Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

 1. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Elég kacifántos hely vagytok.
  Ha a kolléganő megszerzi a nyelvvizsgát, akkor lesz tényleges végzettsége.
  Kérdés, mikortól alkalmaztátok, illetve az a 6 év ténylegesen meg van e.
  Minősítésre csak a nyelvvizsga meglétének igazolásával mehet. Ez a haladék 2 évet jelent. Amennyiben a 2 év alatt nem sikerül megszereznie a nyelvvizsgát, idézve lent, jogviszonya megszűnik.
  Utána érvényesülhet a 326-os, mely szerint átsorolható Ped1-be.
  Legelőször vizsgázzon le, addig nem tud lépni.

  "99. §
  (14)603 Ha a pedagógus-munkakör megfelelő végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezővel nem tölthető be, akkor legfeljebb egy alkalommal a gyakornoki idő lejártáig gyakornokként alkalmazható az is, aki a nyelvvizsga letétele kivételével a pedagógus-munkakör betöltéséhez előírt végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevél kiadásának feltételeit teljesítette. Ebben az esetben a minősítő vizsga letételének feltétele az előírt nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése. Amennyiben a gyakornok az előírt határidőig a nyelvvizsga-bizonyítványt nem szerzi meg, közalkalmazotti jogviszonya, munkaviszonya e törvény erejénél fogva megszűnik."
  2011. évi CXC. törvény Hatályos: 2018.01.01 - 2018.03.31

  6. §
  (3) Ha a pedagógus-munkakörre foglalkoztatási jogviszonyt létesítő személy nem rendelkezik az (1) és (2) bekezdés szerint számított két év szakmai gyakorlattal, de bármely más munkakörben, vagy részben az (1) és (2) bekezdésben foglalt jogviszonyban, részben más munkakörben szerzett legalább hat év munkaviszony jellegű jogviszonnyal rendelkezik, mentesül az előmeneteli rendszer gyakornoki szakasza követelményeinek teljesítése alól és a Pedagógus I. fokozatba kerül besorolásra."
  326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet Hatályos: 2018.01.01 -
   
  Szilnemaca kedveli ezt.
 2. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Kedves Szakértők,

  Tudna nekem valaki kész mintát küldeni intézményi fejlesztési terv készítéséhez ? Segítek egy intézményvezetőnek a feladatmegoldásban , de sajnos kevés tapasztalatom van a témában, mert az én tanfelügyeleteimet törölték. Csak a forma és a főbb szempontok érdekelnének, mert mindenütt más és más a tanfelügyeleti értékelés. Köszönettel: Somi
   
 3. MME

  MME Állandó Tag


  Köszönöm!

  A további lépésekre lettem volna kíváncsi ( ez nekem is tiszta volt eddig is) ! Ha a minősítési vizsgára várakozva a gyakornok, aki rendelkezik már 6 év munkavisszonnyal, de eddig nem volt diplomája nyelvvizsga hiányában - sikeresen leteszi a nyelvvizsgát hogyan kerül ped. I-be ?
   
 4. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Ha teljes lesz a diplomája, jogszerű alkalmazásának kezdő ideje az eredeti időpont lesz, amikor felvettétek.
  Az alkalmazás idején rendelkezett 6 év munkaviszonnyal, így az új szerződésében már Ped1-be sorolható.
  Ezért a legfontosabb a nyelvvizsga. Ha kicsúszik az időből, alkalmazása automatikusan megszűnik.
   
 5. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  És a szaktanácsadóknak is.
   
 6. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Csak a levélről tudok, háttérinfóm nincs.
   
 7. lányos

  lányos Állandó Tag

 8. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Mivel a dolgozó nem váratlanul és hirtelen éri el a nyugdíjkorhatárt, nem lehet tudni, miért nem lettek készen az adott időpontra a papírokkal. A +0.5% nekem új, de én messze vagyok még a nyugdíjba vonulástól. Itt a fórumon is írtatok róla, meg az általam ismert iskolákban is úgy van, hogy pl. béremelés papírjait néha 2-3 héttel később írják alá a pedagógusok, mint a dátum, hiszen az az adott hónap 1-je. Az a "jó, ha van egy" titkárnő így is alig győzi. Te a felmentési idődet töltöd, aminek az első felét általában ledolgoztatják, tehát elvileg és gyakorlatilag megy minden ugyanúgy. A 30 napot ezek után nem engedik összegyűjteni, abban biztos lehetsz. A fél % 200ezres nyugdíjnál 1000 Ft. Időarányosan nem nagyon fogják számolgatni. Ha találnak rá egy példát, hogy utólag és kommentár nélkül írtál alá fizetésemelést, akkor a jóhiszeműség esete van, s lelkileg kezdhetsz felkészülni a tálalására. Ha nézed az adok-kapok oldalakat, akkor onnét inkább menekülj, mert pokollá fogják tenni az utolsó heteidet. Ha viszont nem tudják a 30 napot, és ezek után engedik összegyűjteni, akkor meg azt nem értem, hogy miért is kellett eddig tűrnöd bármit is. Az utóbbi kb. 10 évben 1, azaz egy olyan pedagógus álláshelyről nyugdíjba vonulóról tudok (nem véletlen a megfogalmazás), akinek a napján a kezébe adták a szükséges dokumentumokat, hogy minden jogszerű és gyors legyen. Az összes többi esetben (volt sok) szóban mindent tisztáztak, a papírokkal pedig igyekeztek. A szóbeli megegyezéseken nem változtattak utólag.
   
  anett5, BAJ és gasape kedveli ezt.
 9. Piri58

  Piri58 Állandó Tag

  Igen rossz megoldás, ha nem vagy hajlandó átvenni a dokumentumot, mert az akkor is közöltnek tekintendő. Ilyenkor - jogvita esetén - a munkáltatónak csupán azt kell bizonyítania, hogy ő megkísérelte átadni a jognyilatkozatot, és ez nem lesz túl nehéz. Ráadásul, ha nem veszed át a felmondást, akkor annak tartalmát sem ismerheted meg. Nyugodtan olvasd el a nyilatkozatot, és ha az abban szereplőkkel nem értesz egyet, jelezheted a munkáltató felé. Ezzel sokra nem mész, legfeljebb egy kicsit megnyugszol, hogy kifejezted egyet nem értésedet. Ha vitatod az abban foglaltakat, akkor még mindig terelheted jogi útra a dolgot.
  Azt mondod, nem írom alá a felmondást! Nem is kell, hiszen ez a munkáltató egyoldalú jognyilatkozata, szigorú értelemben aláírni nem kell, csupán átvenni, amit persze általában az aláírásunkkal kell igazolni. Ha az neked megnyugtató, írd le: A dokumentumot átvettem, a benne foglaltakkal nem értek egyet, aláírás.

  Egyébként a munkáltatónak nem kell indokolnia a felmondást, ha a munkavállaló a Munka Törvénykönyve szerint nyugdíjasnak minősül. Ha Te közalkalmazott vagy, az más, a felmentés vonatkozik rád. (csatolom)
   

  Csatolt fájlok:

 10. bejuma

  bejuma Állandó Tag

  A nyugdíjnövelésről a TB nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 21. §-a rendelkezik:

  (2) Aki húsz év szolgálati idővel rendelkezik és a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj megállapítása nélkül legalább 30 naptári napra szolgálati időt szerez, nyugdíj növelésben részesül. A nyugdíjnövelés mértéke minden 30 nap után az öregségi nyugdíj 0,5 százaléka.


  A 8 hónapos felmentési idővel már 8x0,5%=4% nyugdíj emelkedés jár. Lehet, hogy ez csak havi 4x1000 Ft, de ez életem végéig annyi, és ez alapján jár majd az emelés is, tehát nagyon is számít.
  De nem csupán ez a vita tárgya, hanem a szabadság kiszámítása is. 10 hónapra 38 nap jár, ezt ki lehet adni pl. a felmentési idő azon részében, amit munkában kell(ene) tölteni, de kiadható a 8 hónap felmentési idő után is. (Itt is érvényes a 30 napos 0,5%-os emelés!) Első elképzelésem az volt, hogy a tanévet végigviszem, és a szabadságot a felmentési idő után kérem. De most nagyon hajlok arra, hogy a felmentési időben adják csak ki a szabadságot, és akkor előbb szabadulok erről a helyről. Még az is kérdéses, hogy ebben az esetben a szakértői napokra számíthatnak-e szabadságot, már csak azért is, mert 4 minősítésem is lesz, azaz dolgozni fogok az OH megbízásából.
  Ha pedig bele fogják számolni a szabadságomba a szakértői napokat is, akkor az ugye nem szabadság. Lesz itt még vita bőven. Pedig elvileg már minden dátumnak tisztának kellene lennie.
  Ja, és külön ember intézi a személyi ügyeket, nem az iskolatitkár, azaz a munkaidejébe bőven beleférne a dátumokat tiszteletben tartó munkavégzés. Jogosan vártam volna el, hogy 3-án, 3-i dátummal kapjam meg a felmondásomat, és nem 13-án 2-i dátummal. Másodikán még nem is voltam nyugdíjaskorú. Így továbbra is az az álláspontom, hogy csak olyan dátummal veszem át a felmondást, amelyik napon megkapom, azaz, ha 20-án, akkor a felmondás dátuma is 20-a legyen.
   
 11. bejuma

  bejuma Állandó Tag

  OK, ezek valóban így vannak, de az akkor sem jogszerű, hogy 13-án akarnak átadni egy dokumentumot, amin 2-i dátum szerepel. Tudom, hogy fel kell mondaniuk , de akkor legyen minden jogszerű. Nem engem köt a jogszabály, hanem a munkáltatót. Szóban nem közöltek velem semmit, csak óra alatt jött be 13-án a személyzetis és akarta odaadni a felmondást.
   
  t.s. kedveli ezt.
 12. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  A felmentési idő felében jogszerűen aktívan foglalkoztatható a pedagógus, a másik fele tényleges sétáló. Állományban van, övé a státusz pénze, a kollégák ingyen helyettesítik. Hogy mindezek mellett még a nyugdíja is nő, ilyet nem is hallottam, s ebben a formában etikátlannak is érzem. Tényleg nem nézegettem még komolyabban a nyugdíjba vonulást, de ha március 3-tól nyugiban vagy, nem előtte kellett volna megkapnod a felmentési időt meg a szabadságot? Felénk mintha így lenne, de tényleg nem tudom pontosan. Piri58 csatolmányából nekem úgy jön le, hogy neked kellett volna kérned. Viszont most már tényleg érdekel a helyes megoldás :)
   
  GVA és csakkerdezem kedveli ezt.
 13. bejuma

  bejuma Állandó Tag

  A felmentési idő csak akkor adható ki a nyugdíj előtt, ha a 40 évvel megy el valaki. Kérni is csak ekkor kell, a korhatáros nyugdíj esetében a munkáltató mond fel. A korhatárt betöltötteknél csak a nyugdíjas kor elérése után lehet kiadni, azaz a tényleges nyugdíj kezdete betöltött korhatár+felmentési idő. Mivel a felmentési idő a korhatár betöltése után van,ekkor még állományban van a dolgozó, ezért jár rá a 30 naponkénti 0,5%, a fent idézett jogszabály alapján.
  Tehát én is csak betöltöttem a nyugdíj korhatárt, de nem kapok még nyugdíjat. A nyugdíj folyósítónál csak a felmentési idő után lehet elindítani a nyugdíj megállapítását, a felmentési idő utolsó napján kell megkapni a hivatalos iratokat, ezekkel kell a nyugdíj folyósítóhoz menni.
   
 14. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Nem tudtam regisztrálni. Nekem nem élt a regisztrációs link.... :(
   
 15. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Szerintem bontsatok szerződést, másnap meg vegyétek fel ped1-ként, ha megvan a nyelvvizsga.
  Ovi esetén a fenntartónak talán elmagyarázható...
   
  kros kedveli ezt.
 16. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Elvileg mindenki lesz nyugdíjas. És az a pillanat, amit sokan nagyon várnak, az egyik legnehezebb pillanat az életünkben. Ezt nem szabad elfelejteni.
  Az értelmezésben talán segít az összefoglaló:
  "A nyugdíjkorhatár betöltése esetén - amely naptól a közalkalmazott a Munka Törvénykönyve (Mt.) 294.§ (1) bekezdés g) pontja alapján nyugdíjasnak minősül - a munkáltató megszüntetheti felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonyt, de erre a Kjt. alapján nem köteles.

  A költségvetési szerveknél dolgozó közalkalmazottak esetében viszont az idézett kormányhatározat alapján mégis köteles a munkáltató kezdeményezni a közalkalmazotti jogviszony megszüntetését, amit felmentéssel tehet meg.
  A megszüntetésre természetesen a közös megegyezés, illetve a közalkalmazotti lemondás is nyitva áll, a közalkalmazott számára azonban a legelőnyösebb a munkáltató felmentés.
  A Kjt. 30.§ (1) bekezdés d) pontja szerint a közalkalmazotti jogviszony munkáltatói felmentéssel akkor szüntethető meg, ha a közalkalmazott a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján nyugdíjasnak minősül.

  Ebből következően a felmentési idő jellemzően a nyugdíjkorhatár betöltésének napján kezdődik.
  Ez a rendelkezés kifejezetten előnyös a korhatárát betöltő közalkalmazott számára, miután

  a) egyrészt havi 0,5%-kal nő a nyugdíja (hiszen a korhatára betöltését követően továbbra is aktív státuszban van a felmentési idő teljes tartama alatt, így a maximális 8 hónapos felmentési idő alatt 4%-kal magasabb nyugdíjra szerez jogosultságot, a jogszabályi alapot lásd alább),
  b) másrészt a felmentési időre járó illetménye, illetve távolléti díja valószínűleg magasabb összeg, mint amennyi a nyugdíja lesz.

  Ha mindenképpen ahhoz ragaszkodna a közalkalmazott, hogy már a korhatára betöltését követő naptól nyugdíjat kapjon, akkor a közalkalmazotti jogviszonyát közös megegyezéssel, vagy (2 hónapos lemondási idővel) lemondással kell megszüntetnie.
  A nyugdíjnövelésről a TB nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 21. §-a rendelkezik:
  (2) Aki húsz év szolgálati idővel rendelkezik és a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj megállapítása nélkül legalább 30 naptári napra szolgálati időt szerez, nyugdíjnövelésben részesül. A nyugdíjnövelés mértéke minden 30 nap után az öregségi nyugdíj 0,5 százaléka.
  (3) A (2) bekezdésben meghatározott nyugdíjnöveléssel az öregségi nyugdíj a megállapítása alapjául szolgáló havi átlagkeresetet meghaladhatja."

  https://www.nyugdijguru.hu/nyugdij/...t-felmentese-nyugdijkorhatar-betoltese-eseten
   
  lányos, cubakati, anett5 és 1 másik tag kedveli ezt.
 17. t.s.

  t.s. Állandó Tag

  Ha már ilyen méylségekig foglalkozunk a nyugdíjazással, akkor nekem is lenne egy kérdésem a témában jártas szakértőkhöz. HA 40 év munkaviszony után szeretnék nyúgdíjba menni (nő), de előtte fele óraszámban szeretnék még tanítani , és (mestertanár vagyok), hány óra (lenne) a kötelező óraszámom az iskolában, és hány órában végezhetek ( kell-e, lehet-e) szakértói tevékenységet?
   
 18. kros

  kros Állandó Tag

  Kb. hasonló helyzetben - de már nyugdíj után - tanítok. Az OH-nak az volt az előzetes álláspontja, ha szakértői munkát szeretnék végezni, akkor ahhoz mesterpedagógusi alkalmazási minőség szükséges, óraadó nem megfelelő, csak a részmunkaidős.
  A mesterpedagógus (iskolai) kötelező óraszáma 18, annak a fele 9, de nekem 10 órám lett, s ez részmunkaidőben valósul meg.
  Álláspontom szerint erre az esetre - 10 órára - nem érvényes a 10 órás óraadói szabály, mivel az általános esetre (22-26 órákra) van megállapítva, a mesterpedagógusnál a 10 óra pedig több, mint a fele kötelező óraszám. Ha valaki másként értelmezné, akkor pedig javasolnám a 10 helyett a 11 órát.
   
  erakucko kedveli ezt.
 19. t.s.

  t.s. Állandó Tag

  SAjnos nem fogalmaztam pontosan, illetve nem voltam egyértelmű. Én a 35. tanévemtől a kötelező 40. tanévig szeretnék fele óraszámban tanítani, erre van egy elég kedvezőnek tűnő lehetőség, csak a részleteket még nem ismerem. ( a fizetés 75%- kötelező óraszám fele) , azt szonban nem tudom, hogy a szakértői tevékenységet kell-e/lehet-e végezni.
   
 20. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 65.§ (7) bekezdése szerint az öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül elérő pedagógus, óvodai dajka választása szerint csökkentett munkaidőben dolgozhat. Illetménye, munkabére a munkaidő-csökkentés mértékének ötven százalékával csökken. A munkáltató csak akkor köteles biztosítani a választás szerinti feltételeket, ha azt a nevelési, a tanítási év vagy a tanítási év első félévének befejezését megelőző hatvan nappal korábban közli a pedagógus, az óvodai dajka. Az e bekezdésben foglalt kedvezményt csak azok választhatják, akik a nyugdíjkorhatár elérése előtti ötödik évet megelőzően legalább 20 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek pedagógus-munkakörben vagy óvodai dajkaként.
   

Megosztás