Az USA-ban és Kanadában már szavaztak a magyarok

Az amerikai és a kanadai magyar külképviseleteken közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban befejeződött a voksolás a magyar országgyűlési képviselőválasztásokra.

Az Egyesült Államokban és Kanadában helyi idő szerint szombaton este hét órakor fejeződött be a szavazás. A jogosultak az észak-amerikai kontinensen az időeltolódás miatt voksolhattak szombaton, mindenütt reggel hat óra és este hét óra között.

A külképviseleteken - előzetes regisztrálás után - azok szavazhattak, akik magyar állampolgárok, és rendelkeznek magyarországi lakhellyel. Aki magyar állampolgár, de nincs állandó magyarországi lakcíme, csakis levélben szavazhat.

Az Egyesült Államokban öt városban - Washingtonban, New Yorkban, Chicagóban, San Franciscóban és Los Angelesben - várták a külképviseletek a szavazókat, míg az északi Kanadában a fővárosban, Ottawában lévő magyar nagykövetségen és a torontói magyar főkonzulátuson lehetett voksolni.

Az Egyesült Államokban összesen 2357-en regisztráltatták magukat, s csaknem mindenütt magas, 80-85 százalékos volt a részvételi arány. A Külföldi Választási Iroda (KÜVI) jelen lévő vezetői arról tájékoztatták az MTI-t, hogy incidens, rendzavarás, rosszullét sehol nem történt, a szavazás mindenütt zavartalanul zajlott le. Egy panaszos bejelentés volt, mégpedig a washingtoni magyar nagykövetségen.

Az amerikai fővárosban 378-an regisztráltak, és 302 szavazó jelent meg, ez 80 százalékos részvételi arányt jelent. 140-150 volt azoknak a választóknak a száma, akik - mivel nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel - a levélben leadott voksukat személyesen adták át a nagykövetségen berendezett választási helyiségben. Peterdi Anikó, a Külföldi Választási Iroda washingtoni elnöke az MTI-nek elmondta: "Egy panasztételre került sor a választási listán való részvétellel kapcsolatban". Az illető a nemzetiségi listán regisztrált, de a listán nem szerepelt, emiatt panasszal élt.

Az észak-amerikai kontinensen a legtöbben New Yorkban járultak az urnákhoz. 1070 fő regisztrált, és 947 magyar állampolgár - a szavazók 88,5 százaléka - el is ment szavazni. A csakis levélszavazásra jogosultak közül 94-en személyesen vitték be a lezárt borítékot a főkonzulátusra. Dr. Rónaszéki Áron, a Külképviseleti Választási Iroda New York-i vezetője telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az utolsó szavazó 15 másodperccel az urnazárás előtt érkezett meg, de még fogadták.

A voksolás zökkenőmentes volt, hangsúlyozta, de hozzátette, hogy voltak, akiket vissza kellett utasítani, mert vagy nem szerepeltek a választási jegyzékben, vagy csakis levélben szavazásra voltak jogosultak, ám erről nem volt tudomásuk. A New York-i misszión "több olyan eset volt, hogy valaki levélben szavazott volna, de nem kapta meg a csomagot" - közölte dr. Rónaszéki Áron.

Kumin Ferenc New York-i főkonzul az MTI-nek elmondta: a főkonzulátus már tavaly ősz óta folyamatosan tájékoztatta a helybéli magyarságot a választási tudnivalókról. New Jerseyben, Connecticutben, Pennsylvaniában jártak, s ahová nem jutottak el, ott a tiszteletbeli konzulok segítségét kérték. "Egyszerű dolog a külföldi voksolás, de van néhány olyan szabály, amelyet nagyon meg kell érteni. Sokszor a magyar nyelv hivatalos fordulataiban talán már nem olyan könnyen kiigazodó idős embereknek kélt el a részletes tájékoztatás" - fogalmazott Kumin Ferenc.

A kanadai fővárosban, Ottawában 120-an regisztráltak, és 94-én le is adták a szavazatukat, ez csaknem 80 százalékos részvételi arányt jelent. Valentovics Péter, a Külföldi Választási Iroda (KÜVI) ottawai vezetője szerint rendkívüli esemény, technikai malőr nem fordult elő, panasszal sem élt senki. "Ottawában összesen 240 polgár szavazott levélben" - tette hozzá Valentovics Péter.

A kanadai Torontó magyar főkonzulátusán - dr. Bernhard Barbara Éva helyi KÜVI-elnök tájékoztatása szerint - körülbelül 85 százalékos volt a részvétel, a 411 regisztrált szavazóból 356-an adták le a voksukat. "Rendkívüli esemény nem történt" - hangsúlyozta dr. Bernhard Barbara Éva.

szavazo urna.jpg
 
Kicsit szét vannak esve. Az mszp és az együtt teljes vezetősége lemondott. Vona lemondott és visszavonul. Hadházy lemondott, a párton belül ölik egymást. Maradt a dk.

Valóban fel lehet tenni a kérdést: "Milyen ellenzék?"

És ami a legfontosabb: elveszett a bizalom, a hit és a remény. Sokan fognak külföldre menni.

Nem hiszem. Politikusok nem szoktak kiköltözni külföldre. Sajnos.
 
Megszűnik a Magyar Nemzet és a Lánc Híd rádió. A HVG és a 444 is anyagi godokkal küzd. Lassan aztán miden kritikus ellenzéki újság odalessz.
Ha olvasom az itteni kommenteket, nem hiszem, hogy az Orbán fanatikusok feltudják fogni mit veszített az ország ezzel a győzelemmel.
Kommentar a 444 böl.

Bildschirmfoto 2018-04-10 um 18.02.34.png
 
Ez látszana ki a szövegből, hogy én rájuk gondoltam? Nem, nem rájuk gondoltam. A kedves, sima, mezei honfitársainkra gondoltam.

Az EU-n belül szabad a munkaerőáramlás, jól teszik ha odamennek, ahol többet kapnak a munkájukért. Ennek van pozitív hozadéka is, mert ha a cégek meg akarják tartani a dolgozóikat, kénytelenek itt is béreket emelni. Emelnek is.
 
Ez a fő problématok ... mivel nem lehet betenni válaszvideót, hogy látsd más szemszögből is a valóságot, ezért éltek egy képzelt virtuális világban. Ezért lepődtök meg mikor a valósággal szembesültök.

Van lehetöséged nekem privátban irni, majd megválaszolom privát. :)
 
Az EU-n belül szabad a munkaerőáramlás, jól teszik ha odamennek, ahol többet kapnak a munkájukért. Ennek van pozitív hozadéka is, mert ha a cégek meg akarják tartani a dolgozóikat, kénytelenek itt is béreket emelni. Emelnek is.

Erdekes, hogy pont a választásokra idözitették a fizetésemelést.
Ha jol olvasom elöször az állami alkalmazottak fizetését emelték akik ugy látszik a voksukkal meg is hálálták.
-
A minimálbér bevezetése egyébbként egy EU-s követelés már régota nem Fidesz találmány.
-
A Fidesz mindig is ellenezte a minimalbért mert:
"ezzel romlana a keleti országok dolgozoinak a versenyképessége"
-
Valoban ismerek néhány céget amelyik a magas bérek miatt zárt itt be magyarországon és ment keletebbre.
 
Erdekes, hogy pont a választásokra idözitették a fizetésemelést.
Ha jol olvasom elöször az állami alkalmazottak fizetését emelték akik ugy látszik a voksukkal meg is hálálták.

Most nem volt fizetésemelés a közszférában. Sajnos, mert minket érintett volna.

A Fidesz mindig is ellenezte a minimalbért mert: "ezzel romlana a keleti országok dolgozoinak a versenyképessége"

A Fidesz egész regnálása alatt folyamatosan emelte a minimálbért.
A szocialisták nyolcéves kormányzásuk alatt 50 ezer forintról mindössze 73 500 forintra emelték a minimálbért, a Fidesz mostanra duplájára, 138 ezer forintra emelte, a szakmunkás minimálbér pedig 180 ezer forint. Nem úgy tűnik, hogy a Fidesz ellenezné a minimálbért.

Valoban ismerek néhány céget amelyik a magas bérek miatt zárt itt be magyarországon és ment keletebbre.

Hová megy keletebbre, Ukrajnába?
Romániában csak tizedével kevesebb a minimálbér, de ha akarnak, menjenek a multik oda.
 
Hová megy keletebbre, Ukrajnába?
Romániában csak tizedével kevesebb a minimálbér, de ha akarnak, menjenek a multik oda.

Romániával kapcsolatban nem lennék biztos ...a múltkor azzal voltak tele az újságok, hogy a szerbektől EU fel tartó migránsok egy kis csoportja eltévedt a hármashatárnál és Romániába keveredett. Mikor a román rendörséggel találkoztak és megtudták hol vannak, sírva kérték, hogy vigyék vissza őket a szerbekhez, tudhattak valamit.
 
Hozzátenném, hogy a közmunka számos projektje EU-s pénzböl van fizetve hiszen amit ott produkálnak az nem versenyképesség. Az rabszolgamunka, látszat munka. Ezzel nem a dogozokat hanem az öket kihasználo államot kritizálom.

Amikor a Fidesz bevezette a közfoglalkoztatást, (ami egyébként az EU számos más tagállamában is létezik), az ellenzék azt a kritikát nyomta, hogy ez milyen megalázó, rabszolgamunka, stb. (mert a segély nem megalázó).
Most pedig azzal kampányolt a Fidesz ellen, hogy Fidesz szélnek akarja ereszteni szegény közfogisokat, és megszünteti a közfogit, csak még szüksége van a szavazataikra.

Na most akkor döntsük már el, hogy melyik!
A közfoglalkoztatás annyira van EU-s pénzből, amennyire a segélyek EU-s pénzből vannak, mert segély helyett adják.
 
Ha jol tudom eddig a válalati adobol szedte az állam a pénzt mert a munkások jövedelme ugyis alacsony volt.
Most változtatni akar, bérek fel, válalati ado nulla. Ez egy csiki-csuki. Mindenki örül egyszer. :)
-
Nem vagyok közgazdász de kikerestem az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a nemzetgazdaságban (Ft)
Diagrammon ez igy néz ki.
-
upload_2018-4-10_19-33-45.png

-
Jol látszik, hol volt rendszerváltás, mikor léptünk be az EU-ba, mikor volt világ gazdasági válság.
Aztán kiszámoltam, hogy mikor ugrándozott a fizetés és azt is egy görbével vázoltam.
-
upload_2018-4-10_19-37-9.png

-
1998-ban Orbán orjási fizetésemeléssel került a hatalomra, amit (pukel felfele)
2002-ben Megyesnek kelett visszahozni a reális szintre (pukel lefele)
2004-ben Gyurcsánynál mégnagyobb fizetésemelés jött, megakadt,
2009-ben Bajna alatt gazdasági váltság, nula növekedés. Nem csoda, hogy
2010-ben Orbánnak könyü játszmája volt a hatalomra visszjönni, de nem tudta tartani
2014-ben ujra stagnáltak a fizetések, rákelett tenni egy lapáttal, hogy maradni tudjanak.
-
Erdemes megnézni, hogy minden választás fizetésemeléssel kezdödik :)
Mindenki értelmezze a diagrammokat ahogy akarja én csak felvázoltam a számokat.
-
Egy biztos, hogy a 2008-2009 es válságot eltekintve a fizetések monoton nönek, akár ki is volt a kormányon.
Kiváncsi vagyok hogy fognak kinézni a következö számok. Meg is örzöm az adazokat. Kivánom a leg jobbat.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Latest profile posts

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Forum statistics

Threads
38,164
Messages
4,810,282
Members
616,202
Latest member
Pomaházi Krisztina
Top