Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

 1. Jázmin05

  Jázmin05 Állandó Tag

  Engem most az zavar, hogy nem ragaszkodtam a gyerek eredeti okmányaihoz, elfogadtam a másolatot, és ez ugye nem szabályos, itt hibáztam. Ezt hogy lehet helyre hozni így utólag?
   
 2. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Ebben teljesen igazad van. Csak a jogot ilyesmi nem foglalkoztatja.
   
  tarmar, Verőce és BAJ kedveli ezt.
 3. Jázmin05

  Jázmin05 Állandó Tag

  Korábban közös háztartásban éltek, ott voltak egy mappában a gyerek okmányai, amit anya elmondása alapján az apa magához vett. De az anya már korábban beszkennelte, és ezt kaptam meg kinyomtatva. (Ezt ma tudtam meg anyától)
   
 4. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  A Te szempontodból ez a probléma. Én most is azt mondom, beszélj jogásszal. A családi perpatvarhoz "nincs közöd" közvetlenül, de felvettél valakit nem hivatalos papírokkal. Kérdés persze, mit kíván ilyenkor a gyermek érdeke, illetve konkrétan milyen iratokról van szó.
  Egyébként minden iratot ki lehet kérni utólag hivatalosan, az hitelesített lesz. Idő és pénz kérdése.
   
  BAJ kedveli ezt.
 5. Piri58

  Piri58 Állandó Tag

  Több mindenre hivatkozhatsz! (Jó lenne tudni, hogy a gyerek HH vagy HHH vagy GYV –e ?)

  Az óvodavezető legfontosabb feladata a gyermek érdekeinek figyelembevétele. A gyermekvédelmi jelzőrendszer alapján a lényeg, hogy a gyerek minél hamarabb bent legyen a rendszerben, jelen esetben, az óvodában.

  Első hivatkozásod:
  Kötelező felvételt/ átvételt biztosító óvoda vagy: (itt most átvétel történt, már hivatalosan benn van a gyerek a KIR - ben, van Oktatási azonosítója, ismert adatokkal vetted át.

  A szülő tudta, hogy kötelező beíratnia a gyerekét az oviba, te meg mint kötelező felvételt biztosító óvoda, nem tagadhatod meg a felvételt ( főleg a hátrányos helyzetű gyermeknek, továbbá annak a gyermeknek, aki a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény 41.§-a alapján jogosult a gyermek napközbeni ellátásának igénybevételére, ((A gyermekek napközbeni ellátásáról – melynek egyik formája az óvoda – a Gyermekvédelmi törvény rendelkezik: 41. § (1) A gyermekek napközbeni ellátásaként az életkornak megfelelő nappali felügyeletet, gondozást, nevelést, foglalkoztatást és étkeztetést kell megszervezni azon gyermekek számára, akiknek szülei, - (számos felsorolt ok miatt )- napközbeni ellátásukról nem tudnak gondoskodni.
  (2) Az (1) bekezdés szerinti egyéb ok miatt a gyermekek napközbeni ellátását különösen az olyan gyermek számára kell biztosítani,
  a) akinek fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége,
  b) akit egyedülálló vagy időskorú személy nevel,
  c) akinek a szülője, törvényes képviselője szociális helyzete miatt az ellátásáról nem tud gondoskodni.

  Második hivatkozásod
  Az óvoda – beleértve a kijelölt óvodát* is – köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki e törvény 24. §-ának (3) bekezdése alapján köteles óvodába járni**, ha lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye a körzetében található (kötelező felvételt biztosító óvoda).
  Az óvoda köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki életvitelszerűen az óvoda körzetében lakik. [20/2012. EMMI rendelet. (3)] (Az életvitelszerű ott lakásnak minősül, ha a gyermek a kötelező felvételt biztosító óvoda körzetében található ingatlant otthonául használja és az ilyen ingatlan a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásában a gyermek lakóhelyeként vagy tartózkodási helyeként az óvodai beiratkozás első határnapját megelőző három hónapnál régebb óta szerepel. Ha ez nem teljesül, vagy ha bármely körülmény miatt az életvitelszerű körzetben lakás tényét nem lehet igazolni, akkor fel kell venni a kapcsolatot helyi védőnővel, hogy védőnői ellátás igénybevételét igazoló nyilatkozatot adjon ki.)
  Van bejelentett lakcíme? Ha nem lenne, kérjél a védőnőtől egy igazolást, ez alapján, lakcímkártya hiányában is felvehetünk gyerekeket. ( én pl. így vettem fel ide költöző gyereket, HHH volt, a szülő elhagyta az iratait, és ideiglenes tartózkodási hellyel sem rendelkezett. A gyerek veszélyeztetett volt, átvettem egy másik oviból, - a lényeg az volt, hogy a jelzőrendszer alapján védjük a gyerek érdekeit, így azonnal behoztam az oviba.)
   
  anett5, Verőce és pettyes2 kedveli ezt.
 6. marlenlilander

  marlenlilander Állandó Tag

  Tudunk már valamit arról, hogy idén ki jelentkezhet mesterpedagógusnak?
   
  anett5 kedveli ezt.
 7. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Változatlanul február utolsó napján válik publikussá.
   
  erakucko és kros kedveli ezt.
 8. Jázmin05

  Jázmin05 Állandó Tag

  Itt sajnos nem ez a helyzet. A gyermek nem HH-s, RGYKs, diplomás család gyermeke. (Tudom, a diploma nem minden).
  Nem az én településemen élek, ideiglenesen sem, tehát nem vagyok kötelező felvételt biztosító óvoda.
  A gondom továbbra is az, hogy tudom apuka támadását kivédeni, nevezetesen, hogy "az eredeti okmányok nélkül mi jogon vettem fel a gyereket?" Ezt a kérdést már jogi képviselő tanácsolta neki.
  Én jelen ismerteim, és tanácsaitok alapján "visszacsinálnám" az egészet, megszüntetném nálunk a gyermek jogviszonyát. Megtehetem?
   
 9. marlenlilander

  marlenlilander Állandó Tag

  Köszönöm.
   
 10. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Ebben a helyzetben a jogviszony megszüntetése legalább olyan veszélyes, mint a felvétele. Belecsöppentél egy családi adok-kapokba, ügyvédi trükközésbe.
  Mindenképpen kérjél jogi tanácsot, illetve próbálj meg egyeztetni a fenntartóval.
   
  pappneandi65 kedveli ezt.
 11. Jázmin05

  Jázmin05 Állandó Tag

  A fenntartó nem akar "ügyet" belőle.
   
 12. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  És az mit jelent? Te sem akarsz ügyet belőle, de ettől még megoldást kell találni egy problémára. Attól még, hogy nem akar ügyet, gondolkodhatna és segíthetne. Másképp megközelítve: Szerintük miből lesz ügy? Abból, ha megpróbálod visszacsinálni, vagy abból, ha nem csináltok semmit, és majd meglátjátok, mi történik? Vagy egyszerűen struccot játszanak, és nem is akarnak róla tudni?
   
  verocska60, pappneandi65 és ladysla kedveli ezt.
 13. pappneandi65

  pappneandi65 Állandó Tag

  Nem lehet az apával esetleg normálisan beszélni telefonon? Kihangsúlyozva a jóhiszeműséget, segítőszándékot, a gyermek érdekét. Hiszen elkezdte az új helyen a gyermek az óvodát, szeret már járni. Természetesen ezek után jobban oda kell figyelni a papírokra, de ha az eredeti papírt hozza, honnan derül ki, hogy külön élnek? Itt az a baj, hogy másolt a gyermek okmánya. Tényleg nem lehet akkor azt kikérni az anyának? Nagyon sajnálom, drukkolok, hogy megoldódjon, ne legyen belőle probléma. Nálunk év elején volt hasonló, de szerencsére megoldotta az idő.
   
  BAJ kedveli ezt.
 14. Piri58

  Piri58 Állandó Tag

  Az első hozzászólásodban azt írod ”Kérjem be az anyától a gyermek iratait, és ha nem tudja bemutatni, szüntessem meg a jogviszonyát az intézményben?” Ezt semmi képen ne tedd. Olyan lenne, mintha azt mondaná az orvos a beteg gyerek láttán, kérem a TB kártyát, - nincs, akkor menjenek máshová, és nem látná el a gyereket.

  Te helyesen jártál el. A szülő a településen dolgozik, így elsőbbséget élvezhet a felvétel során, az előtted jogviszonyt nyújtó óvoda, a gyermek minden adatát hivatalosan bevitte a rendszerbe, hivatalosan leleveleztétek az átvételt, így létrejöhetett az új jogviszony. A szülő által bemutatott másolaton lévő adatok, egyeznek a KIR-ben lévő adatokkal, tehát ugyanarról a gyerekről van szó.

  Az óvodai beiratkozáshoz a szülőknek nem kell a gyerek „személyi igazolványát” bemutatni. Az óvodai felvétel szabályait rögzítő miniszteri rendelet úgy fogalmaz, hogy beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, továbbá a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát. A lakcímkártya hátoldalán található a személyi azonosító szám, ezért kell azt bemutatni (ezt az anyakönyvi kivonatról írják rá). (Jelen esetben ezt láthatod az anyakönyv-másolaton is)

  Egyszerűen menjen el a szülő az okmányirodába és kérjen egy ideiglenes hiteles igazolást a gyerek adatairól, vagy igényeljen új okmányokat. A személyi okmány (személyi azonosító szám) igényelhető bármely járási hivatal okmányirodájában, 14 éven aluli gyermek esetén lehet kérni az önkormányzatok jegyzőjénél is (ahol most lakik az anya). Ezt kérje és mutassa be neked.

  A szülő menjen be a Gyermekjóléti szolgálathoz, kérje, segítsenek hivatalosan igazolni a gyerek adatait az óvodába járás miatt. Te is hívd fel őket, hivatkozz a gyermekvédelmi kötelezettségedre.

  A különélő szülőkről az alábbiakban rendelkezik a törvény, de ez nem a te dolgod.

  A gyermekétől különélő szülő jogai és kötelezettségei 4:173. § [A szülők együttműködési kötelezettsége]

  A szülői felügyeletet gyakorló szülőnek és a gyermekétől különélő szülőnek a gyermek kiegyensúlyozott fejlődése érdekében - egymás családi életét, nyugalmát tiszteletben tartva együtt kell működniük.

  4:174. § [A gyermekkel együtt élő szülő tájékoztatási kötelezettsége]

  A szülői felügyeletet gyakorló szülőnek a gyermek fejlődéséről, egészségi állapotáról, tanulmányairól a különélő szülőt megfelelő időközönként tájékoztatnia kell, és a különélő szülő érdeklődése esetén a gyermekkel kapcsolatos felvilágosítást meg kell adnia.

  4:175. § [Közösen gyakorolt szülői felügyeleti jogok](1)

  A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben közösen gyakorolják jogaikat akkor is, ha a szülői felügyeletet a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján az egyik szülő gyakorolja, kivéve, ha a gyermekétől különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság e tekintetben korlátozta vagy megvonta.

  (2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésnek tekintendő a kiskorú gyermek nevének meghatározása és megváltoztatása, a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése, állampolgárságának megváltoztatása és iskolájának, életpályájának megválasztása.

  (3) Ha a különélő szülők egyes, a (2) bekezdésben meghatározott, közösen gyakorolt felügyeleti jogosítványok tekintetében nem tudnak megegyezni, erről a gyámhatóság dönt.

  4:176. § [A különélő szülő tájékoztatási kötelezettsége] Ha a bíróság a gyermekétől különélő szülőt feljogosítja a gyermek gondozásával, nevelésével összefüggő egyes feladatok ellátására, a vagyonkezelés és a gyermek vagyoni ügyeiben a törvényes képviselet gyakorlására, a szülői felügyeletet e tekintetben a különélő szülő gyakorolja. A különélő szülő tevékenységéről a szülői felügyeletet egyébként gyakorló szülőt tájékoztatni köteles.

  4:177. § [Közvetítés a gyámhatósági eljárásban]

  A gyámhatóság, kérelemre vagy a gyermek érdekében hivatalból, a szülői felügyeletet gyakorló szülő és a gyermekétől különélő szülő közötti megfelelő együttműködés kialakítása,

  a különélő szülő jogainak biztosítása - ideértve a különélő szülő és a gyermek közötti kapcsolattartást - érdekében a szülők számára közvetítői eljárás igénybevételét rendeli el.
   
  Verőce kedveli ezt.
 15. kros

  kros Állandó Tag

  Ez utóbbi "szabályról" (szerintem a Werbőczy-féle Hármaskönyv mára alkalmazóinak agyszüleményéről) sohasem hallottam.
  Az tény, hogy most mozgó nyugdíjszabály van.
  Ha az adott kolléga vállalja, persze ráhúzhat valamennyit, de ennek saját, szuverén döntésének
  kéne lennie.
  Ennyire, úgy gondolom, mindenkinek ki kell tudnia állni saját magáért.
  Az, hogy "nincs miből fizetni" (bár más fórumon is olvastam hasonlót, s tudom, hogy nem a bejegyzést tevő találta ki) bármilyen fenntartó esetén nettó baromság, bár nem kétséges, hogy az intézményvezetőnek sokkal egyszerűbb ezt kommunikálnia, mint embert meg rá forrást kérni, szerezni, találni.
   
  Utoljára módosítva: 2018 Február 24
 16. Kiss Rudolf

  Kiss Rudolf Állandó Tag

  Hát ezt megerősíthetem, hogy nincs miből fizetni! Nálunk is ez a helyzet: a kolléganő január óta nem dolgozik: szabadság, felmentés.... Azóta én helyettesitem, csak úgy! Helyettesítése díj nélkül! Ja, és én vagyok a vezető! Szóval a kötelező órám tripláját töltöm a gyerekek közt!
   
 17. csakkerdezem

  csakkerdezem Állandó Tag

   
 18. csakkerdezem

  csakkerdezem Állandó Tag

  Mit is jelent ez, mozgó nyugdíjszabály... ? Az öregségi kor betöltését követően kis trükkel a nők végig vihetik a tanévet - erre gondolsz ? Kérik a 40 évvel való távozást, kiadják a felmentési idejüket -ledolgoznak 4 hónapot, ott az év vége... Azt a 4-et lehet, nem is kellene munkában tölteni talán ? Lehet, hogy a kor betöltött közalkalmazott a betöltés napjától kapná még 8 hónapig a felmentési idejére a fizetést -átlagbért, ugye , - az neki mennyivel rosszabb, mint ha még 4 hónapot gályázik a 8-ból.......?
   
  biblio kedveli ezt.
 19. kros

  kros Állandó Tag

  Mozgó nyugdíjszabály: az 1954-ben születetteknek 63 év +183 nap [most az 1954. második félévben születettek vannak soron] az 55-ösöknek 64 év, az 56-osoknak 64 év +183 nap, majd az 1957-esek 65 éves kor betöltésekor mehetnek nyugdíjba.
  A 40 éves (kizárólag nőkre vonatkozó) lehetőség többségében nem esik egybe az általános (fenti) szabállyal.
   
  csakkerdezem kedveli ezt.
 20. fecsike

  fecsike Állandó Tag

  Kedves Jázmin05!
  Két, hasonló esetem volt az elmúlt hónapokban. Az igazi szabály, amit feltétlenül be kell tartanunk: A felvételi kérelmet (jelentkezési lapot) mindkét szülőnek alá kell írnia, ha közös a szülői felügyeleti jog. Ha nincs ott valamelyik szülő aláírása, akkor a jelentkező szülőt nyilatkoztatni kell "bűntetőjogi felelőssége tudatában", hogy jogosult a döntés meghozatalára. Ezzel az óvodavezető megtette, amit megtehetett.
  Az egyik esetben az anya valahogy elérte ;), hogy az apa beleegyezzen az óvodaváltoztatásba.
  A másik esetben az egyik szülő "betartott". A Gyermekjóléti Szolgálathoz fordult a gondozó szülő, akik segítették, hogy kérvényezze a gyámügyi (kormányhivatali) döntést. Először elutasították az óvodaváltoztatási kérést, de fellebbezés után mégis jóváhagyták.
  Javaslom, hogy ne szüntesd meg a gyermek jogviszonyát - hiszen akkor mi lesz vele? Viszont feltétlenül érd el, hogy keressék fel a helyi Gyermekvédelmi (Humán) Szolgálatot, és kérjenek segítséget. Óvodavezetőként Te is kérhetsz tanácsot tőlük, jogász is segíti munkájukat.
   
  verocska60 és BAJ kedveli ezt.

Megosztás