Az USA-ban és Kanadában már szavaztak a magyarok

Az amerikai és a kanadai magyar külképviseleteken közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban befejeződött a voksolás a magyar országgyűlési képviselőválasztásokra.

Az Egyesült Államokban és Kanadában helyi idő szerint szombaton este hét órakor fejeződött be a szavazás. A jogosultak az észak-amerikai kontinensen az időeltolódás miatt voksolhattak szombaton, mindenütt reggel hat óra és este hét óra között.

A külképviseleteken - előzetes regisztrálás után - azok szavazhattak, akik magyar állampolgárok, és rendelkeznek magyarországi lakhellyel. Aki magyar állampolgár, de nincs állandó magyarországi lakcíme, csakis levélben szavazhat.

Az Egyesült Államokban öt városban - Washingtonban, New Yorkban, Chicagóban, San Franciscóban és Los Angelesben - várták a külképviseletek a szavazókat, míg az északi Kanadában a fővárosban, Ottawában lévő magyar nagykövetségen és a torontói magyar főkonzulátuson lehetett voksolni.

Az Egyesült Államokban összesen 2357-en regisztráltatták magukat, s csaknem mindenütt magas, 80-85 százalékos volt a részvételi arány. A Külföldi Választási Iroda (KÜVI) jelen lévő vezetői arról tájékoztatták az MTI-t, hogy incidens, rendzavarás, rosszullét sehol nem történt, a szavazás mindenütt zavartalanul zajlott le. Egy panaszos bejelentés volt, mégpedig a washingtoni magyar nagykövetségen.

Az amerikai fővárosban 378-an regisztráltak, és 302 szavazó jelent meg, ez 80 százalékos részvételi arányt jelent. 140-150 volt azoknak a választóknak a száma, akik - mivel nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel - a levélben leadott voksukat személyesen adták át a nagykövetségen berendezett választási helyiségben. Peterdi Anikó, a Külföldi Választási Iroda washingtoni elnöke az MTI-nek elmondta: "Egy panasztételre került sor a választási listán való részvétellel kapcsolatban". Az illető a nemzetiségi listán regisztrált, de a listán nem szerepelt, emiatt panasszal élt.

Az észak-amerikai kontinensen a legtöbben New Yorkban járultak az urnákhoz. 1070 fő regisztrált, és 947 magyar állampolgár - a szavazók 88,5 százaléka - el is ment szavazni. A csakis levélszavazásra jogosultak közül 94-en személyesen vitték be a lezárt borítékot a főkonzulátusra. Dr. Rónaszéki Áron, a Külképviseleti Választási Iroda New York-i vezetője telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az utolsó szavazó 15 másodperccel az urnazárás előtt érkezett meg, de még fogadták.

A voksolás zökkenőmentes volt, hangsúlyozta, de hozzátette, hogy voltak, akiket vissza kellett utasítani, mert vagy nem szerepeltek a választási jegyzékben, vagy csakis levélben szavazásra voltak jogosultak, ám erről nem volt tudomásuk. A New York-i misszión "több olyan eset volt, hogy valaki levélben szavazott volna, de nem kapta meg a csomagot" - közölte dr. Rónaszéki Áron.

Kumin Ferenc New York-i főkonzul az MTI-nek elmondta: a főkonzulátus már tavaly ősz óta folyamatosan tájékoztatta a helybéli magyarságot a választási tudnivalókról. New Jerseyben, Connecticutben, Pennsylvaniában jártak, s ahová nem jutottak el, ott a tiszteletbeli konzulok segítségét kérték. "Egyszerű dolog a külföldi voksolás, de van néhány olyan szabály, amelyet nagyon meg kell érteni. Sokszor a magyar nyelv hivatalos fordulataiban talán már nem olyan könnyen kiigazodó idős embereknek kélt el a részletes tájékoztatás" - fogalmazott Kumin Ferenc.

A kanadai fővárosban, Ottawában 120-an regisztráltak, és 94-én le is adták a szavazatukat, ez csaknem 80 százalékos részvételi arányt jelent. Valentovics Péter, a Külföldi Választási Iroda (KÜVI) ottawai vezetője szerint rendkívüli esemény, technikai malőr nem fordult elő, panasszal sem élt senki. "Ottawában összesen 240 polgár szavazott levélben" - tette hozzá Valentovics Péter.

A kanadai Torontó magyar főkonzulátusán - dr. Bernhard Barbara Éva helyi KÜVI-elnök tájékoztatása szerint - körülbelül 85 százalékos volt a részvétel, a 411 regisztrált szavazóból 356-an adták le a voksukat. "Rendkívüli esemény nem történt" - hangsúlyozta dr. Bernhard Barbara Éva.

szavazo urna.jpg
 
Hol? A Bayer show-ba? Ott leszerepelt már az összes miniszter. :rohog:
Mutassál nekem egy vitamüsort a magyar köz-TV-be.
Nekem még nem volt szerencsém egy ilyet látni.

Németországban nem is lehet látni. Én nem szoktam egyébként ilyen beszélgetős műsorokat nézni, de megnézem neked a tévéműsort.
Egyenesen, Civil a Pályán, Főszerkesztők klubja, Egyenes beszéd, Csatt, Magyarul Balóval, stb. ezek mind ellenzéki műsorok, igaz, nem nagyon vitatkoznak bennük (max. az ellenzéki pártok), mert mind egyöntetűen a kormányt szidják. Egyedül a Bayer show kormánypárti, de azt se szoktam nézni.
 
Nem tudom mennyit kellett volna bukniuk.
De, mivel az ellenzék megosztott így a fidesz darált...de így volt már 4 éve is...mint a kiselefánt nehezen tanulnak de könnyen felejtenek

Semmi kétség, hogy a Fidesz több választot tudott meggyözni mind más.
Az ellenzéknek nincsenek is meg az eszközeik ahoz, hogy kitudjon bontakozni.
-
Az Orbán kormány tudja, hogyan lehet az ellenzéki pártokat a gyökerükbe kiirtani.
-
 
A fidesznek nyilvánvaloan nagyon fontos volt a választás, tekintettel a korruptios vádak miatt.
A tét nemcsak az volt, hogy ki alkotja a kormányt hanem arrol is, hogy börtön vagy további harácsolás.
 
Bocs, ha nem ide tartozik, de a választási törvényt magyarázzátok már el nekem... (Tudom, el kéne olvasni stb., de hogy engedhetik ezt?!)
Az index írója fogalmazza meg tökéletesen a "kételyeimet":

ROVÓ ATTILA
TEGNAP, 11:13
Egyébként több ellenzéki szavazó volt, mint fideszes


Nem egy rakétatudomány: mivel a Fidesz listájára a jelenlegi állás szerint 2 559 198 szavazat érkezett, ami az összes pártlistás voks 48,83 százaléka, így az ellenzékre, ha úgy vesszük, a választók 51,17 százaléka szavazott.

Persze a választási rendszer, centrális erőtér, egyéni körzetek meg hasonlók, szóval ez a szűk 49 százalék pont jó volt a kétharmadra. A költői kérdés már csmasodikos ak annyi: hány százalékos listás szavazattal veszítené el a parlamenti többséget a Fidesz? 20?

Ehhez nem kell valasztasi torveny, a lenyegehez eleg masodikos szamtantudas.
Durvan 2.559.198 szavazat erkezett a fideszre. Az ellenzekre valoban nagyjabol 2.700.000 ami valoban tobb.

De ha egy partra 2.600.000 szavazat erkkezett, es a tobbi rengetegre 14-16-18 -ra 2.700.000 akkor ertelemszeruen az nyert aki egyedul gyujtotte be ezt a szavazatot.

A magyar politika nem ugy fest, hogy fidesz vs ellenzek, hanem fidesz es jobbik,mszp, lmp, dk, ketfarku macska, meg a fene tudja meg ki. A mi sszavazolapunk 28 part volt felsorolva.
Ha ez a huszonnyolc egy lenne es o kapta volna az osszesc ellenzekre leadott szavazatot akkor lenne ertelme ennek a kerdesnek
 
En nem vagyok istenfélö de emlékszem milyen furcsa félelem ütötte fel bennem a fejét amikor gyerekkoromban elöször "megszakitottam egy imaláncot", nem küldtem tovább 10 különbözö irányba egy imát amire megkértek.
-
Eltudom képzelni, mit érezhettek idös választopolgárok akik a nekem továbbküldött spam-maileket kapták a választások elött minden féle Dr. Agysebésztöl, Dr. Bécsi ügyvédnötöl... ezek a "tekintélyek" istenre hivatkozva érveltek a melett, hogy egy harmadik kormányzási periodus fontos és csak intenziv imával lehet megoldani.
-
Az ima gyakorlatilag ugy lett megvalositva, hogy vasárnap összegyültek a templomban, ott megkapták a szoszékröl az instruktiokat aztán az elfogyasztották egy 2000 éve halott zsido testét, megitták a vérét és elmentek Soros ellen szavazni a legközelebbi irodába.
-
 
Kicsit szét vannak esve. Az mszp és az együtt teljes vezetősége lemondott. Vona lemondott és visszavonul. Hadházy lemondott, a párton belül ölik egymást. Maradt a dk.

Valóban fel lehet tenni a kérdést: "Milyen ellenzék?"

És ami a legfontosabb: elveszett a bizalom, a hit és a remény. Sokan fognak külföldre menni.

Semmi különös nincs abban, hogy a vezetöség kicserélödik. A párt ha jol tudom nem oszlott fel.
Söt az sem lenne egy tragedia ha az ellenzék valoban egységesen lépne fel a jelenlegi kormány ellen, mert ez a koalicio amit probáltak sebtébe lett összehozva, 3 honappal ezelött.
 
"Ha nem jössz el a fideszre szavazni, holnaptól nincs közmunka, nincs segély!"
Tudsz ennél meggyőzőbb érvet?

Hozzátenném, hogy a közmunka számos projektje EU-s pénzböl van fizetve hiszen amit ott produkálnak az nem versenyképesség. Az rabszolgamunka, látszat munka. Ezzel nem a dogozokat hanem az öket kihasználo államot kritizálom.
-

-
Lázár János: "Mindenki anyit ér amilye van"...
 
mert számára csupán egy csürhe vagyunk.

Már ne haragudj én konkrét esetekröl beszélek, konkrét papokrol, konkrét kortesekröl.
Itt vannak nállam a levelek, itt vannak nállam a felvételek a templomokbol.
Nem hiszem, hogy te ne éltél volna ilyet át, ne ismernél ilyen eseteket.
-
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,164
Üzenet
4,810,293
Tagok
616,203
Legújabb tagunk
Bohus Márti
Oldal tetejére