Hírek Kőkemény amerikai ultimátum Orbánnak: ha nem tetszik, le is út, fel is út!

Ez egy nagyon kemény ultimátum Orbánnak. Így minősítette Radványi Miklós magyar származású amerikai közíró az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége által pénteken megjelentetett közleményt. Ez arról számol be, hogy a nagykövet Washingtonban járt, ahol a külügyminiszterrel és a szenátus vezetőivel tárgyalt az amerikai-magyar kapcsolatokról, illetve a Magyarország által az Ukrajna elleni orosz agresszióban játszott szerepről. A nyilatkozat hangneme és tartalma egyértelműen azt mutatja, hogy Washingtonban meghúzták a vészharangot – mondja Radványi. Elegük van a magyar hintapolitikából, s figyelmeztetik a magyar vezetést: ha nem áll be a szövetségesek sorába, akkor annak komoly politikai, gazdasági és pénzügyi következményei lesznek.


David Pressman nagykövet az amerikai külügyminiszterrel, a Fehér Ház vezető tisztségviselőivel és a kongresszus vezetőivel az amerikai-magyar kapcsolatok helyzetéről tárgyalt Washingtonban – adja hírül a budapesti amerikai nagykövetség honlapján pénteken megjelent közlemény. Olyan mondatok szerepelnek benne a diplomata eheti tárgyalásairól, mint hogy „megvitatta a szövetségesi kapcsolatok legújabb fejleményeit, köztük a magas rangú magyar tisztviselők egyedülállóan Amerika-ellenes retorikáját és a magyar kormány által ellenőrzött médiában elterjedt Amerika-ellenes retorikát”, továbbá: „a nagykövet érintette Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának sürgősségét, Magyarország vezetésének az Egyesült Államokról tett legutóbbi nyilatkozatait, valamint az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy ebben a rendkívüli időszakban is ápoljuk ezt a fontos kapcsolatot”. A dokumentum a következőképpen zárul: „Magyarország fontos pillanathoz érkezett a jövőjét illetően...Miközben Oroszország indokolatlan háborúja dúl a szomszédban, eljött az ideje annak, hogy Magyarország és transzatlanti szövetségesei és partnerei között szorosabb kapcsolat alakuljon ki.”


Egy laikus is kiolvashatja a közleményből, hogy az nem éppen a két ország egyetértését tükröző dokumentum. Ám kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen üzeneteket tartalmaz a sorok között a diplomácia nyelvén megszövegezett közlemény. A „fordításra” Radványi Miklóst kértük meg, már csak azért is, mert éveken át dolgozott az amerikai fővárosban a Kongresszus egyes tagjainak stábjaiban, s a Frontiers of Freedom konzervatív intézet alelnökeként napi kapcsolatot ápol a nagypolitika szereplőivel is.

A közíró előrebocsátotta, hogy ugyan a közlemény nem nevesíti Orbán Viktort, de mindenki tisztában van azzal, hogy Magyarországon kizárólag egy ember, az ő szava dönt, a magyar vezetés egyenlő Orbán Viktorral. A közleménnyel az Egyesült Államok tulajdonképpen kinyújtja a kezét a miniszterelnök felé, és egy utolsó kísérletet tesz arra, hogy jobb útra térítse őt, megértesse vele: Magyarország 1999 óta tagja a NATO szövetségi rendszerének, s ezzel nem csak jogok, hanem kötelezettségek is járnak.


Nagyon ritkán és csak akkor hívnak haza egy nagykövetet konzultációra, amikor „helyzet áll elő” – emlékeztetett Radványi, aki szerint az sem szokványos, hogy demonstratívan nem csak kétpárti egyetértés alakul ki a demokraták és a republikánusok között, ahogy az most, a közlemény tanúsága szerint történt a magyar ügyek megítélésében, hanem az is – és ez is nagyon fontos eleme a közleménynek –, hogy bevonták a szenátust is az ügybe. Ezzel ugyanis egyértelművé tették, hogy a végrehajtó hatalom, azaz a Fehér Ház és a Külügyminisztérium, valamint a törvényhozás, azaz a szenátus ugyanazon a véleményen van Orbánt és a viselkedését illetően – mutatott rá Radványi, megjegyezve, a képviselőházat azért nem kell ilyenkor bevonni, mert a külpolitikában csak a szenátusnak van – alkotmányos alapelvként – beleszólási (tanácsadási és egyetértési) joga (külügyi bizottsága is). Ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy nagyon ritkán szokta a szenátus gyakorolni ezt a jogát, így azután a közleménynek az a része is igen fontos, amely arról szól, hogy a szenátus vezetése egyetértett a nagykövettel. „Itt minden szónak jelentősége van” – jegyezte meg.


A diplomácia nyelvéről lefordítva a dokumentum azt is tartalmazza, az Egyesült Államok megelégelte, hogy a magyar kormány az oroszok pártját akarja fogni, s hintapolitikát folytat a NATO és Oroszország között. Az USA most azt üzente: elég volt abból, hogy a magyar kormány kibeszéljen a kórusból az orosz agresszió és Ukrajna inváziója kapcsán, ideje, hogy egy hangon beszéljen Magyarország a NATO-val.


Nem kérdéses, hogy ez egy nagyon kemény ultimátum Orbánnak, azzal ér fel, amit Amerikában a ’my way or the highway’, avagy a ’megszoksz vagy megszöksz’/’ha nem tetszik, akkor le is út, fel is út’ kifejezéssel szoktak illetni” – szögezte le Radványi Miklós. Ha le akarnánk fordítani az üzenetet kevésbé diplomatikus nyelvre, akkor ezzel nem mást üzentek Orbánnak, mint azt, hogy torkig vannak vele, ideje abbahagynia a kétkulacsos politikáját, le kell állnia az Egyesült Államok és a NATO bírálatával és be kell állnia a sorba a szövetségesei mellé.


Nagyon fontos a dokumentumnak az a része is, amely azt taglalja, hogy „miközben Oroszország indokolatlan háborúja dúl a szomszédban, eljött az ideje annak, hogy Magyarország és transzatlanti szövetségesei és partnerei között szorosabb kapcsolat alakuljon ki” – hívta fel a figyelmet Radványi, aki „lefordította” az üzenet e részének tartalmát is. A lényeg: ha Magyarország, azaz Orbán nem ébred rá végre arra, hogy hol a helye és hogyan kell viselkednie, akkor az Egyesült Államok egységesen fel fog lépni ellene. Mint magyarázatként megvilágította: a szenátus, azaz a kongresszus felső házának a szerepe ebben azért is fontos, mert a kongresszusnál van a pénz, nem a Fehér Háznál, ami azt is jelenti, hogy a leállíthatnak minden, a pénzügyeket is érintő segítséget, beleértve akár a fegyverszállításokat, fegyvervásárlásokat is. „Ez egy nagyon kemény ultimátum, hiszen valójában a végrehajtó hatalom és az egységes szenátus közös közleménye arról, hogy elegük van Orbánból, s ha nem áll be a sorba, akkor annak politikai, gazdasági és pénzügyi következményei lesznek, Magyarország szempontjából pedig nem fog jól végződni”. Felszólítás arra, hogy Magyarországnak végre nem csak, hogy száz százalékig be kell állnia a szövetségesei közé, hanem aktívan támogatnia kell a NATO-t az orosz agresszióval szemben, beleértve Ukrajna támogatását olyan mértékben és módon, ahogy a NATO teszi. Nem opció, hogy erre nem hajlandó.


A közlemény pénteken jelent meg a nagykövetség honlapján – s ha nem is szándékosan talán, de reagál a legfrissebb orbáni állásfoglalásra is. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elhangzott „interjújában” ismét élesen bírálta a Nyugatot a háborúban játszott szerepéért. Olyanokat mondott egyebek között, hogy „a nyugati világ vezetői háborús lázban égnek”, miközben a béke pártján csak Magyarország és a pápa áll, illetve a türkök, az arabok, a kínaiak, az afrikaiak szorgalmazzák az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalásokat. Bár – ahogy az amerikai közlemény sem nevesítette Orbánt, úgy – a magyar miniszterelnök sem nevesítette a NATO-t, de kristálytisztán lehetett érteni, kire, mire gondol.

NVZS

1678669204917.png
 
Mintha Usa szovetsegese lenne Mo orszag? Tudom mindennel jobban gyulolitek paran Amerikat ,csak az orosz ideologia szimpi es visszavagytok ra.
A megvetés világ politikája miatt nem gyűlölet.
Az orosz ideológiára meg épp úgy senki sem vevő
Visszavágyás sem elképzelhető.
Valamiféle indulat mondathatta ezeket veled.
Esetleg összekevered Orbán kormányt a lakosság gondolatával
Ez épp oly hibás mint az USA-t feltétel nélkül galahad lovagnak beálmodnod.
Ha te kirekesztesz Európában maradt polgárokat: mint mi is tudunk érezni és véleményt formálni.
Akkor valójában magadat zártad be vélemény és érzelmi ketrecbe (de nevezheted buboréknak is)
 
Utoljára módosítva:
feltunhetett volna mar, hogy napi partpolitikaba nem megyek bele :)
Ne hari de abban ugy sem tudnank egyet érteni!
Én ebbe az Orban a hulyebb vagy Gyurcsany vitaban inkabb nem veszek reszt :)
Már pedig eléggé úgy tűnik. ezt nem lehet elkerülnöd.
Mert a politikai porondon igen csak ez a két erő marad
Fokozatosan és folyamatosan erőteljesebbé válik.
Az a két ember egymást is politikai riválisának tekinti.
Első ismeretségük óta.
És annak ellenére, hogy sokkal több eszközzel él és bír
Hatalomra kerültsége óta.
Még sem volt képes politikai riválisát kiiktatni.
Pedig mindent elkövetett.
Ezért elkerülhetetlennek látszik a politikai porondon figyelembe venned
Kit akkori gazdaságpolitikája miatt megvetéssel kezelsz.
Nem oly sikeres azért az Orbáné.
Nem lettünk kistigris
 
A megvetés világ politikája miatt nem gyűlölet.
Az orosz ideológiára meg épp úgy senki sem vevő
Nem-e?
Akkor Szíjjártó miert is rohangál Moszkvába?
Netán ott tartja az alsóneműit?
Vagy talán mégis egyeztetgetni?

Visszavágyás sem elképzelhető.
Valamiféle indulat mondathatta ezeket veled.
Esetleg összekevered Orbán kormányt a lakosság gondolatával
Sajnos a lakosság a hathatós göbbelszi modszerek miatt lassan csak azr tudja majd látni, amit a kormany enged. Az pedig nem mas, mint az orosz ideologia.
Eleg csak a közelmúlt gŕúz balhéra utalni. Ők kikeltek az idegen (külföldről támogatott) ngo-k megbélyegzese ellen, mi simán lenyeltük...
Ez épp oly hibás mint az USA-t feltétel nélkül galahad lovagnak beálmodnod.
Az USA legalabb nyilt sisakjal jatszik: a penz beszel.
Ha te kirekesztesz Európában maradt polgárokat: mint mi is tudunk érezni és véleményt formálni.
Akkor valójában magadat zártad be vélemény és érzelmi ketrecbe (de nevezheted buboréknak is)
Erre már nem is írok semmit, bár tudnek.
 
Akkor Szíjjártó miert is rohangál Moszkvába?
Netán ott tartja az alsóneműit?
Vagy talán mégis egyeztetgetni?
Kevered te is az emberek érzelmeit gondolatait.
Azzal hogy a kormány épp mit csinál.
Te is egy vagy a polgárok közül.
Nem úgy nézlek mint aki épp helyeselt a kormánynak.
Ezért válaszaidban ne kormány cselekedeteit mondd.
Amikor miránk üzenet írókra válaszolsz.
Azért írtam: Ne keverjük a kormányt a néppel a polgárokkal.
És a CH- levők se azonosak egyikkel sem.
Se kormány se Szíjjártó nem vagyunk.
Beidéztél és kiragadtál egy sort:
A senki alatt magamat Én és ismerőseim értettem
Te meg szijjártóval jössz


Az orosz ideológiára meg épp úgy senki sem vevő
Mit csinál a kormány te sem értesz vele egyet
 
Utoljára módosítva:
A kormány biztos most nagyon megijedt.
Az ismerőseim között 99% -ot nem érdekli Ukrajna sorsa osszák fel, tüntessék csak legyen béke.
Mindenki szeretné gyermekét , unokáját felnőni látni.
Hiszen sokan átélték az 50-60-70-80-as évekbeli hidegháborút és a gondolkodás módot. Először jött az atom pánik majd a hidrogén bomba legkésőbb a neutron bomba fenyegetés.
A mai 20-40 évesek ezt nem érzik.
Persze hogy ennek hogy semmibe sem veszik az orosz agressziót nagy köze lehet a médiának is. Hisz még a rendszerváltás után voltak vita műsorok amiben ellenzékiek és kormánypártiak vitatták meg a problémákat felvetéseket az ma TELJESEN hiányzik. (nem is hiányolják mert nem tudják hogy olyan is létezhet)
Ma vagy tapossuk el vagy ne beszéljünk róla elv az uralkodó .
Pl:
Juhász Péter több mint hat éve küzd azért, hogy a TV2 beismerje a róla sorozatban és folytatólagosan terjesztett hazugságait. Ez még egy személyiségi jogi per esetében is hosszú időnek számít, amit jelez az is, hogy a történet szereplői közül van, aki már nem él, a felperes visszavonult a hivatásától, és az érintett cég vezetése is lecserélődött.
A bíróság, leszállítva az első fok során meghatározott összeget, 2,5 millió forint sérelemdíjat ítélt meg Juhásznak. Ezt az összeget a csatornát működtető társaság ki is fizette, de a helyreigazításoknak a Kúria ítélete után sem adtak helyet, jóllehet, a bíróság kötelezte az alperest, hogy „az ítélet jogerőre emelkedését követően 15 napon belül az ítélet rendelkező részét a felek nevének és perbeli állásának feltüntetésével tegye közzé, a jogsértést tartalmazó médiatartalom megjelenésével azonos napon, azonos műsoridőben”.
Beolvastak ugyan szöveget a Tények szeptember 10-i, szeptember 11-i, szeptember 15-i és szeptember 17-én esedékes adásában is, de ez csak négy alkalom volt az ítéletben szereplő 16 helyett, csupán töredékét fedték az ítéletben sorolt állításoknak, azokat sem pontosan, és egyetlen egy alkalommal sem említették a felperes, Juhász Péter nevét.
  • 16-szor és 16 pontban kell bocsánatot kérnie a TV2-nek Juhász Pétertől, miután Tények című hírműsorukban több alkalommal és bizonyítottan valótlanságokat terjesztettek róla.
  • Egy másfél évvel ezelőtti ítélet kötelezi erre a kormánypárti televíziót, de a TV2 ennek a mai napig nem tett eleget.
  • Januárban bírósági végrehajtást is elrendeltek a TV2-vel szemben, de a jogrend nem képes kikényszeríteni az ítélet teljesítését.
  • Mindez a hatalom jóváhagyó támogatásával történik: a kormány évi tízmilliárdos nagyságrendű közpénzt irányít a TV2-be.
 
clownpepito
Mintha Usa szovetsegese lenne Mo orszag?
A közös NATO tagság
Az utolsó világrengető épp nem szövetségesség az alábbi:
A hadüzenet
Bárdossy László vezette minisztertanács 1941. december 11-i rendkívüli ülésén – Horthy Miklós távollétében – döntött a hadüzenetről.
1679501357501.png
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,308
Tagok
615,644
Legújabb tagunk
boborján2
Oldal tetejére