Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. fclaire

  fclaire Állandó Tag

  A nevekkel kapcsolatban szeretném ha elolvasnád az aláhúzott mondatokat, amit az OH által nekem küldött levélből másoltam ki, mikor hasonló volt a problémám, mint a tiéd és állásfoglalást kértem tőlük.

  Mesterpedagógus és Kutatótanár fokozatot megcélzó minősítési eljárásokban, tekintettel arra, hogy itt már egy, a szűk tantermi környezeten kívüli, intézményi, helyi országos vagy akár nemzetközi szinten is alkalmazható programokról van szó, a neveknek, fotóknak a megjelenítése kevésbé szigorú szabályok szerint értelmezendő. Egy projektmunka esetén pl. a projekt szakmaiságát igazolhatja a bizottság számára, ha látják, hogy kik azok a szakemberek, akik a minősülő pedagógussal együtt vettek részt a projekt megvalósításában.
   
  Andi 41 és Gagamail kedveli ezt.
 2. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  A szaktanácsadó NEM ír mesterprogramot, ezért hiányzik (vagyis nem hiányzik ;)). Neked nem kell foglalkoznod a képzés eredményével. Azt a gép majd automatikusan megoldja, ha a ti értékelésetek lezáródik. Ugyanis ez sem a szakértő dolga, hanem a képzés végén vizsgázott. Ugyanúgy, ahogy te szakértőként a szakértői feladatból, a szaktanácsadó a szaktanácsadói feladatból. Javaslom, hogy az Útmutatóban nagyon alaposan nézd meg a szaktanácsadói mesterré válás kritériumait, mert különbözik az összes többitől.
  Útmutató 105-109. oldal az értékelőlapról szól. Azon is látszik, mi a teendője ebben az esetben a szakértőnek.
   
 3. YPSO

  YPSO Állandó Tag

  Szaktanácsadó mesterpedagógus minősítéséhez nagyon jól használható a kézikönyv második,javított változata /2017/én is ezt használtam.
   
 4. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Hát igen (erre utaltam én is), csak nem az innovátori stb. mestereket kell nézni, hanem a speciális szaktanácsadói, szakértői mesterről szóló részt.
   
  Andi 41 és gasape kedveli ezt.
 5. YPSO

  YPSO Állandó Tag

  Az adatlapnál fenn a szaktanácsadói vizsga eredménye %-ban.
   
  gasape kedveli ezt.
 6. gasape

  gasape Állandó Tag

  Nálam látszik a szaktanácsadói vizsga eredménye az adatoknál.
   
 7. YPSO

  YPSO Állandó Tag

  Az értékelő felületen,az értékelés adatai fölött:SZAKT képzés eredménye : ....%
  Érdemes megnézni a szaktanácsadói listát is,hogy fent van-e a neve és milyen szaktanácsadó.
   
 8. Kedves Kollégák! Köszönöm szépen a sok segítő választ.
   
  BAJ és gasape kedveli ezt.
 9. Siry Tünde

  Siry Tünde Állandó Tag

  Verőce, Gagamail, gasape és 1 másik tag kedveli ezt.
 10. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Angol tanár (egyetemi végzettségű, 50-es, de fiatalos, diákok szeretik , ja és töri szakja is van..) állást keres, a 11. kerületben lakik.
  Vannak hirdetések, de szeretne egy normális / vagy normálishoz közeli légkörű suliban tanítani.
  (előző helyen nem tájékozódott erről, a pf megírása miatt is kiközösítették... )
  Ilyen reflexiót írt a pf-be (önállóan!)...
  Ha tudsz valamit ajánlani, írj priviben....

  Előre is köszönöm a segítségeteket!

  anett5

  PS: Bocsika, Ladysla... Ha nem maradhat, akkor vedd le.
   

  Csatolt fájlok:

 11. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Persze, csak azzal szerintem nem kell foglalkoznod. Az értékelésed után majd a gép elintézi a számolást. Jól gondolom?
   
 12. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Ha valaki még nem látta:
  Bizottság oldalon A szakértői munkát az alábbi tájékoztató anyagokkal segítjük:
  2017. dec. 27-én felkerült az új Nyilatkozat nyomtatvány. Nagyjából kiderül belőle, hogy miknek milyen vonzata van. Word :)
   
 13. kicsi63

  kicsi63 Állandó Tag


  Mi szeretnénk angol tanárt, és lehet hogy a törit is használni tudná..... csak messze vagyunk, a XVII. kerületben, sajnos!
   
  anett5 kedveli ezt.
 14. Drungyus

  Drungyus Állandó Tag

  Passzivitásom oka, hogy komolyan tűnődöm akarom-e még ezt csinálni. Fizetés és óraszám ide vagy oda. Sok oka van tépelődésemnek (aminek meghatározó része a közutálat is), Ti is tapasztaltok épp eleget.
  Utolsó cseppek között: adott egy összecsapott, vérlázítóan semmitmondó szinte szó szerint nulla portfólió (egyetemi végzettségű, nem kezdő tanár). A minősítő szakértők már ezért is padlót fogtak, aztán szinte megkönnyebbülve észrevették, hogy üres eredetiségnyilatkozat van. A minősítést annak rendje módja szerint eljárva, végül az OH sikertelennek minősítette. A pedagógus fellebbezett. Az OH elfogadta, mondván nem tudja bizonyítani, hogy tényleg nem töltött fel megfelelő nyilatkozatot. Pedagógus röhög a markába, na ugye.... (Szó szerint.) Szakértők agyvérzés közeli állapotban.
  Másik. Gyors kérdés a szakképzőkben dolgozóktól. A vezetői illetve pedagógusi önértékelés indításával szerintetek várjunk az új kézikönyvek kiadásáig? Nagy iskola vagyunk, második félévre is terveztünk 10 pedagógust. A kézikönyvek meg a csoda tudja mikor jönnek ki.
   
  lányos, Gagamail és fclaire kedveli ezt.
 15. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Szakképzés önértékelés:
  Ha nem lesz tanfelügyelet (2-4 .év), akkor a vezetőivel szerintem érdemes várni.
  A pedagógus önértékeléssel is...
  Nálunk minden évben minden tanárt meglátogat vezető (óravázlat, óramegbeszélés) és adott dolgokat rendszeresen ellenőriznek: órakezdés, adminisztráció, óravége, jegyek száma stb. Erről utólag értesülünk, hogy rendben van, vagy személy szerint jelzik, hogy mi nem stimmel...
  Ezt a vezetők dokumentálják. Mivel az új kézikönyv az EU-s "normákra" épülnek, azok tárgyi és személyi feltételeit is meg kellene teremteni. A szakképzés igen gyatra helyzetben van e területen (évek óta nincsen olyan fejlesztés, ami ne a meglévő dolgokat "foltozná", hanem valóban újat hozna létre)
  Két lehetősége van az OH-nak /NGM-nek: vagy megteremti azokat vagy a kézikönyv lesz "megengedő". És ez szerintem komoly dilemma lehet a kézikönyv szerzői / lektorai és a "megrendelő" között.... Emiatt én személy szerint természetesnek tartom a csúszást....
  Ha időben elkészülne, na azon meglepődnék!!!

  1-1 vállalkozó ped önértékelését szerintem mi elindítjuk - ez a terv -, de csak próbajelleggel, hogy a felületet ismerjük meg, tét nélkül (nyugdíjba menő, óraadó, nyugdíjas kollégákkal, mert ők az OH felületen a saját oldalon nem igazán aktívak, nincs tétje - következménye, jelszavukat "átadják" ehhez a "kísérlethez").
  Így megtapasztalhatjuk mekkora munka, hogyan tudnánk úgy megszervezni, hogy a nagylétszámú (50+) tantestület is el tudja végezni, mondatbankokkal segíteni egymás munkáját, interjúkérdések optimalizálásával (csak a személyre szabott dolgokat kérdezzük, a helyi "sztenderdekkel" (= mindenki ugyanezt teszi, mert PP, SZMSZ előírás ) ne húzzuk az időt...
   
  erakucko kedveli ezt.
 16. fclaire

  fclaire Állandó Tag

  Miért kell várni az új kézikönyvekre? Az önértékelésről meg az a véleményem, hogy a vezetői- és az intézmény tanfelügyelet előtt ( szerintem ) illik megcsinálni az önértékelést, mert az önértékelés után jön a tanfelügyelet. De eljutottam oda, hogy a pedagógus önértékelést megcsinálni minek? Nem követi tanfelügyelet, az esetleges minősítésen meg nem kell kérni, így senki nem is kéri. Megkérdeztük az egyik POK-os tótumfaktumot, hogy mi lesz azokkal, akik nem csinálják és erre azt mondta, hogy ...hát... nem tudom, szerintem semmi. Na, innentől fogva nem tud lázba hozni az önértékelés, abbahagytuk, inkább a diákokkal foglalkozunk.
   
 17. gasape

  gasape Állandó Tag

  Persze! Akinek sikertelen a szakértői vizsgája, nem is minősülhet, gondolom, akkor, meg sem nyílna a felület, vagy nem is jelentkezhetne, nem tölthetne fel pályázatot.
   
  BAJ kedveli ezt.
 18. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  A pedagógus önértékelések, pontosabban az önfejlesztési terveik is "vizsgálat tárgya" mind az intézményin belül, mind az ellenőrzésnél. A "Betekintésben" megjelenik az összes önértékelés (szám szerint annyi, amit kezdeményezett az intézmény, bármilyen fázisban van), és a befejezetteknél az öf. tervek.
  A következő kérdésekre kell válaszolni (mindkét eljárásnál megegyezően, csak más elemez, válaszol az egyiknél, másiknál):
  "2. A pedagógus-önértékelés eredményeinek összegzése

  1. Milyen átlagos eredménnyel zárultak az értékelések az egyes területeken?
  2. Van-e olyan fejlesztésre megjelölt terület, amely valamennyi vagy a legtöbb értékelt pedagógus esetében azonos?
  3. Van-e olyan erősség, kiemelkedő terület, amely valamennyi vagy a legtöbb értékelt pedagógus esetében azonos?
  4. A pedagógusok értékelésének eredményei között van-e egyéb összefüggés, megfigyelhető(k)-e: az azonos szakmai munkaközösségben tanító pedagógusok kiemelkedő és fejleszthető területeinek azonossága, az alsó és felső tagozaton tanító pedagógusok eredményei közötti eltérések, a módszertani felkészültség erősségeinek, fejleszthető területeinek azonossága?
  5. Van-e jelentős eltérés egyes pedagógusok tanfelügyeleti és önértékelése között?"


  (Az utolsó kérdésre az elmaradt eljárások miatt nem lehet válaszolni.)

  Az önértékelések eredménye, az esetleges azonos célok, feladatok (amelyeknek ráadásul összhangban kell lennie az intézmény feladataival), meghatározhatják az intézmény intézkedési tervének részleteit, illetve az ellenőrzés eredményét (pl. fejleszthető terület).

  Na, félreértés ne essék, engem is inkább a tanítás izgat, teljesen egyetértünk, de jelenleg jogszabályi kötelezettség is az intézményeknek - persze ki tudja pár hónap múlva mi lesz ...
   
  Utoljára módosítva: 2018 Január 11
 19. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Ez érdekes - minél szélesebbkörűen ismert, annál lazábbak a szabályok. Velünk meg kivetetik jóformán az iskola nevéből is a személyneveket? Ejnye, ejnye - nincs itt valami nagyon komoly ellentmondás?

  *************************************************************
  A körbélyegzőről - én szoktam pecsételni. Sok intézmény iratkezelési szabálya előírja, hogy minden, az intézményben keletkezett iratot, így a jegyzőkönyveket is hitelesítsék körbélyegzővel. A kiadmányozásra vonatkozik, hogy ki írhat alá a pecséttel együtt.
  Én meg szoktam kérdezni, hogy pecsételjünk vagy sem - s ha rám bízzák, én rányomom.

  Egyébként hivatalosan "kihozzuk" az intézményből ezt az iratot is, hiszen digitálisan feltöltjük egy más rendszerbe, s ami kimegy az intézményből, arra kötelező.

  Mindennek ellenére nem gondolom, hogy bélyegezni kell, ilyen előírás sincs (kivétel a fenti intézményeket), de nem is tiltja semmi, és nekem így hiteles. Mégis csak egy vizsga, eljárás jegyzőkönyve :).
   
  ladysla kedveli ezt.
 20. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás