Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet III.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2019 November 22.

 1. Béci76

  Béci76 Állandó Tag

  Sziasztok! Kíváncsi lennék a véleményetekre! Tanulói igazolatlan hiányzások esetén (10,30,50 óra), megtesszük a szükséges értesítések , feljelentések elküldését. E tanévtől sikerült elérni, hogy a Krétáról generálható, jóval egyszerűbb, nyomtatványokat küldjük be, a régi papír alapú nyomtatványok helyett. Kaptunk egy telefont a Kormányhivatal Szabálysértési Osztályától, hogy nekik ez nem elfogadható, használjuk a régi kézzel írott típusút! Abban vannak olyan elemek, mint pl. a családlátogatás időpontja, tapasztalata. Véleményem szerint nincs törvény a kötelező családlátogatásra, szerintem a pedagógustól nem is várható el, hogy úgymond helybe menjen a pofonért! Miért kell körmölni a pedagógusnak a mai világban? Mi a véleményetek erről?
   
  anett5 és Gagamail kedveli ezt.
 2. kros

  kros Állandó Tag

  Ha az igazgatóban lenne egy kis ... az, akkor egyrészt írásban kérné a véleményt, a megfelelő jogszabályokra való összes hivatkozással. Másrészt addig is kifejtené, hogy a KRÉTA az a rendszer, amit éppen ilyen célra is fejlesztenek.
  De mivel korábban úgy olvastam, hogy nincs, körmölni fogtok.
  Igaz, ez egy régi ügy, de érdemes átolvasni:
  https://www.oktbiztos.hu/ugyek/jelentes2006/joggar.html
   
  Béci76, Krémusz és ladysla kedveli ezt.
 3. Pedig a KRÉTÁ-ból Wordben letöltött értesítést géppel ki lehet tölteni, s minden elemet tartalmaz, amit a régi kézzel írott típusú nyomtatvány.
   
  anett5, Gagamail, Béci76 és 1 másik tag kedveli ezt.
 4. kaktusz68

  kaktusz68 Állandó Tag

  Baj!
  Veled valami nagy tervei vannak az OH-nak! Már túl sokat tudsz!:):rohog:
   
 5. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  :rohog::rohog::rohog:
   
  kaktusz68 kedveli ezt.
 6. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Nem is merem nézegetni az oldalt, hátha azt hiszik, feladatot keresek. ;)
   
 7. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Nem értem, hogy miért problémáznak. Nálunk egy -szeptemberben költözött család 3 gyereke- egyáltalán nem jár iskolába. A Dunaújvárosi, a Ceglédi Kormányhivatallal, a Gyámügyi Osztállyal napi kapcsolatban vagyunk, de mindenütt elfogadták a Krétából nyomtatott anyagot. Persze mellé kértek egy rövid írásos beszámolót az eddig megtett intézkedésekről.
  Megint pápább akar lenni valaki a pápánál, úgy tűnik!
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2019 December 18
  GVA, anett5, ladysla és 1 másik tag kedveli ezt.
 8. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  ÖRÖMÖKBEN GAZDAG ÜNNEPEKET KÍVÁNOK MINDENKINEK!

  upload_2019-12-20_11-15-2.png
   
 9. zelda87

  zelda87 Állandó Tag

  Nálam nem működik az értékelő felület. Esetleg ha valaki szintén dolgozna, mit tapasztaltok a sajátotokon?
   
  anett5 kedveli ezt.
 10. zeneboszi

  zeneboszi Állandó Tag

  Nem működik... senkinek...
   
  anett5 és zelda87 kedveli ezt.
 11. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Kívánok mindenkinek nagyon boldog új esztendőt.
  upload_2020-1-1_11-37-43.png
   
 12. kros

  kros Állandó Tag

  Csatolt fájlok:

 13. zelda87

  zelda87 Állandó Tag

  Boldog új esztendőt kívánok minden fórumozónak:dr_173:[​IMG]
   
 14. sofiread

  sofiread Állandó Tag

  Kedves Szakértők!
  Kéréssel fordulnék hozzátok.
  PÉM gyakorlati vizsgára készülök. Szakszolgálati portfóliót kaptam vizsgafeladatnak.
  Sok éve már, hogy ilyen jellegű tevékenységet nem végzek. A tanfolyam során sajnos nem tértünk ki a reflektív értékelő interjú gyakorlati lefolytatására. Már az se könnyű feladat, hogy 2014-es szakszolgálati portfoliót teljesen más indikátorok szerint értékeljem és olyan kompetenciaterületet is keressek, találjak meg benne, ami akkor nem is létezett... De nem tudom, hogy ebben az esetben, amikor a vizsgára szánt időkeret miatt, nem áll módomban a reflektív értékelő interjúra szánható időkeret felhasználására, hogyan tudnék hatékonyan annyi kérdést megfogalmazni, amivel képes leszek lefedni szinte minden indikátor? Tapasztalatlanságom miatt a 7. kompetencia - környezeti nevelés, feltérképezése különösen megoldhatatlan feladatnak bizonyul. Tudnátok ötletekkel segíteni, hogyan gondolkodjam erről?
   
 15. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Arra nem lehet hivatkozni, hogy a portfólió értékeléséhez azokat az indikátorokat kell használni, amik a megírásakor érvényben voltak? Még emlékszem, sokan panaszkodtak arra, hogy milyen nehéz váltogatni az útmutatók/kézikönyvek között, mert mindig azt kellett használniuk, ami a megírás évében érvényben volt.
  Ha jól tudom, az 5. kompetencia (közösségi nevelés, osztályfőnöki feladatok) indikátorai nem is élnek/éltek a szakszolgálatosoknál, mert nem relevánsak. Nem lehet, hogy a 7. kompetenciával ugyanez a helyzet?
   
 16. sofiread

  sofiread Állandó Tag

  Sajnos nem. A jelenlegi kell szerint kell végezni az értékelést és még az akkori és jelenlegi Útmutatóból fakadó eltéréséket is tudni kell jelezni!
  Értelme ugyan nemigen van szerintem - hiszen a a jelenlegi eljárásrend alapos megismerése lenne a cél - de mivel évek óta követem ezt fórumot ezen már egyáltalán nem is csodálkozom. Az 5. valóban nem kerül értékelésre, de a 7.-kel kezdenem kellene valamit... pedig így is gondban vagyok, mert a portfólió dokumentumainak egy része inkább a vezetői kompetenciák bemutatását célozta.
  Köszönöm, hogy válaszoltál!
   
  ladysla kedveli ezt.
 17. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  A portfólióból az derül ki, hogy nem végez csoportos és egyéni fejlesztést a kolléga? (Mert, ha igen, s ez nem diagnosztikus, illetve terápiás foglalkozás, illetve nem pszichológus, akkor nem interjút csinálunk, hanem óralátogatást - volt ebből félreértés a gyakorlatomban, bocsi, csak ezért írom - valahogy automatikusan interjúra készülnek, pedig nem mindig az kell :)).

  Az interjúnál egy dokumentumra kell koncentrálni, s ezt elemezni - ehhez kerestem saját anyagot, de van egy pendrive-om, amit nem tudok megnyitni, azon tárolom sok év anyagát (így abszolút titkossá vált, még előttem is:)).
  Így csak egy más által készítettet tudok felajánlani, amit biztos innen töltöttem le (2016. november 2-án), illetve a szakszolgálati útmutató tartalmaz egy kb. kérdéssort (80-81. oldal).
  Lényeg - ha nincs a portfólióban feltöltve ehhez használható anyag, akkor "be kell kérni" , s ehhez kell megfogalmazni interjú kérdéseket.
  Ha lement a beszélgetés, a'la reflektív interjú, akkor kell a kompetenciánkénti elemzést megcsinálni, ez azonban nem jelenti az összes indikátort. Csak a legfontosabbakat szoktam kiemelni, amelyek a foglalkozásból (illetve itt az interjúból) kiderülnek. Ezen a megbeszélésen kaphat képet a Te megítélésed alapján pl. az elnök is - hiszen ő gyakorlatilag a Te véleményedet is beépíti a végső értékelésébe (hiszen rendszerint nem a szakterülete).
  Az összes indikátort majd a feltöltött portfólió, a védés, valamint az interjú alapján tudod megítélni.
  Ha marad kérdéses rész a portólió elemzése után, pl. a környezeti neveléssel kapcsolatban, erre fogalmazz meg kérdést a védéshez - annyit, amennyivel ezt a kompetenciát is értékelni tudod (összetett kérdéseket ajánlok:)).

  Tehát az interjúban elsősorban olyan indikátorokhoz keresd a kérdéseket, amelyek a gyerekkel ("klienssel") kapcsolatos hozzáállására (segítőkészség, szakmaiság, szülőkkel való kapcsolat, esetleg egyéni, közösségi szerep), az alapprobléma felderítésére koncentrál, illetve arra, hogyan oldotta azt meg, miért úgy, milyen módszereket, eszközöket választott, miért azt, mennyire van otthon a legfrissebb szakirodalomban, ismeri-e pl. a külföldi eseteket (ha olyan az eset, hogy kiterjedt külföldi anyag is van), hány foglalkozást tartott megfelelőnek, miért annyit, milyen eredményeket ért el, hogyan dokumentálja ezt, kért-e szakmai segítséget, ha igen kitől, miért.
  Szóval, mennyire önálló, mennyire tudatos, mennyire jól tudja megfogni a problémát.
   

  Csatolt fájlok:

  Siry Tünde és ladysla kedveli ezt.
 18. adobodo

  adobodo Tag

  Sziasztok!

  Ismét segítséget-véleményt kérek, és előre is megköszönöm azt!
  Sajnos a decemberben kiosztott eljárásoknál elkerülte a figyelmemet (illetve lehet, hogy a felület sem mutatta, de mindegy), hogy egy márciusi minősítési eljárás, ahová elnökként vagyok kirendelve, ütközik az intézményem intézményi tanfelügyeletével, amely intézménynek az igazgatója vagyok. Ezt persze ma délután vettem észre, mikor nekiálltam táblába rendezni a ezévi feladataimat.
  Kérdésem, hogy van-e arra lehetőség, hogy a tanfelügyeleti tevékenységemet - az interjú kivételével - delegáljam helyettesre? Az interjút meg leadnám írásban.
  Persze, lemondhatnám a minősítést, de nem akarok egy szakképzős kollégát még nehezbb helyzetbe hozni új időponttal, így is érdekes probléma van szegmensben.
  Ja, szakgimi vagyunk, gondoljátok mekkora lelkesedéssel csináljuk az önértékelést, és a tanfelügyeletet..... :(

  És hát persze Boldog Új Esztendőt Mindenkinek!
   
  lányos és Gagamail kedveli ezt.
 19. sofiread

  sofiread Állandó Tag

  Kedves Gagamail!

  Köszönöm a nagyon érthető , tartalmas, lehetőségekkel teli javaslataidat!
  Így már tudom, hogyan is fogjak hozzá!
  Hálásan köszönöm!
   
  Gagamail kedveli ezt.
 20. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  BÚÉK!
  Megnéztem, és mindenhol az intézményvezetővel számolnak, lévén, ha valamilyen helyszíni gond van, Ő kell a döntések egy részéhez (pl. bombariadó, megbetegszik az egyik szakértő, stb.). Persze lehet, van másnak kedvezőbb tapasztalata.
  Ha nincs, szerintem az intézményit próbáld lemondani, alkalmatlan időszakra hivatkozva, s indokold, hogy bár sokan mondták már, hogy Téged fénymásolással kellene többszörözni, de még mindig csak egy van belőled. Ezzel a lehetőséggel élve nincs vesztenivalód, s biztosan újraszervezik egy későbbi időpontra.
   

Megosztás