A kötelező szülőtartás

A 2016. május 3-án az Országgyűlés elé terjesztett, az új Polgári Törvénykönyv Negyedik Könyvét érintő legújabb módosítás bevezetné a kötelező szülőtartás intézményét.

Az Alaptörvény XVI. cikke a gyermekek szüleik iránti felelősségviselését fejezi ki annak előírásával, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről. Ugyanez a kötelezettség a családok védelméről szóló törvényben [2011. évi CCXI. törvény 14. §] is megjelenik, amely szerint „a nagykorú gyermeknek külön törvényben foglaltak szerint tartási kötelezettsége áll fenn azon szülőjével szemben, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani”. A szülőtartás részletes szabályait a Ptk. a rokontartás normái között fogja rendezni, vagyis a szülőtartásra a rokontartás általános szabályai vonatkoznak.

Azonban, ahogy azt az indokolásban kiemelik, a nagykorú gyermekek szüleik iránti tartási kötelezettsége kiemelt jelentőséggel bír az egyéb rokontartási kötelezettséghez képest. Ezért indokoltnak találta a minisztérium az e fajta tartási kötelezettség elmulasztását is másképpen kezelni. A Javaslat bevezet egy új megtérítési igényérvényesítési lehetőséget arra az esetre, ha a tartásra önhibáján kívüli okból rászorult szülő szükségleteinek ellátásáról – a tartásra köteles gyermek helyett – olyan személy gondoskodik, akinek ez egyébként nem lenne kötelezettsége. Az ilyen indokoltan nyújtott ellátás ellenértékének megtérítését a tényleges tartást nyújtó személy az ellátás nyújtásától számított egyéves jogvesztő határidőn belül követelheti a tartásra kötelezhető gyermektől.

A Javaslat szerint tehát az olyan idős személyek esetén, akiknek a szociális ellátásáról akár állami-, akár egyházi fenntartású intézmények (nem térítésmentes szociális ellátás juttatásával) gondoskodnak és az idős személy az ellátás ellenértékét nem, vagy csak részben tudja finanszírozni, a ki nem fizetett térítési díjat követelni lehet a szülője iránt tartásra kötelezhető nagykorú gyermektől.

Az indokolás kiemeli, hogy ez az új szabály független attól az általános szabálytól, amely szerint a szülőt illető tartás iránt a szülő érdekében – a szülő egyetértésével – a járási hivatal is indíthat pert.

jogaszvilag

szulotartas.jpg
 
akiknek a szociális ellátásáról akár állami-, akár egyházi fenntartású intézmények (nem térítésmentes szociális ellátás juttatásával) gondoskodnak és az idős személy az ellátás ellenértékét nem, vagy csak részben tudja finanszírozni, a ki nem fizetett térítési díjat követelni lehet a szülője iránt tartásra kötelezhető nagykorú gyermektől

Nincs még elég mutyi intézmény úgy látom :( És vajon kinek az érdekeltségi köreiben fognak működni az újonnan hirtelen kinőtt otthonok? Kik lesznek a beszállítói? Tegyék meg tippjeiket kérem tétre, helyre, befutóra.
Ráadásul a törvénymódosítás nem szűkíti ezeket állami intézményekre, csupán arról ír, hogy ha valaki a tartásra kötelezett helyett gondoskodik róla, az követelheti a pénzt. Elég egy idősek otthonát alapítani és felkutatni azokat, akiknek sok mindenük nem maradt, és máris egyenesben van az üzlet.
 
A többi vitás kérdésbe bele se menjünk. Mit jelent az önhibáján kívül? Ha önhibáján kívül akkor a legtöbb gyerek önként is segíti a szülőt ahogy tudja.
Önhibáján kívüli-e, ha elitta az összes vagyonát, most albérletben lakik, de már megjött az esze? Önhibáján kívül van-e, ha egész életében félig-meddig feketén dolgozott valaki, aztán annyi nyugdíja nem lesz, hogy magát eltartsa? Az a baj, hogy az ilyen gumi jogszabály nagyon sokat csavargatható.
 
azert ez a kenyszertartas nem ennyire egyszeru

voltak szulok kik ugy hajitottak el a gyermekuket mint a retkes zoknit
egesz eletukben feketen dolgoztak hogy ne kelljen gyerektartast se fizetni
soha rajuk nem neztek ,nem erdekelte oket hogy el-e egyaltalan .
most ezek a szulok elokerulnek bevonulnak egy oregotthonba es gondoskodnak rola .
a szamlat pedig kipostazzak az elokeritett gyermeknek -- kenyszertartas cimen !!
Na erről beszélek.
 
TücsökTímea Kezdik megoldani a nyugdíjkérdést..
És ha a szülő érdemtelen?

Mi az hogy erdemtelen egy szulo?
Az eletet adja es felneveli gyereket mar ne hogy osztalyozuk a szuloket, megerdemli vagy nem ,hogy oregsegere homeles vagy otthonaba fagyjon meg es a gyereke ne feleljen es gondoskodjon a sajat szuleirol.

Ez miota vilag a vilag a gyereknek kotelesege ha apolasa szorul szulei maximumot megtegye.
 
Én már egyre kevésbé értem ezt a mai világot. Emlékeim szerint a szülő-gyerek, gyerek-szülő segítése természetes dolog volt, nem kellett külön törvény ehhez. Véleményem szerint ez arra jó, hogy most már a családban is még nagyobb ellentétet, viszályt szítsanak a generációk között, egyre jobban elidegenítve egymástól az embereket. Még több sértettséget, gyűlölködést lehet szítani ezzel is.
Érdekes számomra, hogy szinte ezzel azonos időben több irányból meg arra figyelmeztetnek: "Simán elbukhatod a nyugdíjadat: hajszálon múlhat a megélhetésed"!
http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/s..._hajszalon_mulhat_a_megelhetesed.1049500.html


Eszembe jut egy régi film ezzel kapcsolatban, - ha jól emlékszem a címére - "Zöld szója".
 
Mi az hogy erdemtelen egy szulo?
Az eletet adja es felneveli gyereket mar ne hogy osztalyozuk a szuloket, megerdemli vagy nem ,hogy oregsegere homeles vagy otthonaba fagyjon meg es a gyereke ne feleljen es gondoskodjon a sajat szuleirol.

Ez miota vilag a vilag a gyereknek kotelesege ha apolasa szorul szulei maximumot megtegye.

A szülőket márpedig épp úgy igenis lehet osztályozni, mint minden mást... mint például az országokat, a „hazákat” is!

Van egy mondás is: „Jó vagy rossz az én hazám, részeg vagy józan, az én apám”!

Na most amennyire tudom rólad, te épp úgy elítéled régi hazádat, Magyarországot, mint én. (lehet hogy én jobban elítélem... de nagy vonalakban azért mintha eddig egyetértettél volna velem e téren). Tehát, merészeled osztályozni a hazákat. Elítélni is. Ugyanilyen alapon, szerintem ez megtehető a szülőkkel is. Mert hiszen számos esetben vontak párhuzamot már az országok és szülők közt. Emiatt is van olyan szó, hogy SZÜLŐhaza... meg mondják hogy a haza táplál, felnevel, tanít, mindent neki köszönhetsz...

Hát, én kb a kínjaimat köszönhetem neki. Ehhez hasonlóan, bizony nagyonis sok esetben van ám az úgy, hogy a szülő se tesz sok mindent a gyermekéért... Desőt, olyan eset is van hogy kihasználja azt! Mondjuk prostitúcióra kényszeríti, elszedi a bevételét... Hm, ezt nem is véletlenül írom ám, van ezzel kapcsolatban személyes élményem is, nagyon szomorú élményem... (nyugi, nem én voltam a prostituált, de a strici se...)

Szóval, ne általánosítsunk már, hogy de a szülő az valamiféle űberszentség, akit mindig tisztelni meg támogatni kéne!
 
Criminal cselekmenyre kenyszeritenek valakit az evekbe merheto, buncselekmeny es nem szoktak statistikaba beleszamolni, hisz csak 10 milliobol par szulo akad aki ilyent csinal.

Igazabol akkor erti meg az ember jobban a szuleit mikor maga is szulo lesz, hogy nem adjak csak ugy a babyt nagyon megszenved erte minden anya.
Akkor jon ra hogy se ejjel se napala nincs mert sir a baba es probal mindent megtenni ,hogy megnyugtassa, bizony nem magatol tanul meg se jarni se beszelni hanem komolyan kell foglalkozni meg egy papat is megtanitani a gyerekkel esetleg mar tizedszere elmondani ugyan azt. Az osszes gyerek betegsegek a serelulesek a sertodesek oviba iskolaba stb a szulo all ott a gyerek mellett. Nem csak ido energia hanem egy haz ara mire felno egy gyerek.
Es kiszallni belole , hat meggondoltam magam . keso banat ez 20 evre lekotottseg izgalom torodes, felelosseg stb.
Mit kap vissza? a minimum hogy ha elesett lesz akkor torodjon vele a gyerek. Ha a sajat szuleinket ne tiszteljuk nem torodunk vele akkor a mi gyerekeink se fognak velunk torodni.




 
Mi az hogy erdemtelen egy szulo?
Az eletet adja es felneveli gyereket mar ne hogy osztalyozuk a szuloket, megerdemli vagy nem ,hogy oregsegere homeles vagy otthonaba fagyjon meg es a gyereke ne feleljen es gondoskodjon a sajat szuleirol.

Ez miota vilag a vilag a gyereknek kotelesege ha apolasa szorul szulei maximumot megtegye.

A kulcsszó a mondatodban felneveli, ha nem neveli fel, gyerekével nem törődik miért kéne a gyereknek ilyeneket most erős szót fogok használni a nyakába venni?
Egyébként én is úgy gondolom, hogy az élet és az emberi családok természetes rendje, hogy egymásról gondoskodnak és ez normális esetben nem is teher, hanem öröm, egymás életének kiegészítése, folyamatos adás és kapás - lenne. Ha ez nem ilyen, milyen alapon kényszerítik az egyik felet? Ráadásul a tehetetlenebbiket, aki nem tehet az egészről, s esetleg a szülő gondatlansága miatt sok nehézséget, küszködést kellett megélnie. Ez akkor lenne oda-vissza, ha a szülőket is köteleznék törvényileg..
 
Utoljára módosítva:
Azért egy intézetben vagy gyermekotthonban felnőtt gyerek nehogy már köteles legyen egy idegent eltartani, vagy anyagilag támogatni!
Lehet hogy vér szerinti szülő, de ha nem kellett a gyerek mikor kicsi volt, ne kelljen akkor sem amikor felnőtt! Remélem azért figyelembe veszik majd az ilyen eseteket mielőtt bárkire rákényszerítik az eltartást.
 
Talán az ő esetük egyértelműbb, de sokan vannak olyanok, akik nem regisztráltak az ilyen rendszerben, csak egyszerűen nem törődtek velük és maguknak kellett küszködni. Egyébként erre találták ki még régen a gyerekek védelmében a köteles részt, hogy gyereket egyáltalán ne lehessen kizárni az örökség egy részéből legalább. A régi jog jobban értette ezt és próbált adni a gyereknek, ha attól folyamatosan csak elvettek vagy el akartak venni.
De valószínű itt a nyugdíjrendszer összeomlása előtti állam kimenekülése van.
 
De valószínű itt a nyugdíjrendszer összeomlása előtti állam kimenekülése van.

Erre is van megoldás. Le kell állítani és meg kell szüntetni az pl. ukrán nyugdíjkifizetéseket! Nem tudom nálunk van-e minimál nyugdíj, az ukrán nyugdíjasoknak van, ők nem kaphatnak tőlünk kevesebbet, mint 90 ezer forint! És ezért még itt dolgozni sem kellett nekik!
 
Sok gyerek otthonba nem azert kerulnek a gyerekek mert lemondtak roluk, hanem mert nem tudtak felnevelni vagy a korulmenyek vagy az allam vagy a volt ferj stb melyen beleavatkozott.
Meg ma sincsenek tomegevel anya otthonok ahol biztonsagban lehet anya es gyermeke a brutalitas elol.

Hogy is van ez, a szulonek kotelesege segiteni meg el a gyerekenek , a gyereknek meg nincs semmilyen kotelezettsege?
Egy szulo se szeretne raszorulni a gyerekere idos korara, de sajnos sokszor az elet produkal olyan helyzeteket, hogy megis segitseget kell kapnia ..es kitol ha nem a gyereketol?

Ti akik szulok vagytok , hogy itelhettek mas szuloket meg,hogy biztos nem volt jo szulo azert nem jar neki oregsegere tamogatas.
A mai idos szulok nem tehetnek arrol,hogy egy eleten at dolgoztak 40-45 eveket es nem tudnak megelni ,vagy segitseget kifizetni ha raszorulnak idos korukra. Az allamnak is nagy feladata van,mert ezt a helyzetet ok ideztek elo,de a gyerek se mehet el a problematol ,meg ugy se, hogy azt mondja nincs mibol segiteni.
Szivjosagbol nem segit a gyerek akkor nem art ha kotelezik ra........figyelmeztetik mi a kotelessege.

Egy szulo sok gyereket el tud tartani es felnevelni, akkor a sok gyereknek is el kell tudni latni a szulot ha segitsegre szorul.
En sem szeretnek majd oreg koromba raszorulni a gyerekeimre, de biztos vagyok benne, hogy megoldanak meg ugy is ha becsinalos oreglany leszek.
 
Mi akik kint elunk borzalmas nehez teher ez ,hogy hogy oldjuk meg az idos szuloket akik otthon maradtak.
Volt aki kihozatta, es itt gondoskodott rola. Az en anyukam hallani se akart errol, igy mindig mikor lebetegedett rohantam haza , es honapokat toltottem el apolasaval, es mikor mar jobban volt akkor megbiztam egy not aki naponta ment hozza es minden kivansagat kereset teljesitett. Anyamnak kuldtem haza penzt havonta hogy o fizesse ki a not aki segitett neki.
Sokan penzt kuldenek haza apolasra, vagy a szulonek ,hogy fogadjon valakit aki segit neki.
De meg nem talalkoztam olyan magyarral aki kozonnyel vagy vissszautasitotta volna szulei segitseg kereset.
 
Mi akik kint elunk borzalmas nehez teher ez ,hogy hogy oldjuk meg az idos szuloket akik otthon maradtak.
Volt aki kihozatta, es itt gondoskodott rola. Az en anyukam hallani se akart errol, igy mindig mikor lebetegedett rohantam haza , es honapokat toltottem el apolasaval, es mikor mar jobban volt akkor megbiztam egy not aki naponta ment hozza es minden kivansagat kereset teljesitett. Anyamnak kuldtem haza penzt havonta hogy o fizesse ki a not aki segitett neki.
Sokan penzt kuldenek haza apolasra, vagy a szulonek ,hogy fogadjon valakit aki segit neki.
De meg nem talalkoztam olyan magyarral aki kozonnyel vagy vissszautasitotta volna szulei segitseg kereset.

De téged a szüleid neveltek fel Melitta!
Tudod Egerben nagyon sokáig működött a gyerekváros, és ott sok száz olyan gyerek nőtt fel akik miután bekerültek nem látták a szüleiket többet!
Dolgoztam gyerekvárosban felnőtt fiúkkal, lányokkal. Sokan panaszkodtak hogy nem látogatta meg az anyja, nem kapott még egy képeslapot sem születésnapjára, karácsonyra. Volt aki miután kikerült megkereste a szüleit, szeretett volna albérlet helyett a családdal élni. Voltak akiket befogadott a családja, de pár hónap után elköltözött, amikor rákérdeztünk miért az volt a válasz, csak fizetésnapon szerettek. Amíg tartott a pénzből jó voltam, amikor elfogyott enni sem kaptam, nem tarthatok el két felnőttet, magamra is gondolnom kell.
Voltak akiket a szülei, be sem engedtek az udvarra!
Ezek a gyerekek miért tartanák el azt aki soha nem gondoskodott róluk?
Nem azt írtam, hogy nem kell a szülőkről gondoskodni! A természetes az lenne ha erre nem törvény kötelezné a gyereket, de vannak olyan szülők akik nem érdemlik meg, és ezt erőszakkal kicsikarni nem szabad.
 
Azert az eletet adta az az anya a gyereknek ami a legnagyobb kincs.
Kirivo esetek vannak, es meg ma is sokszor veszik el a gyerekeket a rossz korulmenyek miatt a szegenyseg miatt stb.
30 vagy 50 ezer Ft bevetelbol hova utazon a gyereket meglatogatni akitol elvettek? Nyilvan a szulo is problemas ilyen esetben es talan o is inkabb segitsegre szurul mint segiteni tudjon.
A torvenyt biztos nem azokra akarjak hozni akik borzalmas korulmenyek kozott elnek es vallalnak akar meggondolatlanul gyereket , hanem azokra akik megtehetnek es nem gondoskodnak a szulokrol.
Be mehetsz egy oreg otthonba hany gyerek latogatja az idos szuleit?

Engem egyedul nevelt fel anyukam, a papam lelepett polyas koromba.
Regen is szulotartast birosag allapitotta meg mint a gyerektartast is ha valaki nem tudja a kotelesseget.
 
A természetes az lenne ha erre nem törvény kötelezné a gyereket, de vannak olyan szülők akik nem érdemlik meg, és ezt erőszakkal kicsikarni nem szabad.
nem tudom ha valaki azt mondana neked hogy nem erdemled meg oreg korodra a gyereked segitseget .....magan ugyed hogy hogy tudod ezt megelni.

Minden anya aki megszuli gyereket az megerdemli ,hogy oreg koraba legyen meleg szobaja , legyen gyogyszere elelme es ha kell meg penzbeli segitsege is.
NAlam ez a megerdeli szo kiveri a biztositekot , hisz kinek is van joga itelkezni? igaz en no parti vagyok es tudom mint gyakorlo anya is az eletem nagyreszet gyerekeimre tettem es biztos vagyok benne 99% a noknek az anyak mindent megtettek a gyerekeiert.
 
nem tudom ha valaki azt mondana neked hogy nem erdemled meg oreg korodra a gyereked segitseget .....magan ugyed hogy hogy tudod ezt megelni.

Minden anya aki megszuli gyereket az megerdemli ,hogy oreg koraba legyen meleg szobaja , legyen gyogyszere elelme es ha kell meg penzbeli segitsege is.
NAlam ez a megerdeli szo kiveri a biztositekot , hisz kinek is van joga itelkezni? igaz en no parti vagyok es tudom mint gyakorlo anya is az eletem nagyreszet gyerekeimre tettem es biztos vagyok benne 99% a noknek anyaknak mindent megtett a gyerekeiert.

Az a fix ideád hogy én a nők ellen beszélek, nem értem miért, de legyen ahogy gondolod.
Igen, én is álmodoztam arról hogy ha felnőnek a gyerekeim biztos támaszt fognak nyújtani ha megöregszem és szükségem lesz rájuk. Az élet máshogy alakult, megöregszem és csak saját magamra számíthatok.
Mindegy, ez a magánügyem az én problémám, nem tartozik senkire!

De, egy anya attól hogy szül egy gyereket még nem lesz anya! Azt a gyereket fel is kellene nevelni, azt a gyereket szeretni is kellene, néha átölelni, átélni az anyaság örömét. Aki csak megszüli de nevelni gondoskodni már nem tud, vagy nem akar a gyerekéről az az én szememben nem teljes értékű anya!
Nincs pénz hogy meglátogassa, a 60'-as, 70'-es években egy képeslap 2 forint volt, a bélyeg 40 fillér, aki nem képes a gyereke születésnapjára, karácsonyra 2 forint 40 fillért összespórolni, ráírni arra a papírra egy köszöntőt az ne akarjon szülőtartásra bármit is kicsikarni a gyerekétől!
Boríték levélpapírral abban az időben talán 2 fillér lehetett, bélyeggel 42 fillér, nehogy már ez olyan egetrengető összeg legyen ami kimeríti a családi kasszát!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! Nincs meg valakinek véletlenül ennek a kendőnek a mintája? Segítségeteket előre is köszönöm!
Beka Holt wrote on zsebipicur23's profile.
Ne kérj olyan könyvet aminek a magyar nyelvű kiadásától még nem telt el 6 hónap!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást

Statisztikák

Témák
38,141
Üzenet
4,805,010
Tagok
615,865
Legújabb tagunk
Agnessz.sz
Oldal tetejére