Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha a portfolióban gyermek monogramja pl. P.Z. szerepel egy esetleírásnál az megfelelel a gyermek anonimitásának. ?

Kedves Irén!
A portfólió része az iskolai környezet bemutatása, az osztályprofil, ami mindenképpen szűkíti a kört, hogy valaki azonosítható legyen. Szerencsére a minősítésnél nem az FBI dolgozik, de ha valaki nagyon akarja, visszakeresheti a vonatkozó személyt. Az is igaz, hogy az esetleírás más körből is történhet.
Érdekes, általában negatív jellegűek az esetleírások, (ezt az Útmutató is generálta) és erre mindenki kíváncsibb. Ez természetesen a magán véleményem.

Én a legteljesebb portfóliót írtam (10 óra), de egyetlen monogram sincs benne. Ügyesen lehet utalni egyik vagy másik diákra.
Ezt azért írtam kissé részletesen, mert a portfólió "főszereplője" a tanár, nem szükséges a diák nevéhez ragaszkodni, a pedagógiai szituáció, annak kezelése a lényeg, hogy a kompetenciák azonosíthatók legyenek. Ha van rá időd korrigáld.
 
Helló!
Hogy érted, hogy beszámítani az órákat? Nem kapod meg a szakértői napodat? Tudjuk, hogy még az is kevés a tényleges feladat ellátásához.
Azzal is egyetértek, hogy folyamatosan naprakészen kell tartania tudásunkat. Most is ezt tesszük, vasárnap este 9 óra után. Hogy az OH pontosan mit vár el, nem tudjuk, mert elég ritkán és szűkszavúan szokott megnyilatkozni. Vannak még kialakulatlan dolgok, mint pl. a nyári szakértői napok kérdése. De mivel mindenkinek érdeke, hogy tisztázódjanak a részletkérdések, remélem, erre is sor fog kerülni. Addig meg innen-onnan cincálgatjuk a témát.
Én megkapom, sőt nyárra is szakértői napot írhattam csütörtökre, de ha jól értelmeztem a korábbi felvetést akkor a nyárra nem jár, tehát csütörtökönként is ki kell írni a szabadságot. Ki is rendelkezik ezzel a nappal? Ki dönti el, hogy szabin vagy, vagy nem? Ez talán a kérdés. Nem lesz tőle több szabadságod, mert találsz rá feladatot, ha nem is aznap akkor máskor. Hát ennyi.
 

sznejudit

Állandó Tag
Állandó Tag
Én megkapom, sőt nyárra is szakértői napot írhattam csütörtökre, de ha jól értelmeztem a korábbi felvetést akkor a nyárra nem jár, tehát csütörtökönként is ki kell írni a szabadságot. Ki is rendelkezik ezzel a nappal? Ki dönti el, hogy szabin vagy, vagy nem? Ez talán a kérdés. Nem lesz tőle több szabadságod, mert találsz rá feladatot, ha nem is aznap akkor máskor. Hát ennyi.
 

Csatolások

  • OH szaktanácsadói nap.doc
    27.5 KB · Olvasás: 147

spiky

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Fórumozók!

Találtam egy érdekes bekezdést a "20"-asban:

20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet
Hatályos: 2015.04.22

80. Átmeneti rendelkezések
193. §
(16)254 Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban kiemelt projekt (TÁMOP-3.1.8, TÁMOP-3.1.15.) keretében próbaellenőrzésen átesett pedagógusok, intézményvezetők és intézmények próbaellenőrzésének eredményét az érintettek kérése esetén az Nkt. 87. § (1) bekezdése szerinti ellenőrzésként kell elfogadni.

2011. évi CXC. törvény
Hatályos: 2015.04.01
87. §
(1) Az oktatásért felelős miniszter működteti az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszerét. Ennek keretei között a köznevelési intézményben folyamatos pedagógiai-szakmai ellenőrzést szervez, amely intézményenként ötévente ismétlődő, értékeléssel záruló vizsgálat. Szakképző intézmények pedagógiai-szakmai ellenőrzésébe szükséges bevonni a szakképesítésekért felelős miniszterek által kijelölendő intézményeket.
Ezt én is olvastam már, de érdekelne, hogy hol-kinél-hogyan lehet ezt kérvényezni? Miért nem veszik automatikusan annak?
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Én megkapom, sőt nyárra is szakértői napot írhattam csütörtökre, de ha jól értelmeztem a korábbi felvetést akkor a nyárra nem jár, tehát csütörtökönként is ki kell írni a szabadságot. Ki is rendelkezik ezzel a nappal? Ki dönti el, hogy szabin vagy, vagy nem? Ez talán a kérdés. Nem lesz tőle több szabadságod, mert találsz rá feladatot, ha nem is aznap akkor máskor. Hát ennyi.
Én ezt kaptam az Oh-tól a napokban, a sznejudit által csatolttól a végén van egy kis eltérés:
"Tisztelt Érdeklődő!


Az Oktatási Hivatalhoz érkezett kérdésére a következő tájékoztatást adom.


A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) szerint:

„4. §(5) Az aMesterpedagógus fokozatba besorolt pedagógus, aki az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzésben, a pedagógusok minősítő vizsgáján vagy minősítési eljárásában szakértőként vesz résztvagy szaktanácsadói feladatokat lát el,munkaidő-kedvezményben részesül. Aneveléssel-oktatással lekötött munkaideje nem lehet több

a)heti tizennyolc óránál,

b) óvodapedagógus esetén huszonöt óránál,

c) vezetőpedagógus esetében tíz óránál, vezető óvodapedagógus esetében huszonkettő óránál,

továbbátanítási hetenként legalább egy tanítási napra a munkahelyén történő munkavégzés alól mentesíteni kella szakértői, szaktanácsadói feladatok ellátása érdekében.”


A Mesterpedagógus fokozatba besorolt pedagógus kollégák esetébena neveléssel-oktatással lekötött munkaidő nem lehet több heti 18 óránál (óvodapedagógus esetében heti 25 óránál), illetve a pedagógust tanítási hetenként legalább egy tanítási napra a munkahelyén történő munkavégzés alól mentesíteni kell.



A Mesterpedagógus fokozatba besorolt pedagógus szabadságnapjainak száma változatlan marad. A szabadság kiadása tekintetében az általános szabályokat kell alkalmazni. A Rendelet kimondja:

„30. § (4) A nevelési-oktatási intézményekben a pedagógus szabadságát - a tizenhat évesnél fiatalabb gyermek után járó pótszabadság kivételével - elsősorban a nyári szünetben, óvodákban a július 1-jétől augusztus 31-éig tartó időszakban kell kiadni, annak figyelembevételével, hogy a gyermekek óvodai nevelését a teljes óvodai nevelési évben biztosítani kell. Ha a szabadság a nyári szünetben nem adható ki, akkor azt az őszi, a téli vagy a tavaszi szünetben, a szünet munkanapjait meghaladó szabadságnapokat pedig a szorgalmi időben, illetve a nevelési év többi részében kell kiadni.”


A szakértői feladatok ellátó pedagógusok előreláthatólag a nyári hónapokban nem kapnak minősítési feladatokat Tehát a szabadságot a Mesterpedagógus fokozatba besorolt pedagógusok esetében is elsősorban a nyári szünetben, (illetve óvodákban a július 1-jétől augusztus 31-éig tartó időszakban) kell kiadni.


A pedagógus részére a mentesítés napja is munkanapnak minősül, csak nem saját intézményében végez munkát. Ha a pedagógust az adott napra nem kéri fel a Hivatal feladat elvégzésére, nincs kijelölve minősítő bizottsági tagként illetve minősítést megelőző és azt követő feladatokat sem kell végeznie, a pedagógus számára kiadható szabadság. A szabadság napjainak számába a munkavégzés alóli mentesítés napja beleszámít.


Felhívom szíves figyelmét arra, hogy az Oktatási Hivatal által kiadott jelen állásfoglalásához/tájékoztató levélhez semmiféle joghatás nem fűződik, ezért ezen állásfoglalásban/tájékoztatásban foglaltak a bíróságot vagy más hatóságot eljárása során nem köti.



Tisztelettel:


Gerendás János

osztályvezető megbízásából"
 

agica68

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, ezt én is tapasztaltam. Még réges-rég, amikor önkormányzati dolgozók voltunk, a pedagógus napi ünnepségen rendszeresen ez volt a megszólítás: "Kedves pedagógusok, óvónők!" Minden évben jeleztük, hogy pedagógusként kellene megszólítani az ott ülőket, de ragaszkodtak a "hagyományhoz" és a következő évben sem történt változás a megszólításban.
Kedves Csipike2014 és tundeneni01!
Igen valóban érezhető még a mai napig ez a különbségtétel.:(:mad2:De, ha sikerül megnyugtatni Titeket, akkor leírom ide Hámori József agykutató professzorral, az MTA tagjával készült riport egy rövid részletét (Mindennapi pszichológia, I.évf. 1. szám,2009.április,31.,oldal - Nagyon megy már a hivatkozás!:hurra::dr_31:)
"A magyar óvodai tradíció sokkal jobb az amerikainál,jobban kéne vigyázni az értékeire. Mesterem, Szentágothai János, amikor megkérdezték tőle,segítene-e az oktatáson, ha felemelnék a pedagógusok fizetését, azt felelte, igen, fel kellene emelni,de lépcsőzetesen:legtöbbet az óvodában, mert ott történnek a legfontosabb dolgok,aztán fölfelé az egyetemmel bezárólag.":dr_24:

Nos,én ezt azért én annyival megtoldom, hogy igen..........de csak az alapos szakértői vizsgálat után, amikor kiperegnek a szűrőn azok, akik az elmúlt 30 év ellenőrzésmentes évei alatt elkényelmesedtek és a gyerekmegőrzésen kívül mást nem igen csinálnak!:mad:
 

jagi61

Állandó Tag
Állandó Tag
Megkaptam a május 7.-én kezdődő továbbképzésről (intézményi önértékelés) a szállás helyszínét.
"Az Ön által igényelt szállás május 7-re és 8-ra: Hotel Aréna (Budapest, XIV. Ifjúság útja 1-3)."
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy ideje olvasom mindkét fórumot. Igaz amit mondanak, hogy megnyilvánulásaink mögött ott az ember.
Érdeklődő, precíz, határozott vagy, saját véleménnyel rendelkezel, alkalmas vagy erre a munkára.
(Nem vagyok puncsos!!!)
Köszönöm a véleményedet, nagyon jól esett. :dr_24: Egyébként biztatásod után elküldtem a Beleegyező nyilatkozatot a szolgáltatásszervezőmnek. Ma felhívott, mondta, jelentkezzek nyugodtan, aláírják. Megtettem. Köszönöm, hogy segítettél a döntésben. :cool:
 

miuci

Állandó Tag
Állandó Tag
Most küldtem levelet a [email protected]. címre. A következőket kérdeztem:Egy szakos testnevelőként is megfelelek e a feladatra?
Alapfokú számítógépes ismeretek elegendőek a teszteléshez?
Amennyiben a jelentkezés ellenére nem tudnám teljesíteni a feladatot, (mivel egy turnus két szaktanácsadói tevékenységnek számít) nem jelentené e a mesterfokozat azonnali visszavonását?
Sosem lehet tudni!!!:dr_9: Ha választ kapok, (még az idén),;) megosztom.

Csoda történt!!!!!!:dr_173: Egy nap alatt kaptam választ!! Íme:
"Köszönjük az érdeklődését és kérdésére jelezném, hogy megfelel a feladatnak, elegendő az alapfokú számítógépes ismeret és a teljesítés hiánya nem jelenti a fokozat visszavonását.
További jó munkát!"
 
Utoljára módosítva:
  • Tetszik
Reagált: BAJ

Huncut Boróka

Állandó Tag
Állandó Tag
Erre így nem lehet válaszolni, mert lehet neki pl. az írt 24 év közszolgálati jogviszonya és pl. abból csak 8 év szakmai gyakorlata. A. 326-os alapján az egészet - beleértve a romániai éveket is, mert EU-tagállam, át kell nézni, számolni, kivonni a gyeseket, stb., és persze szakmai gyakorlati évekre, mert a feltételek a szakmai gyakorlathoz, és nem a közszolgálati jogviszonyhoz vannak rendelve.

Kros köszönöm.
24 év közszolgálati jogviszonya van ami 24 év szakmai gyakorlat, ezt már átnéztem. A romániai éveket nem tudja érvényesíteni és eddig senki nem tudott neki értelmes tanácsot adni kihez forduljon. Az OH még mindig nem válaszolt. Azt tanácsoltam jelentkezzen be minősítésre.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére