”Kínozták? Persze!” – Képzelje bele magát a menekültek lelkivilágába!

Van, aki sohasem heveri ki azt a traumát, hogy el kellett hagynia otthonát, szétszakadt a családja, megölték a szeretteit. Menekülés közben a túlélésre törekvés egészséges magatartás – mondja Hárdi Lilla pszichiáter, a menekültek pszichoterápiáját végző Cordelia Alapítvány orvos igazgatója.

Milyen lelkiállapotban érkeznek Magyarországra a menekültek?

Miután a menekültek elsődleges traumája a gyökérvesztés, így szinte minden menekült traumatizált. Az egy másik kérdés, hogy a menekültek közül hány embernek lesznek poszttraumás tünetei. Ez népcsoportonként változik. Van, ahol szinte mindenkire jellemző, más esetben a harmaduk vagy annál is kevesebb érintett. Vannak olyan kultúrák, ahol a férfiak életéhez szinte hozzátartozik a bántalmazás. Például mikor az iraki menekültektől régebben megkérdeztük, voltak-e börtönben, vagy kínozták-e őket, azt mondták, „ó, hát persze, hiszen ezen szinte minden iraki férfi átesik”. Közülük alig volt valakinek emiatt poszttraumás stressz szindrómája. Az afgánoknál több generáció traumatizált.

A szír menekültekre mi a jellemző?

Az egy különleges betegcsoport, sokan rettentő bizalmatlanok. Ez érthető is, hiszen Szíriában nem lehetett tudni, ki van mellettük, és ki besúgó. Sokan nagyon súlyos disszociatív állapotban, szétesett személyiséggel érkeznek. Korábban csak fiatal férfiak jöttek, most már családok is. Nagyon szomorú szétszakadt családokat látni, azt, hogy csak pár gyerek tudott jönni, a többit otthon kellett hagyni, mert csak ennyire volt pénz, és ők sírnak, vágyakoznak otthon maradt családjuk után. Nagyon súlyos krízisállapotokat is látunk néha. Súlyos állapotot idézhet elő, hogy egy út közben elvesztett hozzátartozót nem lehet rendesen eltemetni, nem lehet elgyászolni, vagy az a bizonytalanság, hogy aki eltűnt, vajon előkerül-e még. De beszélhetünk az út közbeni megalázásokról is, vagy arról, hogy vannak, akik jómódból jöttek el, mindenük odaveszett, szociális űrben és anyagi vákuumban vannak. Vajon mikor tudják újra felépíteni az életüket? Ezek mind traumatikus ujjlenyomatokat hagynak, amelyeket aztán valamikor – segítséggel vagy anélkül – fel kell dolgozni. Ezek súlyos gátjai az életnek.


Az út közben történő megaláztatásokkal kapcsolatban mondta egy szír fiú, hogy a nőket rendszeresen megerőszakolják.

A mi betegeink is elmondják, hogy sok esetben előfordul ez is. Akik eljutnak ide, valahogy túlélik. Azokról nem tudunk semmit, akik nem élik túl. Mert nem csak szexuális erőszakról van szó, a bántalmazások is nagyon kegyetlenek.

A hazájukban milyen bántalmazást szenvednek el a menekültek? Van olyan típus, amely sokakkal fordul elő?

Ha sokakkal fordul elő ugyanaz, az mindig gyanús.

Mert akkor kitalált történet?

Igen, olyan is van, de nem a kitalált történet a jellemző. Akik politikailag nehéz helyzetből jöttek – háborúból, vagy olyan országból, ahol pártok harcolnak – és börtönben ültek, azok a legváltozatosabb fizikai és pszichikai kínzáson estek át: verték, levágták a végtagjait, leforrázták, megégették, vagy folyamatos lármában tartották, esetleg egy izolációs magánzárkába zárták hónapokig. Abba is bele lehet őrülni. Sokuknál nagyon súlyos poszttraumás stressz szindrómát tapasztalunk. Ennek a tünetei az alvászavartól a rémálmokon át egy egészen furcsa lelkiállapotig terjednek, amikor nem lehet tudni, hogy az ember most épp „itt van”, vagy a múltban jár. Sokan depressziósak lesznek, és beletörődnek a helyzetükbe, más agresszív magatartással próbál minél előbb célba érni, és biztonságban tudni magát és a családját. Az olyanfajta egészséges alkalmazkodást, amellyel mi a mindennapi kihívásokhoz próbálunk alkalmazkodni, nagyon kevés esetben lehet látni. Náluk vészreakciók jönnek furcsa, szokatlan, nehezen elviselhető magatartással.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-006-res-jpg.exact729x486.jpg




A gyerekek ki tudják heverni a traumát?

Elméletileg igen, de hogy erre pontos választ lehessen adni, évekig kellene követni az életüket. Ez most lehetetlen, hiszen a menekültek szinte átfolynak az országon. A többiek is csak pár hónapig maradnak, aztán mennek tovább oda, ahol több esélyük van a családot egyesíteni. Volt, akinél elindítottunk egy hosszabb kezelést, de a harmadik ülés után már nem találtuk. De van olyan is, aki évekig visszajár.

Sokan osztanak meg a Facebookon olyan menekültellenes képeket, amelyeken az látszik, hogy szemetet hagynak maguk után, a buszt használják WC-nek. Milyen magatartás várható el attól, aki – adott esetben – több hónapja úton van, és nem tudja, mi van otthon?

Az egészséges magatartás ilyenkor a túlélésre törekvés. Egy másfajta lelkiállapot, mikor foggal-körömmel harcolnom kell a túlélésért, hogy tovább menjek, vagy meg tudjak tapadni valahol. Egy hosszú és gyötrelmes út után nem beszélhetünk egészséges lelkiállapotról. Egy hosszú túra után mi is rettenetesen fáradtak vagyunk. Ezek az emberek ráadásul a fáradtság mellett rengeteg traumát, veszteséget is hordoznak, minimum rettegés és félelem van bennük. Nehéz ilyen esetben azt mondani, hogy mi az egészséges magatartás, mert az az alkalmazkodás lenne. De mihez alkalmazkodjanak? A kapkodáshoz, a fejetlenséghez vagy ahhoz, hogy tiltott területen vannak? Ahhoz nehéz alkalmazkodni.

Évente 800-1000 beteget kezelnek. Hány százalékukat kínozták?

Nagyjából harmadukat.

Ki van közvetlen életveszélyben?

Nem így tenném fel a kérdést. Háborús övezetben ugyanis szinte mindenki életveszélyben van, ki jobban, ki kevésbé. Akinek szerencséje van, megmenekül. Az égi hatalmakon múlik sok esetben, hogy ki éli túl. A kiszámíthatatlanság jelenti a közvetlen veszélyt.

A kormány azt mondja, akik Magyarországra jönnek, már nincsenek életveszélyben – azaz nem menekültek, hanem gazdasági bevándorlók. Meddig indokolt menekülni?

Ha így nézzük, akkor nincs közvetlen életveszélyben az, aki a háborús ország határát átlépi. De amíg nincs biztos talaj a lába alatt, ahol új egzisztenciát teremthet, addig nincs nyugalomban. Bár nem gondolom, hogy a török határon lévő menekülttábor olyan biztonságos lenne, kétségtelenül oda nem terjed át a közvetlen életveszély. De nem lehet azt mondani, hogy ha kilépett a háború sújtotta országból, már boldoguljon, ahogy tud. Az elesett, segítséget igénylő embereknek méltó emberi körülményeket kellene kínálni, és segíteni őket abban, hogy méltósággal tudják tovább folytatni, amit emberi és értékes életnek nevezünk.

Ott, ahol ők szeretnék, vagy ebben lehet határt húzni?

Ebben vitatkoznék, mert ugye lehet, hogy én az Antarktiszon szeretnék élni, de nincsenek rá eszközeim. Ez vita tárgyát képezi, pszichiáterként nem foglalnék benne állást.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-003-res-jpg.exact729x485.jpg




Tavaly azt mondta, nagyon nehéz menekültnek lenni Közép-Európában.

Most még nehezebb lett, hiszen a befogadó országok attitűdje régiónként más és más. Nem könnyű a menekülteket „üdvözlő” országoknak sem, hiszen egy ekkora embertömegnek borzasztó nehéz a megélhetését megoldani.

A menekültek Németországba, Svédországba vágynak. Ha elérték a vágyott országot, mennyi idő alatt lehet megnyugodni? Lehet, hogy csalódottak lesznek, mert nem az van, mint amit elképzeltek.

A megnyugvás attól függ, hogy egy csonka család érkezik-e meg, vagy az előreküldött férfi, fiúgyerek. A kezdeti eufória után ott vannak a kihívások, hogy miképp hozhatom ide a családomat, hogyan tarthatom el itt, hogyan találok munkát – a nyelvi nehézségek miatt is. Felnőttként nyelvet tanulni nem könnyű, pláne, ha az ember olyan traumacsomagot is hordoz magával, amely memóriazavarokat, felfogásbeli zavarokat okozhat. Lehet például egy férfinak olyan – lelki vagy fizikai – sérülése, amely miatt nem tud dolgozni, ilyenkor a nő veszi át a szerepét. Alapvető egzisztenciális kérdések merülnek fel, sok esetben a férfiszerep meg is kérdőjeleződik. Sokan ezzel segítséggel megbirkóznak, segítség nélkül viszont talán soha. A gyerekeknek egyszerűbb, ők könnyen alkalmazkodnak. A trauma rombol. Az, hogy egy beteg ember mennyi idő alatt építi fel a jelenét és jövőjét, mennyi idő alatt illeszkedik be, nagyon különböző. Van, aki segítség nélkül is talpra áll, vagy meg is erősödik, más soha nem heveri ki a traumát. Kihívás úgy integrálódni egy vadidegen társadalomba, hogy közben megtartsák a gyökereiket.

Plusz úgy integrálódni, hogy mindig ugrásra készen lenni, hogy ha béke lesz, az ember hazamegy – sokaktól ezt lehet hallani.

Ez egy óriási reménység, adja isten, hogy így legyen. A szírek, irakiak, iráni keresztények gazdag, nagy múltú és kultúrájú országból jöttek. Ha a helyzet rendeződne, és visszatérhetnének hazájukba, azt hiszem, az lenne számukra a paradicsom, nem pedig az, amit itt szeretnének megtalálni.

Különböző elemzésekben lehetett olvasni, hogy néhányan azok közül, akik csalódnak, nem tudnak beilleszkedni, fogékonnyá válhatnak a terrorszervezetek és szélsőséges eszmék iránt. Ezt mennyire tartja reális veszélynek?

Nem gondolom, hogy ez így lenne, de ezt nem lehet előre megjósolni. Esély mindig mindenre van, pláne ilyen szélsőséges helyzetekben.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-002-res-jpg.exact729x485.jpg




A magyar társadalomból ellentétes reakciókat váltott ki a menekültkrízis. Van, aki azt mondja, ha az ő gyereke veszélyben lenne, azonnal pakolna és menne, más viszont nem tud beleilleszkedni ebbe a helyzetbe. Miért lehet ekkora távolságtartás?

Van ebben egyfajta „eltolom magamtól a problémát” szemlélet, mondván, hogy „ez az ő baja, velem ilyen soha nem fordulhat elő”. A legegyszerűbb tagadni a történelmi tényeket is, elfordítani a fejünket, és csak a jelenlegi helyzetet nézni. Az empatikus attitűd segítő magatartást is eredményezhet, amit nem biztos, hogy mindenki jó szemmel néz. Harmadrészt előkerül az is, hogy „nekünk is kevés van, azt nem osztjuk meg másokkal”. Ez furcsa hozzáállás, a magyarokra régen nem ez volt jellemző. Most zártabb, elutasítóbb, félősebb időket élünk. Jobban féltjük, amink van, nehogy elrabolják, elvigyék magukkal. Ezek indokolatlan félelmek, akkor sem vinnék magukkal nagyobb eséllyel, ha nem félnénk. Attól senki sem lett kevesebb, hogy adott. Attól lettek sokan kevesebbek, hogy nem akartak adni. Döbbenetes és felemelő volt, hogy mennyien segítettek, ugyanúgy döbbenetes volt a társadalom másik részének a távolságtartása. Bár az nem volt váratlan, hiszen sok helyen tapasztaljuk, hogy aki nem olyan, mint mi, az menjen el, nincs helye közöttünk.

Mennyien maradtak a menekülttáborokban azután, hogy lényegében akadálytalanul át lehet menni Ausztriába?

Nem sokan maradtak a befogadóállomásokon. Aki el akart menni, elment, mások is tervezik. Azért vannak, akik a maradást választják és jövőt terveznek. Főleg ők vesznek igénybe szakmai segítséget.

Aki valamilyen státuszt kapott Magyarországon, hogyan él? Tudnak róluk valamit?

Van, aki nagyon jól integrálódott, megtanult magyarul, magyar gyerekei vannak. A pár hónapos korban érkezett csecsemők magyar gyerekként, színes kulturális és történelmi háttérrel rendelkező emberként nőnek fel. Vannak erre is példák, nyilván nem túl sok. Az élet mindenkinek nehéz.

A röszkei határátkelőnél történtekről mi a véleménye?

Én nem voltam ott Röszkén, a híradásokból láttam, mi történt. Döbbenetes volt, hogy Magyarországnak ez a megoldási útja. Szívszorító, hogy a különböző emberek milyen nagyon eltérő módon tudnak reagálni arra, hogy „emberek be akarnak jönni az országomba”. Ez olyan dilemmákat is felvet, hogy igen ám, de mennyien akarnak bejönni?... Milyen zűrzavar és fejetlenség lesz?... Mindenki úgy védekezik, ahogy tud, és úgy segít, ahogy tud.

És a menekültek szemszögéből?

Megértem az indulatot, ha azzal az illúzióval jönnek, hogy Európa befogad, erre ott van a nagy fal, és Európa nem fogad be. Engem arra neveltek, hogy aki segítséget kér, annak lehetőség szerint segítsünk.

Számtól függetlenül?

Ezt nem tudom megmondani. Mindig ez a nagy kérdőjel, hogy mi van, ha annyian jönnek, hogy nem lehet őket ellátni? Erre egy külön stratégiát kellene kidolgozni.

A keresztény vallás és az európai kultúra féltése mennyire megalapozott?

Merthogy ellopnák?

Vannak olyan félelmek, hogy túluralnák.

Nem láttam még kultúralopó menekültet, nem hallottam még olyat, hogy a könyvtárból kilopták volna az értékes könyveket, hogy megtanulják és legyőzzék a mi kultúránkat. Ők más szemszögből tudnak a kultúránkhoz közelíteni és azt gazdagítani.

Vs
roszke.jpg
 
A kedves Ernoe valószínűleg Utópiában éldegél,ahol minden szép és jó,mert úgy látom kizárólag az általa annyira gyűlölt magyarokkal és a talán még jobban gyűlölt katolikus egyházzal kell foglalkoznia.
Egyébként nem hiszem,hogy olyan jóban lennénk,hogy lemamázz.Az édes barátod sem vagyok,még szófordulat szintjén sem.
És kíváncsian várom a beszámolót te gyönyörű hazádról,ahol minden olyan tökéletesen működik,hogy nem kell ott küzdened az igazságért,ahol mindenki egyenlő,és a hírekben kizárólag a tiszta igazságot mondják.Hol is van ez?
Tisztelt asszonyom 4xmami
-
A kritika az nem gyülölet. A szeny szönyegaláseprésével, az elhallgatással ártunk a hirünknek.
-
Aki a keresztény kulturára hivatkozik annak tudnia is kell mit hozott ez létre és milyen uton. A kereszténység nem szájhagyomány utján terjedt el. Jézus azt sem tudta, hogy van Amerika, vagy Ausztrália...
-
Az izlamnak azt vetjük a szemére, hogy megakadályoz pluralista nézeteket, istenállamot kiván létrehozni. A vallásszabadsághoz hozzátartozik a valláskritika is.
-
A vallásszabadság nem keresztény találmány hanem europai érték és ez fölötte áll minden féle fantázialényre valo hivatkozásnak mert a középpontjában az ember, reális lények állnak.
-
En nem vagyok elfogult az uj hazámmal de becsülöm az értékeket, célokat amikért itt az emberek küzdenek.
-
A valoságot csak megismerés utján foghatjuk fel, hogy jo vagy rossz irányba megyünk azt onnan lehet felismerni, hogy vannak e különbözö nézetek.
-
A rendszerváltás ota ugyan megvan a lehetöségünk Mo.-on is többféle véleményhez hozzáférni, (nem veszik el az ujságot a határörök, itt van az internet, telefon, utazhatunk) de sajnos sokan nem veszik hozzá a fáradságot.Ez a probléma.
 
Utoljára módosítva:
Tisztelt asszonyom 4xmami
-
A kritika az nem gyülölet. A szeny szönyegaláseprésével, az elhallgatással ártunk a hirünknek.
-
Aki a keresztény kulturára hivatkozik annak tudnia is kell mit hozott ez létre és milyen uton. A kereszténység nem szájhagyomány utján terjedt el. Jézus azt sem tudta, hogy van Amerika, vagy Ausztrália...
-
Az izlamnak azt vetjük a szemére, hogy megakadályoz pluralista nézeteket, istenállamot kiván létrehozni. A vallásszabadsághoz hozzátartozik a valláskritika is.
-
A vallásszabadság nem keresztény találmány hanem europai érték és ez fölötte áll minden féle fantázialényre valo hivatkozásnak mert a középpontjában az ember, reális lények állnak.
-
En nem vagyok elfogult az uj hazámmal de becsülöm az értékeket, célokat amikért itt az emberek küzdenek. A valoságot csak megismerés utján foghatjuk fel, hogy jo vagy rossz irányba megyünk azt onnan lehet felismerni, hogy vannak e különbözö nézetek
-
A rendszerváltás ota ugyan megvan a lehetöségünk Mo.-on is többféle véleményhez hozzáférni, (nem veszik el az ujságot a határörök, itt van az internet, telefon, utazhatunk) de sajnos sokan nem veszik hozzá a fáradságot.Ez a probléma.
Ennek egyetlen szava nem volt válasz az én hozzászólásomra.Továbbra sem tudjuk melyik az a "haza" ahonnan olyan bátran kritizálod másokét.Az írásmódod és a helyesírási hibáid alapján Németországra tippelek.
Micsoda szerencse,hogy ott nem gyújtottak fel jópár menekültszállást...ja,de igen.Bezzeg a "magyar mentalitás" eddig tudtommal nem gyújtogatott ilyen helyeket.
Azt sem értem miért kritizálod folyton a keresztény vallást nekem,aki nem vagyok hívő?Mindegy,csak leírhasd még egyszer mit gondolsz?Olyan vagy mint Móricka,mindenről ez jut eszedbe.
Ennek meg: "A valoságot csak megismerés utján foghatjuk fel, hogy jo vagy rossz irányba megyünk azt onnan lehet felismerni, hogy vannak e különbözö nézetek " semmi értelme.Elmagyaráznád,mire gondolt a költő?
 
Az írásmódod és a helyesírási hibáid alapján Németországra tippelek.

A szabályzat tiltja mások helyesírásának kritizálását! Tagjaink sok országból látogatják a Canadahun fórumát, sokan nem beszélik a magyar nyelvet, bár vannak magyar őseik. Légy szíves Te is tartózkodj attól hogy megszólod őket!
 
Hol
A szabályzat tiltja mások helyesírásának kritizálását! Tagjaink sok országból látogatják a Canadahun fórumát, sokan nem beszélik a magyar nyelvet, bár vannak magyar őseik. Légy szíves Te is tartózkodj attól hogy megszólod őket!
Hol látsz ebben megszólást??Nem becsmérlőnek szántam,nem megszólásnak,puszta tény.Akkor vedd ki belőle,hogy "hiba",és ugyanazt fogja jelenteni:a helyesírása alapján látható,hogy nem Magyarországon él.Ebben mi a sértő????Nem azt írtam,hogy jaj de rossz a helyesírása,nem kell mindenkiről a legrosszabbat feltételezni,mert ezt sértőnek tartom magamra nézve.De úgy látom engem lehet.
.
.
.
Ugye milyen rossz ha szándékosan félreértik az embert?Természetesen nem sértődtem meg.De fenntartom,hogy nem kéne azonnal a legrosszabbat feltételezni,és az ember torkának ugrani.
 
Kedves graver
-
Egyáltalán nem elöitélet amikor irom a kamerahölgyröl: "Ezrével lehetne embereket találni akik hasonloan viselkedtek volna a helyébe és ez a szörnyü."
-
A kormányotok mellett még soha nem állt anyi mind most a kegyetlenség oráiban, ha összeszámolom a paramilitant hadsereget akit látszolag feloszlattak, a foci-hooligans akik felajánlották, hogy a "testükkel megvédik a határt", na és a személyes élményeket olyan hazafiakkal akik ezt a viselkedést helyeslik, akkor ott nem lehet egyedi esetekröl beszélni.
-
Hogy a biroság minek fogja megitélni a nö viselkedését, megkisérelt gyilkosságnak vagy enyhébbnek azt várjuk ki. Egy biztos nem egyszerü lökdösésröl van ott szo.
-
Igazad van, hogy szélsöséges csoportok nemcsak Mo.-on vannak, de nyugaton a tömeg egyöntetüen és nyiltan elitéli ezeket lehetöleg a csirájukban. Mo.-on legjobb esetben "röstellik" a dolgot de nem mernek nyiltan fellépni ellenük még a politikusok sem. Azt gondolják ha nyilvánosan elitélik ezeket a szélsöséges csoprtokat akkor kiderül, hogy ilyenek vannak és ez rontja az ország hirnevét.
-
Hát pont ez a magva az én mondanivalomnak, hogy ellenkezöleg. A kritikanélküliség az amit a világ Mo. szemére vet. Ez sulyos a vádak között, nem az, hogy fél valaki attol, hogy a menekültek nem tudnak beintegrálodni.
-
En nem sugalmazok semmit, a tömeggyilkosság esetében, a cikkben amit betettél csak az áll, hogy letartoztatták a szokásos gyanusitottakat egy honapra. Ez letelt de még mindig nincs kellö bizonyiték azon kivül, hogy ki vitte át az autot a határon. Az álldozatok már magyar területen megfulladtak.
-
Egyáltalán, hogyan és kinek sikerült több mind 5 embert 1 négyzetméterre összeterelni, elhitetni velük, hogy többszáz kilométeren kereszül elviszi öket Bécsbe? Ez egy talány. Az auto fala belülröl volt horpadt, a menekültek belültöl verték, ellehet képzelni mi zajlott le odabent, mekkora hanggal járhatott az. A szellöztetö lyuk állitolag bevolt forrasztva...
-
Az én emlékeimben még él az orvul lelövöldözött cigányok esete, szinte egy copy a No.-ban történt NSU gyilkosságoknak. Az internet televan betyár-traditioval büszkélkedö m. extremista szervezetekkel, sjnos nem zárom ki, hogy több ember hiányzik mind amiröl tudunk. Ez majd kiderül ha a menekültek biztonságban lesznek és a rokoni, baráti kapcsolatok után tudnak nézni.
-

-
Igen, Mo-on nem égtek a házak mert ahoz a Keleti-Pályaudvart kelett volna felgyujtani, vagy szögesdrottal körülvett lágert amit rendörök öriztek (hogy megne szökjön valaki) Szerintem az is egy goromba eröszak ha valaki nyiltan azt mondja: "Miért nem maradtak otthon a kurva anyjukba." "Utálom, utálom a négereket..."
-

-------------------------------------------------------------------------------



---------------------------------------------------------------------------------

-
En is megprobáltam beszélgetni emberekkel Mo.-on, nem kellett két perc és anyi gorombaságot, anyi idulatot kaptam. Pillanatokon belül megtelt az emberek szeme nationalista párával, üvötöttek és ha lett volna kés a kezükbe hát leböknek.
-
A thematizálás sajnos csak emotionális szinten folyik, ugy az idegengyülölök mind a segitök körében. Idelye lenne a rationalitást is segitségül hivni.



Nem fogom most részletesen boncolgatni a hozzászólásodat, mert nincs annyi időm.
Csak néhány dolog.
- Nem egyedi esetről beszéltem, hanem arról, hogy néhány szélsőséges eset alapján általánosítasz. Ez még akkor is így van, ha olyan beszélgető társakba botlottál személyesen, akik gyűlölködtek. Bármikor találok ugyanannyit, akik nem teszik. A menekült problémával kapcsolatos cikkek kommentjeiben is található mindkét álláspontból bőven.
- Továbbra is azt mondom, hogy a korábbi hozzászólásodban azt sugalmaztad, hogy magyarok szándékosan gyilkolták meg a hűtőkocsi utasait. Ez teljesen alaptalan, a nyomozás még folyik, és szerintem a belinkelt cikkek igenis cáfolják azt az állításodat, hogy nem történik az ügyben semmi.
- Hogy László Petra tette gyilkossági kísérlet lett volna, arra továbbra is azt mondom, hogy ordas túlzás. A bocsánatkérése szerinted persze csak egy frázis. Még az is lehet, hogy tényleg, de megtette, holott te azt állítottad, hogy nem.
- Valóban, a cigányok ellen elkövetett esetekben igazad van, valóban megtörténtek. Ahogy a nyomozás és a felelősségre vonás is. De ez megint nem olyan dolog, amiből egy egész országra általánosítanék. Ugyanúgy, ahogy az égő menekültszállások alapján se mondom azt, hogy minden német idegengyűlölő.
- Például a Magyar Gárda betiltása elég nagy nyilvánosság előtt zajlott. A komolytalan, primitív kakaskodókkal meg nem érdemes foglalkozni, amíg szórványos, és nem követnek el törvénybe ütköző dolgot.
- Amennyi videót ide tudsz hozni gyűlölködő megnyilvánulásokról, legalább annyit találhatsz (ha akarsz) az ellenkezőjéről is. Mellesleg ha akarsz, nem csak Magyarországról találhatsz hasonlókat. De nem akarsz, tudjuk.
 
Utoljára módosítva:
Szerintem Ernoe nem a magyarokat gyűlöli, sőt, szerintem még csak nem is gyűlöletről van szó nála. Amit nem szeret az a magyar mentalitás. Ezzel szerintem nincs is egyedül, csak Ő leírja amit erről gondol. Olvasd el a hozzászólásait, végig egy vonalat vezet, hiányolja a menekültekkel szembeni megértést.
Megmondom őszintén nekem sem tetszik amit az egyik videóban hallottam, nem is néztem meg a többit.


„De mé gyött el, mé nem maradt otthon a kurva anyjába?
Utálom, utálnám ha néger lenne a fiam osztálytársa!"

Könyörgöm, 2015 van, XXI. század, egy demokratikus országban hogy hangozhat el ez a két mondat?!
Ne Ernőt bíráljuk, bíráljuk azokat akik csak ennyire képesek! Trágárul beszélni, és utálkozni, kíváncsi lennék ennek az utálkozó embernek a gyerekére, ha majd felnő és nyugat felé kacsintgat, mert ott várja a kánaán, az égből hulló mennyei manna, és kimegy dolgozni, vagy tanulni, esetleg csak turistaként meglátogat egy országot, mit fog csinálni ha a vonaton vagy buszon leül mellé egy néger? Az apjától azt tanulja hogy utálni kell őket, mert fekete a bőrük, mit fog csinálni a mellé ülő négerrel? Szó nélkül tűri, esetleg feláll és leszáll az adott járműről, leköpi, megveri???
Ezzel van itt a baj, a hozzáállással, attól még hogy fekete a bőre a néger is ember, sőt lehet hogy okosabb műveltebb, mint egy ilyen magyar aki utálkozik!



Biztos vagy benne, hogy ilyen megnyilvánulásokkal, buta emberekkel csak a magyarok között találkozhatunk? Akkor burokban élsz. Mert ilyenek mindenhol vannak.
Állítom, hogy igen, vannak szélsőségesen, ostobán gondolkodó, megnyilvánuló emberek, de azt is, hogy a magyarok sokkal kevésbé idegengyűlölők, mint ahogy azt beállítjátok. Sok külföldi - néger is - tanult, tanul, dolgozott és dolgozik, él Magyarországon, a legtöbbüket elfogadták, nem éri őket atrocitás még szóban sem. A szűk környezetemben van néger gyerekorvos, gond nélkül hordják hozzá a gyerekeket, és tisztelik.
Több esetben fogadott be Magyarország menekülteket, sosem volt probléma, vannak, akik maguk, vagy leszármazottaik még ma is itt élnek problémamentesen.
A jelenlegi migránsokkal szemben sem volt ennyi indulat mindaddig, amíg nem kezdtek gyűlni a negatív tapasztalatok.
 
Ennek egyetlen szava nem volt válasz az én hozzászólásomra.Továbbra sem tudjuk melyik az a "haza" ahonnan olyan bátran kritizálod másokét.Az írásmódod és a helyesírási hibáid alapján Németországra tippelek.
Micsoda szerencse,hogy ott nem gyújtottak fel jópár menekültszállást...ja,de igen.Bezzeg a "magyar mentalitás" eddig tudtommal nem gyújtogatott ilyen helyeket.
Azt sem értem miért kritizálod folyton a keresztény vallást nekem,aki nem vagyok hívő?Mindegy,csak leírhasd még egyszer mit gondolsz?Olyan vagy mint Móricka,mindenről ez jut eszedbe.
Ennek meg: "A valoságot csak megismerés utján foghatjuk fel, hogy jo vagy rossz irányba megyünk azt onnan lehet felismerni, hogy vannak e különbözö nézetek " semmi értelme.Elmagyaráznád,mire gondolt a költő?
Kedves 4xmami
-
Micsoda szerencse,hogy ott nem gyújtottak fel jópár menekültszállást...ja,de igen.Bezzeg a "magyar mentalitás" eddig tudtommal nem gyújtogatott ilyen helyeket.
-
Valoszinüleg elkerülte a figyelmedet, hogy mig itt Németországban több tizezer menekültotthon van több százezer menekült számára, amibe honapokig, talán egy évet is laknak, addig Magyarországon egy pályaudvar alagsora az átszálloház, Mo.-on praktikusan nincsenek menekültotthonok. A pályaudvart ügye nem illik felgyujtani, hogyan mennének külföldre a magyar vendégmunkások az a több százezer.
-
Igen No.-ban ebben az évben, ezidáig 220 menekülteknek szánt épületet gyujtottak fel, rongáltak meg idegengyülölök, ez is mutatja, hogy a javithatatlan sajátainktol jobban kell félni mind az idegentöl
-
A szám szomoru és elrettentö, sajnos hiánylom az te erkölcsi támogatásodat ezekkel a vandálokkal szemben, kedves 4xmami.
-
Azt sem értem miért kritizálod folyton a keresztény vallást nekem,aki nem vagyok hívő?Mindegy,csak leírhasd még egyszer mit gondolsz?Olyan vagy mint Móricka,mindenről ez jut eszedbe.
-
Mert a magyar államfö lépten nyomon a "keresztény kulturára" hivatkozik, emiatt nem hajlando a menekülteken segiteni. A Magyar alkotmány egy képzeletbeli földönkivüli lényre hivatkozik, ettöl vár el segitséget, azzal büszkélkedik, hogy mi lennék a kereszténység bástyája.
-
Az elnök szemlátomást megtalálta a történelmi küldetését, Bayorországban ugy jelentkezett le Seehofer-nél, hogy ö a "Grenzschutz-Kapitän". :(
-
Ennek meg: "A valoságot csak megismerés utján foghatjuk fel, hogy jo vagy rossz irányba megyünk azt onnan lehet felismerni, hogy vannak e különbözö nézetek " semmi értelme.Elmagyaráznád,mire gondolt a költő?
-
Igazán sajnálom, hogy nem ismered ki magadat a vallásos tanokkal amit állitolag okvetlen megkell védenie Mo.-nak. Ennek ellenére szivesen elmagyarázom:
-
Ha jol emlékszem arrol volt szo, hogy "kinél van az igazság" Szo szerint igy tetszett irni:
-
És kíváncsian várom a beszámolót te gyönyörű hazádról,ahol minden olyan tökéletesen működik,hogy nem kell ott küzdened az igazságért,ahol mindenki egyenlő,és a hírekben kizárólag a tiszta igazságot mondják.Hol is van ez?
-
Erre válaszoltam, hogy ott ahol élek nem menyei tolbamondásbol probálják a világbeli eseményeket megérteni, megmagyarázni, hanem sok különbözö tapasztalat, vélemény utján.
-
Itt nem arrol vitatkoznak a politikusok, hogy melyikük a "jobbik német", hanem arrol, hogy melyik megoldás jobb az ország számára. Itt a kritikát nem ellenségeskedésnek hanem kreativitásnak tekintik az emberek. Nincs olyan jo, tökéletes amin kritikával ne lehetne javitani.
-
Végül arra utaltam, hogy a kritika hiánya egy vészt jelez. Ha egy országban mindenki ugyan ugy beszél, ha a mediákbol hiányzik a kiegyensulyozottság akkor ott megkell huzni a vészharangot. Tetszett volt élni ügye az elözö rendszerben is nemde?
 
Utoljára módosítva:
Nem fogom most részletesen boncolgatni a hozzászólásodat, mert nincs annyi időm.
Csak néhány dolog.
- Nem egyedi esetről beszéltem, hanem arról, hogy néhány szélsőséges eset alapján általánosítasz. Ez még akkor is így van, ha olyan beszélgető társakba botlottál személyesen, akik gyűlölködtek. Bármikor találok ugyanannyit, akik nem teszik. A menekült problémával kapcsolatos cikkek kommentjeiben is található mindkét álláspontból bőven.
- Továbbra is azt mondom, hogy a korábbi hozzászólásodban azt sugalmaztad, hogy magyarok szándékosan gyilkolták meg a hűtőkocsi utasait. Ez teljesen alaptalan, a nyomozás még folyik, és szerintem a belinkelt cikkek igenis cáfolják azt az állításodat, hogy nem történik az ügyben semmi.
- Hogy László Petra tette gyilkossági kísérlet lett volna, arra továbbra is azt mondom, hogy ordas túlzás. A bocsánatkérése szerinted persze csak egy frázis. Még az is lehet, hogy tényleg, de megtette, holott te azt állítottad, hogy nem.
- Valóban, a cigányok ellen elkövetett esetekben igazad van, valóban megtörténtek. Ahogy a nyomozás és a felelősségre vonás is. De ez megint nem olyan dolog, amiből egy egész országra általánosítanék. Ugyanúgy, ahogy az égő menekültszállások alapján se mondom azt, hogy minden német idegengyűlölő.
- Például a Magyar Gárda betiltása elég nagy nyilvánosság előtt zajlott. A komolytalan, primitív kakaskodókkal meg nem érdemes foglalkozni, amíg szórványos, és nem követnek el törvénybe ütköző dolgot.
- Amennyi videót ide tudsz hozni gyűlölködő megnyilvánulásokról, legalább annyit találhatsz (ha akarsz) az ellenkezőjéről is. Mellesleg ha akarsz, nem csak Magyarországról találhatsz hasonlókat. De nem akarsz, tudjuk.
Kedves graver
-
Nállunk 10 évig nyomozott a rendörség az egymásután lelövöldözött külföldi állampolgárok ügyében, letartoztatták az összes szokásos gyanusitottat, aztán kiderült, hogy egy neonaci csoport követte el.
-
Azon buktak le, hogy nem birták magukbatartani a "büszkeséget" és egy Youtube videoban kikotyogták a tetüket.
-
Ha jol emlékszem 30 éve történt Oktoberfest-i merényletröl is lassan kiderül, hogy nem egy fiucska volt mögötte, hanem ugyancsak egy nationalista csoport.
-
En kivánom, hogy ne legyen a 71 halott esete mögött több mind egy "üzemi baleset" menekültcsempészetnél de nehéz elképzelnem, hogy önkéntesen menjen be anyi ember egy ilyen pici autoba, hogy a vezetö ne állt volna meg a dörömbölés hallatán. De nem akarok spekulálni mert a hátam borzong ha nagypofáju magyarkodokat hallok, a kormánynak vigyázni kéne, a heccelés veszélyes.
-
Az itt felgyujtott menekültotthonok tetesei nem ritkán tisztamellényü polgárok akik "csak végrehajtják azt amit a többi kimond csak nem mer".
 
Tapló vagy.Nem emlékszem,hogy sértegettelek volna,de a teféléd ezzel jön ha elfogyott az érv,és már kicsapta a nácikártyát is.Pontosan tudod,hogy mire gondolok.
És én részemről befejeztem.Én kérek elnézést,tudhattam volna:Don't feed the troll.Nem is teszem a továbbiakban.
talan jolenne ha a beka helyreigazitana (mert hat ez lenne a dolga ) ezt a szemelyeskedo es komoly fogalom keveresi zavarral biro
negyszeres , gondolom nagymamat, bar akar anyuka is lehet ...
ki profi modon tudja jatszani a "kinevet a vegen-t"--- talan a tarsasjatek jobban megy/menne ???!!!
 
Kedves graver
-
Nállunk 10 évig nyomozott a rendörség az egymásután lelövöldözött külföldi állampolgárok ügyében, letartoztatták az összes szokásos gyanusitottat, aztán kiderült, hogy egy neonaci csoport követte el.
-
Azon buktak le, hogy nem birták magukbatartani a "büszkeséget" és egy Youtube videoban kikotyogták a tetüket.
-
Ha jol emlékszem 30 éve történt Oktoberfest-i merényletröl is lassan kiderül, hogy nem egy fiucska volt mögötte, hanem ugyancsak egy nationalista csoport.
-
En kivánom, hogy ne legyen a 71 halott esete mögött több mind egy "üzemi baleset" menekültcsempészetnél de nehéz elképzelnem, hogy önkéntesen menjen be anyi ember egy ilyen pici autoba, hogy a vezetö ne állt volna meg a dörömbölés hallatán. De nem akarok spekulálni mert a hátam borzong ha nagypofáju magyarkodokat hallok, a kormánynak vigyázni kéne, a heccelés veszélyes.
-
Az itt felgyujtott menekültotthonok tetesei nem ritkán tisztamellényü polgárok akik "csak végrehajtják azt amit a többi kimond csak nem mer".


Nahát, csak nem azt mondod, hogy Németországban vannak nacionalista csoportok, akiknek a tevékenysége nem csupán a neten végzett szájkaratéban merül ki? S hogy vannak olyan polgárok, akik nacionalista érzelműek, ezt ki is mondják, s csak a büntetés kilátása tartja őket vissza az erőszakos cselekményektől?
Ja, hogy ez nem számít, csak a "magyarkodás" a skandallum.
 
Kedves graver
-
Magyarországon ugyananyi cigányt löttek le orvul, ugyan olyan motivumokkal mind No.-ban idegenböl jötteket.
-
Egy orcátlanság, hogy idejön a Magyar miniszterelnök és azt mondja semmi köze a menekültekhez, "Merkel asszony hivta meg öket"
-
Aki ilyet mond az pillantson a kronologiára, Merkel akkor tette a nagyvonalu kijelentést, hogy felveszi a menekültek nagy részét papir nélkül is amikor Mo.-on mát 71+1 halott volt, amikor az ellenségeskedés olyan mértékeket öltött, hogy attol kelett félni mégtöbb vér fog folyni. A helyzet igen csak az eszkalálás elött állt.
-
Minden tisztelet No.-nak, hogy megmentette a Magyarokat ettöl a helyzettöl. ;)
 
Szervusz Ernoe,
na figyu , az a teherautó tudomásom szerint Ausztriában lett megtalálva , és azota is nagy a csend körülötte fura modon . Aztán hogy hányan voltak az ugynevezett "tulajdonosok" meg milyen nemzetiségüek ? Na kérlek ez nem minghyjárt azt jellenti , hogy a MAgyar egy gyilkos fajta miont szerinted .
 
Szervusz Ernoe,
na figyu , az a teherautó tudomásom szerint Ausztriában lett megtalálva , és azota is nagy a csend körülötte fura modon . Aztán hogy hányan voltak az ugynevezett "tulajdonosok" meg milyen nemzetiségüek ? Na kérlek ez nem minghyjárt azt jellenti , hogy a MAgyar egy gyilkos fajta miont szerinted .
Ezt nem is mondtam.
-
Egy tény viszont, hogy már Mo.-on megfulladtak az emberek az autoba. A vonatoknak a vasut lezárta az ajtajait ugy, hogy se kivülröl se belülröl nem lehetett kinyitni. Ez is veszélyes és törvényellenes volt.
-
Nem is merek belegondolni mi történt volna ha Merkel nem nyitja meg a határokat, fogadta volna be a menekülteket, egészen biztos, hogy vér folyt volna Mo.-on mert a lakosokba akkora gyülöletet keltett a kormány. 56-ban sem voltak cimpellérek a felkelök, a köruton logtak az avosok.
-
A világ csodálkozik, hogy ezt is megéltük, a magyarok már rasszistábbak mind a németek. :) :)
 
Szervusz Ernö ,
na kérlek elötte meg az ÁVO-sok fuzták fel az embereket a fára nem ?vagy nyomiritották meg öket !!!:rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2: ne kezzd el megint könyörgöm .
 
Ugy látszik a gáncsot vetö nö csak egy lépcsöfok volt az idegengyülölet létráján, mamár ovodásokat visznek a határra és Rákosi stilusban, a "munkásörnek egy a fegyvere" dallammra indoktrinálják a gyerekeket.
-

-
A "csendör-rablo" játékot a "határör-menekült" játék váltotta le, a "fiuk játszák a határört, a lányok a menekülteket akiket terelgetnek" Megvan az egész ország örülve?
-
Teljesebb lett volna a kép ha a menekülteket is bemutatják a gyerekeknek, ha megismerik az ovodások az emberáradat valos okát, ha személyes kapcsolatba kerülnek velük nemcsak a drotkeritésen keresztül néznek kétségbeesett, kinemaludt, fáradt emberekre.
-
Hová sülyedtünk...?
 
Utoljára módosítva:
Kedves graver
-
Magyarországon ugyananyi cigányt löttek le orvul, ugyan olyan motivumokkal mind No.-ban idegenböl jötteket.
-
Egy orcátlanság, hogy idejön a Magyar miniszterelnök és azt mondja semmi köze a menekültekhez, "Merkel asszony hivta meg öket"
-
Aki ilyet mond az pillantson a kronologiára, Merkel akkor tette a nagyvonalu kijelentést, hogy felveszi a menekültek nagy részét papir nélkül is amikor Mo.-on mát 71+1 halott volt, amikor az ellenségeskedés olyan mértékeket öltött, hogy attol kelett félni mégtöbb vér fog folyni. A helyzet igen csak az eszkalálás elött állt.
-
Minden tisztelet No.-nak, hogy megmentette a Magyarokat ettöl a helyzettöl. ;)

Látom, továbbra is ragaszkodsz a durva csúsztatásodhoz, vagy kényszerképzetedhez, hogy a hűtőkamion utasait magyarok ölték meg. A logikád szerint ha Ausztriában fulladtak volna meg (bárhol, és bárkik is pakolták be őket), akkor meg az osztrákok lennének a gyilkosok?
Persze, értem én, mert nincs más rendes érved, amivel azt tudnád bizonygatni, hogy a magyarok rasszistábbak bárki másnál.
Hát persze, a magyarok miatt mondta Merkel, amit mondott, hogy megvédje szegény migránsokat tőlük. Ne röhögtess már...
'Az ellenségeskedés olyan méreteket öltött..." Milyen méreteket, könyörgöm? Itt egyetlen menekültszállást, tábort nem gyújtottak még fel.

A romagyilkosságokban hat áldozat volt összesen. Természetesen hat gyilkosság is elítélendő, és szégyen, hogy megtörtént. Ugyanúgy, ahogy például az olaszliszkai, a kecskeméti, vagy zámolyi esetek, és még lehetne sorolni, ahol romák gyilkoltak magyarokat. Mégsem mondom, hogy a cigányok rasszisták a magyarok felé.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,802,777
Tagok
615,773
Legújabb tagunk
Beaconddp
Oldal tetejére