Rádióadás Kissinger tűpontos diagnózist adott az ukrán háborúról és Kínáról az utolsó nagyinterjújában

A nemrég elhunyt veterán diplomata utolsó erejével, 100 évesen még Kínába is ellátogatott. Hszi Csinping kínai elnök régi barátként emlékszik vissza a volt külügyminiszterre. Kissinger utolsó nagyinterjújában a háborús konfliktusokról és Kína szerepéről is diagnózist adott.

A napokban elhunyt, szinte az utolsó időkig is dolgozó, tűpontos diagnózisokat felállító veterán diplomata nagyon is kedvelt volt Kínában, Hszi Csinping elnök régi barátként emlékezett meg róla.

Kissinger 1971-ben még titokban látogatott Kínába, és sokat tett azért, hogy az ideológiai különbségek háttérbe kerülhessenek az amerikai-kínai kapcsolatokban.


Kissinger idén júliusban tett látogatást Pekingben, és fél évszázadon keresztül valóban sokat tett azért, hogy normalizálódjon a két nagyhatalom közötti viszony.


A korábbi külügyminiszter az Economistnak adott még a nyáron egy több mint 8 órás interjút, melyben elsősorban Kína és az USA szembenállásáról, valamint az ukrajnai háborúról fejtette ki álláspontját.


Kissinger meglátása szerint a nagyhatalmi konfrontáció felé vezető úton haladunk, mindent meg kell tenni, hogy Amerika és Kína vetélkedése ne forduljon át háborúba. Kissinger egyébként két új köteten is dolgozik a témával kapcsolatban: a mesterséges intelligencia szerepéről a globális konfliktusokban, illetve a szövetségesi rendszerek kialakulásáról.


A mesterséges intelligencia mindent átrendez​


Meglátása szerint a mesterséges intelligencia rányomja bélyegét az amerikai-kínai vetélkedésre is: a világon szélsebesen változik a technológia, amire nem alakult ki megfelelő, rendezett válasz, ezért a nagyhatalmak jobb híján az erő útját választhatják.

Mint mondta, klasszikus háború előtti helyzetben vagyunk,a szembenálló feleknek nincs elég mozgásterük a politikai engedményekre, és katasztrofális következményekhez vezethet, ha a kialakult egyensúlyt bármi megzavarja.

Az emberiség sorsát most az alakítja, hogyan tud megegyezni egymással Amerika és Kína.A mesterséges intelligencia gyors fejlődése miatt az egymás melletti békés együttélés módját kidolgozó megállapodásra egyre kevesebb idejük marad, nagyjából 5-10 év.


Kína érdekeit is figyelembe kell venni​


Kína magatartását tanulmányozva Kissinger szerint az egyik legfontosabb meghatározó pont, hogy Kína szerint Amerika hatalma, és az általa kialakított világrend leáldozóban van, és a történelem azt mutatja, hogy előbb-utóbb Kína kiszorítja az Egyesült Államokat a jelenlegi szerepből.

A kínai vezetők szerint Amerika soha nem fogja őket egyenrangú partnernek tekinteni, ebben nem is érdemes bízni, a nyugati diplomáciai vezetés pedig legfeljebb engedményeket tehet Peking felé, ha „jól viselkedik”.

Kína szándékait nem szabad félreértelmezni: hatalmat szeretnének, de nem dominálnák a világot Hitel-i értelemben véve.

Kína azt szeretné, ha tisztelnék az eddigi teljesítményét. Amennyiben vezető helyzetbe kerülne, nem erőltetné rá a kínai kultúrát a világra, legalábbis ezt súgják az ösztöneim – véli Kisssinger, aki pályafutása alatt számos kínai vezetőkkel tárgyalt, Ma Ce-tungot is beleértve.

Az Egyesült Államok és Kína békésen, háború nélkül is egymás mellett tudna élni, de erre nincs garancia.


Állandó dialógust kellene kialakítani a felek között, és megegyezni, milyen egyensúly alapján lehetne kialakítani a két nagyhatalom egymás iránti kapcsolatát.


Mindenesetre az Egyesült Államoknak fenn kell tartani a katonai erejét, és emellett diplomáciai eszközöket kell alkalmaznia az amerikai-kínai kapcsolatokban, melynek a legtörékenyebb pontja jelenleg Tajvan helyzete.

Richard Nixon és Mao Ce-tung találkozóját felidézve Kissinger kiemelte, hogy a kínai vezető 1972-ben még úgy nyilatkozott, hogy még száz évet várhatnak, de egy nap visszakérhetik Tajvant.

Kissinger szerint a Nixon által kialakított Kína-politika Donald Trump elnöksége idején megtört a Kína ellen indított kereskedelmi háborúval, ráadásul Trump politikáját Joe Biden kormányzata is követi, de liberális retorikával.Kissinger nem ennek a politikának a híve, mert egy ukrajnai jellegű háború esetén elpusztulna Tajvan szigete, és jelentősen sérülne a világgazdaság, és Kína belső viszonyai is megkérdőjeleződnének.


Tajvan most a legnagyobb próbatétel​


Ennek ellenére úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak nem könnyű Tajvan kérdését mellőzni anélkül, hogy Washington máshol feladna bizonyos pozíciókat.

A két nagyhatalom a háttérben megegyezhetne egymással, és diplomáciai tanácsadók révén együtműködhetnének, anélkül, hogy ezt formálisan bejelentenék.

Kínában a kommunizmus esetleges bukása után nem demokrácia jönne létre, hanem káosz, ami globális instabilitást okozna, ezért Amerikának inkább el kellene ismernie, hogy Kínának is vannak érdekei.

Ukrajna példáját előhozva, Kissinger úgy gondolja, hogy a háború lezárása kapcsán a két szuperhatalom közötti bizalom felépítésének lehetősége adódhat.


A háború rendezése: Ukrajna NATO-tagsága​


A háború elindítása Putyin részéről a helyzet megítélésének katasztrofális hibája volt, de a Nyugatot is terheli felelősség. Az a döntés, hogy Ukrajna számára nyitva hagyták a NATO-tagság lehetőségét kifejezetten rossznak bizonyult, ami instabilitást hozott a gyenge védekezőerővel rendelkező Ukrajna számára.


Úgy kell lezárni a háborút, hogy ne egy új konfliktusnak ágyazzunk meg: a realitás, hogy Oroszország nem fog lemondani Szevasztopolról.

Ha Oroszország felad bármennyit az eddig elfoglalt területekből, akkor az ukrán és az orosz fél is elégedetlen marad, ami a konfliktus folytatódását borítékolja.

Európa számára ezért a legjobb megoldás Ukrajna NATO tagsága és az orosz viszony rendezése lenne, hogy Európa keleti határai stabilak lehessenek. Kína és Oroszország kapcsolatáról szólva kiemelte, hogy kölcsönös a bizalmatlanság közöttük, nem természetes szövetségesek, és személy szerint soha nem találkozott még olyan kínai vezetővel, aki bármi jót mondott volna Oroszországról. Ettől függetlenül Kínának nem áll érdekében Oroszország destabiliációja, mert az a közép-ázsiai térség kiszámíthatóságát veszélyeztetné.


India, mint ellensúly​


Kína érdeke, hogy belépjen az ukrajnai helyzet diplomáciai rendezésébe, Peking is elismeri, hogy Ukrajna szuverén ország legyen, és ellenzi az atomfegyverek használatát, és van esély rá, hogy elfogadják Ukrajna NATO csatlakozását – véli Kissinger.

Már csak azért is, mert nem szeretnének ezen a területen konfliktust az Egyesült Államokkal, miközben a saját világrendjüket építik.

A pragmatikus gondolkodás jó modelljének Indiát tartja, amely nem kötelezte el magát egyetlen nagyhatalom mellett sem, és a külpolitikája nem állandó szövetségi rendszerekben gondolkodik.

India lehet az egyre nagyobb hatalommal bíró Kína megfelelő ellensúlya távlatilag – véli a veterán diplomata.


Amerikának stratégiailag gondolkodó vezetőkre van szüksége – ebben sem Biden sem Trump nem jeleskedik - , és reméli, hogy a republikánusok egy megfelelő jelöltet tudnak állítani a következő elnökválasztás előtt.

1701503927192.jpeg
 
Nem tudom, hogy a finanszírozási háttér kihat e a tartalomra.
Összességében el lehet mondani, hogy a nagy számok törvénye alapján biztos előfordulnak ilyen esetek is, de korántsem olyan mértékben, mint a másik oldalon. (Ahol a visszatérő harcos lelövi a boltost/kiszolgálót, mert az nem elég gyors vagy készséges.)
Alapvetoen nem lenne vita abban amit irsz, de az hogy nem felejted el hangsulyoznio azt, hogy "masik oldal", az kicsit olan izééé...
Egyreszt oroszorszag és ukrajna nepe hasonlo modon szocializalodott.
Nem egy tavoli egzotikus orszagrol beszelunk, ami alapvetoen maskepp gondolkodokat jelet...

Masreszt ez a masik oldal pl Rambo!
Minden haboru az elembertelenedesrol szol :(

A posttraumas stress a jelenlegi afganisztani veteránok kozul is rengeteget érint a nyugati orszagokban...
Tenyleg csak lozunmg azt mondani, hogy ez csak oroszorszag gondja.
Sajna nem.
Eyvind Johnsson Odusszeusz hazater cimu konyveben van egy mondat ami meggfogtt(mert szerintem nagyon igaz!):
"..a ferfiak elmennek a haboruba, és sosem jonnek vissza. Mert aki visszajon, az sem az aki elment..."
 
Ha abból indulunk ki, hogy a 45 milliós lakosságból durván 20 millió a hadra fogható férfi és a mozgósítas miatt a 300 ezres sereget 1 millióra akarják növelni, akkor biztos behívnak olyanokat is, akiknek a családi élete nem rendezett és a katona élethez sem fűlik a foguk.
Ne kerüld ki
így szólt :leggyakrabban saját rokonaik
A leggyakrabban az hány %?(leginkább többnyire). Én arányérzékem arra azt mondja 80% is ha leggyakrabban-t mondanak a feljelentések 80 százaléka a feleség.
Nem arról beszél az idézet elvétve előfordul.
Az egy harci morál különbség.
Engem az érdekel olyan komoly problémává vált-e? hogy a felégek árulják be saját párjukat ki pont ugyanazért az országért harcol?
 
Tudod, ez az eu mostani koncepcioja szerint ugy megy:
A pasi megtamad egy nőt. Jol megertoszakolja, a holgy keze lába torik, már alig él mire rátalalun k.
A helyzet megoldasa az, hogy azonnal a tettes utan eredunk. Addig megyunmk, mig el nem kapjuk. Kozben az ujsagok megirjak mekkora egy szemet az illeto. Meg állat, meg be fogjuk csukn i.
Majd lehet hogy elkapjuk...
Az aldozat szegeny az csak fetreng a vérében. Majd egyszer hivunk hozza mentot, meg foglalkozunk azzal, hogy tulelje!
De mi most a gonosztevore gajtunk...
Azért a rendőrség és a mentők két különböző cég....
Ha szerencseje van az aldozat is tuleli...ha meg nem , hat akkor mi van, lenyeg, hogy eliteljunk, meg hogy...ehhhhhh
Szerencsetlent ukranokkal, a sokezerrel aki ott hal meg nem foglalkozunk, de oroszorszagnak vesznie klell...
Szerinted, ha sajnáljuk az ukrán áldozatokat, atól az orosz abbahagyja az agressziót?
Nagy a baj itt nalunk a sorrendiseggel
Számomra világos, hogy az orosz (vezetés) csak az erőből ért.
Szerintem ezzel nem vagyok egyedül.
 
Számomra világos, hogy az orosz (vezetés) csak az erőből ért.
Szerintem ezzel nem vagyok egyedül.
Ukrajna és oroszorszag gondolkodasaban egy!

Az sokszor csak veletlen, hogy az egyik ember ukrajnaban él a masik oroszorszagban.
Az iskolai oktatas, az emberek tarsadalmi kapcsolatai mindket allamban ugyan azon logika alapjan mukodtek.
A z emberek gondolkodasat 8-10-15 év nem képes megvaltoztatni.

Abban a szerencsetlen orszagban olyan emberek lovik egymast, akik lehet hogy az iskolaban egy padban ultek!
Ugyan azt a nőt hajtottak...

Ehhhh..kijelenteni, hogy az egyik europai gondolkodasu korszeru ember, a masik meg egyszeru taho...
Ez sajna minket jellemnez!

Egyeb irant igaz, hogy mas a mento és mas a rendvedelem, de a politika donti el, melyik jelenti szamunkra - sokszor csak ad hoc alapon - a prioritast!%
 
Alapvetoen nem lenne vita abban amit irsz, de az hogy nem felejted el hangsulyoznio azt, hogy "masik oldal", az kicsit olan izééé...
Egyreszt oroszorszag és ukrajna nepe hasonlo modon szocializalodott.
Vagy nem.
Aki nem a szocialista történelemkönyvekből tanult, az tudja, hogy az ukrán n3p 300 évi az orosz iga fogságában létezett.
Az ukrán nyelvet mindössze 179 alkalommal tiltottak be ez időalatt.
Már ez az egyetlen tény is ellentmond a hasonló szocializációnak.
Nem egy tavoli egzotikus orszagrol beszelunk, ami alapvetoen maskepp gondolkodokat jelet...
Nem egzotikus, de kőkeményen másként gondolkodók.
Nem véletlen, ha Balti országok a napokban jelentették ki, hogy orosz elnyomás alatt álltak és soha nem akartak a Szovjetunió részei lenni (hamis választási eredményekkel sorozatok be őket a vörös zászló alá). Márpediglen a te gondolatmeneted alapján ők is "hasonlóképpen szocializálódtak".

Masreszt ez a masik oldal pl Rambo!
Minden haboru az elembertelenedesrol szol :(

A posttraumas stress a jelenlegi afganisztani veteránok kozul is rengeteget érint a nyugati orszagokban...
Tenyleg csak lozunmg azt mondani, hogy ez csak oroszorszag gondja.
Sajna nem.
Eyvind Johnsson Odusszeusz hazater cimu konyveben van egy mondat ami meggfogtt(mert szerintem nagyon igaz!):
"..a ferfiak elmennek a haboruba, és sosem jonnek vissza. Mert aki visszajon, az sem az aki elment..."
Ráadasul félmillióan már fizikailag nem térnek vissza oroszhonba.
A dnr/lnr-t már kezdik zsnr néven emlegetni.
A zs a zsenszkaja narodnaja reszpublika előtagja, mertvélő férfi nem marad lassan arrafelé.
 
Vagy nem.
Aki nem a szocialista történelemkönyvekből tanult, az tudja, hogy az ukrán n3p 300 évi az orosz iga fogságában létezett.
Az ukrán nyelvet mindössze 179 alkalommal tiltottak be ez időalatt.
Már ez az egyetlen tény is ellentmond a hasonló szocializációnak.

Nem egzotikus, de kőkeményen másként gondolkodók.
Nem véletlen, ha Balti országok a napokban jelentették ki, hogy orosz elnyomás alatt álltak és soha nem akartak a Szovjetunió részei lenni (hamis választási eredményekkel sorozatok be őket a vörös zászló alá). Márpediglen a te gondolatmeneted alapján ők is "hasonlóképpen szocializálódtak".


Ráadasul félmillióan már fizikailag nem térnek vissza oroszhonba.
A dnr/lnr-t már kezdik zsnr néven emlegetni.
A zs a zsenszkaja narodnaja reszpublika előtagja, mertvélő férfi nem marad lassan arrafelé.
Latod ebben nem értunk egyet!

A nemzetisegi kerdesek elsosorban a mindenkori nemesseget, tágabban értelmiseget érintettek.

De az orosz muzsik és az ukran szegeny hohol ugyan azon problemazott!

A masik, igaz sok jelentosege nincs a téma szempontjabol, viszont teny, hogy ukrajna ura nem kizarolag az orosz carsag volt!
Lengyelorszag, a litvan nmagyfejedelemseg, ezek evszazadokig ultek a nyakukon.

Ami ukrajnaban más talán, az a kozak videk.
Ez elnyomas alol menekulo muzsikok, szerveztek sztanyicakban az embereket, jogokat harcoltak ki maguknaki, és hol ezt, hol azt az urat szolgalltak.
Ők valoban maskeppen gondolkodnak, de a mai helyzetre aktualizalva: nem a ki8evi vezetes, hanem a szukebb kornyezetuk hatarozta meg a gondolkodasukat.

Mindezek mellett nem szabad elfeledkezni olyan emberek a ma gondolkodasara gyakorolt hatásárol, mint Bandera!
Nalunk "europaban" igyekeznek nem beszelni rola.
Egy hiktlerrel kollaboralo, szazeres tomeggyilkos, akinek ukrajnaban szobrokat emelnek, magas beosztasu állami vezetok mentegetik, mi pedig szegyenlosen elfordulunk, és Horthyt meg Szalasit idezzuk inkabb magunk elé, mert hat miattuk van mit szagyenkeznunk, de ukrajna a "gonosz" ellen harcol, hat nekik lehetnek naci példaképeik...


Ehhhhh politika....
 
Ukrajna és oroszorszag gondolkodasaban egy!
Hú de el vagy tévedve!
Az sokszor csak veletlen, hogy az egyik ember ukrajnaban él a masik oroszorszagban.
Sajnos nem.
Tudtad, hogy 1974-ig a falun élőknek nem volt személyi igazolványa 3s nem kaptak fizetést, csak ún "munka egységet" a helyi tsztől. Vagyis sem pénzük sem dokumentumok nem volt az utazáshoz?
A városok más tészta, de arról olyan mértékben gondoskodott az oroszos8tás, hogy még napjainkban is többen beszélnek oroszul Taskentben, mit üzbég nyelvennn
Az iskolai oktatas, az emberek tarsadalmi kapcsolatai mindket allamban ugyan azon logika alapjan mukodtek.
Ühüm. Kb 5 millió ukrán nemzetiségi él az Orosz föderációban és hány ukrán nyelvűiskola van? Segítek, anny, mint szülő az árvahazban, azaz nulla.
Bár abból a szempontból igazat adok, hogy ugyanazon koncepció érvényesült. Mindent oroszul ês elnyomni a helyi nyelvet.
Megjegyzem a fenti nulla érvényes a jakut, tuvai, dagesztáni,...nyelvekre is
A z emberek gondolkodasat 8-10-15 év nem képes megvaltoztatni.
Ez igaz a II. Vh óta pl. semmit sem változott az orosz harcmodor...
Abban a szerencsetlen orszagban olyan emberek lovik egymast, akik lehet hogy az iskolaban egy padban ultek!
Ugyan azt a nőt hajtottak...
Ez is igaz, főleg a Donyck Luganszki környékén.
Ehhhh..kijelenteni, hogy az egyik europai gondolkodasu korszeru ember, a masik meg egyszeru taho...
Ez sajna minket jellemnez!
És a parlament melyik felé nem hülye? (A klasszikus újsághír helyreigazítás mintájára.)
Egyeb irant igaz, hogy mas a mento és mas a rendvedelem, de a politika donti el, melyik jelenti szamunkra - sokszor csak ad hoc alapon - a prioritast!%
Könyörgöm, ne Pintér3ket vegyük mintának. Elég baj az nekünk.
 
a II. Vh óta pl. semmit sem változott az orosz harcmodor...
Mivel akkor bevált az most is jó.
Hisz Afganisztánban is bevált.
Most olvasgatom az orosz áttörés vagy inkább betörés elemzéseit és szépen megmutatkozik a séma. Folyamatos rakéta és ágyú tűz majd kisebb támadások ...ismét ágyútűz ...ismét támadás...
Csak egy részlet egy elemzésből
Áttörés Ocseretine felé
Április 15-re az ukránok felismerték, hogy nagy a baj, azonban az áttörés szomszédait nem tudták bevetni az elreteszelésre. A 2/115. gl.dd. Keramik irányába harcolt, míg az ekkorra már erősen leharcolt és a váltásra váró 47.gl.dd. nem volt abban a helyzetben, hogy a Berdicsinél lévő fő erőkifejtést megtartva még 2 km-rel északabbra is legalább ugyanilyen erős ellenállást fejtsen ki. Az ukrán Tavrija hadműveleti erőcsoport parancsnoka és törzse ezt belátta és bevetette a tartalékot az áttörés elreteszelése érdekében.

A 425. „Szkála” Önálló Rohamzászlóaljat (ö.r.z.) az alárendeltségébe tartozó erős drónos különítménnyel együtt az áttörés déli oldalára Novobahmutyivkába rendelték, míg az áttöréstől északra a 115. gl.dd. maradványait vonták össze. Magát Ocseretinét az újonnan érkező 104. Területvédelmi Dandár (tv.dd.) 59. zászlóalja kapta meg, amit a vezetés egysége fenntartása érdekében a régebb óta itt harcoló 115.gl.dd. parancsnoksága alá rendeltek.

Az áttörés megszilárdítása és kiszélesítése érdekében az oroszoknak kézenfekvő lett volna Novobahmutyivka felé (tehát NY felé) támadni. Azonban az oroszok ismét változtattak a főcsapás irányon és 16-án Ocseretine felé (tehát ÉNY) felé hajtottak végre támadást. A támadás tempójából ítélve komoly ellenállás nem volt előttük, és legalább egy gépesített lövész század erővel hajtották végre, hiszen sikerült egy bő km-t előre törniük és csak Ocseretine szélén, a trafóállomásnál állították meg őket a lakott területre támaszkodva védekező ukrán 59/104 tv.z. katonái.

Az orosz támadás Ocseretine felé április 16-án

Az oroszok azonban sem április 17-én, sem pedig április 18-án nem tudtak tovább nyomulni, ezáltal az ukránok ugyan az áttörést elreteszelték és megakadályozták az oroszokat, hogy átlépjenek a siker kifejlesztése fázisba, de a krízis nem szűnt meg.

Április 17-én ugyanis az oroszok ettől a támadási tengelytől távolabb, már Novokalinove falut is sikeresen támadták. Itt az ukrán tüzérség és harcászati csapásmérő drónok egyértelmű hiányára utal, hogy az itt támadó orosz erők a harcszabályzatokban szereplő előírásos tempóval tudtak előretörni.

A falutól nyugatra, az orosz támadás bal szárnyán a 15. „Alexandriai” gl.dd. az alárendeltségébe tartozó STORM-Z rohamcsoportokkal lekötő csapást indított, míg a falutól keletre a jobb szárnyon egy teljes zászlóaljat bevetett, amely egy nap alatt 2 km szélességben és 1 km mélységben tört előre, míg a következő napon a második lépcsőben bevetett zászlóalja már csak 1 km-nyit tudott előre törni a megerősödő ukrán ellenállással szemben. Ez számomra azt jelenti, hogy itt az oroszok 16-án a támadó zászlóalj közelebbi feladatát sikeresen teljesítették, míg 17-én mérsékelt sikerrel törtek tovább a tovább támadási irányba és csak az itt védekező 115. gl.dd. és 112. tv.dd. tartalékainak gyors átcsoportosítása állította meg őket.

A Novokalinove átkarolása érdekében indított orosz támadás manővereinek vázlata április 16-án és 17-én

Számomra az a tény, hogy az oroszok április 16. után ideiglenesen visszább vették a nyomást Ocseretine irányába és inkább áthelyezték a hadműveleti művelet súlypontját Novokalinove irányába, több dolgot is jelent (persze ettől függetlenül, hogy a gyalogos rohamcsoportok folyamatos öldöklő küzdelmet folytattak Ocseretinében, valamint a tüzérségi csapások sem álltak le).

Először is azt jelenti, hogy az ukránok az időközben teljes létszámban beérkezett erősítésekkel sikeresen útját állták az orosz támadásnak Ocseretine délkeleti csücskében. Másodszor pedig azt jelenti, hogy az oroszok tipikus „kibillentős” támadási mintázata világosan kirajzolódik. Az oroszok felismerték, hogy a légierejük és tüzérségük kiterjedt alkalmazásával képesek megpuhítani az ukrán állásokat oly mértékben, hogy a gyalogos rohamcsoportjaik képesek a legelöl lévő ukrán állásokat elfoglalni. Továbbá azt is felismerték, hogy a szokásos ukrán páncélozott csoportokkal végrehajtott kis méretű ukrán ellenlökések ellen a saját tüzérségükkel és drónjaikkal sikeresen tudnak fellépni. Mindezekre alapozva megpróbáltak akár zászlóalj méretű csoportosításokat összevonni (ennél nagyobbakat még nem lehet), amelyekkel egyszerre akár 1-2km mélységben és szélességben is előre tudnak törni. Természetesen a támadás során szenvednek el veszteségeket, valamint az ukránok is bevetik a tartalék erőiket és eszközeiket., így a támadás 1-2km és 1-2 nap után megáll. Az oroszok itt pár napig nem hajtanak végre ismét ekkora támadást, hanem a STORM-Z rohamcsoportokkal szondázzák az ukrán védelmet és heves, több napos tüzérségi előkészítésbe kezdenek.

Mindeközben egy az előző támadástól kb. 10km-rel messzebb lévő tengelyen egy ugyanekkora csoportosítás előtt már 2-3 napja tart a tűzelőkészítés. Így amikor az előző támadási irányon a támadás leáll, itt a másik irányban már minden adott a támadás megindításához. Ez a mintázat természetesen 1-2 nap szórással működik, de kb. 2023. decembere óta látható Avgyijivka környékén (érdekesség, hogy először 2022. májusában láthattuk a Popasznai csatában).

Az áttörés folytatása és az ellenlökési kísérletek

Mint azt láthattuk, az ukránok a tartalékok bevetésével április 17-re egyértelműen megakadályozták, hogy az oroszok az áttörésből a siker kifejlesztése fázisba lépjenek át. Azonba az oroszok a novokalinovei támadással egyidőben tovább folytatták az ocseretinei ukrán állások tűzelőkészítését, ezzel jelezve, hogy amint azzal, valamint az új rohamcsoportok előre mozgatásával végeznek, tovább fognak támadni a falu felé.

Április 20-án (tehát 3 nap felkészülés után) meg is kezdődött az újabb orosz támadás, amely a már korábban elfoglalt trafóállomásból indult Ocseretine közepe felé. Délutánra a központban lévő vasútállomást és a környező épületeket el is foglalták. Az itt harcoló 59/104 tv.lz. nem volt abban a helyzetben, hogy a folyamatosan, lépcsőzve bevetett orosz rohamszázadokat feltartsa, még a beépített területre támaszkodva sem. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az orosz tüzérség és légierő is maximálisra fokozta a tevékenységét. Továbbá az, hogy vagy nem rendelkeztek csapásmérő drónokkal vagy az oroszok sikeresen zavarták őket.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy az ilyen mély és karcsú betörés ellen az ukránok miért nem hajtottak végre páncélozott csoportokkal ellenlökést. Először is hajtottak végre, április 22-én a 47.gl.dd. és a 3.r.dd. maradék erőiből kikülönítettek pár ilyet, de ezek nem voltak nagyobbak, mint egy-egy gépesített lövész szakasz, így a tevékenységük csak arra volt elegendő, hogy az oroszok támadását lassítsák. Ezekkel az ellentámadásokkal és az 59/104 tv.lz. védelmi harcával az ukránok ugyan komolyan lassították az orosz támadást, de 22-én estére Ocseretine déli részét elfoglalták az oroszok.

Novohamutyivka

Az oroszok tehát már 3. napja harcoltak Ocseretinében, a 27.ö.gl.dd. szinte teljes erejét bevetve. A felismert mintázatuk szerint eljött az ideje az irányváltásnak, és így is történt. Április 23-ra a 15. ö.gl.dd. a friss rohamcsoportjait sikeresen összpontosította SNT ZARYA területén és 23-án reggel két irányból támadást indítottak Novobahmutivka ellen.

A korábbi (januári) mintázatok szerint a beépített területen védekező ukránok a feléjük a nyílt terep felől támadó oroszokat súlyos veszteségek mellett vissza kellett volna, hogy verjék. Ez azonban nem így történt, az oroszok betörtek a falucskába és egy napi heves harc után kiszorították onnan az ukrán 425. „SKALA” zászlóaljat. Mindebből azt a következtetést tudom levonni, hogy az orosz tüzérségi előkészítés hatásos volt és a védők drónjait (ha egyáltalán voltak) az oroszok sikeresen le tudták zavarni az égről.

A Novobahmutyivka elleni orosz támadás manővereinek vázlata április 23-án és 24-én

Tehát az orosz 15.ö.gl.dd. legalább két század erővel sikeresen birtokba vette Novobahmutyivkát, sőt másnap (04.24.) még Szolovjove településre is be tudtak törni. Ebben a műveletben az orozok bevetették az „Arbat” PMC erőit is.
 
Na akkor vegyük sorra!
Latod ebben nem értunk egyet!

A nemzetisegi kerdesek elsosorban a mindenkori nemesseget, tágabban értelmiseget érintettek.
Vagy nem.
Tudtad, hogy Ukrajnában már több száz záz évvel ezelőtt elrendelte az akkori uralkodó, hogy mindenki (még a nők is!) tanuljanak irni-olvasni.?
De az orosz muzsik és az ukran szegeny hohol ugyan azon problemazott!
Például?
A masik, igaz sok jelentosege nincs a téma szempontjabol, viszont teny, hogy ukrajna ura nem kizarolag az orosz carsag volt!
Lengyelorszag, a litvan nmagyfejedelemseg, ezek evszazadokig ultek a nyakukon.
Már hogyne lenne!
Te írtad, hogy a két nép egyformán szocializálódott. Ha más fejedelem volt felettük, az már eleve kizárta az azonos utat ...
Ami ukrajnaban más talán, az a kozak videk.
Ez elnyomas alol menekulo muzsikok, szerveztek sztanyicakban az embereket, jogokat harcoltak ki maguknaki, és hol ezt, hol azt az urat szolgalltak.
Most muzsikok vagy hoholok?
Mellesleg a kozák egyik sem, mert önálló népcsoport voltak
Ők valoban maskeppen gondolkodnak, de a mai helyzetre aktualizalva: nem a ki8evi vezetes, hanem a szukebb kornyezetuk hatarozta meg a gondolkodasukat.

Mindezek mellett nem szabad elfeledkezni olyan emberek a ma gondolkodasara gyakorolt hatásárol, mint Bandera!
Mi is a baj Banderàval?
Nalunk "europaban" igyekeznek nem beszelni rola.
Az egyszem lengyeleket nem számítva miért is?
Egy hiktlerrel kollaboralo, szazeres tomeggyilkos,
Aki olyan jól kollaborált, hogy 1941-1945 között német koncentrációs táborban "üdült"? (Mivel 1941 június 30-án kikiáltotta Ukrajna függetlenségét és ez érthtető, hogy a kefe bajszosnak nem tetszett.)
Hogyan is tudott onnan "százezreket" kiírtani?
akinek ukrajnaban szobrokat emelnek, magas beosztasu állami vezetok mentegetik, mi pedig szegyenlosen elfordulunk, és Horthyt meg Szalasit idezzuk inkabb magunk elé,
Azért Horthy a teljes magyar hadsereget hadba küldte, míg ez Banderáról nem mondható el.
Ha netán a "Volinszkaja reznya"-ra utálsz, ahol az ukránok meg a lengyelek irtották egymást, aj bizony akkor történt, amikor Bandera már javában ült.
Mellesleg sem a nemzetközi sem a szovjet bíróság nem ítélte el. A szovjet vezetés csak megölette (1959-ben).
mert hat miattuk van mit szagyenkeznunk, de ukrajna a "gonosz" ellen harcol, hat nekik lehetnek naci példaképeik...


Ehhhhh politika....
Csakhogy az objektivitás talaján maradjunk ..
 
Last edited:
Mivel akkor bevált az most is jó.
Hisz Afganisztánban is bevált.
Szerintem, ha bevált volna, nem vonultak volna ki onnét több tízezer halottat elszenvedte.
Most olvasgatom az orosz áttörés vagy inkább betörés elemzéseit és szépen megmutatkozik a séma. Folyamatos rakéta és ágyú tűz majd kisebb támadások ...ismét ágyútűz ...ismét támadás...
Csak egy részlet egy elemzésből
Áttörés Ocseretine felé
Április 15-re az ukránok felismerték, hogy nagy a baj, azonban az áttörés szomszédait nem tudták bevetni az elreteszelésre. A 2/115. gl.dd. Keramik irányába harcolt, míg az ekkorra már erősen leharcolt és a váltásra váró 47.gl.dd. nem volt abban a helyzetben, hogy a Berdicsinél lévő fő erőkifejtést megtartva még 2 km-rel északabbra is legalább ugyanilyen erős ellenállást fejtsen ki. Az ukrán Tavrija hadműveleti erőcsoport parancsnoka és törzse ezt belátta és bevetette a tartalékot az áttörés elreteszelése érdekében.

A 425. „Szkála” Önálló Rohamzászlóaljat (ö.r.z.) az alárendeltségébe tartozó erős drónos különítménnyel együtt az áttörés déli oldalára Novobahmutyivkába rendelték, míg az áttöréstől északra a 115. gl.dd. maradványait vonták össze. Magát Ocseretinét az újonnan érkező 104. Területvédelmi Dandár (tv.dd.) 59. zászlóalja kapta meg, amit a vezetés egysége fenntartása érdekében a régebb óta itt harcoló 115.gl.dd. parancsnoksága alá rendeltek.

Az áttörés megszilárdítása és kiszélesítése érdekében az oroszoknak kézenfekvő lett volna Novobahmutyivka felé (tehát NY felé) támadni. Azonban az oroszok ismét változtattak a főcsapás irányon és 16-án Ocseretine felé (tehát ÉNY) felé hajtottak végre támadást. A támadás tempójából ítélve komoly ellenállás nem volt előttük, és legalább egy gépesített lövész század erővel hajtották végre, hiszen sikerült egy bő km-t előre törniük és csak Ocseretine szélén, a trafóállomásnál állították meg őket a lakott területre támaszkodva védekező ukrán 59/104 tv.z. katonái.

Az orosz támadás Ocseretine felé április 16-án

Az oroszok azonban sem április 17-én, sem pedig április 18-án nem tudtak tovább nyomulni, ezáltal az ukránok ugyan az áttörést elreteszelték és megakadályozták az oroszokat, hogy átlépjenek a siker kifejlesztése fázisba, de a krízis nem szűnt meg.

Április 17-én ugyanis az oroszok ettől a támadási tengelytől távolabb, már Novokalinove falut is sikeresen támadták. Itt az ukrán tüzérség és harcászati csapásmérő drónok egyértelmű hiányára utal, hogy az itt támadó orosz erők a harcszabályzatokban szereplő előírásos tempóval tudtak előretörni.

A falutól nyugatra, az orosz támadás bal szárnyán a 15. „Alexandriai” gl.dd. az alárendeltségébe tartozó STORM-Z rohamcsoportokkal lekötő csapást indított, míg a falutól keletre a jobb szárnyon egy teljes zászlóaljat bevetett, amely egy nap alatt 2 km szélességben és 1 km mélységben tört előre, míg a következő napon a második lépcsőben bevetett zászlóalja már csak 1 km-nyit tudott előre törni a megerősödő ukrán ellenállással szemben. Ez számomra azt jelenti, hogy itt az oroszok 16-án a támadó zászlóalj közelebbi feladatát sikeresen teljesítették, míg 17-én mérsékelt sikerrel törtek tovább a tovább támadási irányba és csak az itt védekező 115. gl.dd. és 112. tv.dd. tartalékainak gyors átcsoportosítása állította meg őket.

A Novokalinove átkarolása érdekében indított orosz támadás manővereinek vázlata április 16-án és 17-én

Számomra az a tény, hogy az oroszok április 16. után ideiglenesen visszább vették a nyomást Ocseretine irányába és inkább áthelyezték a hadműveleti művelet súlypontját Novokalinove irányába, több dolgot is jelent (persze ettől függetlenül, hogy a gyalogos rohamcsoportok folyamatos öldöklő küzdelmet folytattak Ocseretinében, valamint a tüzérségi csapások sem álltak le).

Először is azt jelenti, hogy az ukránok az időközben teljes létszámban beérkezett erősítésekkel sikeresen útját állták az orosz támadásnak Ocseretine délkeleti csücskében. Másodszor pedig azt jelenti, hogy az oroszok tipikus „kibillentős” támadási mintázata világosan kirajzolódik. Az oroszok felismerték, hogy a légierejük és tüzérségük kiterjedt alkalmazásával képesek megpuhítani az ukrán állásokat oly mértékben, hogy a gyalogos rohamcsoportjaik képesek a legelöl lévő ukrán állásokat elfoglalni. Továbbá azt is felismerték, hogy a szokásos ukrán páncélozott csoportokkal végrehajtott kis méretű ukrán ellenlökések ellen a saját tüzérségükkel és drónjaikkal sikeresen tudnak fellépni. Mindezekre alapozva megpróbáltak akár zászlóalj méretű csoportosításokat összevonni (ennél nagyobbakat még nem lehet), amelyekkel egyszerre akár 1-2km mélységben és szélességben is előre tudnak törni. Természetesen a támadás során szenvednek el veszteségeket, valamint az ukránok is bevetik a tartalék erőiket és eszközeiket., így a támadás 1-2km és 1-2 nap után megáll. Az oroszok itt pár napig nem hajtanak végre ismét ekkora támadást, hanem a STORM-Z rohamcsoportokkal szondázzák az ukrán védelmet és heves, több napos tüzérségi előkészítésbe kezdenek.

Mindeközben egy az előző támadástól kb. 10km-rel messzebb lévő tengelyen egy ugyanekkora csoportosítás előtt már 2-3 napja tart a tűzelőkészítés. Így amikor az előző támadási irányon a támadás leáll, itt a másik irányban már minden adott a támadás megindításához. Ez a mintázat természetesen 1-2 nap szórással működik, de kb. 2023. decembere óta látható Avgyijivka környékén (érdekesség, hogy először 2022. májusában láthattuk a Popasznai csatában).
Ami Avgyijevkát illeti, a Donyecktől 15 km-re levő település elfoglalásához másfél év kellett (15 km/év nem egy fergeteges tempó). Ráadásul előtte sz@rrá lótték. A 32 ezer lakos 99%-a elmenekült. Értelme sincs védeni a romokat.
Ami még az esetleges későbbi helyreállítást illeti, Marjupolnsl megmutatták hogyan kell elképzelni. (Egyetlen kerület kis részét elkezdték felújítani, majd egy Szt Pétervár melletti településen felvették a "felújított kerület" kinézetét. Csakhát az a hülye Google map...
Az áttörés folytatása és az ellenlökési kísérletek

Mint azt láthattuk, az ukránok a tartalékok bevetésével április 17-re egyértelműen megakadályozták, hogy az oroszok az áttörésből a siker kifejlesztése fázisba lépjenek át. Azonba az oroszok a novokalinovei támadással egyidőben tovább folytatták az ocseretinei ukrán állások tűzelőkészítését, ezzel jelezve, hogy amint azzal, valamint az új rohamcsoportok előre mozgatásával végeznek, tovább fognak támadni a falu felé.

Április 20-án (tehát 3 nap felkészülés után) meg is kezdődött az újabb orosz támadás, amely a már korábban elfoglalt trafóállomásból indult Ocseretine közepe felé. Délutánra a központban lévő vasútállomást és a környező épületeket el is foglalták. Az itt harcoló 59/104 tv.lz. nem volt abban a helyzetben, hogy a folyamatosan, lépcsőzve bevetett orosz rohamszázadokat feltartsa, még a beépített területre támaszkodva sem. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az orosz tüzérség és légierő is maximálisra fokozta a tevékenységét. Továbbá az, hogy vagy nem rendelkeztek csapásmérő drónokkal vagy az oroszok sikeresen zavarták őket.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy az ilyen mély és karcsú betörés ellen az ukránok miért nem hajtottak végre páncélozott csoportokkal ellenlökést. Először is hajtottak végre, április 22-én a 47.gl.dd. és a 3.r.dd. maradék erőiből kikülönítettek pár ilyet, de ezek nem voltak nagyobbak, mint egy-egy gépesített lövész szakasz, így a tevékenységük csak arra volt elegendő, hogy az oroszok támadását lassítsák. Ezekkel az ellentámadásokkal és az 59/104 tv.lz. védelmi harcával az ukránok ugyan komolyan lassították az orosz támadást, de 22-én estére Ocseretine déli részét elfoglalták az oroszok.

Novohamutyivka

Az oroszok tehát már 3. napja harcoltak Ocseretinében, a 27.ö.gl.dd. szinte teljes erejét bevetve. A felismert mintázatuk szerint eljött az ideje az irányváltásnak, és így is történt. Április 23-ra a 15. ö.gl.dd. a friss rohamcsoportjait sikeresen összpontosította SNT ZARYA területén és 23-án reggel két irányból támadást indítottak Novobahmutivka ellen.

A korábbi (januári) mintázatok szerint a beépített területen védekező ukránok a feléjük a nyílt terep felől támadó oroszokat súlyos veszteségek mellett vissza kellett volna, hogy verjék. Ez azonban nem így történt, az oroszok betörtek a falucskába és egy napi heves harc után kiszorították onnan az ukrán 425. „SKALA” zászlóaljat. Mindebből azt a következtetést tudom levonni, hogy az orosz tüzérségi előkészítés hatásos volt és a védők drónjait (ha egyáltalán voltak) az oroszok sikeresen le tudták zavarni az égről.

A Novobahmutyivka elleni orosz támadás manővereinek vázlata április 23-án és 24-én

Tehát az orosz 15.ö.gl.dd. legalább két század erővel sikeresen birtokba vette Novobahmutyivkát, sőt másnap (04.24.) még Szolovjove településre is be tudtak törni. Ebben a műveletben az orozok bevetették az „Arbat” PMC erőit is.
Egyértelmű, hogy az ukránok nem kaptak meg a beígért fegyvereket és mun8ciót, ami akadályozza őket a sikeres védekezésben.
Nem véletlen, hogy a kapott Abramsokat is visszavonják, hisz az Awacs nélkül tizedüket sem érik. Awacsot még nem fognak kapni...
 
Hú de el vagy tévedve!

Sajnos nem.
Tudtad, hogy 1974-ig a falun élőknek nem volt személyi igazolványa 3s nem kaptak fizetést, csak ún "munka egységet" a helyi tsztől. Vagyis sem pénzük sem dokumentumok nem volt az utazáshoz?
A városok más tészta, de arról olyan mértékben gondoskodott az oroszos8tás, hogy még napjainkban is többen beszélnek oroszul Taskentben, mit üzbég nyelvennn

Ühüm. Kb 5 millió ukrán nemzetiségi él az Orosz föderációban és hány ukrán nyelvűiskola van? Segítek, anny, mint szülő az árvahazban, azaz nulla.
Bár abból a szempontból igazat adok, hogy ugyanazon koncepció érvényesült. Mindent oroszul ês elnyomni a helyi nyelvet.
Megjegyzem a fenti nulla érvényes a jakut, tuvai, dagesztáni,...nyelvekre is
Eztz nem neked irom Flamingo, mert neked eleg fura a gondolkodasod, mivel itt most pontosan engem erositettel meg!

Az ukran oktatasi és nyelvtorvenyek pontosan ugyan ezt erositik!
A lengyel, moldav, tatar, magyar oktatas még ha létezett is elsorvasztasra kerul az ujonnan meghozott torvenyek értelmeben.

Akkor most miben is masok?
 
Az egyszem lengyeleket nem számítva miért is?
Ne hari, de en most itt fejezem be!

Az egyszem lengyel szép ifejezés, de meglehetosen cinikus, ha figyelembe veszem azt a kozel 100.000 legyilkolt lengyelt és zsidot ami áldásos tevékenysegenek koszonheto!

Legyen igazad.
Az ukran olhet gyilkolhat szabadon, viszont mindenki m asnak tilos, mert az gonosz elnyomo, aki megerdemli hogy megdogoljon!

ááááá :( :( :(
 
Mivel akkor bevált az most is jó.
Hisz Afganisztánban is bevált.
Szerintem, ha bevált volna, nem vonultak volna ki onnét több tízezer halottat elszenvedte.
A taktikára gondoltam. Az a rengeteg halottal jár(t)
 
Ne hari, de en most itt fejezem be!

Az egyszem lengyel szép ifejezés, de meglehetosen cinikus, ha figyelembe veszem azt a kozel 100.000 legyilkolt lengyelt és zsidot ami áldásos tevékenysegenek koszonheto!
Halkan jegyzem meg, Bandera helyettese egy zsidó volt. A saját népét irtotta volna? Bandera a koncentrációs táborból való szabadulása után nem t3rt vissza Ukrajnába, hanem Németországban élt a meggyilkolásáig. Így elég nehéz százezres vérengzést vezetni...
Legyen igazad.
Az ukran olhet gyilkolhat szabadon,
Ha arra célzol, hogy az orosz agresszort aprítsa ahol éri, igen, amíg ki nem vonulnak a megszállott területekről, beleértve a Krímet.
viszont mindenki m asnak tilos, mert az gonosz elnyomo, aki megerdemli hogy megdogoljon!
Amennyiben nem megszállók ellen küzd a saját területén.
ááááá :( :( :(
Ha megszállnak minket a pirézek, mit kell tennünk? Tiltakozó levelet írni?
Egyébként Banderára visszatérve, ha a lengyelek tömeggyilkosnak tartanák, nem segítenék ilyen mértékben az ukránokat.
 
Halkan jegyzem meg, Bandera helyettese egy zsidó volt. A saját népét irtotta volna? Bandera a koncentrációs táborból való szabadulása után nem t3rt vissza Ukrajnába, hanem Németországban élt a meggyilkolásáig. Így elég nehéz százezres vérengzést vezetni...
Szerintem is.
A lengyelek paranoiasak, és folyamatosan hulyeséget beszélnek.
Most Bandera, korabban vadoltak az oroszokat a Katyni vérengzéssel 22-25 ezer katonatiszt és kadet legyilkolasaval...
Rohadt paranoias egy nepseg!
 
Egy 2023 áprlisában megjelent AP cikk jol jellemzi a kér5dést.
Szemben az itt elhangzott egyoldalu es hamis dolgokkal, érthetoen és vilagosan beszel ahogy azt az irás cime is mutatja:

A lengyel-ukrán barátság keserű, véres történelmet takar​

Varsó, Lengyelország (AP) – Lengyelország Ukrajna egyik leglelkesebb támogatója lett az orosz invázió során a szomszédos nemzetek közötti történelmi sérelmek ellenére, amelyek a mai napig rossz érzéseket szítanak.

A háborúban álló ország és szövetségese közötti feszültséget szerdán ismerték el, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állami látogatást tett Lengyelországban, ahol kitüntetéssel fogadták.

Andrzej Duda államfő megígérte, hogy Lengyelország továbbra is segíti Ukrajnát az orosz agresszió leküzdésében, de a Zelesnkijvel tartott közös sajtótájékoztatón azt is elismerte, hogy a kapcsolat bonyolult.

„Sok ember emlékezetében még mindig vannak nyílt sebek” – mondta Duda, nyilvánvaló utalással arra, hogy az ukrán nacionalisták az 1940-es években mintegy 100 000 lengyelt mészároltak le. Lengyelország népirtásnak tekinti a gyilkosságokat.

A lengyel-ukrán kapcsolatok nehéz múltja még ennél is régebbre nyúlik vissza. Európa azon részén, ahol egész nemzetek tűntek el a térképekről generációkon keresztül, mielőtt visszatértek az összeomlott birodalmak hamvaiból, néha a szomszédok rovására, a lengyelek és az ukránok az egzisztenciális rivalizálás történetében osztoznak.

Az ukránok például haragot táplálnak a lengyel uralom alatt eltöltött évszázadok miatt, amely időszakra nem emlékeznek teljesen jóindulatúként.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Latest profile posts

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Forum statistics

Threads
38,161
Messages
4,809,587
Members
616,164
Latest member
Sass Péterné Gyöngyi
Top