Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. kros

  kros Állandó Tag

  A valóság ezzel szemben az, hogy 2013. szeptember 1-je óta erre nincs központi normatíva. Korábban fejkvótaszerűen adtak erre pénzt, létszámtól függően, vagyis valóban lehetett támogatni, általában 80 %-kal, a pedagógusok részvételét.
  Az indok: a béremeléskor ezt beépítették a megemelt fizetésekbe...
  A KLIK erre nem ad pénzt, mert ő sem kap. Óvodák esetében a polgármester, jegyző jöhet képbe.
  Amúgy számtalan helyről, számtalan embertől hallottam: más foglalkozást űzők is saját pénzükön tanulnak...
   
 2. fecsike

  fecsike Állandó Tag

  Kedves hozzáértők! Költségvetés tervezése kapcsán szeretnék segítséget kérni kolléga számára.
  Most derült ki, hogy egy éve ped. asszisztensként alkalmazott dolgozó rendelkezik pedagógus végzettséggel.
  Mikortól kell - vagy kellett volna - őt gyakornoki fokozatba sorolni?
   
 3. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Fecsike!
  Mennyi munkaviszonnyal rendelkezik? Ebből hány év a közalkalmazotti? Mikortól jött létere a közalkalmazotti jogviszonya?
  Ezek nélkül az információk nélkül nem tudok segíteni.
   
 4. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Az én tapasztalatom az, hogy nagyon sok az ingyenes képzés. Van ugyan fizetős is, de van bőven ingyenes. Ha jól emlékszem, a POK által koordináltak mind ingyenesek, a nem általuk szervezett pedig vegyes.
   
  gtszg kedveli ezt.
 5. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Eddig titkolta? :o
   
  fecsike kedveli ezt.
 6. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Csipike, nekem is segíts, légy szíve. Te annyi papírt gyártottál már. Az ajánlást megírtam, rendben van, fel azért nem tettem, mert 5 oldal lett. Hoztam a formámat. ;) Viszont a szaktanácsadói mesterhez is kell együttműködési szerződés. Mégis kivel? A POK-kal biztosan nem, holott velük fog együtműködni, nem? Az intézményvezetővel? A KLIK-kel? És miről szóljon? Vállalják, hogy biztosítják számára a szaktanácsadói napot? Valami olyasmi kell, ami nekünk volt a próba minősítéshez? De abban emlékeim szerint az volt, hogy részt vehetek a próbaminősítésen. Tehát mi legyen a tartalma (formanyomtatványról nem tudok), és ki a címzett, egyben aláíró?
  Más is segíthet. :D :oops:
   
  anett5 kedveli ezt.
 7. fecsike

  fecsike Állandó Tag

  Két év munkaviszony közalkalmazottként. Most pontosítottunk: nyáron vette át a diplomáját. És gondosan titkolta :(.
  Az intézmény meg más fontos dolgokra koncentrált...
   
  K.gaby és Verőce kedveli ezt.
 8. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Kedves BAJ!
  Köthet együttműködési megállapodást a saját intézményével, amelyben vállalja, hogy támogatja a pedagógusok szakmai fejlődését, az életpályán történő
  előrehaladásukat. (Ebben az esetben az intézményvezető aláírása szerepel)
  Köthet más intézményekkel, ahol megegyeznek abban, hogy segíti az intézmények egymás közötti tanulását, ott is segítséget nyújt a pedagógusoknak (Ekkor a környező intézmények vezetői írják alá)
  Végül a a központi szakmai irányítással (POK) is köthet együttműködési megállapodást. (Aláíró a POK illetékese)
   
  BAJ kedveli ezt.
 9. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Fecsike!
  A jogszabály (326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet) a következőt írja:

  (2) A két év gyakornoki időbe a foglalkoztatási jogviszony létesítése előtt megszerzett szakmai gyakorlat idejét be kell számítani azzal, hogy gyakornoki időként a két évből hátra levő időt kell - a (3) bekezdésben foglaltakra is figyelemmel - a kinevezésben, a munkaszerződésben rögzíteni. Ha az ilyen módon számított gyakornoki idő lejárta és a minősítő vizsga között kevesebb, mint egy hónap lenne hátra, a gyakornoki időt egy hónappal vagy a pedagógus kérésére legfeljebb hat hónappal meg kell hosszabbítani.

  Tehát a kolléga nyáron (mondjuk júniusban ) szerzett diplomát. Ettől az időponttól indul a gyakornoksága, ami 2018 júniusáig tart. Tehát a KIR-ben ezt az időpontot kell megadnotok.
  Az már más kérdés, hogy visszamenőleg rendezni kell a bérét, mert van különbség az E kategória és a gyakornoki bér között. (Egyébként azt azért tisztázzátok vele, hogy "néma gyereknek az anyja sem érti a szavát" Jól kiszúrt az intézményével, ahol nem biztos, hogy van pénz 6 havi bérkülönbözet kifizetésére!)
  Az megértem, ha a szerelmi életét titkolja, de a diplomáját felesleges. Nekem biztos lenne hozzá néhány keresetlen szavam!
   
 10. kriszta0412

  kriszta0412 Állandó Tag

  Kedveseim, most igazán tanácstalan vagyok...persze azt is tudom, hogy ahány Tanker. annyi szokás...de
  szaktanácsadó kolléganőmmel egy intézményben dolgozunk. Mindkettőnknek 17 órája van....most kaptuk meg a munkaköri leírásunkat ( nem is tudom eddig hogyan tudtam dolgozni :confused:) és nekem az intézményvezető 9, neki pedig 11 órát állapított meg úgymond X-es órának....persze ebből csak a fele sulis X-es.....de mitől van ez ?? Vagy nálatok hány óra ? Segítsetek legyetek szívesek. ( tudom, hogy vezetői hatáskör...de hátha tudtok logikus magyarázatot adni:dr_24:)
   
 11. Sárkánynyúl

  Sárkánynyúl Állandó Tag

  Csak hangosan gondolkodom...
  A garantált bérminimum most 129000 Ft. Ezt tervezik emelni 25%-kal, az 161250 Ft. A pedagógiai munkát segítők erre az összegre kapnának 7+3, azaz 10%-ot, így 177.375 Ft-hoz érkeztünk. Ennyit keres egy pedagógiai munkát segítő (pl. dajka). A kezdő óvodapedagógusi bér pedig 177118, vagyis kb. 200 Ft-tal fog kevesebbet keresni az óvónő, mint a dajka. Tényleg megbecsült lesz a pedagógus hivatás. :mad:
   
 12. fecsike

  fecsike Állandó Tag

  Köszönöm Csipike a gyors választ! Továbbítom.
  Ráadásul megúszta az erre a félévre vonatkozó 5 hospitálást is.
   
  anett5 kedveli ezt.
 13. EnIbaby12

  EnIbaby12 Állandó Tag

  Az utolsó mondattal kapcsolatban megkérdezném azokat a jól informált embereket, hogy mégis a munkavállalók, mely részére gondoltak?? Mert a vállalti szféra, nemhogy a továbbképzéseket fizeti, de még a " csapatépítést" is... legalább is azok a cégek, akik eredményesek akarnak lenni!!! Az állami, kormányzati hivatalokban szintén fizetett képzések, másoddiplomák, szakvizsgák vannak.... :dr_9:
   
  Utoljára módosítva: 2016 November 22
  erakucko, kaktusz68 és anett5 kedveli ezt.
 14. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Ez így van, és még kiegészíteném azzal, hogy egyre több az online lehetőség. Ez főként a nem fővárosiaknak előnyös.
  Tény, hogy figyelni kell.
   
  pappica, kaktusz68 és BAJ kedveli ezt.
 15. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Meg ezt a fórumot, hogy értesüljünk olyanról, mint a Kréta volt. ;)
   
 16. Jázmin05

  Jázmin05 Állandó Tag

  Szerintem a 7+3 % nem a garantált bérminimumra megy rá, hanem a közalkalmazotti bértábla alapján besorolt bérére. Ez lesz majd kiegészítve a garantált bérminimumra, tehát kevesebb kompenzációt kap, de a havi nettója nem fog változni, a garantált bérminimum után járót kapja.
  Vagy rosszul értelmezem?
   
 17. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Majd elszámolják a költséget...
   
  kaktusz68 kedveli ezt.
 18. Sárkánynyúl

  Sárkánynyúl Állandó Tag

  Azt hiszem igazad lehet. Ez a furmányos értő olvasás! Ebből indultam ki: "2017. január 1-től hatályos:
  32/A. §163 (1) A pedagógus szakképzettséggel nem rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott kinevezésben szereplő illetménye, munkaszerződésben szereplő alapbére nem lehet kevesebb, mint a Kjt. szerinti besorolásukhoz tartozó garantált illetmény - ha az érintett személy a kötelező legkisebb munkabérre vagy garantált bérminimumra jogosult, ez utóbbiak - százhét százaléka.
  (2) A Magyarország központi költségvetéséről szóló törvény a Kjt. szerinti garantált illetmény - amennyiben az érintett személy a kötelező legkisebb munkabérre vagy garantált bérminimumra jogosult, ez utóbbiak - száztíz százaléka erejéig biztosítja a fedezetet az illetmény, munkabér (1) bekezdésben meghatározott mértéket meghaladó, munkáltatói mérlegelésen alapuló emelésére."
  Ha ez a rosszabb verzió az igaz, akkor sajnálom a segítőket, mert megérdemelnék már az emelést. Ugyanakkor így is hamar utoléri mindenki a pedagógusokat, mert ugye a minimálbérhez kötést eltörölték. :(
   
  aranyhaj16, pettyes2 és BAJ kedveli ezt.
 19. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Most érkezett.
  Tárgy: Értesítés az intézményi önértékelést támogató informatikai felület elérhetőségéről, az önértékeléssel kapcsolatos változásokról

  Tisztelt Intézményvezető Asszony!
  Tisztelt Intézményvezető Úr!


  Az elmúlt években sor került az első országos pedagógiai-szakmai ellenőrzési (tanfelügyeleti) látogatásokra, amelyeket – jogszabályi kötelezettség alapján – meg kellett, hogy előzzön a pedagógusok, vezetők, intézmények önértékelése. Ezért az intézmények többsége számára már nem ismeretlen az Önértékelési Kézikönyvekben leírt önértékelési eljárás.
  A jogszabályban foglaltak szerint, az intézményi önértékelés keretében az intézmény ötévente teljes körűen értékeli saját pedagógiai munkáját, és ötévente egyszer sor kerül az intézmény pedagógusainak értékelésére is. Továbbá az intézményvezetői megbízás második és negyedik évében az intézményvezető önértékelésének is meg kell történnie.
  Szem előtt tartva az intézmények és pedagógus kollégák terhelését, érdemes az intézményben lefolytatandó pedagógus, vezetői és az átfogó intézményi önértékelést előre, öt éves ciklusokra úgy megtervezni és lefolytatni, hogy évente egyenletes terhelést jelentsen a megvalósításuk.
  Ennek érdekében az Oktatási Hivatal által, az önértékelések elvégzésére biztosított informatikai felületet hozzáférhetővé tettük minden köznevelési intézmény számára, az önértékelések elvégezhetők a 2016. évi szabályok szerint. A 2016. évre vonatkozó intézményi önértékelés részletes leírását, menetét, eszköz- és elvárásrendszerét, dokumentumsablonjait megtalálják az Oktatási Hivatal honlapján elérhető önértékelési kézikönyvekben.
  Az önértékelés elvégzését lehetővé tevő informatikai felületet www.oktatas.hu oldalra Látogatóként bejelentkezve, a Saját oldal/Intézménymenüpontban, az Önértékelési és pedagógiai-szakmai ellenőrzési feladatok elvégzése ikonra kattintva érhetik el. A felület használatának, az önértékelések indításának részletes leírását az Önértékelési és pedagógiai-szakmai ellenőrzési feladatok elvégzése ikonra kattintva megjelenő Felhasználói Kézikönyv ikon alatt érhetik el.

  2017. január elsejétől az önértékelés néhány ponton módosul, egyszerűsödik az eljárásrend, az eszköz- és elvárásrendszer. Az Oktatási Hivatal a változásokat tartalmazó, módosított önértékelési kézikönyveket a http://www.oktatas.hu/kiadvanyok/ linken keresztül teszi majd elérhetővé, amelyről értesítést küldünk valamennyi intézménynek. Az átdolgozott kézikönyveknek megfelelő eljárási szabályokat, elvárás- és eszközrendszereket a 2017. január 1. napjától megszervezett eljárásokra kell alkalmazni. A 2017. évi önértékelések lefolytatásához biztosított informatikai támogató felületet a módosított Önértékelési Kézikönyvek közzétételét követően nyitjuk meg, amelyről valamennyi intézményt értesítünk.

  A 2017. évben vezetői vagy intézményi tanfelügyeleti látogatásban érintettek már most lefolytathatják önértékelésüket, de erre még a 2016-ra vonatkozó önértékelési szabályok alapján van lehetőségük. A 2016-os szabályok alapján lefolytatott önértékelések a következő években, így 2017-ben is érvényesek lesznek, azokat nem kell újra elvégezni.
  Terveink szerint januárban nem lesznek tanfelügyeleti látogatások, tehát a 2017 februárra eső ellenőrzéseket megelőző önértékeléseket a módosult önértékelési szabályok alapján is el lehet majd végezni (de a tanfelügyeleti látogatásokat megelőző 15. nappal le kell zárni, fel kell tölteni vezető ellenőrzése esetén az önfejlesztési tervet, intézmény ellenőrzése esetén az intézkedési tervet).

  Kérjük, hogy a fentiekben leírt tudnivalókról tájékoztassa munkatársait is annak érdekében, hogy az intézményben lefolytatandó önértékelések zökkenőmentesen valósulhassanak meg.

  Az önértékelésekkel kapcsolatos kérdéseit a területileg illetékes Pedagógiai Oktatási Központ e-mail címére juttathatja el. A Pedagógiai Oktatási Központok e-mail címeit itt érheti el: Pedagógiai Oktatási Központok (POK) elérhetőségei

  Támogató segítségét előre is köszönjük, az Ön és munkatársai további munkájához sok sikert kívánunk!

  Budapest, 2016. november 23.

  Tisztelettel:
  Oktatási Hivatal
   
 20. gybado

  gybado Állandó Tag

   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás