Róna Péter: Orbán gyorsabban megbukik, mint sokan gondolják

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Május 10.

Melitta - 2019 Május 10, 18:07
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A közgazdász szerint a sok rossz döntésnek lesznek következményei.

  A Népszavának Róna Péter arról beszél, milyen hagyományai vannak, hogy Magyarország mindig kívülről vár segítséget. Az 1867-es kiegyezéstől eredezteti, hogy a külföldi tőkétől várjuk az export fellendítését. Ez történt az uniós csatlakozásnál is. Más utat jártunk, mint a régió országai. Az Oxfordban élő közgazdász szerint erre nem indok a magyar tőkehiány, a csehek és szlovákok helyzete sem volt jobb, mégis sikeresebbek voltak.

  Magyarországon a képességek megőrzésével volt gond. Példaként hozza, hogy akkor „verték szét” a nemzetközi szinten is elismert vízügyi kutató intézetet, amikor a víz az egyik legfőbb politikai és világgazdasági tényezővé vált. A külföldi tőke fellendülést hozott, de ez a hazai ipar, mezőgazdaság és szolgáltatás elsorvasztásával járt együtt, és ez minden eddigi kormány felelőssége.

  A magyar GDP hozzáadott értékének 52 százalékát nemzetközi nagyvállalatok állítják elő, az Orbán-kormány hazafias ígéretei dacára jobban szolgálja a nemzetközi tőkét, mint baloldali elődei.

  A látványos GDP-növekedés szinte csak a külföldi tőkének és az uniós forrásoknak köszönhető. A multik tőkebefektetésük jelentős részét visszakapták adókedvezmény, támogatás formájában.

  A tavalyi számok alapján látszik, hogy több nemzetközi óriás 3-3,5 évre előre megkapta a munkabérekre fordított összeget, vagyis ingyen van neki erre az időre a munkaerő.

  Róna Péter nem vár csodát a nemzeti burzsoázia megteremtésétől. Ezt egyébként nem Orbán Viktor, hanem Antall József találta ki, de a néhai miniszterelnöknek is elmondta, ez nem működik, ha nem piaci, hanem politikai alapon emelnek fel vállalkozókat.

  Ilyen oligarchákkal marad a lejtő
  Kevés kivételtől eltekintve, mint Csányi Sándor, Demján Sándor, sajnos a politikai hűség lett a kiválasztás elsődleges szempontja, és nem a tehetség. Mészáros Lőrinctől, Garancsi Istvánig, Tiborcz Istvánig és sorolhatnám, a miniszterelnök kegyéből, állami megrendelésekből tollasodtak meg.

  Szerinte a korábbi kormányok sem jeleskedtek a piaci versenyben kialakuló nemzeti burzsoázia megteremtésében, ezért évről évre csúszik le az ország a nemzetközi versenyképességi rangsorban, a helyzeten pedig sokat ront, hogy ez egy velejéig korrupt rendszer, ami enélkül működésképtelenné válna.

  A közgazdász egyelőre nem lát esélyt a változtatásra, pedig az EU, a multik és a magyar emigránsok pénze nélkül a magyar gazdaság nem tudná eltartani a társadalmat. A következő uniós pénzügyi ciklusban csökkenhet a támogatás, és kérdéses, a multik meddig fektetnek be azért, hogy ők diktálhassák a Munka törvénykönyvén keresztül a hazai szabályokat. Abban sem hisz, hogy a kínai vagy az orosz piac kiválthatná az uniósokat.

  A szellemi tőke elhanyagolására nemcsak a Magyar Tudományos Akadémia története világít rá, hanem az is, hogy Orbán Viktor repülőre ül és aláírja úgy a Paks 2 szerződést Putyinnal, hogy bárki tudhatna arról, mi alapozta ezt meg. Ez jellemzi a magyar gazdaságot és politikát. Miközben a világgazdaság egyre inkább tudásalapú, a jelenlegi magyar rendszer a tudás ellensége.

  Róna Péter szerint így könnyen perifériára szorulunk, de a történelmi tapasztalatok alapján az ilyen egyszemélyi diktatúrák előbb-utóbb megbuknak, gyorsabban, mint sokan gondolják. A rossz döntéseknek elkerülhetetlenek a következményei.


  És ma Magyarországon sok a rossz döntés.

  Farkas György

  upload_2019-5-10_12-7-57.jpeg
   
  bamaci90, Ernoe és Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Május 10.

  1. Gagamail
   Gagamail
   Sejtettem, hogy nem mered - "párezer Nagykörúton belüli libe" ... "huss" ???

   S házi lett volna? Kérésnek tűnt.
   Leírom Neked, nincs probléma:
   Liberalizmus
   "Az egyéni jogok, és először is minden ember egyenlő szabadságának eszméjén alapuló modern politikai és társadalmi [doktrina]?.

   A liberális eszmék a [polgári társadalom]? kialakulásával egy időben jelentkeztek a 18-19. században.
   Középpontjában az egyén szabadsága, a [magántulajdon]? szentsége és sérthetetlensége, és mindkettő érdekében az állam korlátozása áll. Kiindulópontja a természetjogi gondolkodás: az ember természetes állapota a szabadság, a [politika]? csak [konvenció]?, az [államhatalom]? megegyezés dolga.

   Jellemző vonásai közé tartozik továbbá az ész és a haladás igenlése, a vallási tolerancia, a [magánérdek]?ek ütközéséből előálló közjó eszméje, a [jólét]?re törekvés és a [szabad verseny]? előnyeinek hangsúlyozása. A liberalizmus eszméi az angol és francia [felvilágosodás]?ban gyökereznek.

   Az egyes embereknek a természetjog értelmében [elidegeníthetetlen jog]?ai vannak, melyet az államnak is respektálnia kell.
   E [jog]?okat az általános [jogrendszerben]? kell rögzítenie és érvényesítenie, melynek [törvény]?ei előtt minden polgár egyenlő.
   A [politikai hatalom]? szekularizálódik, elveszíti vallási szentesítését.
   A [szuveranitás]? hordozója a nép, az állam a polgárok szerződése révén jön létre és hatalma kizárólag a polgárok [konszenzus]?án alapulhat.
   Az államnak el kell különülnie a társadalomtól, a politikai hatalom nem szabhatja meg a társadalom uralkodó viszonyait.
   Az ésszerű államnak [jogállam]?nak kell lennie, szerveinek a közjót kell szolgálniuk és a köz képviselői által ellenőrizhetőek kell hogy legyenek.
   Az államot teljesítménye alapján kell megítélni, bár szükség van rá.
   A magántulajdon része az elidegeníthetetlen emberi jogoknak, sőt, ez minden emberi szabadság alapja."
   http://politikapedia.hu/liberalizmus

   SULINET portál:
   "Az alapvető értékeket és célokat az alábbiakban foglalták össze a liberalizmus képviselői: a korlátlan uralkodói hatalom elvetése, az egyéni szabadság, amit a polgári szabadságjogok (szólás-, sajtó-, sajtószabadság, valamint a gyülekezés szabadsága), a törvény előtti egyenlőség, a parlamentarizmus, a népképviselet, az alkotmányosság és képviseleti demokrácia, az állami beavatkozástól mentes gazdaság ("laissez faire, laissez passer", a munka, vagyis a kereskedelem, az ipar szabadsága, szabad verseny), illetve a közteherviselés biztosítanak. Ezen túlmenően célként fogalmazták meg az egyén minél nagyobb befolyását a közre, viszont ezzel párhuzamosan a köz részéről minél kisebb beavatkozást tűr el az egyén életébe. ("Olyan kevés államot, amennyit csak lehet; s csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges.")
   Nem ismer el semmiféle vallási, származási, nemzetiségi hovatartozásbeli megkülönböztetést."
   ************************************************************************************

   Mi lenne ebből elvetendő?
   Miért lenne szégyen, ha valaki liberális?

   A libsizés szégyen, azt mutatja, hogy aki ezt használja, vajmi keveset ért abból, amit beszél.

   S hogy hülye e a magyar választó? Ezt Te írtad.
   Én azt gondolom, megvezethető, megfizethető (olcsón megfizethető ráadásul) és korlátolt. Nem hülye, semmiképpen nem hülye.
   Utoljára módosítva: 2019 Május 15
   tornando és setni kedveli ezt.
  2. Gagamail
   Gagamail
   Van benne igazság - ám többségében egyáltalán nem istenítik a választottjukat.
   Nem nézik el, ha lop, észreveszik, ha becsapja őket, ráadásul azzal, hogy csak miattuk csinál mindent. Nincs "a mi kutyánk kölke" effektus.

   Államvezetőnek választják, nem megfellebezhetetlen nagyvezírnek, aki felel azért, ha az országban élők elől elhappolja a lehetőségeket, ha a saját pénztárcáját tömi, és hűbéri rendszert épít az országban lakók pénzéből, s hozza "helyzetbe" a rokonait.

   Nem tudom, ki a Kígyózó Politikus, én ORBÁNRÓL beszéltem.
   Orbán meglopja az államkasszát.
   A saját kényére-kedvére költi el az emberek által megtermelt pénzeket.
   Csal a közbeszerzéseken.
   Csal a pénzek kifizetésénél.
   Szíre-szóra változtatgatja a jogszabályokat - ahogyan az érdekei kívánják.
   A talpnyalói pedig megszavazzák.
   Hazudik a migrációról.
   Megfélemlíti a benne bízó embereket.

   Szégyen, hogy ilyen ember bármi lehet ebben az országban.
   tornando és setni kedveli ezt.
  3. elovilagegyetem
   elovilagegyetem
  4. elovilagegyetem
   elovilagegyetem
   Kedves Gagamail! Kimásoltad a Sulinet-ről a liberalizmus meghatározását? És ezt DanielXYZ nem tette meg? Nahát...
   DanielXYZ kedveli ezt.
  5. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Talán, ha végigolvasod a téma hozzászólásait, akkor tudnád is miért.
   Daniel kritizálta a liberalizmust,mire a tagtársunk megkérdezte, hogy szerinte mi is az a liberalizmus, amire válasz azóta sem érkezett. Ez alapján joggal feltételezhető, hogy a megszólítottnak sejtése sincs a fogalom definíciójáról.
   setni, Gagamail és tornando kedveli ezt.
  6. tornando
   tornando
   Te itt kétszer beidézted ugyanazt az üzenetet: #179, #180
   És egyik esetben sem írtál hozzá semmit.
   Ekkor nem tudjuk mi a véleményed se azt hogy miért tetted.
   így nem több mint helyfoglalás és hozzászólás gyűjtés.
   Más néven üres üzenettel szemetelés.
   Sőt még ez is: #184
   Utoljára módosítva: 2019 Május 15
  7. tornando
   tornando
   Amit én politikai fogalmakkal való csapkodásnak neveztem.
   Hétköznapiasabban: kiabál összevissza mindent.
   Melitta orbáni politikai panelekből tájékozódottnak idomítottnak.
   Utoljára módosítva: 2019 Május 15
  8. tornando
   tornando
   Azt mondom rá hát még arra se volt képes hogy bárhonnan elolvassa
   Ezért tájékozottsága nulla maradt és valóban paneleket hallgat és olvas.
   Gagamail kedveli ezt.
  9. prominor
   prominor
   Egyszerűsítsük le a dolgokat, hogy egyértelmű legyen..
   Az első demokráciában volt a cserépszavazás, vagyis az istenadta nép közvetlenül beleszólt a közös dolgokba...Az agórán..
   Aztán megszületett a képviseleti demokrácia, ezzel a főállású politikus is, megteremtődött a lehetősége, hogy a többség háta mögött mutyizzanak.. ( a parlamentben ami csak abban különbözik az agórától, hogy kevésbé nyilvános , s az elvek is eladók, sőt az árún kívül az árusok is megvehetők)
   A mai liberális demokrácia csak abban különbözik, az előzőektől, hogy a többség, mármint a választott képviselők többsége által hozott jogszabályok törvények alapján működik. Magyarországon liberális demokrácia van, azzal a nem elhanyagolható szépséghibával, hogy a jelenlegi "többség" első hatalomra kerülésével átszabta a törvényeket, a "játékszabályokat", ezzel a jogállamiságot megkérdőjelezte,létre hozta az alkotmányos diktatúrát.... S ezt minden ciklusban tovább csiszolgatta....
   Szóval kedves "többségi" akaratra hivatkozók meg minden féle demokratikus választásra hivatkozók ezt tessenek szem előtt tartani...
   S ha ez nem lenne elég, az Orbán kormány a csodaszép elvek árnyékában , hangoztatásával kizárólag pillanatnyi érdekei (nem az országé) mentén politizál, s megpróbál háttér alkukkal nyomást gyakorolni azokra akik ezt számon kérik rajta... Ezt látják Amerikában , Oroszországban, Kínában, mert nekik az érdekük az európai egység megakadályozása Európa megosztása, ha ezt Orbán belátja akkor hazaáruló, ha nem akkor távoznia kellene a politikából, mert Amerika és Kína messze van, Magyarország viszont Európa közepén gazdaságilag kiszolgáltatva, sok sok kulturális kapoccsal hozzáláncolva...
   Mert mint Julius Nyenyere mondá:
   A fűnek mindegy, hogy az elefántok szeretkeznek, vagy harcolnak rajta....
   Utoljára módosítva: 2019 Május 15
   Gagamail, FLAMINGO és tornando kedveli ezt.
  10. tornando
   tornando
   Alap és részigazságod van mindössze
   És egy nagy tévedésed.
   A választó mindenütt csak eszköz a választáskor.
   Még a demokráciában is
   Ám a létrejött demokrácia nem attól demokrácia hogy nem lépnek fel a rendbontók ellen.
   A világon majd mindenütt van olyan hogy a rendőrség fellép a rombolás ellen.
   A sokat halott és általad is ismert fékek és a ellensúlyok megléte biztosítja a demokráciát.
   A hatalom leváltható és ellenőrizhető
   Állandóan számonkérhető még az első vezető is.
   Még bíróság elé is idézhető
   Meg és kihallgatható a legfelsőbb fórumokon.Lásd Nixont is bebuktatta a tette.
   Macedón Gruevszki bukása után lett felelősségre vonva.
   Ám épp Orbán menekítette ide egy diplomata rendszámú autóval a politikusi bűnözőt (rokonlelkek)
   Az ügyészség független és az is ellenőrizhető és leváltható
   A felsoroltak Magyarországon nincsenek
   A média folyamatosan kérdezheti a vezetőt
   A média munkások nem egyedi kiválogatás alapján kerülnek a sajtó meghívottak közé
   Nem tiltják ki a parlamentből a nem baráti újságírókat
   A miniszterelnök ki mer állni nagyközönség elé még úgy is hogy nem lengyelből hozatnak bértapsolókat.
   Tehát nem a hozott példáid a demokrácia és a választás(választók ismérvei
   Lehetne folytatni 10 oldalon át mit tévesztettél össze mivel.

   Ám már más ezt írta Ez megmutatja magyar állapotot még azon felül amit írtam:
   Utoljára módosítva: 2019 Május 15
   Gagamail kedveli ezt.
  11. tornando
   tornando
   Első reakcióm az volt ne ez is bonyolultabb lett mint minden amit így kezdődik.
   De tévedtem!
   Eléggé jó összefoglaló a 89 utáni magyarra vonatkozó rész.
   De nem kielégítő a mai képviseleti demokrácia leírása ott nem leegyszerűsítés történt egyszerűn meg sem említés.(csak a hibája pl a mutyi)
   Régebben pont Ernő írta le jól és egyszerűen a képviseleti demokrácia jobb működésének zálogát és védelmét és hibáit.
  12. tornando
   tornando
   Az MTVA mint kormánykézben lévő propaganda cső
   Most éppen olyat tett amit nem igen szokott
   A mi hazánk mozgalomtól
   Torockainak adott teret.
   Most ez érthető, miért fért bele.
   Nem a közszolgálatiság nem az ellenzéki pártoknak helyet adás állt vissza.
   A politika mindég több mint rövidlátással képzelhető
   A jobbik felbomlását elősegített eseménysorozatba illik bele.
   Nem részletezem elég a Morvai Krisztinától indulni. A rommá büntetett (bírságolt)
   Lányegében Fidesz érdek és munka is benne van hogy ismét bomlott egy konkurens párt
   Az osztódás része és eszköze a Dóra és a Torockai.
   Nos így már más értelmet nyer, miért kapott teret az osztódott pát egy képviselője
   15 percre.
   És még nincsenek ott a keményen szóló pártok képviselői.
   A témán kívül szólásom de politika:
   A Budapesti polgármester választás körüli történések része
   Az LMP a jobbik látszólagos barátság
   Az LMP bemutatkozott bármely összefogás akadályaként többször
   Most itt van a Puzsér aki ugyanazt funkcionálja.A megosztást
   És Puzsér ki is szállt az előválasztásból
   Annyira nem volt semmije csak a nagy kiabálós szája
   A maradék jobbik aspiránsa lenne még ez a muníció nélküli ember?
   Vagy politikai zsarolás?
   A rommá pénzbírságoltság része(annak felfüggesztése?)
   Utoljára módosítva: 2019 Május 15
   Gagamail kedveli ezt.
  13. Gagamail
   Gagamail
   Az idézőjeles többség úgy "szabta át" a "játékszabályokat", hogy megszűntette a tényleges többség akaratának érvényesülési lehetőségét - pl. sztrájk, pl. népszavazás korlátozása, pl. Alkotmány átírása, pl. az Alkotmánybírósághoz fordulás leszűkítése, stb.

   Orbán "illiberálisnak" nevezi mindezt. Jó, ha a szavazói tudják, hogy az il- fosztóképző, pl. legális-illegális.

   Amikor libsiznek, "libéznek" illiberális gondolkodásuknak adnak hangot (?), bármi legyen is az.
   Mert meghatározni önmagukat nem tudják, csak azt jelzik, hogy liberalizmus ellenesek, de hogy valójában mik, azt még sosem olvastam.

   Szeretném egyszer tőlük hallani, mi az, ami a liberalizmusban nem vállalható, s ha leírja, bár erre nem vállalkoznak, hogy hangzik az pl., hogy ezentúl nem minden ember egyenlő. Az, hogy nem kell tiszteletben tartani a tulajdonjogot, ha az állam feni rá a fogát (lásd Kishantos). A törvény előtti egyenlőség sem kell már, kukába vele - lásd bankok kontra devizahitelesek.
   Sőt, az egész jogrendszer képlékennyé válik a folyamatos "ügyek" mentén történő átírása miatt - s kérdés, szabad-e még egyáltalán jogrendszernek hívni, hiszen szó nincs alapértékekről.

   S mindemiatt azzal vitatkoznék, hogy liberális demokrácia lenne, nincs.
   Illiberális rendszer van, valóban.
   Már nincsenek szabályok, amik mindenkire érvényesek - szabályozók vannak. Az ellentmondók, ellentcselekedők szabályozása, korlátozása, mozgásterük beszűkítése.

   Még röhög az Orbánra szavazók köre, még úgy érzi legyőzte az ország másik felét - s annyira szűklátókörű, hogy nem látja, a saját jogainak szűkítéséhez tapsol, a saját életének korlátozásához járul hozzá minden szavazattal.
   tornando és prominor kedveli ezt.
  14. prominor
   prominor
   Én viszont azt állítom, hogy attól, hogy a jelen formájában a magyar liberális demokrácia nem reprezentálja a klasszikus jogállamiságot, még mindig a hatályos törvények szabják(szabnák) meg a működését, az aktuális kormány, a parlament a hatályos törvények alapján jött létre. Olyan hogy illiberális demokrácia nincs, ez ma alkotmányos diktatúra, ahol a hatalmon lévők hozták azokat a szabályokat, s törvényeket, amelyek alapján "uralkodnak".. A törvényeket pedig általában nem megsértik, hanem hoznak olyanokat, melyeket esetleg képesek lesznek megtartani.... Meg van ugyanis hozzá a választott, alkotmányos többségük... Akár tetszik. akár nem....
   varázsdoboz és Gagamail kedveli ezt.
  15. eddy56
   eddy56
   Ezzel csak az a gond, hogy ez nem igaz :)
   Mara nagyon sok szo es kifejezes megvaltozott.

   A liberalizmus a politikaban konkret eszmerendszer, aminek mar szo szerinti ertelemben nem sok koze van a klasszikus liberalizmushoz.

   "Középpontjában az egyén szabadsága, a [magántulajdon]? szentsége és sérthetetlensége, és mindkettő érdekében az állam korlátozása áll. Kiindulópontja a természetjogi gondolkodás: az ember természetes állapota a szabadság, a [politika]? csak [konvenció]?, az [államhatalom]? megegyezés dolga."

   Ez igy nagyszeru, a gond ott van, hogy azok akik konkret tartalommal toltenek meg - marpedig anelkul csak szoveg - millio fele dolgot gondolnak ebbe bele.

   Szabadon gondolkodni, szabadnak erezni magad ma mar minden modern tarsadalom sajatja kell legyen.
   Hohgy ez az egyen szamara mit jelent, az mar egy mas kerdes.
   Szerintem mindent igyekeznek belemagyarazni a szoba azok, akik ezzel szeretneki megnyerni a tomegeket :)

   Ami fontos, aliberalizmus nem egyenlo a nihilizmussal, es a mostmar mident szabad, mert ha nem akkor majd lesz itt cirkusznemmegmondtam :)
   Gagamail kedveli ezt.
  16. Gagamail
   Gagamail
   Az fontos, amit írsz, nincs demokrácia, s azt is, hogy alk.diktatúra van.
   A törvényhozásban azonban vannak olyan előírások, amelyeket nem tartanak be, kijátszanak (pl. "salátatörvények").
   Persze mondhatjuk, hogy egy már elkaszált jogszabály számukra szükséges tételét másik törvény megszavazásához kapcsolni - erre nincs tiltó szabály, csakhogy a végeredménye káosz, kiszámíthatatlanság, bizonytalanság.
   S ha látni, merre tart a folyamat, s ez nem előrevivő, akkor bizony fel kell lépni ellene, ha a jelenben mégoly "szabályos", akkor is.

   Azzal is vitatkoznék, hogy nincs törvénysértés, hiszen a meglévőket is átlépik, ha az érdekeik megkívánják - lásd orsz.képviselők ellenőrzési jogai, lásd a közbeszerzések kiírása, lebonyolítása, a túlszámlázott, elcsalt beruházások, lehetne folytatni a sort.
   Ha hoz egy szabályt - pl. senki nem kap öregségi nyugdíjat, aki magánpénztári tag marad - ezzel kilépésre kényszerít százezreket, majd hatályon kívül helyezi, sőt ... ez bizony csalás, s a pénztárak gazdálkodásáról állított rossz adatokkal szándékos megtévesztés.

   Polt számtalan esetben nem tesz semmit, Orbánék így ússzák meg a törvénysértéseket. Ő falaz, ő legalizálja a csalásokat.
   Ez messze nem egy csak szabályos alapokon működő többségi diktatúra.
   Nem mintha az olyan jó lenne :)
   Utoljára módosítva: 2019 Május 15
   prominor, setni és tornando kedveli ezt.
  17. tornando
   tornando
   A törvény törvényes kijátszásához, a demokrácia megcsúfolásához tartozik még a saláta törvények létrejöttének módja
   a képviselői módosító indítvány amit a végén dobnak be
   tucatjával.
   2014 után picit lassult komolyodott.A korábbi teljes koherencia zavart feloldani próbálja
   E változás előtt 5 perc alatt lezavart zárószavazás edményezte a sok átlopott törvényt.
   Az eredmény hogy senki de senki nem tudja mit szavaztak mag a parlamentben
   Gyakran még a Fidesz képviselők sem.
   Nos ezek törvényes és egyszerre törvénytelen módszerek.
   Még akkor is ha ezt netán jogszabályba írták.
   Át nem gondolt törvények ilyen módon való létrejötte törvénytelen és támadandó lesz.
   Nincs olyan hogy nem lehet törvényt megtámadni.És be se kell tartani, ha találunk módot rá.
   Mert erkölcsileg is kötelességünk az ilyen módon való csalás ellen fellépni
   Nem lehet egyetérteni az "ez van" gondolkodással.
   A képviselői módosítókkal átlopott törvénykezést a Fidesz vezette be.
   Ez is a csalásaik része.
   Eredménye nem csak a jogbizonytalanság.
   Ha már ezzel a módszerrel se képes diktátor módon a parlamentet szétzilálni.
   Akkor folyamodik ahhoz a módszerhez amit a rabszolga törvénynél tett.
   És létrejönnek a "törvénytelen" törvények.
   Elborzasztó teteje a 60 oldalas Fidesz-módosító és épp a választási törvénnyel.
   2012-ben na ezt már átlopták aztán már jött a 2014 ami ezek lehetőségét csökkentette.
   De már jól elbasztak addigra mindent.A csupán nekik jó dolgokkal.
   Ezeken látszik mennyire nem tartja a játékszabályokat, ide oda tologatja, hogy átverje az országot.
   pirosozás teljesen, amin nem lehet nyerni, hisz csaló utcai banda mód.
   Utoljára módosítva: 2019 Május 17
   Gagamail kedveli ezt.
  18. tornando
   tornando
   Orbán olyanoknak adott szavazati jogot, akik SOHA NEM FIZETTEK ADÓT Magyarországon!
   Csak adókártyával lehessen szavazni!
   Add tovább, hogy mindenkihez eljusson az igazság!
   [​IMG]
  19. setni
   setni
   Adó kártya....majd kapnak akkor adókártyát is...kitalálnak ezek bármit hisz a kárpát medence a mienk!!!! Aki ezt tagadja az hazátlan..idegen szívű.
   Gagamail és prominor kedveli ezt.
  20. prominor
   prominor
   Még alig több mint 100 éve , s nem is volt teljes körű és szabad választás, a megválasztottak a virilisekből ( ők voltak a legnagyobb adófizetők) kerültek ki....Előtte bizonyítaniuk kellett, hogy piaci körülmények között képesek eredményeket jelentős eredményeket elérni.. ( nem elméletben, gyakorlatban)... Ők voltak a legnagyobb munkáltatók, vagyonukat (örökölt vagyonuk gyarapítását) hozzáértésüknek, tehetségüknek, szorgalmuknak köszönhették, nem politikusi létüknek.... Talán ezen kellene elgondolkodni, először... Ne lehessenek képviselők az életükben sohasem dolgozó, kizárólag közpénzekből gyarapodók... Mert a világon másutt is van a magyarhoz hasonló választási rendszer, s Franciaországban sem a "külbirtokok" 2-3 képviselője dönti el a választást... De azt hiszem errefelé ott kezdődik a baj, hogy senki sem vallja be, hogy ő bizony labanc, a mindig csak kurucokból álló országban... Mint a Mozgó Világ anno bezúzott számában írták a magyarok csak a szabadságharcot szeretik a szabadság csak teher....
   Szóval nem elefántok kellenek a porcelánboltba, hanem ügyes, felkészült , körültekintő eladók, akik nem lerombolni akarnak mindent, hanem megóvni az értékeket a pusztítástól, pusztulástól....
   De pontosíthatok is.. Nem Márki-Zay Péterek, hanem hiteles, felkészült emberek, hiteles programmal.. Nem irreális, hanem megvalósítható programmal...( A program hamarabb megtalálja a hiteles képviselőjét, mint fordítva..)
   Mert ha nem tudjuk melyik kikötőbe akarunk eljutni, a szélről sem tudhatjuk kedvező-e...
   pedig: Navigare necesse est...
   Gagamail és setni kedveli ezt.

Megosztás