknak: a törvényeket tekintve jogkövető magatartást kell tanúsítaniuk.
Kárpátaljai magyarok ukrán, vagy pl. ausztráliai magyarok - akár ott születtek (és kettős állampolgárok), akár be(ki)vándoroltak ausztrál állampolgárok.
Amikor még kötelező volt Magyarországon a katonai szolgálat - akár milyen nemzeti kisebbséghez tartozott valaki, ugyanúgy be kellett vonulnia, mint egy "tősgyökeres" magyarnak. Szerencsére nem volt háború... Ukrajnában sem vonhatja ki magát a kötelező katonai szolgálat alól senki sem, aki nem érzi hazájának Ukrajnát. És ha háború van - én annak tartom, ami Donyeck körül van - akkor is ez a helyzet. Az én apám a Donnál esett el. Van személyes tapasztalatom olyan tekintetben, hogy mit jelent özvegynek ill. árvának lenni. Mégis azt mondom, hogy akár magyar, akár román, akár szlovák az aki ukrán állampolgár, az Ukrán állam a haza védelmében elküldheti Donyeckbe. Hogy Ukrajna állami identitását megvédje.
Ami Trianont illeti - függetlenül attól, hogy én vagy sokan mások rendezendő dolognak gondoljak (akarják) - az történelmi tény és a mi akaratunk egyelőre jámbor óhaj.
Persze, persze, újólag azzal kezdem, hogy igaz amit mondasz, ezért hivatkoztam az előbb is csak arra, hogy egyetértek azzal, ha a magyar kormány lobbizik azért, hogy Ukrajna méltányoljon bizonyos történelmi előzményeket, adottságokat, és esetleg mondjon le a jogairól a kárpátaljai magyarok sorozásos behívása tekintetében - inkább toborozzon (hátha akad elég ukránhaza-szerető kárpátaljai magyar). Ez gesztus lenne Ukrajna részéről.
 
Minden USA ellenes ember ezzel a 9/11 összeesküvés elmélettel jön. Meg azzal hogy az USA rakétákat akart telepiteni a Krimbe. Szóval ha az efféle elméleteket igaznak veszed habozás nélkül,akkor te is manipulálható vagy,tehát az érvelésed bukik alapjaiban.
Itt félreértetted ocsnyogdozsongot, ő éppen kifigurázta az említett összeesküvéselméletet gyártókat - és más babonaságokban hívőket.
 
Meglátásom szerint a konfliktus mélyén történelmi és gazdasági okok húzódnak. A történelmit látni egyszerűbb: Ukrajna és a Krím mindig is (legalábbis évszázadokra visszamenően) az orosz cári és bolsevik birodalom része volt. A SZU felbomlását követő - politikailag zavaros - időszak után Putyin (és Medvegyev, mint Putyin 2.) alatt konszolidálódni látszik annyira az orosz belpolitikai helyzet, hogy Putyin okkal gondolkodott el azon, hogy elindulhat egy olyan úton, amely "visszacsinálja" az utóbbi pár évtized bomlási folyamata miatti következményeket. Kötöttebben, mint az más tekintetben megvalósult...
Másfelől ott a földgáz. Európa - most nem tudok pontos számot, mert lusta vagyok kibogarászni (Bocsánat! De nem is a pontos % a lényeg) mintegy 30 %-ban orosz földgázt fogyaszt. Ez a tény kölcsönösen sakkban tartja a két világhatalmat. Ukrajnának az iparilag fontos Donyeck, míg Európának az ukrán piac kell. Ám az orosz földgáz is, amit egyelőre nem tud sehonnan sem kiváltani! Putyinnak meg az euro. És miután mindkét fél imígyen egymással "kényszerházasságban" él, Putyin ezen kereten belül próbálja visszagombolni a kabátot. Krímet - mint azt egyik partnerünk itt írta is -Hruscsov "ajándékozta" oda Ukrajnának - feltehetőleg a krími tatárok nem érezték jól magukat a kommunista orosz tagköztársaságban. Putyin, most "visszakérte a babaruhát" és - valljuk be - nem is éppen indokolatlanul. Történelmi szinten nézve kétszeres indoka is volt. És az EU+USA ugyan mindezt egyáltalán nem nézte jószemmel, de a Krím, mint piac nem jelentett túl sokat számukra. (Emlékszünk valamiféle párhuzamra '56-ot illetően? "Véletlenül" akkor volt a szuezi válság...)
Ukrajna viszont más. Ott nagy felvevőképességű piac van, ott nem lehetett egyszerű "krimi módszerrel" élni az ellenlábasok erős érdekeltségi viszonyai miatt. Más eszközökhöz kellett nyúlni. Nem részletezem, mindenki látja, hogy mikhez. Bár a hivatalos szöveg némileg másként hangzik...
Viszont ott van a földgáz és az euro. Ez már komplikálktabb ügy Krímhez képest. Mindkét oldalon nagy anyagi érdek munkál. Az EU-nak földgáz, Putyinnak euro kell. Ezért jelenleg - még - patt a helyzet. S mivel az orosz gazdaságot súlyosan érintették még a földgázszállítások bevétele mellett is az európai-amerikai szankciók, ez jelek szerint Putyint megfontolásra késztették.
Magam derűlátó vagyok és nem csak a kárpátaljai magyarok tekintetében... Úgy gondolom, hogy Donyeckben ezért lassan-lassan meg fognak nyugodni a kedélyek a világhatalmak ki fognak egyezni és nézetem szerint egy autonómia lesz a megoldás. Hogy meddig? Az már egy másik mese...
Én is úgy gondolom, de nem derúlátóan, hogy Donyeckben, Luganszban meg fognak nyugodni a kedélyek - mihelyst a világ szemethuny a Krím Oroszország általi annektálása felett! És sajnos errefelé a szemhunyás felé haladunk. Pedig ehhez Oroszországnak semmi joga nem volt. Én nem gondolom, hogy orosz-ukrán háború tekintetében Putyin továbbmenne annál, hogy a Krím legyen orosz, és Ukrajna még egy jó ideig semmiképp se lehessen NATO-tagállam, és lehetőleg uniós tagállam. Nagyon úgy tűnik, hogy a Krímet Putyin megkapja, ebbe az ukránok és a világ - na meg a krími népek - is egyre inkább beletörődnek. Sajnos, mert ez továbbra is azt jelzi, hogy sokmindent szabad a világban, aminek nem kéne szabad legyen - természetesen nem csak az orosz birodalom csinál ilyeneket, hanem sok más gyarmattartó ország is, élen sajnos az USA-val a közelmúltban-manapság (guantanamoi "antiterrorista terrorizmus", Grenada-kábszerüzlet, Nicaragua-kontrák, Chile-Pinochet...)
 
Szervusztok ,
na akkor hademlitsem meg , hogy abban a 40 éves Magyarországon való Orosz jellenlétnek nagyon csak nem az Oroszok hibája . A nagy Nyugat pont ugy ludas volt ott Teheránban meg Jaltában is akik bennünket oda dobtak koncnak nekik , de azért gondolom voltak elég sokan ottho akik ennek elönyét is huzzták nem ??? Na erröl ennyit . A másik ,, dehogyan is akart Amerika a Krimen saját hadsereget felállitani , minek ott van a NATO vagy a mos alakitandó Europai közös hadsereg . Pont ugy mint az Irán elleni radar , meg rakéta támaszpontok az orosz határhoz közzel .;);) de ha jobban tetszik akkor álnokságom jeléül :rohog::rohog::rohog::rohog::rohog:
 
Azt hiszem sokan osztjuk a velemenyedet, akik kint elnek, szulohazank Mo de uj hazank Canada. Itt van az otthonunk, itt ertunk be igazan felnottkent /igy utolag, keso ero tipus :D/Itt jottunk ra ,hogy "vilag polgarkent" gondolkodjunk, es itt tanultunk meg elni es mindenki a maga teruleten sikert elerni. Haza megyunk mikor Mo-ra megyunk. Jo otthon lenni mindig, hallgatni az embereket elvezni, hogy mindenki magyarul beszel stb. Mikor jovunk vissza ugyan ugy haza jovunk. eletunk legnehezebb dontese es nehezsege kilatastalansagaba,hogy Canada befogadott otthont adott lehetoseget, orokke halas lesz az ember. Sokkal toleransabb az itteni problemakkal, mert tudja , sokkal rosszabb helyzetek leteznek, az elet adta kuzdelmek meg mindnehol leteznek.
Canadaba soha nem ereztem magam kisebbsegnek, itt mindenki canadai , ha szuksege van a sajat gyokereire kulturajara majd minden nemzetisegnek van kulturhaza, temploma iskolaja konyvtara stb. Ez a multikulturaju politika mindenki szamara elvezheto jojjon barhonan is Canadaba.
Ez a forum is tobb ok miatt indult egyike ,hogy bemutassuk Caadadat a canadai eletet es ami jo itt, azt esetleg at lehetne venni vagy legalabbis mas szemuvegen keresztul latni a vilagot,ill. az itteniek az otthoni dolgokrol tudjanak az emberek tarsalogni,ill legyen egy olyan hely ahol barhol el is az ember , mindig tud baratokat szerezni , informalodni.
Hozzáteendő, hogy a trianoni magyarok sorsát és életmegélését még az is nehezíti, hogy ők nem saját akaratukból tartoznak most két országhoz, hanem mert arrébbhelyezték a fejük fölött a határokat.
 
Az oroszok nevezik népszavazásnak, én csak az ő álláspontjukat idéztem. Az oroszok szerint népszavazás volt, úgyhogy nevezd Putyint pimasznak.

Minek nevezzem, ha szerinted Putyinnak egyáltalán nem lehetnek érvei. Szerintem lehetnek. Más kérdés, hogy ki ért vele egyet. Az biztos, hogy ő az orosz érdekeket képviseli, és ezzel szemben minden bizonnyal magasról letojja "a nemzetközi demokratikus közvélemény"-t. Ha nem így tenne, hazaáruló volna.
Részben itt van a kutya elásva, hogy én azt állítom, hogy Putyin nem az orosz érdekeket védi, hanem a saját és holdudvara hatalmi, diktátori és üzleti érdekeit. Persze nézőpont kérdése, hogy mi orosz érdek, és mi nem, és kissé nehezen megfogható, hogy mit gondolnak erről az oroszok. Kérdezted korábban, hogy miből látszik az, hogy az oroszok többsége ma már elhajtaná Putyint, hogy púp a hátukon. Egyrészt bizonyos, "szőrmentén végzett" közvéleménykutatásokból, de a hivatalos közvéleménykutatásokból is, aztán az egyszeri emberek szövegeiből (amely persze nehezebben statisztizálható esetlegesebb tapasztalat), és látszik például abból, hogy a legutóbbi választást Putyin már csak drasztikus választási csalásokkal tudta megnyerni, vagy még úgy sem, merthogy komoly szavazatszámlálási csalások lólába is kilóg a "győzelemhez" vezető módszerek közül.
Hogy Putyinnak lehetnek-e érvei?... Te nem fogadod el azt a nézőpontot, amely szerintem tényszerű nézőpont, miszerint Putyin egy minihitler, minisztálin, azért mini, mert nem kerít ideológiát a hatalma indoklása köré, és mert persze a módszerei sem annyira drasztikusak. De a módszerei teljesen megegyeznek egy banánköztársasági diktátor módszereivel, a nagy Oroszországra adaptálva - a "felségsértők" elrekkentése, államilag rendszerszerű oligarchakorrupció, államilag vezérelt vagy irányított propagandamédia szinte kizárólagossága, személyi kultusz, irdatlan svájci bankszámlák... - az ilyeneket forradalom, népfelkelés (lásd Janukovics), rosszabb esetben katonai puccs szokta elzavarni, nem a vita, mert azt nem engedik.
Korábban itt előkerült, hogy egy bizonyos határokig elmenő diktátor még mindig kisebb rossz az adott országnak, mint a demokrácia révén várható káosz. Nos, szerintem a demokrácia elengedhetetlen eszköz bármely emberi jóhoz, demokrácia nélkül nincs társadalmi jó. És a demokrácia miatt nem lenne nagy káosz, mert az orosz nép döntő többsége már eléggé felkészült a demokráciára, nagyjából annak a batár nagy országnak minden szegletében. Az ottani demokráciának nem az az akadálya, hogy a népe ne lenne elég felkészült hozzá, hanem az, hogy Oroszország továbbra is birodalom, a SZU és a FÁK széthullása után is egy birodalmi konglomerátum, amelynek bőven van még széthullanivalója, nem pedig újra területgyűjtögetnivalója, nagyhatalmaskodnivalója, gyarmatosítanivalója. Na arra kíváncsi lennék, mi az orosz nép hozzáállása ahhoz, hogy az országuk területének és lakosságának jelentős része ma is gyarmat, amelynek önállósodási joga lenne. Szerintem ez az az ördögi kör, amely Oroszországot továbbra is kiugróan veszélyes gócponttá teszi még sokáig, ki tudja milyen következményekkel. Más hasonló országok is vannak, pl. Kína, India..., de nem ennyire ilyenek, mint Oroszország - illetve India talán viszonylag önkéntes konglomerátummá vált mára.
 
Utoljára módosítva:
Én már nem tudlak benneteket követni,a szivárvány sikumiku ahhoz képest amit itt összeolvastam oldalakon át:)
Azon gondolkoztam, hogy megnézem Dr.Nógrádi György véleményét a témában.Úgy látom Guglibarát be is ajánlotta a facebook oldalát:)
 
Szervusztok ,
itt nálunk sömmi , de sömmi hir róla ca. egy hete . Most meg azzon filoznak , hogy állitolag Svájcban van az új barátnöje és az újszülött gyermekével :oops: Na de ott minden lehetséges nem ?? Ha igen én tudom ám kivolt az CIA, MI5 vagy a Mossad .
 
Te nem fogadod el azt a nézőpontot, amely szerintem tényszerű nézőpont, miszerint Putyin egy minihitler, minisztálin, azért mini, mert nem kerít ideológiát a hatalma indoklása köré, és mert persze a módszerei sem annyira drasztikusak. De a módszerei teljesen megegyeznek egy banánköztársasági diktátor módszereivel,

Szerintem Putyin egy cár.
Szerintem a cárizmus sose szűnt meg Oroszhonban. Volt az a kis ramazuri az Aurorával meg minden, amit Leninék műveltek, de nem sokat értek el vele, mert Sztálin ugyanúgy csak cár atyuska volt, mint Miklósék. Csak rosszabb. Meg az volt a többi is Putyinnal együtt. Egyik ilyen, másik olyan, ahogy ez már lenni szokott az uralkodóknál.

Hát ja, ez egy monarchia, és ugyanazok a hatalmi eszközei, mint bármelyik királyságnak. Tény, hogy Putyin maffiamódszerekkel számolt le az orosz maffiaoligarchákkal, miután hatalomra került. De ez nekem nem fáj. Rosszabb lett volna, ha a Gazprom és társai egymás ellen csatározó keresztapák kezébe kerül, és az oroszoknál most káosz lenne. Aztán még a végén valami hülye megnyomja az atomgombot a nagy tumultusban.

Hogy az oroszoknak ez tetszik-e? Nekem az a benyomásom, hogy ez a fél-feudális államforma nekik megfelel. Biztos nem mindegyik Putyin-fan, de ha elzavarják, akkor is csak egy másik cár fog a helyére jönni. Ott sosem lesz nyugati demokrácia. Az oroszok nem nyugatimádók. Talán nem annyira Amerika-ellenesek, mint Putyin szeretné, de nincsenek hasra esve Amerikától.
És igen, Oroszország egy birodalom. Már jó pár száz éve az. És ez viszont tuti tetszik az oroszoknak. Birodalmat pedig csak diktatúrával lehet egyben tartani.

Ennek ellenére én nem érzem veszélyes gócpontnak Oroszországot. Ami azt illeti, jelen esetben is azt látom, hogy inkább az EU terjeszkedik keletre, semmint az orosz nyugatra. És mint történész, bizonyára Te is tudod, hogy Oroszország eddig még egyszer sem rohanta le Európát. A kaukázusi meg a szibériai stb. népeket bekebelezte, Kínával is voltak határvitái, de Nyugat-Európa felé nem nyomult.
A lengyeleknek nem volt túl jó szomszédja, az igaz, tologatták a határt ide-oda, (ugye Litvánia is Lengyelországhoz tartozott anno), de a németeknél mindig megállt. Semmi jele annak, hogy világuralomra törne.

És 45-ben se jött volna ide, ha mi nem megyünk oda. 56 már ennek a további fejleménye volt.

Sztem nem kellene az oroszt macerálni, és akkor nyugton van. Nem, én nem állítanám párhuzamba Putyint Hitlerrel vagy Sztálinnal. Putyin nem eszelős, és a világ uralkodója se akar lenni, én nem látok erre törekvést. Viszont egy erős Oroszországot akar, és ebben sztem támogatják az oroszok. És ha ehhez a Krím kell, akkor megszerzi. És igen, ez egybeesik azzal, hogy a saját hatalmát is szilárdítja vele. "Az állam én vagyok" ugye, ahogy ezt egy híres francia király is mondta.

De arra semmilyen reális esélyt nem látok, hogy meg akarná szállni Európát. Persze tévedhetek. És ezt nem azért mondom, mert Putyin-fan lennék, mint Atti... állította. Csak éppen Putyin-fóbiám sincsen, meg orosz-fóbiám sincs.
De ha Te látsz jeleket arra, hogy Putyin nyugatra terjeszkedik, mondjad, figyelek.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,095
Üzenet
4,794,969
Tagok
615,343
Legújabb tagunk
AntonStype
Oldal tetejére