Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

shepee

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Hajevica!
Köszönöm az infókat, bevallom nem lettem boldog. :( Egyre rosszabb az egész. Tudom, hogy 3 és fél milliárdot el kell költeni s tudom, hogy rengeteg a munkájuk, de bohózatba illő már ez az egész. Én is fogok szakmai napra menni két hét múlva, kíváncsi vagyok, ugyanezt hallom-e.
Ugyanazt! Nekem sem tetszett! Semmi hasznos információt nem kaptunk, a kérdésekre senki nem tudott válaszolni! Teljesen felesleges!!!!
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
A másik ugyanilyen fontos feladat az önellenőrzésre nevelés (ld 6.7. indikátor): "Ha befelezted a munkát/Mielőtt beadod a dolgozatot, feladatmegoldást, stb. olvasd át, nézd át!" Hogy a csudába kerülhetnek ilyen szarvas hibák a portfólióba?
Tőlem kapsz lájkot, nem is kicsit...
Hasonlóan gondolom.
Nálunk 4 kolléga töltött fel. Amikor lezárás volt, akkor is, amikor visszanyitás állt fenn, akkor is, felajánlottam: lépjünk be együtt, s legalább formailag ránénézek: valóban megvan-e minden. Hiszen a feltöltő farkasvakságban szenved, mint minden író: az övé nyilvánvalóan hibátlan, mit hibátlan: etalon...!
Az író mellé ezért kell az (olvasó)szerkesztő, s a feltöltő mellé a mentor, jóbarát, akárki, aki más szemmel lát.
Nos, azt mondták, ők átnézték. Az egyik vissza sem nyitotta (!) mert az "annyira jó".
Szóval, röviden: valahol van határa a felelőtlenségnek, a hanyagságnak, a bizalmatlanságnak is.
És ha valaki ezt nem veszi észre, a saját szakértői, mester bőrét is viszi a vásárra - mégha emellett igazán és tiszta szívből sajnálja is azt, aki fatális véletlen folytán kifelejtette, vagy nem írta alá pl. az eredetiségi nyilatkozatot.
 

Gabenka

Állandó Tag
Állandó Tag
PSZE vizsga előtt állok! A vizsgatárs videója bruttó 27 perc, nettó 25 perc. Van intró elől, hátul és több helyen is vágva van, a videós még a mosdóba is kimegy a gyerek után és a dajka után. A felvétel készítés szempontjainak abszolút , de nem felel meg! Jegyzőkönyv???? Pedig tök jó foglalkozás, jó dokumentáció...

Légyszi dobjatok erről egy állásfoglalást! A PSZE-nél ez nagy gond? Vagy csak annyi, hogy ezt megemlítem és a viszgáztatók veszik fel a jegyzőkönyvet? Előre is ksözönöm a választ, fontos nekem a vizsga miatt.
Üdv:
 
Kedves Gagamail!
Teljesen egyet értek veled! Én is úgy gondolom, hogy 33 év pedagógus múltal, nagyon sok év vezetői tapasztalattal, több ezer óra látogatással a hátam mögött elég jól meg tudom ítélni, hogy milyen egy portfólió! Ha igényes, ha ott van mögötte a pedagógus áldozatkész munkája, akkor egyáltalán nem érdekel az OH állásfoglalása, ami naponta változik, mindeni mást mond az íróasztal mögül! Lemaradt valami, más helyre töltötte? na bumm! majd javítja! Ha egyébként egy nagyon igényes munka, látszik, hogy szívvel lékellkel pedagógus az aki készítette, aki mindent megtesz a gyerekekért, akkor engem egyáltalán nem fog érdekelni az OH ezredik (egymásnak folyamatosan ellentmondó) állásfoglalása!
Ha ez baj, akkor nyugodtan vonják vissza a mesterpedagógus besorolásomat, mert miattuk nem vagyok hajlandó az emberi tartásomat, az önbecsülésemet, a szakmai meggyőződésemet feladni, különösen akkor, amikor ők folyamatosan tévednek, változtanak! (Nekik ugyanis szabad, de szerencsétlen pedagógusnak nem!)

Csipike, ugyanezt gondolom én is! Örülök, hogy leírtad!
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Légyszi dobjatok erről egy állásfoglalást! A PSZE-nél ez nagy gond? Vagy csak annyi, hogy ezt megemlítem és a viszgáztatók veszik fel a jegyzőkönyvet? Előre is köszönöm a választ, fontos nekem a vizsga miatt.
Eddig a következő volt a helyzet:
- általános esetben 45 perc a videó, óvoda, általános- és középiskola, mindegy. Ha valahol 40 perces az óra, az más.
Külön eljárás alá esnek a zenészek.
- egyik típus 30 perc, a másik 60.
egy részben, vágatlanul. Ez követelmény.
Ha ezek bármelyike sérül, jegyzőkönyv. Kérdezz rá a vizsgáztatódnál!
 

Gabenka

Állandó Tag
Állandó Tag
Eddig a következő volt a helyzet:
- általános esetben 45 perc a videó, óvoda, általános- és középiskola, mindegy. Ha valahol 40 perces az óra, az más.
Külön eljárás alá esnek a zenészek.
- egyik típus 30 perc, a másik 60.
egy részben, vágatlanul. Ez követelmény.
Ha ezek bármelyike sérül, jegyzőkönyv. Kérdezz rá a vizsgáztatódnál!
Köszönöm szépen, ezt fogom tenni.
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem teljesen megvan, csak rossz helyen. Ezért viszont hiányzik egy szabadon választott. Az viszont pótolható. Tehát én szabadon választottra kérnék hiánypótlást (hiszen tényleg az hiányzik).
Akik tőlem kérnek szaktanácsot portfólió-ügyben, azoknak mindig az 5 darab szabadon választottat ajánlom, éppen azért, hogyha valamelyik valamilyen oknál fogva nem oké, akkor is marad elég értékelhető.
Én meg maximalista, mert 6. Bár én szakértő vagyok és a szabdon választottakhoz nem 2-3 oldalt, hanem bővebb, sok-sok mellékkettel, megvalósítási dokumentummal készíthetőt javaslok. És nem 5 soros reflexió mellette...
És persze olyat, a mi a "nem pontozott" indikátort támasztja alá.
 

Mari1

Állandó Tag
Állandó Tag
Volt már valaki közületek pszichológus minősítésén? Hogyan zajlik? Óralátogatás helyett mit néznek? (Iskolámban delegáltként veszek részt.)
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Lehet, hogy nem kapok egy lájkot sem a hozzászólásomhoz, de a tegnapi továbbképzésen hallott példák és az itt is olvasott néhány bejegyzés után egy elgondolkodtam: pedagógusok vagyunk, akik nem csak nevelünk, oktatunk, hanem példát is mutatnánk. Második osztályosokat tanítok és a szövegértés képességének fejlesztése minden órán fő feladatom: "Mielőtt nekiesel a feladat megoldásának, olvasd el kétszer, ha nem érted, háromszor, ha akkor sem érted, kérj segítséget". A másik ugyanilyen fontos feladat az önellenőrzésre nevelés (ld 6.7. indikátor): "Ha befelezted a munkát/Mielőtt beadod a dolgozatot, feladatmegoldást, stb. olvasd át, nézd át!"

Hogy a csudába kerülhetnek ilyen szarvas hibák a portfólióba? Tudom, hogy emberek vagyunk, hibázhatunk, tévedhetünk, elnézhetünk dolgokat. Tanítunk, háztartást vezetünk, saját gyerekeket (is) nevelünk a legtöbben, de egy némelyik példa már jócskán túl mutat a 4.8. indikátoron és nem lehet "az egyéni megértést elősegítő módon" reagálni rá! Ha a saját munkájukban ennyire figyelmetlenek, igénytelenek, mit várnak el tanítványoktól? Vagy csak velük szemben vannak elvárások?

Nyilván igazságtalan, ha egy alapos, igényes portfólióból valami véletlen kimarad, vagy rossz helyre van töltve (hiszen az IKT kompetenciája nincs mindenkinek azon a szinten, ami a feltöltögetéshez szükséges és ez nem is volt feltétel) megbukik, míg egy hiánytalan darabszámú, de slendrián munkát meg el kell fogadni. De a mi felelősségünk, hogy ez utóbbi se pöffeszkedjen a ped. II-ben (ped I.-ben) ha nem érdemli.

Nem tudom, mi a konzekvencia... az igazság tényleg odaát van
És be is idézlek!
A szövegértés fontos, középiskolára teljesen gyenge lesz... A feladatsoraimban a hibák harmada emiatt van. Nem olvasnak, csak nekiesnek az ismert szavaknak...
Én már évek óta vizsgáztatok.
Minősítés most lesz, jópár.
Néhány pf után megítélhető, hogy gerebjézte vagy kidolgozta...
Hamarosan jön az indikátorok alapos kifejtése is, ami " mérhetővé" teszi a tevékenységeket. ( min bizt képzés 300valamennyi oldalas kézikönyve, ami még munkaanyag...)
 
Utoljára módosítva:

Marikaóvó

Állandó Tag
Állandó Tag
Most megint én leszek itt egymás hegyén-hátán a hozzászólásaimmal, de azért erre is válaszolok. Úgy tűnik, picike időnk még van, valaki írta, hogy valamilyen tájékoztatás (vagy mi a manó) október 22-én lesz. Még nincs is elfogadva a kézikönyv. Ehhez mind a kettő kell: tanfelügyeleti és önértékelési. Viszont ettől függetlenül kezdjetek tempózni, mert azért az idő szorít. Én is most indulok (vasárnap délután) a kolléganőhöz, hogy összeállítsuk az intézményi elvárásrendszert a pedagógusra vonatkozóan. Külön-külön már jó sok munkaóránk van benne (persze ez a sok segítség miatt is, amit tőletek kaptam, hiszen azok áttanulmányozásával kezdtem :D :dr_24:). Viszont a hétköznapok 32-40 órájába ez nem fér bele. Marad a vasárnap délután. Gyanítom, más is van így. Aki meg nem, mert előbbre tartanak, annak a nyári szabadsága ment rá. :mad2:

Köszönöm szépen! Igyekszünk, igyekszünk!
 
  • Tetszik
Reagált: BAJ

Verőce

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha a gyerek a matekfelmérő egyik lapját elfelejti beadni, mit tesztek? Vagy ha a magyar érettségin "hejesírási" hibát vét, akkor másnap kijavíthatja? Esetleg ha a banki átutaláskor valaki téves számlaszámot ad meg, másnap szó nélkül visszakapja a pénzt?

Lehet, hogy nem elég jók a példák, de elvárható lenne egy pedagógustól, hogy ne a minősítést végző szakértő vegye észre először az ilyen jellegű hibákat.
De nem vagyok kőszívű, tudom, milyen fárasztó minden hétvégén és késő este ezen dolgozni. A feltöltőfelület sem mindig működött, no meg a játékszabályok is többször változtak közben.
Tehát, amondó vagyok, hogy amíg mindenki tanulgatja ezt az új rendszert, addig formai hibák miatt nem kéne "megbuktatni" a kollégákat.
 
Utoljára módosítva:

éva2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérdésem lenne: Heti váltásban dolgozunk a kolléganőmmel. A minősítéskor én csak a saját heteim Tematikus tervét adom át, vagy egybe kell szerkesztenem az övét is? Például az ősz 6 hét, de abból csak 3 hét az enyém és nem egyformán tervezünk, vannak eltérések. Mi ilyenkor a protokoll? Köszönöm!
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére