Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem most más a helyzet,minbt tavassza


Egyszer az OH már határozottan kijelentett, hogy a szakértői nap a szabadon felhasználható 8 óra terhére van. Most nem találom ezt a cikket, de valaki egy másik csoportban "annak idején" feltette. Vita nincs tovább, mi a szabadon felhasználható időnkből vállaltuk a szakértést - ezt mondták.
És akkor nem készülünk fel a 18 megtartandó óránkra? Hiszen igazából a szabadon felhasználható ezt jelenti.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
24 - általános iskola, igaz 21 órám van :hurra:
Érdekes. A 32 intézményben letöltött óra az olvasottak szerint "törvényes". De a 21 megtartott óra biztosan nem az! Más a helyzet, ha erre túlóradíjat fizetnek. Persze, ha összességében nézzük, még így is jobban jársz, mint itt sokan.
Angéla kérésére: nekem 18 óra a megtartott, helyettesítésre ugyanúgy osztanak be, mint bárki mást, de 25 óra a bent kötelezően eltöltött időm.
 

Karikatúra

Állandó Tag
Állandó Tag
BECS vezetőként, szerinted milyen munkatervet kell készíteni? Tudsz segíteni ebben???
Szerintem most a pedagógusokra vonatkozó elvárásrendszert kell kidolgozni (sürgősen...), mivel nálunk ősszel is jön a tanfelügyelet, illetve néhányan érintettek a 2016-os tanfelügyeletben és pedminősítésben is (erről már kaptunk értesítést az OH-tól). Tervezni kell (hogy ha van ősszel tanfelügyeletben részesülő kolléga), hogy a kérdőívet kivel (pedagógus, szülő, gimiben gyerek), kb. hány fővel töltetik ki. Akihez ősszel jönnek tanfelügyeletre, azoknál "csak" a kérdőívek feltöltéséig fut ki a munka, a 2016-os minősítés miatt tanfelügyeletben részesülőknél pedig a teljes folyamatot le kell zongorázni. A mai tanévnyitó értekezleten megbeszéltük, hogy - az előírásoknak megfelelően - a tantestület 50 %-a vesz részt a ped. önértékelésben, egyeztettünk, hogy kik érintettek ebben az évben. Mivel az int.vez. nem a megbízása 2. vagy 4. évében van, ezért idén nem lesz vezetői önértékelés, azzal még "ráérünk". Ötéves és éves intézményi önértékelési tervet kell készíteni. Az évesben megjelenik, hogy az adott évben ki kerül be a tantestületből, illetve lesz-e vezetői önértékelés, továbbá, hogy az intézményi önértékelés mely elemeire kerül sor (nem kell mindent minden évben, a kézikönyv leírja, hogy mit kell minden évben, és mi az amiről dönteni kell, hogy mikor).
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerinted erről azt az intézményvezetőt, aki maga is kap vezetői tanfelügyeletet (bár próbál kibújni alóli a törvénnyel védekezve: előző év július 31-ig értesítést kapnak a tanfelügyeletben részesülők, s ők nem kaptak értesítést 2014. július 31-ig, sőt 2015. július 31-ig sem; ráadásul neki ez nem a 2. vagy 4. éve - hiszen csak akkor kaphatna szerinte, most viszont az 5. évét kezdi), miért nem lehet meggyőzni (ja, szakértő is)?
Ha igazat ad neki az OH, akkor tanulnék tőle...
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Még új vagyok itt, nagyon köszönöm a sok hasznos információt, amit megosztottatok.
Lenne két kérdésem:
1. A tanfelügyeleti ellenőrzés után írandó fejlesztési tervhez a pedagógus felhasználhatja a szaktanácsadói látogatás során készített fejlesztési tervet?
2. A tanfelügyeleti ellenőrzés során az intézmény kit jelölhet az intézmény részéről? Ott milyen előírások vannak?
Előre is köszönöm a segítséget.
Bizony, bizony. Az ott megfogalmazottakat szépen át lehet rámolni. Annyi, hogy a PSZFT-ben egy területre dolgozzuk ki a látogatott kollégával együtt, viszont ezzel azt is megtanulja, hogyan csinálja meg a többi területre.
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Mesterpedagógus Kollégák! Segítségeteket kérem a következő kérdésben. Ideiglenes Ped. II. fokozatba besorolt kollégám bekerült az őszi tanfelügyeleti ellenőrzésbe. Megromlott egészségi állapota miatt szeretné elhalasztani ezt az időpontot, még olyan áron is, ha elveszíti a megemelkedett bérét. Van-e lehetősége a visszamondásra?
Igen.

"147. § (7) Az ellenőrzésben érintett pedagógus, szakértő, valamint az érintett intézmény vezetője haladéktalanul köteles értesíteni a hivatalt minden olyan körülményről, amely az ellenőrzés lebonyolítását akadályozza vagy veszélyezteti. Az időpontot és a szakértők kijelölését az érintettek kezdeményezésére a hivatal módosíthatja, amelyről haladéktalanul értesíti az érintetteket. Ha a pedagógus, az intézményvezető neki fel nem róható okból nem tud részt venni a rá vonatkozó ellenőrzésben, a hivatal új időpontot jelöl ki a számára. E szabály alkalmazásában a pedagógusnak, az intézményvezetőnek fel nem róható ok minden olyan, a részvételt gátló esemény, körülmény, amelynek bekövetkezése nem vezethető vissza a pedagógus, az intézményvezető szándékos vagy gondatlan magatartására."
20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet Hatályos: 2015.06.20 - 2015.08.31

Van már konkrét időpontja?
 

V. P. Zsuzsa

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakértőtársak,
V. P. Zsuzsáéhoz hasonló helyzetben szeretném segítő gondolkodásotokat igénybe venni.
A minősítésre váró kolléga portfólióját olvasva a szabadon választható dokumentumokkal kapcsolatban van nekem is hiányérzetem.
A felület tájékoztatója szerint nem kötelező reflexió minden szabadon választotthoz: "Ha a dokumentum megköveteli a reflexiót, akkor kérjük, reflexiót is töltsön fel. Segítő szempontsort a reflexió elkészítéséhez az Útmutató XI/D. fejezetében talál." A jelzett helyen viszont (Útmutató 82.o.): " A reflexiók megvilágítják az értékelők számára, hogy a pedagógus mit miért csinál, milyen pedagógiai nézetek és tudásanyag vezeti a munkájában, mennyire tudatosan teszi, amit tesz, az e-portfólió értékelése során sokat számít, mit ír le jegyzeteiben."
Esetemben egy tanúsítvány szkennelt melléklete, vagy tanítványokkal elért eredmények táblázatba foglalt felsorolása minden egyéb hozzáfűzés, reflexió nélkül - lakonikusan tömör ugyan, de megítélésem szerint hiányos.
Tudok ugyan következtetni ennyiből is dolgokra, követelni sem szeretnék fölöslegesen, de úgy gondolom, hogy minden feltöltött dokumentumhoz (amennyiben maga a dokumentum nem tartalmaz erre vonatkozó részt) illene valamilyen leírás, pedagógiai vonatkozású következtetés.
Nem szeretném fölöslegesen terhelni a kollégát, de ugye kérnem kell hiánypótlást?
Az általam említett pedagógus esetében mi végül is nem kértünk hiánypótlást, a szabadon választott dokumentumokhoz ugyanis az Útmutató nem jelöli a folyamatábrán, hogy a reflexió feltöltése kötelező lenne. Ezen kívül a portfólió tüzetesebb átvizsgálása során megtaláltam a forrásmegjelölést is, ugyanis a feladatlap egy tehetséges tanulóval való egyéni foglalkozásokhoz készült. A hiányérzetünk pedig a helyszíni látogatás napján elpárolgott, ugyanis egy szakmailag nagyon felkészült, lelkiismeretes kollégát ismertünk meg. A védésen természetesen rákérdeztünk dolgokra, és kielégítő válaszokat kaptunk.
Tapasztalat: Sok értékes pedagógus nem tudja úgy menedzselni magát, a munkáját, hogy az első olvasatra a portfóliójából is egyértelművé váljon. Ezért jó, hogy a folyamatnak fontos részét képezi az óralátogatás és
a portfólióvédés, és nem csupán a portfólióban leírtak alapján kell értékelnünk a kollégákat.
 

vbagi

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes. A 32 intézményben letöltött óra az olvasottak szerint "törvényes". De a 21 megtartott óra biztosan nem az! Más a helyzet, ha erre túlóradíjat fizetnek. Persze, ha összességében nézzük, még így is jobban jársz, mint itt sokan.
Angéla kérésére: nekem 18 óra a megtartott, helyettesítésre ugyanúgy osztanak be, mint bárki mást, de 25 óra a bent kötelezően eltöltött időm.
18 kötelező, papíron 25 bent töltött, de mivel a szakértői napon is van órám, ezért akkor jövök megyek amikor én akarok, és általában nem osztanak be helyettesíteni, csak ha én kérem. Legalábbis tavaly így volt, az idén meg meglátjuk. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy csoportbontásban tanítunk, az 5 matektanárnak egyszerre van órája az évfolyamon, így ha mennem kell, összevonják a többiek a csoportomat (visszamennek osztálykeretbe)...
Nekem is kényelmes, meg nekik is,mert az OH eddig nem nagyon lát el feladattal - konkrétan nincs megbízásom, most már majdnem volt 1, de törölték -.
 

bejuma

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudsz ilyet a felső tagozatra is? És ha nem kérnék sokat, akkor a néptáncra? Mivel (ugyan csak belekukucskáltam) a művészeti csoportos nekem nagyon zeneinek látszik. :dr_24:
Az Útmutató utolsó oldalán ott van az összes területre mutató link. A 156. oldaltól.
XV. Terület- és szakspecifikus kiegészítő anyagok
A) Alapfokú művészetoktatás – Báb- és színművészeti ág
Kiegészítő útmutató
Kompetenciaértelmezések és indikátorpéldák
Kiegészítő útmutató második, javított változata
Kompetenciaértelmezések és indikátorpéldák második, javított változata
B) Alapfokú művészetoktatás – Képző- és iparművészeti ág
Kiegészítő útmutató
Kompetenciaértelmezések és indikátorpéldák
Kiegészítő útmutató második, javított változata
C) Alapfokú művészetoktatás – Táncművészeti ág
Kiegészítő útmutató
Kompetenciaértelmezések és indikátorpéldák
Kiegészítő útmutató második, javított változata
D) Alapfokú művészetoktatás – Zeneművészeti ág
Kiegészítő útmutató második, javított változata
Kompetenciaértelmezések és indikátorpéldák második, javított változata – egyéni zenei képzés
Kompetenciaértelmezések és indikátorpéldák második, javított változata – csoportos zenei képzés
Kiegészítő útmutató harmadik, javított változata
Kompetenciaértelmezések és indikátorpéldák harmadik, javított változata – egyéni zenei képzés
Kompetenciaértelmezések és indikátorpéldák harmadik, javított változata – csoportos zenei képzés
E) Alsó tagozat
Dokumentumminták és –sablonok, segítő szempontsorok
Kompetenciaértelmezések és indikátorpéldák
Dokumentumminták és –sablonok, segítő szempontsorok – második kiegészítés
Kompetenciaértelmezések és indikátorpéldák – második kiegészítés
 

pástimarianna

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakértők!
A megkeresésemre ( Gitár, helyett hegedű) a következő választ kaptam:

Kedves Szakértő Kolléga!


A levelében megfogalmazott problémával kapcsolatban az alábbi állásfoglalást adom:

A szakos kirendelés és a minősítési eljárás lefolytatása szempontjából az említett elírás nem releváns. Mindkét esetben (hegedű/gitár) zene-művészeti szakos szakértő (azaz HK Edit) kerül kirendelésre. Ennek értelmében az Ön által felvetett pontosítás lehetséges, de nem befolyásolja a szakértői kirendelést, csupán az eljárás egy későbbi időpontban kerül majd megszervezésre.


Üdvözlettel:
Bessenyeiné Tóth Tünde
általános szakmai szakértő


Kérdésem: vissza kell -e mondanom vagy , jeleztem a szakértőre és minősítés oh. gov hu -ra is ! Írjam le a [email protected] -ra is?
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakértők!
A megkeresésemre ( Gitár, helyett hegedű) a következő választ kaptam:

Kedves Szakértő Kolléga!


A levelében megfogalmazott problémával kapcsolatban az alábbi állásfoglalást adom:

A szakos kirendelés és a minősítési eljárás lefolytatása szempontjából az említett elírás nem releváns. Mindkét esetben (hegedű/gitár) zene-művészeti szakos szakértő (azaz HK Edit) kerül kirendelésre. Ennek értelmében az Ön által felvetett pontosítás lehetséges, de nem befolyásolja a szakértői kirendelést, csupán az eljárás egy későbbi időpontban kerül majd megszervezésre.


Üdvözlettel:
Bessenyeiné Tóth Tünde
általános szakmai szakértő


Kérdésem: vissza kell -e mondanom vagy , jeleztem a szakértőre és minősítés oh. gov hu -ra is ! Írjam le a [email protected] -ra is?

Itt azt írták, minden oké, lesz minősítés!
Fogadd el bátran, mert a szakos marad, Te meg elnökként matekos vagy bármi más szakos is lehetsz. A "párosotok" marad a kolléga minősítésénél.
 

EnIbaby12

Állandó Tag
Állandó Tag
Halihó! A tanfelügyelet napján én választom ki a két osztályt, tanórát, akiket jönnek megnézni? Mert olyan koncepciót találtam ki, hogy van egy osztályom a nyolcosztályosban, akiket 5. éve és van egy osztályom a négyosztályosban, akiket most kezdek el tanítani, mindkettő a kilencedik évfolyamon. Szerintem érdekes lehetne a tanfelügyelőknek összehasonlítani, hogy ugyanazzal a tananyaggal mit lehet kezdeni egy nyolc-és egy négyosztályosban :)
Azért gondoltam, mert a minősítéskor is én választok.

Ha , az új rendeletben nem pontosítanak eljárásrendet, akkor ez a órakijelölés, amiről írtál jó ötlet. Megmutathatod a tervezési repertoárod és a reflexióban kitérhetsz módszertani kultúrád sokszínűségére. :);)
 

vbagi

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem most a pedagógusokra vonatkozó elvárásrendszert kell kidolgozni (sürgősen...), mivel nálunk ősszel is jön a tanfelügyelet, illetve néhányan érintettek a 2016-os tanfelügyeletben és pedminősítésben is (erről már kaptunk értesítést az OH-tól). Tervezni kell (hogy ha van ősszel tanfelügyeletben részesülő kolléga), hogy a kérdőívet kivel (pedagógus, szülő, gimiben gyerek), kb. hány fővel töltetik ki. Akihez ősszel jönnek tanfelügyeletre, azoknál "csak" a kérdőívek feltöltéséig fut ki a munka, a 2016-os minősítés miatt tanfelügyeletben részesülőknél pedig a teljes folyamatot le kell zongorázni. A mai tanévnyitó értekezleten megbeszéltük, hogy - az előírásoknak megfelelően - a tantestület 50 %-a vesz részt a ped. önértékelésben, egyeztettünk, hogy kik érintettek ebben az évben. Mivel az int.vez. nem a megbízása 2. vagy 4. évében van, ezért idén nem lesz vezetői önértékelés, azzal még "ráérünk". Ötéves és éves intézményi önértékelési tervet kell készíteni. Az évesben megjelenik, hogy az adott évben ki kerül be a tantestületből, illetve lesz-e vezetői önértékelés, továbbá, hogy az intézményi önértékelés mely elemeire kerül sor (nem kell mindent minden évben, a kézikönyv leírja, hogy mit kell minden évben, és mi az amiről dönteni kell, hogy mikor).
Szerintetek hogyan kell, lehet összerendezni egy 5 tagintézményes, plusz művészeti iskolás intézmény önértékelését szeptember 30-ig.....?????? Költői a kérdés
 

Drabikné Gabi

Állandó Tag
Állandó Tag
Portfólióban fénykép - felnőttek
Útmutató, Tájékoztató nem rendelkezik erről. Mi a teendő?
Ha a napokban nem jelenik meg új eljárásrend,akkor kérj beleegyező nyilatkozatot a képen szereplők aláírásával, hogy hozzájárulnak kollégájuk portfójában képen való megjelenítéshez. Na ezt jól leírtam ! Fogalmazzák meg szépen. Majd csatold a jegyzőkönyvhöz.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére