Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Karikatúra

Állandó Tag
Állandó Tag
Valaki mondja meg, hol az én logikámban a hiba? Teljesen igaz és logikus a levezetés a kötött időnk kiszámítására, amivel kijön a 25,6 intézményünkben lekötött munkaidő. Én viszont visszafele gondolkodva más eredményre jutok, s nem tudom miért. Ha valaki emlékszik a hónapokkal ezelőtti levezetésemre, az ugorja át, mert ugyanazt írom. Hátulról számolok, kivonással. 40 óra a munkaidőnk. 8 órával mi rendelkezünk, amit otthon töltünk a hazahurcolt iskolai dolgainkkal. Marad 32. Ebből szakértői/szaktanácsadói napra eső munkaidő 8 óra. Marad 24. Tehát ezzel 24 órát kell bent lennünk. Az én számításom alapja a heti munkaidő és nem a napi. Miért kapok más eredményt? :(
Kedves Baj!
Az a "baj", hogy ha Te a 8 órát vonod le, akkor az 6,4 óra kötött munkaidőt és 1,6 óra nem kötött munkaidőt tartalmaz (tehát kétfélét), utána pedig a 32 óra kötött (!) munkaidőből vontad le! Szerintem....
 

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
:rohog::rohog::rohog: Ez már vicc. Nem olvassák el az indoklást, hogy miért mondják vissza folyton a minősítést?
Kedves BAJ!
Az a BAJ, hogy én már nem tudok nevetni, leginkább csak sírni! Már elment a kedvem az egésztől, pedig még el sem kezdődött a minősítés/tanfelügyelet. Az ő HÜLYESÉGÜK miatt, nem csinálok mást napok óta, mint telefonálgatok, emaileket írok.
Azt, hogy közben miket gondolok velük kapcsolatban jó, hogy senki sem látja, mert nem igazán bírná a nyomdafestéket!
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Azért, mert Te logikusan heti munkaidővel számolsz, de a törvény azt szabályozza, mennyit oszthat be ebből a "főnökség".

2011. Köznev. "62.§ (5) A nevelési-oktatási és a pedagógiai szakszolgálati intézményekben pedagógus-munkakörökben dolgozó pedagógus heti teljes munkaidejének nyolcvan százalékát (a továbbiakban: kötött munkaidő) az intézményvezető által - az e törvény keretei között - meghatározott feladatok ellátásával köteles tölteni, a munkaidő fennmaradó részében a munkaideje beosztását vagy felhasználását maga jogosult meghatározni."

Ezért van gubanc. A 32-ből kell indulnunk. De ha már itt járunk - a 32-ből az intézményvezető csak 4 napra határozhatja meg, mit csinálj, tehát a 32 óra 4/5-ét, mert a maradék 1/5 az OH-jé, és ahhoz az int.vezetőnek nincs köze.

A félreértés alapja nem a törvény, hanem a törvény értelmezése. Nem az van a törvényben, hogy 32 órát bent kell lenni, hanem az, hogy az int.vez. határozza meg a feladatokat erre az időre - de nálunk az 5. napra az OH a befutó.
Most jöttem rá, hogy a gond a törvény rossz megfogalmazása miatt van a logikámban:
"...tanítási hetenként legalább egy tanítási napra a munkahelyén történő munkavégzés alól mentesíteni kell a szakértői, szaktanácsadói feladatok ellátása érdekében." - Itt van a kutya elásva (vagy az eb elhantolva).
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves BAJ!
Az a BAJ, hogy én már nem tudok nevetni, leginkább csak sírni! Már elment a kedvem az egésztől, pedig még el sem kezdődött a minősítés/tanfelügyelet. Az ő HÜLYESÉGÜK miatt, nem csinálok mást napok óta, mint telefonálgatok, emaileket írok.
Azt, hogy közben miket gondolok velük kapcsolatban jó, hogy senki sem látja, mert nem igazán bírná a nyomdafestéket!
Ezt a cikket neked küldöm (bár a problémádat ez nem oldja meg):
"A BBC számolt be a norwich-i University of East Anglia egyetemen végzett kutatásról, ami azt állítja, hogy a káromkodás a munkahelyeken kimondottan segíti a hatékony munkavégzést és jó hatással van a csapatszellemre.

A káromkodás stresszoldó hatású, így csökkenti a frusztrációt, ráadásul erősíti azt az érzést, hogy ha nyersek is, de legalább őszinték vagyunk a kollégáinkkal. A kutatást vezető Yehuda Baruch professzor szerint a csúnya beszéd munkahelyi tiltása és büntetése visszaüt, és rombolja a munkahelyi morált. A vezetőknek a tiltás helyett inkább meg kellene érteniük, mi okozza a munkatársakban azt a stresszt, amit a káromkodással vezetnek le – javasolja a professzor."
Forrás: http://index.hu/tudomany/brittudosok/?p=22 (az utolsó a lapon)
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Értem én ezt, de mégis kijön a 40, hiszen napi munkaidő 8 óra, minket pedig egy napi munka alól mentesítenek az intézményünkben. Nincs leírva, hogy csak a kötött munkaidő alól. Úgy tudom, a szakértőknek is 10 órával számolnak a kiküldéseik során, gondolom felosztva ti is megkaptátok a munkaidőtöket. A miénk így néz ki:
Látogatás előtti felkészülés: 2 óra
Látogatás: 6 óra
- ebből:
Vezetői megbeszélés 0,5 óra
Óralátogatás előtti megbeszélés a pedagógussal 1 óra
Óralátogatás 1 tanóra
Az óralátogatás tapasztalatainak megbeszélése 1 óra
Pedagógus szakmai fejlődési tervének elkészítése 2 óra
A szaktanácsadói nap lezárása a pedagógus és a vezető részvételével 0,5 óra
A látogatási dokumentumok elkészítése a látogatás után és feltöltése: 2 óra
Ez összesen 10 óra. Szerintem ezért van 25 látogatás és nem több, hiszen ez alapján minden 5.-nek "üresnek" kell lennie, hiszen az első 4 alatt összejön 8 óra "túlóra", amit lecsúsztatsz az 5.-en. A 10 óra le van írva, tehát nem saját találmány. Ezért nem értem azt sem hogy ezen a 25 alkalmon felül miért kellene nekem még bármiben is részt vennem kötelező jelleggel (hiszen nálatok is felsoroltak egy csomó mindent, hogy a 25 alkalmon túl még mire kérhetnek fel.
Vagy rosszul gondolom? :(o_O:(

Ha szétbontjuk -
igaz, hogy 8 órával mi rendelkezünk, de az 1 héten 8 óra összesen. Minden nap 1,6 óra, azaz 96 perc (persze rugalmasan). Az OH napjából is, elvileg, 6,4 óra az OH-jé, 1,6 óra a miénk.

Ha egy munkaidő nyilvántartásra gondolunk, akkor a szakértői napon végzett munka teljes egészében elszámolható a kötött munkaidő terhére (hiszen nem Te határozod meg, mit kell csinálnod) - tehát, ha valaki 10-12 órát töltött a minősítéssel azon a héten, akkor az 32 - 10/12= az intézményben előírt feladatokra azon a héten 20/22 óra marad (-na, ha nem lenne a megtartandó foglalkozások/tanórák heti óraszáma magasabb).

A második rész - a 10 órát én is olvastam, dupla minősítéshez, ha jól emlékszem.
A 25 alkalom, a gyakorlott minősítőktől tudom - csak 25 kirendelés, de nem 25 nap munka, hanem sokkal több.
 
Utoljára módosítva:

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves szakértő kollégák!
Segítséget szeretnék kérni tőletek.
Az általam előzetesen vizsgált portfólióban nem került feltöltésre a csoportprofil mellé a nevelési terv. Sajnos az automatikus ellenőrzés nem jelzi a hibát, így most kellett vele szembesülnünk, amikor már az értékeléshez fogtunk és sürget bennünket az idő.
A 326/2013. (VIII: 30.) Kormányrendelet 2015. április 17-én hatályba lépő előírásai a következőket tartalmazzák:

11.§ (8)A pedagógus a jelentkezés évének november 30. napjáig feltölti a portfólióját az OH által működtetett informatikai támogató rendszerbe.Ha a pedagógus e határidőre nem tölti fel portfólióját, az OH - minősítő bizottság kirendelése nélkül - állapítja meg a minősítő vizsga, a minősítési eljárás sikertelenségét és kiállítja erről a tanúsítványt. Ha a portfólió feltöltése nem teljes körűen történt meg, azonban a szakmai önéletrajz, az eredetiségnyilatkozat, - ha szükséges - az intézményvezetői munkáltatói igazolás, a pedagógust foglalkoztató intézmény intézményi környezetének rövid bemutatása, a szakmai életút értékelése, valamint a nevelő-oktató munka alapdokumentumai hiánytalanul feltöltésre kerültek, a minősítő bizottság elnökének felszólítására a portfólióvédést megelőző huszonötödik és huszadik nap között lehetősége van a pedagógusnak a hiányzó dokumentumokat pótolni. Ha ezen dokumentumok bármelyike ismételten nem vagy hiányosan kerül feltöltésre, akkor az OH - minősítő bizottság kirendelése nélkül - állapítja meg a minősítő vizsga, a minősítési eljárás sikertelenségét és kiállítja erről a tanúsítványt.Ha a minősítési eljárás (4) bekezdés szerint kijelölt időpontja a következő tanévre esik, a pedagógus az azt megelőző tanítási év végéig módosíthatja portfólióját, amikor a minősítésre sor kerül.

Ennek alapján jeleztük az OH felé a problémát és kiértesítettük a pedagógust és az intézményi delegáltat.
Én szakosként veszek részt az eljárásban, így e-mailban jeleztem a problémát az elnöknek, hogy ő jelezze az OH felé.
Rendben van ez így???

Segítségeteket előre köszönöm!!!
A "a nevelési terv" a tematikus terv lenne?
 

Drabikné Gabi

Állandó Tag
Állandó Tag
A "a nevelési terv" a tematikus terv lenne?
Nem, a nev.terv a nevében is tartalmazza : neveltségre vonatkozik,/ gondozási teendők,étkezés, közösségi viselkedés, stb. szabályai,amit meg akarunk tanítani / a tematikus pedig készség-képességfejlesztésre íródik, ezt készítik az óvónénik ,tervben a témákat jelölik és az általa fejlesztett kép.területeket, projekteket. Egyszerűen megfogalmazva. Biztosan másképpen is leírják majd kedves kollégáim. ;) 2 különálló doksi.
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kros és Anett 5!
Szeretném tudni, hogy hol található az az előírás, utalás, ahol le van írva, hogy a Tanfelügyelethez tematikus terv kell. Se saját eljárásunk során nem kérték, se a kézikönyvben, útmutatóban nincs erről szó. A félreértések és félrevezetések miatt, elküldenétek nekem. Két helyen találtam ezzel kapcsolatosan információ, mint már írtam fentebb , 22. és 26. oldal. Bizonyára én nem vettem valamit észre, de tematikus tervvel csak Minősítés esetében találkoztam. Köszi előre is!
Spiky-nek igaza van.
A dokumentumelemzés: "Tanmenet és az éves tervezés egyéb dokumentumai"-ra hivatkozik. Szempontjai sem köthetők a tematikus terv szükségszerűségéhez.
A helyszini ellenőrzés a tanmenetet említi, mint fókuszált dokumentum.

A zavart az okozhatja, hogy a vizsgán a tematikus tervet kérték. Talán a vizsgáztatók szempontjából, mivel ez már a minősítéshez rendelkezésre állt. Ez alapján eldönthető volt a tervezési kompetencia milyensége. Sok lett volna egy éves tanmenetet áttanulmányozni annyi vizsgázó esetében. (?)
Nekünk ezt kell tenni. Előzetesen áttanulmányozzuk az éves tanmenetet, a helyszínen pedig megnézzük, hogy tartja e a tervezetet, a szerint halad e, ...
 

Drabikné Gabi

Állandó Tag
Állandó Tag
Végzettséget kell ellenőrizni a portfólióban a minősítés során a szakértőknek???? A KIR-ből vannak ezek az adatok szerintem.
Igen a Kir-ből emelték át,de ha valami érdekeset találsz,vagy éppen nem találod amit kellene , akkor a szakmai életútnál is tudsz kutakodni. De egyébként jelezni kell az OH felé, ha nincs rendben valami ezzel kapcsolatban.
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem, a nev.terv a nevében is tartalmazza : neveltségre vonatkozik,/ gondozási teendők,étkezés, közösségi viselkedés, stb. szabályai,amit meg akarunk tanítani / a tematikus pedig készség-képességfejlesztésre íródik, ezt készítik az óvónénik ,tervben a témákat jelölik és az általa fejlesztett kép.területeket, projekteket. Egyszerűen megfogalmazva. Biztosan másképpen is leírják majd kedves kollégáim. ;) 2 különálló doksi.
OK. Óvoda témában nem vagyok otthon. A többiek kisegítenek.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Én már csak bosszankodok!
Kaptam egy értesítést, hogy a látogatási beosztásban változás történt. Nagy örömmel mentem fel az oldalra, bízva abban, hogy szegény munkahelyet változtatott kolléga helyzete rendeződik.
A változás annyit jelent, hogy harmadszor is (újabb egy hónappal későbbi időpontra, immáron novemberre) kiírták a minősítését abba az iskolába, ahol nem dolgozik augusztus óta.
Én már tényleg nem tudom, hogy mit csináljak!
Drága Csipike!
Te írtál régebben egy telefonszámot, #8326 - nem lehet velük megbeszélni, ne kelljen több fölösleges kört futni?
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha szétbontjuk -
igaz, hogy 8 órával mi rendelkezünk, de az 1 héten 8 óra összesen. Minden nap 1,6 óra, azaz 96 perc (persze rugalmasan). Az OH napjából is, elvileg, 6,4 óra az OH-jé, 1,6 óra a miénk.

Ha egy munkaidő nyilvántartásra gondolunk, akkor a szakértői napon végzett munka teljes egészében elszámolható a kötött munkaidő terhére (hiszen nem Te határozod meg, mit kell csinálnod) - tehát, ha valaki 10-12 órát töltött a minősítéssel azon a héten, akkor az 32 - 10/12= az intézményben előírt feladatokra azon a héten 20/22 óra marad (-na, ha nem lenne a megtartandó foglalkozások/tanórák heti óraszáma magasabb).

A második rész - a 10 órát én is olvastam, dupla minősítéshez, ha jól emlékszem.
A 25 alkalom, a gyakorlott minősítőktől tudom - csak 25 kirendelés, de nem 25 nap munka, hanem sokkal több.
Így van erre utaltam én is. A szaktanácsadóknál pedig hivatalosan, a nekünk megküldött látogatási munkaidőnél le is írták a 10 órát. Különben közben azért kószáltam el a fórumról, mert folyamatosan levelezek azzal a kollégával, aki szaktanácsadói látogatást kért. Pedig nem biztos, hogy most kell ezzel dolgoznom. ;)
 

csakkerdezem

Állandó Tag
Állandó Tag
Még nem beszéltem vele, az elnök ma vette fel a kapcsolatot. Két A5-ös oldalt írtam tele a javítani valóval és a hiánypótlással :( Ha kifogy a tollam, még az új toll áráról is elteszem a számlát a költségeket bizonyítva :cool:

Még nem hatályos....... vagy tévedek, számla-gyűjtés indul ? Miről -számlámat fizetik ki ? Csak kérdezem.... persze ..... Irodát nem tarthatok fent erre a tevékenységre -áram, etc. ugrott. Helyi buszbérlet - másod osztályra, juhé ! Külső helyszín - ebéd ? Vagy mégis, mi ? Ó, tudom, vannak erre rendeletek, hát ha azt tanulmányozni lett volna időm, lehet hogy nem itt lennék már ?
 

r.kriszti

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szaktanácsadó Kollégák!
"Az önértékelés eredményére alapozva a pedagógus a vezetővel egyeztetve két évre szóló egyéni önfejlesztési tervet készít." Ez a mondat az Önértékelési kézikönyvből való. Nem ismertek rá valamire? Bizony, jól teszik, ha kérnek szaktanácsadói látogatást a tanácstalan kollégák, hiszen a PSZFT elkészítésével előkészítjük nekik ezt a feladatot legalább egy kompetencia területén, s megtanulhatják, hogyan kell ilyet írni. Ti is így látjátok? :);)
Ezt az "igét"lehetne hirdetni, mert nagyon sokat jelentene!
 

r.kriszti

Állandó Tag
Állandó Tag
Megkaptam a választ a tegnap feltett kérdésemre. A régi látogatásszervező most is úgy dolgozik, megint eddig, vagyis fürgén. :hurra: Azt írta, hogy természetesen kezdhetem szervezni a látogatást, ő most is intézi a Reszladot. Annyit kért, hogy lehetőleg szeptember 15-ig legyen meg, mert addig él az OFI látogatásokkal kapcsolatos rendszere. Hát, ez azt jelenti, hogy szeptember 1. (na, ez biztos nem), szeptember 8. (ekkor igyekezni kell, de ez tűnik a legjobbnak), szeptember 15. a dokumentumok elkészítésénél necces, mert akkor az összegzőt, PSZFT-t el kell fogadtatnom ott a helyszínen, márpedig az összegzőt ott nem is lesz időm megcsinálni, ha a portfólióban is segíteni akarok. Mindenesetre belevágunk, már megírtam a kollégának a lehetőségeket, s vasárnap elkezdem előkészíteni. Tehát azért nem szerveznek még igazából semmit, mert úgy tűnik, mi pillanatnyilag két szék között a pad alatt vagyunk. :(
Akkor most miket írok a munkaidő-nyilvántartásra?A héten szerdán már szeptember lesz....
 
  • Tetszik
Reagált: BAJ

Drabikné Gabi

Állandó Tag
Állandó Tag
Külföldön szerzett diploma? Nincs jelölve honosítás?
Ez jó kérdés ! Véleményem szerint a munkáltató feladatába, hatáskörébe tartozik a dolgozók alkalmazása.Neki kell kinevezés előtt minden szempontot figyelembe véve a megfelelő kategóriába,osztályba sorolni az alkalmazotta ,természetesen a megfelelő végzettsége szerin. Vagyis feltételezzük, hogy ahová mész intézménybe, a vezető jól elvégezte a dolgát, valamilyen formában még lehet meg is találod a Pf.-ban a választ a kérdésre. Kérdezz rá telón,ha mégsem. De nehogy már ezzel is nekünk kelljen foglalkozni ! :mad:Ugyanakkor tudom, hogy minden hasonló, nem "tiszta" érdekességről jelzünk az OH felé. /Lefeded magad. /
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére