Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

tundeneni01

Állandó Tag
Állandó Tag
Több oldalon olvasva soraitokat, úgy látom - ez minden átalakuló rendszer jellemzője -, hogy minden érintettben ott a kérdőjel. Amit biztosan tudunk, hogy az egyházi intézményekben - református, katolikus biztosan - a 2015-16. év első félévében lesznek a minősítések. Szereperősítés zajlik jelenleg...
A szakértői vizsgákra egymást segítve - ezen az oldalon, emailben, telefonon stb. - készültünk, megbeszéltük örömeinket, gondjainkat. Egy-egy tanáccsal továbblendítettük a csüggedőket, eloszlattuk a bizonytalanságokat.
Ne kövezzetek meg érte, de úgy gondolom, a legjobb megoldás az lett volna, ha fenntartótól függetlenül minden mesterpedagógus most az induláskor legalább egy feladatot kapott volna. Ez előre vitte volna a rendszer alakulását, minden mesterpedagógus kipróbálhatta volna mindazt, amit megtanult. Így a tapasztalatok begyűjtése is minden oldalról befuthatott volna, ami a további rendszeralakítást segíthette volna. S a végleges rendszer nem csúszna, mert ez így továbbtolja a rendszer felállását.

Erről beszélek!!!!!
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Pillangó2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi a teendőm azzal a szakértői feladattal, mely jelen esetben még mindig megmaradt a "visszajelzésre vár" állapotban? o_O Nincs megadva bizottsági tagnak személy....
Nekem is maradt ilyen jelölés. Felhívtam azt az intézményt, és kiderült, hogy ők kérték a jelentkezés törlését, ezért nem jelöltek bizottsági tagot. Tehát nem lesz eljárás, csak a rendszer még nem mutatja. ( Decemberben küldték a kérelmet...)
 

erakucko

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez a prezi febr. 25-i dátummal van ellátva.
Ha jól emlékszem, vki már kiszúrta PG egy korábbi anyagában a következőt:
"egy szakértő egy nap alatt négy pedagógus egy-egy tanítási óráját, foglalkozását látogatja meg - 20/2012. VIII.31.) EMMI r. 148.§ (3)
tehát
egy pedagógus két tanórájának meglátogatására két különböző napon kerül sor (?) -
hacsak nem változnak a jogszabályok 2015-ben!"


Vajon a Szerző vajon nincs itt köztünk a fórumon?
Én voltam aki kiszúrta :cool:. Ez a prezi pedig fent van Petróczi oldalán 2015.01.13 óta. :dr_31: Azután jeleztem felétek, hogy ez így nem lesz kerek.
 

hajevica

Állandó Tag
Állandó Tag
Óóó.. a módosítás -tervezetben , szépen , okosan ez áll : legfeljebb 25 !

Tudom, látom, sokan ezt kevésnek tartják, hurrá-optimizmus és lelkesedés röppentené őket tovább , tovább !
Őszintén ... nem is tudom, ki emlékszik még , hogy amikor jelentkeztünk , a feltételek úgy szóltak: legalább évi négy, azaz 4 megbízatást kell teljesíteni az országos feladatok ellátásában a Mester cím megtartásáét . Kezdetben az életpálya-modell elérhető csúcsa volt a Mester cím, sokunknak a kora miatt sincs tovább. Én kiszámoltam, a ped. I-be sorolással mennyit "buktam" - pontosan annyit, hogy mostantól a nyugdíjig havi részletekben visszakapom, és megkapom az akkori, I 13-as fizetést a 3 szakért járó pótlékkal, címpótlékkal, túlóra pénzzel. az óraszámom csak most csökkent 18-ra , élmény ! Vagy 15 évig heti 27-ben tanítottam, erre jöttek a helyettesítések. Boldogság volt, mikor már olyan iszonyú magas volt a bérem, hogy inkább be sem küldtek helyettesíteni, igyekeztek a túlórákat lefaragni. Akkori főnököm meg is mondta, hogy a sulinak az a legjobb, ha táppénzen vagyok, bérem marad, a helyettesítéssel lehet az alacsonyabb óradíjúakkal variálva spórolni -azt majd osztogatni. Ah ! Én valék akkor még Sztahanov !
Táppénz ? életemben sem igen voltam olyanon......

Bizony, volt hogy "évi 25 -" valaki elütötte...? Az azért eléggé "rabszolgamunka", valljuk csak be - a sulinkban az óriási elvárások teljesítése mellett ! Ki is tartson bemutató órát a szülőknek ? Na ugye, ki más -a Mester ! Most mutasd meg - jaj de vicces is ! Ki ebédeltessen ? Ki hajnali ügyelgessen -nálunk reggel 6-tól van ! ? De tuti, rövidesen itt a nyári napközi ! Alig várom ! Tavaly azért voltam, mert büntiből le kellett dolgozni a 3 nap szabadságot , amit családi okokból vettem ki. Ilyet soha többé ! Nem tudtam, mert azelőtt sem tettem ilyesmit. Érdekes -hol szabadság az, amit le kell dolgozni ..?
Az egyenlő terhelés elve - mindenre a Mestert kell beosztani, soha nem látott feladatokra - ekkora fizetéssel, csak nem képzeled, hogy megúszod ?
Hogyne képzeltem volna ! Védett korban... Éppen azt képzeltem . Hahahaha ! Kár, hogy megszűnt ténylegesen -milyen szép volt, amikor 50 felett már folyosó ügyeletből is kiváltottuk a védett korban lévő "véneket" , most 60 felettiek ügetnek a gyerekek után, kész kabaré !


Helyes ez a megfogalmazás : maximum 25 kirendelés - minimumnak ha lehet, térjünk vissza a 4-hez majd valamikor ! Eleinte nyilván nagy a káosz, alakulnak a dolgok. Reméljük, a legjobbakat.

Nem csak a tervezetben, a jelenleg hatályos 326-osban is ez áll:
4.§
(7) Az (5) bekezdés szerinti munkaidő-kedvezményben részesülő pedagógus évente legfeljebb huszonöt alkalommal bízható meg szakértői, szaktanácsadói feladatok ellátásával.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

r.kriszti

Állandó Tag
Állandó Tag
Információt kaptam arról, hogy ha a szakértő nem kap az OH-tól évi 25 megbízást, hanem csak jóval kevesebbet, az előfordulhat. Ebben az esetben nem számonkérhető a kisebb mennyiség, hiszen a hivatal ennyivel bízta meg és nem többel.

" legfeljebb 25 "
Nem is kell mindig maximalistának lenni, aki kevesebbszer megy, az nem ér kevesebbet is!
 

melinho

Állandó Tag
Állandó Tag
Segítenétek, hogy a 2016. évi minősítési tervbe történő felvétel különös feltételeit a minisztérium hol tette közzé Én nem találom.

10. §28 (1) A miniszter minden év február utolsó napjáig közzéteszi a következő naptári évre vonatkozóan a lebonyolításra kerülő minősítő vizsgák és a minősítési eljárások számát (a továbbiakban: minősítési keretszám), a minősítő vizsgák és minősítési eljárások szervezésének központi szabályait és a minősítési tervbe történő felvétel különös feltételeit.
 

BKriszta81

Állandó Tag
Állandó Tag
Segítenétek, hogy a 2016. évi minősítési tervbe történő felvétel különös feltételeit a minisztérium hol tette közzé Én nem találom.

10. §28 (1) A miniszter minden év február utolsó napjáig közzéteszi a következő naptári évre vonatkozóan a lebonyolításra kerülő minősítő vizsgák és a minősítési eljárások számát (a továbbiakban: minősítési keretszám), a minősítő vizsgák és minősítési eljárások szervezésének központi szabályait és a minősítési tervbe történő felvétel különös feltételeit.

Tavaly pontban 28-án kitették a kormany.hu oldalára, de most nincs ott, igaz ez most szombatra esett. Míg a kompetenciamérés eredményeinél betartották ezt a határidőt is nyilvánosságra hozták 27-én délelőtt, addig ezt... Majd talán holnap... A 326-os módosításának tervezetében volt egy olyan, hogy azok a pedagógusok, akiknek megvan a 14 év szakmai gyakorlat és van szakvizsgájuk, kezdeményezhetik a mesterpedagógusi minősítési eljárást, de ha ez a tervezet elfogadásra is kerül, az március 15-el lép hatályba. Azt már nem értem, hogy ezt miért nem a minősítési keretszám és különös feltételek kihirdetésével teszik közzé...
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Az elnök tevékenysége a minősítő bizottságban
Több helyen is komoly vita kezd kibontakozni az elnök szerepéről, mit tehet és mit nem, s mi jelenthet eljárási hibát - amire hivatkozva az esetlegesen nem megfelelt minősítendő éppen a minősítőket kaszáltathatná el, visszamenőleg.
A dolog komoly, és tényleg szembe kell nézni ezzel a problémával.
Sokadszor leírom: nincs a zsebemben a bölcsek köve, egy-két gondolattal próbálok valamiféle irányt kutatni.
1. Az elnök szerepének szövegszerű értelmezése.
Ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy az elnök csak és kizárólag azokat csinálja, csinálhatja, amiket a jogszabályok (különösen a 326-os) számára taxatíve, azaz leírva, szövegszerűen megfogalmaznak. Ez egy meglehetősen szűk értelmezés, jó lenne olvasni a jogalkató korábbi és akár mostani véleményét is. Ha ehhez ragaszkodunk, akkor az elnök ezt és csak ezt végezheti.
2. Azon jogelv alkalmazása az elnökre, hogy amit nem tilt jogszabály, azt szabad.
Az első látásra is nyilvánvaló, hogy ez a második, kiterjesztőbb elnöki hatáskör sem parttalan, hiszen az elnök így maximum a minőségi bizottság szakértő tagjával kaphat - nyilván valamiféle előzetesen egyeztetést követően - nagyjából megegyező terhet.
Hogy egy konkrét példát említsek: részt vehet az óralátogatáson. Nyilván a megfelelő feltételek teljesülése esetén, ami alatt nem azt értem, hogy az óra előtt 1 perccel kéri meg a szükséges engedélyt az elnök, hanem ennél lényegesen korábban, írásban, és a visszautasítás lehetőségét is említve. Szerintem előfordulhat, amikor erre szükség mutatkozna: például a gyenge portfólió azért lehet megszólaltatná a vészcsengőt. (Ilyenkor saját, vizsgáztatási tapasztalataimra gondolok, mintegy analógiaként, majd rámutattok, ha rosszul gondolom.)
Természetesen más esetek is előfordulhatnak. Úgy vélem, ha - például akárcsak azért, mert tapasztaltabb -, az elnök egy-két óvatos momentummal a leírt szerepénél többet vállal, az nem biztos, hogy eljárásrendi vétséget is jelent.
3. Teljesen nyilvánvaló számomra is, hogy biztonsági játékkal az 1. a megoldás.
A 2. esetben a problémát nyilván azt jelenti, hol van a határ?
Mi az, amit csinálhat/kérhet, s mi az, amit már nem (már nem etikus).
S ez visszavezet ahhoz, hogy több érv szól az 1. mellett.
Szerintem ezt jó lenne megbeszélni, akár úgy is, hogy majd írunk az OH-nak.
 
Utoljára módosítva:

csakkerdezem

Állandó Tag
Állandó Tag

Ez így korrekt is ! :) Tudjuk, hogy feladat van, azért képeztek ki minket - örömmel fogjuk elvégezni -és szuper jól !!!! - mert szükség van rá, de holmi mondva csinált adminisztratív csavarokkal, álságos tojásfestés ... hm, a semmivel, kőtörés és a kőhegy ide-oda hurcolásával , egyéb kitaláció a semmiről című ötletekkel felesleges kitölteni az időnket, ezt mindenki helyesen is látja !
Ez nem az a csapat, amelyik a munkát kerülni akarja - ám annak minőségi elvégzéséhez a megfelelő feltételeket biztosítaniuk kell a megbízóinknak.
Az jó, hogy olvasnak minket, meghallgatnak , ismerik a kérdéseinket -ebből tudják is, hogy nagyon magas elvárásoknak kell (ene) megfelelniük. o_O Hajrá !
 

erakucko

Állandó Tag
Állandó Tag
Az elnök tevékenysége a minősítő bizottságban
Több helyen is komoly vita kezd kibontakozni az elnök szerepéről, mit tehet és mit nem, s mi jelenthet eljárási hibát - amire hivatkozva az esetlegesen nem megfelelt minősítendő éppen a minősítőket kaszáltathatná el, visszamenőleg.
A dolog komoly, és tényleg szembe kell nézni ezzel a problémával.
Sokadszor leírom: nincs a zsebemben a bölcsek köve, egy-két gondolattal próbálok valamiféle irányt kutatni.
1. Az elnök szerepének szövegszerű értelmezése.
Ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy az elnök csak és kizárólag azokat csinálja, csinálhatja, amiket a jogszabályok (különösen a 326-os) számára taxatíve, azaz leírva, szövegszerűen megfogalmaznak. Ez egy meglehetősen szűk értelmezés, jó lenne olvasni a jogalkató korábbi és akár mostani véleményét is. Ha ehhez ragaszkodunk, akkor az elnök ezt és csak ezt végezheti.
2. Azon jogelv alkalmazása az elnökre, hogy amit nem tilt jogszabály, azt szabad.
Az első látásra is nyilvánvaló, hogy ez a második, kiterjesztőbb elnöki hatáskör sem parttalan, hiszen az elnök így maximum a minőségi bizottság szakértő tagjával kaphat - nyilván valamiféle előzetesen egyeztetést követően - nagyjából megegyező terhet.
Hogy egy konkrét példát említsek: részt vehet az óralátogatáson. Nyilván a megfelelő feltételek teljesülése esetén, ami alatt nem azt értem, hogy az óra előtt 1 perccel kéri meg a szükséges engedélyt az elnök, hanem ennél lényegesen korábban, írásban, és a visszautasítás lehetőségét is említve. Szerintem előfordulhat, amikor erre szükség mutatkozna: például a gyenge portfólió azért lehet megszólaltatná a vészcsengőt. (Ilyenkor saját, vizsgáztatási tapasztalataimra gondolok, mintegy analógiaként, majd rámutattok, ha rosszul gondolom.)
Természetesen más esetek is előfordulhatnak. Úgy vélem, ha - például akárcsak azért, mert tapasztaltabb -, az elnök egy-két óvatos momentummal a leírt szerepénél többet vállal, az nem biztos, hogy eljárásrendi vétséget is jelent.
3. Teljesen nyilvánvaló számomra is, hogy biztonsági játékkal az 1. a megoldás.
A 2. esetben a problémát nyilván azt jelenti, hol van a határ?
Mi az, amit csinálhat/kérhet, s mi az, amit már nem (már nem etikus).
S ez visszavezet ahhoz, hogy több érv szól az 1. mellett.
Szerintem ezt jó lenne megbeszélni, akár úgy is, hogy majd írunk az OH-nak.
Megírtam a kérdést tréneremnek. Tőle ezt a választ kaptam:
"Természetesen az ELNÖK is megnézheti, de nem kötelező.
A pedagógusnak ott kézbe kell adni a tematikus tervet új tevékenységi tervet és azokat a dokumentumokat amit kötelező átadni. Te vizsgálgatással töltheted az időt, de én nem tenném. Többet jelentene a csoportba a munka mint minden feltupírozott iromány! "
Valóban jó lenne egy hivatalos álláspont.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére