Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet III.

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Hülye kérdésem lesz, de ez ilyen hétvége :).
PedII-be minősülő pedagógus, szokásos portfólió - tehát 80-90% közötti lenne-, pár apróság (képeknél hivatkozáshiány, stb..). Viszont az esetleírásában sajnos egyértelműen leírja, hogy a legelső osztályából foglalkozott a gyerekkel, ami meg az életútból kiderül, hogy 2004-ben volt :(.
A szakos is szóvá tette, "muszáj" nyilatkoznom az OH-nak. Nincs esetleg valamilyen kiskapu, amivel ki tudnánk magyarázni ezt a bakit? Utókövetés sincs benne, nyilván 15 évre nem is lenne életszerű.
Nem való ez nekem, még nekem van lelkiismeret furdalásom.
Köszönöm az ötleteket :)
Sajnos valóban köteles vagy nyilatkozatot küldeni az OH-nak, de egyáltalán nem biztos, hogy emiatt az egy dokumentum miatt sikertelennek nyilvánítják. Téged viszont köt az eljárásrend:
upload_2020-2-24_18-38-56.png

upload_2020-2-24_18-37-11.png

upload_2020-2-24_18-40-43.png

Persze nincs a bölcsek köve a zsebemben, Marosi Katalin és Szikora Ágnes sem vagyok, de sok eljárás azt mutatja, hogy ahol lehet, az OH döntéshozói a folytatásra szoktak szavazni. Én sem érzem ezt olyan súlyosnak, mintha pl. az óravázlatai lennének hatszáz évesek.
Bízzunk a józan észben ...

Akkor most én is rosszul tudtam: nem az van, hogy a dokumentum nem lehet 3 évnél régebbi? De az esetről nem írják ezt ... (A dokumentumot meg most írta ..!)

:) - nekem is az jutott eszembe, hogy a dokumentumot most írta - :), de az OH körültekintő volt ebben az esetben, és a "feltöltött alapdokumentum tartalma"megfogalmazást használja ...
Nincs kibúvó ...
 
Utoljára módosítva:

kros

Állandó Tag
Állandó Tag

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
"Júliustól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten.
KORÁBBAN A TÉMÁBAN

Kásler Miklós újságírók előtt elmondta: a béremelés technikailag ágazati szakmai pótlék bevezetésével valósul meg, amelyre minden pedagógus munkakörben dolgozó jogosult. Az intézkedés csaknem 170 ezer pedagógust érint.

Kifejtette: a gyakornoki besorolású pedagógusok esetében a garantált diplomás bérminimumon felül érvényesül az ágazati pótlék, amely január elsejétől már 8 százalékkal emelkedett. Ezzel az újabb 10 százalékos emeléssel fél év alatt 18 százalékkal nő a gyakornokok bére.

A köznevelés hatékonyságának és színvonalának további emelése érdekében a kormány úgy döntött, hogy az intézményvezetők és helyetteseik júliustól a tanulók létszámához igazodó vezetői pótlékban részesülnek – jelezte a miniszter.

Kásler Miklós rámutatott: egy ezernél nagyobb tanulólétszámú iskolát irányító, 35 éve a pályán lévő mesterpedagógus igazgató illetménye a bruttó 182 700 forintos pótlékkal a jelenlegi bruttó 629 300 forintról összesen bruttó 812 000 forintra emelkedik.

Egy négyszáznál nagyobb tanulólétszámú iskolát vezető, 33 éve tanító, I. besorolású, egyetemi végzettségű igazgató keresete a bruttó 142 100 forintos pótlékkal a jelenlegi bruttó 477 050 forintról összesen bruttó 619 150 forintra nő, az ilyen vezetők száma 6 ezer – ismertette a miniszter.

Az iskolaigazgatók helyetteseinek, az intézményegységek és a tagintézmények vezetőinek bérpótléka az igazgatói pótlék fele. Ez az emelés 9 ezer pedagógust érint.

A minőségi oktatás elismerése és támogatása érdekében az intézmény vezetője a kiemelkedő teljesítményt tovább ösztönözheti, havonta legfeljebb bruttó 101 500 forinttal – közölte a miniszter.

Kásler Miklós úgy fogalmazott: a kormány feladata, hogy biztosítsa a pedagógusok képzését és továbbképzését, folyamatosan javítsa munkakörülményeiket, fizetésüket és elismerje tevékenységüket.

A miniszter felidézte, hogy a kormány a pedagógus-életpályát a fontosságának megfelelően a gazdasági csőd fenyegetésének elhárítása után 2013-ban elsőként vezette be, illetve alakította ki.

A pedagógusok bére 2013-tól átlagosan 50 százalékkal emelkedett, ami nagyban hozzájárult munkaerőpiaci helyzetük javulásához, szakmai és társadalmi megbecsültségük emeléséhez, és érdemben növelte a felsőoktatásban pedagóguspályára készülők számát – hangoztatta Kásler Miklós.

Hozzáfűzte: az emelt juttatások biztosítása érdekében a kormány az elmúlt évben 355 milliárd forinttal többet költött pedagógusbérekre, mint 2010-ben."
https://24.hu/kozelet/2020/02/24/pedagogusok-beremeles-julius-10-szazalek/
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
"Kásler Miklós a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában reagált a Nemzeti alaptantervvel kapcsolatos véleményekre kedd reggel. Emellett pedig bejelentette azt is, hogy „szeptemberre minden elkészül”, így a következő tanévben már bevezetik a NAT-ot és a kerettanterveket is – írja az MTI.

Az emberi erőforrások minisztere továbbá arról is beszélt, hogy mintegy 3 ezer középiskola van az országban, és összesen csak 7 iskolából tiltakoztak a NAT bevezetése ellen, illetve mindössze néhány egyetemi oktató csatlakozott hozzájuk, szerinte pedig ez „csekély, 1 százalék alatti”.
„Soha nem tudjuk elérni, hogy mindenki elégedett legyen, de ez a tanterv a jelenlegi adottságok alapján készült, és lényeges továbblépést jelent az előző tantervhez képest” – jelentette ki a miniszter.

Hozzátette, szerinte a tiltakozók nem érdemi észrevételeket tettek, hanem politikai megonfotolásokat közvetítettek, és nem volt szerencsés a középiskolás diákokat is belevonni ebbe.

Csakhogy amit Kásler mondott arról, hogy hányan is tiltakoztak a NAT ellen, az súlyos csúsztatás.
Az alaptanterv elleni tiltakozáshoz a 444 januári cikke szerint közel 30 tantestület csatalkozott, azóta pedig már a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium, az Újbudai József Attila Gimnázium, a Kőbányai Szent László Gimnázium, a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium tanárai, a Veres Pálné Gimnázium tanárai és a Budapesti Teleki Blanka Gimnázium tantestülete is a listát gyarapítja.

És ehhez jött még éppen ma, február 25-én a veszprémi Lovassy László Gimnázium is, akik közleményükben azt írták,

a közoktatás nagyon is rászorul egy mély, stratégiai korszerűsítésre, de ez az alaptanterv ezt nem orvosolja, sőt néhány szempontból még súlyosbítja is a problémákat.
„Ennek oka az új Nemzeti Alaptanterv erőltetett ütemű létrehozása, és éppen emiatt a mély, érdemi szakmai konzultáció elmaradása” – írják.

A Lovassy pedagógusai ezért azt javasolják, hogy a NAT bevezetését legalább egy évvel halasszák el, és az így nyert időt olyan szakmai egyeztetésre használják fel, ami nyitott a NAT új változatától különböző szemléletmódok és tartalmak befogadására is.

Viszont fontos hozzátenni azt is, hogy a tiltakozások zászlóvivőjét nem csak az intézményi kiállás jelentette, ugyanis eközben a NAT-ot rengeteg szervezet és oktató is nyilvánosan ellenezte. Íme a lista (a teljesség igénye nélkül):

És nem lehet csak „néhány oktatóról” sem beszélni, hiszen eközben a NAT ellen közös tiltakozó nyilatkozatot adtak ki a Debreceni Egyetem intézetének dolgozói és a Magyar Tudományos Akadémia Irodalom- és Kultúratudományi Bizottsága is.

Továbbá számos egyetemi oktató is „megütközését és felháborodását” fejezték ki az irodalomtanításra és irodalomtanulásra vonatkozó részletei miatt. A nyílt levelet közel ötven, irodalommal, esztétikával, filozófiával foglalkozó oktató írta alá az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről, a Károli Gáspár Református Egyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről, a Debreceni Egyetemről, a Pécsi Tudományegyetemről, a Miskolci Egyetemről, a Nyíregyházi Egyetemről, a Pannon Egyetemről és az Eszterházy Károly Egyetemről – írta meg az Index nemrég.

A bárki által aláírható, NAT-ellenes petíciót pedig eddig több mint 24 ezer ember írta alá – bár az is tény, hogy eközben a NAT melletti aláírásgyűjtés is 23 ezernél tart. Az viszont akkor sem jelenthető ki, hogy a tiltakozás csekély lenne.

De ha mindez nem lenne elég, február 28-án a Diákparlament is akciót szervez a budapesti Hősök terén a NAT ellen."
 
Nem érinthet 170.000 pedagógust, ugyanis június 30 után már nem lesz annyi. Lesz legalább 35.000 oktató, akik ugyan várják a 30%-ot, de kapni majd pár 1000 Ft-ot fognak, illetve lesz jó pár mester, aki futhat a befektetett energia és pénz után, hacsak át nem nyergel gyorsan gimibe.
 
Hát, úgy látom, van ebben más is, ami nem a valóságnak megfelelő. A számokkal bizonyára hadilábon áll drága miniszter úr, meg egyéb fogalmakkal is. Az egyik ezek közül , hogy pl garantált diplomás bérminimum nincs. A másik, (ami ugyanebből következik) hogy a 18%-os fél éven belüli emelés is ugyanannyi lesz, mint a dadus fizetése. Így is csak épp utoléri, nem haladja meg.(ami nem sok, de az azért tény, hogy nem diploma kell a dadusnak a munkavégzéshez)
Bizonyára megéri tanulni, felelősséget vállalni, a rengeteg adminisztrációt végezni. Sajnos, nagyon pénzfüggő ez a nemzedék (is). Hivatásra apellálni nem tud a frissen végzett (sem) a közműveknél, és a boltban nem tud ezekből fizetni. Nyilván régen sem a plafonon kezdődött a bére egy kezdőnek, de megélhetése biztosított volt. Ma ez nem mondható el. Ha kezdő pedagógus, végképp nem.
 

örménysüti

Állandó Tag
Állandó Tag

zelda87

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, kerestem ott is, de nincs fenn. A következő történt. Hétfőn felhívta az igazgatóm fél nyolckor, annyit mondott, hogy "jaj, elfelejtettem!" Nem kért elnézést, majd nyolckor már fenn volt a tíz kérdés, amit a szakos és az intézményi delegált írt meg helyette. Ő semmit sem csinált.
Holnap lesz a védésem.
Nagyon sajnálom ezt a hihetetlen kellemetlen történetet. Drukkolunk neked a sikerért, de ez a hanyagság nem hallgatható el. A védés után te is minősíted az ő munkáját, gondolom tudod, hány pontot adj a munkájára. A vicces még az lenne, ha helyszíni auditot is kapna az elnököd.:mad:;)
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Igen, kerestem ott is, de nincs fenn. A következő történt. Hétfőn felhívta az igazgatóm fél nyolckor, annyit mondott, hogy "jaj, elfelejtettem!" Nem kért elnézést, majd nyolckor már fenn volt a tíz kérdés, amit a szakos és az intézményi delegált írt meg helyette. Ő semmit sem csinált.
Holnap lesz a védésem.
Remélem, képernyőképeket készítettél.
 

#zsuzsi#

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Ismét a segítségeteket szeretném kérni...

A kerettanterveket tanulmányoztam és kicsit belekevedtem. Első osztályos tanító vagyok. Szerintetek jól gondolkodtam? Remélem érthetően le tudom írni... :)
Ha a heti egy órás technikát nézem - az egyszerűség kedvéért - 68 órát ír az 1-2. osztálynak. Így az elsőé: 34 óra. Erre van a törzsanyag beosztva. Van 2 órám (36-34) - szabad időkeret(?) és a 34 óra 20%-a, amit szabadon tervezhetek? Csökkenthetem, elhagyhatok belőle 7 órát + 2 óra maradék = 9 óra és ezekre "kedvem" szerint tervezhetek? Vagy?

Köszönöm a segítségeteket!
Szép estét!
Zsuzsi
 

pappica

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon más téma, de talán....
Erasmus nagyüzem időket élünk, készülnek a pályázatok, a beadási határidő március 24. Egy magyar általános iskola keres maga helyett iskolát, mert úgy tűnik ők túlvállalták magukat.
A téma: egészséges életmód. A parnerek: Lengyelország (koordinátár, tehát ők nyújtják be a pályázatot), Görögország, Törökország és még egy spanyol partnert is keresnek, összesen öt partner lenne.
Akit esetleg érdekel kérem írjon, privátban összekapcsolom a magyar kolléganővel, hogy tovább tudjanak egyeztetni.
Csak javasolni tudom az ilyen típusú projektekben való részvételt :cool:
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Osztály : 34 óra
2. Osztály : 34 óra
Összesen 68 óra....
A szabadságot az adja hogy a 2 év alatt legyen meg az óraszám a helyi tantervben, tehát heti 2 óra is lehet ha csak az egyik évfolyamban van a technika. (mert heti 1 óra alatt nem biztos hogy lehet valami értelmes dolgot csinálni)
 

örménysüti

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen! Ma volt a védésem. Tízkor kezdtük volna, abban maradtak a delegálttal, hogy fél tízre megérkeznek, kis beszélgetés, kávézás, és pontban tízkor kezdünk. 9.55-kor még se az elnök, se a szakos sehol, a delegált a sírás határán frissítgette az emailjei-t, hogy hátha kapott valami értesítést. Semmi. Pontban tízkor jelentek meg, mert az elnök úgy értette, hogy tízre jön. Kb. 10.20-kor elkezdtem a védést, mp-re pontosan 25 percet beszéltem. Ekkor megköszönte az elnök a munkámat, és ki akart küldeni. Mire mi hárman: dehát még hátra van a mesterprogram ismertetése és a szakmai beszélgetés! "Ja, persze, persze!"
Így ismertettem a második részt is, beépítettem a kérdéseket, minden jó volt. Kiküldött, majd olyan dolgokról folytatott szakmai beszélgetést, amit már tisztáztam. Mindegy, vége lett, profinak minősített, a programot életszagúnak és nagyon részletesen kidolgozottnak, engem pedig mindketten kapacitáltak arra, hogy adjam be a jelentkezésemet a phd-re. Tovább tartott mint 60 perc, 10.20-kor kezdtem és 11.50-kor végeztem.
Nagyon szépen köszönöm a rengeteg segítséget, amit itt kaptam! Csodálatosak vagytok! :)
Remélem, képernyőképeket készítettél.[/QUOTE
 

örménysüti

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, ma reggel megnyílt nekem is a PÉM-felület hármójuk értékelésére.
Nagyon sajnálom ezt a hihetetlen kellemetlen történetet. Drukkolunk neked a sikerért, de ez a hanyagság nem hallgatható el. A védés után te is minősíted az ő munkáját, gondolom tudod, hány pontot adj a munkájára. A vicces még az lenne, ha helyszíni auditot is kapna az elnököd.:mad:;)[/QUOT
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen! Ma volt a védésem. Tízkor kezdtük volna, abban maradtak a delegálttal, hogy fél tízre megérkeznek, kis beszélgetés, kávézás, és pontban tízkor kezdünk. 9.55-kor még se az elnök, se a szakos sehol, a delegált a sírás határán frissítgette az emailjei-t, hogy hátha kapott valami értesítést. Semmi. Pontban tízkor jelentek meg, mert az elnök úgy értette, hogy tízre jön. Kb. 10.20-kor elkezdtem a védést, mp-re pontosan 25 percet beszéltem. Ekkor megköszönte az elnök a munkámat, és ki akart küldeni. Mire mi hárman: dehát még hátra van a mesterprogram ismertetése és a szakmai beszélgetés! "Ja, persze, persze!"
Így ismertettem a második részt is, beépítettem a kérdéseket, minden jó volt. Kiküldött, majd olyan dolgokról folytatott szakmai beszélgetést, amit már tisztáztam. Mindegy, vége lett, profinak minősített, a programot életszagúnak és nagyon részletesen kidolgozottnak, engem pedig mindketten kapacitáltak arra, hogy adjam be a jelentkezésemet a phd-re. Tovább tartott mint 60 perc, 10.20-kor kezdtem és 11.50-kor végeztem.
Nagyon szépen köszönöm a rengeteg segítséget, amit itt kaptam! Csodálatosak vagytok! :)
123547.jpg
 

Somi62

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Mesterszakértők ,
Nagyon kellemetlen szituációba keveredtem egy intézményvezetői mesterpályázattal kapcsolatban. A jelölt a 6 bemutatóportfóliója közül 4-t !!, olyan újságcikkekből állított össze, ami az intézményéről szól elsősorban , de az ő személyét is megemlítik valamilyen érdemi dologgal kapcsolatban . A cikk szerzője és a forrás egyértelműen megjelenítésre került. A további 2-ből kb 1 formailag tiszta, a másik egy konferencián elhangzott prezentáció kapcsán az iskolao eredmények méltatásában legalább 30 tanuló neve felsorolásra került . Van egy olyan dokumentum is , amit egy intézményvezetői beszámolónak tűnik, azzal meg annyi a gondom, hogy az intézményvezetőt E: 3. személyben emlegeti, mint programfelelőst.
Nekem ez is gyanús, mikor ír egy beszámolóban magáról egy intézményvezető E. 3. személyben? Ha még T. 1. személy lenne talán elhinném, hogy önálló dokumentum .
A reflexióban maga a pályázó dicsekszik azzal, hogy milyen fantasztikus nap került publikálásra a vendég újságíró által, kb ennyi a reflektálás a dologra. A mesterprogram már saját alkotásnak tűnik.
Én elnök vagyok, a szakos már jelezte az észlelését a külső dokumentumoknak, OH delegált a harmadik tag , ő még nem alkotott véleményt. Nekem van álláspontom a dologgal kapcsolatban / Nyilatkozat kitöltés/. Ezt jeleztem a szakos felé, de még nem biztosított az egyetértéséről.
. Mi erről a véleményetek? /a Nyilatkozat küldéséről/
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Ha az a 4 db dokumentum cikk egészében, akkor mi a saját munka??? Itt megjegyezném a felületen az auditornak, hogy csak a tevékenységget tudod figyelembe venni, az elvégzett feladatokat nem tudod értékelni, mertnem jelenik meg mit is és hogyan, miért csinált.
2. A reflexiók 3-as tagozódása, fő területei hiányoznak, pótlást, kiegészítést kérnék az útmutató szerint.
3. Nevekkel nincs gond, ha pk honlapon is megjelent...
Ez egy megújító mester eljárás???
Tudásmegosztás és innováció akad a programban???
 
Oldal tetejére