Hírek Zelenszkij: Arra ne számítson senki, hogy Ukrajna beletörődik abba, hogy tartósan "ütközőzóna" lesz a Nyugat és Oroszország között

Szinte menthetetlenül törékennyé vált a nemzetközi biztonsági rendszer, ezért Ukrajnának új garanciákra van szüksége a világ vezető hatalmaitól biztonsága megőrzéséhez - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).

Az ukrán elnök az ország keleti részét sújtó katonai feszültségről szólva elmondta, hogy nagy a háború kockázata, de még nagyobb lenne, ha reagálnának a térségben tevékenykedő erők provokációira. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna "jó kezekben van", és megvédi magát, a lakosság pedig "nem pánikol".

Mint mondta, nem tudja, mi Vlagyimir Putyin orosz elnök célja, éppen ezért szeretne találkozni vele. Az biztos, hogy Ukrajna katonai konfliktus helyett diplomáciai megoldást és biztonsági garanciákat kíván. Erről az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai, valamint az Európai Unió, Németország és Törökország részvételével kell csúcstalálkozót tartani minél hamarabb, bárhol - tette hozzá.

Ez az új megállapodás sürgetően szükséges, mert a globális biztonsági rendszer vészesen törékeny, szabályai nem működnek, és az a veszély fenyeget, hogy a nemzetközi közösség megfeledkezik a 20. században elkövetett hibákról - fejtette ki az ukrán államfő.

Volodimir Zelenszkij egyben támogatást kért országa nyugati partnereitől, kiemelve, hogy a fegyverszállítmányok nem "adományok" Ukrajnának, hanem hozzájárulás az európai és a nemzetközi biztonsághoz.
Azzal kapcsolatban, hogy Németország nem hajlandó fegyverekkel segíteni az ukrán hadsereget, Zelenszkij köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek "szavakkal, gesztusokkal és tettekkel is támogatták Ukrajnát", és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyes országok nem mutatnak egyértelmű elkötelezettséget országa védelme mellett.

Kiemelte, hogy az ukrán NATO-tagság kérdésének kezelését sem tartja megfelelőnek. Mint mondta, az ukránok "őszinte válaszokat" várnak nyugati partnereiktől arra, hogy hazájuk elnyerheti-e a tagságot a szövetségben. "Ha nem mindenki akar ott látni minket, akkor mondják meg" - jelentette ki. Arra viszont ne számítson senki - folytatta -, hogy Ukrajna beletörődik abba, hogy tartósan "ütközőzóna" lesz a Nyugat és Oroszország között.

MTI

1645303195384.png
 
Akkor most is egy kis (nagy) összefoglaló a hadi helyzetről.

Havazással köszönt be az április a bahmuti frontra, a harcok intenzitása pedig rég nem látott alacsony szintre csökkent. Az oroszok téli naaaagy téli offenzívája az utolsókat rúgja. A hideg idő még néhány napig kitart, de aztán az olvadások következtében ismét sártengerbe fullad a hadszíntér, várhatóan május elejéig.
Szoledar elfoglalása után leváltották az addigi parancsnok Szurovikint, és a hadsereg főparancsnoka, Geraszimov vette át a műveletek irányítását, aki azt a feladatot kapta, hogy március végéig foglalja el a Donbaszt. A lendület azonban nem tartott ki. A HIMARS rakétaütegek fenyegetésében az oroszok nem képesek elsöprő csapatkoncentrációt összevonni egy szűk területen, hogy döntő áttörést érhessenek el. Geraszimov így minden fronton támadást indított, ezek azonban sorra kudarcba fulladtak.
Északon nem tudták felszámolni a kupjanszki hídfőt. Kicsit délebbre Kreminnánál ugyan csökkenteni tudták a nyomást, de a közelébe sem értek Limannak. Szoledar után kézzel fogható közelségbe került Bahmut körbezárása, azonban a várostól nyugatra lévő dombságon nem tudták átküzdeni magukat és ez a művelet is teljesen megállt az elmúlt hetekben. A csapataik egy részét Donyevk mellé, Avgyivkához irányították át, de itt is csak a részleges körbezárásig jutottak. A legnagyobb támadást délen, Vuhledarnál hajtották végre, az ukrán állásokon viszont százas nagyságrendben olvadtak el a harci eszközeik anélkül, hogy egy métert is haladtak volna előre.
Aktív harcok jelenleg már csak Bahmutban folynak. Miután a város körbezárása nem sikerült, ismét frontálisan, a városon belül támadnak. Az ukrán fél itt fokozatos, rendezett visszavonulással adja át a területeket, utcáról-utcára. A bahmuti helyzet most már tökéletes analógiája lett a tavaly nyári szeverodonyecki csatának, ahol az ukránok a végsőkig kitartva fullasztják ki az orosz törekvéseket, időt nyerve a nyugati fegyverszállítmányok beérkezésének és az új alakulatok felállításának.
A következő hetekben már nem várható nagyobb hadművelet egyik oldalon sem, amíg fel nem szárad a talaj, nyár elején viszont súlyos harcok várhatóak, a legnagyobb kérdés pedig az lesz, hogy az ukránok a frissen felállított dandárjaikkal képesek lesznek-e valahol olyan eredményt elérni, mint az őszi harkivi offenzíva volt.
A helyzet most sokkal nehezebb, az oroszoknak volt ideje mélységi védelmet kiépíteni és több katonájuk is van a fronton. A általános várakozás az, hogy dél felé indulhat ukrán támadás, hogy elérjék az Azovi-tengert, elvágják a Krím szárazföldi összeköttetését és elzárják az orosz csapatokat az utánpótlástól Melitopoltól nyugatra. Ennek a lehetőségét hangoztatja az ukrán vezetés és ettől fél a legjobban az orosz is.
A minta itt szintén nagyon hasonló a tavaly őszihez, amikor mindenki a harkivi nagy támadást várta délen, majd offenzíva indult északon. Kétségtelen, hogy a legnagyobb stratégiai előnyt a déli irány jelentené, de kérdéses, hogy az átadott eszközök mennyisége elegendő-e egy ilyen támadáshoz, vagy pedig ismét valamilyen kreatív megoldást választ az ukrán vezérkar.
Az általános vélekedés szerint az ukránoknak egy lövése van, többet egészen biztosan nem tesz lehetővé a rendelkezésükre álló kapacitás. A hibának nem sok tere van, a vuhledari orosz kudarc ékesen bizonyítja, hogy még a nagy arányú csapatösszevonás is súlyos kudarcot eredményezhet ha nem előzi meg kellő előkészítés.
A háború köde minden korábbinál sűrűbb lett a télen, nyílt forrásokból nagyon nehézzé vált követni az eseményeket és mindazt, ami ténylegesen a háttérben zajlik. Ami jelenleg biztos, hogy az oroszok érdemi eredmény nélkül zárták a telet, miközben egyre súlyosabb veszteségeket szenvedtek.
Azt a kevés taktikai előnyt, amit képesek voltak kivívni, nemhogy stratégiai, de még műveleti sikerre sem sikerült átváltaniuk. Március végére ezzel világos lett a tél egyik kérdése: képesek lesznek-e az oroszok fenntartani a nyomást és a lassú előrehaladást, ezzel véve elejét az ukrán ellentámadásnak. A válasz egyértelmű nem, ez pedig azt jelenti, hogy az ukránok ismét lehetőséget kaptak.
Ha nem járnak sikerrel, akkor alacsony intenzitáson fagyhat be a konfliktus hosszú időre, ha pedig igen, akkor meglátjuk meddig tudja elviselni Putyin rendszere a sorozatos kudarcokat.
/KARD/
Ehhez egy kis adalék:
Nem csak Szurovikint váltották le, de néhány másik tábornokot is.
Többek között az 5 nagy katonai körzetből a keleti parancsnokát és valószínűsíthetően a központiét is. Mindkét tábornok csapatai csúfos kudarcot vallottak az ukran harcok során. (Az előbbi állítólag a legutáltabb tábornok az orosz hadseregben.)
Geraszimovot (aki főállásban az orosz vezérkari főnök) vélhetően azért tettek meg az ukrajnai műveletek parancsnokának, hogy kompenzálják vele Prigozsint (Wagner zsoldosok főnöke), mert híresen rossz kettejük között a viszony.
Az oroszok most a hibrid fronton próbalkoznak, ami azt jelenti, hogy a világörökseg reszét kepező Pecserszkaja Lavra területen tünteteseket szítanak a kollaboransaik segítsegével.
A Lavra egyébként egy város a városban, egy komplex kolostorváros Kijevben, melyet a pravoszláv Moszkvai patriarchátus ukrajnai szárnya birtokol.
Mivel azonban több esetben megsértettek a világöröksegre vonatkozó törvényi tilalmakat ( pl. engedély nélkül felépítettek hat épitményt, köztük egy szállodát), a Kijevi Kulturális Minisztérium március 31-i veghataridővel kilakoltatta (volna) őket de nem tettek eleget a határozatnak.
Pavel metropolitát a rend vezetőjét 60 napra háziőrizetbe helyeztek, miután az ukran belbiztonsagi szolgálat lehallgatta a telefonját, ahol is több esetben becsmerelte az ukran harcoló katonákat (a maiupoliakat fattyaknak nevezte), valamint Kirill patriarka es az oroszok dicsőitésrre szólitotta fel hiveit, illetve vslószínűsíthetően az időközben nála tartot házkutatás soran egyeb terhelő anyagok is előkerülhettek.
Válaszul több megyében a moszkvai patriarchatus ala tartozo templomok bezárkoztak és megtagadtak a vegtisztességet az elesett ukran katonaktól, sőt egy lvovi templomban egy betegszabadsagon lábadozo katonát meg is vertek (a papok). Viszontvalaszul a lakosok es a szabadsagon levő frontkaonak több helyen betörtek a templomolba és nemes egyszerűseggel kidobtak onnan a papokat majd a temlomot átadták az ukrán iranyítas alatt álló papi rendnek.
 
Szinte menthetetlenül törékennyé vált a nemzetközi biztonsági rendszer, ezért Ukrajnának új garanciákra van szüksége a világ vezető hatalmaitól biztonsága megőrzéséhez - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC)....
A CNN hétfőn az interneten megjelent dokumentumok egyike alapján megerősítette, hogy az Egyesült Államok kémkedett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök után – ez a leleplezés “mélységes csalódottságot” váltott ki a kijevi tisztviselőkből.
A különböző médiaforrások több fontos felfedezést tettek a kiszivárgott dokumentumban:

 • Az orosz Wagner-csoport megpróbált fegyvereket szerezni egy NATO-tagországtól: Törökországból. Továbbá a Wagner egyes belső jövőbeli terveit nyilvánvalóan ismeri az amerikai hírszerzés.
 • Az orosz erők követésére használt érzékeny műholdas technológia részletei, nevezetesen a “LAPIS videó” – amelyet fejlett műholdas rendszerként írnak le, és amely eddig szigorúan őrzött titok volt.
 • A Pentagon által készített ukrajnai harctéri értékelések
 • The Guardian: “Az egyik dia szerint a NATO-tagországok, Franciaország, Amerika, Nagy-Britannia és Lettország több, kevesebb mint száz fős különleges műveleti kontingense már aktív Ukrajnában”.
 • A CIA, az NSA, a Védelmi Hírszerző Ügynökség, a bűnüldöző szervek és a Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO) hírszerzési tevékenységének leírása.
 • Ukrajna robusztus, szovjet korabeli légvédelme — amely eddig minimálisra csökkentette az orosz repülőgépek részvételét — a következő hetekben kifogyhat a lőszerből
 • Egy állítólagos CIA hírszerzési frissítés – azt állítja, hogy az izraeli Moszad támogatta a Netanjahu miniszterelnök legfelsőbb bírósági reformterve elleni tüntetéseket
 • Egy jelentés szerint az ukrán légvédelem veszélyben van, ha nem erősítik meg a nyugati szövetségesek
 
A CNN hétfőn az interneten megjelent dokumentumok egyike alapján megerősítette, hogy az Egyesült Államok kémkedett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök után – ez a leleplezés “mélységes csalódottságot” váltott ki a kijevi tisztviselőkből.
A különböző médiaforrások több fontos felfedezést tettek a kiszivárgott dokumentumban:

 • Az orosz Wagner-csoport megpróbált fegyvereket szerezni egy NATO-tagországtól: Törökországból. Továbbá a Wagner egyes belső jövőbeli terveit nyilvánvalóan ismeri az amerikai hírszerzés.
 • Az orosz erők követésére használt érzékeny műholdas technológia részletei, nevezetesen a “LAPIS videó” – amelyet fejlett műholdas rendszerként írnak le, és amely eddig szigorúan őrzött titok volt.
 • A Pentagon által készített ukrajnai harctéri értékelések
 • The Guardian: “Az egyik dia szerint a NATO-tagországok, Franciaország, Amerika, Nagy-Britannia és Lettország több, kevesebb mint száz fős különleges műveleti kontingense már aktív Ukrajnában”.
 • A CIA, az NSA, a Védelmi Hírszerző Ügynökség, a bűnüldöző szervek és a Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO) hírszerzési tevékenységének leírása.
 • Ukrajna robusztus, szovjet korabeli légvédelme — amely eddig minimálisra csökkentette az orosz repülőgépek részvételét — a következő hetekben kifogyhat a lőszerből
 • Egy állítólagos CIA hírszerzési frissítés – azt állítja, hogy az izraeli Moszad támogatta a Netanjahu miniszterelnök legfelsőbb bírósági reformterve elleni tüntetéseket
 • Egy jelentés szerint az ukrán légvédelem veszélyben van, ha nem erősítik meg a nyugati szövetségesek
Tovabba, és ez már minket is érint:

Kedd reggel a The Economist újabb részletet osztott meg a dokumentummal kapcsolatban.

ENNEK ÉRTELMÉBEN A TENGERENTÚLI HÍRSZERZÉS UKRÁN TÁBORNOKOKON KÍVÜL MAGYAR, IZRAELI ÉS DÉL-KOREAI HIVATALOS SZEMÉLYISÉGEKET IS MEGFIGYELT.
A módszerek is napvilágot láttak: az egyik eljárás például az volt, hogy telefonra telepítettek poloskát. De a legújabb információk szerint, az amerikai ügynökségek még a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tisztviselőit is megfigyelik.
 
A CNN hétfőn az interneten megjelent dokumentumok egyike alapján megerősítette, hogy az Egyesült Államok kémkedett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök után – ez a leleplezés “mélységes csalódottságot” váltott ki a kijevi tisztviselőkből.
A különböző médiaforrások több fontos felfedezést tettek a kiszivárgott dokumentumban:

 • Az orosz Wagner-csoport megpróbált fegyvereket szerezni egy NATO-tagországtól: Törökországból. Továbbá a Wagner egyes belső jövőbeli terveit nyilvánvalóan ismeri az amerikai hírszerzés.
 • Az orosz erők követésére használt érzékeny műholdas technológia részletei, nevezetesen a “LAPIS videó” – amelyet fejlett műholdas rendszerként írnak le, és amely eddig szigorúan őrzött titok volt.
 • A Pentagon által készített ukrajnai harctéri értékelések
 • The Guardian: “Az egyik dia szerint a NATO-tagországok, Franciaország, Amerika, Nagy-Britannia és Lettország több, kevesebb mint száz fős különleges műveleti kontingense már aktív Ukrajnában”.
 • A CIA, az NSA, a Védelmi Hírszerző Ügynökség, a bűnüldöző szervek és a Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO) hírszerzési tevékenységének leírása.
 • Ukrajna robusztus, szovjet korabeli légvédelme — amely eddig minimálisra csökkentette az orosz repülőgépek részvételét — a következő hetekben kifogyhat a lőszerből
 • Egy állítólagos CIA hírszerzési frissítés – azt állítja, hogy az izraeli Moszad támogatta a Netanjahu miniszterelnök legfelsőbb bírósági reformterve elleni tüntetéseket
 • Egy jelentés szerint az ukrán légvédelem veszélyben van, ha nem erősítik meg a nyugati szövetségesek
Most ezen csodálkozni kellene?
Ez természetes. Hiszen minden államnak vannak belső titkai és mást mond mint amit cselekszik persze vannak naivak akik azt hiszik mert valaki a barátom az megoszt velem minden dolgát nos nem....
Ami inkább megdöbbentőbb hogy ez kiszivárgott!!!
 
Mik vannak!
Sokan azt hittuk már a mult évben is, hogy a NATO tagorszagok egy reszebol ukrajnaban vannak kulonlegesek, erre most ezt megerositik!
A kérdés most mar csak az: ki harcol kivel!
Miert etetnek engem - meg titeket - azzal, hogy ukrajna vivja a harcat a betolakodo oroszokkasl!
De még lenne ennek kapcsan kérdésem sok-sok.
Elvégre nyugatnak és amerikanak szabad ugyan, na de mégis...

 
Miert etetnek engem - meg titeket - azzal, hogy ukrajna vivja a harcat a betolakodo oroszokkasl!
Szerintem ez számodra furcsa. Hisz volt itt már biológiai labor stb.....Érdekes hogy eddig amit az amerikaiak mondtak mind valótlanság volt az oroszok meg a követendő példa. Most meg az amerikaiaknak lehet hinni...
 
Szerintem ez számodra furcsa. Hisz volt itt már biológiai labor stb.....Érdekes hogy eddig amit az amerikaiak mondtak mind valótlanság volt az oroszok meg a követendő példa. Most meg az amerikaiaknak lehet hinni...
Ja hogy az pentagon tette kozzé a dokumentumokat.
Az más, akkor én olvassás kozben félreértettem valamit
 
Ja hogy az pentagon tette kozzé a dokumentumokat.
Az más, akkor én olvassás kozben félreértettem valamit
Nem tette közzé hanem kiszivárogtatták....
Csak arra kérlek ne mond hogy meglepődtél. Az orosz csapatokat nem furcsállod? Ha ott van egy két nyugati ˝mezőgazdasági szakember˝ azon meg hűha meg hűha...
A következő hírt az oroszok tették fel......vagyis most ez igaz vagy hamis?
Az utóbbi napokban több videó is terjedni kezdett arról, hogy orosz katonák levágták ukrán hadifoglyok fejét. A CNN azt írta, hogy két videó is terjed az ukrán hadifoglyok lefejezéséről. Az egyiket még április 8-án töltötték fel először egy oroszpárti oldalra, azon két lefejezett katona látható, akiken az oroszok röhögnek.
Egy ukrán újságíró a Twitter-oldalán tette közzé az orosz Telegram-felhasználók reakcióit a brutális videó alatt.


EZEK ALAPJÁN A VIDEÓT TÖBB MINT 1200-AN „KEDVELTÉK” ÉS KILENCVENEN „IMÁDTÁK”,
legalábbis a feltartott hüvelykujj és a szívecske szimbólumok szerint.
 
Nem tette közzé hanem kiszivárogtatták....
Csak arra kérlek ne mond hogy meglepődtél. Az orosz csapatokat nem furcsállod? Ha ott van egy két nyugati ˝mezőgazdasági szakember˝ azon meg hűha meg hűha...
A következő hírt az oroszok tették fel......vagyis most ez igaz vagy hamis?
Az utóbbi napokban több videó is terjedni kezdett arról, hogy orosz katonák levágták ukrán hadifoglyok fejét. A CNN azt írta, hogy két videó is terjed az ukrán hadifoglyok lefejezéséről. Az egyiket még április 8-án töltötték fel először egy oroszpárti oldalra, azon két lefejezett katona látható, akiken az oroszok röhögnek.
Egy ukrán újságíró a Twitter-oldalán tette közzé az orosz Telegram-felhasználók reakcióit a brutális videó alatt.


EZEK ALAPJÁN A VIDEÓT TÖBB MINT 1200-AN „KEDVELTÉK” ÉS KILENCVENEN „IMÁDTÁK”,
legalábbis a feltartott hüvelykujj és a szívecske szimbólumok szerint.
Na jovan, az más.
Az az 50 sas specialista buzat kapálni mant a seal emberekkel felváltva, akik foleg a tarhonyaultetvények novenyvedelmével foglalkoznak.

Folyamatosan tanulok
 
Na jovan, az más.
Az az 50 sas specialista buzat kapálni mant a seal emberekkel felváltva, akik foleg a tarhonyaultetvények novenyvedelmével foglalkoznak.

Folyamatosan tanulok
Akkor kezded érteni az iróniát de, amiért ezt írtam az hogy a háború előtt évekig mentek a gazdasági kamion konvojok a jelenlegi megszállt ukrán területekre Oroszországból és szabadságon levő orosz katonák kísérték a burgonya és kenyér szállítmányokat és ráadásul az ajándék hómarók kiképzésére is megtanították a helyi kemény legényeket akik azonnal lelőttek egy utasszállító repülőgépet....
 

ISW: Erősítéseket kapott Bahmutban a Wagner-csoport

Ezenkívül orosz hadibloggerek is arról számoltak be,

HOGY A WAGNER CSAPATAI MÁR T–90-ES HARCKOCSIKAT IS HASZNÁLNAK BAHMUT TÉRSÉGÉBEN.
Az Uralvagonzavod (az egyetlen orosz cég, amely harckocsit gyárt), alkatrészhiány miatt mindössze havi 5-6 tank elkészítésere képes.
Szóval, ha igazat is írnak a bloggerek és az idei össztermést is megkapták Prigozsinék, akkor is legfeljebb 2 tucat tankjuk van, ami persze nem keves, pláne, ha van hozzá kiképzett személyzet.
A valósagalapot ugy tudom elképzelni, hogy az ukrán leopardok elindultak Bahmut felé és ellenük az oroszok összeszedtek mindent, amit lehetett.
 
A valósagalapot ugy tudom elképzelni, hogy az ukrán leopardok elindultak Bahmut felé és ellenük az oroszok összeszedtek mindent, amit lehetett.
Az a 3 zaszloajnyi nyugati harckocsi ha elindul Bahmut felé, akkor az ukran ellentámadás - amit már vagy 4 honapja igernek - ujra páncélostámogatáés nelkul marad.

A másik, hogy meglepne az általad emlitett 5-6 darab :)
Ez meg tavaly marciusi hir, amikor azt részletezték, hogy az orosz tankokba hutoszekrény és egyéb chipeket épitenek be:)
Ezen azota már nevet maga a sajto is:) (igaz Ursula meg nem olya rég is ezzel érvelt, de a sajat partjabol is kinevettékj érte)

Az orosz hadiipar sajna fejlett!
Ráadásul azok az orszagok vasarlotak a T90-ekbol amelyek ma is oroszorszag tamogatoi kozt vannak(Lásd pl india, ahol tobb mint 2000 db készult ebbol a tipusbol)

A haboru befejezése szempontjabol nagyon jo lenne ha igazad lenne, de tartok tole, hogy csak szajkozod a nyugati lapok tavaly tavaszi hireit :(
 
Az a 3 zaszloajnyi nyugati harckocsi ha elindul Bahmut felé, akkor az ukran ellentámadás - amit már vagy 4 honapja igernek - ujra páncélostámogatáés nelkul marad.
Azert nem egeszen. Az ukranok egy sor fejlesztest vegeztek anno a T80-as kapcsan igy nekik is van nem keves belőle.
Többek között ezert is gond az orosz gyartás mert pl. a celzóberendezest, amit az ukranok fejlesztettek es gyartottak, valamiért nem exportalja tovabb Ukrajna az Orosz föderacióba.
Ugyancsak nem tudnak agyucsövet sem gyartani, amit durvan 2000 lövesenkent cserelni kell(ene), mert ennyit bir a huzagolas. Az ujhoz viszont a svedektől eddig vásárolt spéci ötvözetet szintén nem kapjak meg a szankciok miatt...
Szóval, ahogy irtam alkatreszhiany es nem kapacitashiany miatt.
A másik, hogy meglepne az általad emlitett 5-6 darab :)
Ez meg tavaly marciusi hir, amikor azt részletezték, hogy az orosz tankokba hutoszekrény és egyéb chipeket épitenek be:)
Naja! Ha a Leopardban WC van, akkor a T-90/14-be minimum (bor)hűtőszekreny dukal...
Az eredeti normal tankgyarto kapacitas 60 db/hó lenne.
Ezen azota már nevet maga a sajto is:) (igaz Ursula meg nem olya rég is ezzel érvelt, de a sajat partjabol is kinevettékj érte)

Az orosz hadiipar sajna fejlett!
Még egyszer: nincs anyag!
A gyengített uran még nem eleg a tankgyartáshoz.
Az elektronikát (kb minden területen) eddig külföldről vettek. Kina vacilál, India beintett, es csak egy két fekete csatornan csordogal a materia.
Nem véletlen, hogy az egyik lelőtt drónban TI - Texas Instruments - IC-ket talaltak az ukranok es a USA vizsgalatot inditott, amit maga a ceg is teljes mellszelesseggel tamogat, hogy kiderüljön, hogyan kerülhettek az oroszokhoz.
Ráadásul azok az orszagok vasarlotak a T90-ekbol amelyek ma is oroszorszag tamogatoi kozt vannak(Lásd pl india, ahol tobb mint 2000 db készult ebbol a tipusbol)
En egyelőre ugy latom, hogy India (mikent Kina sem), nem akar szembeszegülni a szankcionalókkal.
Mellesleg vettek ők MIG-eket is, szivjak is miatta a fogukat...
A haboru befejezése szempontjabol nagyon jo lenne ha igazad lenne, de tartok tole, hogy csak szajkozod a nyugati lapok tavaly tavaszi hireit :(
Meg csak veletlenül sem! Csupan a rendelkezesre allo informaciokat elemzem és ebból ezt vontam le.
Talan annyi előnyöm van, hogy egyszerre tudom figyelni az orosz, ukran es angol sajtót.
Mar csak az elfogott orosz hadifoglyok interjuiból is sok erdekesseget lehet megtudni.
Aki esetleg nem tudna, az ukranoknal ket ujsagíro is lehetőseget kapott, hogy orosz hadifoglykkal beszelgessenek (természetesen az ukran hirszerzes kihallgatasa utan, majd cserebe a foglyok felhivhatjak az otthoni rokonaikat.
Ezt nem csupan emberiessegből teszik, hanem azert, mert ezernyi katonat tartanak az oroszok eltűntkent nyilvan. Igy a rokonoknak nem kell karterites (mert meghalltak). Nem kell informaciot gyűjteni, hadifogoly cseret szervezni...
De, ha a rokon bemegy az ottani KIEG-re a YT videoval, kenytelenek intezkedni.
Visszaterve, a foglyok nem egy alkalommal elmondtak az ellatasi gondokat, az élelemhianyt, az eü ellatatlanságot es nem utolso sorban a fegyver/lőszerhianyt.
Volt, hogy a szazad 5 db BMP-vel rendelkezett (aki nem tudna, ez egyfajta páncélozott harcjarmű), amiből kettőből kifogyott a szoljarka (üzemanyag), egynek a motorja, egynek meg a lanctalpa adta fel.
Erre a szazadparancsnok otthagyta a csapatot az erdőben es lelepett az egyetlen használhatóval.
Szoval nagyjabol kepben vagyok az oroszok haditechnikai fejlettsegevel.
Nem mellesleg ha olyan fejlettek, miert SZ300-asokkal lövik az ukranokat, amikor az kifejezetten elharítasra tervezett? ( Ezert van az a sok felretalalat is többek között.)
 
Utoljára módosítva:
Meg egy aproság: Dvornyikov utan Szurovikint is levaltottak.
Nehogymar a vezerkari főnök kelljen szemelyesen, hogy a tamadó orosz sereg fejlett technikat kapjon. Mondjuk nem is kap Geraszimov ide, vagy oda.
 
Ugyancsak nem tudnak agyucsövet sem gyartani, amit durvan 2000 lövesenkent cserelni kell(ene), mert ennyit bir a huzagolas. Az ujhoz viszont a svedektől eddig vásárolt spéci ötvözetet szintén nem kapjak meg a szankciok miatt...
Tudtommal a T90-esek fo fegyvere egy 125 mm-es simacsovu agyu, amiben érdekes lenne ha tonkremenne a huzagolas :)
(az oroszok azt allitjak ilyen csobol sokfele lovedék kiloheto)
Egyebkent nem vagyok katona, foleg nem tuzer, csak elgondolkodtam:)
 
Tudtommal a T90-esek fo fegyvere egy 125 mm-es simacsovu agyu, amiben érdekes lenne ha tonkremenne a huzagolas :)
(az oroszok azt allitjak ilyen csobol sokfele lovedék kiloheto)
Egyebkent nem vagyok katona, foleg nem tuzer, csak elgondolkodtam:)
Ennyire en sem vagyok.
De, ha melleteszem a tényt, hogy a 60+ eves T60-asokat is előkotortak, akkor elhiszem a szakerto veleményét.
Amugy alaplogika, hogy 2000 robbanást egyszerű fém nemigem bír ki sérülesmentesen..
 
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter április 17-én Brazíliavárosba érkezik, hogy brazil kollégájával tárgyaljon. A kétoldalú megbeszélés újabb eleme a Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök által meghirdetett új aktív brazil külpolitikának.
Lula Kínában azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak fel kellene hagynia a háború ösztönzésével Ukrajnában, és el kellene kezdenie a békéről beszélni. A brazil elnök szerint így a nemzetközi közösség „meg tudná győzni” az orosz és az ukrán elnököt arról, hogy „a béke az egész világ érdeke”.
A brazil elnök nemrégen arról beszélt, az ukránoknak fel kellene adni a Krím-félsziget visszaszerzésének gondolatát, hogy a béke elérhető távolságba kerüljön.
(nos körülbelül ez az emberek egy részének is az óhaja, érdeke)
 
Mit kellene csinalni leterdelni a car atyuska azaz Putyin elott es csokolgatni labnyomait? vagy hagyni ,hogy vilaguralmi torekvesenek semmi ne alljon akadalyba?
Kérdezni könnyű
Mert nem mered állítani: a háborút bármi áron folytatni kell.
A választ én sem tudom!
De azt tudom mit ne csináljanak:
Azt ne amit eddig
Ne táplálják a háborút
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

kmaurer wrote on lili.77's profile.
Kedves Lili! Egy régebbi blogban láttam, hogy valaki fordítást kért, és Te segítettél neki. Azt szeretném megkérdezni, hogy van két kötött babaruha amik oroszul vannak, sajnos a fordítóba sem tudom betenni, mert nem engedi kimásolni. Lehetséges lenne, ha átküldöm a linkeket, lefordítanád nekem? Most fog születni két unokám is 1-1 hónap eltéréssel a téli időszakban. Köszönöm szépen a válaszod. :) Marcsi
ani515 wrote on Éleskés's profile.
Szép napot kívánok!
Szerettem volna megnézni ezt
és ez történt:
Hoppá! Bizonyos problémákba ütköztünk.
A művelet végrehajtásához nem rendelkezel megfelelő jogosultsággal.
Ha ki lehet ezeket a "problémákat" javítani, akkor kérem szépen.
Biróné Cs. Katalin wrote on ladysla's profile.
Kedves Ladysla, kérlek segíts!
Évek óta nem voltam a fórumon. Hogyan lépek be az e-bookok lapjaira? Hová írom be a 20 mondatot? Érvényes még ez a követelmény? Válaszodat előre is köszönöm.
Biróné Cs. Katalin (Biseka)
pomagrade wrote on Kincsesbolygó's profile.
Szia! Sajnos nem sikerült még megtalálnom a Viszkok Fruzsi könyvet... Ha szembejön, felteszem majd :)
Hello everyone!!! The Rnata Nativity Bundle pattern is now available!!! Anyone here who already has it and wants to share it?

Statisztikák

Témák
37,866
Üzenet
4,731,637
Tagok
610,880
Legújabb tagunk
Pethő-Baló Éva
Oldal tetejére