Hírek Kissinger tűpontos diagnózist adott az ukrán háborúról és Kínáról az utolsó nagyinterjújában

A nemrég elhunyt veterán diplomata utolsó erejével, 100 évesen még Kínába is ellátogatott. Hszi Csinping kínai elnök régi barátként emlékszik vissza a volt külügyminiszterre. Kissinger utolsó nagyinterjújában a háborús konfliktusokról és Kína szerepéről is diagnózist adott.

A napokban elhunyt, szinte az utolsó időkig is dolgozó, tűpontos diagnózisokat felállító veterán diplomata nagyon is kedvelt volt Kínában, Hszi Csinping elnök régi barátként emlékezett meg róla.

Kissinger 1971-ben még titokban látogatott Kínába, és sokat tett azért, hogy az ideológiai különbségek háttérbe kerülhessenek az amerikai-kínai kapcsolatokban.


Kissinger idén júliusban tett látogatást Pekingben, és fél évszázadon keresztül valóban sokat tett azért, hogy normalizálódjon a két nagyhatalom közötti viszony.


A korábbi külügyminiszter az Economistnak adott még a nyáron egy több mint 8 órás interjút, melyben elsősorban Kína és az USA szembenállásáról, valamint az ukrajnai háborúról fejtette ki álláspontját.


Kissinger meglátása szerint a nagyhatalmi konfrontáció felé vezető úton haladunk, mindent meg kell tenni, hogy Amerika és Kína vetélkedése ne forduljon át háborúba. Kissinger egyébként két új köteten is dolgozik a témával kapcsolatban: a mesterséges intelligencia szerepéről a globális konfliktusokban, illetve a szövetségesi rendszerek kialakulásáról.


A mesterséges intelligencia mindent átrendez​


Meglátása szerint a mesterséges intelligencia rányomja bélyegét az amerikai-kínai vetélkedésre is: a világon szélsebesen változik a technológia, amire nem alakult ki megfelelő, rendezett válasz, ezért a nagyhatalmak jobb híján az erő útját választhatják.

Mint mondta, klasszikus háború előtti helyzetben vagyunk,a szembenálló feleknek nincs elég mozgásterük a politikai engedményekre, és katasztrofális következményekhez vezethet, ha a kialakult egyensúlyt bármi megzavarja.

Az emberiség sorsát most az alakítja, hogyan tud megegyezni egymással Amerika és Kína.A mesterséges intelligencia gyors fejlődése miatt az egymás melletti békés együttélés módját kidolgozó megállapodásra egyre kevesebb idejük marad, nagyjából 5-10 év.


Kína érdekeit is figyelembe kell venni​


Kína magatartását tanulmányozva Kissinger szerint az egyik legfontosabb meghatározó pont, hogy Kína szerint Amerika hatalma, és az általa kialakított világrend leáldozóban van, és a történelem azt mutatja, hogy előbb-utóbb Kína kiszorítja az Egyesült Államokat a jelenlegi szerepből.

A kínai vezetők szerint Amerika soha nem fogja őket egyenrangú partnernek tekinteni, ebben nem is érdemes bízni, a nyugati diplomáciai vezetés pedig legfeljebb engedményeket tehet Peking felé, ha „jól viselkedik”.

Kína szándékait nem szabad félreértelmezni: hatalmat szeretnének, de nem dominálnák a világot Hitel-i értelemben véve.

Kína azt szeretné, ha tisztelnék az eddigi teljesítményét. Amennyiben vezető helyzetbe kerülne, nem erőltetné rá a kínai kultúrát a világra, legalábbis ezt súgják az ösztöneim – véli Kisssinger, aki pályafutása alatt számos kínai vezetőkkel tárgyalt, Ma Ce-tungot is beleértve.

Az Egyesült Államok és Kína békésen, háború nélkül is egymás mellett tudna élni, de erre nincs garancia.


Állandó dialógust kellene kialakítani a felek között, és megegyezni, milyen egyensúly alapján lehetne kialakítani a két nagyhatalom egymás iránti kapcsolatát.


Mindenesetre az Egyesült Államoknak fenn kell tartani a katonai erejét, és emellett diplomáciai eszközöket kell alkalmaznia az amerikai-kínai kapcsolatokban, melynek a legtörékenyebb pontja jelenleg Tajvan helyzete.

Richard Nixon és Mao Ce-tung találkozóját felidézve Kissinger kiemelte, hogy a kínai vezető 1972-ben még úgy nyilatkozott, hogy még száz évet várhatnak, de egy nap visszakérhetik Tajvant.

Kissinger szerint a Nixon által kialakított Kína-politika Donald Trump elnöksége idején megtört a Kína ellen indított kereskedelmi háborúval, ráadásul Trump politikáját Joe Biden kormányzata is követi, de liberális retorikával.Kissinger nem ennek a politikának a híve, mert egy ukrajnai jellegű háború esetén elpusztulna Tajvan szigete, és jelentősen sérülne a világgazdaság, és Kína belső viszonyai is megkérdőjeleződnének.


Tajvan most a legnagyobb próbatétel​


Ennek ellenére úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak nem könnyű Tajvan kérdését mellőzni anélkül, hogy Washington máshol feladna bizonyos pozíciókat.

A két nagyhatalom a háttérben megegyezhetne egymással, és diplomáciai tanácsadók révén együtműködhetnének, anélkül, hogy ezt formálisan bejelentenék.

Kínában a kommunizmus esetleges bukása után nem demokrácia jönne létre, hanem káosz, ami globális instabilitást okozna, ezért Amerikának inkább el kellene ismernie, hogy Kínának is vannak érdekei.

Ukrajna példáját előhozva, Kissinger úgy gondolja, hogy a háború lezárása kapcsán a két szuperhatalom közötti bizalom felépítésének lehetősége adódhat.


A háború rendezése: Ukrajna NATO-tagsága​


A háború elindítása Putyin részéről a helyzet megítélésének katasztrofális hibája volt, de a Nyugatot is terheli felelősség. Az a döntés, hogy Ukrajna számára nyitva hagyták a NATO-tagság lehetőségét kifejezetten rossznak bizonyult, ami instabilitást hozott a gyenge védekezőerővel rendelkező Ukrajna számára.


Úgy kell lezárni a háborút, hogy ne egy új konfliktusnak ágyazzunk meg: a realitás, hogy Oroszország nem fog lemondani Szevasztopolról.

Ha Oroszország felad bármennyit az eddig elfoglalt területekből, akkor az ukrán és az orosz fél is elégedetlen marad, ami a konfliktus folytatódását borítékolja.

Európa számára ezért a legjobb megoldás Ukrajna NATO tagsága és az orosz viszony rendezése lenne, hogy Európa keleti határai stabilak lehessenek. Kína és Oroszország kapcsolatáról szólva kiemelte, hogy kölcsönös a bizalmatlanság közöttük, nem természetes szövetségesek, és személy szerint soha nem találkozott még olyan kínai vezetővel, aki bármi jót mondott volna Oroszországról. Ettől függetlenül Kínának nem áll érdekében Oroszország destabiliációja, mert az a közép-ázsiai térség kiszámíthatóságát veszélyeztetné.


India, mint ellensúly​


Kína érdeke, hogy belépjen az ukrajnai helyzet diplomáciai rendezésébe, Peking is elismeri, hogy Ukrajna szuverén ország legyen, és ellenzi az atomfegyverek használatát, és van esély rá, hogy elfogadják Ukrajna NATO csatlakozását – véli Kissinger.

Már csak azért is, mert nem szeretnének ezen a területen konfliktust az Egyesült Államokkal, miközben a saját világrendjüket építik.

A pragmatikus gondolkodás jó modelljének Indiát tartja, amely nem kötelezte el magát egyetlen nagyhatalom mellett sem, és a külpolitikája nem állandó szövetségi rendszerekben gondolkodik.

India lehet az egyre nagyobb hatalommal bíró Kína megfelelő ellensúlya távlatilag – véli a veterán diplomata.


Amerikának stratégiailag gondolkodó vezetőkre van szüksége – ebben sem Biden sem Trump nem jeleskedik - , és reméli, hogy a republikánusok egy megfelelő jelöltet tudnak állítani a következő elnökválasztás előtt.

1701503927192.jpeg
 
Ujabb hülyeseg. Talan fizet valaki az oroszoknak a haborúért?
Mindenesetre az USA -ban hivatkoznak arra, hogy mennyi munkahelyet teremt a fegyvergyártás, mennyi milliárdot kap egy-egy állam és ezért is kell támogatni az ukránokat.
Persze hogy nem a háboruért fizetnek az oroszoknak, csak a háboru miatt, jőval drágábban kénytelenek megvenni mindent az oroszoktól
Az EU-nak eddig szallitott gázt ötödaron tudjak Kinanak eladni. Ráadasul fele annyit. A többit elegetik mert tarolni sem tudják. Közben az orosz lakossag 36%-a nem rendelkezik gazzal.
és a kőolajjal mi a helyzet, a földgáz csak egy bevételforrás az urán, gyémánt, gabona ... mellett
A RUB/USD valtas (mar ahol egyaltalán tudnak dollart szerezni) 60-rol 100-ra ugrott, azaz 1 rubel=1 cent.
Tenyleg megerheti...
szerintem ezen a téren nem vagy jól informálva, beteszek egy 2021 -es árfolyamot

2021.jpg


a mostani meg 88,4 rubel 1 dollár (a nagy embargózáshoz képest nem valami nagy romlás), mellesleg az oroszoknak nem is kell a dollár, már sokan nem használják a dollárt a kereskedelemben.
Ahhoz képest, hogy csak tankból 1200 nőtt a fegyverzetük (ezek 95%-a az orosz nenekülésből hátrahagyott), valahogy baromi lassan omladoznak.
érdekes ez a 1200 -as szám is. Fogalmam sincs hány NATO tank harcol Ukrajnában (német Leopard, amerikai Abrams, francia Leclerc, brit Challenger) de mégis kíváncsi lennék hány működőképes tankot hagytak az ukránoknak a menekülő oroszok?
Es hol található a NATO Ukrajnaban?
a NATO képezi ki az ukránokat, a NATO adja a fegyvereket, a NATO adja a pénzt a katonák fizetésére, a NATO adja meg az orosz célpontok koordinátáit .... a NATO -ban rendszeresített rakéták, drőnok ukrán területről indulnak, de ki tudja honnan indítják, ki irányítja
 
Utoljára módosítva:
Ezt meg megvaladzolom, de vrled befejeztem.
Van egy hülyesegi hatar ami ala nem megyek.
Mindenesetre az USA -ban hivatkoznak arra, hogy mennyi munkahelyet teremt a fegyvergyártás, mennyi milliárdot kap egy-egy állam és ezért is kell támogatni az ukránokat.
Ez hogyan kapcsolodik ahhoz, hogy az oroszoknak megéri a haború?
Persze hogy nem a háboruért fizetnek az oroszoknak, csak a háboru miatt, jőval drágábban kénytelenek megvenni mindent az oroszoktól
Hoznal ra konkret peldat?
és a kőolajjal mi a helyzet, a földgáz csak egy bevételforrás az urán, gyémánt, gabona ... mellett
A kőolaj bevetel a felere csökkent.
A gabonat meg ingyen (segelykent) kinalgatjak az afrikaiaknak., mert nem tudjak eladni
szerintem ezen a téren nem vagy jól informálva, beteszek egy 2021 -es árfolyamot
2021.
Mikor kezdódött a haború?
Kevesebb, mint egy ev alatt esett a rubrl érteke majd a felére.
a mostani meg 88,4 rubel 1 dollár
Melyik valtohelyen?
100 alatt szinte sehol nem jut a nep dollarhoz.
De rakerestem a legfrissebbre:
Átváltási arány Orosz rubel és USA-dollár között https://www.google.com/search?q=Orosz+rubel–USA-dollár&kgs=2c05f8b9e3add0d8&shndl=32&shem=ccye&source=sh/x/ccy/ob/m1/2

(a nagy embargózáshoz képest nem valami nagy romlás), mellesleg az oroszoknak nem is kell a dollár, már sokan nem használják a dollárt a kereskedelemben.
Mert az embargo miatt semmit sem adnak el nekik.
Persze mint mindig, vannak a szankciot kijatszo cegek, de meg igy sem tud pl. megfelelo olajbanyaszati eszközökhöz jutni.
Csak egy masik apro példa: egesz oroszhonban sehol sem gyartanak szöget, mert a gyartashoz szükseges bevono folyadekot nem tudja importalni (gyartani meg plane).
érdekes ez a 1200 -as szám is. Fogalmam sincs hány NATO tank harcol Ukrajnában (német Leopard, amerikai Abrams, francia Leclerc, brit Challenger) de mégis kíváncsi lennék hány működőképes tankot hagytak az ukránoknak a menekülő oroszok?
Biztosan van frisebb is de ez a marciusi.
a NATO képezi ki az ukránokat, a NATO adja a fegyvereket, a NATO adja a pénzt a katonák fizetésére, a NATO adja meg az orosz célpontok koordinátáit .... a NATO -ban rendszeresített rakéták, drőnok ukrán területről indulnak, de ki tudja honnan indítják, ki irányítja
Mondjuk csak a kérdésre nem valaszoltal. (Hol talalhato a NATO Ukraknaban)
Ezt hivjak tipikus csusztatasnak.
NATO tagallamokban kepzik NATO tagallamok adnak penzt, NATO tagallamok informaljak.
Ami meg azt illetii, milyen NATO kompatibilis vezetes iranyito rendszerről tudsz, amit atadott volna valamelyik NATO tagallam az ukranoknak?
Vagy szerinted az orosz (VP11,almaz,lucs, kljucs...) kepes a NATO fegyverek taviranyitasára?
 
Ezt meg megvaladzolom, de vrled befejeztem.
Van egy hülyesegi hatar ami ala nem megyek.
OK ... azért itt a válasz, nem magyarországi hírforrások. Linket nekem nem szabad betennem, de copy/ paste az idézet, és neves újságok adatait olvashatod
Hoznal ra konkret peldat?
A kőolaj bevetel a felere csökkent.
"In September 2023, Russian Oil Export Revenues Increased to the Highest Level since July 2022"

"Despite sanctions, Moscow has benefited from soaring fossil fuel prices to support its federal budget and war effort"

A gabonat meg ingyen (segelykent) kinalgatjak az afrikaiaknak., mert nem tudjak eladni

"Russia Grain and Oilseed Exports Expand"
2021.
Mikor kezdódött a haború?
Kevesebb, mint egy ev alatt esett a rubrl érteke majd a felére.
tudtommal az orosz felszabadító hadművelet 2022. február 24-én kezdődött, és én úgy látom a 2023 -as árfolym nem a fele a háboru előttinek
Mert az embargo miatt semmit sem adnak el nekik.
persze, tudom a mosógépekből szerelik ki a chipeket a rakétákhoz

Persze mint mindig, vannak a szankciot kijatszo cegek, de meg igy sem tud pl. megfelelo olajbanyaszati eszközökhöz jutni.
Csak egy masik apro példa: egesz oroszhonban sehol sem gyartanak szöget, mert a gyartashoz szükseges bevono folyadekot nem tudja importalni (gyartani meg plane).

biztosan úgy van ahogy mondod, de exportálnak szeg helyett gyémántot .... a világon forgalmazott gyémántok több mint harmada orosz, de az orosz urán nélkül még az amerikai atomerőművek sem működnek.
 
Az USA ha üzletről van szó, félre tudja tenni, hogy Oroszország az ősellenség, és látod, hiába áll ki teljes mellszélességgel Ukrajna mellett,
Ebben van két lényeg
Ha üzletről van szó mindenkit letojik.Legyen kára másnak.

"hiába áll ki teljes mellszélességgel Ukrajna mellett" akkor is tönkre megy Ukrajna és Oroszország keresztül viszi érdekeit ott a térségben.
Nem Az USA fújja ott a passzátszelet.
 
Ebben van két lényeg
Ha üzletről van szó mindenkit letojik.Legyen kára másnak.

"hiába áll ki teljes mellszélességgel Ukrajna mellett" akkor is tönkre megy Ukrajna és Oroszország keresztül viszi érdekeit ott a térségben.
Nem Az USA fújja ott a passzátszelet.
Azért pád dolog fontos, amirol a haboru mostani szakaszáig nem beszeltek, de most sorra kapjak fel az amerikai lapok.

Az USA -gyorsan hozzateszem hogy ebben semmi elitelendot nem latok - mint kiderult nem penzzel támpogatja elsosorban ukrajnat - itt a penz vegyel belole fegyvert elven - hanem konkret fegyverszallitasokkal.
Ez kvazi azt jelenti, hogy a feltltott fegyverarzenalokbol szallit. A pénzt, amit a kongresszus megszavaz támogatásul a fegyverek potlasara hasznalja fel.
A Washington Post informacioi szerint a tamogatasra engedelyezett pénzek 90 szazaleka igy kerul felhasznalasra!

Ez azt jelenti - és ez szinten a lap megallapitasa - hogy az USA fegyvergyartasa fellendult.
Tetelesen felsoroljak azokat az államokat, ahol munkasok ezrei jutottak ujra munkahoz.
Beindultak az eddigieknel kemenyebben a fejlesztesek azu uj rendszerek kétrehozasara.
A gyartas nem csak az USA szuksegleteit kell fedezze, hanem az osszes támogato orszag fegyver és loszerkészlketét is fel kell tolteni.
Tehat az USA az ukrajnai haboru tamogatasaval egy nagyon kemeny gazdasagi pezsgést hoz létre akkor, amikor a Biden kormanyzat választasi mutatoi nagyon rosszak!

A vilag tobbi reszen pedig megindul a kereskedelem megélénkulese, és az most, amikor a nemzetgazdasagok nem erzik tuk jol magukat nagyon pozitiv.

Akiok ennek kárvallotjai, az elsosorban Oroszorszag, masodsorban ukrajna!
Tegyuk ehhez hozza, hogy a szaknkciok szinten a kereskedelem soran hatterbe szorult orszagokat támogatjak, hiszen az orosz exportot potolni kell.

Ukrajna elsosorban az emberanyag tekinteteben szenvedi meg ezt a dolgot.
Ok, harcolnak, ok halnak meg, mig mas gazdagodik!
Masodsorban pedig az orszag olyan szintig eladosodik, ami lehetoseget fog adni a tamogato orszagok szamara egy nagyon kemeny gazdasagi "gyarmatositasra"

Tehat ezt az oldalat a dolognak ugyan uzgy latni ke4ll, mint hurraoptimzmussal az ordogi gonosznak - nem uj - kikialtani oroszorszagot.

A kulugymin iszterek szajkozzak az erkolcsi kotelességrol szolo lozungokat, de valojaban egy nagyon kemeny gazdasagi lehetoseg mutatkozik ennek a haborunak a vegeig!
A harcteri gyozelmeken kivul elsosorban a korabbi staus quok visszaallitasa a cel a nyugat szamara, a gazdasagi és technologiai foleny visszaallitasa, ami 1990 a Szovjetunipo felbomlasa ota hatterbe szorult.

Ami kwerdes szamomra, hogy mit lepnek erre a BRICS orszagok.
Oroszorszag mellett Kina, India , és a dél afrikai koztarsasag mennyire lesz lepes ebben a gazdasagi versenyben szereplo lenni!(nem tartom veletlennek azt, hogy a szankciok mellett a kulonbozo tam,adasok pont ezeket az orszagokat érik)

Osszefoglalva, barmelyik oldalnak is "drukkolunk", azt mindenkepopen latni kell, hogy itt nem csak egy nemzet szabadsagkuzdelmerol van szo!
 
De szerinted nem ez e világ lakosságának a többségének a véleménye?
Az USA és csatlósait kivéve ki embargózik az oroszokkal, hol utasították ki az orosz diplomatákat, mint említetted? Az EU -n meg Ukrajnán kívül hol vannak még betiltva az orosz hírforrások? Az EU -n és az USA -n kívül hol kobozták még el az orosz állampolgárok vagyonait? Az EU -n és az USA -n kívül hol tiltják még az orosz művészek, sportolók szereplését?
Kanadában, Ausztráliában, asszem. Mellesleg a neten megtalálhatod az ukrajnai választások történetét, a Majdantól Zelenszkijig, erősen kétséges, hogy az USA ültette a nép nyakára őt. Érdemes lenne utánanézned. A szöveged nagy része visszaköszönés az orosz propagandából, amit nálunk az Origó és társai olyan buzgón terjesztenek.
 
ilyesmiről szó sincs ... ez csak egy MInszk3 lenne, időhúzás, Ukrajna felfegyvezésére és erőgyűjtésre a háboru folytatásához
te mégis mit makogsz?? ilyen az, amikor valaki túl sok a kormánypárti szennylapot olvas, ami egy az egyben a kreml propagandáját böfögi vissza.

az oroszok készültek a háborúra 2014-óta, amikor elfoglalták a Donbaszban a 4 megyét és a Krimet, mert a Nyugat lagymatag semmittevés joggal felbátorította őket. Most elég erősnek gondolták magukat, bíztak abban h. a gáz- és olajzsarolással sakkban tartják a naív, hiszékeny Európát és mire lépne valaki bármi érdemit, akkorra elfoglalják az egész országot az eredetileg tényleg egyhetesre tervezett villámháborúban.
Az idópint jó volt, el is indították a röhejeen hazug indokkal hadüzenet nélkül, kb. mint hitler a lengyelek ellen a 2. Vh indításakor, bár még hitler is korrektebb volt, ő legalább megszervezte a gliwice-i áltámadást. putin még a látszatra se adott, érthető is Kissingernek ez a mondata: "Kína és Oroszország kapcsolatáról szólva kiemelte, hogy kölcsönös a bizalmatlanság közöttük, nem természetes szövetségesek, és személy szerint soha nem találkozott még olyan kínai vezetővel, aki bármi jót mondott volna Oroszországról."

csak nálunk lett 15 év alatt oroszimádó a kormánypárti média agymosása miatt pár millió fidesznyik - akik mellesleg előtte szintén oroszellenesek voltak, de sikeres volt az átprogramozás.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,803,294
Tagok
615,789
Legújabb tagunk
vireni
Oldal tetejére