Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni! Gyakornok vagyok,október elején lejár a gyakornoki időm is,de időpontom még nincs. Aggódok, miért nem kaptam még időpontot. Ma pl. azt hallottam, készüljek arra a napra amikor lejár a két évem, mert küldhetnek szakértőt..ha nem is kapok addig időpontot.. ez most mit akar jelenteni?? váratlanul? vagy még küldhetnek október elejéig?? Szeretnék időben felkészülni a minősítő látogatásra, de így hogy??Minden információt, segédanyagot szívesen fogadnák. Előre is köszönöm.
Kedves Tulipán84!
Légy türelemmel. Az algoritmus megakadt Csipikénél. Majd....
 

kriszta0412

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nagyon kellene az okosságotok, mert piszkosul el vagyok havazva, nem bírom rászánni magam, hogy utánanézzek...igaz-e, hogy az igazgatóhelyettesi státuszt is meg kell pályázni? Azt tudom, hogy a régi rendeletet elsöpörték, ( véleményezési joggal) mert hát kit is érdekel, ki lesz a vezetőség tagja:oKöszi előre is :dr_24::dr_24:
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Az életpálya a kompetenciákról szól (8db).
Része a tanfelügyelet és a minősítés. Mindkettő a kompetenciákat vizsgálja, értékeli.
1-1 kompetencia komplex vizsgálata nem elegendő, ezért indikátorok szintjére bontották le (nálamnál is okosabb és nagyobb tudású szakértők és tudorok)
Emiatt mindkét eljárás az indikátorokra épül, de más-más szempontból.

A tanfelügyelet azt nézi, ügyesen kezeled / erősség, vagy gyakorlatlanul csinálod, kevésszer, nem csinálod, de hasznosabb, eredményesebb lehetnél vele / fejlesztendő/fejleszthető terület. (most épp melyik kifejezést kellene használni, nem tudom, nem néznék utána,- de megköszönném, ha valaki kijavít - de tartalmában ez az irányadó)
A minősítés során pedig az indikátorok által leírt tevékenységek előfordulása, helyes és odaillő alkalmazási gyakorisága kerül górcső alá, valamint egy adott színvonal elérése (értékelésnél ez a minősítés %-a, pl pedII-höz 75% elérése. Ez az egyes indikátorok pontértékéből indul ki, kompetenciánként összesítésre kerül, majd a 8 kompetencia összeadódik és %-ra számítódik át)

Az ppt alapján én az új kézikönyvre gondolnék, amit kiegészítettek (pl interjú kérdésekkel). Szerepel még ott a felület és sablonok, amit jó lenne látni is. Hallott valaki ezirányú képzésről vagy már megint "improvizálni" fogunk, mint tavasszal a minősítésnél?
Megnéztem azon dokumentumot, amit a minősítésünkkor kellett elkészíteni rólunk a társunknak. Ott fejleszthető terület volt. Szerintem is így a megfelelő, mert a fejlesztendő azt jelenti, hogy nem állsz vele jóformán sehogy, tehát muszáj fejleszteni, a fejleszthető pedig azt, hogy jó vagy benne, de lehetnél még jobb.
Különben minél többet nézegetem a minősítésre a társunkról elkészített feladatokat, valamint visszagondolok a védésre, és az ott helyben kapott kérdésekre, egyre inkább az fogalmazódik meg bennem, hogy tulajdonképpen minket is "tanfelügyeltek", ugyanis nagyon arra hajaznak a dolgok. Csak nálunk (szaktanácsadók) nem nevezték meg, így kaphatunk most 2016-ban tanfelügyeletet.

Már volt róla szó májusban -#10913 , az ott bőségesebb.
A konkrét jogszabály így szól:

Ptk. (2013. évi V. trv.)
"2:42. § [A személyiségi jogok általános védelme]
(1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy törvény és mások jogainak korlátai között személyiségét szabadon érvényesíthesse, és hogy abban őt senki ne gátolja.
(2) Az emberi méltóságot és az abból fakadó személyiségi jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. A személyiségi jogok e törvény védelme alatt állnak.
(3) Nem sért személyiségi jogot az a magatartás, amelyhez az érintett hozzájárult."

Gyerekeknél és a szüleiknél szerintem is aggályos, mert többé-kevésbé függő viszony van pedagógus és diák (illetve a diák szülője) között. Én sem vennék mérget arra, hogy 10 pedagógusból 1-2 (3-4) nem sértődik meg akkor, ha a gyerek v. szülő nemleges választ ad az engedélykérésre. Kollégánál nincs ilyen gond.
A "kolléga neve a hospitálási naplóban" kérdéskörhöz lenne egy kérdésem. A feltöltő kolléga nálam hospitált. Megírjuk a beleegyező (vagy egyetértő - melyik elnevezés a helyes?) nyilatkozatot. Fűzzük össze a hospitálási naplóval, hogy a szakértő a portfólió elemzésekor lássa? Ez lenne a logikus, mert akkor mindenféle kör futása nélkül rendben lenne felétek.

Június végén a nagytudású szaktanácsadónk is átküldte a vezetőnek, aki rá is bólintott, hogy ezt fogja mindenki kitölteni:):cool:

Én meg rá mertem kérdezni az elvárásokra.... amit kaptam....:rolleyes2::mad::dr_64::dr_123:...
Valami ilyesmi volt.
Most az ezévi tanfelügyeletnél az elvárásokat kérik feltölteni....
Majd csak történik valami!

(MINDEN SZAKTANÁCSADÓTÓL ELNÉZÉST KÉREK A JELZŐ MIATT! DE AKINEK NEM INGE...)
Ígérem, nem öltözködöm, az inget meg amúgy sem kedvelem ruhadarabként magamon. :D;) Viszont hozzáfűznék valamit. Nálunk az intézményvezető szakértő. És ezt a táblázatot mégis jól ismerem, velünk is kitöltettek ilyet a múlt tanév végén!!! Miközben (ahogy már elpanaszoltam nektek) nálunk nincs is BECS még, se intézményi elvárások. :mad:

Nem szeretném borzolni a kedélyeket, de megtaláltam az OH válaszát a szakértők munkaideje és kötelező benntartózkodásával kapcsolatban.
Engem akkor nagyon felháborított, de más fórumozók nem reagáltak rá, úgy gondoltam mindenki tudta ( csak én nem ), hogy mi a szabad 8 órából vállaltuk a szakértői tevékenységet.
Értem én, ez a 2. kérdés-válasz. De akkor minek mérsékelték 18 órára a kötelezőnket? Azért, hogy ide-oda rángathassanak bennünket hetenként különböző feladatok ellátására heti 14 órában? Vagy a szaktanácsadói/szakértői munkát a kötött munkaidő terhére az iskolában csináljuk meg? Akkor inkább ne adjanak kedvezményt a kötelezőből, s sokkal átláthatóbb, tervezhetőbb lesz a munkahetem saját magam számára. Vagy a másik lehetőség, hogy nem hozok haza a suliból munkát, hanem ott készülök fel az óráimra, ott javítok dolgozatokat, ott készítem el a projekthez, témahéthez, stb. az anyagokat, ott készítem el a tanításhoz szükséges digitális tananyagaimat (a tanáriban mindenki által használt gépen, legfeljebb a többiek nem férnek hozzá), hiszen az erről szóló 8 órámat (az itthoni munkavégzésről szólót) ajándékoztam a szaktanácsadói munkámnak. :oops::mad::dr_64::rolleyes2: Ezzel kapcsolatos véleményem az, hogy marhaság. Aki ezt a választ adta, életében nem dolgozott iskolában, vagy ha mégis, akkor az olyan is lehetett.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves kros!
Én feszegetem a témát Maus Pál prezentációja alapján, melyet az országos szakmai tanévnyitón vetített.
A két dia alapján tanfelügyeletnél is a minősítés szerinti indikátorok alapján történik az értékelés(?)
Nem állítom, kérdem. Nem akarok téves információt terjeszteni.
Ugyanezt tartalmazná az önértékelő lap is(?)

Csatolás megtekintése 1379446 Csatolás megtekintése 1379447
Nem számolom, hányadszor írom ide: HOL szerepel ez valami jogszabály-félében, kézikönyvecskében, útmutatóban, bármi ilyesmiben..? A trénerek által megtanítandó anyagról meg kár is beszélni, mert még nyomokban sem...
Mindannyian tudjuk: sehol sem.
Pusztán ennyi volt a megjegyzésem.
Amúgy akár még lehetne is benne valami, hiszen nem kellene kétféle aggyal (tanfelügyelői, szakértői) gondolkodni. Ámbár ez sem igaz, hiszen más a szintezés is (amit persze megint lehetne fáradságos munkával alakítgatni) miután vagy 5 ezer szakértő fejében rendesen(?) kétfelé van választva a két terület.
Szóval mi vaaann?!??
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Tele van a hócipőm az egésszel, nem ér ennyit a mesterpedagógusi besorolás, én kiszállok ebből az őrültekházából!
Negyedszer!!!! irják ki újabb-és újabb időpontra a tesi szakos kollégát, akinek egy "bűne" van, merészelt munkahelyet változtatni.
Leveleink, jelzéseink ellenére most, negyedszer is kiírták a volt munkahelyére a minősítését.
Bocs, de most már kimondom: EZEK TELJESEN HÜLYÉK ÉS ANALFABÉTÁK!
Nem, de valószínűleg a program nem olvassa a leveleidet, csak az elutasításra képes reagálni... Legalábbis én így gondolom.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem szeretném borzolni a kedélyeket, de megtaláltam az OH válaszát a szakértők munkaideje és kötelező benntartózkodásával kapcsolatban.
Engem akkor nagyon felháborított, de más fórumozók nem reagáltak rá, úgy gondoltam mindenki tudta ( csak én nem ), hogy mi a szabad 8 órából vállaltuk a szakértői tevékenységet.
Elolvastam hirtelen felindulásból az egészet. Feltűnt a 21. kérdésre adott válasz. Ha jól értelmezem, akkor azoknak a pedagógusoknak, akiknek 2013. szeptember 1-ig 10 évük volt hátra a hivatalos nyugdíjig (nem a 40 év), és akár teljes, akár egyszerűsített portfóliót töltöttek fel, ezért ideiglenes Ped. II-be kerültek, nem kell minősítésen részt venniük, Ped. II-ben maradnak anélkül is, amíg el nem mennek nyugdíjba (akár 5-7 év múlva). Ezt tudják ők is? Mert én eddig nem így gondoltam, hanem úgy, hogy csak azok mehetnek ideiglenes Ped. II-es fizetéssel nyugdíjba, akik 2018 augusztusáig nyugdíjaztatják magukat.

Sziasztok!
Nagyon kellene az okosságotok, mert piszkosul el vagyok havazva, nem bírom rászánni magam, hogy utánanézzek...igaz-e, hogy az igazgatóhelyettesi státuszt is meg kell pályázni? Azt tudom, hogy a régi rendeletet elsöpörték, ( véleményezési joggal) mert hát kit is érdekel, ki lesz a vezetőség tagja:oKöszi előre is :dr_24::dr_24:
Igaz. A mi intézményvezető-helyettesünk ezen háborog. Pályázatot kell írnia a KLIK számára (úgy tudom, nem a kollégák felé szól), ő pedig nem fog. 17 éve helyettes, sok-sok tapasztalata van, de pályázni nem hajlandó, azt mondta, neki erre nincs ideje. Ha pedig nem pályázik, akkor bajban leszünk :(, ugyanis intézményi szinten ő az a vezető, aki mindenben képben van, ő az, aki a felmerülő problémákat megoldja, ő az, aki mindent tud. És az is ő, aki átlátja a teljes intézmény működését.

Szeretnék megkérni valakit, aki tudja pontosan, hogy novemberig a portfólilóba mi a kötelező és a szabadon választott anyagok, írja le nekem! Előre is köszönöm!
Nekem van egy összeállításom, felteszem. Ilyenre gondoltál? Kérem, hogy nézzen rá más is, pontosan írtam-e le. Ezt segédanyagként készítettem a tőlem segítséget kérő kollégáknak. Arra is szolgál, hogy nyomon követheti, mi van már kész, mi van még hátra.
 

Csatolások

  • A portfólió dokumentumai.doc
    52 KB · Olvasás: 143
Utoljára módosítva a moderátor által:

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem szeretném borzolni a kedélyeket, de megtaláltam az OH válaszát a szakértők munkaideje és kötelező benntartózkodásával kapcsolatban.
Engem akkor nagyon felháborított, de más fórumozók nem reagáltak rá, úgy gondoltam mindenki tudta ( csak én nem ), hogy mi a szabad 8 órából vállaltuk a szakértői tevékenységet.

Ez a táblázat nem több, mint amit mi csinálunk - jogszabályokat idézünk a rendeletekből, törvényekből, és következtetéseket vonunk le belőle. Ők azt állítják, mi ezt. Egy-egy. Az állításukhoz semmilyen jogkövetkezmény nem kapcsolódik. Ezt is ők állítják. Ezzel egyet is értünk.

Én ráadásul azt állítom, hogy a következtetéseik rosszak. Nem kell meghajolni valaki előtt, csak mert felvették az OH-ba hivatalnoknak.
Amit ír, ez a valaki, aki ,egyetértek BAJ-jal, szerintem sosem volt gyerekek között, teljesen abszurd.

Azt viszont biztosan tudjuk, hogy a törvényben, Kollektív szerződésben az szerepel, hogy a "a munkaidő fennmaradó részében a munkaideje beosztását vagy felhasználását maga jogosult meghatározni..."
Tehát, döntöttem, én nem szakértéssel töltöm ezt az időt, mert van ám egy munkahelyem is, ha nem tűnt volna föl azoknak, akik a munkát szervezik. Na, akkor most, patthelyzet! Akkor, mégis a munkaidőből csippentsük le azt a nagyon szerényen belőtt 8 órát (ami a valóságban kb. 3x8)!
Már a nyolcórás munkaidős megfogalmazásuk elfogadásával is jelentős ajándékmunkaórát kapott az OH.

"Önként vállalt szaktanácsadói/szakértői feladatokat láthat el." Az is ott van a jogszabályban, hogyan, mikor, miért, hányszor vállalhatsz és hányszor utasíthatsz vissza kirendelést!
Mégis hogy képzeli? Sziasztok! Jöttem szakérteni! Ma éppen ráérek! Ki lesz az első?o_O

A "kolléga neve a hospitálási naplóban" kérdéskörhöz lenne egy kérdésem. A feltöltő kolléga nálam hospitált. Megírjuk a beleegyező (vagy egyetértő - melyik elnevezés a helyes?) nyilatkozatot. Fűzzük össze a hospitálási naplóval, hogy a szakértó a portfólió elemzésekor lássa? Ez lenne a logikus, mert akkor mindenféle kör futása nélkül rendben lenne felétek.

Szerintem ez tökéletes - hozzáfűzni a beszkennelt, lefényképezett nyilatkozatot - szerintem nagyszerű ötlet!
(Bonyolítsuk az életet? Írjátok kézzel, hogy megfeleljen minden szabálynak, bár ki tudja megmondani, nem a feltöltő írta-e? Ez az egész olyan szánalmas, nem?)
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Szeretnék megkérni valakit, aki tudja pontosan, hogy novemberig a portfólilóba mi a kötelező és a szabadon választott anyagok, írja le nekem! Előre is köszönöm!
Útmutató, OH oldal, portfólió készítős fórum itt (ez a szaktanácsadó k és szakértő k oldala...)
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Karikatúra

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nagyon kellene az okosságotok, mert piszkosul el vagyok havazva, nem bírom rászánni magam, hogy utánanézzek...igaz-e, hogy az igazgatóhelyettesi státuszt is meg kell pályázni? Azt tudom, hogy a régi rendeletet elsöpörték, ( véleményezési joggal) mert hát kit is érdekel, ki lesz a vezetőség tagja:oKöszi előre is :dr_24::dr_24:
Kedves Kriszta!
Nem kell pályázni az ig.helyettesi státuszt, csak az intézményvezetőit. Az ig.helyetteseket az intézmény vezetője "hívja meg" maga mellé munkálkodni.... és most abból lesz bőven!
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nagyon kellene az okosságotok, mert piszkosul el vagyok havazva, nem bírom rászánni magam, hogy utánanézzek...igaz-e, hogy az igazgatóhelyettesi státuszt is meg kell pályázni? Azt tudom, hogy a régi rendeletet elsöpörték, ( véleményezési joggal) mert hát kit is érdekel, ki lesz a vezetőség tagja:oKöszi előre is :dr_24::dr_24:
A szakképzésben centrumokat hoztak létre a Tiszk mintájára.
A centrumnak van igazgatója, a többi oda tartozó 5-10 intézmény nek csak helyettese a régi igazgató.

Emiatt a szakképzésben az iskolák élén csak helyettes áll. Nekik a régi rendszerben is kellett pályázat, most is kell.

Én erre gondolok a kérdés alapján, alapesetben nincs pályázat... Szerintem.
Az alapítványi és egyházi sulik kivételek lehetnek....

Szeretnék megkérni valakit, aki tudja pontosan, hogy novemberig a portfólilóba mi a kötelező és a szabadon választott anyagok, írja le nekem! Előre is köszönöm!
Az új útmutatót még nem láttuk....:cool:
Régi ad támpontot...:dr_9:
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Karikatúra

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kriszta!
Nem kell pályázni az ig.helyettesi státuszt, csak az intézményvezetőit. Az ig.helyetteseket az intézmény vezetője "hívja meg" maga mellé munkálkodni.... és most abból lesz bőven!
Bocsánat, elnéztem. Nem gondoltam a KLIK-re, ugyanis mi nem hozzájuk tartozunk, és ott nem kell az ig.helyettesnek pályázat. Ezek szerint ebben is változás történt!
 

shepee

Állandó Tag
Állandó Tag
Bocsánat, elnéztem. Nem gondoltam a KLIK-re, ugyanis mi nem hozzájuk tartozunk, és ott nem kell az ig.helyettesnek pályázat. Ezek szerint ebben is változás történt!
Mi Klik-kesek vagyunk, nálunk most fogják pályáztatni!

Ezt láttátok már! A 32 óráról elég kemény megfogalmazás van!
 

Csatolások

  • Szakértői kérdések-OH válaszok (1).pdf
    579.5 KB · Olvasás: 162
Utoljára módosítva a moderátor által:

favagyi

Állandó Tag
Állandó Tag
A portfólió előzetes értékelésénél tartok. A kolléganő a szakmai önéletrajzába nem írta bele a pedagógus szakvizsgáját. Szerepel 4 továbbképzés, de a szakvizsga hiányzik. (2014. december 1-jei feltöltő, ahol a bemeneti feltétel volt a 8 év szakmai gyakorlat+pedagógus szakvizsga....)
Megnéztem a profil oldalát, ott szerepel a szakvizsga, de az nem alapdokumentum, azt nem értékeljük. Elbizonytalanodtam. Akkor most mi van? Erősítsetek meg, hogy ez nem probléma.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére