D-nap és Horthy nosztalgia a torontói Magyar Házban

75 évvel ezelőtt 150 ezer kanadai, amerikai és angol katona gyülekezett az angliai partokon hogy megkezdjék a normandiai partraszállást. D-nap a vég kezdetét jelentette a német fasisztákra és szövetségeseikre, a világháborút Hitler és csatlósai elveszítették.

A további harc értelmetlen volt, de Horthy Budapesten Trianonra hivatkozva a Szövetségesek elleni harcra buzdított.

14 ezer kanadai vett részt a partraszállásban, 900-an már a francia partok elérésekor elestek és további 2000 került német fogságba. Justin Truedeau miniszterelnök is ott volt a mostani 75-ik évfordulóra szervezett D-napi ünnepségen; a kanadai média idős veteránokat méltatott, sok helyen tartottak megemlékezéseket. Ott voltak az EU vezetői, az angol királynő és Trump elnök is.


Trudeau a D-napi megemlékezésen.

És mi történt a torontói Magyar Házban?

A Magyar Harcosok Bajtársi Közössége június 2-án, vasárnap a Nemzeti Összetartozás Napján tartotta meg Hősök Napi Emlékünnepélyét. Arra gondoltam, hogy a Hitler ellen küzdő kanadai magyar katonákról emlékeztek meg, hiszen közölük sokan életüket adták hazájukért, Kanadáért. De nem.

Néhány horthysta magyar veterán, a Vitézi Rend birgerlis tagjai felsorakoztak és megkoszorúzták azt az emléktáblát amelyet a német fasiszták oldalán harcoló “magyar hősöknek” állítottak Torontóban a magyar adófizetők hozzájárulásával épített Magyar Házban. A magyar kormány nevében dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott mondott beszédet. A 62 éves Szili a politikai prostitució iskolapéldája. Miamiban nemrég a konzulátus által támogatott Wass Albert ünnepségen vett részt, most pedig vitézekkel koszorúzott.


A Magyar Harcosok Bajtársi Közössége és a Vitézi Rend tagjai Palkovits főkonzullal Torontóban.

Szili már 27 éves korában a Kommunista Párt (MSzMP) tagja volt Pécsett, 1989-ben az új MSzP alapító tagja, 1994-től országgyűlési képviselő majd a Parlament elnöke. 2005-ben köztársasági elnöki posztra jelölik de nem választják meg. 2010-ben kilép az MSZP-ből és a jobboldal felé kezd tendálni. Az utóbbi években nacionalista szólamokat hajtogat és ma már szélsőjobboldaliakkal ünnepel.

A torontói magyar ház vezetőinek jelentős része friss bevándorló, többségük soha nem élt Magyarországon. Romániából, Erdélyből érkeztek Kanadába. Talán nem is értik hogy a magyar diplomaták, többek között a torontói főkonzul, Palkovits Valér arra használja őket hogy egyfajta orbáni neo-Horthyzmust reklámozzanak Észak-Amerikában. Néhányuk persze jövedelmező üzleti kapcsolatokat is kiépített a budapesti rezsimmel. (Itt olvashatnak a torontói Magyar Ház vezetőiről.)


Szili Katalin és Palkovits Valér főkonzul Torontóban, 2019 június 2-án.

A torontói magyarok 75 évvel ezelőtt egészen másképpen gondolkoztak. A Kanadai Magyar Munkás 1944 augusztusi száma az Angliai Magyar Tanács programját ismertette, az követelte Horthy Miklós az ország „első számú háborús bűnösének” megbüntetését. Ha ma élnének meghökkenének a birgerlis horthystákon a mai Magyar Házban és azt kérdeznék, hogy hogyan engedték be ezeket a szélsőjobboldaliakat Kanadába?

A kanadai magyarok manapság az Orbán kormány offenzívájának alanyai, a torontói Magyar Házat Budapest egyfajta „előretolt lobbi támaszponttá” próbálja felfejleszteni. A Ház vezetői nagyon rossz úton járnak mert az észak-amerikai magyarok döntő többsége elutasítja az Orbán kormány mesterkedéseit.

Két évvel ezelőtt megkérdeztem a Magyar Házat arról az ominózus márványtábláról, eddig válaszra sem méltattak. (Erről itt olvashatnak.)

Lázár György
 
Nekünk magyaroknak nem jár, hogy megemlékezzünk a háborúban elesett katonai és civil halottainkról! Ők mind gazemberek voltak, már lehet akkor is amikor megszülettek. Sőt, ha emlékezünk rájuk, virágot viszünk a sírjukra, akkor mi is gazemberré válunk, fasisztává, nemzetszocialistává, hungaristává vagy ki tudja milyen pistává (ha már a szerző úgy is hadilábon áll ezekkel a fogalmakkal). Harakirit ne kövessük el magunkon a szamúráj kardunkkal, ha már úgy is mi vagyunk a főgonoszok? Jobb lenne a lelkének, igaz?

Megemlékezni csak a szövetséges áldozatokról lehet, akiknek az ártatlansága az elsőtől az utolsóig egy 13 éves szűz lánnyal vetekszik.
Nyugodjál már le és írd újra.Sok ide nem tartozó de jól kiszélsőségesített dolgot összehordtál.Lehet ezt másképp is.Minden mondatodban van egynéhány teljesen téves nem odaillő szó.
Már az elején sarkítasz"nem jár"Utána még értelmetlenebb mondatok következnek.
 
de egy temető eltüntetésével, a történelmet is meg lehet hamisítani....
Nehezen hinném amit mondasz
Annyi más nyom és írás és dokumentum van
Hogy még történelemhamisító Mariska se képes se temetővel se a nélkül átírni mindent.
A temetők ettől függetlenül, fontosak kegyeleti hely.
 
Miért? Voltak spanyol, meg olasz meg ki tudja milyen fasiszták is.

Aki bejárt általános iskolában történelemórákra és odafigyelt (vagy persze ha képes utólag is bővíteni az ismereteit), az tudja, hogy fasizmus Németországban a második világháború idején nem létezett. Hitler nem a fasizmust hozta létre, hanem a nemzetszocializmust (amit nácizmusnak rövidítenek, mert egyeseknek sérti az egóját benne a szocialista szó). Fasizmus Benito Musolini által fentartott rendszer volt, hisz eleve egy olasz szóból ered.
 
nem ünnepelni akartak, hanem megvédeni a katonasírokat

láthatod a mindennapi valóságot, erőszakkal betörtek abba a temetőbe ahol a magyar honvédek nyugszanak, amire nemzetközi szerződés vonatkozik. Az ilyen jellegü magyarellenes kirohanásokról hallgatnak a ballibek.


Persze, hogy hallgatnak. Viszont, elsők lennének a sivalkodásban, ha ne adj isten fordítva történne, és mondjuk magyar katonáknak próbálnának hamis emlékművet állítani szovjet, amerikai,... katonatemetőben vagy uram bocsá' holokauszt emlékműhöz, ahol nyilvánvalóan nem temettek el honvédeket (mint ahogy az említett erdélyi temetőben sem románt).

Nincs következetesség, aki pedig nem következetes, azt az értelmes ember nem is tudja komolyan venni egy párbeszédben.
 
Ezek szerint aranyba kell foglalni Horthyt és fennen ünnepelni a nyilas gyilkos Wasst ?
Harakiri nem kell...de szembenézni a múltunkkal végre tárgyilagosan, levonni a tanulságokat és végre lezárni (!), azt nagyon kellene.

Soha senkinek a nevét nem kell aranyba foglalni. Arról beszélek, hogy az éremnek mindig két oldala van, a háborúkban nincs olyan, hogy jó vagy gonosz oldal, legfeljebb csak azoknak a fejében akik óvodás szinten gondolkodnak vagy hollywoodi filmekre alapozzák a történelmi ismereteiket.
A háborúban ütköznek az érdekek (eleve ez mindig abból ered, hogy az ember általánoságban véve telhetetlen élőlény, mindig többet akar - nem hiába pusztitja a környezetét, és napról napra teszi tönkre a bolygó élővilágát). Mindig mindkét fél igyekszik a saját érdekét jónak beállítani, közben pedig az érdek pontossan ugyan az a két ellentétes oldalon, az uralkodás.

Objektíven nézve nincs olyan egy háborúban, hogy jó és rossz hadviselő fél. Van egy tyúkólad tíz tyúkkal. Hétről hétre bejár dézsmálni a tyúkjaidat egy róka, de te egyszer elkapod, és agyonlövöd a puskáddal. Ki a jó az adott helyzetben és ki a rossz? A róka, akit hajt az éhség, hogy tyúkhúst egyen, vagy te aki kioltod a róka életét, hogy a tyúkjaidat te edd meg.
 
A nevető zöld smilie nélkül is látható semmi különbség nincs román és magyar nacionalista viselkedés között
nem tartom nacionalista viselkedésnek ha élőláncot alkotva védik az első világháborús katonasírokat.
De a kis dokumentumfilm jellemzi romániai hangulatot, a valóságot.

https://www.maszol.ro/index.php/bel...yi-incidensek-megmutattak-romania-igazi-arcat
"Nyilvánvaló, hogy megszervezett támadás volt az élőláncot alkotó emberek ellen. Elfogadhatatlan, ami történt! Románia tegnap megmutatta az igazi arcát, a »modellértékű kisebbségvédelmet«, ez 2019 valódi Romániája – fakadt ki Kelemen Hunor."
 
nem tartom nacionalista viselkedésnek ha élőláncot alkotva védik az első világháborús katonasírokat.
De a kis dokumentumfilm jellemzi romániai hangulatot, a valóságot.

https://www.maszol.ro/index.php/bel...yi-incidensek-megmutattak-romania-igazi-arcat
"Nyilvánvaló, hogy megszervezett támadás volt az élőláncot alkotó emberek ellen. Elfogadhatatlan, ami történt! Románia tegnap megmutatta az igazi arcát, a »modellértékű kisebbségvédelmet«, ez 2019 valódi Romániája – fakadt ki Kelemen Hunor."

A videóból egyértelműen kitűnik, hogy "nacionalisták-nacionalisták" ellen hadakoznak erőszakkal.
-
Biztos vagyok benne, ha Magyarország nem lenne a Nato-ba ész EU-ba Orbán már kiegyenesítette volna a kaszákat és az összes szomszédot megtámadta volna.
-
Az összes szomszéd kivan kelve magából, hogy a magyar kormány a határait kiterjesztette az ö országukra is és ilyen térképeket terjeszt.
-
Képzeljük el mit tartanánk Angliáról aki a második világháboruig a világ 1/4 részét magáénak nevezte.
A Franciákról akik a második legnagyobb gyarmattartó és az elsö legnagyobb tengeri hatalom volt.
A Törökök akiknek 10 millió négyzetkilométer nagyságú birodalommal (Ozman) rendelkeztek a 20-as évekig...
-
Hidd el, hogy nem vagy egyedül, minden magyarnak van valami módon rokoni kapcsolata a szomszédos országokkal.
-
Ismerek nagy családokat ahol az összes nagynéni és nagybácsi egy ma nem Magyarországhoz tartozó helyen született, mert az apjuk tanár volt és mivel a magyarok nem homogen lakták a "Nagy Magyarországot" ezért egész életében ide-oda lett helyezve, hogy az emberek megtanuljanak magyarul.
-
Az un. "elcsatolt-területek" az én szívemhez is közel vannak de eszem ágába sincs, hogy revizionizmust folytassak. Néha elmegyek és megnézem a dédszüleim házát, megszállok benne - mert szálloda lett belőle - a recepciónál csodálkoznak, hogy miért hívnak engem úgy mind a tulajdonost és a fél falut. "Mert rokonok vagyunk" - mondom és fizetek mosolyogva. :)
-
 
A videóból egyértelműen kitűnik, hogy "nacionalisták-nacionalisták" ellen hadakoznak erőszakkal.
ezt kifejthetnéd bővebben, mert én csak élőláncot alkotó magyarokat látok. Hol látsz de vad, örjöngő magyarokat ... remélem a román zászlóval tisztában vagy, akiknél azt látod azok a románok

Képzeljük el mit tartanánk Angliáról aki a második világháboruig a világ 1/4 részét magáénak nevezte.
A Franciákról akik a második legnagyobb gyarmattartó és az elsö legnagyobb tengeri hatalom volt..
tényleg nem tudsz például a francia csapatokról, támaszpontokról a volt gyarmatokon? Tényleg azt állítod a volt gyarmattartóknak semmi befolyásuk a volt gyarmataikra? Hidd el az egykori afrikai gyarmatok továbbra is függnek Franciaországtól.



Az un. "elcsatolt-területek" az én szívemhez is közel vannak de eszem ágába sincs, hogy revizionizmust folytassak. Néha elmegyek és megnézem a dédszüleim házát, megszállok benne - mert szálloda lett belőle - a recepciónál csodálkoznak, hogy miért hívnak engem úgy mind a tulajdonost és a fél falut. "Mert rokonok vagyunk" - mondom és fizetek mosolyogva. :)
-
jársz az elfoglalt területeken, valóban nem látod a magyarok elnyomását, hátrányos helyzetét? Nem túnik fel, hogy vannak települések ahol a magyarok számaránya óriási, viszont vezető beosztásban egy sincs, az anyanyelvüket nem haszálhatják az állami intézményekben, a gyerekeiket nem irathatják magyar tannyelvü iskolába.
 
Utoljára módosítva:
Soha senkinek a nevét nem kell aranyba foglalni. Arról beszélek, hogy az éremnek mindig két oldala van, a háborúkban nincs olyan, hogy jó vagy gonosz oldal, legfeljebb csak azoknak a fejében akik óvodás szinten gondolkodnak vagy hollywoodi filmekre alapozzák a történelmi ismereteiket.
A háborúban ütköznek az érdekek (eleve ez mindig abból ered, hogy az ember általánoságban véve telhetetlen élőlény, mindig többet akar - nem hiába pusztitja a környezetét, és napról napra teszi tönkre a bolygó élővilágát). Mindig mindkét fél igyekszik a saját érdekét jónak beállítani, közben pedig az érdek pontossan ugyan az a két ellentétes oldalon, az uralkodás.

Objektíven nézve nincs olyan egy háborúban, hogy jó és rossz hadviselő fél. Van egy tyúkólad tíz tyúkkal. Hétről hétre bejár dézsmálni a tyúkjaidat egy róka, de te egyszer elkapod, és agyonlövöd a puskáddal. Ki a jó az adott helyzetben és ki a rossz? A róka, akit hajt az éhség, hogy tyúkhúst egyen, vagy te aki kioltod a róka életét, hogy a tyúkjaidat te edd meg.
Horthy élen járt a zsidó-törvények létrehozásában, kezdve az 1920-as korlátozó rendelettel egészen a sárga csillagig és vagonba rakásig.
Megbocsáss, de a koncentrációs táborokat létrehozó Hitler seggét nyalni egészen addig, míg csak a hülyének nem esett le, hogy elveszíti a háborút... a Donig papírbakancsban elhajtott katonák véleménye vajpn mi lenne, ha nem haltak volna ott ? ...ilyen embernek szobrot, utcát ???!!!
Ha ez óvodás szintű történelem szemlélet, vállalom.
 
Nem nosztalgiázni kellene hanem emlékezni, habár a két szó jelentése eléggé egy.
Miért kellene szégyelleni azokat a rokonokat hozzátartozókat és ismerősöket akiket elvittek távol a hazájuktól és ott meghaltak?
Igen szerintem emlékezzünk rájuk mert talán így eltudjuk kerülni a következő hasonló vérontást.
Hogy hősök voltak vagy sem azt ha mai szemmel nézzük ellentmondásos is lehet az akkori törvényeket kell nézni és ha azt betartották akkor lehet hősnek is nevezni őket mert nem maguktól mentek oda....hanem vitték őket és megtették azt amire az esküt tették .
 
nem tartom nacionalista viselkedésnek ha élőláncot alkotva védik az első világháborús katonasírokat.
De a kis dokumentumfilm jellemzi romániai hangulatot, a valóságot.

https://www.maszol.ro/index.php/bel...yi-incidensek-megmutattak-romania-igazi-arcat
"Nyilvánvaló, hogy megszervezett támadás volt az élőláncot alkotó emberek ellen. Elfogadhatatlan, ami történt! Románia tegnap megmutatta az igazi arcát, a »modellértékű kisebbségvédelmet«, ez 2019 valódi Romániája – fakadt ki Kelemen Hunor."
Már a parlament előtt van az ügy:
Az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállítását, a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását várja el a magyar kormány a román hatóságoktól - közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden a parlamentben.
 
Már a parlament előtt van az ügy:
Az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállítását, a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását várja el a magyar kormány a román hatóságoktól - közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden a parlamentben.

Ebben nem látok semmi nacinalizmust. A románok viszont ezt nem akarják ... most államosítani akarják a temetőt, azt akrják kerüljön a román hadügyminisztérium kezelésébe.
 
nézd már meg hogyan gyalázzák a magyarok sírjait:
https://szekelyhon.ro/aktualis/rend...lett-alkotnak-elolancot-az-uzvolgyi-temetoben
a magyarok a halottaikat és történelmüket akarják megvédeni.
Sajnálatos de, most felmerült hogy ez a temetői konfliktus lehet -e egy újabb srebrenica?
Mert minden adott hozzá.
Két nato tag.....közel az ukrán példa az oroszok most ezzel az újfajta beszivárgós taktikával dolgoznak...
Dunának, Oltnak egy a hangja,
Morajos, halk, halotti hang.
Árpád hazájában jaj annak,
Aki nem úr és nem bitang.

Mikor fogunk már összefogni?
Mikor mondunk már egy nagyot,
Mi, elnyomottak, összetörtek,
Magyarok és nem-magyarok?
 
Sokmindent, például most a hollandok blokkolják Románia schengeni tagságat, mert nem adják el nekik a feketetengeri kikötöt ... lehet holnaptól már két állam blokkolja a schengeni csatlakozást.
Azt olvasom hogy a miniszterelnök fia belépett a katonaságba...letette az esküt.
Az eskütételről, szintén június 7-én a megyei lap, a Szoljon is beszámolt, de valamiért ők sem említették, hogy a miniszterelnök is részt vett az eseményen, ahol a saját fia esküdött fel katonának, és ők nem közöltek olyan képeket, amiken akár Orbán Gáspár, akár Orbán Győző látszana. A Google keresője szerint a Szoljon egyébként közölt egy galériát az eskütételről, de azokból a fotókat később eltávolították.

Szintén június 7-én a Honvédelmi Minisztérium oldala, a honvedelem.hu is beszámolt az eskütétléről. Gondosan úgy válogatták a képeket, hogy azokon se a miniszterelnök, se a fia ne látszódjanak, és a szövegben sem emlékeztek meg róluk
Megy a titkolózás....szokás szerint.
 
Azt olvasom hogy a miniszterelnök fia belépett a katonaságba...letette az esküt.
Az eskütételről, szintén június 7-én a megyei lap, a Szoljon is beszámolt, de valamiért ők sem említették, hogy a miniszterelnök is részt vett az eseményen, ahol a saját fia esküdött fel katonának, és ők nem közöltek olyan képeket, amiken akár Orbán Gáspár, akár Orbán Győző látszana. A Google keresője szerint a Szoljon egyébként közölt egy galériát az eskütételről, de azokból a fotókat később eltávolították.

Szintén június 7-én a Honvédelmi Minisztérium oldala, a honvedelem.hu is beszámolt az eskütétléről. Gondosan úgy válogatták a képeket, hogy azokon se a miniszterelnök, se a fia ne látszódjanak, és a szövegben sem emlékeztek meg róluk
Megy a titkolózás....szokás szerint.
Mi lett az egyházával?
A focival?
Hogy egyesek mit ki nem találnak csak dolgozni ne kelljen...
Egy vicc:
Behívja a cég vezérigazgatója az egyik alkalmazottját.

- Nos, Mr. James, Ön már egy éve dolgozik vállalatunknál. A postázási részlegen kezdte, aztán röpke 2 hét alatt átkerült az értékesítésre. Egy hónap múlva már területi képviselő lett. Mindössze négy hónap után kinevezték az értékesítés vezetőjének. Most pedig, mivel komolyan foglalkozom a visszavonulás gondolatával, megkérdezném, hogy mit szólna a vezérigazgatói poszthoz?

- Köszönöm! - feleli az alkalmazott.

- Köszönöm? Ez minden, amit egy ilyen hatalmas ajánlatra tud mondani?!

- Jó, akkor "Köszönöm, apa!"
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,632
Tagok
615,328
Legújabb tagunk
KissViktória12
Oldal tetejére