Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet III.

t.s.

Állandó Tag
Állandó Tag
Én is épp ezzel kapcsolatosan érdeklődnék.
- Mi a helyzet azon pedagógusokkal, akik oktatói státuszba kerültek az előző évben? Én pl. ebben az évben léptem volna mester pedagógusként a köv. kategóriába, most oktatóként milyen jogszabály vonatkozik ránk? Esetleg tudna valaki közületek ezzel kapcs. konkrét információt/jogszabályt megnevezni. Nagyon köszönöm a segítséget.:)
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Én is épp ezzel kapcsolatosan érdeklődnék.
- Mi a helyzet azon pedagógusokkal, akik oktatói státuszba kerültek az előző évben? Én pl. ebben az évben léptem volna mester pedagógusként a köv. kategóriába, most oktatóként milyen jogszabály vonatkozik ránk? Esetleg tudna valaki közületek ezzel kapcs. konkrét információt/jogszabályt megnevezni. Nagyon köszönöm a segítséget.:)
jogszabály:
-326/2013-as nem vonatkozik az oktatókra
- szakképzési tv: rendszeres béremelésre előírást nem tartalmaz
- munka törvénykönyve: a szerződésedben kitérnek erre??? Mert az 2 fél egyező akarata, tehát miért nem kérted, hogy kerüljön bele ezzel kapcsolatosan valami???

Na pont ezért nem vagyok centrumos iskolában.... Mert a "béralku" során kb a mestereknek megadták a KLIK-es pedagógusok 10%-os pótlékát, maximum, és elvették a szakértői órakedvezményt.... Én meg kimatekoltam: tanker többet fizet az óráimra leosztott fizu alapján...
És kinevezésem még nincs a kezemben, de a következő kategória alapján utalták a januári fizumat, emelt pótlékkal...
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Öt oldal, hosszú lenne idemásolni, de tartalmazza a jogokat, lehetőségeket és sajnos sok veszteséget is.


Ez is egy jó oldal - sok munkaügyi ismeret van sok cikkben - igaz, keresgélni kell:
 

pappica

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kollégák! Véletlenül valakinek nincs elérhetősége Hajnal Gabriellához? (Klébelsberg Központ elnöke, magyarázat azon szerencséseknek, akik nem KK-s iskolában dolgoznak). Most nem a honlapon található hivatalos [email protected] címre gondolok, hanem ami valóban hozzá ér el.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
"3628 milliárd forintot költött el a kormány eddig gazdaságvédelem címén, ... ennyi pénz ment el a koronavírus-járvány negatív következményeinek az orvoslására az erre elkülönített keretből."

Az EMMI költései részletezve:
1613502829532.png 1613502904361.png 1613502980630.png 1613503037332.png 1613503106051.png 1613503136070.png 1613503176238.png
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Közgazdászként a gazdaságvédelemről nem a sport jut az eszembe...:confused:
Bár lehet, hogy a BGE, a PTE és a Corvinus valami ócska, ősrégi, elavult tananyagot tanít...o_O
A New Deal szerintem mindenkinek mond valamit: útépítés, infrasrtuktúra fejlesztése... :dr_9:
Állítólag sikeres volt, bár amerikai találmány... mi pedig a Szovjetúnió határán ezt kétkedve fogadtuk, mint a Coca-Colát...:dr_123:

Az infrastruktúra fogalmát így tanítom (nem gazdasági területen tanulóknak): háttérgazdaság, a gazdasági tevékenységek feltételeit teremti meg. Pl: közlekedés, víz-gáz-áram-csatorna-telefon-internet...:dr_31: ( ezt még a művész-lelkek is megértik, akik egész nap rajzolnak)
Ha tágabban értelmezem, akkor a humánerőforrás szükségleteinek kielégítése (oktatás, egészségügy, lakhatás, megélhetés, rekreáció, kultúra) is beleférhet... Néhány doktorinak is volt már hasonló témája.
A rekreáción belül egyedül a sport ilyen arányú előtérbe helyezése szerintem még a svédeknél sem jelenik meg. Svájcban sem hiszem, hogy ez lenne az irány.
De most azt érzem, hogy "9.5. Fontos számára szakmai tudásának folyamatos megújítása, a megszerzett tudását a pedagógiai gyakorlatában eredményesen alkalmazza." indikátornál "kipontozódtam", mert nem újultam meg...
Azért az egész országot hülyének nézni... ehhez pofa kell!
Mert a parlamentben azért nem feltétlenül azok ülnek, akik értenének 1-1 dologhoz... hát nekik ez jutott: el tudom fogadni...
De az ott ülőkre az embereknek szavazniuk kellett, hogy bekerüljenek. A szavazókat "megetették" és azóta is "jól tartják"...
 

aranyhaj16

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kollégák! Véletlenül valakinek nincs elérhetősége Hajnal Gabriellához? (Klébelsberg Központ elnöke, magyarázat azon szerencséseknek, akik nem KK-s iskolában dolgoznak). Most nem a honlapon található hivatalos [email protected] címre gondolok, hanem ami valóban hozzá ér el.
Kedves Ica!
Ha erre az elnökire írsz, akkor is fog válaszolni.
De a személyes emailcíme:
gabriella.[email protected]
Én kb. egy fél éve írtam neki az elnökire, s néhány napon belül a személyes emailcímén válaszolt.
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Egy szeretett iskolámban keresnek igh-t.
Budapest, IX. kerület...
Az iskola 7:45-től kezdi az első órát és 21 óra körül ürül ki az épület...
https://kozigallas.gov.hu/pages/jobviewer.aspx?ID=ujnj7ts3f0

Miért?
Mert már jóideje, mikor meghirdetik az állást olyanok jelentkeznek, akik kedvesek és aranyosak, de:
- nincs közoktatásvezető szakvizsgájuk
- nem tudják, hogy ezt a munkát nem lehet heti 2-3 nap alatt letudni mert mellette "maszekolni" szeretnének
- nem láttak még statisztikát, kitöltendő táblázatokat "tegnapra"...
- eddig nem ismerték az excelben az adattábla rögzítését:)
- nem tudnak gépen dolgozni egész nap (a képernyőt és a "helyben ülést" nem bírják)
- a telefonos megkeresésekre nem tudnak érdemben reagálni ( de ehhez segítséget sem kérnek, mert a válaszuk mindenre az, hogy mindent tudnak!!! - de mégsem...)
- mert esti képzés miatt néha 7-8 óráig bent kell maradni (nagyon ritka, de előfordul)
- mert esti képzés miatt szombati napokon is van tanítás és néha ekkor is szükség van vezetői ügyeletre
- mert a tantárgyfelosztás (ig intézte eddig egy nyugdíjba ment kollégával) nem egyszerű - és meg kell ismerni :dr_104:
- mert az órarenddel is dolgozni kell ( ezt-azt finomítani)


Az iskolában 100+ a tanárok létszáma, tehát a tanulói és szülői panasz/kérés/nyafogás is mindennapos, amit tudni kell kezelni.
A 100+ fős tanári karral sem könnyű dolgozni ( a kb 50 fős tantestületekhez képest dupla annyi a nehézség, de ezen nem értem, miért kell csodálkozni...)

A titkárság segítőkész és teherbíró, a vezetőtársak kedvesek és sajnos időnként kimerülnek...:dr_33:
Az igazgatónő egyenes és nem kertel, ha valami nem oké.... ellenben nagyon segítőkész és keresi azt, hogy jó legyen mindenkinek (emiatt ő is leterhelt, mert mások segítésével is nagyban törődik)
A munkaközösségek vezetői nagyon sokat segítenek, van véleményük és sok jó ötletük/meglátásuk. Emiatt sok az alulról jövő kezdeményezés, amit a teljes intézményre kell "rászabni", hogy egységesek legyünk.:cool: Ez nem 5 perces megbeszéléseket jelent...

Még soha nem volt 3db igh ( nem volt megfelelő a jelentkező, leginkább 2 fő küzdött meg a feladatokkal), több alkalommal a fenntartó volt az, ami lehetetlenné tette ezt.:dr_64:

Én azt gondolom, hogy aki tudatában van azzal, hogy mivel jár a vezetői megbízás, azt a fentiek nem rettenthetik el.
Az egyik igh is szakértő, a másik az ELTE-n tanított. 10 fölött van a mesterpedagógusok száma (ebből 4 szakértő).:dr_33:
Az órarend kialakításánál heti 1 nap "alkotói nap" már évek óta figyelembe vetethető (megfelelő színvonalú munkavégzés esetén amennyiben megvalósítható...), tehát a szakértői napodon, ha nincsen eljárásod eldöntöd.....
Az előző félévben, mivel az ovis gyerek köhögött és 2 hétig otthon kellett vele lenni, az igh home office-ban dolgozott....
Tehát EMBER-ből van az iskola, de Te is légy az...

Akit érdekel, vagy tud valakit, aki gondolkodik a váltásban, jelentkezzen.
Ha kérdésed lenne, keress bátran.

Drága Laysla!
Tudom, hogy nem ez a fő profilja a fórumnak, de bízom benne, hogy 2 hétig maradhat a bejegyzés (jelentkezési határidő)...
Köszönettel: anett5
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Tegnap 90 nappal meghosszabította a kormány a veszélyhelyzetet, valamint a minősítésekre vonatkozó rendeletnek a hatályát is, május 23-ig.

Belépve a felületre, a következő jelenik meg, mai dátummal:
1614088081554.png
 
Utoljára módosítva:

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Javasolnám, hogy a Tanfelügyeleti látogatásokat véglegesen töröljék, mondjuk az öregségi nyugdíj előtt x évvel állók esetében.
(Tologatják, tologatják.) :) 2020. március 26-án lett volna az enyém.

Volt erre példa a minősítésnél.
Volt ilyen. Akinek 5 év van az öregségi nyugdíjig, az már nem kap tanfelügyeletet. Ez le van írva. Tavaly lett volna nálunk több kollégának tanfelügyelete, de törölték. Azokat szervezték aztán újra erre a félévre, de egyik kolléganőnkét már nem, mert közben elérte ezt az 5 éves mágikus határt. A többiekét persze nem, de most éppen tologatják, ebben a tanévben már nemigen lesz (ahogyan neked sem ;) .) Szerintem, és joghatás nélkül.
Megnéztem a kalkulátoron, mikor kaphatok oltást. Ezt dobta a gép:
a legfrissebb napi adat alapján: 2021. október 27. és 2021. december 4. között
7 napos csúszóátlag: 2021. szeptember 7. és 2021. október 8. között
napi átlag: 2022. május 21. és 2022. július 27. között
illesztett trend: 2021. szeptember 11. és 2021. október 1. között
Egyébként még ezt írja: A profilod alapján, Magyarországon a COVID vakcinára várakozók száma előtted 1 702 521 és 1 970 947 (fő) közöttre tehető.
Újra megjelent nálunk a koronavírus (az eddigi jelentkezései nem voltak vészesek, de ez nem a víruson múlott, hanem nem tudom, min), az osztályomban egy tanuló érintett, náluk az egész családot leterítette. Négyen vannak, mind a négyen betegek.
Közben némely intézmény nagyon azt szeretné, hogy személyesen jelenjek meg szaktanácsadáson. A POK azt mondja, hogy lehetőleg ne menjünk személyesen. Nem jelzik az intézmények felé, hogy talán nem kellene ragaszkodni a jelenléti látogatáshoz. Kicsit visszásnak érzem, hogy amikor a minősítés online zajlik, akkor nem mondják ki kerek perec ugyanezt a szaktanácsadásra. Én kommunikáljam le okosan, hogy az intézményvezető elálljon a személyes jelenléttől. Még vannak, akikkel nem beszéltem meg semmilyen konkrétumot, de voltak olyanok, akik a levélben azt írták, hogy jelenléttel szeretnék. Majd kedden ráülök a telefonra, és megpróbálok rájuk hatni, ha nem lehet, akkor közlöm a POK-kal, hogy nem vagyok hajlandó tiszteletemet tenni semmilyen intézményben. Morcos vagyok. :mad:
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Többen otthon vagytok a jogszabályokban, ezért segítséget kérek.

Megtilthatja-e (s ha igen, mi a jogalapja) egy munkahelyi vezető, hogy a saját fényképed legyen a munkaruhádon?
Egyáltalán kötelezhet-e bármire, a ruházatoddal kapcsolatosan (persze nem gondolok közszemérem-sértő, tiltott tartalmakra, ezt én is tudom)?

Azért vagyok felháborodva, mert Kásler M. megtiltotta a Dél-Pesti Centrumkórház covidos osztályán dolgozóknak, hogy a szkafanderre rátegyék a saját fotójukat (egy ragasztószalaggal) azért, hogy a nagyon rossz állapotú betegek emberi arcot is lássanak, ne csak bukósisakokat, azért, hogy talán elviselhetőbbé válik az egész, amúgyis rémisztő helyzet (betegen, kiszolgáltatottan, hozzátartozók nélkül).

Ha tudtok ehhez jogalapot, kérlek, írjátok meg, mert szerintem ehhez nincs joga.
Az erkölcsi oldaláról már ne is beszéljünk. :mad2:
 
Utoljára módosítva:

pappica

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kollégák! Nagyon rossz szájízzel fejeződött ma be kolléganőm minősítése. A szakos szakértő ma, a védés napján gondolta úgy, hogy hiánypótlás(?!) elmaradását kifogásolja. Tudni kell, hogy az online felület kipróbálásakor (15 nappal ezelőtt) jelezte, hogy gondja van a tematikus tervvel, de nem pontosította, hogy melyikkel. Ugyanis a két óratervet, reflexiójukat, csoportprofilt és a hozzájuk tartozó tematikus tervet már a felület kipróbálása előtt kérte, hogy küldje le a kolléganőm, amit ő megtett. A próba alatt nem hangzott el, hogy a szakos a portfólió anyagára gondol, így a kolléganőm a látogatáshoz kapcsolódó dokumentumokat egészítette ki a kérteknek megfelelően és elküldte újra. Bőven a minősülés előtt 10 nappal volt még ez is. Ma kiderült, hogy a szakos auditort kért az eljáráshoz. Szerintem durván eljárásrendet sértett, hiszen a portfólió megnyitása után nem jelzett az elnök felé, hogy tartalmi pótlást/cserét kérne - megjegyzem, nem is lett volna miért, teljesen korrekt a feltöltött portfólió. De én nem vagyok szakos (tanítóról beszélünk), akár gondja is lehetett volna, de nem jelezte. Valami vakságban szenvedhetek, de nem találom az útmutatóban hol van az eljárásrendünk, azaz pontosan mi a feladata a szakosnak/elnöknek (oldalszám). Segítenétek?
Megjegyzés: a stílusa kifejezetten arrogáns ("Ne vitatkozzanak!" mondta az intézményi delegáltnak és pedagógusnak - nem vitatkoztak, csak érveltek) nulla empátia. Egy pozitív mondat nem hangzott el részéről (tény, negatív sem) pedig lett volna mit megdicsérni. Az elnök kicsit későn kapott észbe, hogy határozottabban kellene kézben tartani a folyamatot.
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
A COVID-osztályon szigorú a protokoll a ruházatra vonatkozóan is.
A képnek is kukába kell kerülnie (veszélyes hulladék), ha azt a dolgozó leveszi.
Ezt így képzelték el az ápolók???
Egyébként, ha már az egészségügyi személyzet megkapta az oltást, így nekik nem kellene ennyire beöltözni...
Műszak végén kell az alapos fertőtlenítés, ruhacsere stb.
Ha az unióban ez lenne a protokoll, itt sem lenne ekkora ellenállás....
Ez csak egy szerény vélemény,... nem vagyok virológus, csupán másra is használom a fejem a maszk hordásán kívül...
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kollégák! Nagyon rossz szájízzel fejeződött ma be kolléganőm minősítése. A szakos szakértő ma, a védés napján gondolta úgy, hogy hiánypótlás(?!) elmaradását kifogásolja. Tudni kell, hogy az online felület kipróbálásakor (15 nappal ezelőtt) jelezte, hogy gondja van a tematikus tervvel, de nem pontosította, hogy melyikkel. Ugyanis a két óratervet, reflexiójukat, csoportprofilt és a hozzájuk tartozó tematikus tervet már a felület kipróbálása előtt kérte, hogy küldje le a kolléganőm, amit ő megtett. A próba alatt nem hangzott el, hogy a szakos a portfólió anyagára gondol, így a kolléganőm a látogatáshoz kapcsolódó dokumentumokat egészítette ki a kérteknek megfelelően és elküldte újra. Bőven a minősülés előtt 10 nappal volt még ez is. Ma kiderült, hogy a szakos auditort kért az eljáráshoz. Szerintem durván eljárásrendet sértett, hiszen a portfólió megnyitása után nem jelzett az elnök felé, hogy tartalmi pótlást/cserét kérne - megjegyzem, nem is lett volna miért, teljesen korrekt a feltöltött portfólió. De én nem vagyok szakos (tanítóról beszélünk), akár gondja is lehetett volna, de nem jelezte. Valami vakságban szenvedhetek, de nem találom az útmutatóban hol van az eljárásrendünk, azaz pontosan mi a feladata a szakosnak/elnöknek (oldalszám). Segítenétek?
Megjegyzés: a stílusa kifejezetten arrogáns ("Ne vitatkozzanak!" mondta az intézményi delegáltnak és pedagógusnak - nem vitatkoztak, csak érveltek) nulla empátia. Egy pozitív mondat nem hangzott el részéről (tény, negatív sem) pedig lett volna mit megdicsérni. Az elnök kicsit későn kapott észbe, hogy határozottabban kellene kézben tartani a folyamatot.
Szia Drága!
Ez nem semmi!
Az auditor sajnos a helyszíni eljáráson volt jelen és nem értesült arról, hogy a szakos az elnök felé nem kért javítást, illetve az elnök a szakos kérését felülbírálhatja...
Intézményi delegált:
A védés értékelésénél van lehetősége a pf dokumentumaihoz megjegyzést írni: kb ugyanúgy, mint az előzetes értékelésnél.
Az online eljárásnál: "A jegyzőkönyv tartalmát az érintettek az elektronikus egyeztetést követően jóváhagyták." mondat része bármelyik jegyzőkönyvnek, ezért ha ez nem történt meg, akkor máris eljárásrendet sértett (ha az előbbieknél ki is magyarázza) és kérni kell a megismételt eljárást az OH-tól.
Az értékelést várjátok meg, nem hiszem, hogy nagyon elhúznák...
A delegált talán az elnöknél érdeklődhetne a végeredményről, még a tanúsítvány megérkezése előtt.

Az OH-nak pedig jelezni kellene, hogy a látogatás napját megelőzően mit tett az elnök / szakos, miről van levél /e-mail, mert a szó elszáll...
Én is a javítást a próba alatt jeleztem és beszéltük meg szóban (bizottság+minősülő hallotta) és aznap vagy másnap már ment a levél is a szokott módon....
Egyébként a pf javítását igen alaposan indokolni kell, megjelölni melyik dokumentum miben hiányos és milyen módon kell a javítást elkészíteni:
"A portfóliójának előzetes átvizsgálása megtörtént.
Feltöltött portfóliója előzetes átvizsgálása után az alábbi megállapításokat teszem. (326/2013. (VIII.30.) Korm. rendelet 9/B. § (2) bekezdése, 11/A.§ (1)-(3) bekezdései és 11/A. § (1)-(2) bekezdései alapján)
A portfólió kötelező dokumentumai feltöltésre kerültek, dupla vagy rossz helyre történő feltöltés nincs.
2 db szabadon választott dokumentum feltöltésére kerültek. Minden dokumentum megnyitható, feltöltésből eredő hibát, hiányos oldalt nem észleltem.
A tematikus tervben és az óratervekben megemlített linkek, youtube videók forrásmegjelölése elmaradt.
Megállapítom:
A linkek, videók forrásának és utolsó letöltésének megjelölését kérem pótlásként a levelem kézhezvételétől számított 5 napon belül megküldeni pdf formátumban e-mailen keresztül. (feltöltött dokumentum neve, linkek/videók forrás – és letöltés megjelölése az Útmutató szerint egy táblázatban vagy egyoldalas szövegben, aláírva)" (
részlet a legutóbbi levelemből...)

Amennyiben ez nincsen meg, akkor mi a fenét akart a szakos????
Mert ha nem érkezik meg határidőre a pótlás, akkor nem kell megcsinálni a védést sem... ugyanis akkor a nyilatkozatot írja meg az elnök, a védés előtt 5 nappal...

Egyébként, ha megtudnám minősülőként olnline eljárásban, hogy auditor is van, akkor tutira 2 percenként ledobna az internet és nem hallanám a többieket....
Menjen csak be mindenki a saját sulijába és délután fussanak neki újból... pl 4 órakor...vagy az elnök jegyzőkönyvezze, hogy tecnikai problémák miatt nem valósult meg az eljárás...
A rosszindulat, a kivagyiság, az én tudom a tutit, csak az a jó amit én mondok..... biztosan szakértő?????
Tudatában azzal, hogy mennyi kárt okoz???
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Volt ilyen. Akinek 5 év van az öregségi nyugdíjig, az már nem kap tanfelügyeletet. Ez le van írva. Tavaly lett volna nálunk több kollégának tanfelügyelete, de törölték. Azokat szervezték aztán újra erre a félévre, de egyik kolléganőnkét már nem, mert közben elérte ezt az 5 éves mágikus határt. A többiekét persze nem, de most éppen tologatják, ebben a tanévben már nemigen lesz (ahogyan neked sem ;) .) Szerintem, és joghatás nélkül.
Megnéztem a kalkulátoron, mikor kaphatok oltást. Ezt dobta a gép:
a legfrissebb napi adat alapján: 2021. október 27. és 2021. december 4. között
7 napos csúszóátlag: 2021. szeptember 7. és 2021. október 8. között
napi átlag: 2022. május 21. és 2022. július 27. között
illesztett trend: 2021. szeptember 11. és 2021. október 1. között
Egyébként még ezt írja: A profilod alapján, Magyarországon a COVID vakcinára várakozók száma előtted 1 702 521 és 1 970 947 (fő) közöttre tehető.
Újra megjelent nálunk a koronavírus (az eddigi jelentkezései nem voltak vészesek, de ez nem a víruson múlott, hanem nem tudom, min), az osztályomban egy tanuló érintett, náluk az egész családot leterítette. Négyen vannak, mind a négyen betegek.
Közben némely intézmény nagyon azt szeretné, hogy személyesen jelenjek meg szaktanácsadáson. A POK azt mondja, hogy lehetőleg ne menjünk személyesen. Nem jelzik az intézmények felé, hogy talán nem kellene ragaszkodni a jelenléti látogatáshoz. Kicsit visszásnak érzem, hogy amikor a minősítés online zajlik, akkor nem mondják ki kerek perec ugyanezt a szaktanácsadásra. Én kommunikáljam le okosan, hogy az intézményvezető elálljon a személyes jelenléttől. Még vannak, akikkel nem beszéltem meg semmilyen konkrétumot, de voltak olyanok, akik a levélben azt írták, hogy jelenléttel szeretnék. Majd kedden ráülök a telefonra, és megpróbálok rájuk hatni, ha nem lehet, akkor közlöm a POK-kal, hogy nem vagyok hajlandó tiszteletemet tenni semmilyen intézményben. Morcos vagyok. :mad:
Én megírnám nekik, hogy szívesen mész, de vinnél egy kis Covidot is...
 
Oldal tetejére