Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

ati-pati

Állandó Tag
Állandó Tag
Drága Ati-pati!

Meg fogsz lepődni, kaptam információt bőven. Problémám, hogy sajnos az előadók között van olyan, akinek az iskolájában nagyon gáz tapasztalataim vannak a minősítésekkel kapcsolatban. Konkrétan: az előzmények ismeretében hiteltelen lesz számomra, mint előadó. Kérdésem: biztos hogy jó lesz ez így...? (problémámat jeleztem az OH felé, várom a választ...;))
Köszönettel venném ha meg osztanád az információkat, amit a művészetoktatásról kaptál. Lehet privátban is. :)
 

Dagidia

Állandó Tag
Állandó Tag
Azoknak az intézményeknek akiknek nem lesz 2015.-ben tanfelügyelet fel kell- e tölteni az önértékelés elvárásokat?
Igen, nálunk jövőre vezetői ellenőrzés lesz / aki én vagyok /, augusztusban azt kaptam levélben, hogy szept. és nov.-ben értesítenek a teendőkről. Ez természetesen elmaradt, de én a felületen az intézménynél belépve feltöltöttem a következőket : PP.,SZMSZ, Önértékelési program, Önért.szabályzat, Éves Önért.terv. 2 év MK terve, 2 év beszámolója. Baj csak nem lesz belőle, ott van a felületen. Azt nem tudom, hogy a saját szakmai önéletrajzom, szakmai életutam, vezetői programom, ami még fog kelleni az ellenőrzéshez, most töltsem -e erre a felületre, vagy a portfóliós felületre kell majd. Természetesen az én portfóm már levették, mivel leminősültem, de hogy a fentebb említett anyagaimat hová tegyem ,en tudom. Majd csak értesítenek róla, de az intézmény miattam ne kerüljön bajba, ezért mindent felraktam. már csak az intézményi elvárásrendszer nincs fenn.
 

Jázmin05

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves kollégák!
SOS segítség kellene...
Hol van az leírva, hogy a tematikus terv az óvodában 4 hét.
/A kolléga 2 hét anyagát töltötte fel, mi alapján kérhetem a kiegészítést 4 hétre?/
 

boszorka9395

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Anett!
Velem nem dumcsiztál, pedig ott voltam.

Nekem tetszett Németh Szilvia előadása. A minősítés utáni értékelő lapok összesítése, a kapott értékek elemzése a különböző szerepekben. Ami megmozgatta a fantáziámat az a dilemma, hogy milyen legyen későbbiekben a szakértői munka: teljes állás, félállás, megosztott, mert érzékelik, hogy a jelenlegi forma problémás. Én javasolnám, hogy maradjon a 18 vagy kevesebb óra, annak hozadéka, de utána hagyjanak békén. Ne kelljen pl. a folyosón szaladgálnom ügyeletesként, alibi helyettesítéseket tartanom (nem szakosként), alibi egyéb ügyelet, stb csak azért, hogy "egyenletes legyen a leterhelés". Biztosan felteszik az anyagot, a diagramokat érdemes megnézni az egyes szerepekben, hogyan értékeltek bennünket.

Délután a 2. szekcióban voltam , az egyik legizgalmasabb: a minősítés szervezésének tapasztalatai. Kissé csalódtam. Sok elmélet volt, a gyakorlati dolgokra kevés idő maradt, illetve reménytelennek látom. Több extrém eset elhangzott, de mindenre az volt a válasz, hogy kizáró ok a távolság (lásd hajevica), vagy egész egyszerűen semmi. A szakértők átlagos leterheltsége ha jól emlékszem 7,1 alkalom. Ez úgy jön ki, hogy van akinek minden héten van folyamatosan megbízása, van, akinek alig. Azt mondták, hogy ez az "egyenletes leterhelés" miatt van.
Azt hittem, valami konkrétumot is bemutatnak az algoritmusból, de nem volt. Igaz, ez már informatika.
Egy tanulsága viszont van. Talán boszorka írta, hogy angol szakoshoz osztották be tanf-re. Kis időbe telt, míg helyre került a dolog. Írásban jelezni kell a problémát, egyébként nem tudnak róla. Ezért, ha valakit így osztanak be, jelezze.

Jeleztem az OH-nak és Bessenyeiné Tóth Tündének külön is, várom a választ. Azt egy kicsit furcsának tartom, hogy nem tudnak problémáról, mert ha szakosként jelölnek ki minősítésre, akkor tudják, hogy milyen szakos vagyok, ha tanfelügyeletre, akkor meg nem?! :cool2:

Egyébként én a minősítést kezelhetőnek érezném, ha az informatikai felületen néhány dolgon változtatnának, és mondjuk minden kirendeléshez lenne egy felkészülési nap, tehát minden második héten lenne kirendelés, és dupla nem lenne. Így az elnök is bemehetne az órákra, szerintem ez fontos lenne az információgyűjtéshez, arról nem is beszélve, hogy szerencsésebb lenne, ha mindkét szakértő minden mozzanatot látna, mert ha esetleg a pedagógus fellebbez az óramegbeszélés eljárásrendjének megsértésére hivatkozva, akkor a szakos szakértő egyedül marad a pedagógussal és az intézményi delegálttal "szemben".
(Hallottam néhány kellemetlen helyzetről, amikor a szakos egyedül volt.)
A tanfelügyelettel kapcsolatban sokkal több problémám van. A nyelvi probléma alap, egyébként nyelv szakos szakértők (auditorok is vannak közöttük) is azt mondják, hogy ők sem szeretnének más nyelvi órára menni, mert pont ugyanúgy nem értenék. Azon is problémázom, hogy hiába általános pedagógiai szempontok szerint ellenőrzünk, de a szaknyelv, a módszerek, eszközök, stb nagyon tantárgyfüggő. Egyre jobban érlelődik bennem, hogy akkor már korrektebb lenne egy szakfelügyelet 2 szakos felügyelővel (szakértővel).
 

heddaG

Állandó Tag
Állandó Tag
Na, erről volt (konkrétum formájában) a a legkevesebb szó. Persze megjelenítették azokat az elemeket, amelyeket már eddig is lehetett tudni, néhány dokumentum esetében tól-ig oldalszám is felbukkant a diákon, de semmi igazi kapaszkodót nem adtak. Eddig ennyit is tudtunk (a 326-os módosításából):

8.§.
(2) A Mesterpedagógus fokozat eléréséhez szükséges minősítési eljárás részei:
a) a felkészülési terv elkészítése,
b) szándéknyilatkozat,
c) a Mesterpályázat elkészítése,
d) a Mesterpályázat bemutatása és védése.

Ezt annyival egészítették ki, hogy a felkészülési tervet - most, az átmeneti időszakban - nem kell elkészíteni, mert úgy tekintik, hogy az a "múltunk"-nak megfeleltethető.

(4) A Mesterpedagógus és Kutatótanár fokozatot szerzett pedagógus a Mesterpedagógus vagy Kutatótanár fokozatba sorolásától számított 5 év elteltével – az adott fokozat megerősítése érdekében - köteles a Mesterpedagógus, illetve Kutatótanár pályázatát megújítani.

Erről annyi hangzott el, hogy ha valaki például az első 5 évben a mentori tevékenységet tervező (tehát alapvetően a vezetőtanári) mesterped-ként jelentkezik most, azt a következő 5 éves tervben :)-) megváltoztathatja (pl. intézményi innovációban részt vevő típusra.

9/B. §

(5) A Mesterpedagógus és a Kutatótanár fokozat megszerzésére irányuló minősítési eljárás keretében feltöltött pályázat tartalmazza:
a) a szakmai önéletrajzot,
b) a szakmai életút bemutatását és elemzését,
c) a bemutatóportfóliót,
d) Mester-, illetve Kutatóprogramot,
e) szándéknyilatkozatot
f) eredetiségnyilatkozatot.

Új kiírás alatt mit értesz? Február végén fog (a szokott menet szerint) megjelenni új kiírás - a 2017-es évre.

Arra gondoltam,hogy lesz külön pályázat megint! Ezek szerint a februári időpontra beállnak! Lesz különös feltétel?
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Kacagóbab

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves BAJ!
Jól emlékszel, én feltöltöttem, bár törölték a 2015-ös tanfelügyeleteket.
Kedves Babcika!
Valamit elronthattatok, ha nem tudtok feljutni a dokumentumfeltöltő felületre!
Kedves Csipikém!
Feljutottunk - szerintem. De mivel nincs tanfelügyeletre kijelölt pedagógus, ezért az ügyeknél nem tudom az azonosítóját beütni. Innen indulna a történet, utána a feltöltések.
Persze az is lehet, hogy valamit kihagytunk :)
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyre jobban érlelődik bennem, hogy akkor már korrektebb lenne egy szakfelügyelet 2 szakos felügyelővel (szakértővel).

Bizony, annál is inkább, mert nem tanfelügyelők vagyunk. A (számomra a tanulmányaim alapján) nem túl jó emlékű tanfelügyelet más jogosítványokkal (is) rendelkezett, mint mi. Mi pedagógiai szakmai ellenőrzést végzünk, így inkább szakfelügyelők lehetnénk, ahogyan írod - s ha két szakos megy, akkor még igaz is.

Szerintem jó javaslat! Nagyon jó - meg kellene gondolni - valószínű a kollégák is jobban el tudnák fogadni (még akkor is, ha senki sem szereti, ha ellenőrzik).
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Bocsánat! Bocsánat! Bocsánat!:dr_24::dr_24::dr_24::dr_24::dr_24:
reggel_van.jpg
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem sem jelent meg a képtárban a jelentkezés. Azt gondolom, ez az a szakmai fórum, amiről néhány hete itt konzultáltunk, hogy nem minden szakértő kapott e-mailt a jelentkezéshez. Ez van. Okot nem keresek mögötte.
Már meg van az információ. A kolléganőm is kapott meghívót, a hetes turnusban végzett. Azoknak a szakértőknek küldték, akik még nem voltak minősíteni.
Egyébként ma kapta e-mailben a konkrét helyszínt. Gondolom, a többiek is megkapták
 

huncutka2005

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves BAJ!
Jól emlékszel, én feltöltöttem, bár törölték a 2015-ös tanfelügyeleteket.
Kedves Babcika!
Valamit elronthattatok, ha nem tudtok feljutni a dokumentumfeltöltő felületre!
Valamit az én intézményvezetőim is el..., mert bármennyi infót is adtam nekik, nem látnak dokumentumfeltöltő részt. Engem BECS vagy ÖTM vezetőként a rendszer közelébe se engednek...nos, én jeleztem mindent időben. Mit tehetek még?:dr_4:
 

vandor64

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves kollégák!
SOS segítség kellene...
Hol van az leírva, hogy a tematikus terv az óvodában 4 hét.
/A kolléga 2 hét anyagát töltötte fel, mi alapján kérhetem a kiegészítést 4 hétre?/
Sehol nincs leírva. A tematikus terv az az egység, amely a saját pedagógiai programban meghatározottak szerint kerül megírásra. Ha két hetes tematikus tervet töltött fel, az lehet egy olyan nagyobb egységnek a része, amelyet a kolléganőjével közösen határoz meg, ebből két hetet tervez és valósít meg a minősített pedagógus. Pl: kéthetes váltásban dolgoznak.
Én például projektben tervezek, ami a témától függően lehet 2-3-4 hét is.
 

bodzaviragzat

Állandó Tag
Állandó Tag
Már meg van az információ. A kolléganőm is kapott meghívót, a hetes turnusban végzett. Azoknak a szakértőknek küldték, akik még nem voltak minősíteni.
Egyébként ma kapta e-mailben a konkrét helyszínt. Gondolom, a többiek is megkapták
Kedves gtszg! Köszönöm, hogy megosztottad, így már értem.
 

kissnati

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Csipikém!
Feljutottunk - szerintem. De mivel nincs tanfelügyeletre kijelölt pedagógus, ezért az ügyeknél nem tudom az azonosítóját beütni. Innen indulna a történet, utána a feltöltések.
Persze az is lehet, hogy valamit kihagytunk :)
Nálunk sincs tanfelügyelet az idén, így az "Ügyek" felületre nem tudunk tölteni, de a "Dokumentumok" címűre annál inkább ;) Szépen sorban töltögetjük a kis drága doksikat ( az SZMSZ pl. még módosításra vár )
 

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Csipikém!
Feljutottunk - szerintem. De mivel nincs tanfelügyeletre kijelölt pedagógus, ezért az ügyeknél nem tudom az azonosítóját beütni. Innen indulna a történet, utána a feltöltések.
Persze az is lehet, hogy valamit kihagytunk :)
Azt hiszem, hogy rájöttem, mi a baj!
Miután nincs 2015-ös tanfelügyelet nálatok, a 2016-os tanfelügyeletben részt vevők számára csak kb. 1 hét múlva nyílik meg a feltöltő felületet!
 

vandor64

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk sincs tanfelügyelet az idén, így az "Ügyek" felületre nem tudunk tölteni, de a "Dokumentumok" címűre annál inkább ;) Szépen sorban töltögetjük a kis drága doksikat ( az SZMSZ pl. még módosításra vár )
Mi is feltöltöttünk több dokumentumot ( nálunk lesz 6 pedagógus tanfelügyelet 2015-ben), majd mikor lezártam a rendszert, az ügyekhez csak az ott megjelenített( kért) dokumentumokat: PP és pedagógus elvárásrendszert hagyta meg, a többit pedig eltüntette... tehát nem biztos, hogy érdemes előre dolgozni, a felületen majd aktuálisan megjelenik, hogy mit szeretne:dr_9:
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Bizony, annál is inkább, mert nem tanfelügyelők vagyunk. A (számomra a tanulmányaim alapján) nem túl jó emlékű tanfelügyelet más jogosítványokkal (is) rendelkezett, mint mi. Mi pedagógiai szakmai ellenőrzést végzünk, így inkább szakfelügyelők lehetnénk, ahogyan írod - s ha két szakos megy, akkor még igaz is.

Szerintem jó javaslat! Nagyon jó - meg kellene gondolni - valószínű a kollégák is jobban el tudnák fogadni (még akkor is, ha senki sem szereti, ha ellenőrzik).
A szakfelügyelet / szakfelügyelő a szakképzésben lesz, kidolgozás alatt van a rendszere, de a psze-hez hasonló lesz... amit én ismerek belőle, ha nem módosítják, akkor durvább lesz.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére