12 milliárdot kéne Orbán vejétől visszakérnie a magyar hatóságoknak

Az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF "súlyos szabálytalanságokról" és összeférhetetlenségekről ír az Elios Innovatív Zrt. által 2011-15 között elnyert közbeszerzéseknél, és azt ajánlja a magyar és uniós hatóságoknak, hogy tereljék jogi útra az ügyet.

Az unió csalás elleni hivatala, az OLAF két éven át nyomozott a 2015-ig Tiborcz István tulajdonában álló Elios Innovative Zrt után. Összesen 35 projektet vizsgáltak 2011-től 2015-ig, és az Európai Bizottságnak megküldött, bizalmas jelentésükben súlyos szabálytalanságokra illetve összeférhetetlenséget bizonyító adatokra, érdekellentétre hívták fel a figyelmet, tudta meg a Wall Street Journal.

Ez utóbbi valószínűleg Hamar Endre, Tiborcz üzlettársa miatt merülhetett fel. Hamar csak 2014-ben szállt ki az üzletből, mikor is Tiborcz kivásárolta a korábban általa tulajdonolt, az Elioshoz kapcsolódó cégekből, illetve magából az Eliosból. Pár hónappal ezután került nyilvánosságra, hogy az OLAF nyomozást indított az Elios ellen, mivel fennállt a gyanú, hogy az Elios úgy nyert meg közvilágítás modernizálására kiírt pályázatokat, hogy azokon a többi pályázó nem, csak ő nyerhetett. Ehhez egyszerűen arra volt szükség, hogy a pályázati feltételek között szerepeljen olyan technikai kitétel, melyet egyedül az Elios tud teljesíteni.

2011 és 2015 között így a "testreszabott" pályázatok segítségével 39 projektet nyertek el, melyből csupán 16-nál voltak ők az egyedüli pályázók. Ez üzleti eredményeiken is meglátszott: míg 2012-ben még csak 201 millió forint adózás utáni nyereségük volt, ez a szám 2015-ben már 972 millió forint volt.

Kérjék vissza a pénzt, javasolja az OLAF
Mindezek miatt az OLAF azt javasolja a magyar hatóságoknak, hogy tereljék jogi útra az ügyet, az Európai Bizottságnak pedig azt, hogy kérje vissza azt a negyven millió eurót (12 milliárd 340 millió forint), melyet a projektek uniós támogatására kifizettek. Az OLAF ugyanis csak nyomozhat, jogi útra nem terelheti az ügyet - ezt csupán a magyar és uniós hatóságok tehetik meg.

A hírt sem az Elios Zrt, sem Hamar Endre nem akarta kommentálni. Tiborcz Istvánt egyelőre nem tudták elérni, és Orbán Viktor szóvivője sem reagált eddig az elhangzottakra.

2015-ben a magyar hatóságok már elindítottak egy nyomozást ugyanebben az ügyben, de 2016-ban a nyomozást ejtették. A magyar hatóságok nem válaszoltak a Wall Street Journal-nak, mikor az iránt érdeklődött, jelenleg hogy áll ez a nyomozás. Az Európai Bizottság Régiók bizottsága szintén lefolytatott egy belső ellenőrzést 2015-ben, ennek eredménye azonban nem nyilvános.

A Bizottság a jelentés kézhezvétele után először egyeztet a magyar hatóságokkal, majd ezután eldönti, milyen lépéseket tegyen. Szóvivője útján egyelőre annyit mondott: "A Bizottság zéró toleranciát képvisel az uniós pénzeket érintő csalásokkal szemben, és ugyanezt várja el a tagállamoktól is." Az OLAF feladata egyébként az uniós támogatásokkal szembeni csalásokat, a korrupciót és az uniós szervekkel szembeni félrevezetést vizsgálni.

Orbán szerint nincs szükség az unió pénzére
A nyilvánosságra hozott jelentés, és az abban foglaltak kellemetlenül érinthetik Orbánt, főleg, hogy egyes tagországok már eddig is azt szerették volna elérni, ha az alacsonyabb jövedelmű országoknak - köztük Magyarországnak - kevesebb uniós támogatást fizetnének ki.

A miniszterelnök egyébként épp a napokban beszélt arról a Magyar Rádióban, hogy magyarországnak nincs szüksége uniós pénzekre. "Lehetséges a magyar gazdaságot uniós pénzek nélkül is működtetni" - mondta még decemberben. - "A magyar gazdaság motorja ugyanis nem az uniós pénz, hanem a dolgozó magyar nép."

Magyarország a csatlakozás óta a nettó kedvezményezett tagállamok közé tartozik, azaz több támogatást kap az EU költségvetéséből, mint amennyit befizet. A magyar állam csak az elmúlt évben 4,5 milliárd euró uniós támogatást kapott, míg ő maga 131,9 millió eurót fizetett be. További adatokat az uniós be- és kifizetésekről itt és itt talál.

olaf.jpg
 
Bajnai visszaszólt Kovácsnak, lehet, hogy Orbán veje miatt bele kellett volna írni a pályázatba a „Ne hazudj!” és a „Ne lopj!” parancsát.

Bajnai a posztjában azzal vágott viszza a vádakra, miszerint az ő volt kormánya viseli a felelősséget az Elios által elkövetett visszaélésekért, hogy

talán valóban gondosabban jártunk volna el, ha a pályázatban feltüntetjük, hogy a pályázókra nézve kötelező a VII. számú parancsolat, a kormányszóvivőkre pedig a VIII. Persze azt gondoltuk elég, ha a Bibliában benne van…”

A hetedik a „Ne lopj!”, a nyolcadik pedig a „Ne hazudj!” a tízparancsolatban.

Bajnai Gordon

Az EU Csalásellenes Hivatala szerint a miniszterelnök egyik veje, Tiborcz István cége 2011-15 között szabálytalanul nyert el 12 milliárdnyi pályázatot. Az Orbán-kormány szerint ezért a pályázatot kiíró Bajnai-kormány a hibás.

Talán valóban gondosabban jártunk volna el, ha a pályázatban feltüntetjük, hogy a pályázókra nézve kötelező a VII. számú parancsolat, a kormányszóvivőkre pedig a VIII.

Persze azt gondoltuk elég, ha a Bibliában benne van…


„talán valóban gondosabban jártunk volna el, ha a pályázatban feltüntetjük, hogy a pályázókra nézve kötelező a VII. számú parancsolat, a kormányszóvivőkre pedig a VIII. Persze azt gondoltuk elég, ha a Bibliában benne van…”

A hetedik a „Ne lopj!”, a nyolcadik pedig a „Ne hazudj!” a tízparancsolatban.
 
Húha!

Most akkor a migráncsozás, sorosozás után jön a bajnaisozás?
nem unják még?
baromira átlátszó ám.
már én unom.
de nagyon.

Mikor fogják a saját tettükért felvállalni a felelősséget?

Bajnai közgazdász (tehát eleve ért a számokhoz) , ha megadták volna neki a lehetőséget nagy valószínűséggel rendbe rakta volna a gazdaságot, nem pedig "a gazdaság dübörög" (miközben az eü rohad) című politikai eposszal tömné a fejeket,...
 
Pearl,
na igen az Offshor cégeivel megmutatta közgadasági tudását !:rohog::rohog:
Gyula offshort cegei NEM csak a politikusoknak vannak
azok roppant hasznosak a haznal
azokat uzemeltetni es karbantartani egy mezei lakatos bajosan tudna
HA kozgazdasagi tudornak nem is ,DE nemi penz ismerettel rendelkezonek
ajanlatos lennie .
 
Rima , magam már megbocsájts elösször Bajnai elvtárs offshor dolgairól hallottam valamikor addig nekem arról fogalmam sem volt ! Igaz elég sok offshor szélmalom van az északi-meg a balti tengeren amit a Németek felépitettek , na akkor ugrott be mi is az az offshor :D. Igaz lehetne megirni , hogy a Kajmán szigetek , Delevár álam vagy a Jersey szigetekröl van szó ;). Igaz csak annak hasznos akinek elég pénze vagyon , mert egy egyszerü 2 tánc meg 3 faiskolás erdökerülönek nemjutt annyi morzsa a zsebébe , hogy azt oda kivigye . /igaz ez kérlek egy újfajta megnevezés/
 
Bajnai még létezik valahol?
Én már el is felejtettem, hogy volt.
Újra kell olvasnom:Mi volt a stabilitási program
Annyira emlékeztni vélek
Azt mondta egyenesen: lehet hogy fájni fog de kell
 
Persze, ahogy olvasom, elég jó helyen. A politikában sehol, ha erre gondolsz. Mit keresne ennél a töketlen, elcseszett ellenzéknél.
Most valakit túldicsérsz vagy a többit szidod?
Egyik a másik nélkül nincs (politikusok és szakemberek)
Még emlékszem arra is Bajnai nem politikusnak való.
Később már Ős is elismerte!
 
Rima , magam már megbocsájts elösször Bajnai elvtárs offshor dolgairól hallottam valamikor addig nekem arról fogalmam sem volt ! Igaz elég sok offshor szélmalom van az északi-meg a balti tengeren amit a Németek felépitettek , na akkor ugrott be mi is az az offshor :D. Igaz lehetne megirni , hogy a Kajmán szigetek , Delevár álam vagy a Jersey szigetekröl van szó ;). Igaz csak annak hasznos akinek elég pénze vagyon , mert egy egyszerü 2 tánc meg 3 faiskolás erdökerülönek nemjutt annyi morzsa a zsebébe , hogy azt oda kivigye . /igaz ez kérlek egy újfajta megnevezés/
Gyula ! offshort cege barkinek let neked -nekem ect.
azert vannak az ezeket uzemelteto bankok mert igeny van ra
abban azert biztos lehecc a szerencsevadasz eleg keves benne
a szamla vezeteses mar tobb mint egy jolkereso bankar bere

na most elballagok a repterre mert melegre koll menni
tudod az offshort bankok nagy hanyada is arrafele van
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

¡Hola! Estoy buscando estos patrones. Pertenecen a una diseñadora mexicana llamada Alejandra Betancur. Su Instagram es @corazondemelocoton
B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen ! The Osmonds-Down by the lazy river-mp3
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!

Statisztikák

Témák
38,160
Üzenet
4,809,448
Tagok
616,148
Legújabb tagunk
Beaconvjo
Oldal tetejére