Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

miuci

Állandó Tag
Állandó Tag
Talán a pedagógus képzést kellene megreformálni! Már az első lépéseknél kiszűrni ki alkalmatlan. Most is folyik levelezős képzés. Akik ott szereznek diplomát, hogyan jutnak az induláshoz szükséges gyakorlati tudáshoz...??? Aki 25-30 éve a pályán van, azzal szemben inkorrekt eljárás ez. Hogyan jön egy ugyanolyan képesítéssel rendelkező ahhoz, hogy diplomát megkérdőjelezzen, s ezzel valaki megélhetését elvegye?
Nem értem az utolsó mondatodat! "Hogyan jön egy ugyanolyan képesítéssel rendelkező ahhoz, hogy diplomát megkérdőjelezzen, s ezzel valaki megélhetését elvegye?" Erről sem a tanfelügyeletnél, sem a minősítő eljárás nincs szó. Ha meg megnéznéd a statisztikát a sikeres és sikertelen minősítések arányát fel sem vetődne ez a gondolat. 2015 végéig lezárt minősítések száma 3740 sikeres 3688 fő – 98,6% sikertelen 52 fő – 1,4%. Az adatok magukért beszélnek!
Azok a pedagógusok, akik szakértők szaktanácsadók lettek, komoly vizsgákon estek át. Sokat tanultak azért, hogy segítsék a többi pedagógust. Én szaktanácsadó vagyok. Szakvizsgám, két egyetemi diplomám van, (és velem együtt sok szakértőnek és szaktanácsadónak), hozzám is jön tanfelügyelet. A cél ebben az esetben, hogy egy külsős ember ( illetve kettő), segítse feltárni, hogy melyek azok a területek, ahol még fejlődhetek. Ezzel javulni fog szakmai, pedagógiai munkám.
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Tisztelettel szeretném megkérdezni a PSZE és PÉM szakértő hölgyeket és urakat, hogy bizonyosak Önök abban, hogy:


  1. Minden esetben szakmailag felkészültebbeknek az ellenőrzött kollégáknál?
    Az Önök által végzett tevékenység előre viszi a magyar közoktatás ügyét?
    Önök mindenben egyetértenek a jelenlegi oktatásirányítók elképzeléseivel?
    Életszerű az összes indikátor keresgélése az ellenőrzések alkalmával?
    A PSZE és PÉM szakértők kiválasztása korrekt módon történt meg?
Még sok-sok kérdést tudnék feltenni Önöknek, de egyet még áruljanak el: megéri br. cca 100 ezer havi plusz forintért ezt a rengeteg adminisztrációval járó munkát elvégezni?
Kedves grato!
Megszólítása és kérdései felettébb provokatívak és egyértelmű véleményt nyilvánítanak.
Sajnálom az e fajta megközelítést, mert sehova sem visz, de szívesen válaszolok.

A bizonyosság tárgya téves megközelítés. Abban biztos vagyok (legalábbis erős törekvésem), hogy szakmailag felkészült szakértő vagyok. Nem feladatom a személyes vetélkedés az "ellenőrzött" pedagógussal. Nem érzek késztetést arra, hogy mindezt bármilyen irányból bebizonyítsam. Kérdés, mit értünk szakmai felkészültségen.
Mind a tanfelügyelet, mind a minősítés pedagógiai szempontokból mér.

Hogy előbbre viszi-e a közoktatás ügyét? Igen. Ha a pedagógusok is komolyan vennék, és érdemi, szakmai viták lennének a javítás érdekében. Mérhető, számszerűsíthető, nem utolsó sorban konkretizálható. Még mindig elfogadhatóbb, tényszerűbb mint a dohányzóban, kávézóban történő véleményezés.

Nem értek mindenben egyet, ezért több helyen teljes nevemmel véleményt nyilvánítok, konkrét javaslatot teszek.

Az indikátorok által történő minősítésnek irodalma van, érdemes tájékozódni e témában. Az általuk történő értékelés valóban szakmai felkészültséget igényel. Éppen ezért az "ellenőrzés" alkalmával nem ezeket kell keresgélni, hanem ezek segítségével kell kompetenciákat értékelni, minősíteni. Vagyis nem indikátort keresek, hanem ezek tartalmi megjelenését, ami más dimenziót jelent az egyszerű keresgélésnél. Bár nem volt a kérdések között, de az indikátorok száma is dominál. Meghatározható, hogy hány indikátor szükséges ahhoz, hogy adott esetben egy kompetencia érdemlegesen, biztonságosan megjelenjen, és értékelhető legyen.
Az életszerűség természetesen maga után vonja azt a szükségszerűséget, hogy a pedagógusi munka is valamilyen módon mérhető legyen. Ha így van, egyértelmű következtetéséket lehet levonni, ebből alternatívákat megfogalmazni a szükséges változtatásokhoz.

A kiválasztás korrektsége nem biztos, hogy minden esetben megfelelt. Feltételek alapján pályázni kellett, majd egy sokszoros szűrön átmenni ahhoz, hogy egyáltalán a képzést elkezdhessük. Legalábbis az elején. Én pályáztam, rengeteget dolgoztam és bejutottam. Nem tartozom párthoz, szakszervezethez (nem dohányzom), nincs patrónusom. Talán hiba volt a többségében intézményvezetői kiválasztás, aminek most jelentkeznek hátul ütői. Hiányoznak a hiányszakmák. Nem mindenki alkalmas erre a feladatra.
Ezt legjobban a pedagógusok szűrhetnék ki, ha kitöltenék az értékelő lapot, melyben a bizottság munkáját értékelhetik. Nem mindenki teszik meg. Mint elnök, külön felhívom erre a figyelmet, kérve, hogy ezzel is hozzájárulnak a rendszer javításához.

Utolsó kérdésnél visszakérdezek. Érdemes akármennyiért akármit csinálni?
Mint kritikát írnám, hogy kérdése alapján nincs tisztában sem a munkánkkal, sem annak vonatkozásaival. Mesterpedagógus vagyok, ennek megfelelő munkát végzek, mint szakértő. Mint pedagógus, -ezt jól látja előző hozzászólásai alapján,- függ a vezetéstől is. Ha csak folyosóügyeletre, tili-toli munkákra használ, az nem az én hiányosságom. A minőséget egyébként mindenhol megfizetik.

További kérdéseire is szívesen válaszolok.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Tisztelettel szeretném megkérdezni a PSZE és PÉM szakértő hölgyeket és urakat, hogy ...
Csatlakozom BAJ-hoz. Annyit tennék csak hozzá, hogy
1. Nem az a "dolgunk", hogy felülkerekedjünk, holmi felsőbbrendűséget érzékeltetve, akár minősítésről, akár ellenőrzésről van szó. A képzettségünk - minősítési és szakmai-ellenőrzési szakértőként - egy egységes szempontrendszerre épülő, meghatározott (szintén egységes) rend alapján lefolytatott eljárás levezénylésére szól. Ami plusz, és semmi köze a képzéshez - minimum 15, de átlagosan inkább 25-30 év tapasztalata segít megítélni a kollégák munkáját.
2. Én is úgy gondolom, hogy igen. A kérdés mindig az, mennyire mély az iszap, amit felkavarunk. Ha nem, akkor a kolléga némi szentségeléssel, de klassz portfóliót állít össze. Van miből. PSZE vagy PÉM mindegy, komoly megerősítést kap - én még nem láttam olyan pedagógust, aki ne lett volna büszke a jó teljesítményére. Ha vastag a lerakódás, akkor bizony szükség van ránk.
Gondoljunk a gyerekekre, szülőként, melyik pedagógust választaná?
3. Biztos nem. Én sem.
4. Nem kell megtalálnunk az összes indikátort, nem is lehet. Elég vicces (és szükségtelen) lenne 2-3 évesek számára online közösséget létrehozni (bármennyire informatika-párti vagyok). Nem mindenkinek van különleges bánásmódú gyereke, s van olyan, akinek egy egész osztálya áll ilyen gyerekekből.
5. BAJ leírta, amit én is gondolok. A megfelelésünk a "hétpróbán" (jogi tesztek, "mester"-portfólió feltöltése, tréningeken való részvétel, PSZE-vizsga, PÉM-vizsga) korrekt volt. Nem mindenkinek sikerült. A tényleges probléma ott volt, ahol az intézményvezető vagy a tankerületi igazgató "szűrte meg" a jelentkezőket, és a számára kedvesebbeket hozta helyzetbe. Na, az, nem volt korrekt.

A pénzről nem írtam - én sokszor elgondolkozom, megéri-e, de nem a pénz miatt. Nem várom el, hogy vörös szőnyeget gurítsanak elém, ha belépek az OH felületre dolgozni, de elvárom, hogy tiszteletben tartsanak, és ne csak engem, minket. Elvárom, hogy kolléga legyek és ne beosztott, partner legyek és nem a végrehajtó gépezet része. Ha gondolkodom, megéri-e, csak az elvárásaim nem teljesülése miatt bizonytalanodom el.
Aztán ugyanaz történik, mint az iskolában - ott a gyerekek motiválnak - itt kollégák vannak rám bízva.
 
Utoljára módosítva:

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Talán a pedagógus képzést kellene megreformálni! Már az első lépéseknél kiszűrni ki alkalmatlan. Most is folyik levelezős képzés. Akik ott szereznek diplomát, hogyan jutnak az induláshoz szükséges gyakorlati tudáshoz...??? Aki 25-30 éve a pályán van, azzal szemben inkorrekt eljárás ez. Hogyan jön egy ugyanolyan képesítéssel rendelkező ahhoz, hogy diplomát megkérdőjelezzen, s ezzel valaki megélhetését elvegye?
Kedves fruzsinafanni!
Ez a legrosszabb megközelítés. Diplomát senki sem kérdőjelez meg. Erről szó sem volt sehol, nincs leírva sehol. Mélyebben kellene tájékozódni az életpályamodellről.
De, ha már hasonlítgatunk. Lehet 25-30 éve unatkozni a pályán, és lehet agilis, törekvő, szorgalmas, rendszeresen továbbképzésre járó, levelezőn végzett pedagógus valaki. Lehet 30 éve leragadt, elavult módszereket alkalmazó, és lehet fiatal, frissen végzett, aki a legújabb módszereket, eljárásokat tanulta.
Nos, ezek után ki a jobb? Ki milyen pedagógus?

Gyakorlatilag erre találták ki a fokozatokat a megfelelő idővel, százalékokkal. Az egységes eszközökkel, melyek nyilvánosak, a pedagógusok előre ismerik, készülhetnek rá. Szerintem igazságosabb, mint az előző hasonlítgatás. Ha valami nem jó benne, azt szakmailag kell megfogalmazni, nem pedig rémhíreket hallva megijedni.
Ha valaki nem felel meg a minősítő vizsgán, annak azért eléggé lent kell lennie, amin érdemes elgondolkodni, nem az évekkel dobálózni. De van javítási lehetőség, ahol lehet bizonyítani. Ha így van, már elérte a célját, és nem a megélhetését vette el.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Talán a pedagógus képzést kellene megreformálni! Már az első lépéseknél kiszűrni ki alkalmatlan.
Ez a két mondat nagyon igaz!
Anno, száz évvel ezelőtt, egy szakdolgozatban kifejtettem, hogyan kellene "előfelvételisként" bedobni a leendő hallgatókat a mély vízbe, az intézményekbe. Gyakorlott kollégák mellé beosztani őket (asszisztensként), lássák, tapasztalják, mit jelent 25-30 gyerekkel együtt létezni, vagy éppen 6-10 sérült gyereket segíteni, fejleszteni, továbbá mit jelent ez a munka a gyerekekkel töltött órákon túl. Ha egy év után még mindig óvónő, tanító, tanár akar lenni, kapjon ehhez ajánló szakvéleményt attól az intézménytől, ahol dolgozott. S, ha ez is megvan, lelke rajta, hajrá.
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Tisztelettel szeretném megkérdezni a PSZE és PÉM szakértő hölgyeket és urakat, hogy bizonyosak Önök abban, hogy:

  1. Minden esetben szakmailag felkészültebbeknek az ellenőrzött kollégáknál?
    Az Önök által végzett tevékenység előre viszi a magyar közoktatás ügyét?
    Önök mindenben egyetértenek a jelenlegi oktatásirányítók elképzeléseivel?
    Életszerű az összes indikátor keresgélése az ellenőrzések alkalmával?
    A PSZE és PÉM szakértők kiválasztása korrekt módon történt meg?
Még sok-sok kérdést tudnék feltenni Önöknek, de egyet még áruljanak el: megéri br. cca 100 ezer havi plusz forintért ezt a rengeteg adminisztrációval járó munkát elvégezni?
Tisztelt grato (azért sem írok kollégát),
aki ilyen kérdéseket tesz fel, az - nemcsak itt - egyszerű provokatőr.
Az összes kérdése komoly és súlyos tájékozatlanságára utal.
A netes nyelvezetben troll.
A trollokat nem szabad etetni, mert minden egyes hozzászólás őket élteti, s elégedetten dőlnek hátra odujukban, kezeiket dörzsölgetve, hogy: ugye milyen jól megmondtam...!
Hát nem.
 

gasape

Állandó Tag
Állandó Tag
Talán a pedagógus képzést kellene megreformálni! Már az első lépéseknél kiszűrni ki alkalmatlan. Most is folyik levelezős képzés. Akik ott szereznek diplomát, hogyan jutnak az induláshoz szükséges gyakorlati tudáshoz...??? Aki 25-30 éve a pályán van, azzal szemben inkorrekt eljárás ez. Hogyan jön egy ugyanolyan képesítéssel rendelkező ahhoz, hogy diplomát megkérdőjelezzen, s ezzel valaki megélhetését elvegye?
Kifejtették már előttem a kollégák a diploma megkérdőjelezését , de erről jutott eszembe:
Hogyan jön egy ugyan olyan képesítéssel rendelkező igazgató, intézményvezető.....?Ezt is kérdejelezzük meg???
A másik dolog, a rendszer pozitívuma többek között a szakmai előmenetelben található. 20, 50, 100, fős iskolákban egy, két három vezető lehet. Viszont most mindenki előtt ott van a lehetőség a "kiemelkedésre". Lehet a pályája során bárki mester-, kutató tanár, amennyiben igénye van a szakmai fejlődésre.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Tisztelt grato (azért sem írok kollégát),
aki ilyen kérdéseket tesz fel, az - nemcsak itt - egyszerű provokatőr.
Pedig ezek valós kérdések - van, aki felteszi "szembe babám, ha szeretsz", s van, aki a hátad mögött "lenagyságosszakértőasszonyoz". Én a szembe babám stílus, sőt a "mindent mondj ki, ami zavar" híve vagyok, még ha ezzel kellemetlen pillanatok járnak is együtt. Persze a kulturált stílus kötelező.

Ezek a kérdések konfliktusokat gerjesztenek még mindig, s ha nem beszélünk róla elmérgesednek. Ezért éreztem fontosnak, hogy én is válaszoljak, bár BAJ és gtszg mindent tökéletesen leírt.
 
Utoljára módosítva:

peha

Állandó Tag
Állandó Tag
De volt vezetői tanfelügyelet decemberben, csak nagyon kevés. Hátha bejelentkezik valaki közülük is. A facés zárt csoportban megosztották a tapasztalataikat, anyagaikat.
Köszönöm a válaszodat. Ha esetleg Te tagja vagy ennek a csoportnak és megvannak az anyagaid akkor nagyon megköszönném, ha elküldenéd privátban.
 

ueco

Állandó Tag
Állandó Tag
Csatlakozom BAJ-hoz. Annyit tennék csak hozzá, hogy
1. Nem az a "dolgunk", hogy felülkerekedjünk, holmi felsőbbrendűséget érzékeltetve, akár minősítésről, akár ellenőrzésről van szó. A képzettségünk - minősítési és szakmai-ellenőrzési szakértőként - egy egységes szempontrendszerre épülő, meghatározott (szintén egységes) rend alapján lefolytatott eljárás levezénylésére szól. Ami plusz, és semmi köze a képzéshez - minimum 15, de átlagosan inkább 25-30 év tapasztalata segít megítélni a kollégák munkáját.
2. Én is úgy gondolom, hogy igen. A kérdés mindig az, mennyire mély az iszap, amit felkavarunk. Ha nem, akkor a kolléga némi szentségeléssel, de klassz portfóliót állít össze. Van miből. PSZE vagy PÉM mindegy, komoly megerősítést kap - én még nem láttam olyan pedagógust, aki ne lett volna büszke a jó teljesítményére. Ha vastag a lerakódás, akkor bizony szükség van ránk.
Gondoljunk a gyerekekre, szülőként, melyik pedagógust választaná?
3. Biztos nem. Én sem.
4. Nem kell megtalálnunk az összes indikátort, nem is lehet. Elég vicces (és szükségtelen) lenne 2-3 évesek számára online közösséget létrehozni (bármennyire informatika-párti vagyok). Nem mindenkinek van különleges bánásmódú gyereke, s van olyan, akinek egy egész osztálya áll ilyen gyerekekből.
5. BAJ leírta, amit én is gondolok. A megfelelésünk a "hétpróbán" (jogi tesztek, "mester"-portfólió feltöltése, tréningeken való részvétel, PSZE-vizsga, PÉM-vizsga) korrekt volt. Nem mindenkinek sikerült. A tényleges probléma ott volt, ahol az intézményvezető vagy a tankerületi igazgató "szűrte meg" a jelentkezőket, és a számára kedvesebbeket hozta helyzetbe. Na, az, nem volt korrekt.

A pénzről nem írtam - én sokszor elgondolkozom, megéri-e, de nem a pénz miatt. Nem várom el, hogy vörös szőnyeget gurítsanak elém, ha belépek az OH felületre dolgozni, de elvárom, hogy tiszteletben tartsanak, és ne csak engem, minket. Elvárom, hogy kolléga legyek és ne beosztott, partner legyek és nem a végrehajtó gépezet része. Ha gondolkodom, megéri-e, csak az elvárásaim nem teljesülése miatt bizonytalanodom el.
Aztán ugyanaz történik, mint az iskolában - ott a gyerekek motiválnak - itt kollégák vannak rám bízva.

Egyetértek a válaszokkal és remélem minden szakértő hasonlóan gondolkodik. (Biztos kellemetlen tapasztalat vezérelte a kérdezőt, valljuk meg van ilyenre példa!)
A pontosság érdekében javítanék tudtommal ped 2-es portfóliót kellett feltölteni és nem mesterportfóliót a szakértőknek, szaktanácsadóknak.
Mesterportfóliót az egyéb mesterek töltöttek csak fel.
 

moniska

Állandó Tag
Állandó Tag
Talán a pedagógus képzést kellene megreformálni! Már az első lépéseknél kiszűrni ki alkalmatlan. Most is folyik levelezős képzés. Akik ott szereznek diplomát, hogyan jutnak az induláshoz szükséges gyakorlati tudáshoz...??? Aki 25-30 éve a pályán van, azzal szemben inkorrekt eljárás ez. Hogyan jön egy ugyanolyan képesítéssel rendelkező ahhoz, hogy diplomát megkérdőjelezzen, s ezzel valaki megélhetését elvegye?
Már bocsánat!!!!!....de én is levelezőn végeztem. Nincs olyan, amit a tanítványaim a kérésemre meg ne tennének, a korrepetálásaimra azok is jönni akarnak, akiknek nem is kellene, olyan gyerekek tucatjai kedvelik meg az általam tanított tantárgyakat( nem csak jeles tanulók, hanem kettesek is), akikel a 30 éves gyakorlattal rendelkező, nappali tagozaton végzett kolléganő megutáltatta azokat... aki úgy néz a tanítványaira, meg legtöbbször rám is, meg mindenki másra, hogy azt várom, mikor fog valamelyikünket minden előzetes bejelentés nélkül lehányni ( persze ő a tantestület legjobbja).Jaj, de bocsánat, miket is beszélek....hiszen ő már 30 éve tanít, hiszen ő nappali tagozaton végzett.
Csúnya gondolataim vannak vele és a hasonszőrűekkel kapcsolatban..... jobb helye lenne fenn a kamra polcon, egy befőttes üvegben( na de nem az én kamrámban!) - az ücsörgés úgy is jól megy neki.
És egyébként nem kell a digitális tábla, nem kell az okostelefon, az internet.... a lényeg , hogy a gyerek meg ne mukkanjon az óráján- na, nem is szoktak.....
Az igazi gyakorlati tudás az ereidben csörgedezik, ha pedagógus vagy, akkor úgy születtél, ha nem....kár erölködni...És ez független attól, hogy a hét melyik napján képezted magad.... ha elhivatott vagy, ez teljesen lényegtelen!!!!
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
...A pontosság érdekében javítanék tudtommal ped 2-es portfóliót kellett feltölteni és nem mesterportfóliót a szakértőknek, szaktanácsadóknak.
Mesterportfóliót az egyéb mesterek töltöttek csak fel.
Még pontosabban: 2014. április 30-ig akár ped2-es portfóliót is feltölthettek a később szakértőként mesterek lettek, de a mesteri képzés során a feltöltést teljessé kellett tenni, mindent fel kellett tölteni.
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudtommal ped 2-es portfóliót kellett feltölteni és nem mesterportfóliót a szakértőknek, szaktanácsadóknak.
A szakértők - eredetileg valóban a ped2-re kidolgozott - portfóliót bővítettek tovább.
A ped2 minősítésekre már a 6 órás pf-re kellett az összes korábbit átalakítani ("visszabutítani").
A szakértőknél ez 10 órás, 2 (oda-vissza) hospitálásos, stb. tehát az eredeti, 2014 áprilisi feltöltésnél bővebb pf-ra módosult.
És mindegy, ki melyik turnusban végzett, ez a követelmény végig ugyanúgy érvényes volt.
 
G

grato

Vendég
Pedig ezek valós kérdések - van, aki felteszi "szembe babám, ha szeretsz", s van, aki a hátad mögött "lenagyságosszakértőasszonyoz". Én a szembe babám stílus, sőt a "mindent mondj ki, ami zavar" híve vagyok, még ha ezzel kellemetlen pillanatok járnak is együtt. Persze a kulturált stílus kötelező.

Ezek a kérdések konfliktusokat gerjesztenek még mindig, s ha nem beszélünk róla elmérgesednek. Ezért éreztem fontosnak, hogy én is válaszoljak, bár BAJ és gtszg mindent tökéletesen leírt.
Kedves Gagamail! Köszönöm, hogy Ön legalább megértette a gondolataimat. Természetesen visszautasítom BAJ és gtszg rólam látatlanban írt "véleményét", nem vagyok "provokatőr" és "troll" sem! Attól, hogy bennem és nagyon sokakban megfogalmazódnak az Önökével nem egyező vélemények, azért nem kell "letrollkodni"! Engetessék már meg, hogy 2016. március 15-én szabadon elmondhassam a saját véleményemet! Ha ezt többen nem így gondolják,- miszerint a vélemény szabad - szerintem az a probléma. Egyébként, több diplomás, szakvizsgázott középiskolai tanár vagyok, aki elsők közt töltötte fel a teljes portfóliót 2014. áprolis 30-ig! Ennyit a trollkodásról, részemről a további véleményalkotást befejeztem ezen a honlapon. További sikereket, több toleranciát kívánok pedagógus társaimnak!
 

kbi

Állandó Tag
Állandó Tag
Hasonló helyzetben vagyok, de nem ez az első ilyen eset. Kérni szoktam a minősítés napjára előkészíteni néhány tanulói füzetet, projektet, dolgozatot stb. , illetve kérdezek és pontozok.
Most már folyamatosan csak ilyen helyzetben vagyok a kapott portfóliók ilyen szempontból igen gyengék! Kezdem unni.
Gyakorlott kollégák sem tesznek be megvalósítás dokumentumát, pedig hallgatóként ez hajdan kötelező volt. Nem önfényezés, de a saját portfóliómra nézve ezt fontosnak tartottam: órán használt eszközökkel, produktumokkal zártam az óratervezetem.
 

kbi

Állandó Tag
Állandó Tag
Jó a kérdésed, és igazából ilyenekről kellene diskurálni.
Már korábban is megfogalmazódott bennem, hogy statisztikázzam a pótolandó, javítandó dokumentumok típusát, kompetenciához való tartozását.
Számszerűleg nem százalékoltam, de végső konklúzióm szerint azokkal a kompetenciákkal van probléma (ez a küldendő kérdésekből kiszűrhető), ahol az egyszerűsítés érdekében eltűntek a dokumentumok. Ha megnézitek az első kiadású Útmutató Alapdokumentumokat tartalmazó táblázatát, kéri: a megvalósítás dokumentumait, az értékelés dokumentumait, IKT alkalmazást.
A második harmadik kiadású Útmutató már nem kéri ebben a részletességben a dokumentumokat. A tanulás támogatása kompetencia leírásánál utal órai munkára.
Gyakorlatilag nem is volt olyan minősítésem, hogy ezekre vonatkozóan ne lett volna kérdés. Ezért aggódva és szomorúan figyelem ezt az "adminisztráció csökkentés" nevű eszeveszett versenyfutást, ami egyben a pedagógusok önmagukkal szemben támasztott minőségi igényének nullázását jelenti.
Egyébként hogy kérdésedre konkrétan válaszoljak, mint elnök nem kérek pótlást. Amit lehet a kérdések, a szakmai beszélgetés formájában megteszem, egyébként a bizottsági tagoknak is a pontozást javaslom. Végül is diplomás emberekről van szó.
Óratervezetet nem tudok elképzelni megvalósítás dokumentuma nélkül! Ezt én így tanultam, sőt tanítottam szakvezetőként. Ez szerintem kötelező. Dokumentáljuk: mit várunk el az órán, milyen eszközöket használunk stb.
 
  • Tetszik
Reagált: BAJ

zeneboszi

Állandó Tag
Állandó Tag
Tisztelt grato (azért sem írok kollégát),
aki ilyen kérdéseket tesz fel, az - nemcsak itt - egyszerű provokatőr.
Az összes kérdése komoly és súlyos tájékozatlanságára utal.
A netes nyelvezetben troll.
A trollokat nem szabad etetni, mert minden egyes hozzászólás őket élteti, s elégedetten dőlnek hátra odujukban, kezeiket dörzsölgetve, hogy: ugye milyen jól megmondtam...!
Hát nem.
Kedves Kros!
Nagyon egyetértek Veled. A válaszolók majd találkozhatnak egyéb felületeken, cikkekben az itt adott válaszaikkal. .......
 

kbi

Állandó Tag
Állandó Tag
Hasonló helyzetben vagyok, de nem ez az első ilyen eset. Kérni szoktam a minősítés napjára előkészíteni néhány tanulói füzetet, projektet, dolgozatot stb. , illetve kérdezek és pontozok.
Sajnos sorozatosan kapom a portfóliókban az óratervezeteket megvalósítás dokumentuma nélkül. Szerintem ezek mind hibásak így! Az Útmutatóban sehol nem találok erre segítséget pedig szerintem a megvalósítás dokumentuma része az óratervezetnek. Ezt így tanultuk, sőt tanítottam szakvezetőként.
 

kbi

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves auditorok! Javítsatok ki, ha tévedek, de úgy tudom (láttam a szempontsort), hogy az auditálás során a kapcsolatfelvétel kapcsán a következő szempontok szerepelnek (többek között):
Az elnök által a szakos szakértőnek elküldött e-mail részletei kitérnek -e az alábbiakra:
- a helyszíni látogatás menete
- az egyes tevékenységek várható időkerete
- az e-portfólió értékelésére vonatkozó határidők pontos betartásával kapcsolatos teendőire
- a kérdések elküldésére vonatkozó határidők pontos betartásával kapcsolatos teendőire
Nos, gondolom ezért az a részletes levélke....;) Én is ilyeneket kapok, nem veszem rossz néven. Jön a hivatalos levél, mellette meg a kevésbé hivatalos, partneri telefonbeszélgetés.
Egyébként jó lenne már, ha a szakértői konferencián ígért nyilvánosság megvalósulna az auditálásra vonatkozóan.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére