Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Angiemay

Állandó Tag
Állandó Tag
(8)21 A nemzetiségi nevelési-oktatási feladatot ellátó intézményben szakértői, szaktanácsadói feladatot ellátó pedagógus kivételével a szakértői, szaktanácsadói feladatokat ellátó pedagógus költségtérítésben részesül, melynek mértéke alkalmanként tízezer forint. A nemzetiségi nevelési-oktatási feladatot ellátó intézményben szakértői, szaktanácsadói feladatot ellátó pedagógus számlával igazolt, jogos költségeinek megtérítésére tarthat igényt.

Ez akkor a szaktanácsadókra is érvényes vajon??? Mert eddig csak a minősítésre kirendelt szakértőkkel kapcsolatban láttam a hsz.-okat, vsgy csak én vagyok lemaradva?
 

kaktusz68

Állandó Tag
Állandó Tag
Tegnapi infó az önértékeléshez:
Szept . 15-én nyílik meg az a felület, ahol bejelentkezés után a felület maga generálja a kitöltendő kérdőíveket a megfelelő kódszámokkal. A kitöltésre felkértek választhatnak, hogy a kódjukkal belépve a netes felületen vagy a kinyomtatott papíralapon megkapott formában töltik ki a kérdőívet.
Szeretném kérdezni, hogy ez szóbeli infó, vagy megtalálható valahol leírva is.
 

Piri58

Állandó Tag
Állandó Tag
...már nem látom a fától az erdőt, de mi az a tervezési módszer? ez nem szervezési módszer akart lenni? A tervezésnek milyen módszerei vannak? Lehet, hogy ez is iskolai, de akkor sem sikerül óvodára "leképeznem".
szeretném megérteni :( köszi!

Kedves Gudisz!
Remélem így könnyebb lesz megérteni.
A tanfelügyeleti kézikönyvből idéztem, ami az óvodára is vonatkozik.(természetesen értelemszerűen)

A pedagógus pedagógiai-szakmai ellenőrzésének területei: (8 db)
A nyolc területből a 4. Pedagógiai folyamatok, tevékenységek tervezése és a megvalósításukhoz kapcsolódó önreflexiók.
Nos, ezen a területen az értékelés az alábbi szempontok szerint történik:
•Milyen a pedagógiai tervező munkája: tervezési dokumentumok, tervezési módszerek, nyomon követhetőség, megvalósíthatóság, realitás (pedagógiai program, tanmenet, tematikus terv, óravázlat, foglalkozási terv, folyamatterv)?
•Hogyan viszonyul egymáshoz a tervezés és a megvalósítás?
•A tervezés során hogyan érvényesíti a Nemzeti alaptanterv nevelési céljait, hogyan határoz meg pedagógiai célokat, fejlesztendő kompetenciákat?
•Az éves tervezés elemei megfelelnek-e a pedagógiai programban leírt intézményi céloknak?
•Hogyan épít tervező munkája során a tanulók előzetes tudására és a tanulócsoport jellemzőire?

Nézzük meg közelebbről. Mi az óvodapedagógus célja a tervkészítés során?
Az egyéni sajátosságok, saját tapasztalatok megjelenítése a tervező munkában.
A kidolgozott foglalkozásterve:
  • legyen rugalmasan változtatható, váratlan igényekhez alkalmazkodó, szükségleteket kielégítő és az elvárásokhoz igazodó, Adva legyen a módosítás lehetősége, a rugalmasan változtatható belső tartalmak is megjelenhetnek.
  • valósuljon meg benne a pedagógiai tervezés változatos eszközeinek összeállítása,
  • a gyermekek fejlesztéséhez igazodó, a pedagógiai elméletre tervezett, gyakorlatban megvalósítható tevékenységeket tartalmazza,
  • a fejlődés követhető legyen.
Hogyan jelenjenek meg a módszertani feladatok az óvodapedagógus terveiben?(miképpen, mi módon valósuljanak meg). Olyan tartalmi elemek legyenek a tervben, melyek megvalósítható helyzetekben, de felkészülve a váratlan történésekre is iránymutatók lesznek számunkra. Természetesen itt a többféle variáció a lényeg, bár nem biztos, hogy mindenre felkészülten, döntésre készen lehet reagálni az adott pillanatban. Ezért szükségszerű a tudatos, módszeres tervezés.

Megfigyeljük, hogy a pedagógus a tanmenet és az éves tervezés egyéb dokumentumai elkészítése során:
–Milyen tervezési módszert használ az éves tervezéshez?
–Milyen tartalmi egységeket tartalmaz a tanmenet?A tartalmi elemek hogyan biztosítják a nyomon követhetőséget?
–Hogyan épít a tervező munka során a tanulók előzetes ismereteire?
–Mit tartalmaz a tanmenet, és hogyan követhető a tanmenetben a tanulói kompetenciák fejlesztése
•Tartalmazza-e a tanmenet a céloknak és a feladatoknak megfelelő tanulási eszközöket? (pl.Tankönyv, munkafüzet, eszközök.)
•Az integrációs pedagógiai programban (IPR) milyen tervezési elemek szerepelnek, amelyek konkrétan az adott intézményre szabottak?
•Hogyan jelenik meg az egyéni fejlesztési tervben a fejlesztés-központúság? (A tanuló fejlődésére vonatkozó feljegyzések stb.)
•Milyen elemeket tartalmaz az osztályfőnöki munka éves tervezése, és hogyan kapcsolódnak az intézmény nevelési céljaihoz, feladataihoz?
•Hogyan tervezi meg a tanulószobai, a korrepetálási, felzárkóztatási és a tehetséggondozási foglalkozásokat?
•Hogyan tervezi a versenyekre való felkészítést?
•Hogyan korrigálja szükség esetén az éves terveket (tanmenet, egyéni fejlesztési terv, integrációs program stb.)?

Óravázlatnál
–Milyen módszert használ az órai/tevékenység tervezéséhez?
–Milyen elemeket tartalmaz a vázlat?
–Az óra/tevékenység feladatainak, célkitűzéseinek teljesülését hogyan segítik a tervezett módszerek, tanulásszervezési eljárások?
–A célkitűzés teljesülését hogyan segíti az óra/tevékenység tervezett felépítése?
–Van-e alkalom a tervezésben a közösségfejlesztés, személyiségfejlesztés megjelenítésére?
–Milyen értékelési formák jelennek meg az óra/tevékenység tervezésében?
–A tartalmi elemek egymásra épülése hogyan segíti a nyomon követhetőséget?

Egyéb foglalkozások tervezésénél:
–Milyen tanórán kívüli foglalkozásokat tart, ezekhez hogyan építi fel a tervet?
–A tanórán kívüli foglalkozástervek hogyan kapcsolódnak az intézmény éves munkatervéhez, célkitűzéseihez? (Intézményi és nevelési célokhoz, nevelési területhez, intézményi innovációhoz.)
–A tanórán kívüli tervezés tartalma mennyire áll összhangban az adott tanulócsoport életkori sajátosságaival?
–Az órák, foglalkozások tervezésénél hogyan érvényesül a cél–tananyag–eszköz koherenciája?






 

V. P. Zsuzsa

Állandó Tag
Állandó Tag
Tanácsot kérnék. Tanító végzettségű, portfólióba tanítási órákat töltött fel. Most a rendszerben napközis foglalkozást tartóként van megjelölve a minősítési terület. Nem módosított portfóliót és olyan órákat tartana a minősítéskor, amiből feltöltött. tantárgyfelosztási órái között ez is az is szerepel. De a fő problémát az okozza, hogy a napközis nevelőt hagyták területnek.

Ha a tanító az óraszáma nagyobbik részében napközis foglalkozásokat tart, de emellett vannak délelőtti tanítási órái is, legalább heti 2 óra (mindegy mi, hiszen tanító), akkor véleményem szerint a tanóráiból is írhatja a portfólióját, és minősülhet is. Az más kérdés, hogy miért a napközis kategóriát jelölte meg. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy olyan, hogy napközis tanító vagy státusz már nem létezik. A mi sulinkban is sokan vagyunk, akik délelőtt is tanítunk, osztályfőnökök is vagyunk, de napközis foglalkozásaink is vannak (változó, hogy kinek milyen arányban). Ezért nekünk úgy jelölik meg a munkakört, hogy pedagógus tanító, napközis/tanulószobai foglalkozást tartó pedagógus. A portfóliós felületen azonban vagy az egyik, vagy a másik jelölhető, így ha az illetőnek napközis foglalkozásból van több órája, lehet emiatt jelölte inkább azt.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Tanácsot kérnék. Tanító végzettségű, portfólióba tanítási órákat töltött fel. Most a rendszerben napközis foglalkozást tartóként van megjelölve a minősítési terület. Nem módosított portfóliót és olyan órákat tartana a minősítéskor, amiből feltöltött. tantárgyfelosztási órái között ez is az is szerepel. De a fő problémát az okozza, hogy a napközis nevelőt hagyták területnek.

Azt Te látod, tanítási órákból vagy napközis foglalkozásból van-e több. Ha a napközisből, vszínű ezért jelölték ezt a munkakört. A tanítóknál alapszabály, hogy gyakorlatilag bármiből tölthet, bármiből látogatható. Szerintem, ha a jelenlegi munkakörének része legalább 2 db. tanítási óra, akkor jogos a "tanítási órás" minősítés.

Most olvastam, hogy Zsuzsa is ezt írta. Egyetértünk!
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Én már a 3.-kal is elégedett lennék! Nálunk a 4. verzió van érvényben, tehát 32 óra! Nem is értem, hogy ez hogy lehet ennyire különböző!?? És egyénileg még megvétózni sem lehet....:mad2:

Az intézményvezető nem isten. Felel a törvényes működésért kétségtelen, de a törvény szövegét értelmezni kell. Nem írhatnak le mindent (bár ezt éppen beletehették volna a 326-os módosításába), ami a napi gyakorlatban előfordul.

2012.I.trv.
"97. § (1) A munkáltató a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel osztja be.
(2) A munkaidőt heti öt napra, hétfőtől péntekig kell beosztani (általános munkarend)."

Benne van a törvényben, hogy a kötött munkaidő a teljes (5 napos, 40 órás) munkaidő 80%-a, de a szaktanácsadó/szakértő 1 napra mentesítve van, akkor logikus, hogy a kötött munkaidő intézményi + szakértői/szaktanácsadói feladatokból tevődik össze.

4 nap 32 óra + 8 óra, amiről Te rendelkezel (felkészülés, javítás, stb.) = ez 40!!
Mi a helyzet az 5. nappal? Az 5. napra elrendelt munka rendkívüli munkavégzés?

107. § Rendkívüli munkaidő

a) a munkaidő-beosztástól eltérő,

b) a munkaidőkereten felüli,
c) az elszámolási időszak alkalmazása esetén az ennek alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó
munkaidő, ..."


Lehet, hogy a tövényesség őre akar lenni, de jelenleg törvénytelen, amit csinál, hiszen az ő gondolkodásából az következik, hogy a hét 5. napján az OH törvénytelenül kötelez minősítésre/tanfelügyeletre más intézményben, hiszen nem fizet túlóra díjat a heti kötött munkaidőkeret fölött elrendelt munkáért.

Érdemes lenne az OH-t megkérdezni arról, tud-e róla, hogy bár rendelkezik jogszabály arról, hogy az 5. napunk az övé, van olyan intézményvezető, aki a teljes heti munkaidőkeretet ledolgoztatja 4 nap alatt, így nekik már nem jut, csak túlóra. Mikor fognak fizetni?

Plusz adalék a Kollektív szerződésből:

"Egyenlőtlen munkaidő-beosztás pedagógus munkakör esetén

A pedagógus munkaidő felosztásával kapcsolatos szabályoknak érvényesülniük kell akkor is, ha adott munkahelyen, adott munkakör tekintetében egyenlőtlen munkaidő-beosztást alkalmaz a munkáltató. Összességében, a munkaidő-beosztás alá vont munkaidő egészében „ki kell jönnie” külön-külön a munkaidő három részének. Például, ha a munkáltató négy hetes elszámolási időszakot alkalmaz, akkor a négy hét összességében kell teljesíteni a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőt, a kötött munkaidőt, és ki kell jönnie a szabad felhasználású munkaidőnek is. A neveléssel-oktatással lekötött munkaidő elosztásánál figyelembe kell venni, hogy a tanításhoz kapcsolódnak olyan előkészítő feladatok, amely nélkül ez a tevékenység nem látható el. "


A Te intézményvezetőd hogyan vezeti le ezt a képletet?

"A rendkívüli munkaidő

Rendkívüli munkaidőnek minősül a munkaidő-beosztástól eltérő munkaidő. Ha a munkaidő-beosztás alapjául szolgáló munkaidőnél többet dolgozik a közalkalmazott, akkor rendkívüli munkaidőben történő munkavégzést teljesít. Munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkaidőkereten felüli munkaidő minősül rendkívüli munkaidőnek. Rendkívüli munkaidőnek minősül az elszámolási időszak alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó munkaidő is. A rendkívüli munkaidőt a munkáltatónak kell elrendelni. Rendkívüli munkaidőben történő munkavégzésnek minősül azonban az is, ha a közalkalmazottat a munkáltató nem utasítja, ám a munkáltató részéről elvárt vagy tudomásul vett módon végez munkát olyan időszakban, amikor az rendkívüli munkaidőnek minősülne. "


A Kollektív szerződést ugyanúgy be kell tartani, mint a magasabb rendű szabályokat!
"2012. I. trv. 13. § E törvény alkalmazásában munkaviszonyra vonatkozó szabály a jogszabály, a kollektív szerződés és az üzemi megállapodás, valamint az egyeztető bizottságnak a 293. §-ban foglaltak szerint kötelező határozata."

Szerintem vétózz! Lehet, hogy lesz egy kis mosolyszünet, de a 25,6 óra vagy 24 óra (amelyikben megegyeztek) lesz törvényes - és csak ez.
 
Utoljára módosítva:

bisne

Állandó Tag
Állandó Tag
Az intézményvezető nem isten. Felel a törvényes működésért kétségtelen, de a törvény szövegét értelmezni kell. Nem írhatnak le mindent (bár ezt éppen beletehették volna a 326-os módosításába), ami a napi gyakorlatban előfordul.

2012.I.trv.
"97. § (1) A munkáltató a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel osztja be.
(2) A munkaidőt heti öt napra, hétfőtől péntekig kell beosztani (általános munkarend)."

Benne van a törvényben, hogy a kötött munkaidő a teljes (5 napos, 40 órás) munkaidő 80%-a, de a szaktanácsadó/szakértő 1 napra mentesítve van, akkor logikus, hogy a kötött munkaidő intézményi + szakértői/szaktanácsadói feladatokból tevődik össze.

4 nap 32 óra + 8 óra, amiről Te rendelkezel (felkészülés, javítás, stb.) = ez 40!!
Mi a helyzet az 5. nappal? Az 5. napra elrendelt munka rendkívüli munkavégzés?

107. § Rendkívüli munkaidő

a) a munkaidő-beosztástól eltérő,

b) a munkaidőkereten felüli,
c) az elszámolási időszak alkalmazása esetén az ennek alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó
munkaidő, ..."


Lehet, hogy a tövényesség őre akar lenni, de jelenleg törvénytelen, amit csinál, hiszen az ő gondolkodásából az következik, hogy a hét 5. napján az OH törvénytelenül kötelez minősítésre/tanfelügyeletre más intézményben, hiszen nem fizet túlóra díjat a heti kötött munkaidőkeret fölött elrendelt munkáért.

Érdemes lenne az OH-t megkérdezni arról, tud-e róla, hogy bár rendelkezik jogszabály arról, hogy az 5. napunk az övé, van olyan intézményvezető, aki a teljes heti munkaidőkeretet ledolgoztatja 4 nap alatt, így nekik már nem jut, csak túlóra. Mikor fognak fizetni?

Plussz adalék a Kollektív szerződésből:

"Egyenlőtlen munkaidő-beosztás pedagógus munkakör esetén

A pedagógus munkaidő felosztásával kapcsolatos szabályoknak érvényesülniük kell akkor is, ha adott munkahelyen, adott munkakör tekintetében egyenlőtlen munkaidő-beosztást alkalmaz a munkáltató. Összességében, a munkaidő-beosztás alá vont munkaidő egészében „ki kell jönnie” külön-külön a munkaidő három részének. Például, ha a munkáltató négy hetes elszámolási időszakot alkalmaz, akkor a négy hét összességében kell teljesíteni a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőt, a kötött munkaidőt, és ki kell jönnie a szabad felhasználású munkaidőnek is. A neveléssel-oktatással lekötött munkaidő elosztásánál figyelembe kell venni, hogy a tanításhoz kapcsolódnak olyan előkészítő feladatok, amely nélkül ez a tevékenység nem látható el. "


A Te intézményvezetőd hogyan vezeti le ezt a képletet?

"A rendkívüli munkaidő

Rendkívüli munkaidőnek minősül a munkaidő-beosztástól eltérő munkaidő. Ha a munkaidő-beosztás alapjául szolgáló munkaidőnél többet dolgozik a közalkalmazott, akkor rendkívüli munkaidőben történő munkavégzést teljesít. Munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkaidőkereten felüli munkaidő minősül rendkívüli munkaidőnek. Rendkívüli munkaidőnek minősül az elszámolási időszak alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó munkaidő is. A rendkívüli munkaidőt a munkáltatónak kell elrendelni. Rendkívüli munkaidőben történő munkavégzésnek minősül azonban az is, ha a közalkalmazottat a munkáltató nem utasítja, ám a munkáltató részéről elvárt vagy tudomásul vett módon végez munkát olyan időszakban, amikor az rendkívüli munkaidőnek minősülne. "


A Kollektív szerződést ugyanúgy be kell tartani, mint a magasabb rendű szabályokat!
"2012. I. trv. 13. § E törvény alkalmazásában munkaviszonyra vonatkozó szabály a jogszabály, a kollektív szerződés és az üzemi megállapodás, valamint az egyeztető bizottságnak a 293. §-ban foglaltak szerint kötelező határozata."

Szerintem vétózz! Lehet, hogy lesz egy kis mosolyszünet, de a 25,6 óra vagy 24 óra (amelyikben megegyeztek) lesz törvényes - és csak ez.


A logika és a józan ész, a mi érvelésünk egy dolog, de az OH tartja magát a 32 órához. Ha bárki állásfoglalást kér tőlük, (ahogyan azt már többen megtették) a 32 órát írják le.
 
Utoljára módosítva:

habitus

Állandó Tag
Állandó Tag
Első turnus 4. csoportjában vagyok. Hova lehetne csatlakoznom? Van olyan csoport, ahol e témakörről konzultáltok? Köszönöm a válaszokat!
 

eszter67

Állandó Tag
Állandó Tag
Alapvetően nem a tanfelügyelő választ, hanem Te és igazgatód fog ajánlani a látogatás napján két órát. Tehát ez sokkal inkább Rajtad áll, hogyan beszéled le az igazgatóval, illetve eleve a látogatás napján órarend szerint mi van.
(Amitől jól el lehet térni.)
És ha csak 1 órám van aznap?
 

Kamillavirágom

Állandó Tag
Állandó Tag
Pont ebben a cipőben járunk...Én úgy gondolom, hogy mivel alapdokumentum, és csak tavasszal voltak engedékenyek a pótlások tekintetében (elvileg), a jogszabály szerint nem minősülhet a kolléga...:( én "futok egy kört", írok az OH-nak,hátha mégis engedélyezik a pótlást.
Kedves Papaja45!
Mi is itt tartunk és reménykedünk, hogy ha sokan jelezzük a problémát, akkor felmerül, hogy segíteni kéne a pedagógusoknak azzal, hogy a tavaszi minősítésekhez hasonlóan hiánypótlással éljenek. Még halványan reménykedünk....
Kérlek ha megtudsz valamit, nekem is jelezd.
Köszönöm!
 

bejuma

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez az! Ugyanaz az eredmény jött ki ezzel a logikával és számítási móddal, mint az én logikámmal és számítási módommal. Pedig ez másik módszer. Szép is ez a matematika (én magyaros vagyok) ;). Ha két számítással azonos eredményt kapunk, akkor miért a 3.-at fogadják el? :o Nálunk először elfogadta a KLIK a 24-et, majd nekiállt kekeckedni, te túl sokat nem hagytuk, megegyeztünk a 25-ben.
Más logikával is ez jön ki. A 40 óra 20%-ával magam rendelkezem, tehát a főnökök 32 órát oszthatnak be nekem. Ebből a 32 órából mondjuk 8 órát lefed a látogatási nap, marad az intézményvezetőnek 24 óra, amiben meghatározhatja a teendőimet, ebből a 24-ből 18 a neveléssel-oktatással lekötött idő.
Vagyis 24 óra intézményben tartózkodást várhatnak csak el.
 

bejuma

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kollégák!

Én is azok közé a szerencsések közé tartozom, akikhez valamikor az ősszel jönnek a tanfelügyelők és kötelezően benne vagyok a minősítési eljárásban.
Matematika- fizika-informatika szakos vagyok. Mind a három tantárgyat tanítom, 14-6-5 órában
A minősítési eljárásban matematika tantárgyat választottam. Azt szeretném megkérdezni, hogy a tanfelügyelők milyen órákat választhatnak? Bármelyik lehet, vagy a minősítő eljárás miatt a matematikára számítsak?

Köszönöm a segítő választ!
Bármelyik órádat megnézhetik, a tanfelügyeletet nem köti a portfólió.
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
... a mi dolgunk pedig nem a törvényességi ellenőrzés...
Az nem törvényességi ellenőrzés, hanem a teljes munkád megkönnyítése, nem mellesleg szerintem kötelességünk, kötelességed, hogy a bementi feltételrendszer meglétét - ahogy tudjuk - ellenőrizzük, ellenőrizzed.
Ez azért is első dolgom, mert ha itt nincs meg a feltételeknek való megfelelés, nem is kell tovább vizsgálni a portfóliót.
- szakképesítésnek megfelelő feltöltés (magyarral ne történelmet csináljon...)
- a szakvizsga megléte
- a legnehezebb a szakmai gyakorlat megítélése, de legalább azt is meg kell nézni.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére