Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

éva2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Milyen bérfeszültségre gondolsz?
Arra, hogy 2013. szeptemberében csak a kezdők kaptak 50 %-os béremelést? S az öregek, a több diplomások - annulálódtak?
Arra gondolsz, hogy tőlü(n)k elvették egy mozdulattal a szakvizsgát?
Vagy arra gondolsz, hogy 2015 januártól - kemény munka után, és további kemény munkát kívánva - annyi "béremelést" kapunk majd, mint tavaly egy kezdő?
Kinek okoz ez feszültséget?
Jöjjön ki már a köves útra...!
Tudod, ez a rendszer mindig igazságtalan marad. Hisz sokan vagyunk olyanok, akik 30 éve pályán vagyunk, több szakvizsgával, kemény munkával, de valahogy a szaktanácsadás és szakértés mégsem nekünk való. A fizetésünk alig emelkedett, de a terheink sokat. S gondolom a tanárok közt is vannak olyanok, akik 2-3 szakosak, de nincs szakvizsgájuk. Lassan mindenki átkerül Ped. II.-be és ismét semmi különbség nem lesz.
 

vilma.balog

Állandó Tag
Állandó Tag
Erakucko!
Én és két kolléganőm is a 4. turnusba megyünk . Az egyik kolléganő informatika-számítástechnika szakos középiskolai tanár, a másik kolléganő középiskolai magyartanár, én töri és társadalomismeret szakos vagyok.


Gratulálok! Remélem a képzés során is lesz okunk az örömre!!


Köszönjük a linket!!
Én is a 4. turnusban leszek, pszichológusként Pedagógiai Szakszolgálatban dolgozom. A kollégám logopédus, jön ő is a 4-be.
De láttam óvónőt is erre az időszakra...

Van köztetek olyan aki a 4. turnusban van és pedagógiai szakszolgálatnál dolgozik?
igen, pszichós vagyok
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

EDONÉNI

Állandó Tag
Állandó Tag
Portfólió írás, annak, aki babát vár
Egy gyakorlati alapokon történő megoldás-vázlat ilyen esetre. (Kolléganőm sorsán töprengve...)
Kolléganőm megfelelt a jelentkezési feltételeknek, jelentkezett a 2015-ös minősítésre, s visszaigazolást is kapott: lehetősége van a portfóliójának megírására, feltöltésére november 30-áig, majd valamikor 2015. évben a minősítő eljárás lefolytatására.
Közben találta meg a remek hír, rég várt, valamikorra tervezett 3. gyermeke összejött. December végén szül. Szeptembertől menne táppénzre, úgy véli, nem fog bele.
Másként látom, mondtam neki, ha bírja és akarja.
Legyen ott szeptemberben. Menjen október 1-vel táppénzre (pedig ekkor jószerivel 2 tantárgyfelosztást kell gyártanom...) mert szeptember elegendő idő ahhoz, hogy a portfóliójához szükséges órákat, foglalkozásokat, adminisztrációs dolgokat legyártsa. (Előkészüljön rá...) Októberben ezeket simán véglegesítheti, már be se kell járnia az iskolába, feltölti, s vár.
December végén megszületik a baba, megszüli, örülnek. OH-t értesíti, hogy NE az első félévben minősítsék.
2015. szeptemberében visszajön megint egy hónapra vagy egy osztályra (GYED extra, vagy valami hasonló, ezt még meg kell nézni pontosan) s máris minősülhet. Ha kész, akár maradhat, örülünk neki, ha meg akar, visszamegy babázni, jól teszi ezt is. És, ha sikeres minősítő eljárása, 2016. január 1-jével ped2.
Azért írtam mindezt ide, hogy jelezzem, egy kis odafigyeléssel meg lehet oldani elsőre nagyon bonyolultnak látszó dolgokat is.
A kolléganő még nem választott, ezt már elmondtam neki, tehát ismeri a lehetőségeit, ő dönt.


De jó lenne egy hozzád legalább kicsit hasonló gondolkodású vezető!!
 

gildi

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves óvodai Szakértők!
A próbaminősítéshez(szaktanácsadói) kell-e változtatnom az eredetileg 3 hetes tematikus tervemen, hogy megfeleljen az óvodai útmutatós 4 hetesnek? Nem nagyon szeretnék, de ha ez az elvárás, akkor meg kell változtatnom.
 

evaovoneni1965

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Újra mint szakértőket kérdezlek Titeket!
Azt szeretném kérdezni, hogy a ti óvodátokban, hogyan történik a nyári hiányzások igazolása? Konkrétan: több olyan gyermek van, aki az iskolai ballagás után már nem jön az oviba, a testvérekkel otthon marad. A szülő igazolhat neki pl. 5-10 napot, de a többit az óvoda vezetőjének kell engedélyezni. Így szól a törvény, illetve így szabályoztuk le az SZMSZ-be. Szóval: minden gyermek egyenként írja az engedélykérőt? Vagy Ti használtok valamilyen táblázatban megfogalmazott valamit...stb? Engedheti e a vezető ezeket a hiányzásokat...főként HHH gyermek esetében?....Hogyan kell ezt úgy csinálni, hogy az megfeleljen egy törvényességi ellenőrzésen?
A választ előre is köszönöm!
 

Huncut Boróka

Állandó Tag
Állandó Tag
Tanító:)
Nem minden szarka...

Megjegyzés: Jelen bejegyzésben a "szakértő" kifejezést azokra a kollégákra értem, akik
szaktanácsadói (OFI) vagy tanfelügyelői (OH) vagy pedagógusminősítési (OH)
feladatokat látnak el 2015 januárjától, s az ehhez szükséges feltételeknek megfelelnek, a képzést elvégezték.
(Fontos a "vagy", úgy tűnik, elkülönülnek majd az egyes szakértői területek, tehát nem lehet együtt végezni majd mindent... ez egyébként szerintem teljesen jogos is, hisz mindegyik külön embert igénylő feladat.)

Januártól nem minden szakértő lesz mesterpedagógus,
de minden mesterpedagógus szakértői tevékenységet (is) ellát.
A leendő szakértőknek olyan képzésen kell részt venni, amire csak azok jelentkezhetnek, akik tulajdonképpen az ideiglenes Pedagógus II. besorolás feltételeinek is megfelelnek. Tehát ha 2015. január 1-től valaki szakértőként is tevékenykedik, legalább Ped. II-ben lesz.
Aki közülük ősszel részt vesz a próbaminősítésen (OH a képzés részeként, OFI külön pályázat alapján), az lesz Mesterpedagógus. Úgy tudom, hogy a 326. rendelet szerint a Ped. II-be sorolt kolléga is végezhet (egy ideig), szakértői munkát. Nem is cél, hogy az első körben minden szakértőt mesterpedagógusi fokozatba tegyenek, ez túl sokba kerülne...
Persze az még kérdés, hogy amennyiben valaki Ped. II-ként szakértő, milyen javadalmazásért végzi majd a feladatát.
Nyilvánvalóan nem lehet ugyanúgy "beépítve" a fizetésébe és az órakedvezményébe (max.18 óra), mint akit átsoroltak mesterré... Szerintem itt még átmeneti rendelkezésre számíthatunk...
Mit gondoltok?
Ezt már értelmeztétek?
 

cavalierking

Állandó Tag
Állandó Tag
Tanító:)

Ezt már értelmeztétek?
Ezt hol olvastad? Elég zavaros szöveg!!!
Én úgy tudom, hogy azok a kollégák, akik az OFI-s képzésben elvégezték a szaktanácsadóit, de nem hívták be őket a próbaminősítésre, azok is "szaktanácsadhatnak", de nem kerülnek be a mesterbe, "csak" a Ped. II-be. Csak azok kerülnek a mesterbe, akiket ezen felül a próbaminősítésre is behívtak és ott is megfeleltek, illetve az OH-s tanfolyamokat sikeresen elvégzők.
Az írás abszolút nem egyértelmű, mert az OH-s képzéseken eleve csak az felel meg, aki a próbaminősítésen is.
Én így gondolom, remélem, jól tudom...

Egyébként, szerintem ez a kulcsmondat:
"Nem is cél, hogy az első körben minden szakértőt mesterpedagógusi fokozatba tegyenek, ez túl sokba kerülne..."
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére