Az USA-ban és Kanadában már szavaztak a magyarok

Az amerikai és a kanadai magyar külképviseleteken közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban befejeződött a voksolás a magyar országgyűlési képviselőválasztásokra.

Az Egyesült Államokban és Kanadában helyi idő szerint szombaton este hét órakor fejeződött be a szavazás. A jogosultak az észak-amerikai kontinensen az időeltolódás miatt voksolhattak szombaton, mindenütt reggel hat óra és este hét óra között.

A külképviseleteken - előzetes regisztrálás után - azok szavazhattak, akik magyar állampolgárok, és rendelkeznek magyarországi lakhellyel. Aki magyar állampolgár, de nincs állandó magyarországi lakcíme, csakis levélben szavazhat.

Az Egyesült Államokban öt városban - Washingtonban, New Yorkban, Chicagóban, San Franciscóban és Los Angelesben - várták a külképviseletek a szavazókat, míg az északi Kanadában a fővárosban, Ottawában lévő magyar nagykövetségen és a torontói magyar főkonzulátuson lehetett voksolni.

Az Egyesült Államokban összesen 2357-en regisztráltatták magukat, s csaknem mindenütt magas, 80-85 százalékos volt a részvételi arány. A Külföldi Választási Iroda (KÜVI) jelen lévő vezetői arról tájékoztatták az MTI-t, hogy incidens, rendzavarás, rosszullét sehol nem történt, a szavazás mindenütt zavartalanul zajlott le. Egy panaszos bejelentés volt, mégpedig a washingtoni magyar nagykövetségen.

Az amerikai fővárosban 378-an regisztráltak, és 302 szavazó jelent meg, ez 80 százalékos részvételi arányt jelent. 140-150 volt azoknak a választóknak a száma, akik - mivel nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel - a levélben leadott voksukat személyesen adták át a nagykövetségen berendezett választási helyiségben. Peterdi Anikó, a Külföldi Választási Iroda washingtoni elnöke az MTI-nek elmondta: "Egy panasztételre került sor a választási listán való részvétellel kapcsolatban". Az illető a nemzetiségi listán regisztrált, de a listán nem szerepelt, emiatt panasszal élt.

Az észak-amerikai kontinensen a legtöbben New Yorkban járultak az urnákhoz. 1070 fő regisztrált, és 947 magyar állampolgár - a szavazók 88,5 százaléka - el is ment szavazni. A csakis levélszavazásra jogosultak közül 94-en személyesen vitték be a lezárt borítékot a főkonzulátusra. Dr. Rónaszéki Áron, a Külképviseleti Választási Iroda New York-i vezetője telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az utolsó szavazó 15 másodperccel az urnazárás előtt érkezett meg, de még fogadták.

A voksolás zökkenőmentes volt, hangsúlyozta, de hozzátette, hogy voltak, akiket vissza kellett utasítani, mert vagy nem szerepeltek a választási jegyzékben, vagy csakis levélben szavazásra voltak jogosultak, ám erről nem volt tudomásuk. A New York-i misszión "több olyan eset volt, hogy valaki levélben szavazott volna, de nem kapta meg a csomagot" - közölte dr. Rónaszéki Áron.

Kumin Ferenc New York-i főkonzul az MTI-nek elmondta: a főkonzulátus már tavaly ősz óta folyamatosan tájékoztatta a helybéli magyarságot a választási tudnivalókról. New Jerseyben, Connecticutben, Pennsylvaniában jártak, s ahová nem jutottak el, ott a tiszteletbeli konzulok segítségét kérték. "Egyszerű dolog a külföldi voksolás, de van néhány olyan szabály, amelyet nagyon meg kell érteni. Sokszor a magyar nyelv hivatalos fordulataiban talán már nem olyan könnyen kiigazodó idős embereknek kélt el a részletes tájékoztatás" - fogalmazott Kumin Ferenc.

A kanadai fővárosban, Ottawában 120-an regisztráltak, és 94-én le is adták a szavazatukat, ez csaknem 80 százalékos részvételi arányt jelent. Valentovics Péter, a Külföldi Választási Iroda (KÜVI) ottawai vezetője szerint rendkívüli esemény, technikai malőr nem fordult elő, panasszal sem élt senki. "Ottawában összesen 240 polgár szavazott levélben" - tette hozzá Valentovics Péter.

A kanadai Torontó magyar főkonzulátusán - dr. Bernhard Barbara Éva helyi KÜVI-elnök tájékoztatása szerint - körülbelül 85 százalékos volt a részvétel, a 411 regisztrált szavazóból 356-an adták le a voksukat. "Rendkívüli esemény nem történt" - hangsúlyozta dr. Bernhard Barbara Éva.

szavazo urna.jpg
 
:rohog: valóban Merkel szerint az iszlám Németország része, maholnap megkérdi ki az a Martin Luder.

a szegény békát is élve meg lehet főzni...csak ügyesen kell melegíteni

Ne nevess olyan idiota modra, feltételezem, hogy te valoban nem tudod ki egy "Luder"?
-
Egy "Luder" egy döglött nyul amt a vadászok roka-fogáshoz használnak.
De Luder-nek nevezik a box-ringbe a menetek számát mutato pucér nöket is.
Vagy a Formel 1 nél a "boxen-Ludereket" :)
-
7773660.jpg
 
Last edited:
Tegnap este vagy ezerszer, mert tudósítottak tőlük is folyamatosan. A választás előtti héten nagyon sok ellenzéki politikus meg lett interjúvolva a köztévében, főműsoridőben. Egyébként van saját tv-jük, mindenhol fogható, nincs betiltva, a hiedelmekkel ellentétben. Az igaz, hogy általában az aktuálisan regnáló párt arculatát tükrözi a királyi tv, lásd anno a Napkelte, ami évekig ment. Én pl. azt is néztem, de most is belenézek nemegyszer az ATV-be vagy a HÍR TV-be is.
Az Atv tulajdonos nyiltan Orbannak korteskedett a hiveknek, a Hirtv a jobboldali Simicskae.
 
A városok mellé van csatolva 101 falu is, azok szavazata is oda számít!
Mohács város + 103 falu= Baranya 3. vk
Szigetvár város + 173 falu = Baranya 4. vk
Pécs + 14 nagyobb falu = Baranya 2. vk
Pécs + 3 peremkerület = Baranya 1. vk

Miskolc és Debrecen nincs meg neked?
 
Igen, biztos. És lehet, hogy a hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelem is szoftverhiba volt. Vagy csalás?

Érdekes, hogy ez a "csalás" mindig előjön, ha valaki veszít.

Mi változott 8 év alatt a szoftverben? 2+2=5 lett azóta, vagy mi?

Szerintem szép lassan el kellene fogadni, hogy itthon nem kérnek ilyen béna ellenzékből. Főleg nem azokból, akik akkor sem tudtak kormányozni, amikor hatalmon voltak...

De ettől még lehet beszélgetni róluk, kulturált módon.
Se Szel se KAracsonyi se Vona Fekete nem kormanyzott akik indultak elnokjeloltnek. Csak az igazat ird , mert Csurcsany nem indult miniszter elnoknek aki kormanyzott.
O duplazott azaz a DK,nak lett frakcioja , az igaz nem ez volt a terv.
 
Ne viccelj már, Gyurcsány úgy kell a Fidesznek, mint egy falat kenyér :D
Az ellenzék soraiban már az is felvetődött, hogy valójában a Fidesz embere.
Azt mi, hétköznapi emberek soha nem tudjuk, tudhatjuk, hogy a háttérben milyen megállapodások születnek.
 
Ne viccelj már, Gyurcsány úgy kell a Fidesznek, mint egy falat kenyér :D
Az ellenzék soraiban már az is felvetődött, hogy valójában a Fidesz embere.
A választópolgárnak nem kell Gyurcsány. A fidesznek meg jobban, mint egy falat kenyér, ebben teljesen egyetértünk.
 
Hogy állnának helyt a 30 évvel ezelőtti "szuperzsenik", ha egy nap alatt másfél millió tranzakciót kellene lebonyolítani?
Jaj te... Hidd el, az a szakmai tapasztalat és "dörzsöltség" a mai nap is megvan a megfelelő embereknél. Nem egy fiatal, diplomás banki szakembert ismerek, akinek olyan tudás van a fejében, amit egy egész osztálynyi 30 évvel ezelőtti "szakember" nem tudna helyettesíteni. Nem kell lilára festeni mindent, ami régen volt, csak azért, mert nem Feri nyerte a választást!
A tenyek ellenere a "szakma" marhasagnak elhulyitonek tartja az ugynevezett bolognai modszert, aminek pont az egesz eleten at tarto tanulas az egyik leglényegesebb eleme.
Az iskola modszereket kell hogy tanitson, es nem megoldasi kulcsokat.
 
:rohog: valóban Merkel szerint az iszlám Németország része, maholnap megkérdi ki az a Martin Luder.

a szegény békát is élve meg lehet főzni...csak ügyesen kell melegíteni

Megy is a lassú melegítés, már kétezer templomot bontottak le Luther Németországában, de Szaúd Arábia készséggel támogatja 200 új mecset felépítését. Nem maradnak a németek transzcendens nélkül, csak akkor már forró lesz :D
 
Birosagi vegzes van a bugazas vadja alaptalan igy itt le nem irsz ilyent hanem elfaradsz a Fidesz oldalara is ott nyomhatod a fobiad GY.F rol.
Se nem fogok birosagra jarni bunteteseket fizetni mert nem tudod kezelni a fobiad.
NEm Gy.F indult M.elnoknek.
A tenyekhez kellene ragaszkodnotok de a gyulolkodestol nem lattok.
Az Mszp melyrepuleset Botka okozta mire 9 honap utan eszbe kaptak.
Ekezed a Szel asszonyt aki Orbant akarta levaltani es tuti tudta a biztos tipet es meg csak be se jutott , pedig meg a DK is javara visszalepett.
Momentum is valtani akarta Orbant es sehol meg csak mandatumot sem tudott szerezni.
 
Last edited:
Van egy ötletem, OV legyen a határon túliak miniszterelnöke... ;)
A szándékod értem: Ha annyira komálják vigyék.
Lakva ismeri meg az ember a másikat
Majd megutálják.
Minden kedves vendég 3 napig untig elég.
Nekünk meg se nem kedves se nem vendég és a 3 nap is letelt.
 
( A saját családomban : 1988 előtt 2 fő egy. végzettségű, mára + 6 fő diplomás, aktuálisan egyetemre jár 3 fő, és a középiskolásokból is 2 biztosan az lesz néhány éven belül.) Most nem látsz olyan olyan családot, ahol nincsen legalább egy diplomás fiatal, de még inkább több. Azért csak van némi fejlődés 28 év alatt , nemde?
Már 10 éve is arról volt szó túlképzés van a felsőoktatásból a képesítésük sehova se jó.
Ugyanakkor pedig szakma képzés nincs.
Akkor most jó vagy rossz változás?
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Latest profile posts

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Forum statistics

Threads
38,161
Messages
4,809,610
Members
616,164
Latest member
Sass Péterné Gyöngyi
Top