Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

bodzaviragzat

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen!!!! Lehet, és legyen is! Kérj szülői nyilatkozatot hozzá! Én ehhez még egyszer sem kértem el a kollégák által begyűjtött engedélyeket, de a "kisördög" nem alszik.
Az ördög valóban nem alszik, de a védési bemutatóhoz nincs semmilyen előírás, azon kívül, hogy 15 perc és digitális. De ha valaki úgy nyugodt, hogy kér szülői nyilatkozatot, szíve-joga. Az a lényeg, a pedagógus kiegyensúlyozott és nyugodt legyen. Én annak idején nem kértem és elnökként sem kérem számon senkitől. Ha auditor venne részt a védésen, ő sem hiányolhatja a nyilatkozatot. A fotóra vonatkozó előírások az e-portfólióra vonatkoznak (Útmutató 98.oldal).
 

bodzaviragzat

Állandó Tag
Állandó Tag
Csoportfelület/Szakmai nap a pedagógusminősítési eljárásokról és a minősítővizsgák tapasztalatairól
A lép alatt 2 állomány a tapasztalatokról
Ezt a csoportfelületet nem veheti fel. Nekem ez jön be. Jelentkeztem a szakmai napra, de jeleztem, hogy közbejött valami. Így nem is láthatom. Aki beléphet, biztos megtalálja az anyagot. Gondolom.
 
Utoljára módosítva:

gasape

Állandó Tag
Állandó Tag
Csoportfelület/Szakmai nap a pedagógusminősítési eljárásokról és a minősítővizsgák tapasztalatairól
A lép alatt 2 állomány a tapasztalatokról
Én megtaláltam! Hogy lehet így letölteni? Nekem csak hiányosan sikerült az első. Persze látom közben azt is feltetted.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
A védésen a prezentációban lehetnek képek a gyerekekről. Ehhez kell szülői beleegyezés?

"2:42. § [A személyiségi jogok általános védelme]

(1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy törvény és mások jogainak korlátai között személyiségét szabadon érvényesíthesse, és hogy abban őt senki ne gátolja.
(2) Az emberi méltóságot és az abból fakadó személyiségi jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. A személyiségi jogok e törvény védelme alatt állnak.
(3) Nem sért személyiségi jogot az a magatartás, amelyhez az érintett hozzájárult.

2:43. § [Nevesített személyiségi jogok]
A személyiségi jogok sérelmét jelenti különösen
a) az élet, a testi épség és az egészség megsértése;
b) a személyes szabadság, a magánélet, a magánlakás megsértése;
c) a személy hátrányos megkülönböztetése;
d) a becsület és a jóhírnév megsértése;
e) a magántitokhoz és a személyes adatok védelméhez való jog megsértése;
f) a névviseléshez való jog megsértése;
g) a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog megsértése."

"2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]
(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.
(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén."

Kell beleegyezés!
A szülő, gondviselő írásos hozzájárulása a portfólióvédés anyagában való felhasználáshoz. Az iskolai "tömegfelvételekhez" nem kell, osztály-/csoportképekhez kell.

Nálunk az iskolában év elején nyilatkoznak a szülők írásban hozzájárulnak-e a gyerekükről készült, az iskolai élettel kapcsolatos hang- és fényképfelvételhez, illetve ezeknek a felvételeknek az iskolai honlapon való felhasználásához.
Ennek ellenére kértem minden szülőtől engedélyt a felvételek portfóliómban való felhasználásához - az osztályfőnököt kértem adjon át egy kitöltetlen nyilatkozatot a szülőknek - ezt hozták vissza, gyerek névvel, igen v. nem jelzéssel, aláírva.

Az Útmutató nem lehet szigorúbb, mint a törvény, de a törvény lehet szigorúbb, mint az Útmutató!

A törvény betartása kötelező, előírásai egyértelműek, nem használhatod fel, ha nem járult hozzá.
 
Utoljára módosítva:

fodorlak

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm, hogy leírtad! Érdekes, mert az elvárások alapján nem is nagyon lehet olyan szinten számon kérni az IKT működtetést, ahogyan azt az indikátorok jelzik. Természetesen kell az óvodába is az IKT, de nem a játék, az élő beszéd rovására. Ezért más IKT indikátorsor kellene az óvodára és az iskolára.
Szerintem azért minden óvodában van már CD lejátszó, vagy magnó, és már ez is az Ikt , okos telefon sajátod, nyomtatok ki szinezőket stb.
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Próbáltam belépni az IKERbe..
Hát a validálás jutott az eszembe róla..
Az OH képtáros részhez akarj belépni.
Legalább 2X írtam be a jelszót, megjelent, hogy hiba, majd a vissza gombra nyomtam és bent voltam.
ne add fel, Neked is biztos menni fog! (Ha türelmes vagy...)
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Az IKERben megnézheted az intézményed adatait. Érdekes!
Én nyár elején voltam képzésen ezzel kapcsolatosan, ahol felhívták a figyelmünket, hogy nagyon fontos/hasznos, ha az észrevételezés lehetőségével él az intézmény.
A saját intézményem adatai helyenként tévesek... azaz nem biztos, hogy frissek. Próbáltam rájönni a létszámokból, melyik évre vonatkozik, de 2013. október vagy 2014 májusra tippelnék. (évfolyamok létszáma alapján)
A tiétek mennyire friss?

Érdemes a mutatókat is átnézni, a szöveget tanulmányozni a diagramok alatt. ezek az "indikátorok". Eléggé furcsák, de legalább összehasonlíthatóvá teszi az intézményeket.
Ha valóban ezek alapján hoznak döntést a fenntartók... hát igen érdekes indoklás lesz! A tornaterem kérdése is megmosolyogtató.... Ez is olyan kérdés, amire az adatszolgáltatásnál oda kell figyelni, mert szinte azonnal fenntartói kérdést csinál belőle, ha nem megfelelő. És hát a fenntartó nem tornatermet fog építeni, hanem intézményt bezárni, ha ezen adatok kerülnek elé!!!
Jó bogarászást kívánok!
A vezetőknek meg nagy tanulságok lehetnek benne... légy ügyes és megtalálod, mit és hogyan jelents le, hogy igaz is legyen, de intézkedési feladatot se generáljon a szoftver.
 

Verőce

Állandó Tag
Állandó Tag
Tényleg nagyon jópofa, józan gondolkodású cikk.
Szerintem félelmetes. Akárcsak a feladatok mértéke.

Ezt írja a felület a legutóbbi kirendelésről:
Az értékelés befejezése 2016. jan. 1.
Döntéshozatali határidő 2016. jan. 6.

Nézném a pf-t.
Megtekintés: "Nem jogosult az oldal megtekintésére !" stb.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

evaovoneni1965

Állandó Tag
Állandó Tag
Újra a segítségeteket kérem....2014-ben valaki megosztott egy videót, amelyben egy óvodai báb foglakozás, s az azt követő megbeszélés volt! Sehol nem találom! Köszönöm előre is!
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Némely vezető tanfelügyeletéről, minősítéséről
Újabban mintha gyarapodnának az olyan bejegyzések, (nemcsak itt, sajnos) amelyek arról érdeklődnek, hogy posztoló főnöke - aki jellemzően ped2-ben van - hogyan tudná megúszni a tanfelügyeletet, uram bocsá', a minősítést?
Lehet, többen majd fejcsóválva olvassák eme néhány sort, majd ideírjátok: a magam részéről az ilyen gondolatokat abszolut nem támogatom. Tehát nem is akaródzik elgondolkodnom azon, vajon hogyan lehet (ha lehet) ezt megoldani). Ennek több oka van, remélem, egyet sem felejtek ki.
1. A vezető (ha valóban vezető) rendelkezzen annyi jogszabály-felkutatási, -olvasási, majd -értelmezési képességgel, hogy ne - az amúgy általa s a háta mögött lesajnált - szakértőt uszítsa egy ilyen kurkászás végrehajtására. (És a keresés sikertelensége esetén természetesen ezért hibáztassa is...)
2. Már ha valóban vezető. Ugyanis valóban léteznek bizonyos szabályozások, amelyek - szerintem - nem a majdnem-vezetők (lásd még: tagintézmény-vezető) által igénybe vehetők.
3. Ha valaki már felvette a kesztyűt, és akármilyen módon gyártott egy ped2-t, tehát alkalmasint már élvezi is annak hasznát (jellemzően ideiglenes ped2-ben van) az igenis, nézzen már utána, s pontosan tudja, rá hogyan vonatkoznak a Különös feltételek időhatárai.
4. S ha már kapja a pénzt, akkor ne akarja már megúszni az ezzel járó procedúrát. Azért tavasztól jó sokan túl estek a minősítésen, s nem olvastam sem halálesetről, sem idegösszeomlásról, sem szakértőverésről. (Lehet, némelyikre lett volna igény.)
5. Ugyanis, ha megúszná, miféle példát mutatna beosztott kollégáinak?
Hogy a vezető lehet sumák, mert ki tud farolni mindenből?
Hogy a vezető: Az Akire Nem Vonatkoznak A Jogszabályok?
6. Azért, mert akár roppant ügyes nyelvcsapásokkal, más szorgosságokkal, egyéb személyi szolgáltatással, kisebb ajándékokkal (nem kívánt törlendő, a valódi esemény beírandó) 0 órássá alakíttatta magát, s ennek egyik oka tán az, hogy a gyerekekkel sem tud mit kezdeni, s különös kapcsolatokat ápol a helyi hatalmasságokkal, legyen mégiscsak tisztában azzal, hogy ez mégsem, sőt, ezek ellenére sem jogosítja fel arra, hogy saját maga is minden kétséget kizáróan törvényesnek gondolja.
Persze, legalább egy félmondatos tanács-féle mégiscsak kéne, hogy ilyen esetben mégis, mit lehet csinálni?
Olyan túl sokat nem, de annyit talán igen, hogy alkalmasint ekként válaszoljunk: nem is tudom, ez hosszabb elemzést igényel, de a minősítési feladatok most amúgy is lekötnek. De tényleg érdekel a dolog, ha megtaláltad a választ, ugye elmondod?
S utána már csakis az szükséges (ha mégis lenne bármilyen eredmény) hogy azt semmiképpen sem kommentáljuk, ne váljunk kővé, ne dicsérjük, legfeljebb annyit mondjunk: érdekes álláspont...
 
Utoljára módosítva:

V. P. Zsuzsa

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyik óraadó kollégám fordult hozzám a következő kérdéssel: Főállásban EGYMI-ben dolgozik, de nem gyógypedagógusként, hanem szakiskolai tanárként, nincs is gyógypedagógusi végzettsége. Akkor ő milyen portfóliót töltsön föl? Én azt javasoltam neki, hogy mindenképp a végzettségének és munkakörének megfelelően töltse fel a portfólióját, mert a szakos szakértőt nem az intézménytípus alapján rendelik ki mellé, hanem a munkaköre, végzettsége alapján. Tehát őt szakiskolai tanárként fogják minősíteni, függetlenül attól, hogy EGYMI-ben dolgozik. Jól gondolom, hogy így van? Kérlek, javítsatok ki, ha tévedek.
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Némely vezető tanfelügyeletéről, minősítéséről
Újabban mintha gyarapodnának az olyan bejegyzések, (nemcsak itt, sajnos) amelyek arról érdeklődnek, hogy posztoló főnöke - aki jellemzően ped2-ben van - hogyan tudná megúszni a tanfelügyeletet, uram bocsá', a minősítést?
Lehet, többen majd fejcsóválva olvassák eme néhány sort, majd ideírjátok: a magam részéről az ilyen gondolatokat abszolut nem támogatom. Tehát nem is akaródzik elgondolkodnom azon, vajon hogyan lehet (ha lehet) ezt megoldani). Ennek több oka van, remélem, egyet sem felejtek ki.
1. A vezető (ha valóban vezető) rendelkezzen annyi jogszabály-felkutatási, -olvasási, majd -értelmezési képességgel, hogy ne - az amúgy általa s a háta mögött lesajnált - szakértőt uszítsa egy ilyen kurkászás végrehajtására. (És a keresés sikertelensége esetén természetesen ezért hibáztassa is...)
2. Már ha valóban vezető. Ugyanis valóban léteznek bizonyos szabályozások, amelyek - szerintem - nem a majdnem-vezetők (lásd még: tagintézmény-vezető) által igénybe vehetők.
3. Ha valaki már felvette a kesztyűt, és akármilyen módon gyártott egy ped2-t, tehát alkalmasint már élvezi is annak hasznát (jellemzően ideiglenes ped2-ben van) az igenis, nézzen már utána, s pontosan tudja, rá hogyan vonatkoznak a Különös feltételek időhatárai.
4. S ha már kapja a pénzt, akkor ne akarja már megúszni az ezzel járó procedúrát. Azért tavasztól jó sokan túl estek a minősítésen, s nem olvastam sem halálesetről, sem idegösszeomlásról, sem szakértőverésről. (Lehet, némelyikre lett volna igény.)
5. Ugyanis, ha megúszná, miféle példát mutatna beosztott kollégáinak?
Hogy a vezető lehet sumák, mert ki tud farolni mindenből?
Hogy a vezető: Az Akire Nem Vonatkoznak A Jogszabályok?
6. Azért, mert akár roppant ügyes nyelvcsapásokkal, más szorgosságokkal, egyéb személyi szolgáltatással, kisebb ajándékokkal (nem kívánt törlendő, a valódi esemény beírandó) 0 órássá alakíttatta magát, s ennek egyik oka tán az, hogy a gyerekekkel sem tud mit kezdeni, s különös kapcsolatokat ápol a helyi hatalmasságokkal, legyen mégiscsak tisztában azzal, hogy ez mégsem, sőt, ezek ellenére sem jogosítja fel arra, hogy saját maga is minden kétséget kizáróan törvényesnek gondolja.
Persze, legalább egy félmondatos tanács-féle mégiscsak kéne, hogy ilyen esetben mégis, mit lehet csinálni?
Olyan túl sokat nem, de annyit talán igen, hogy alkalmasint ekként válaszoljunk: nem is tudom, ez hosszabb elemzést igényel, de a minősítési feladatok most amúgy is lekötnek. De tényleg érdekel a dolog, ha megtaláltad a választ, ugye elmondod?
S utána már csakis az szükséges (ha mégis lenne bármilyen eredmény) hogy azt semmiképpen sem kommentáljuk, ne váljunk kővé, ne dicsérjük, legfeljebb annyit mondjunk: érdekes álláspont...

Talán most érkezett el az a pont, amit kb. másfél éve már lehetett tudni: a beosztottakkal készíttetett portfólió haszonélvezete után minősítéskor a majdnem se vezető mit fog csinálni? Remélem, a felsorolt lehetőségeidből egyikkel sem tud élni, mert, ha igen, az nem érdekes, hanem méltánytalan és bicskanyitogató. A szakértő meg egyet tehet.
 
Utoljára módosítva:

hóbagolyka

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyik óraadó kollégám fordult hozzám a következő kérdéssel: Főállásban EGYMI-ben dolgozik, de nem gyógypedagógusként, hanem szakiskolai tanárként, nincs is gyógypedagógusi végzettsége. Akkor ő milyen portfóliót töltsön föl? Én azt javasoltam neki, hogy mindenképp a végzettségének és munkakörének megfelelően töltse fel a portfólióját, mert a szakos szakértőt nem az intézménytípus alapján rendelik ki mellé, hanem a munkaköre, végzettsége alapján. Tehát őt szakiskolai tanárként fogják minősíteni, függetlenül attól, hogy EGYMI-ben dolgozik. Jól gondolom, hogy így van? Kérlek, javítsatok ki, ha tévedek.
A szakiskola nem EGYMI szakfeladat -
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére