Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Drabikné Gabi

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez azért is vicces, mert egyik kolléganőm akart jelentkezni, de amikor megjelentek a különös feltételek, letett róla, hiszen nem felel meg ezeknek. Ugyanis 5 hónapja hiányzik április 30-ig a szakmai munkaidejéből a gyermekszülések miatt. Mellesleg a feltöltésig (nov. 30.) meglesznek az évei. És ő olyan becsületes, hogy nem jelentkezik. A vállalkozó szellemű kollégák (vállalkozó szellemű = pofátlan, a szabályozókat semmibe vevő) pedig akár 15 évvel is bekerülhetnek? Akkor miért nem úgy írták ki, hogy 22-25 szakmai év közöttiek jelentkezhetnek (a számok most csak példák), bekerülési sorrendnél az évek számát veszi az OH figyelembe. Akkor megoldódna az is, hogy "tömegnyomor" lesz 2018-ban.
Valóban igazad van, de ha olvassuk a 326-os 11§ azt mondja, hogy a "vezető nem tagadhatja meg", nem írja, azt, hogy: feltételeknek való megfelelés esetén. Így tényleg elő fordulhatnak sarkalatos esetek, bár én azt a dolgozót, akinek 25év néhány hónapja van, mindenképp lelkiismeret furdalás nélkül bejelenteném az írásos kérésére. Legtöbb téves jelentkezés a nem megfelelő szakmai évek számolásából adódik, szülési ,táppénz nem pontos számolása. jelenleg is a 23 évből legfeljebb 23év 9 hónap lett. Ha lesz időm, ki keresem ,hol olvastam, de most nem tudom. Sok-sok minden igazságtalan mostanában, még 2014 év elején, mikor én jelentkeztem mesterbe, sokkal világosabb és konkrétabb volt minden. No meg persze következetesebben tartották magukat a meghatározottakhoz. ;) :) Szép estét, örülök, hogy megoszthatjuk egymással a véleményeinket, tapasztalatainkat ! :cool:
 

V. P. Zsuzsa

Állandó Tag
Állandó Tag
Én is ilyen pedagógusnál voltam a múlt héten, akinek se 30 éve, se szakvizsgája, mégis minősülhetett. Úgy gondoltam, hogy a különös feltételeknek való megfelelést nem a szakértő feladata firtatni (az OH oldalán az int.vez.-nek szól a felhívás, hogy ezt ellenőrizze). Szerintem is a sok ezer fel nem töltő pedagógus helyett kerülhettek be ezek a kollégák.
HELYESBÍTÉS:
Mindenkitől nagyon elnézést kérek! Most derült ki ugyanis számomra, hogy az általam említett kollégának van szakvizsgája (és 15 év szakmai gyakorlata). Csak sajnos elkövettem azt a hibát, hogy én csak az értékelő felületen néztem meg az Önéletrajznál megjelenő adatokat (és ott nem jelenik meg a szakvizsga), az ePortfólió felületét viszont meg sem nyitottam. Fel sem merült bennem, hogy nem minden adat jelenik meg az értékelő felületen, ahol a portfólió előzetes értékelését elvégezzük. Tehát a kolléga ebben az esetben megfelelt a különös feltételeknek. Minden esetre nagyon sajnálom, hogy ilyen figyelmetlen voltam, és még egyszer mindenkitől elnézést kérek!
 

master01

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm, kedves Verőce, a válaszodat! A lényeg, hogy a beérkezett jelentkezéseket az OH ellenőrzi, vagyis zöld utat kapott a pedagógus!
Az intézmény bizottsági tag szakvizsgájának hiányát viszont az int. vezetőnek kell jelezni az OH felé. Vagy a szakértőknek? A szakértőknek nincs információjuk az int. bizottsági tag végzettségéről. Nekik nem is kompetenciájuk ez ügyben vizsgálódni.
Én is pont ezt szeretném megtudni!
Tudomásomra jutott, hogy az int. biz. tag a helyettes, akinek nincs szakvizsgája, az int. vezető a felmentési idejét tölti. Jelenleg folyik a vezetői pályáztatás. Nyáron új vezető lesz, akinek biztosan van szakvizsgája. Nem kellene az OH-nak inkább az őszre halasztani a minősítést, mint most, amikor szerintem törvénytelen!
Mindenesetre kérek állásfoglalást, ha nem érkezik meg időre, jegyzőkönyvezek!
 

miuci

Állandó Tag
Állandó Tag
HELYESBÍTÉS:
Mindenkitől nagyon elnézést kérek! Most derült ki ugyanis számomra, hogy az általam említett kollégának van szakvizsgája (és 15 év szakmai gyakorlata). Csak sajnos elkövettem azt a hibát, hogy én csak az értékelő felületen néztem meg az Önéletrajznál megjelenő adatokat (és ott nem jelenik meg a szakvizsga), az ePortfólió felületét viszont meg sem nyitottam. Fel sem merült bennem, hogy nem minden adat jelenik meg az értékelő felületen, ahol a portfólió előzetes értékelését elvégezzük. Tehát a kolléga ebben az esetben megfelelt a különös feltételeknek. Minden esetre nagyon sajnálom, hogy ilyen figyelmetlen voltam, és még egyszer mindenkitől elnézést kérek!
Becsüllek, és minden elismerésem ezekért a szavakért! Soha nem derült volna ki! Te bevállaltad, hogy tévedtél. :dr_33:
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
A ig. helyettesnek 4 hét múlva meglesz a szakvizsgája, s csak őt engedi a rendszer intézményi delegáltnak, ebben az esetben is vissza kell mondani a minősítést vagyis jelezni az OH-nak? Szerintetek?
Jelezném, válasz nem lesz (tapasztalat) és a helyszínen jegyzőkönyvezném.
A folyamatban lévő egyetemi képzéssel is lehet érettségi tárgyat tanítani alapon ezt szerintem engedni fogja az OH.

Na, amint elküldtem a jelentkezést a 7. turnusba, szinte azonnal jött a válasz:
Tisztelt Kollega!

Levelét köszönettel megkaptuk, melynek feldolgozása folyamatban van.
Tekintettel a nagyszámú megkeresésekre, szíves türelmét kérjük!

Üdvözlettel:
Oktatási Hivatal
Projektigazgatóság
Akkor várok! ;)Részemről piros pont , amiért vasárnap is válaszolnak :cool:

Szerintem ezt automata küldi...
A mail elolvasásáról kértél visszaigazolást? Nekem volt, hogy az OH 1 hét múlva nyitotta meg..... igaz, az a hivatal @...volt.

Ez nagyon is igaz, egyedül vannak hagyva, a felelősség pedig az övék!!
Közben az jutott eszembe, szakosként vagy elnökként nekem nem kompetenciám annak ellenőrzése, hogy az intézményi delegáltnak van-e szakvizsgája vagy sem. Ha a szakvizsga hiányát az int. vezető nem jelzi, és a szakértők nem tudnak róla, akkor lemegy a minősítés.
Az is érdekes számomra, hogy májusban minősülő kollégának nincs meg a 30 éve valamint nem is szakvizsgás, mégis hamarosan átesik a minősítésen. Akkor a keret miért is van? Bár lehet, hogy a kevés jelentkező miatt fért be az idei minősítésbe.
Az elnök minden vizsgán felel a törvényességért..... itt csak az eljárásrendet kell figyelnie és az időbeosztást???? + adminisztrál...

Jegyzőkönyvbe bekerül?
Én beírnám.... miért? Keresse az OH a választ vagy a háza tájékán vagy az intézményvezetőnél...
Nem árt ha kap 1-1 érdekességet is a külső szemlélőktől az OH is, mert talán tisztul a kép...
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Verőce

Állandó Tag
Állandó Tag
A KIR adatoknál természetesen a valós adatokat írjuk be, és a jelentkeztetésnél is az szerepel, de a kiírás feltételeinek nem megfelelő pedagógust ennek ellenére be kell jelenteni, ha kéri. Ezt Tóth Mária OH szakértő közölte egy fórumon. Azt mondta, majd ők döntenek, mi ne akadályozzuk a pedagógust. Mondjuk ezzel sem értek 1-et, mert akkor miért a kiírás ? Mindegy lenne, ha rábíznák a ped.-ra, és aztán döntenének, határoznák meg a feltételeket, miután látják, mennyi jelentkező van. De "Hajnalka Te ezt nem értheted !"
Nem nagyon értem a vezető szerepét ebben a jelentkezésben. Ezzel az erővel a portán is összegyűjthetnék a jelentkezést és az isk. titkár beküldené. A minősítési tervbe úgyis az kerül be, aki valóban minősülni fog.
 

kicsi63

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha most jelentkezek minősítésre és be is kerülök a keretszámba, mikorra várhatom hogy kijön valaki órát nézni?
Mert most harmadikosaim vannak. Jövőre velük jó lenne, de ha csak 2016 szeptemberében jönnek órát látogatni, akkor elsőseim lesznek, akik ugye ismeretlenek, össze kell őket és magunkat szoktatni... stb. Ezért tolnám el a jelentkezést. A portfólióba hányadik osztályból írjam a vázlatokat? A negyedikesből? Hiszen ha bekerülök, akkor szeptembetől negyedikben fogok tanítani!
 

bejuma

Állandó Tag
Állandó Tag
Pénteken látogatni voltam. Ott mondta az igazgató, hogy van egy tervezet, ami szerint vagy a bérünket, vagy a munkaidőnket akarják megváltoztatni. A bért visszavennék és látogatásonként fizetnének valamennyit, vagy a szakértői napot adnák csak akkor, ha van látogatás.
A tervezetet nem tudta megmutatni, mert elszállt a gépe, ezért kérdezem, tudtok-e erről valamit.
A neten kerestem, de semmit nem találtam.
 

Bölcs bagoly

Állandó Tag
Állandó Tag
Kicsi63!
Ha most jelentkezel, és felvételt nyersz a 2016-os minősítési tervbe, akkor 2015. november 30-ig kell feltöltened a portfóliódat. Az akkor aktuálisan tanított osztályokról, a használatos óratervekkel. Reflexiók is kellenek, tehát a letanított óráról nyilatkoznod kell. Semmiképpen sem lehet a következő évi órákat feltölteni.
Az, hogy a tavaszi (mikor még negyedikeseid vannak) vagy az őszi félévben kerülsz sorra, később derül ki. De ha új osztályod lesz, akkor sem kell újraírnod a portfóliódat. Csak majd az akkori új órákhoz kellenek új irományok (tem. terv és óraterv).
A jogszabály azt mondja "Ha a minősítési eljárás (4) bekezdés szerint kijelölt időpontja a következő tanévre esik, a pedagógus az azt megelőző tanítási év végéig módosíthatja portfólióját, amikor a minősítésre sor kerül." Tehát akkor sem nagyon tudnál még írni az elsőseidről. Legfeljebb abban az esetben érdemes módosítani, ha tudod, hogy változik a tantárgy vagy munkakör. De persze ezt jelezni is kell az OH-nak.
 

Tromposch

Állandó Tag
Állandó Tag
Jól értem: a vezetőnek akkor is rögzítenie kell a minősítésre való jelentkezést, ha a ped. nem felel meg a feltételeknek? A feltételek meglétét az OH ellenőrzi?

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet:

"(5)52 Az intézményvezető a pedagógus jelentkezését május 10-éig rögzíti az OH által működtetett informatikai támogató rendszerben, amelyről a pedagógus az OH-tól elektronikus úton visszajelzést kap. Az intézményvezető a pedagógus minősítő vizsgára, minősítési eljárásra való jelentkezésének rögzítését nem tagadhatja meg.

(6)53 A beérkezett jelentkezéseket az OH ellenőrzi, és az adott év május 31-éig jóváhagyja az általa működtetett informatikai támogató rendszerben."

KÖZLEMÉNY
a 2016. évre vonatkozó pedagógus minősítési keretszám és a minősítési tervbe történő felvétel különös feltételeinek a meghatározásáról és közzétételéről:

"A 2016. évi minősítési tervbe történő felvétel különös feltételei a következők:
....
A különös feltételeknek legkésőbb a jelentkezés időpontjában kell megfelelni.
A 2016. évi minősítő vizsgákra és minősítési eljárásokra a jelentkezési határidő (a rendeleti szabályok értelmében): 2015. április 30.
A minősítő vizsga, minősítési eljárás lebonyolításának feltétele, hogy a jelentkező pedagógus feltöltse portfólióját az Oktatási Hivatal által működtetett informatikai támogató rendszerbe.

2011. évi CXC. törvény1:

"(6)228 A pedagógusok minősítő vizsgáját és minősítési eljárását a hivatal szervezi. A minősítő vizsgára és a minősítési eljárásra a pedagógus a hivatalnál jelentkezik. A minősítő vizsga és a minősítési eljárás során a kapcsolattartás elektronikus úton történik.

(9) A pedagógus a minősítő vizsga és a minősítési eljárás hibás vagy valótlan ténymegállapításának, személyiségi jogát sértő megállapításának megsemmisítését a minősítés közlésétől számított harminc napon belül a bíróságtól kérheti."

Sziasztok!
Kérdésem a témával kapcsolatban:
Az a pedagógus, aki most nem felel meg a minősítés feltételeinek ("csak" 23 éve van) jelentkezhet minősítésre, legfeljebb nem választja ki az OH. DE... ha kiválasztja, akkor neki kell fizetni a minősítésért?
 

gasape

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Kérdésem a témával kapcsolatban:
Az a pedagógus, aki most nem felel meg a minősítés feltételeinek ("csak" 23 éve van) jelentkezhet minősítésre, legfeljebb nem választja ki az OH. DE... ha kiválasztja, akkor neki kell fizetni a minősítésért?
A nem kötelező minősítésért fizetni kell. A ped. II kötelező, tehát azért nem kell fizetni. Az a kérdés, hogy töltöttél-e tavaly portfóliót. Vagy a 26 évre mondod, hogy neked csak 23 éved van?
 
Utoljára módosítva:

bejuma

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Kérdésem a témával kapcsolatban:
Az a pedagógus, aki most nem felel meg a minősítés feltételeinek ("csak" 23 éve van) jelentkezhet minősítésre, legfeljebb nem választja ki az OH. DE... ha kiválasztja, akkor neki kell fizetni a minősítésért?
A rendelet szerint:
  1. A Korm. rendelet 36. § (4) bekezdése szerint a 2014. évi rendkívüli eljárás keretében 2015. január 1-jével ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógusnak legkésőbb 2018. december 31-éig a Korm. Rendelet 3. §-a szerinti minősítési eljárásban kötelesek részt venni.A jelentkezés különös feltételeiről kiadott Közlemény alapján a 2015. január 1-jével ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógusok közül azok kötelezettek minősítésre, akik legfeljebb 23 év szakmai gyakorlati idővel rendelkeznek (akiknek a KIR Személyi Nyilvántartásban 24 évnél kevesebb szakmai gyakorlati idő van megjelölve). A minősítési eljárás az érintett kollégák számára díjtalan.
 
Úgy vélem, igen.
Most szombaton (ma) kezdődött a 6. turnus kontaktnapja (PSZE) épp hazaértem. A moodle-felületen a 7. turnus jelölve van!
Javaslom, hogy azonnal írj az OH-nak, és nem mellékesen meg keress magadnak támogatót (pl. KLIK-vezetésben..) mert ezt a mostanit is (6. turnus) az úgynevezett hiányterületre írták ki (bármit is jelentsen ez).
Nagyon tudatlan vagyok. Hol található információ a 7. turnusról?
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Pénteken látogatni voltam. Ott mondta az igazgató, hogy van egy tervezet, ami szerint vagy a bérünket, vagy a munkaidőnket akarják megváltoztatni. A bért visszavennék és látogatásonként fizetnének valamennyit, vagy a szakértői napot adnák csak akkor, ha van látogatás.
A tervezetet nem tudta megmutatni, mert elszállt a gépe, ezért kérdezem, tudtok-e erről valamit.
A neten kerestem, de semmit nem találtam.
Egy kis memóriajáték:
hogyan is volt az pontosan, hogy a MINŐSÍTÉSI IDŐPONTIG többet nyújtó pedagógus ERKÖLCSI és ANYAGI elismerésben részesül (pl. mesterszint 400ezer Ft)?
hogyan is volt az pontosan, hogy a pedagógusok anno és nem éveken át szeptemberben 40% béremelést kapnak?
hogyan is volt az pontosan, hogy a szakértő kötelezője 18 óra + szakértői nap? (s, mivel a többi 4 napon ő is tanít, a tanítási 20% neki is jár?)
hogyan is volt az pontosan, hogy a látogatási terület 50 km-es sugarú körön belül van? (a területi és a szakos lefedettség válogatási szempont, de olyat már nem kerestek, aki tudja, mi a "r" és mi a "d", így mehettek a szakértők világgá, 100 km-en túlra is)

Remélem, csak a SI szindróma jelent meg :) Ja, ha a napokban nem változott a jogszabály, akkor dolgozótól ilyen módon nem lehet visszavenni pénzt, hanem addig nem kaphat fizetésemelést, amíg annak az eredménye meg nem haladja az összeget.

Az újak miatt: SI= sárga irigység
forrás: kros
 
Utoljára módosítva:

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Pénteken látogatni voltam. Ott mondta az igazgató, hogy van egy tervezet, ami szerint vagy a bérünket, vagy a munkaidőnket akarják megváltoztatni. A bért visszavennék és látogatásonként fizetnének valamennyit, vagy a szakértői napot adnák csak akkor, ha van látogatás.
A tervezetet nem tudta megmutatni, mert elszállt a gépe, ezért kérdezem, tudtok-e erről valamit.
A neten kerestem, de semmit nem találtam.
Én szívesen tartok max 26 órát a mostani pénzért, akár 4 nap alatt is, plussz a minősítés, tanfelügyelet, ha vállalom....
Szerintem ez korrekt lenne, de az OH nem így szokott eljárni....
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
PDF-átalakítások
(és programok)
Kipróbáltam több módszert, a szkennelt anyag pdf-be átkonvertálására.
Azt vizsgáltam, melyik módszernél mekkora a keletkező fájlt mérete, s beleférhet-e az OH által beállított-megadott, a minősítő felületen észlelhető 20 MB-os korlátba.
Ide a legjobb eredményt adó módszert írom.
Szükséges programok ehhez:
-Irfanview képnéző (mással tetszés szerint helyettesíthető)
- PDF Creator 1.2 (mással tetszés szerint helyettesíthető)
- Foxit PDF Editor (ha van másod, használd, pl. PDF Tools)
Az összes program használata valahol korábban már említve volt, tehát ez csak afféle ismétlés.
1. Elkészítjük a szkennelést, lehetőleg csak annyi oldalról, ahány szükséges, mert azon pl. aláírás, pecsét van.
Az alap szkennelt dokumentum kép, valami.jpg fájlt hoz létre.
2. A képet az Irfanview programmal megnyitjuk, majd abból "nyomtatjuk", azaz a már telepített PDF Creatort választjuk a Nyomtatás parancsnál.
az így keletkező fájl már valami.pdf
3. Elővesszük a Foxit PDF Editort, és az eredeti fájlba (ahová szükséges) beillesztjük a valami.pdf szkennelt anyagot.
4. A művet mentjük. lehetőleg új néven (Save as) mert ki tudja, mikor lesz szükségünk az eredetire...

A programok lelőhelyei:
Irfanview: https://yadi.sk/d/LTJMdV0fg7A2c
Irfanview magyarítás: https://yadi.sk/d/l1KJc-DQg7A44
PDF Creator: https://yadi.sk/d/neZJL8XKKDAbB
Foxit PDF Editor: https://yadi.sk/d/yyexlHzzM6GWm
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Pénteken látogatni voltam. Ott mondta az igazgató, hogy van egy tervezet, ami szerint vagy a bérünket, vagy a munkaidőnket akarják megváltoztatni. A bért visszavennék és látogatásonként fizetnének valamennyit, vagy a szakértői napot adnák csak akkor, ha van látogatás.
A tervezetet nem tudta megmutatni, mert elszállt a gépe, ezért kérdezem, tudtok-e erről valamit.
A neten kerestem, de semmit nem találtam.
Én meg azt hallottam, hogy a minősítésre érkező férfi szakértőket 20-26 év közötti szűzlányok várják (hajszín s más hasonló értékek tetszés szerint választhatók).
A hölgy szakértőket választásuk szerint pedig különféle wellness-, s más személyi szolgáltatások fogadják.
Meg azt is hallottam, hogy az amerikaiak elcsalták a Holdra szállást.
Ja, és még azt is, hogy...
S az én gépem(?) is elszállt, alig tudtam erős lepkehálóval visszahozni. (Hogy mitől...?!?)
Na de most, majd adok neki...
 
Utoljára módosítva:
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére