Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

Status
Not open for further replies.

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
"Az intézményi önértékelés dokumentumai (eredményei) az informatikai felületen nem érhetőek el a tanfelügyeleti értékelést végző szakértők számára,
csak az (ön)fejlesztési terv. A helyszíni látogatás során a szakértő kérésére lehetőség van az önértékelési dokumentumok megtekintésére"

Ezzel jól megkönnyítik a tanfelügyelők munkáját!
Lassan már az is zavarossá válik bennem, amiről azt hittem, hogy rendben van. A tanfelügyelet alól teljesen kihúzzák lassan a "szőnyeget". Egyre inkább megfogalmazódik bennem, hogy mi is a célja ennek az egésznek?
Én hiányolom az igényesebb belső szakmai munkát. #4665

Azonban ilyen terhelés mellett ez nem megvalósítható. Így azok, akik hajlandóak az intézményükért többletmunkát vállalni, 55-65 órát dolgoznak egy héten.

Gerendás János, Marosi Katalin, Siba Vivien egyet tehetnének - meg kellene állítani az egészet!
Végiggondolni, konzultálni az ÉRINTETTEKKEL (VELÜNK), átgondolni, újraszervezni és akkor, talán akkor újraindítani.
Semmin sem segít, ha magukból is mártírt csinálnak, és akaratunk ellenére belőlünk is!
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Mai levél az OH-tól

Előzetes tájékoztatás a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulókra vonatkozó statisztikai adatgyűjtésről

Tisztelt Intézményvezető Asszony / Intézményvezető Úr!

A végzettség nélküli iskolaelhagyók arányának csökkentésére irányuló EU 2020 stratégia célkitűzéséhez kapcsolódva hazánk – más európai országhoz hasonlóan – a végzettség nélküli iskolaelhagyók arányának 10%-ra csökkentését vállalta 2020-ig. A végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentésének alapja a köznevelési rendszerben tanulmányokat folytató, lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók kiemelt, komplex támogatása, ami a köznevelési rendszer szintjén elsősorban a korai iskolaelhagyással kiemelten érintett nevelési-oktatási intézmények fejlesztésével, illetve az ezen intézmények és pedagógusaik számára nyújtott szakmai szolgáltatások biztosításával érhető el.

Lemorzsolódással veszélyeztetett tanuló – a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 4. § 37. pontja értelmében – az a tanuló, akinek az adott tanévben a tanulmányi átlageredménye közepes teljesítmény alatti vagy a megelőző tanévi átlageredményéhez képest legalább 1,1 mértékű romlást mutat, és esetében komplex, rendszerszintű pedagógiai intézkedések alkalmazása válik szükségessé.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Nkt. vhr.) 1. § (2) bekezdés 21. pontja értelmében a köznevelési információs rendszer (a továbbiakban: KIR) részeként működtetett korai jelző- és pedagógiai támogató rendszer célja, hogy a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók számának csökkentése érdekében pedagógiai-szakmai támogatást nyújtson az érintett tanulók, pedagógusok, intézmények és fenntartóik számára. A korai jelző- és pedagógiai támogató rendszerbe az Nkt. vhr. 1. § (2) bekezdés 21. pontja értelmében kizárólag a nappali rendszerű oktatást, illetve a nappali munkarend szerinti felnőttoktatást folytató nevelési-oktatási intézmények szolgáltatnak személyazonosításra alkalmatlan, statisztikai adatokat a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulókról, illetve a lemorzsolódás csökkentése érdekében tett intézményi beavatkozásokról. Fontos kiemelni, hogy a lemorzsolódás megelőzését szolgáló informatikai rendszerbe rögzítendő statisztikai adatokat kizárólag a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók vonatkozásában kell értelmezni.

Az első alkalommal 2017. január második felétől 2017. február 10-éig lebonyolításra kerülő, lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók létszámadataira vonatkozó online adatgyűjtésről, illetve a végzettség nélküli iskolaelhagyás témában a www.oktatas.hu / Köznevelés / Végzettség nélküli iskolaelhagyás menüpontban talál részletes információkat. Kérem, hogy tekintse át tájékoztató anyagainkat, különös tekintettel a lemorzsolódás megelőzését szolgáló korai jelző- és pedagógiai támogató informatikai rendszer fő funkcióinak előzetes bemutatását.

Felhívom szíves figyelmét, hogy a honlapon közzétett adattáblák az adatszolgáltatásra való felkészülést segítik, azok letöltésével és beküldésével az adatszolgáltatást teljesíteni nem lehetséges, az adatok megadására a 2017. január második felében az Oktatási Hivatal által a KIR-ben elérhetővé tett online rendszeren keresztül lesz lehetőség.

Budapest, 2016. december 8.

Tisztelettel:
Brassói Sándor
köznevelési elnökhelyettes
Oktatási Hivatal

http://eduline.hu/kozoktatas/2016/10/20/Megdobbento_adatok_42_ezer_diak_tunt_el_a_m_DWJ76U
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
A 2014-es lemorzsolódási adatok épp a 18-ról 16 évre csökkentett tankötelezettség "megjelenése".
Mivel épp az "új" rendszerben lévők a 18 éves korhatáros időben"szocializálódtak", csak éppen "pofára estek", mert már az iskolák megszabadulhattak tőlük az új szabályozás miatt.
A korhatár módosításával a tanulói motivációk és a tanulás társadalmi megítélése, értéke nem változott meg.
Amikor gyerek voltam, 14 év volt a korhatár....
Ha a tanuló akart tanulni, jellemzően tanult is!
Ha nem akart, akkor a szülő "kicsapta" a munkaerőpiacra, majd 1-2 év múlva sprintelt vissza az iskolapadba és végigcsinálta a képzést, jó magaviselettel és tőle elvárható szorgalommal.
Ezt a fajta értéket a társadalom már kevésbé tekinti értéknek, mivel tanulás és ismeretek nélkül is biztosított az előrelépés, a magas életszínvonal.
A szocializmusban legalább a diplomát meg kellet "venni", és látszatból suliba járni az előrelépéshez.
Most ez sok esetben kimarad.... min is lepődünk meg?????
Az oktatás irányítóinak az oktatási intézmények toalettjeit (lehet így hívni egyes koszos, büdös és picurka lyukakat???) mutogatnám.... Amennyiben az megfelelő, akkor a tanuló is oda fog járni.... A fűtést, a tetőket és a falfestést, a tornaterem állapotát ne is említsem!
Mi lesz a vonzó a tanulók számára az iskolákban?
Internetezhet? Érdekességeket hallhat? Újdonságokat? Miről? Ami őt érdekli?

A cikk kitér a felsőoktatásban megjelenő lemorzsolódásra is. Én olyan intézménybe jártam, ahol természetes volt, hogy az első évben 50% kipottyan.... végezni pedig kb 25% fog.....
Akkor mindez nem tűnt fel????
Nem véletlenül volt akkoriban olyan jó lexikális tudása a magyar frissdiplomásoknak, akiket külföldön is szívesen alkalmaztak.
Ja, kérem, a mostaniak alapkészségeivel is gond van.... nem csak a motivációval, tanulási kompetenciákkal.
Én olyan egyetemre jártam, ahol hetente 1-1 tantárgyból kb 50 oldalnyi tananyagot kellett majdnem önállóan feldolgozni... (mert a következő előadás már a következő fejezettel foglalkozott és a tanár vagy magyarázott vagy sztorizgatott... - abból is lehetett tanulni, de ilyenkor én előreolvastam a könyvben, hogy ne legyen annyira "kínai"....
Most egy frissen érettségizett képes hetente 200-300 oldalt egyáltalán elolvasni és megérteni???????? Erre a középiskola felkészíti????
A tanulási technika sem alakul ki, mert még a kötelező olvasmányokat sem képesek sokan elolvasni.... mégis leérettségiznek és besétálnak a felsőoktatási intézménybe.

Tesztelheted TE is a tanulóid figyelem-összpontosítását: 2 oldalas szöveget adj nekik, kérdésekkel, feladatokkal. A 2 oldalnyi olvasott anyag felhasználásával megoldandó feladatlapot milyen gyorsasággal oldják meg önállóan, nem a szomszédot másolva? (Az elsős év végi olvasási tempó felmérésén volt egyoldalnyi szövegem....), vagy tégy egy pontot a falra és labdát pattogtasson a tanuló úgy, hogy a pontot találja el és a labda ne érjen padlót..... megdöbbentő eredmények születnek majd (én ezt alsóban játszottam és ha meguntam, a családi házon mentem így körbe.... és volt sikerélményem, pedig nem vagyok zseni!)

A tanulók nagy része függő: 10 percet játék és okostelefon nélkül nem képes kibírni. A 45 perces koncentrációt meg sem említem....

És ezek okai nem csak a családban és a munkanélküliségben, szegénységben keresendők kizárólagosan!
Elfogadom, szerepet játszik benne, de szegénység 100 éve is volt, kimaradás az otthoni mezőgazdasági vagy háztartási feladatok miatt. Ez nem újdonság.... Viszont az alapvető dolgokat (írás-olvasás-számolás-környezet megismerése-irodalom-földrajz-történelem) mindenki tudta....
Most kimaradnak azért, mert ....dolgoznak a diákok?
Inkább az a kényelmesebb nekik, mert a szülő eltartja őket.... még!

A szülőnek igen nagy a felelőssége a gyermekével szemben, mert a gyermek a példát veszi át. Ha csak egyet lát, akkor azt! Ha többet, akkor már tudna szelektálni aszerint, hogy melyik a "nyerő" vagy az adott helyzetben a "túlélő" minta. Két minta is kevés.... Nem ismeri fel az értéket, mert egyáltalán látott értéket? Mit tekint értéknek? Azt, amit én vagy teljesen mást?

Ezt egy tankötelezettséget szabályozó jogszabály nem orvosolja. Jó lenne, ha a szülőt lehetne "tanítani". Értem ez alatt, hogy a gyermekvédelem pl 10 óra igazolatlan hiányzást követően a szülőt "tanfolyamra" kötelezze, ahol a szemléletét formálnák, hogy jó példát mutasson a gyermekének....

Tudom, utópia....
Hosszú lettem és késő van.... megyek aludni!
Megint nem jutott időm a kirendeléseket elfogadni. Majd holnap!
 

kaktusz68

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezt már nagyon vártam!
"Lázár szerint nem a kormány, hanem a tanárok a felelősek a rossz PISA-eredmények miatt"
http://444.hu/2016/12/08/lazar-szer...rok-a-felelosek-a-rossz-pisa-eredmenyek-miatt
Erre számítottunk! Az oktatásirányítás soha nem hibázik. A tanárokat viszont egyetlen döntés előtt sem kérdezték meg. Hiába kiabálunk évek óta, hogy nem jó ez az irány.
Most (2017. január 1.) kellene az összes tanárnak felmondani.
Lázár majd tanítja a gyerekeket s akkor javulnak az eredmények.
Érdekes, hogy ez az ember mindenhez ért s mindig megmondja a tutit!!!
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Erre számítottunk! Az oktatásirányítás soha nem hibázik. A tanárokat viszont egyetlen döntés előtt sem kérdezték meg. Hiába kiabálunk évek óta, hogy nem jó ez az irány.
Most (2017. január 1.) kellene az összes tanárnak felmondani.

Lázár majd tanítja a gyerekeket s akkor javulnak az eredmények.
Érdekes, hogy ez az ember mindenhez ért s mindig megmondja a tutit!!!
Kedves Kaktusz!
Teljesen egyetértek Veled.
Hány százalék követne? Párbeszéd nincs, lassan már tényleg csak az asztalborogatás segít ...
Hogyan adjunk nyomatékot a véleményünknek? Érdekel itt és ott bárkit is?

Még mi, akik jól látjuk a minősítés-ellenőrzés-önértékelés folyamat hibáit, még mi is lenyeljük a békát. Minden kezdeményezés elhalt, a dupla eljárások megszüntetése kivételével. Így mennek az évek.
Minket kérdezett bárki az éppen új elgondolásukról, hogy ott, konkrét esetben, hogyan fogalmazunk meg erősségeket, fejleszthetőket egy 2017-es eljárásnál, ha nem tudunk előre semmiről sem tájékozódni, pusztán elolvasunk egy önfejlesztési tervet?
Így is megkérdőjelezik a hozzáértésünket, mi lesz jövőre?
Mit fogok kérdezni egy kollégától a helyszínen? Levizsgáztatom, hogyan akarja megvalósítani a tervezetét? Hiszen az intézményvezetőjével egyeztette! Hogy kerülök én a képbe? Rá kell bólintanom majd? Nem látom a szerepem.

Voltam vidéki városokban. Szinte mindenki mindenkit ismer. Legalább ötször hallottam egy-egy kérdésemnél a páromtól: jó tanár, szuper, majd meglátod. Pesten, százezres nagy városokban más a helyzet. Nincs ilyen ismeret a többiek munkájáról, nem látjuk, mit (és hogyan!) dolgozott a kolléga az évek során. A dicséret (az "erősségei", pardon) is csak akkor ül, ha látja a kolléga, hogy vettem a fáradságot, megismerni őt, nem lózungokat mondok.

Lehet, hogy mások nem csinálnak lelkiismereti kérdést abból, ha másról dönteniük kell, én igen.
Mindehhez az OH, a kormány (jelen esetben nyíltan) egyszerű csinovnyiknak néz. Ez az ukáz, teljesítsd, a véleményedet nem kérdeztük, a kifogásaidat elmondhatod, de ténylegesen nem érdekel, mert úgyis azt csinálunk, ami nekünk tetszik. És bőven van köztünk olyan, aki teljesíti, így aki szól, min kellene változtatni, mi nem jó, békétlen, morgós, "zavaró körülmény", akit egyszerűbb figyelembe sem venni. Hamarabb szabadulunk.
Csakhogy a hatékonyság a bányászbéka feneke alatt van 10 méterrel - akkor is, ha az én véleményemet egyszerűbb nem észrevenni. Magunknak, a gyerekeknek, a minősítésben, ellenőrzésben résztvevőknek hogy számolunk el ezzel? Nekem ez is gond.

Én az intézményvezetőkkel, lánykori nevükön, igazgatókkal kezdeném. Nem tízórás "tanfelügyeleti" fejtágító! Szervezetfejlesztés, hogyan legyen , a többieket inspiráló, a munkájukat segítő JÓ vezető. Kötelezően. Nem elég vállalkozni a feladatra, jól is kell csinálni! Nem elég a saját vállát veregetni (hány ilyet láttam!).
Tennék minden intézménybe 1 gazdasági vezetőt, aki valóban nem az intézmény vezetőjétől függ, külsős. Más céghez tartozik, akár KLIK is lehet a neve. Alapos, felkészült, ismeri a jogszabályokat, tudja, hogyan kezelje az adott feladathoz rendelt pénzeket. A munkájának alfája és omegája legyen a szakmai munka minősége (ne kormány képviselet). Legyen biztosítéka annak, hogy az intézményvezető ne építhessen ki saját szempontú, csókos rendszert anyagi vonalon, és annak, hogy a rendszerben dolgozó pedagógusok és segítők a munkájukkal foglalkozhassanak, az legyen a legfontosabb. A munkához szükséges pénz pedig folyamatosan álljon rendelkezésére, ez a kormány dolga (üzenet Lázár úrnak, örülnék, ha olvasná)! Szűkmarkú, sóher oktatási, intézményi költségvetéssel nem lehet dolgozni, ad hoc pénzek, eszközök bedobásával lehetetlen jól tervezni.
Harmadik lépcső a munkaközösségek tudatos munkájának megerősítése, segítése. Üljenek le, tervezzenek, legyenek céljaik, mondják meg, mi kell hozzá (eszközök, idő, továbbképzés). Erre építve az éves tervezést.
Aztán lehetne mit ellenőrizni.
De így? Fentről összekavartak mindent, és egyre nagyobb a katyvasz. Ráadásul még nagyképűen kritizálnak is?
 
Last edited:

erakucko

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma érkezett a POK-tól:

"Tisztelt Szakértőink!

December 1-jei dátummal kiküldésre kerültek a 2017. évi minősítési, tanfelügyeleti kijelölések. Minden bizonnyal tisztában vannak vele, hogy a kijelöléstől számítva 10 napjuk van a visszajelzésre, utána a felület automatikusan elutasítja (és újraszervezi) a kijelölést. Ez az Önök számára saját hibából történt visszamondásnak minősül, ezért kérem, hogy mindenképpen nézzenek rá a felületükre, s tegyék meg a szükséges elfogadást, esetleg elutasítást.

Természetesen – amennyiben már minden kijelölésre kaptunk Öntől visszajelzést – tekintse tárgytalannak emlékeztetőnket.

Felhívom szíves figyelmüket, hogy a visszautasítás a szakértői felületen történik, a megfelelő indok megjelölésével:

· alkalmatlan időszak

· kivitelezhetetlen utazás

· összeférhetetlenség

· intézményi kizárt időszak (intézmény részéről)

· összeférhetetlenség (intézmény részéről)


A kérvények elbírálása (és elfogadása) után 1-2 nappal (az informatikai rendszer következő frissítésekor) aktualizálódnak a kirendelések állapotai, kérem, kísérjék figyelemmel.

Kérjük, hogy az „egyéb kérvény” kérelem típust csak akkor használják, ha a fenti lista egyikével sem egyezik meg a visszautasítás indoka – ebben az esetben is inkább az e-mailben vagy telefonon történő megkeresést javasoljuk.
Köszönjük eddigi kiváló munkájukat, a további sikeres együttműködés reményében."


Ezután megérkezett az e-mail az OH-tól is, hogy változás történt a látogatási beosztásban! :(
Csak egy hetet késtek a jelzéssel, mert a december 1-én kiosztott látogatások nem változtak, már egy hete elfogadtam mindet!:cool:
Ezt nem tudom hányan kaphatták meg, nekem még mindig 6 kirendelésem a kollégák visszajelzésére vár. Ez sok szakértőnek rosszul fog esni, ha jövő héten kiderül, hogy ha nem fogadták el, az saját hibás visszamondásnak minősül. Én mind elfogadtam, de ha nem vagyok itt fent, vagy a facén, nem tudtam volna a kirendelésekről. Nos kíváncsian várom a fejleményeket. Ja és ha az intézmény nem fogadta el, akkor mi van? Nekik mi a bünti? Nekik is saját hibából történő visszamondás lesz :)
 

grotto

Állandó Tag
Állandó Tag
A rendszerváltás óta nem volt ilyen "középszer" szintű oktatásirányítás! A dilettantizmus tobzódik, a szakma véleményét semmibe veszik! Már elnézést, de ehhez képest a tanfelügyelet, a minősítési rendszer, nem beszélve az agyament önértékelésről, teljesen eltörpülnek az iskolák nyomorúságos állapotához képest. Az én intézményemben másfél éve van lezárva 12 piszoár, miről beszélünk? Először teremtsük meg a nevelés-oktatás valamennyi feltételét, aztán lehet agyalni az indikátorok számáról.
Mint már annyiszor, megint fordítva ülünk a lovon.
Jómagam is elindultam a szakértövé válás rögös útján, de félúton kiszálltam. Most már tudom, hogy jól döntöttem.
 

kaktusz68

Állandó Tag
Állandó Tag
A rendszerváltás óta nem volt ilyen "középszer" szintű oktatásirányítás! A dilettantizmus tobzódik, a szakma véleményét semmibe veszik! Már elnézést, de ehhez képest a tanfelügyelet, a minősítési rendszer, nem beszélve az agyament önértékelésről, teljesen eltörpülnek az iskolák nyomorúságos állapotához képest. Az én intézményemben másfél éve van lezárva 12 piszoár, miről beszélünk? Először teremtsük meg a nevelés-oktatás valamennyi feltételét, aztán lehet agyalni az indikátorok számáról.
Mint már annyiszor, megint fordítva ülünk a lovon.
Jómagam is elindultam a szakértövé válás rögös útján, de félúton kiszálltam. Most már tudom, hogy jól döntöttem.
Grotto!
Azért remélem, hogy Te nem a szakértőkön vered el a port a minősítési, tanfelügyeleti rendszer hibái miatt!
A pedagógusokat ismét jól sikerült egymásnak ugrasztani. Legalább addig sem foglalkoznak a rendszer hibáival, amíg egymással is foglalkozhatnak. Nem fognak összefogni, keményebb lépéseket tenni, hangosan is háborogni! (Lásd! A tavaszi sztrájk)
Nézzetek meg fórumokat, figyeljetek az iskolákban! Még mindig órási az irigység, a mesterpedagógusoknak "alig van órája", "helyettük is mi dolgozunk". Nem fogadják el a magyarázatunkat sem ezzel kapcsolatban!
Az oktatásba rengeteg pénzt fektetett a kormány. Ez igaz is, csak az a baj - ahogy a te írásodból is látszik -, hogy ezek a pénzek nem a megfelelő helyre kerültek. PL: rengeteg pénzt emésztett fel a KLIK működtetése. Minek?:rolleyes2:
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Úgy vélem, hogy azon intézményekben, akik leginkább az önértékelés és tanfelügyelet ellen vannak, mindenki megfelelő módon teszi a dolgát. Nem csupán leadja az anyagot, hanem megfelelően, motiválóan, aktivizálóan, differenciáltan, az egyéni szükségletekre építve teszi ezt, és a képességeket is kitűnően fejleszti. A mi iskolánkban nem így van. Sokunkra igaz ez (lehet, hogy nagyképűnek tűnik, de magamat is ide sorolom), de nem mindenkire. Én éppen azért jártam végig a mesterré válás "rögös" útját, mert felbosszantott, hogy ezek a kollégák 2013-tól többet kaptak kézhez nálam, valahogy nem volt meg az "ár-érték" arány. Amikor tavaly kipróbáltuk az önértékelést (nem élesben, decemberben kipróbálás volt, BECS-tagok és munkaközösség-vezetők mentek órákat látogatni a szempontok szerint), azt láttam, hogy x. y. kolléga előtte két hétig nagyon készült minden órájára, készült digitális tananyaggal is, változatos módszereket alkalmazott. És a tanulók élvezték ezeket az órákat. Igaz, azóta visszasüllyedt, de legalább láttuk, tudná máshogyan is, ha rá lenne kényszerítve. Igaz, sokkal több felkészülési időt igényel, mint a "leadom az anyagot, te meg tanuld meg, ahogy tudod" típusú óra.
 

petracica60

Állandó Tag
Állandó Tag
Úgy vélem, hogy azon intézményekben, akik leginkább az önértékelés és tanfelügyelet ellen vannak, mindenki megfelelő módon teszi a dolgát. Nem csupán leadja az anyagot, hanem megfelelően, motiválóan, aktivizálóan, differenciáltan, az egyéni szükségletekre építve teszi ezt, és a képességeket is kitűnően fejleszti. A mi iskolánkban nem így van. Sokunkra igaz ez (lehet, hogy nagyképűnek tűnik, de magamat is ide sorolom), de nem mindenkire. Én éppen azért jártam végig a mesterré válás "rögös" útját, mert felbosszantott, hogy ezek a kollégák 2013-tól többet kaptak kézhez nálam, valahogy nem volt meg az "ár-érték" arány. Amikor tavaly kipróbáltuk az önértékelést (nem élesben, decemberben kipróbálás volt, BECS-tagok és munkaközösség-vezetők mentek órákat látogatni a szempontok szerint), azt láttam, hogy x. y. kolléga előtte két hétig nagyon készült minden órájára, készült digitális tananyaggal is, változatos módszereket alkalmazott. És a tanulók élvezték ezeket az órákat. Igaz, azóta visszasüllyedt, de legalább láttuk, tudná máshogyan is, ha rá lenne kényszerítve. Igaz, sokkal több felkészülési időt igényel, mint a "leadom az anyagot, te meg tanuld meg, ahogy tudod" típusú óra.
Kedves Szakértők! Abban kérném a segítségeteket, az önértékelés folyamatában hány jegyzőkönyv kell,és pontosan miről kell a jegyzőkönyv? Előre is köszönöm.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakértők! Abban kérném a segítségeteket, az önértékelés folyamatában hány jegyzőkönyv kell,és pontosan miről kell a jegyzőkönyv? Előre is köszönöm.
Egyetértek verocskával. Ha nem sürgős, várd meg az újat. A régi szerint egy jegyzőkönyv volt, de sok részből állt. Szerintem ez nem változott. Feltöltöttem, tavaly miből állt.
 

Attachments

  • Jegyzőkönyv részei.doc
    29.5 KB · Views: 122

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Szaktanácsadók!
Látogatás előtt mindig szoktam küldeni a pedagógusnak egy segédanyagot, aminek segítségével könnyebben meghatározhatja azt a területet/területeket, amikben fejlődni szeretne, amire kidolgozzuk a PSZFT-t. Most átdolgoztam az új indikátorok alapján. Akinek kell, használja. Ha úgy gondoljátok, felteszem az adatbankunkba is.
 

Attachments

  • Új pedagógus önértékelő az indikátorok alapján.doc
    109.5 KB · Views: 260

aranyhaj16

Állandó Tag
Állandó Tag
Szaktanácsadók!
Látogatás előtt mindig szoktam küldeni a pedagógusnak egy segédanyagot, aminek segítségével könnyebben meghatározhatja azt a területet/területeket, amikben fejlődni szeretne, amire kidolgozzuk a PSZFT-t. Most átdolgoztam az új indikátorok alapján. Akinek kell, használja. Ha úgy gondoljátok, felteszem az adatbankunkba is.

Kedves BAJ!
Nagyon szépen köszönöm a feltett anyagot. Én biztosan fogom használni!
Fantasztikus ez a közösség!!! Itt mindig rövid idő alatt választ kapunk a felvetődő problémákra. Önzetlen kollégák megosztják az általuk készített dokumentumokat.
És Te BAJ a segítségnyújtásban kezdettől élen jársz! Köszönjük!:dr_175:
 

grotto

Állandó Tag
Állandó Tag
Grotto!
Azért remélem, hogy Te nem a szakértőkön vered el a port a minősítési, tanfelügyeleti rendszer hibái miatt!
A pedagógusokat ismét jól sikerült egymásnak ugrasztani. Legalább addig sem foglalkoznak a rendszer hibáival, amíg egymással is foglalkozhatnak. Nem fognak összefogni, keményebb lépéseket tenni, hangosan is háborogni! (Lásd! A tavaszi sztrájk)
Nézzetek meg fórumokat, figyeljetek az iskolákban! Még mindig órási az irigység, a mesterpedagógusoknak "alig van órája", "helyettük is mi dolgozunk". Nem fogadják el a magyarázatunkat sem ezzel kapcsolatban!
Az oktatásba rengeteg pénzt fektetett a kormány. Ez igaz is, csak az a baj - ahogy a te írásodból is látszik -, hogy ezek a pénzek nem a megfelelő helyre kerültek. PL: rengeteg pénzt emésztett fel a KLIK működtetése. Minek?:rolleyes2:
Lehet, hogy félreérthető voltam: a minősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetésének időpontját, a jogalkotók részéről a kivitelezést tartom rossznak, átgondolatlannak. A szakértőket sajnálom, mert anno ők sem ilyen kaotikus, naponta változó szabálykörnyezetre gondoltak. Az irigységről: magyar átok. Általában egyébként azok irigyek, akik a kisujjukat sem mozdították meg egész életükben, de minden változást elleneznek, maradt számukra a végtelen hőbörgés. Az ilyen figurákkal nem kell foglalkozni, még ha vezető is. (vagy csak papírja van róla)
 
Last edited:

Lea60

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi van akkor, ha a központi elvárások szerint néznek? Max. nem értelmezhető a dolog és belekerül az önfejlesztési tervbe. Én sem akarok ismét egyedül nekifutni az egész ostobaságnak! Vezetőként jó lenne, ha a valódi problémákat tudnám intézni és nem egy mondvacsinált feladattal küszködni! Az elején még bevontam a kollégákat,de teljesen kimerültek az indikátor szó hallatán és a tartalmi értelmezéstől kifeküdtek. Kinek hiányzik ez az egész? Most őszintén? Az óvodákra nincs is kidolgozva az elvárás!!! Nagyon bízunk több kollégával az eltörlésében. A minősítést még valamilyen szinten elfogadom és megértem,de az önértékelés egy nagy baki.
Én is a BECS vezetővel (de főleg Ő) elkészítettük .Nagyon sajnálom szegényt,hogy rengeteg szabadideje
ráment,és még honorálni sem tudom ,max egy vállveregetés.
 
Status
Not open for further replies.
Top