Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

bodzaviragzat

Állandó Tag
Állandó Tag
]
Mi a véleményetek arról, hogy valaki egy olyan tevékenységlátogatási adatlapot tölt fel szabadon választott dokumentumként , amelyet őróla írt a szaktanácsadó. A reflexióban felsorolja, hogy melyik kompetenciákat szeretné alátámasztani...
Elvileg a saját anyagait kell feltölteni. Így kinek az indikátorait nézik? Ha a négyen felül van, akkor nincs gond, én csak a reflexióban megfogalmazott részeket venném figyelembe, az ugyanis a saját reflektálása.
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Mit lépne?
A vezető nem kíváncsi a véleményemre, rosszul tudok mindent, de ezt TI is megállapíthatjátok nap, mint nap a hozzászólásaim alapján... Bár jogsegély szolgálatként IS! működöm itt, úgyhogy az írásaim fenntartással kezelendőek!:)
A nevezett (nem nevezett) szaktanácsadónak hosszú a nyelve... nagyon.:dr_123:
Én nem voltam hajlandó ebben a munkában segíteni, innen utál mindenki, aki hisz az ignek.:dr_16:
Miért nem segítettem? :dr_31:Mert ez nem elvárás, ami itt van! A másik húzása az indikátorlista átküldése volt júniusban... arra is tojtam! :cool:
Sajnálom, de épeszű munkát nem tudok végezni a sulimnak...
Ja, és papírom van az ig-től, hogy nem enged el csak és kizárólag a szakértői napomon képzésre.... nem hajlandó a helyettesítést megoldani és igazolatlan távollétként kezeli (az intézményi önértékeléses képzés miatt meg nem tartott 2 órámat is, úgyhogy könyörgök a Projektigazgatóságnak, hogy adjanak valami papírt, hogy ott voltam...)
Nem mertem a szakmai műhelyre sem elmenni... pedig 2nél is regisztráltam.
Egy konferencián viszont ott akarok lenni, mert az ágazati érettségiről is szólnak majd 2 mondatot és saját füllel szeretném hallani... előtte nap minősítés, ez péntekre esik, úgyhogy szabit kell majd kérnem... de nem fog adni előre tudom!
Asszem nem akarok mestertanár lenni, akinek szabadnapot kell biztosítani, érettségi előkészítőt nem tarthatok, mert a heti 1 órát helyettesítésre akarja meghagyni, de tarthatok plusszban előkészítőt... a 17 órám és a 12 lyukasórám (1 óra tanítás-1óra lyuk-2 óra tanítás-2 óra lyuk-egy óra lyuk-1 óra tanítás jellemzi az órarendem) mellett.
Minősítés folyamatosan, imádkozom, hogy valami miatt töröljenek egyet-kettőt...
Tavaly ilyenkor nem gondoltam volna, hogy ilyennek fogom megélni...
Ilyenkor szégyenlem, hogy pedagógus vagyok. Ezt a pedagógiát nem tudom elfogadni.
Remélem a vezetők kinevezésében, minősítésében dominál majd az is, hogyan tudnak gazdálkodni a rendelkezésre álló humán erővel.
Aki csak ügyeletre, helyettesítésre, felügyeletre és tesze-tusza munkára tudja használni a Mester szakértőt az nem vezető.
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Anett!
Biztos, h jó helyen vagy?! A Te szakértelmednek, tapasztalatodnak, jogsegélyszolgálatodnak, stb., stb., nagyon sok helyen örülnének. Nem gondolkodtál azon, h olyan helyen dolgozz, ahol elismernek? (Tudom, h nem ennyire egyszerű persze, de olvasni is rossz, h ilyen helyek vannak, s ezt megtehetik Veled...)

Kitartás!!!
Kedves GVA!
Van ilyen hely?
 

bodzaviragzat

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Önértékelésben nekünk ezt kell töltenünk...
Ránéznétek, hogy ez mi a fene lenne mert én egy szakközépiskolában nem tartom igazán jónak ( pl:IPR??? ):dr_9:
Ja, és mindenki magáról tölti...:dr_31:
Voltam a próbaképzésen, nem trécseltem, de nekem ez így, ebben a formában nagyon új...:confused:
Kihagytam volna valami "olvasnivalót" (értsd: kézikönyv, útmutató, ajánlás...)?:dr_9:
Ha valaki felismeri esetleg a saját mondatait vagy azt, hogy kitől / honnan származik azt is megköszönném:dr_175:
Ezek egyszerűen a minősítési kompetenciák és az indikátorok egyes szám első személyben. Ez hülyeség! Különösen az I. "Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás", ami nem is jelenik meg a tanfelügyeleti és az önértékelési szempontok közt.
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Most omlottam össze!:(

Az imént megnyitottam a régi egyszerűsített portfóliós felületemet, amibe 2014 óta néhányszor már bele is néztem.
Azt hiszem visz a mentő reggelre....
Most vettem észre, ahogy egyesével rápillantottam (ki is nyitottam) minden feltöltött óravázlatra, hogy a 8. vázlathoz a reflexió helyett én is a vázlatot töltöttem fel... Ezt nem hiszem el!
Nesze neked őszi PSZE? Most mit csináljak - a síró görcsön kívül- szerintetek? Írjak az OH-nak előre, hogy jobb, ha kivesznek a felügyeletből?
Kedves Moha64!
A tanfelügyelet nem értékeli a portfóliót. Omlással ráérsz majd a minősítéskor. Addig erősítsd magad.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon szívesen! Több szem többet lát!;)
Egyébként én is rengeteget tanulok, profitálok abból, ahogyan megosztjuk az információkat, tanácsokat egymással itt a fórumon. Úgy gondolom, hogy az OH által még csak tervezett gyakornok szakértői rendszer (amiről a 09.23-i OH-s ppt-ben olvashattunk), mely szerint a jövőben a szakértők a képzés sikeres elvégzése után egy évig csak mentor segítsége mellett tevékenykedhetnének, itt ezen a fórumon már működik. Nagyon sok segítséget, iránymutatást kaptam én is az itt hozzászóló tapasztaltabb kollégáktól, úgyhogy bátran nevezhetem őket mentoraimnak. :)

Én is azért szeretem elolvasni (még ha nem is érek rá mindig, mégis), mert sok a probléma, és jó együtt gondolkodni a megoldásokról. Az nagyon jó, hogy bevezetik ezt a rendszert, júliusban pont én hiányoltam , #11921 . Csak sajnos megint utólag születik jó megoldás. Bár, jobb későn, mint soha.
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Most omlottam össze!:(

Az imént megnyitottam a régi egyszerűsített portfóliós felületemet, amibe 2014 óta néhányszor már bele is néztem.
Azt hiszem visz a mentő reggelre....
Most vettem észre, ahogy egyesével rápillantottam (ki is nyitottam) minden feltöltött óravázlatra, hogy a 8. vázlathoz a reflexió helyett én is a vázlatot töltöttem fel... Ezt nem hiszem el!
Nesze neked őszi PSZE? Most mit csináljak - a síró görcsön kívül- szerintetek? Írjak az OH-nak előre, hogy jobb, ha kivesznek a felügyeletből?
1. Nyugi!!!!!!!!!!!!!!!!
2. Most 2015. van, 2014 óta volt már megnyitva a pf????
(mivel eltelt félév, sőt 1,5 év lehetőséged van a módosításra... nyáron nem volt nyitva? nem kaptál értesítést erről????)
3. 2016-os minősítési tervben szerepelsz?
-ha igen, hamarosan új felületre kell tölteni az anyagaidat, ott légy figyelmes!
- ha nem, kérd az OH-t nyissa meg, mert szeretnéd aktualizálni a PSZE előtt... (változott a tantárgy, nem tanítod heti 2 órában, megszűnt a tárgy, más a kerettanterv stb... légy kreatív DE a valóság talaján!)
4. azonnal tegyél rendbe mindent: képek, nevek, monogram, hospitálni te mentél, te írsz reflexiót, reflexióid ne pár sorosak legyenek, szabadon választott dokumentumok száma a feltölthető max legyen... és ezt szépen odaadhatod a szakértőknek, hogy készülsz a minősítésedre, de még nem nyitották meg a felületet...
ÉN ÉRTÉKELNÉM!!!

5. Nyugi, mert a tanfelügyelet csak informálódik a portfólióból, és 2014-ben mindenki hibázott, a sajátomat is javítgatnám, csinosítgatnám a mai eszemmel.... ezzel más is így van!

Tanulság: valakivel elolvastatni, kinyittatni mindent, akinek teljesen új a dolog és figyeljen oda, mit hol talál... stb (gyakornok, családtag, értelmes gyerek is megteheti, mert ő másra figyel, mit TE...)
A szakértők szeme erre kiélezve... de én is éjjel csinálom...szóval elnézhetek ezt-azt, mert emberből vagyok.

Egyébként kissé lassú a rendszer nálam, tehát holnap nézd meg újra, lehet, hogy elnéztél valamit így éjjel...
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm szépen! Értem én, hogy nem értékel, de engem meg a szégyen megöl! Gondolom belenéznek majd Ők is. Ekkorát hibázni! :(
És? javítod.. tudod hogyan kell csinálni.
Egyébként ez egy tanulási folyamat, ahol lehet hibázni.... és javítani.
Holnap is felkel a nap, forogni fog a Föld és ezt a Föld lakosságának csak egy porszemnyi hányada tudja Moha64-ről... Ilyen az élet! Mindent nem lehet az anyaméhben megtanulni:cool:
 

favagyi

Állandó Tag
Állandó Tag
Fejlesztő pedagógus portfóliójának előzetes értékelését végzem, illetve elkezdtem, de megakadtam. Ez lesz az első bevetésem, még gyakorlatlan vagyok, mentor szakértőt szeretnék. ;) Az értékelést a pedagógiai szakszolgálatok számára készített kiegészítő útmutató alapján végzem. Ott több helyen szerepel, hogy ez az indikátor "nem releváns". Akkor pl. az 1.5. indikátor mellé a pontozásnál jelöljem be az "N.é."-t? Szakosként az óralátogatás után is jelölhetem ezekben az esetekben az N.é.-t? Amikor vizsgáztunk, akkor nekünk a szakszolgálatok számára készített kompetenciák és indikátorok jelentek meg, az alapján kellett pontoznunk. Hogy van ez? Segítsen, legyen kedves, aki már volt hasonló helyzetben. Előre is köszönöm.
 

t.s.

Állandó Tag
Állandó Tag
Sőt! Most azzal szórakoztam, hogy Anett hogyan tudja megmutatni interneten is. A lépések a következők
1. ofi.hu
2. a megjelenő oldal jobb felén ott a kereső, abba írd be azt, hogy szaktanácsadás, majd kerestess
3. középen hoz egy csomó dolgot, abból keresd ki A tantárgygondozó szaktanácsadáshoz kapcsolódó segédanyagokat
4. bal oldalon látni fogsz sok-sok mindent, ebből neked A tantárgygondozó szaktanácsadás eljárásrendje című kell
5. középen megjelenik három lehetőség, a tanító, tanár részre kattints
6. Máris látod az össze dolgunkat egyben, ennek az 50-60. oldalán van az általad keresett
De ugye nem az egyik szaktanácsadó kollégád művelte ezt??????????? :(:(:(

Én csak reagáltam Anett bejegyzésére...,valószínű szaktanácsadó kolléganő tette közé ...de biztos nem az én kollégám:)
 

Moha64

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Nyugi!!!!!!!!!!!!!!!! Igyekszem!!!!!!!!!
2. Most 2015. van, 2014 óta volt már megnyitva a pf????
Nyitva nem volt, csak bele tudtam nézni, módosítani nem lehetett már.
(mivel eltelt félév, sőt 1,5 év lehetőséged van a módosításra... nyáron nem volt nyitva? nem kaptál értesítést erről????)Július körül akartam belépni, - mert meg akartam mutatni a felület belsejét egy éppen most fóliázó csoporttársamnak- de nem tudtam. Írtam az OH-nak, ők azt az utat írták le, ahogy én is csináltam sikertelenül. Majd később az oktatas.hu-n validáltam magam az azonosítómmal látogatóként, de akkor sem engedett be a rendszer a portfólió felületre. Aztán később újra próbáltam az eredeti pedagógus belépéssel, akkor már be tudtam lépni.
Augusztus 24-én jött mail, hogy az őszi PSZE-be bekerültem, minősítésről nem kaptam még semmit.

3. 2016-os minősítési tervben szerepelsz? Jelenleg még nem tudok róla
-ha igen, hamarosan új felületre kell tölteni az anyagaidat, ott légy figyelmes! Akkor valószínűleg én már ezen a felületen nézegethetek - mióta validáltam-, mert itt 0%-on áll a portfólióm. Csak a KIR adatok vannak fenn.
- ha nem, kérd az OH-t nyissa meg, mert szeretnéd aktualizálni a PSZE előtt... (változott a tantárgy, nem tanítod heti 2 órában, megszűnt a tárgy, más a kerettanterv stb... légy kreatív DE a valóság talaján!)
4. azonnal tegyél rendbe mindent: képek, nevek, monogram, ( Csak tanuló, lány, fiú szavakat használtam képet nem tettem fel róluk. Néhány képet viszont tettem a netről az egyik vázlatba, ezeknek tuti, hogy nem linkeltem be a származási helyét, nem is emlékszem mikor, honnan töltöttem le.) hospitálni te mentél, te írsz reflexiót, reflexióid ne pár sorosak legyenek, (Ezzel a reflexió témával akkor sem értettem egyet, amikor írni kellett. Jelesül azzal a részével, hogy valaki oldalakat írt. Én többnyire fél oldalban leírtam a mondandómat, de valahol csak két 4-5 soros bekezdésben. Ezeket az órákat mind meg is csináltam annak idején, s azt kell mondjam én nem tettem bele utólag se a feltöltött vázlatba semmi csili-vili dolgot, mondván, ha jönnek, úgyis látszik, hogy mire képesek a gyerekek. Az általam leírt reflexió pedig belőlem előhívja az emlékeket, s én úgy képzeltem, hogy ez elég is lesz a szakmai megbeszélésre, a védésre. Egyébként pedig én most is úgy érzem, hogy nem ezek a személytelen, óravázlatok minősítik/tenék az ember fiát/lányát, hanem az adott éles helyzet... de nem "ECCER" 2 óra évente!!!... :(... )szabadon választott dokumentumok száma a feltölthető max legyen... és ezt szépen odaadhatod a szakértőknek, hogy készülsz a minősítésedre, de még nem nyitották meg a felületet...
(Tehát akkor ezt úgy értelmezzem, hogy gépen vagy papíron mutassam meg a tanügyelőknek a félig kész anyagot? Én csak egyszerűsített portfóliót töltöttem '14-ben. S mivel állandóan vándorlok az alsó és felső között, lehet újat kell majd írnom akkor a minősítésre. )
ÉN ÉRTÉKELNÉM!!! :)

5. Nyugi, mert a tanfelügyelet csak informálódik a portfólióból,( Hát éppen ezért fogok szégyenkezni, hogy ilyen figyelmetlen voltam.) és 2014-ben mindenki hibázott, a sajátomat is javítgatnám, csinosítgatnám a mai eszemmel.... ezzel más is így van! Értem, én sem pont így írnám már...hosszabb reflexiót írnék..

Tanulság: valakivel elolvastatni, kinyittatni mindent, akinek teljesen új a dolog és figyeljen oda, mit hol talál... stb (gyakornok, családtag, értelmes gyerek is megteheti, mert ő másra figyel, mit TE...) ( ... hát valóban... ez egy tanmesének beillő dolog most...)
A szakértők szeme erre kiélezve... de én is éjjel csinálom...szóval elnézhetek ezt-azt, mert emberből vagyok.

Egyébként kissé lassú a rendszer nálam, tehát holnap nézd meg újra, lehet, hogy elnéztél valamit így éjjel...
(Sajnos nem, már azóta újra beléptem, uazt töltöttem fel reflexiónak)

Nagyon szépen köszönöm a sok tanácsot, kedves Anett! Igyekszem megfogadni őket! A csorbát még nem tudom hogyan köszörülöm ki... Szerintem majd csináltatnak velem a zűrös helyzet miatt egy teljesen új pf-t. És akkor már nagyon fogom tudni, hogyan kell csinálni, mert itt tényleg rengeteg okosságot tanulhatunk TŐLETEK! :)

És most már nem is sírok! :) Tényleg minden tiszteletem a TIÉTEK! :)
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
(Sajnos nem, már azóta újra beléptem, uazt töltöttem fel reflexiónak)

Nagyon szépen köszönöm a sok tanácsot, kedves Anett! Igyekszem megfogadni őket! A csorbát még nem tudom hogyan köszörülöm ki... Szerintem majd csináltatnak velem a zűrös helyzet miatt egy teljesen új pf-t. És akkor már nagyon fogom tudni, hogyan kell csinálni, mert itt tényleg rengeteg okosságot tanulhatunk TŐLETEK! :)

És most már nem is sírok! :) Tényleg minden tiszteletem a TIÉTEK! :)

Tegnap újabb tájékoztatót kaptunk - szakertoi_tajekoztatas_20150921_kiegeszites_20151005
Benne a következőkkel:

4.jpg

Ez egy "tévesen, téves helyre feltöltött dokumentum". Amint látod, módosítást kell majd kérni rá. Nincs gond. Ne izgulj, ne sírj!
 

Adél71

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Tegnap esete kaptam vezetőmtől a hírt, hogy megvan a tavaly áprilisban feltötltött portfólióm eredménye. A kérdésem a következő lenne, hogy idén novemberig fel kell töltenem az újat. Illetve a 10 .-ből hála istennek csak 6..-ot.
A most megkapott eredmények alapján, amit a statisztiak résznél találtam,abban segít, hogy melyiket kell átnéznem, mert hiányzik 1-2 kompetencia és azt újra átdolgozva a hiányzó kompetenciákkal jelölve pótolhatom? Illetve ha úgy érzem , hogy a reflexió azt is? Tavaly igazából nem nagyon tudtam még, na néha most sem, hogy hogyan is kell megírnom. Mert jelölgettem magamnak, hogy ahol minden pipa az mehet vissza, ahol meg x vagy ! jel van azt újra átnézem, átgondolom.
Jól értelmezem, tehát a kiértékelés tükrében újra átgondolva , átírva feltehetem??
Köszönöm a segítséget előre is!!
 

Krémusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Fejlesztő pedagógus portfóliójának előzetes értékelését végzem, illetve elkezdtem, de megakadtam. Ez lesz az első bevetésem, még gyakorlatlan vagyok, mentor szakértőt szeretnék. ;) Az értékelést a pedagógiai szakszolgálatok számára készített kiegészítő útmutató alapján végzem. Ott több helyen szerepel, hogy ez az indikátor "nem releváns". Akkor pl. az 1.5. indikátor mellé a pontozásnál jelöljem be az "N.é."-t? Szakosként az óralátogatás után is jelölhetem ezekben az esetekben az N.é.-t? Amikor vizsgáztunk, akkor nekünk a szakszolgálatok számára készített kompetenciák és indikátorok jelentek meg, az alapján kellett pontoznunk. Hogy van ez? Segítsen, legyen kedves, aki már volt hasonló helyzetben. Előre is köszönöm.
Szia! Az első kérdés, hogy a fejlesztő pedagógusod szakszolgálatban dolgozik-e? Ha igen, akkor mehetsz a szakszolis Kieg. Útmutató alapján, és azon belül is meg kell találnod, hogy milyen területre töltött fel, mert az indikátorok és sok minden más is aszerint változik. Tehát nézd meg a portfólió jelleget, mert az értékelő felüet annak megfelelő indikátorokat fog majd felhozni neked az értékelésnél. Amit leírtál én erre gondoltam, hogy valami ilyesmi ehet a probléma hátterében.
 

Kamillavirágom

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Moha64!
Szeretnélek megnyugtatni, mert biztosan feldúlt vagy...
Hasonló helyzetbe kerültem tavaly szakértőként. Sokat dolgoztam a portfóliómmal, szerettem volna értékes anyagot lérehozni.Nagy odafigyeléssel töltöttem fel az anyagokat, de én is elkövettem azt a hibát, hogy nem kértem megy senkit, hogy nézze át.
Az őszi vizsga előtt természetesen nekem is megnyílt a felület és nem hittem a szememnek!!! Az egyik reflexió helyén egy egészen más dokumentumhoz kapcsolódó reflexió kuksolt. Ott vigyorgott és szinte hihetetlen volt...
Amit ebből az egészből tanultam:
Sajnos a legnagyobb odafigyelés mellett hibázhatunk és ez természetes velejárója a munkának.
Amikor egy portfóliót elemzek, nem a hibákat keresem, hanem a jó megoldásoknak örülök.Ha valaki valamit rossz helyre tölt fel, nem bosszankodom, mert látom, hogy sokat dolgozott a portfólióval és önhibáján kívül tévedett. Gagamail nagyon készségesen azonnal felrakta a hibajavítás lehetőségét és ezzel a megoldási módját annak, hogy kikerülj ebből a szorongató helyzetből.
Szeretnélek megnyugtatni, hogy a szakértők is emberből vannak és pontosan látják egy-egy portfólió értékét! Az új tájékoztató alapján lehetőséged lesz kijavítani a hibát és sehova sem fog beleszámítani ez az apró tévedés, amelyet mindannyian elkövethetünk. A rendszernek pontosan nem a pedagógusok stresszelése a célja, hanem az , hogy fejlődjünk és új célokat fogalmazzunk meg önmagunknak!!!
Kollegiális üdvözlettel:
Kamillavirágom
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére